2010 går over i historien. I løpet av året er det registrert 73.500 besøk med 273.264 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 9 % flere besøk og 117 % flere sidevisninger enn året før. I løpet av 2009 ble det lagt inn nye ting på siden, slik som fortellinger, stedsnavn, webkamera og en egen værside. Disse tingene har hatt helårsvirkning først i 2010, noe som kan ha bidratt til den kraftige økningen i antall sidevisninger. I 2010 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 201 besøk og 1.623 sidevisninger per dag. En takk til alle som har besøkt elgsnes.no i 2010, og vel møtt igjen i 2011!

(31.12.2010)


I dag drev det opp mørke skyer fra sørvest, og selv med vindstille var skydraget kraftig. Når det i tillegg kunne høres liksom sjoing langt borte fra, skulle alle gamle værmerker tilsi at det blir uvær. Og barometeret har falt i over et døgn nå, så da trengs det ikke meteorologer for å spå været fram til nyttårsaften.

(30.12.2010)


Det er ikke bare daggryet som har sine spesielle farger slik som i går. Også skumringslyset gir særegne sjatteringer, selv om det i dag er mye skyer på himmelen.

(29.12.2010)


Bildet til høyre ble tatt ved halvtitiden i formiddag. Det var ennå ikke skikkelig lyst, men rødfargen på sørøsthimmelen gjorde at man nesten kunne tro at det var sola som skinte på fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Men fortsatt er det en hel måned til det første solgløttet her på Elgsnes. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(28.12.2010)


Et tynt slør av rødfargede skyer på himmelen har i dag fjernet blåfargen som er så karakterisitisk for mørketiden. Bildet til høyre har derfor et rosa skjær. Motivet er fra Storbakkan og viser driftsbygningene og våningshuset der.

(27.12.2010)


Riktig en finværsdag, med klarvær, vindstille og temperatur like under frysepunktet. Litt merkelig egentlig at det er kaldere, mer vind og definitivt mer snø lengre sør i Europa. Og på øyene lengst nord i Canada har man aldri opplevd en mildere desember. Det kan synes som om klimaendringene gir uventede utslag.

(26.12.2010)


God jul!
(25.12.2010)

Med overskyet vær og temperatur like over frysepunktet blir bildet tilnærmet svart-hvitt med blåstikk. Og flatt lys bidrar heller ikke til at fotografiet blir slik man skulle ønske på julaften. Husene er fra venstre smia, fjøset og huset på bnr.4, mens huset til høyre er det gamle våningshuset på bnr.3.

(24.12.2010)


En fin dag med stille vær og flatt hav. Bare oteren har vært ute og fisket etter siste snøfall. På bildet skimtes otersklia ned til naustet og fotefarene opp igjen.

(23.12.2010)


Kanskje er det bare innbilning, men det synes nesten som om glansen på sørhimmelen er litt lysere i dag. Uansett går vi nå mot lysere tider, selv om det bare skjer med et hanefjed per dag for å bruke et gammelt ord. Og om 37 dager kan vi igjen se det første gløttet av sola her på Elgsnes - i fall det er klarvær.

(22.12.2010)


Kommende natt er den lengste i året. Men takket være fullmånen, er det ikke den mørkeste. Ved midnattstid "snur sola", et upresist uttrykk som kanskje kan sporet helt tilbake til da det geosentriske verdensbildet var dominerende. Astronomene vil vel heller si at nå står jordaksen sett fra sola vinkelrett på ekliptikken. Ved vintersolverv vender jordaksen bort fra sola på den nordlige halvkule, mens den vender mot sola ved sommersolverv.

(21.12.2010)


Bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag, og da var det allerede ganske mørkt selv med skyfri himmel. Veilysene hadde da slått seg på og lyser opp i forgrunnen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(20.12.2010)


Månen er snart full, og stod i formiddag stor og rund i nord før den gikk i skjul bak Grøtaaksla. At det er måne i lokta, som vi sier på dialekt, gir ihvertfall litt lys nå som dagene er aller kortest.

(19.12.2010)


Mørketidslyset er helt spesielt. På klarværsdager som i dag er nordhimmelen mer rosa enn blå, så landskapet får dermed en varm fargetone. Bildet er tatt fra Oppsetta og viser strandlinjen langs den hesteskoformede Vågen. Bakerst i bildet ses det særpregede fjellet Toppen på grytøysiden av Toppsundet.

(18.12.2010)


Bildet til høyre ble tatt kl. 12 i dag, og selv om sola er under horisonten, er det lysning på sørhimmelen midt på dagen. Skydottene er i tillegg rødfarget av solstrålene - og snart går det igjen mot lysere tider.

(17.12.2010)


Etter noen timer med regn, kom nedbøren igjen som snø. Ettersom snøen var våt og det var helt vindstille, ble den liggende på trærne og tørkestativet, og skapte en vakker førjulsstemning. Fotografiet ble tatt sist natt uten annen belysning enn lyset over inngangsdøra til bolighuset.

