I natt og i formiddag kom den første snøen i Grytlandsfjellene. Utover dagen forsvant den igjen. Likevel er det et tydelig tegn på at sommeren ugjenkallelig er på hell.

(31.08.2003)


Vi har lært at regnbuen skyldes lysbrytning. Før i tiden ble regnbuen forklart ut fra religiøse forestillinger. I nordisk mytologi er den brua Bivrost mellom æsenes verden Åsgard og menneskeverdenen Midtgard. Den røde brua er ild som brenner uavbrutt for å hindre jotnene i å komme over. I tillegg vokter guden Heimdal brua.

(30.08.2003)


Strandrugen trives godt like ovenfor flomålet. Her gir råtnende tang næring. Planten har store korn, og ble i norrøn tid brukt som matkorn. På Island holdt denne bruken seg helt opp mot vår tid.

(29.08.2003)


Veien til Losnedalplassen og Kvamplassen var opprinnelig en smal sti langs fjæra rundt Lyngmyrberget. Etter hvert som man fikk krutt og senere dynamitt, ble det sprengt vekk fjell slik at det såvidt ble mulig å komme fram med hest og vogn. Lyngmyra er nå forlengst fraflyttet, og stien dit er knapt i bruk lenger.

(28.08.2003)


"Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig. På sin brede rygg bærer det lik en godslig elefant de små puslinger, der bebor jorden; og i sitt store kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer. Det er ikke sant at havet er troløst, ti det aldri har lovet noget: uten krav, uten forpliktelse, fritt, rent og uforfalsket banker det store hjerte - det siste sunde i den syke verden. Og mens puslingene stirrer utover, synger havet sine gamle sanger. Mange forstår det slett ikke; men aldri forstår to det på samme måte. Ti havet har et særskilt ord til hver især, som stiller sig ansikt til ansikt med det." (Alexander Kielland i romanen Garmand & Worse.)

(27.08.2003)


Gårdsveien snor seg gjennom landskapet, ikke bent fram som man ser i de store og effektive jordbrukslandene. Den følger landskapsformasjonene, svinger utenom to gravhauger og dreier så i retning gammelfjøset på Storbakkan. Det er dette vi kaller det multifunksjonelt landbruket eller NTC på WTO-sjargong.

(26.08.2003)


Det er bare godværsskyer på vesthimmelen i kveld. Ofte viser det seg å være mer nyttig "å se i været" som de gamle sa, enn å følge med på værmeldingene. Særlig i fjernsynet, der man melder været etter fylkesgrenser og ikke etter værsoner, blir værmeldingene ofte misvisende.

(25.08.2003)


Det har vært en kald nordlig vind i dag, og stort sett har det vært overskyet. Innimellom har sola likevel tittet fram gjennom hull i skydekket. Og da kan kulturlandskapet se ut som på bildet til høyre.

(24.08.2003)


Løvet tar så smått til å gulne. Kanskje skyldes det tørken i sommer eller soppangrep. Men uansett minner det oss om at sommeren er på hell.

(23.08.2003)


Det er til stor plage for jordbruksdriften at turistene til stadighet ødelegger gjerdene. Vanligvis skjer dette ved at de tråkker i nettmaskene og klipper av topptråden. Noen har sågar med tang og klipper store åpninger i gjerdet. På bildet er Roy i ferd med å tette hull i utmarksgjerdet sør for Landkonvika.

(22.08.2003)


Rognebæra begynner å modnes. Den er som vanlig sur og besk, men likevel står den høyt på menyen for bærspisende fugler. Dette skyldes nok både at rognebæra er rik på C-vitamin og at innholdet av parasorbinsyre gjør at bærene ikke råtner like fort som andre bær, og derfor er et viktig næringsgrunnlag for fuglene senhøstes.

(21.08.2003)


Under den kalde krigen patruljerte fregattene i Andfjorden på jakt etter russiske ubåter; i dag er kystvakta alene om å hevde norsk suverenitet her nord. Bildet viser silhuetten av et kystvaktfartøy på vei inn mot Harstad sent i kveld.

(20.08.2003)


Kyrne koser seg i finværet og med rikelig tilgang på mat i grønnfôråkeren. Ennå er det mer enn en måned til de igjen blir satt på bås for en ny vintersesong.

(19.08.2003)


Selv om solnedgangene ikke er så spektakulære med nesten overskyet vær, så blir det en spesiell stemning når sjøen ligger flat og stålgrå, og skyene gir et kobberfarget gjenskinn i havet.

(18.08.2003)


Ikke alle bærsortene har satt pris på den varme sommeren. For ripsbuskene har det tydeligvis blitt for tørt, for det er lite og små bær. Men med mange ripsbusker i hagen kan det bare være en fordel.

(17.08.2003)


Bringebæra har virkelig slått til i år. Den fine sommeren i fjor har lagt et godt grunnlag, og været i sommer har gitt de beste forhold for utvikling og modning av bærene.

