Minimumstemperaturen har falt til like over frysepunktet, og i dag morges var det rim på markene, og nysnøen lå helt ned til Blåbærhågen. En tankbil som skulle hit med diesel, måtte snu fordi den hadde sommerdekk og ikke kunne kjøre ned Aunfjellet der det lå en god del snø. Denne kaldværsperioden rundt 1. mai kalles reinkalvria, og er ganske årviss. Det er likevel å håpe at den i år ikke blir verre enn at snøfreseren får stå i ro til neste sesong.

(30.04.2018)


Mye frost og lite snø i vinter gjorde at veigrøftene var fulle av is. Så da snøen som kom i mars smeltet, rant mye av smeltevannet etter gårdsveien før det ble mulig å lede det vekk. Selv om det er et årvisst problem med vann som skader veibanen, fikk dette større omfang i år grunnet all isen i veigrøftene. Selv om det fortsatt er tele i jorda, hadde gårdsveien nå tørket tilstrekkelig opp til at det var mulig å høvle veien for å jevne ut de verste ujevnhetene.

(29.04.2018)


Minimunstemperaturen i natt var bare 3,4 grader, og dermed var det ingen overraskelse at nedbøren kom som snø i fjellene. Det er nemlig vanlig å regne at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Dermed skulle snøgrensen være i om lag 425 meters høyde. Men siden temperaturen det meste av tiden har vært noe høyere, har ikke snøen blitt liggende så langt ned i terrenget.

(28.04.2018)


I kveld var det en glippe i skydekket på nordvesthimmelen, og selv om sola ikke tittet fram, var det nok til å forgylle stille hav. Nå er det bare vel tre uker til midnattsola er tilbake. 20. mai er sola over horisonten ved midnatt, og to døgn senere er den også over horisonten når den står i nord om lag en time senere.

(27.04.2018)


Det har vært lite vind i det siste, og i kveld var det blikkstille hav. Temperaturen er imidlertid fortsatt lav, med 5,9 grader som maksimum og 2,6 grader som minimum siste døgn. Det er fortsatt mye tele i jorda, så det blir nok en god stund før våronna kan begynne.

(26.04.2018)


Gråværet fortsetter, og det er bra at det ikke blir mye solskinn før all isen er borte fra jordene. I år var det usedvanlig mye is på grasmarka, og en stund så det ut for at det skulle bli mye overvintringsskader. Men lykkeligvis kom det en god del snø i mars, så da snøsmeltingen begynte, smuldret isen opp under snøen. Fortsatt er det for tidlig å si hvordan overvintringen har vært, men så langt ser det mye bedre ut enn hva man kunne frykte for et par måneder siden.

(25.04.2018)


Sju millimeter regn i dag fikk fart på snøsmeltingen, og nå er det ikke mye snø igjen på de lavtliggende jordene. Men fortsatt er det mye tele i jorda, og før telen har sluppet taket, tørker ikke jordene opp. Og oppover i utmarka er det mye snø. Varmen som må til for å smelte snøen, gjør at lufttemperaturen holdes nede en god stund ennå.

(24.04.2018)


Bildet til høyre viser fjellet Elgen sett fra Toppsundet. Navnet på fjellet er blitt forklart med at det ligner på en liggende elg, men uansett hvilken retning man ser fjellet fra, er det vanskelig å se likheten med skogens konge. Men kanskje hadde folk mer fantasi den gang fjellene fikk navn.

(23.04.2018)


I dag var det mange biler på snuplassen nede i Oppsetta. Slik er det alltid om våren. For det blir tidligere barmark her enn de fleste andre steder i nærheten, og folk som er lei av snø og vinter, kommer hit ut for å ønske våren velkommen.

(22.04.2018)


Det er stort sett barmark nede i Vester-Raten, og trolig fordi det var solskinn og litt varme i formiddag har noen satt opp telt på Russeveien ned mot Ringskjæret. Veien har fått dette navnet fordi den ble bygd av russiske krigsfanger som utførte slavearbeid for Wehrmacht under andre verdenskrig.

(21.04.2018)


Plussgrader og regn i natt fikk fart på snøsmeltingen. Så i dag er det stort sett bare is igjen på jordene ned mot Vågen. Men fordi plussgradene kom mens det lå snødekke, er stålisen blitt sprø og nesten hvit av farge. Forhåpentligvis blir det derfor mindre overvintringsskader enn det lå an til før snøen kom i mars.

(20.04.2018)


På en av båtene er det feil på det elektriske anlegget, så den kan derfor kke brukes. For å få dette sjekket ordentlig og reparert var en mekaniker fra Biltrend Harstad her i dag og tok båten med til verkstedet i byen. Båten er allerede bunnsmurt, så planen er å ta den hjem på egen kjøl når feilen er rettet. Alle tre båtene er ikke booket før 9. mai, og til da må vel alt være i orden.

(19.04.2018)


Også grågåsa har kommet, men siden engene fortsatt er dekket av snø, må den ta til takke med "dausenna" ute i Rateneset. Foreløpig er det bare et grågåspar her, men så snart det blir barmark, kommer det nok flere. Grågåsa har vært et tiltakende problem på engene ned mot Vågen, så i fjor fikk vi innvilget fellingstillatelse på inntil fem gjess. Det var imidlertid ikke nødvendig å felle mer enn ei grågås for å få resten av flokken til å sky.

(18.04.2018)


Det er et fantastisk vær for tiden, med stavstille hav og solskinn dagen lang. Men fortsatt er det strålingsfrost nattestid, så det meste av formiddagen går med til å tine det som har frosset i løpet av natten. Derfor går det smått med snøsmeltingen. Det må nok sørvestlig vind og regn til for at det skal bli skikkelig vår.

