Vinterværet med klarvær og minusgrader fortsetter. Etter kalenderen er dette slutten på vinteren, og i morgen starter vårmåneden mars. Men "mars e en snymåne" sa de gamle, så fortsatt kan det komme snø. Siden sist det var barmark har det ennå ikke gått to uker, så det er vel ikke mer å vente enn at snøen nå blir liggende et godt stykke inn i mars måned.

(28.02.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Lange perioder med mildvær har ført til både beiteskader og tråkkskader. Nå som det har kommet en god del snø på opptint mark, blir det også graveskader. Man kan ikke klandre reinene for at de forsøker å skaffe seg mat der den er å finne, men for en bonde er reineiernes laissez-faire-holdining uforståelig.

(27.02.2017)


Daglengden er nå 9 timer og 17 minutter, med soloppgang kl. 07:30 og solnedgang kl. 16:47. Da bildet til høyre ble tatt ved 15-tiden i ettermiddag, var sola fortsatt godt over horisonten, men den går likevel i skjul bak Kvæfjordfjellene før det teoretiske tidspunktet for solnedgang. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.02.2017)


Selv om sola nå går over fjellet Elgen sør for gården, har den vært lite å se de siste to ukene. Men i dag klarnet det opp, og det ble solskinn på snødekte jorder. BIldet til høyre er tatt fra Rateveien nedover mot Gården og Vester-Raten.

(25.02.2017)


I natt var det en del vind, med sterk kuling som middelvindstyrke og liten storm i kastene. Kraftig sjøburd i dag tyder imidlertid på at det har vært sterkere vind ute i havet. Selv om vinden ikke var ovsterk, var det mye løssnø å fyke i, så veien over Aunfjellet blåste igjen, og ble ikke åpnet igjen før nå i ettermiddag.

(24.02.2017)


Da vi fikk forsyning av skrei i begynnelsen av måneden, ble noe frosset direkte, noe frosset som lettsaltet, eller nystrødd som vi sier på dialekt, mens resten ble hengt opp til boknafisk. I dag er det tre uker siden, og det var da rett tidspunkt for å ta ned fisken, kutte den i passelige biter og fryse den i middagsporsjoner. Dette blir det mange herremåltider av.

(23.02.2017)


Dagen kalles Peder stol, i folketradisjonen også kalt Per varmestein ut fra myten om at St. Peter på denne dagen kastet varme steiner i vannet for at telen skulle gå opp. Dersom det var solskinn denne dagen lenge nok til at en rakk å sale en hest, skulle det bli en varm sommer og et godt år. Forhåpentligvis holder det at sola skinte på Andøya i bakgrunnen på bildet til høyre.

(22.02.2017)


Det har fortsatt å snø, men heldigvis har vinden spaknet, så det er lite bakkefokk. Med så mye løssnø som nå, blir det vanskelig å holde veiene åpne dersom han kuler på. Strategien da blir å brøyte bare når biler skal til og fra, og ellers la gårdsveien fyke igjen. Den kommunale veien er nå brøytet med plog, så da er det brøyteskavler som fokksnøen kan fylle opp mellom. Det kan bli en utfordring for brøytekontraktøren.

(21.02.2017)


Barometeret falt raskt og himmelen var mørk mot nordvest i formiddag. I tillegg var det varslet at et nytt polart lavtrykk var på vei, men lavtrykket passerte utenfor og kom inn til kysten lengre nord. Det var i grunnen bra, for nå er det mye løssnø. Bare siste døgnet har det kommet 20 cm snø. "Nu har han fådd nåkka å fyke i", sa de gamle. Forhåpentligvis kommer det såpass mildvær at "snyen sætte sæ" som vi sier.

(20.02.2017)


Snøværet har fortsatt i dag, og nå begynner det å ligne på vinter. Midlværsperioden skapte imidlertid teleløsning i Gårdsveien, så turisbussen som var her i går kveld, kunne ikke kjøre helt ned til Raten. Forhåpentligvis fryser det nå på, slik at bussene som kommer til uka, kan kjøre helt fram.

(19.02.2017)


Etter storm i går ettermiddag har vinden i dag løyet til svak vind. Bare havbåra vitner om stormen som var. Og nå har landskapet enda en gang skiftet til vinterdrakt. De gamle sa at det var først tredje snøfallet som ble liggende, men dette er sjuende snøfallet med barmark imellom denne vinteren. Så det kan se ut som om veksling mellom plussgrader og minusgrader, barmark og snø gjennom vinteren er blitt den nye normalsituasjonen på kysten.

(18.02.2017)


I formiddag stod kovbaken som en vegg ute i Andfjorden. Og det varte ikke lenge før det begynte å snø. Senere på dagen passerte også et polart lavtrykk, og da nådde vinden full storms styrke. Selv om slike lavtrykk kan gi sterk vind, og var fryktet av fiskerne i gammel tid, tar det ikke lang tid før vinden spakner. Så allerede ved 11-tiden i kveld var vinden redusert til liten kuling.

(17.02.2017)


Mildværet fortsetter, og nå er det til og med vårløsning midt i februar. Selv om det ganske sikkert kommer snø igjen snart, er det likevel underlig med opp mot åtte varmegrader på det meste og plussgrader i nærmere en uke på denne tiden av året. Hvor lenge skal klimafornekterne fortsette å skylde på tilfeldige variasjoner?

(16.02.2017)


Hver tredje dag er melketankbilen her og henter melka, og nå i kveld var også kraftfôrbilen her og blåste kraftfôr inn i siloen. Og inne i fjøset går appetittfôringsvogna fram og tilbake og gir buskapen silofôr og kraftfôr. Det er sannelig stor forskjell fra den gang alt av produkter og innsatsfaktorer måtte fraktes til og fra grytlandsferga i småbåt, og alt arbeid ble gjort med hest eller håndmakt.

