I dag kom det så pass snø at gårdsveien ble hvit. Men fortsatt er jordene grønne. Det er spådd at den globale oppvarmingen vil føre til sterkere svingninger i været enn det vi har vært vant til. Med en iskald januar og en eksepsjonelt mild februar i minne, kan man undres på om ikke denne spådommen alt har gått i oppfyllelse.

(28.02.2002)


Bildet viser restene av ei nausttuft. Her hadde husmennene på Eberg-plassen båten sin, først Kristian Eberg Hartvigsen og deretter sønnen Hans Kristiansen. Men all virksomhet på plassen opphørte brått på begynnelsen av 1900-tallet da omtrent hele familien døde i turberkulose.

(27.02.2003)


Gåsungene er i ferd med å springe ut. Dette må vel tas som tegn på at også urinnvåneren selja er blitt påvirket av de høye temperaturene vi har hatt i februar.

(26.02.2002)


Sandstranda ut mot Vågen er hvit og fin, og danner en halvsirkel som var det på ei sydhavsøy. Hadde det ikke vært for duskregnet og mangelen på palmer, kunne man trodd bildet var tatt på helt andre breddegrader. Med bakgrunn i gårdagens tema er det imidlertid vanskelig å drømme seg vekk fra at vi bor i sørhellingen av nordpolen.

(25.02.2003)


I kveld brente vi bål her på Elgsnes slik det også ble gjort veldig mange andre steder rundt i Norge. Vardebrann var den måten man i gammel tid varslet om at farer truet. I dag er det forslaget fra WTO om liberalisering av verdenshandelen med jordbruksprodukter som truer eksistensen til det norske landbruket. Dersom forslaget blir en realitet, vil det knapt bli jordbruk igjen utenom de aller beste områdene sør i landet.

(24.02.2003)


I følge folketradisjonen kom første varmesteinen i jorda i går. Fra da av skulle telen begynne å tine nedenfra. Her på gården måles blant annet teledybde en gang i uka, se diagram. Målingene viser at tiningen startet både ovenfra og nedenfra for snart to uker siden. Bildet viser at øvre telefront nå er 2,5 cm under jordoverflaten.

(23.02.2003)


I dag kalvet ei kvige. Slike kalvinger går som regel tyngre enn når kyrne er eldre, så det er vanlig å hjelpe til med å dra ut kalven. På den annen side er ikke kviger og ungkyr så utsatte for melkefeber i forbindelse med kalving som eldre kyr. Da bildet ble tatt var det bare føttene på kalven som var kommet ut av kua. Senere ble det ikke tid til å ta bilder.

(22.02.2003)


Veien mellom Alvestad og Dale på Grytøya går under fjellet i bakgrunnen. Denne veistrekningen er trolig den mest rasutsatte i hele Norge. Hittil i vinter har veien vært stengt i cirka en måned. Når hengeskavlene på toppen av fjellet brekker, danner de snøskred av anseelige dimensjoner.

(21.02.2003)


Barmark med grønnskjær og temperatur opp til + 7 grader Celsius. Det er nesten så en skulle tro at det var 20. mai og ikke 20. februar! Nå er det bare langs skogkanten at det fortsatt er en og annen snøflekk.

(20.02.2003)


Den raske snøsmeltingen førte til at veigrøftene flommet over. Dermed ble det skader på veien. Kommunens folk har vært her og lappet i de verste hullene, men skikkelig reparert blir det vel først når den virkelige våren kommer.

(19.02.2003)


Snøen er stort sett borte. Bare der det har ligget skavler og langs veiene der snøfreseren har laget hauger, er det snø igjen. Men fortsatt er det is i veigrøfter og stikkrenner slik at det dannes dammer. Dette kan skade enga - selv om det er ganske dekorativt på et bilde.

(18.02.2003)


Det blir mer og mer vårlig i bakkene. Men ingen må tro at dette er våren. Mars er kjent som en snømåned, så mye må være galt med været om det ikke kommer mer snø denne vinteren.

(17.02.2003)


Siste døgnet var temperaturen oppe i + 7,5 grader Celsius. Hagestemorsblomsten som har stått frostfritt under snøen titter nå fram. Ettersom den er en krysning mellom norsk og utenlansk materiale, er den en kortdagsplante som er klar til å blomstre bare temperaturen holder seg.

(16.02.2003)


Nå er det bare isen som fortsatt holder stand på Bertelåkeren. I bakgrunnen er det nå grønne marker. Grønnfargen stammer fortsatt fra sist høst, men om mildværet blir så langvarig at telen begynner å slippe taket, kan graset narres til å spire. Det kan bli fatalt for evnen til å overleve en ny frostperiode.