(16.08.2003)


Rylliken ble en gang i tiden brukt som hårsjampo og som universalmiddel mot de fleste plager. I dag er den bare til øyenslyst langs veikantene.

(15.08.2003)


Etter at påhengsmotoren i fjor ble stjålet mens den stod på båten som lå i fortøyningen, er det nå tatt visse forholdsregler. Det er montert lås på motoren slik at den er vanskelig å fjerne fra båten, og båten er låst fast til fortøyningen. Det sies at båten er hellig for nordlendingen, men nå må selv vi kystfolk beskytte oss mot tyvpakket.

(14.08.2003)


Ungdyrene har et stort beite å boltre seg på. Selv om de har fine grassletter, kan de legge seg på ei steinfylling som på bildet. Grunnen er at de søker etter høytliggende steder med god utsikt når de skal ha siesta. Selv om kyrne har vært husdyr lenge, er slike instinkter intakte.

(13.08.2003)


Begynnelsen av august er et gunstig tidspunkt for såing av gjenlegg. Ugraset er ikke så aggressivt som om våren, mens graset vanligvis får fin spireråme. Det blir ikke noe avling nå i høst, men gjenlegget er etablert, så til neste år blir det tilnærmet full avling.

(12.08.2003)


Etter gårdagens finvær fikk vi en skikkelig blåmandag. Ikke bare fordi det har regnet det meste av dagen, men også fordi tett skydekke gir landskapet et blålig preg når det lir mot kveld. Bildet viser fra venstre det gamle våningshuset på bnr. 3, fjøset og våningshuset på bnr. 4. Disse brukene har ikke lenger selvstendig jordbruksdrift.

(11.08.2003)


23. juli i fjor hadde vi en kommentar til folk som bruker enga her på Elgsnes som landingsplass uten å spørre om lov først. Dette avstedkom en reaksjon fra hanggliderklubben i Harstad der man beklaget oppførselen (hilsen nr. 77 i gjesteboka). I kveld fortsatte man imidlertid praksisen med å ta seg til rette.

(10.08.2003)


Fortsatt er det vakre solnedganger, selv om de kommer tidligere og tidligere for hver dag som går. Og midt på natten kommer nå tussmørket sigende og minner oss om at høsten uvegerlig rykker nærmere.

(09.08.2003)


I dag fikk kyrne begynne å beite på grønnfôråkeren like ved fjøset. Det så ut som de stortrivdes med å ete en blanding av bygg, erter og fôrraps. Her vil de gå til de kan slippes på håbeite.

(08.08.2003)


Regnet i går kveld og i natt gjorde at det ble ettermiddag før jorda på Finneviksletta var laglig for steinranking. I løpet av kvelden må jobben være ferdig, slik at vi kan komme i gang med steinplukking i morgen formiddag - så fremt det ikke blir mer regn da.

(07.08.2003)


I kveld tyknet det til med lavt og tett skydekke, og etter hvert kom også nedbøren. Så mørkt ble det at gatelysene tentes. Bildet til høyre er tatt ti minutter før midnatt og viser hvordan været og lysforholdene var på dette tidspunktet.

(06.08.2003)


En av de viktigste grunnene til at folk langt tilbake i tiden bosatte seg her på Elgsnes var ganske sikkert den gode tilgangen på fisk. Ennå i dag er det relativt enkelt "å drage sæ koking" som det heter på nordnorsk. To timer på Revet i kveld ga ei hyse, 20 småtorsk og 21 småsei som resultat.

(05.08.2003)


Når man i dag kommer til Elgsnes landeveien, kommer man egentlig hit bakveien. Landskapet vises best fra havet, og de gamle husene er bygd med tanke på å ta seg godt ut sett fra sjøsiden. Det er jo ikke så rart ettersom havet var hovedferdselsåre helt opp til 1973 da vi fikk veiforbindelse hit ut.

(04.08.2003)


Slik ser kulturlandskapet ut i begynnelsen av august 2003, før WTOs høstmøte i Cancun og før den kommende EU-debatten. De som ønsker å kvitte seg med norsk jordbruk, glemmer at "Augo skal og noko ha" for å sitere Vinje.

(03.08.2003)


Sola går nå ned allerede kl. 23 eller nesten to timer før den er i nord. Fortsatt kan vi se fram til mange lange dager, men man merker skumringen ved midnattstid når det er overskyet.

(02.08.2003)


Da siloene var fylt på tirsdag, var det fortsatt noe gras vi ikke hadde fått plass for. Det siste ble lagt i rundballer i kveld. Så nå er slåttonna definitvt over for denne gangen. Det har vært lyn og torden i hele ettermiddag og kveld, men likevel var det bare den siste rundballen hvor graset ble vått før det ble pakket.

(01.08.2003)