Nå skulle sola ha skint nede i Vester-Raten bak Bertelstua til venstre i bildet. Men skydekket ligger tykt og tungt over himmelen og gir landskapet blå mørketidskoloritt.

(31.01.2006)


Fortsatt snø, og skydekket er tettere. Det var nymåne i går, og det er gammel visdom at det ofte blir værskifte ved nymåne. Så det kan godt hende at vinteren er kommet for å bli en god stund nå.

(30.01.2006)


Og så kom snøen. Ikke mer enn fem centimeter, men det er fakisk fire uker siden vi hadde såpass snø som dette. Selv om vinden er på nord, er temperaturen over null. Så kommer det inn et nytt lavtrykk i normal bane fra Island, er det barmark igjen før vi vet ordet av det.

(29.01.2006)


I dag er det selveste soldagen her på Elgsnes. Sola skulle ha skint en kort stund nede i Varden i Vester-Raten. Men i stedet for sol fikk vi nordavindskuling med hagl- og snøbyger. Kanskje det blir vinter i år likevel?

(28.01.2006)


Været er som før, og markene fortsatt grønne. Sant å si begynner det å bli litt kjedelig uten skikkelig vinter. Hvis det fortsetter slik, kan man undres på når våren kommer i år.

(27.01.2006)


Bildet til høyre er tatt fra Nakkjen fremst på Aunfjellet, 300 meter over havet. I denne høyden ligger det litt snø, men man skal ikke mye lengre ned før det begynner å bli bart. Normalt skulle landskapet på denne tiden hatt hvitt og ikke svart som hovedfarge, men kanskje dette er framtidens normalsituasjon?

(26.01.2006)


Det gamle fembøringsnaustet på Raten, som den gang det stod flere naust der ble kalt Fiskenaustet, var på midten av 1950-tallet kommet i så dårlig forfatning at det ble revet. Av materialene ble naustet på bildet bygd opp i den gamle nausttomta. Egnerbua til høyre ble bygd til senere.

(25.01.2006)


En fin dag der Toppsundet ligger flatt og himmelen er blå. Kontrasten til sist ukes uvær er tydelig. Men slik er Nord-Norge: Den ene dagen nordavindsramling og den neste stavstille. Dette er ikke bare Nordlyslandet og Midnattsollandet, men kanskje først og fremst De store kontrasters land.

(24.01.2006)


Vinteren var ikke lenge på besøk denne gangen. I dag er det igjen barmark, og selv om frosten sist uke har fått engene til å blekne, så er gjenlegget i Vestermyra like grønt og fint.

(23.01.2006)


I går kveld kom nedbøren som snø for første gang på en måned. Da det ble lyst i dag, lå snøen fortsatt. Dermed fikk dagens bilde en aning av vinter. Men vinden har snudd til sørvest, eller utsønning som vi sier. Med den kommer regn, og snart er det hvite igjen borte.

(22.01.2006)


Vi har hatt en sjelden kombinasjon av sterk vind og kulde. Derfor får vi ising øverst i fjæra og rene kunstverket der sjødrev har frosset på utmarksgjerdet inne i Hestenvika

(21.01.2006)


Fra gammelt av het det at en rød kveld gir en god morgen, mens en rød morgen gir en stormfull dag. Stormen Narve gjør nå sitt beste for å understreke sannheten i andre del av utsagnet.

(20.01.2006)


Landsønningskulingen fortsetter. Vinden er kald og nater. I slikt vær er det direkte ubehagelig å oppholde seg utendørs selv med varme klær. Godt da å være inne i et varmt hus. Og siden landsønningen ikke gjør skade her på Elgsnes, behøver vi ikke engste oss for at taket skal blåse av.

(19.01.2006)


Sørøsten eller landsønningen som vi kaller denne vindretningen, er kald vinterstid. Heldigvis tar ikke denne vinden så mye på Elgsnes. Bare på Lyngmyra, der Toppsundet ligger åpent, står landsønningen rett på.

(18.01.2006)


Det er ikke mange år siden man sa at Nord-Norge hadde ni måneder vinter og tre måneder dårlig skiføre. Nå ser det ut for at perioden med dårlig skiføre utvides drastisk. Grønne marker midtvinters var utenkelig for mindre enn en generasjon siden, og ennå i dag har vi vanskelig for å innse at vi står overfor et klimaskifte - på godt og vondt.

(17.01.2006)


Arbeidene i storstua i Normangården på Raten har tatt tid. Når alt som skal brukes må spesialbestilles eller restaureres, og det samtidig er vanskelig å få tak i håndverkere med nødvendig kompetanse, går månedene. I dag kom snekkeren for å sette opp listverket, og på bildet har han matpause etter at vinduskledningene er på plass.