(17.04.2018)


Etter at det var solskinn tidligere i dag, trakk det opp med altocumulusskyer på sørvesthimmelen i ettermiddag. Skyene hører til klassen mellomhøye skyer, og blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. De består for det meste av underkjøple vanndråper, og skyene oppstår ved heving av store luftmasser etterfulgt av kondensasjon. Ofte er disse skyene et tegn på at en front er i anmarsj.

(16.04.2018)


Det er vindstille, og selv om det var et tynt slør av skyer på himmelen det meste av dagen, nådde temperaturen likevel 6,7 plussgrader. Men selv om også minimumstemperaturen har holdt seg på plussiden, er det likevel strålingsfrost nattestid. Dermed går mye av formiddagen med til å tine det som har frosset i løpet av natten. Og telen i bakken holder seg konstant på minus 48 cm på målepunktet. Så vi må nok belage oss på en sen vår i år.

(15.04.2018)


Selv om dagens bilde har et vinterlig preg, blir 14. april likevel regnet som første dag i sommerhalvåret. Dagen bærer derfor navnet sommermål. Sommersiden av primstaven ble vendt ut, og været nå mente man hadde betydning for vårværet. For var det klarvær og frost de tre første nettene etter sommermål, ville det bli nattefrost i tre uker framover.

(14.04.2018)


Nå er dagene blitt så lange at sola går ned bak andøyfjellene, og ennå klokken ti i kveld var det vakre farger på nordvesthimmelen. Og om fem og en halv uke er det igjen midnattsol.

(13.04.2018)


I dag kom de første fisketuristene, så da ble den første turistfiskebåten sjøsatt. Det er ingen sak å sette ut båter når havet ligger flatt som i dag. Bildet til høyre er tatt fra en posisjon ute mellom oddene der man ekspederte MS Grytøy morgen og ettermiddag tre dager i uken fram til veien kom. Og det var langt fra alle dagene at sjøen var rolig som nå.

(12.04.2018)


I går kom snytitingen, og i dag kunne man også høre tjeldens vårlige "det-bit, det-bit" nede i fjæra. Maksimumstemperaturen i dag var 3,9 grader, og med plussgrader også nattestid, har snøsmeltingen begynt. Det er imidlertid uvanlig mye tele i jorda, så det er fortsatt lenge til man kan begynne å tenke på våronn.

(11.04.2018)


Tjelden har ennå ikke vist seg på fjæra her på Elgsnes, men i dag kom snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt. At dette vårtegnet faller sammen med at snøsmeltingen begynte i dag, er kanskje ingen tilfeldighet. Først og fremst skyldes nok det at små fugler trekker når de har medvind, samtidig som sørvestlig vind betyr temperaturstigning og regn.

(10.04.2018)


Det kom litt snø i går, og tidlig i dag var det minusgrader og bakkefokk. Men så steg temperaturen, og da gårdsveien skulle brøytes, var det kramsnø. Det er alltid problemer med å få slik snø gjennom en tradisjonell snøfreser av V-typen, og slik også i dag. Det ble mest å dra snøen med seg og lagre den ved siden av veien med passelige mellomrom. Det er på slike dager at man ønsker seg en tverrfres!

(09.04.2018)


Sauetangen vokser høyere oppe i fjæra enn noen annen tangart. Den er faktisk avhengig av daglig tørrlegging for å klare seg. Som navnet tilsier, ble tangen før i tiden brukt som sauefôr i vårknipa, og utegangersau kan også beite på tangen vinterstid.

(08.04.2018)


Rur er en samlebetegnelse for forskjellige fastsittende krepsdyr. De må alle være robuste, for de sitter ofte på steiner og svaberg så langt oppe i fjæra at de ligger tørt store deler av døgnet. Så om sommeren kan de utsettes for sterk varmer, og om vinteren for bitende frost. Og tiden de kan samle mat er også begrenset til periodene med høyvann. Uansett er ruren naturens egen sklisikring på glatte svaberg.

(07.04.2018)


Grønnhår og grønnsli vokser sammen i fjæra og i sprøytsonen, særlig tidlig om våren slik som nå. De to algeslektene er så like at de bare kan skilles fra hverandre ved å studere dem i mikroskop. På dialekt går de begge under samlebetegnelsen grønska.

(06.04.2018)


Snart begynner turistfiskesesongen, og da er det viktig at båtmotorene er i god stand slik at det ikke blir driftsavbrudd. I fjor ble filter, olje og annoder skiftet i egen regi, så i år var det nødvendig med en grundigere sjekk. Derfor var en mekaniker fra Biltrend Harstad her i dag og hadde service på motorene.

(05.04.2018)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert kom et tynt skylag sigende inn fra sørvest. og utpå ettermiddagen var det helt overskyet. Og i kveld begynte det igjen å snø. De gamle pleide å si at "aprilsnyen bli 'kje ligganes", men det spørs om utsagnet gjelder når nysnøen kommer på toppen av store mengder marssnø.

(04.04.2018)


Også i dag er det fint vær, men selv om sola varmer såpass at temperaturen vaker over frysepunktet utpå ettermiddagen, er det fortsatt kaldt nattestid. Det må nok et helt annet værslag til for at snøen skal begynne å tine. Så mye snø som det er nå, er det bare sørvest og regn som kan få fram våren.

(03.04.2018)


Som så ofte før kommer finværet når påsken går mot slutten. Selv uten statistisk belegg skjer dette for ofte til at det kan sies å være ren tilfeldighet. At det blir dårlig vær i påsken, har nok vært observert lenge, for fenomenet har fått et eget navn, påskeria.

(02.04.2018)


God påske!
(01.04.2018)