(15.02.2017)


Etter kulingen og regnet i går har det i dag vært nesten vindstille og oppholdsvær. Med plussgrader i tillegg, er det nesten som man kommer i vårstemning. Det er ihvertfall lite som minner om vinter. Men dersom erfaringer om været fortsatt har noen verdi, kan vinteren være tilbake før vi aner det.

(14.02.2017)


Den nederlandskregistrerte skonnerten s/v Noorderlicht passerte Elgsnes i formiddag på vei fra Harstad mot Gryllefjord. Hun hadde liten seilføring, så det gikk nok mest for maskinkraft siden kursen lå så mye opp mot vinden. Skipet ble bygget i 1910 av Flensburger Schiffbau-Gesellschaft for den tyske marinen og brukt som fyrskip. Etter en omflakkende tilværelse ble skonnerten restaurert i 1991, og brukes nå som turistskip.

(13.02.2017)


Det virker som om det har gått inflasjon i Beauforts vindskala. For på nettet fortelles det om storm i Troms, selv om vi bare har hatt vindkast på maksimum 13,5 meter per sekund her på Elgsnes. Og det er vitterlig bare liten kuling. Det kan selvsagt ha vært sterkere vind andre steder i fylket, og fallvinden kan være lei der den treffer. Men storm er det neppe.

(12.02.2017)


Det er ikke værmerker knyttet til 11. februar, men i kommentarene til primstaven i "Norden" 1867 heter det: " Da mente de Gamle, at Christi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges."

(11.02.2017)


Nå er det ikke lenge før sola går over Nonshågen, og om 12 dager kliv sola Elgen. Fra da av har vi sol sammenhengende fra om formiddagen til utpå ettermiddagen. Men nå går klarværsperioden mot slutten, for høytrykket trekker unna, og varmluften som i det siste har gitt Svalbard landets høyeste temperaturer, kommer inn til kysten med skyer og regn.

(10.02.2017)


Hurtigruten MS Polarlys passerte Elgsnes på sør kl. 09:28 i formiddag. Da var det fortsatt rosa demringslys på nordhimmelen mens hurtigruten og Andøyfjellene lå badet i stråler fra sola som nylig hadde kommet opp over fjellene i sørøst.

(09.02.2017)


Nå har sola kommet så høyt på himmelen at den går over Keipen sett fra Elgsnes. Dermed har vi sol en god stund også på formiddagen. Daglengden har nå økt til 6 timer og 38 minutter, men siden dette er et uttrykk for hvor lenge sola er over en tenkt horisont med hav mot sør, er det i realiteten lyst lenger. Demringen varer nå fra kl. 07:41 til 08:51, mens skumringen varer fra kl. 15:29 til 16:39.

(08.02.2017)


Når klarværet faller sammen med kraftig nordlysaktivitet, er det bare å kle seg godt og ta med kamera, stativ og snorutløser og starte jakten på spektakulære nordlysbilder. Som så ofte før var også i natt det mest fargesprakende nordlyset over før utstyret var rigget opp. Men noen fine bilder ble det likevel, deriblant fotografiet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.02.2017)


Nå skinner ettermiddagssola nede på Raten, men bare en kort stund gjennom søkket mellom Skarhågen og Nonshågen. Og formiddagssola skinner på Storbakkan fra den dukker opp bak Keipen til den etter kort tid igjen går i skjul bak Elgen. Daglengden er nå 6 timer og 19 minutter, og til i morgen øker dagen med 9 minutter og 24 sekunder. Så det går definitivt mot lysere tider.

(06.02.2017)


Selv om det foreløpig er lite solgang her på Elgsnes, kan vesthimmelen være vakker etter solnedgang når det er klarvær slik som nå. Bildet er tatt ved halvfiretiden i ettermiddag og viser fjellene på vestsiden av Kvæfjorden med en særlig fargerik himmel over. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.02.2017)


I dag er det ett år siden moloen på yttersiden av havna i Bryggestøa ble reparert og forsterket etter stormskadene i 2015. Moloen har ikke fått noen skader i løpet av året som har gått, men så har det heller ikke vært noen storstormer det siste året. Moloen er imidlertid om lag en meter høyere, og har større toppsteiner enn før, så det må svære bølger til om det igjen skal oppstå skade.

(04.02.2017)


Seks dager etter at vi kunne ha sett sola forsvant skydekket, og det ble solskinn nede i Vester-Raten. For hver dag som går, når solstrålene stadig større del av gården. Og på Peder stol (22. februar) kliv sola Elgen som vi sier. Det betyr at øverste skalken av sola skinner over Middagstinden på fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi solskinn sammenhengende fra formiddagen til utpå ettermiddagen - såfremt det ikke er skyer på sørhimmelen.

(03.02.2017)


Kyndelsmessdagen har fått sitt navn fra det latinske Missa festum candelarum, en viktig katolsk høytidsdag. Når navnet på denne dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes det nok heller at det var en viktig merkedag. Om man hadde halve vinterfôret igjen nå, ble det ikke bunød til våren. Og mildvær denne dagen varslet et dårlig år, så med 2,4 plussgrader i dag vet vi hva vi har i vente.

(02.02.2017)


Det har fortsatt å snø litt, men fem centimeters snødybde må likevel sies å være lite ved inngangen til den tredje vintermåneden. Og i veigrøftene strømmer vannet fritt, uten antydning til issvuller og behov for stiming av stikkrenner. Så vintervedlikeholdet av Elgsnesveien har vært enkelt så langt i sesongen.

(01.02.2017)