(15.02.2003)


Mildværet fortsetter, og nå begynner det å bli riktig vårlig her på Elgsnes. Selv om gården ligger nordvendt, blir det tidligere bart her enn på de fleste andre gårdene i området. Sandåkrene langs stranda ble da også regnet som usedvanlig verdifulle den tid det fortsatt ble produsert korn her.

(14.02.2003)


I barneleken der skjell var buskap, ble dette skjellet brukt som gris. Det har derfor ofte blitt kalt griseskjell. Offisiell betegnelse er Kort sandskjell eller Mya truncata på latin. Skjellet lever på grunt vann nedgravd i sand eller leire. Det er vanlig langs hele kysten, og ofte finner man tomme skjell i sandfjæra slik som på bildet.

(13.02.2003)


I dag har det vært et ufyselig vær med sørvest kuling og vekselvis sludd og regn. Der det i går var enkelte barflekker, er det nå blitt store grønne flater. Snøen tiner så fort at det er blitt den reneste vårflommen i februar. Måsen har visst begynt å tro at våren er i anmarsj, for nå oller den nede i fjæra.

(12.02.2003)


Snøsmeltingen fortsetter, og i dag begynte marka å bli bar på Storåkeren. Slik forholdene er nå, vil det bli mye is om frosten kommer. Heldigvis ser mildværet ut til å fortsette. Dersom det blir helt bart før det fryser på igjen, vil faren for isdekke på enga være betydelig redusert.

(11.02.2003)


Endelig ble det såpass hull i skydekket at sola kunne skinne på husene her på Elgsnes. Nå er det bare 12 dager til sola klyver Elgen som vi sier, dvs. at soløyet ikke lenger går i skjul for fjellet. Og fortsatt er det ikke mange solgløttene vi har hatt her på gården.

(10.02.2003)


Vind, regn og syv plussgrader har fått fart på snøsmeltingen. På halvannet døgn er snødybden redusert fra 37 til 17 cm, og nå renner det bekker etter gårdsveien. Slike værforhold er ikke uvanlige på kysten. Problemet med kystklimaet er først og fremst isdannelsen som kan ta knekken på enga.

(09.02.2003)


Så kom sørvesten med mildvær og regn. Over natten var godt vinterføre på veiene forvandlet til speil-is. Helt uventet ble kommuneveien strødd, og endatil på en lørdag. Vel nok er det kommunevalg i år, men sjarmoffensiven på landsbygda pleier ikke starte så tidlig som dette.

(08.02.2003)


Det var pent vær med skyfri himmel i formiddag. Men ved tolvtiden begynte skyene å komme sigende. Ikke så rart kanskje når barometeret faller og meteorologene varsler sørvest kuling med sludd og regn.

(07.02.2003)


All snøen som har kommet, har gjort det vanskeligere å finne mat selv for store fugler som sjur og kråke. På bildet har ei kråke posisjonert seg i håp om at det skal bli kastet ut noe spiselig enten fra hus eller fjøs. Men kråka er neppe verst stillet av fuglene. Den kan, om den må, spise kråkeboller i fjæra ved lavvann.

(06.02.2003)


I natt var det et praktfullt nordlys på himmelen. Fra langt tilbake i tiden var dette fenomenet myteomspunnet. Bare de modigste våget å oppholde seg i landet der himmelen brenner. En tolkning av det gamle navnet på landet her nord, Hålogaland, er nettopp knyttet til nordlyset: Hár-logi-land eller Høglogelandet som vi ville si.

(05.02.2003)


Endelig er det klarvær slik at sola skinner på Vester-Raten. Nå er det ikke lenge før hele Elgsnes ligger badet i sol, og om knapt tre uker er sola så høyt på himmelen at den går over fjellet Elgen. Fra da av har vi sol store deler av dagen.

(04.02.2003)


Sola skal nå skinne en kort stund på formiddagen gjennom Skaret mellom Keipen til venstre på bildet og fjellet Elgen til høyre. I dag lå det skyer lavt på sørhimmelen slik at det verken ble solskinn om formiddagen eller ettermiddagen. Når sola er på sitt høyeste midt på dagen, er den uansett i skjul bak fjellet.

(03.02.2003)


2. februar kalles kyndelsmesse etter den katolske høytidsdagen Missa festum candelarum. Nå var jula definitivt over, og det ble sagt at "han kyndelsmess-Knut jage jula ut". Kyndelsmesse var også en viktig merkedag. Nå var halve innefôringssesongen unnagjort, så halvparten av vinterfôret måtte være igjen om det ikke skulle bli bunød. Bildet viser et grabbhiv fra den første siloen som ennå ikke er tom.

(02.02.2003)


Det har snødd en god del i det siste. Nysnø i kombinasjon med vind betyr at veiene fyker igjen. Det er derfor en hel jobb å holde snøen unna selv med traktor og snøfreser.

(01.02.2003)