Så er 2003 omme. I løpet av det siste året har det vært 37.816 besøk på dette nettstedet. Det er mer enn en fordobling fra foregående år da det var 17.765 visitter. Det høyeste besøkstallet var 17. september, da det var 280 innom, mens bare 4 besøk 30. august skyldes serverproblemer. En takk til alle som har vist interesse for elgsnes.no!

(31.12.2003)


Bildet viser sandfjæra på Vågen og huset på Ebergplassen med tilhørende naust. Bakenfor der er Rateskogen, og helt bakerst ser vi deler av fjellet Toppen på Grytøya. De taggete fjelltoppene kalles Skjæringan, og den største kalles Stor-Toppen eller Stabben.

(30.12.2003)


Utsikt over Toppsundet mot Dale på Grytøya. Fordi terrenget som omgir Dale er rasfarlig, skjedde det ikke utflytting under det store jordskiftet på slutten av 1800-tallet. Som et av få steder på landsbygda i Norge ligger derfor husene fortsatt i en tett klynge - slik de gjorde fra middelalderen av.

(29.12.2003)


Nordavind og snø. I følge Bondepraktikaen kunne man ut fra været første juledag og de elleve påfølgende dagene forutsi været i kommende års tolv måneder. Været i dag indikerer dermed at april ikke blir noen godværsmåned. Vi kan smile av slike spådommer i dag, men faktum er at Bondepraktikaen var i bruk her i landet fra begynnelsen av 1600-tallet og opp mot det tjuende århundre.

(28.12.2003)


Og så slo vinden om på nordøst. Med det følger temperaturfall og oppholdsvær. Til tross for bare litt over 20 graders forskjell mellom gårdagens og dagens vindretning, er været totalt forskjellig. I dag ligger vi i le av Grytøya, og merker lite til vinden. Bildet er tatt cirka kl. 16, og da var det blitt helt mørkt.

(27.12.2003)


Det skal ikke mye vind til nå før bakkefokket fyller veiene med snø. Og når landnordøyen (kraftig nordnordøstlig vind) blåser som verst, slik som i ettermiddag, og veien fyker helt igjen på ti minutter, er det bare å vente med snøfresingen til vinden løyer. Bildet til høyre er tatt før "han kom med han" som vi sier.

(26.12.2003)God jul!
(25.12.2003)

Å tenne lys på gravene er en gammel katolsk tradisjon. I det protestantiske Nord-Europa fikk skikken innpass etter første verdenskrig. Til tross for at teologiens mørkemenn karakteriserte gravlys som ukristelig katolisisme, har det å brenne lys på gravene julaften blitt en av våre mest ekspansive nye juleskikker.

(24.12.2003)


Det snør og det snør. Allerede sist søndag hadde vi 40 cm snø på flat mark. Dette er mer enn maksimal snødybde sist vinter. Og etter det har det snødd jevnt og trutt. Motivet til høyre er det samme som 14. desember. Det er lett å se at det har kommet en god del snø i mellomtiden.

(23.12.2003)


I dag er solsnudagen, eller vintersolverv som den også kalles. Mørket er ikke så tyngende når man vet at daglengden øker med et "hanefjed" for hver dag som går. Og sannelig var det ikke allerede i dag en lysning på sørvesthimmelen som vi ikke har sett der på lang tid.

(22.12.2003)


Sist natt hadde vi kalving med visse komplikasjoner. Kalven lå på rygg, og fordi den var stor, ble det vanskelig å få snudd den inne i kua. Vi måtte derfor ha dyrlegeassistanse. I dag ser alt ut til å være bra med kua, mens kalven har problemer med å stå på forbena. Forhåpentligvis vil dette rette seg snart.

(21.12.2003)


Nå er det høysesong for juletretyveri. Bildet viser hvor tyven har dradd treet over brøytekanten. En trøst får det være at det er sitka-gran som er stjålet. Den har nemlig sylskarpe nåler, så tyven kan få seg en overraskelse når han skal pynte treet til jul.

(20.12.2003)


Snøbygene står som en mur utenfor Grøtaværran. Joda, det blir nok hvit jul i år også!

(19.12.2003)


I dag fikk vi gjødsla for neste sesong i hus. Prisen er lavere på denne tiden, så det er lønnsomt å kjøpe på tidlig termin. En ekstra grunn til å handle gjødsel før nyttår, er at man da får momsen tilbake mye tidligere.

(18.12.2003)


Riktig en finværsdag, men kaldt. Imidlertid er det grunn til å tro at dette bare er et "doll" etter at et lavtrykk har passert. Sørvesten ligger alt på lur, for deretter å dreie på nordvest.

