Nødrakettene på skip må skiftes med jevne mellomrom. Det har derfor vært tradisjon å sende dem opp på nyttårsaften. På Grøtavær var det tidligere en rekke kystfiskebåter, og antall røde raketter på nyttårsaften var tilsvarende stort. I natt kunne vi bare telle to slike raketter.

(31.12.2001)


Det er fortsatt kaldt, selv om vi aldri får ekstrem kulde ettersom Elgsneshalvøya stikker nesten ut i Golfstrømmen. I natt var det - 11 grader, noe som er to grader fra kulderekorden. Rødfargen i himmelranden bærer likevel bud om lysere og mildere tider.

(30.12.2001)


Her på gården hadde vi arbeidshest helt til i 1973. Nå til dags er hesten blitt hobbydyr, noe som skaper et nytt marked for oss grovfôrprodusenter. Her er det Oddmund som henter rundballer til stallen på Oldersletta.

(29.12.2001)


Klarvær og kaldt. I tillegg en isnende vind fra sørøst, eller landsønning som slik vind kalles på dialekt. Sørvest vind kalles tilsvarende utsønning. Dette er språklige levninger fra sagatiden da man seilte langs kysten og snakket om landsudr og utsudr.

(28.12.2001)


Handelsgjødsla for neste sesong kjøpes inn før nyttår både fordi den nå er billigere enn til våren og fordi vi får momsen tidligere tilbake. Her er det Pål fra Rustad Transport som leverer gjødsel fra Felleskjøpet.

(27.12.2001)


Andre juledag og klarvær. Det blir litt lysere midt på dagen som følge av glansen på sørhimmelen, og resten av døgnet lyser månen opp landskapet. Desuten blir dagene stadig et hanefjed lengre i følge et gammelt ord.

(26.12.2001)


 

God Jul!

 


Klikk for større bilde

(25.12.2001)

Det er julaften og snart ringes julen inn. Det er ikke like stor festivitas under julefeiringen på Raten nå som det var i trondhjemsborgernes storhetstid. Men fortsatt er det lys i vinduene, og det må jo betraktes som et lyspunkt i en fysisk og distriktspolitisk mørketid.

(24.12.2001)


Siden mandag har det falt 50 cm snø. Det er derfor blitt vanskeligere å finne mat for de fuglene som ennå er her. Da er det en fordel at rognebæra fortsatt er tilgjengelig for den som kan fly.

(23.12.2001)


"Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny."

(Arvid Hansen)

(22.12.2001)


Klikk for et større bilde

Hvit jul er vel og bra, men det følger arbeid med. Det er imidlertid ingen grunn til å klage, for med unntak av en kort periode i november har det denne vinteren ikke vært snørydding før nå.

(21.12.2001)


Så blir det hvit jul i år også. Mandag denne uken begynte det å snø. Først kom det bare litt, men etter hvert har snøbygene økt i lengde og intensitet. Bildet er tatt midt på dagen i dag mens det var opphold.

(20.12.2001)


Husdyrkontrollen er en viktg del av kvalitetsarbeidet på gården. Dessuten legger den grunnlaget for avlsarbeidet på ku her i landet. Dette har gjort NRF-kua til en suksess, også internasjonalt. Her er Inge fra meieriet i arbeid på fjøskontoret.

(19.12.2001)


Silotaljen skal hvert år ha ettersyn av godkjent personell, og i dag kom Steve fra Felleskjøpet på kontroll. Egentlig skulle han ha vært her i vår, men kontrollen ble den gang utsatt grunnet munn- og klauvsyken i England og frykt for smittespredning.

(18.12.2001)


Ei ku kalvet på formiddagen i dag. Etter seks timer er kalven oppe og danser i boksen sin mens kvigene i bakgrunnen lurer på hva dette er for en krabat. Det røde lyset kommer fra ei varmelampe som brukes til å gjøre det litt lunere for kalven de første dagene.

(17.12.2001)


Grana som er plantet i høyspenttraséen må vekk før eller siden, så det er like greit å få solgt de fineste toppene som juletrær. Edgar, som her er i sving med motorsaga, kjøper trærne på rot, og står selv for videresalget.