(16.12.2010)


Det var tydeligvis feil at kakelinna kom 1. desember i år, for nå er det igjen mildvær med sørvestlig vind og regn. Da bildet til høyre ble tatt ved ettiden i dag, var det så lite lys at stativ og snorutløser måtte tas i bruk. Men nå er det heldigvis bare en uke til sola snur.

(15.12.2010)


Med overskyet vær, plussgrader og mørketid, blir det lite farger i landskapet. Stort sett går det i svart, hvitt samt gråsjatteringer. Selv granskogen til høyre i dagens bilde er helsvart.

(14.12.2010)


13. desember kalles lussimesse etter helgenen Lucia fra Syrakus som led martyrdøden under keiser Diokletians kristenforfølgelse i år 304. Uttrykket lussinatta lange bygger på forestillingen om at det nå var vintersolverv, og at man derfor gikk mot lysere tider. Kanskje skyldtes dette sammenhengen mellom navnet Lucia og lux, det latinske ordet for lys.

(13.12.2010)


Nå var det kommet så mye snø at snøfreseren måtte tas i bruk for første gang denne vintersesongen. Selv om det ikke er all verdens trafikk på gårdsveien, må den holdes åpen, både for egen ferdsel, for posten og for melketankbilen.

(12.12.2010)


Etter snøværet i går natt, har det vært lite vind og nedbør fram til klokken 14 i dag, da bildet til høyre ble tatt. Men som bildet viser, stod da snøværet som en vegg ute i fjorden. Like etterpå låg han over med kov og dam, som vi sier på godt nordnorsk.

(11.12.2010)


I natt kom det snø, samtidig som det blåste vind fra nordvest. Porten til silobygget stod åpen etter at vi fikk levert gjødsla i går, men heldigvis kom ikke vinden fra nordnordøst, så silobygget ble ikke fylt med snø. Imidlertid er det meldt mer vind og snø, så nå er alle porter og dører lukket.

(10.12.2010)


Selv om handelsgjødsla er blitt mye dyrere enn den var bare for to år siden, er den likevel billigere nå enn hva den vil bli til våren på grunn av et terminprissystem som skal få bøndene til å ta hjem gjødsla tidligst mulig. Når gjødsla kjøpes før nyttår, får man i tillegg merverdiavgiften tilbake et år tidligere. På bildet er Pål Forså, som kjører for Felleskjøpet, i ferd med å sette gjødselsekkene på plass i silobygget.

(09.12.2010)


Temperaturen holder seg under frysepunktet, så den centimeteren med snø som kom forleden kveld, er blitt liggende. Ikke noen julekortstemning akkurat, men det er greit å slippe snørydding på gårdsveien.

(08.12.2010)


Etter noen dager med barmark, kom det igjen litt snø i går kveld. Det var imidlertid ikke nok til å dekke markene, men gjør det uansett litt lysere nå i mørketiden. For nå er sola ikke bare i skjul for fjellene, men også under en tenkt horisont med hav i sør. Bildet til høyre er tatt fra Raten og oppover Vågen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.12.2010)


Området utenfor Horsevika er fra gammelt av kjent som kveitehav. Så da er det kanskje julekveita de to sjarkene på bildet er ute etter. En gang i tiden måtte den som ikke fikk kveite til jul, sitte på nausttaket til spott og spe på selveste julaften. Nå til dags kan man kjøpe seg ut av ei slik knipe, så sjarkfiskerne slipper å ligge våkne nattestid grunnet manglende kveitefangst.

(06.12.2010)


Igjen har temperaturen sunket såvidt under frysepunktet, men det er klarvær og foreløpig ingen snø i lavlandet. Bygningene på bildet er fra venstre naustet, hovedbygningen, også kalt Normangården, og fjøset på bnr. 1 Raten. Naustet til høyre tilhører bnr. 7 Stenhaug.

(05.12.2010)


Vaskingen av kalveboksene er blitt utsatt som en følge mye kaldvær i november. Etter noen dager med mildvær, er temperaturen igjen på vei nedover. Derfor tok Tore på seg oljehyret og spylte samtlige kalvebokser slik at de er rene og tørre til ny kalvingssesong begynner i mars neste år.

(04.12.2010)


Etter at det kom 23 millimeter regn i går og 4 millimeter i dag, er snøen borte i lavlandet. Men det har ikke vært mange varmegradene, så på toppen av grytlandsfjellene har nedbøren kommet som snø. Fjellene er derfor enda hvitere nå enn før mildværet. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(03.12.2010)


Mildværet fortsetter, og igjen er snøen borte. Engene er fortsatt grønne, selv om det nå er tele i marka. Men med tett skydekke er det sparsomt med lys selv midt på dagen. For å ta bildet til høyre var det derfor nødvendig å bruke fotostativ. Eksponeringstiden var 1/4 sekund ved blenderåpning 2,8.

(02.12.2010)


Kakelinna kom tidlig i år. Navnet kommer av at man mente all kakebaksten til jul varmet opp luften så mye at snøen tinte, og nedbøren kom som regn. Selv om forklaringsmodellen synes å være feil, er det et faktum at det nesten bestandig kommer en mildværsperiode før jul. På bildet er Hilmar i ferd med å strø slik at veien blir mindre glatt.

(01.12.2010)