(17.12.2003)


Nå er det gode forhold for å drive i skogen, og vi har satt vinsjen på 2650en. Det haster med å få ut virke som er hugget før det snør ned. Hvis det ikke kommer snø, blir det til gjengjeld mye is som gjør det umulig å drive i det bratte skogsterrenget vi har her på gården.

(16.12.2003)


I dag har det kommet mere snø. Slik er det: Når det nærmer seg jul blir det som regel snø, uansett hvor lenge det går før den kommer. Selv om man ikke ser fram til å brøyte vei, måke trapper og koste av bilen, så bidrar snøen til at mørketiden blir litt mindre stupmørk enn den ellers ville vært.

(15.12.2003)


Og så er det vindstille igjen; men barometeret faller, og nye lavtrykk er på vei. Så det er ikke usannsynlig at vi har mer uvær i vente.

(14.12.2003)


Det er ikke tvil om at vinden har vært sterk og vedvarende. Til og med istappene fra taket på Normangården på Raten har frosset på skrå.

(13.12.2003)


Under stormen i natt oppstod det en del mindre skader. Den største var at deler av en lysplate på taket av Ørnulfnaustet blåste av. Grunnen er at platen var spikret fast på bølgetoppene, ikke skrudd fast i bunnen på bølgene. Det må til for at disse platene skal holde over tid på værharde steder.

(12.12.2003)


Nede i ei kløft i Tyttebærhågen ligger et lite steinhus. Det er et av mange minnesmerker fra den tyske okkupasjonen fra 1940 - 45. Etter krigen ble det en tid brukt som skivebu for skytterlaget i grenda. I dag er også den perioden forlengst forbi.

(11.12.2003)


Før man begynner på den siste bakken ned mot gården, står det en bautastein på venstre side av veien. Den er reist til minne om handelsmannen Nicolai Norman som levde her på Elgsnes fra 1780 til 1859. Vil du vite mer om han, kan du finne det under gårdshistorien. Klikk her for å komme direkte dit.

(10.12.2003)


"Gud kan et blikk av stormen gjøre". Slik lyder et ordtak fra en tid da folk var mer religiøse enn i dag. Trolig visste de også mindre om lavtrykkenes bevegelser. Uansett er det en kjensgjerning at det ofte blir stille vær etter kraftig vind - "når han har rast fra seg" som det også ble sagt.

(09.12.2003)


I går morges var snøen borte, mens markene var hvite i dag igjen. Tydeligvis er vi inne i en periode med veldig skiftende vær. Så det er nok for tidlig å begynne å glede seg til hvit jul.

(08.12.2003)


Enda en stormfylt dag, og mer vestlig denne gangen. Derfor "bær han åt" i Landkonvika som ligger vestvendt, med grunnbrott, landbrott og brimhest. Et imponerende skue, men lite håp om livberging hvis man kommer for nær med båt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.12.2003)


Og så ble landskapet hvitt igjen for tredje gang i høst. Kanskje er dette begynnelsen på vinteren? Sikker kan man imidlertid ikke være, for det eneste sikre nå til dags er at været er fullstendig uberegnelig!

(06.12.2003)


Endelig kom første skikkelige høststormen. Vi som bebor denne kysten langt mot nord er slik: Samtidig som vi har respekt for naturkreftene, kan vi ikke la være å gå ut og måle krefter med stormen. Det må skyldes at vi fra barnsben er blitt vant med blåst rundt ørene. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(05.12.2003)


Cirka et halvt år etter at vi ga beskjed til Hålogaland Kraft om at greiner var i kontakt med trådene på lavspentlinjen, kom i dag to menn fra selskapet for å rydde linjetraséen. De kan sikkert sitt fag, men håndteringen av motorsaga var mer amatørmessig, se bildet til høyre.

(04.12.2003)


Mildværet i høst har gjort at ingen har mast om å få veden de har bestilt. Vi har ikke så mye å selge i høst, men det er uansett på tide å få levert den. På bildet er ei favn ved lastet opp for transport til Harstad.

(03.12.2003)


Storsteinen er flat oppå og derfor en yndet plass for kobben å ligge. Særlig om våren pleier den å sole seg der. Men den er som regel såpass var at det er vanskeig å fotografere den. Denne gangen lå det en unge på steinen, og den var ikke mer sky enn at det var mulig å ta bildet til høyre.

(02.12.2003)


Dette solglimtet på toppen av Flyndertinden er kanskje siste gangen vi ser gjenskinnet fra sola i år. Det fine været med klar himmel har gjort at vi har sett sola mye lenger enn det som er vanlig om høsten. Man skal ikke mange årene tilbake før storm og snøkov hørte til dagens orden på denne tiden av året.

(01.12.2003)