Fjerde soldagen var det endelig klarvær, og hele soløyet var derfor synlig over Finnhollhågen kl. 13:20 i dag. Men ettersom det var dis på himmelen, ble det ikke noe tydelig solskinn, og sola minnet mest om midnattsol.

(31.01.2010)


Det lille av snø som kom etter det siste mildværet, har visst frysetørket bort, for nå er det så og si barmark igjen på Storåkeren. Vel nok er vi vant til stadige skiftinger i været, men temperaturfall på 19 grader i løpet av to døgn må sies å være uvanlig. I dag er det heldigvis ikke så kaldt, bare 7 minusgrader. Men selv det er kaldere enn normalt her ute i havgapet.

(30.01.2010)


En kald dag med hele 12,9 minusgrader og en bitende vind som gjorde at følt temperatur var nede i minus 20,7 grader. Det er ikke vanlig at sjøvannet fryser til is på svaberg og skrog her i området, men det skjedde altså i dag. I bakgrunnen på bildet skimtes hurtigruta MS Lofoten med kurs for Risøyhamn. Den har trafikkert kysten fra Bergen til Kirkenes siden 1964, og har vel vært gjennom det meste av vær som kan forekomme på denne strekningen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.01.2010)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da får vi det første glimtet av sola nede i Varden om det er skyfritt på sørvesthimmelen. Som bildet viser, var det ikke tilfelle i dag. Men uansett stiger sola på himmelen for hver dag som går, og om mindre enn en måned går den over fjellet Elgen sør for gården. Og fra da av skinner sola fra tidlig på formiddagen til sent på ettermiddagen.

(28.01.2010)


Et gammet ordtak sier at jo sterkere sørvest, dess snarere nordvest. Dette vindmønsteret henger selvfølgelig sammen med at vinden dreier når lavtrykket passerer. Og dype lavtrykk gir mest vind og beveger seg raskest. Med nordvestlig vind faller temperaturen, og nedbøren kommer som snø. Men i kveld har vinden igjen dreid på sørligkanten. Så får vi se om det blir landsønning (sørøst) med kaldvær eller utsønning (sørvest) med mer regn.

(27.01.2010)


Så kom det lenge varslede uværet. I flere dager har meteorologene snakket om ekstremvær, og i det siste er også folk blitt oppfordret til å holde seg innendørs. Og så ble det ikke mer enn en middels høststorm slik man husker dem fra barndommen. Men det blåste ihvertfall såpass at det ble nye rekorder for registrert maksimum og gjennomsnittlig vinhastighet samt nedbørsintensitet på værstasjonen som ble lagt ut på dette nettstedet 1. september i fjor.

(26.01.2010)


Grytlandet ligger badet i solskinn, mens Elgsnes fortsatt ligger i skygge. Men nå er det bare tre dager igjen til vi kan se sola også her - om vi får samme finværet som i dag. Imidlertid melder meteorologene om ekstremvær i morgen og overskyet ut måneden, så det kan ta tid før vi får solskinn her på gården.

(25.01.2010)


I dag kom det såpass snø at vi ble minnet om at det faktisk er midt på vinteren. Det heter at en svale ikke gjør noen sommer, men det skal også mer enn en snøbyge til for å lage vinter. For allerede er et lavtrykk på vei med sterk sørvestlig vind og mer regn. Så da blir det vel barmark igjen.

(24.01.2010)


Oppdrettsnæringa er i vinden som aldri før. Men det er ikke bare rekordresultater og optimisme som preger mediabildet. Lakselus og genetisk forurensning av ville bestander trekkes også fram. At konsentrasjonen av eierskapet i næringa nå er så stor at det bare er 186 rettssubjekter igjen, har også fått fokus, ikke minst i forbindelse med habilitetsdiskusjonen rundt fiskeristatsråden. En gang i tiden hadde daværende landbruksminister Finn T. Isaksen en drøm om småskala oppdrett knyttet til kystjordbruket. Situasjonen er blitt en ganske annen.

