I dag er nedbørmengden redusert til fire millimeter, og i kveld var det sågar en glippe i skydekket på vesthimmelen. Så selv om vi står på terskelen til høstmåneden september, kan man likevel håpe på at det ihvertfall for en stakket stund kommer en periode med mindre regn enn hva vi har hatt de siste dagene.

(31.08.2017)


Det har vært en skikkelig regnværsdag med totalt 13 millimeter nedbør, og med fire millimeter per time da det regnet som verst. Sammenlignet med nedbørsmengdene i Houston i Texas er dette ikke mye, men likevel i overkant av hva vi er vant med på disse kanter. Uansett hvor mye nedbør som kommer, blir det likevel ikke flom her på gården, for det er fall mot havet til alle sider av Elgsneshalvøya.

(30.08.2017)


Administrasjonen i Harstad havn kom til havna i Bryggestøa med en RIB der de først ble fortalt om at her stod den første kaia i gamle Trondenes. Videre fikk de en orientering om historien til handesstedet på Raten og litt om gårdshistorien forøvrig før turen gikk til Ørnuflnaustet der folk fra Hoelstuen i Harstad serverte middag.

(29.08.2017)


Det mørkner stadig tidligere på kvelden, og fotocellene slår på utelysene tilsvarende tidlig. Det er imidlertid stor forskjell på når mørket faller på, avhengig av om det er overskyet eller klarvær. Hvor tykt skydekket er, har også stor betydning. Uansett går det nå mot stadig kortere dager og mørke kvelder.

(28.08.2017)


I dag har det vært vindstille og over 12 grader. Det var nok til å friste tre badenymfer til å sjekke sjøtemperaturen. Men fra hylene deres er det grunn til å tro at havet var kaldere enn forventet. De var da også raske med å komme seg i land igjen. Det kan vel tenkes at dette var årets siste sjøbad her på Elgsnes.

(27.08.2017)


På tirsdag kommer en gruppe som skal spise middag i Ørnulfnaustet, så da var det på tide å rydde plass for bordene og benkene som ble laget tidligere i år. Denne gangen er det bare ni personer som kommer, mens det totalt er plass for 24 gjester i naustet.

(26.08.2017)


I dag har det vært nordavindskuling og regn. Tett og lavt skydekke får mørket til å falle på tidligere enn normalt for årstiden. Da bildet ble tatt ved nitiden i kveld, var det allerede skumring. Det er på slike kvelder at man innser at sommeren synger på siste verset.

(25.08.2017)


Barsok har navn etter apostelen Bartolomeus, og 24. august har vært minnedagen hans i den katolske kirken helt siden det niende århundre. Barsok ble regnet som første høstdagen, og den hadde mye å si for høstværet og årsveksten. I Norsk folkekalender fra 1848 heter det at om dagen er klar, kan en vente en klar høst. Dagens vær bør derfor borge for en fin høst.

(24.08.2017)


23. august har navnet Zakæus og er siste hundedagen. Også i dag har det regnet litt, men kanskje blir det bedre vær nå som hundedagene er over og det har vært nymåne for to dager siden. Uten almanakk er det imidlertid ikke godt å vite i hvilken himmelretning månen tennes, noe som tidligere var et viktig signal om hvordan været ville bli framover.

(23.08.2017)


Dagen startet med regn. Deretter var det en lang periode med oppholdsvær før det igjen kom yr. Da bildet ble tatt ved halvnitiden i kveld, begynte skydekket å sprekke opp. Så kanskje det blir bra vær i morgen.

(22.08.2017)


Selv om maksimumstemperaturen i dag bare var 10 grader, har nordavinden løyet til bris og nedbøren avtatt. Og med delvis skyet vær har det også vært solskinn slik bildet til høyre viser. Bildet er tatt fra snuplassen i Oppsetta mot Raten på andre siden av Vågen.

(21.08.2017)


Etter en fin dag i går har vi i dag hatt kuling fra nordvest med regn og yr. For fisketuristene nede på Raten har det vært landligge, og i det hele har det vært lite trivelig å oppholde seg utendørs.

(20.08.2017)


En finværsdag med solskinn fra skyfri himmel, lite vind og maksimumstemperatur over 16 grader. Men hunddagene er ennå ikke over, så i morgen kan vi vente oss mye regn. Man får imidlertid nyte finværsdagene som nå og da kommer vår vei. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(19.08.2017)


Mjødurten står i blomst. Den er en nytteplante som på grunn av den behagelige duften ofte ble benyttet i forbindelse med rengjøring. Som navnet tilsier, har mjødurten blitt brukt i brygging av øl og mjød. Den kan også brukes som te. Mjødurten inneholder salisylsyre og ble tidlligere benyttet som smertestillende middel. I 1839 ble salisylsyre for første gang isolert fra blomsterknoppene. Stoffet ble seinere syntetisert og videreutviklet til acetylsalisylsyre og markedsført under produktnavnet Aspirin.