(16.01.2006)


I dag har det vært klarvær, og for første gang i år skinner sola på Grytlandsfjellene. Fortsatt er det 13 dager til vi får det første solgløttet her på Elgsnes, men det er jo oppmuntrende å se solskinnet krype stadig lengre ned i fjellsiden på andre siden av sundet.

(15.01.2006)


Ved springflo som på bildet og i tillegg kraftig vind, slo tidligere sjyboren inn over dyrka mark. Bølgene vasket ut jordsmonnet og la igjen stein fra fjæra. For å beskytte jorda mot havet, ble stein fra nybrott lagt som en barriere langs stranda. Dette har virket etter hensikten, så i dag blir det ikke skade på jorda selv ved stormflo.

(14.01.2006)


Oppom Øverlandet er det ikke fullt så grønn mark som ellers. Her er det gammel eng fordi det er nedlagt pløyeforbud. Dette skyldes at det under vanlig pløyedybde finnes rester av et jernalderhus.

(13.01.2006)


Plussgradene gjør at snøen tiner bort også oppover i utmarka, og selv oppe i fjellet Elgen begynner det nå å bli lite snø. Vel nok har det vært snøfattige vintrer de senere år, men et vintervær likt det vi har hatt til nå, har det vel knapt vært i manns minne.

(12.01.2006)


Bildet viser Dale på Grytøya. Gården er omkranset av fjell på tre sider med havet på den fjerde. Fjellene er fra venstre: Slåttheia, Litjetussen, Jamnfjellet og Toppaksla.

(11.01.2006)


Sandåkrene langs Vågen ble i gammel tid regnet som gode kornåkrer. Så sent som under andre verdenskrig ble det dyrket korn her. Etter den tid ble området mest brukt til potetproduksjon, selv om dette er gammel havbunn med mye kalksand og pH over 7. I dag produseres det bare gras og annet grovfôr.

(10.01.2006)


Bildet til høyre er tatt fra Vester-Raten og viser husene på bnr. 4 nærmest, dernest det gamle våningshuset på bnr. 3, og helt bakerst gammel og ny fjøs på bnr. 2. Markestykket i forgrunnen tilhører bnr. 3, og var tidligere husmannsplassen Jonsborg. Opprinnelsen til dette navnet er uviss, men det er fortsatt i vanlig bruk.

(09.01.2006)


Nå er det plussgrader igjen, og markene er like grønne og fine. Skiftet på bildet heter Storbakkan, men etter at det ble planert her på 1980-tallet, er ikke bakken så stor lenger. Huset og naustet nærmest i bildet tilhører bnr. 7 som ble kjøpt tilbake til hovedbruket for snart 20 år siden.

(08.01.2006)


I natt var det klarvær og strålingsfrost, så markene er ikke lenger fullt så grønne etter at det har lagt seg rim på plantedekket. Bildet er tatt fra Øverlandsåkeren oppover mot Kroken og Durmålstuvsletta. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(07.01.2006)


I dag er det trettendagen. Fram til år 1700, da vi gikk over fra juliansk til gregoriansk kalender, var dette juldagen. Langt inn på 1900-tallet var det tradisjon at i perioden mellom ny og gammel jul, også kalt romjula, bare ble utført helt nødvendig arbeid. Etter trettendagen kunne forberedelsene til lofotfisket ta til. Eneste tradisjonen som er tilbake, er at folk kaster ut juletreet i dag.

(06.01.2006)


Sørvestlig vind og regn gjorde at snøen var borte da det lysnet av dag. Selv om det er noe tele i bakken, er gjenlegget på Bertelåkeren og i Vestermyra grønt som om det var et godt stykke utpå våren. Men vi har nok flere snømåneder igjen før det er grunn til å tenke på vår.

(05.01.2006)


Til nå i vinter har vi hatt en del sjybor i forbindelse med pålandsvind. Dette har ført sand oppover i fjæra. Det har derimot ikke vært nevneverdig med drag som tar sanden ut igjen. Sandfjæra er derfor steinfri og fin. Men det er kanskje ikke dette som lokker turistene?

(04.01.2006)


I dag morges kom årets nyttårskalv her på Elgsnes til verden. Selv om mora var kvige og avkommet okeskalv, gikk fødselen fort og greit. Bildet er tatt da kalven var cirka en halv time gammel. Da var den alt oppe og på leting etter mat.

(03.01.2006)


Det fine været fortsetter inn i det nye året. Det er slett ikke vanlig at krusningene på Toppsundet på denne tiden av året er for gråe å regne. Ellers på bildet sees Elgsnes til venstre og Grytlandsfjellene til høyre i bakgrunnen.

(02.01.2006)


Godt nytt år!
(01.01.2006)