(23.01.2010)


På Hågen satte Kristen Nilsen seg ned som husmann rundt 1870. Han rodde fiske som høvedsmann og var med under Trollfjordslaget. Hågen hadde status som husmannsplass helt fram til 1947, da parsellen ble utskilt som selvstendig bruk. Stedet er forlengst fraflyttet.

(22.01.2010)


I bakgrunnen på bildet er det liksom et søkk mellom fjellene. Til høyre for det ser vi Bjørnskinnaksla på Andøya og til venstre stikker Kinneset på Hinnøya ut. Her fra Elgsnes og til gården Kinn på andre siden av Kvæfjorden er det mindre enn 15 km i luftlinje. Etter vei er avstanden 19 mil, en veistrekning som i sin helhet ligger på Hinnøya. Ved å ta ferga over Gullesfjorden, reduseres avstanden til 13 mil. Dette illustrerer hvor stor forskjell det kan være på avstand i luftlinje og etter vei når landskapet er stykket opp av dype fjorder.

(21.01.2010)


Og regnet kom, selv om det da bildet ble tatt ved middagsleite hadde begrenset seg til en millimeter. Nå har vi hatt nymåne, og snart er det kyndelsmesse, men fortsatt er det ingen tegn på ordentlig vinter. Selv om det både har vært minusgrader og en og annen snøbyge på Østlandet, må vel skeptikerne til at det skjer en global oppvarming likevel snart innse at grønn vinter her i sørhellingen av nordpolen ikke er normalt!

(20.01.2010)


Bildet til høyre ble tatt fra nordsiden av Landkonvika og innover Kvæfjorden ved halvtretiden i dag. Det er mørke skyer over fjellene i bakgrunnen, og med sørvestlig vind, er det grunn til å vente nedbør snart. Siden det alt er plussgrader og temperaturen er stigende, skal det ikke mye spåmannskunst til for å anta at nedbøren vil komme som regn.

(19.01.2010)


Mathias Losnedal fra Eivindvik i Sogn kom som dreng til Raten i 1868. Han var den første med agronomutdannelse i Trondenes. Sammen med kona Johanna bygde han husmannsplassen på bildet. Etter at Kvamplassen var fraflyttet ble hele Lyngmyra eget bruk i 1922. Dette bruket er nå forlengst fraflyttet.

(18.01.2010)


17. januar kalles Antonsmesse etter eremitten St. Antonius fra Egypt som levde i tidsrommet fra 251 til 356. På primstaven var dagen oftest avmerkt med et kors, men noen ganger med en gris. Antonius var vernehelgen for husdyrene, og særlig for griser, som var og er urene dyr for muslimer og jøder.

(17.01.2010)


Med første øyekast kan bildet til høyre se ut som et øyrike sett fra fly. Det er imidlertid overflødde steiner med tang på like ved Ratebergan østrest på Elgsnessanden. Og den som har godt syn, kan sikkert også skimte bebyggelse i bakgrunnen i bildet.

(16.01.2010)


Med en liten omskrivning av et Helge Stangnes-dikt kan man si at "sola kom i tindan som alle åran førr". Nå skinner sola i Grytlandsfjellene, og for hver dag som går, kryper solskinnet nedover i Lian. Selv om vi den nærmeste tiden må ta til takke med gjenskinnet, er det oppmuntrende at vi på klarværsdager som i dag kan se at stadig mer av fjellene rundt oss ligger badet i sol.

(15.01.2010)


Teoretisk skulle sola nå ha vært tilbake, men siden vi har fjell mot sør, er det fortsatt to uker til det første solgløttet. Inntil videre får vi nøye oss med fargene på sørvesthimmelen i skumringstimen.

(14.01.2010)


I dag er det 20. dag jul eller gammelt nyttår, det vil si nyttår i følge den julianske kalenderen som var i bruk her i landet fram til år 1700. Nå var det definitivt slutt på all julefeiring, og den som ikke kastet ut juletreet på trettendagen, måtte ihvertfall få det gjort i dag. Dagens bilde med grønne marker minner imidlertid lite om nyttår, det være seg nytt eller gammelt nyttår.