(16.12.2001)


Rent skal det være til jul, også i fjøset. Her er det Sveinung som hjelper pappa Roy med vaskejobben.

(15.12.2001)


I disse førjulstider har de ansatte i Posten sin mest hektiske periode i året. Her er det Marianne landpostbud som henter og bringer kort og brev, og som leverer avisene. Selv om mer moderne kommunikasjonskanaler tas i bruk, vil det alltid være bruk for postbudet - ikke minst i grissgrendte strøk.

(14.12.2001)


"Men ingen treng sukke og vri sine hender
i lengt etter solskinn og varme i sør
så lenge som lysan fra nordnorske grender
førtell oss at her har vi søstre og brør."

Fra Helge Stangnes dikt "Lys langs en fjord".

(13.12.2001)


Førjulstiden uten snø virker ekstra mørk. At det lille daggløttet vi har blir stadig kortere, gjør ikke saken bedre. Enda godt at elektrisitetsnettet ble bygd ut da strømforsyning var en samfunnsoppgave og ikke et forretningsområde!

(12.12.2001)


Man kan fortsatt finne skjell som dette i fjæra, selv om mye er blitt plukket som suvenirer de senere år. Før det ble vanlig å gi barna store mengder kjøpleker, ble skjellene brukt som lekehusdyr. Skjellet på bildet var da et lam, mens andre typer skjell var sau, ku, geit, gris, hest, høne, hane og katt.

(11.12.2001)


Gårdsbekken som renner nedover sandfjæra skal i følge gammel tradisjon ha den egenskapen at den bøyer østover når det blir godt vær og vestover når det blir uvær. Akkurat nå renner den rett mot nord, så dermed bør vel været bli ganske skiftende framover.

(10.12.2001)


Støa i forgrunnen og området ovenfor kalles Oppsetta. Her er det beste landingsstedet på Elgsnes. I Oppsetta er det mulig å legge til og fra land i all slags vær. Dette var viktig den gang man var avhengig av havet som ferdselsåre og som spiskammer.

(09.12.2001)


Snøen som kom forleden kveld smeltet i formiddag. Med barmark og tungt skydekke blir det ikke skikkelig lyst selv midt på dagen. Bildet er tatt kl. 13:30, og da er allerede tussmørket kommet sigende.

(08.12.2001)


I dag kom Helén og Sveinung tilbake til Elgsnes, så nå er Roy gjenforent med familien sin. Som en følge av dette har folketallet her på gården økt med 67 % (!). Det vil imidlertid være feil å karakterisere Elgsnes som et pressområde.

(07.12.2001)


Det stedet hvor vi produserer veden ligger cirka 300 meter fra tunet. Det har hendt flere ganger at det er blitt stjålet litt ved fra storsekkene. Men nå har tyveriene fått et slikt omfang at det neppe er mulig å fortsette å lagre veden nært offentlig vei.

(06.12.2001)


Ikke alt arbeid er like trivelig i landbruket heller. Å reparere gjødselskrapeanlegg er en ordentlig drittjobb. Her er Tore i ferd med å montere ei ny gjødselskrape.

(05.12.2001)


Grunnet mangel på arbeidshjelp i vår ble det ikke produsert ved for salg dette året. Det stod imidlertid litt ved igjen fra i fjor, og her er to storsekker lastet opp for levering.

(04.12.2001)


Ikke noen midnattsol akkurat, men også månen kan speile seg i havet. Lysforholdene er ihvertfall langt dårligere enn midtsommers, så bildet måtte tas med stativ.

(03.12.2001)


Snøen kom tidlig i år, men ble ikke liggende lenge i første omgang. Figuren viser at det var ni centimeter snø 11. november og ti centimeter en uke senere. Etter det har vi hatt barmark. Det har heller ikke vært tele av betydning til nå.

(02.12.2001)


Så har vi startet på årets mørkeste måned. Når det ikke er snø på marka, ser landskapet mørkt ut i kontrast til himmelen hvor det er lys i horisonten i sørvest.

(01.12.2001)