(18.08.2017)


Igjen ligger Andfjorden speilblank. Slik er været her nord - stadig skiftende. I dag har det til og med vært tilløp til solskinn. Men sommeren lakker mot slutten, så det kan vel allerede nå slås fast at vi ikke har hatt noen drømmesommer dette året heller.

(17.08.2017)


Dagen startet bra, men så kom skyene drivende, og med dem kom det mer regn. Men det er vel ikke annet å vente, for hunddagene gikk inn med sol, og skal dermed ifølge tradisjonen gå ut med regn. Og nå er det bare en uke igjen av den gamle hundmåneden fra førkristen tid.

(16.08.2017)


Bildet til høyre er tatt i samme retning og omtrent på samme tid som bildet fra i går. Mens det i går var sørvestkuling og regn, er det nå nærmest vindstille og knapt nok en sky på himmelen. Slik kan været skifte fra den ene dagen til den andre her nord i verden.

(15.08.2017)


Selv om vi fortsatt er i første halvdel av august, har vi hatt høstvær i dag med sørvestlig kuling og hyppige regnbyger. Skyene har vært tunge og mørke, og ennå i kveld hadde de fortsatt mye regn på lager, jfr. bildet til høyre.

(14.08.2017)


Elgsnesvågen har lenge vært et yndet utgangspunkt for kajakkpadlere, eller et sted å komme innom på lengre padleturer. Det er også et sted der man trener på eskimorulle og andre ferdigheter. Om det i dette tilfellet dreide seg om uvante padlere, eller om de holdt seg inne på Vågen på grunn av den ujevne og til dels sterke vinden både på Toppsundet og på Andfjorden, er imidlertid ikke godt å si.

(13.08.2017)


Tjelden som la tre egg i vår nede på Bertelåkeren, har fått fram to unger. Og nå er ungene blitt så store at det er vanskelige å skille dem fra de voksne fuglene. På bildet til høyre er den voksne tjelden i midten.

(12.08.2017)


Regnbygene har fortsatt i dag, men storparten av regnet har gått ut Vesterålen, og det som har kommet denne veien, har for det meste tømt seg inne i Kvæfjorden. I tørrår har man sukket etter nedbøren som har passert på begge sider av Elgsnes, men nå er det bare en fordel at vi ikke får de store nedbørmengdene.

(11.08.2017)


Dagen kalles larsok og var ei kirkehøytid til minne om den hellige Laurentius som led martyrdøden på denne dagen i år 258. Larsok var en merkedag for høstværet, og var larsok våt, ble det en våt høst. Det ble også sagt at det været som var på larsok, ville vare til barsok (24. august). Striregnet i dag lover derfor ikke godt for været framover.

(10.08.2017)


Så var det tilbake til overskyet vær med fjellskodde og maksimumstemperatur under 13 grader. Her nord kommer varmen fra Russland, og fordelingen av høytrykk og lavtrykk har gjort at verken vi eller russerne har hatt mye sommervarme å glede oss over.

(09.08.2017)


I dag har det blåst nordavind, og selv om sommernordavinden får temperaturen til å falle, greide den ihvertfall å blåse vekk skodda. Så til avveksling fikk vi en solskinnsdag. Men fortsatt ligger skodda og lurer rundt fjelltoppene.

(08.08.2017)


Regnet som kom i natt og i formiddag har fått skodda til å lette, og da bildet ble tatt nå i kveld, begynte til og med fjellskodda i Grytlandsfjellene å sprekke opp. Så vil tiden vise om dette bare er midlertidig, eller om det er begynnelsen på et værskifte.

(07.08.2017)


I ettermiddag lettet skodda, og det var til og med tilløp til solskinn. Da bildet til høyre ble tatt nå i kveld, var sola i skjul bak skyer, selv om nordhimmelen var relativt klar. Men skoddebaken lå tett ute i Andfjorden, og ikke lenge etter kom havskodda sigende inn.

(06.08.2017)


I dag har skodda ligget tykk hele dagen, selv om det nå og da har vært litt mer sikt enn på bildet til høyre. Men så snart man trodde at det skulle klarne opp, kom mørkeskodda sigende like tykk som før.

(05.08.2017)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(04.08.2017)


Geitramsen blomstrer langs grøfta mellom plenen rundt huset på Ebergplassen og dyrkamarka. Til nå i år har plantene fått stå i fred, men ofte blir området raidet av elg, ettersom geitrams er blant elgens favorittspiser.

(03.08.2017)


Bildet til høyre ble tatt ved 22-tiden i kveld like før sola forsvant bak skyene i nordvest. Selv om perioden med midnattsol tok slutt for snart to uker siden, kan kveldsola fortsatt bidra til fine fotomotiver.

(02.08.2017)


1. august kallesi den katolske kirkekalenderen Petri vincula, som betyr Peters lenker, til minne om apostelen Peters fengsling før martyriet. I folkelig tradisjon har dette blitt til Per Vinkel. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det regner på denne dagen, vil det fortsette i tre uker. I dag kom det 8 millimeter nedbør, så da vet vi hva vi har i vente.

(01.08.2017)