(13.01.2010)


Mildværet fortsetter, selv om det ikke er fullt så mildt som i går. Maksimumstemperaturen da var + 6,3 grader, mens den i dag var 0,7 grader lavere. Temperaturkurven er fortsatt fallende, og snart er det nymåne. Det er vanlig med værskifte i den forbindelse, så kanskje er det snart slutt på den grønne vinteren.

(12.01.2010)


Bildet til høyre er tatt i dag, ikke sist vår om noen skulle tro det. Men slik er det blitt: Mens søringene klager over snø og kulde, har vi 5 - 6 plussgrader og grønne marker. Så det er egentlig ikke så ille her nord som mange synes å tro. Og snart er sola tilbake!

(11.01.2010)


Og barmark ble det. Sørvestlig vind og regn har fått snøen til å smelte. Og som så ofte før er det bart her mens snøen ligger til fjæra på Alvestad på andre siden av sundet. Enten må det skyldes at det kommer mer snø der, eller så må grunnen være at vi har mer nytte av at ei grein av Golfstrømmen kommer inn Andfjorden. Aller helst er det vel en kombinasjon av disse faktorene.

(10.01.2010)


Etter to dager med snø, ble det sørvest og regn. Det er bra at nysnøen setter seg, så den ikke fyker rundt hver gang det blir vind. På den annen side bør enten mildværet bli kortvarig, eller så bør det vare så lenge at vi får barmark igjen. Noe midt imellom fører lett til isdekke og overvintringsskader.

(09.01.2010)


Når landskapet er dekket av snø og det er tett skydekke som nå, forsvinner alle skygger og konturer. Det kan være vanskelig nok å kjøre bil i slikt lys, mens det for helikopterpiloter kan være direkte farlig. I kombinasjon med kraftig snøfall oppstår såkalt "whiteout", som er et fryktet begrep i flygerkretser.

(08.01.2010)


Til nå i vinter har vi nesten ikke hatt snø, men i løpet av natten kom det om lag 30 cm. Dermed ble det nødvendig å montere snøfreseren på traktoren og frese opp gårdsveien for første gang siden i fjor vinter. Heldigvis har det ikke vært særlig mye vind i dag, men i kveld snør det igjen. Imidlertid er det meldt regn til helga, så kanskje blir ikke snøen liggende lenge.

(07.01.2010)


I dag er det Hellig tre kongers dag, eller trettendagen som den også kalles. Nå er romjula slutt, og juletreet kastes ut. Romjula var rommet som oppstod mellom ny og gammel jul da danskekongen bestemte at Danmark, Norge og Island skulle gå over fra juliansk til gregoriansk kalender fra og med år 1700. Først i 1918 skiftet Russland kalender. Men den russiskortodokse kirken ville ikke flytte julefeiringen, så i Russland er det julaften i dag.

(06.01.2010)


Det er godt med fisk utenfor landet her, så det er vel grunnen til at både kobbe og oter holder seg i området. Oteren kommer ned fra Rateskogen, og siden den er totalfredet, er den ikke veldig sky. Den opptrer imidlertid sjelden ved høylys dag, så det er ikke så enkelt å ta bilder av den. Men sporene etter oterens store poter og merkene etter otersklier er lette å få øye på, særlig når de som her er like ved huset der man bor.

(05.01.2010)


Sola begynner alt å nærme seg horisonten, og selv om det fortsatt er mer enn tre uker til vi kan se det første glimtet av søløyet her på Elgsnes, er dagene blitt merkbart lengre. Og selv om vi har fjell i sør, ser vi at Grytlandsfjellene har fått en varmere fargetone. Dette skyldes at det gylne himmellyset på sørhimmelen reflekteres fra fjellene.

(04.01.2010)


Nå har vi endelig fått såpass snø at landskapet begynner i bli hvitt. Målestaven viste at det midt på dagen i dag var 10 cm snø. Samtidig har all barfrosten fått telen til å krype 25 cm ned i bakken. Det er faktisk mer enn den maksimale teledybden i fjor.

(03.01.2010)


Så kom væromslaget med temperaturstigning og vindøkning, overskyet vær og snøbyger. Heller ikke i dag kom det særlig mye nedbør, men landkaspet har tross alt fått et litt mer vinterlig preg.

(02.01.2010)


Godt nytt år!

(01.01.2010)