Med nordavinden kom etter hvert også snøbyger inn fra havet. Siden det har vært plussgrader det meste av dagen, har noe av snøen smeltet. Men nå i kveld har temperaturen falt under frysepunktet, så kanskje vi får beholde en aning snø på bakken ennå en stund. Meteorologene melder imidlertid om plussgrader igjen allered i morgen kveld.

(31.01.2017)


Vinden dreide i formiddag over på nordvest og økte på til sterk kuling- Utover ettermiddagen løyet vinden til bris, men temperaturen falt og nedbøren gikk over til snø. Men da bildet til høyre ble tatt midt på dagen, var det fortsatt kuling og barmark.

(30.01.2017)


I dag var det bare 6,1 plussgrader, men etter flere dager med vår i luften er det vårløsning også på grusveiene. Plenen rundt huset er fortsatt grønn ved utgangen av januar, selv om grønnfargen begynner å bli noe blass. Det har vært mange rare vintre i løpet av de senere år, men denne tegner til å bli den merkeligste.

(29.01.2017)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da kan vi se sola nede i Varden når det er skyfritt langs horisonten i sør. I dag var det imidlertid tett skydekke på sørhimmelen, så vi fikk nøye oss med solskinn på skyene og på Andøy-fjellene. Men til tross for manglende snø på bakken, er det lett å se at dagene er blitt lengre, og nå er det mindre enn fire uker til sola "kliv Elgen" som betyr at øverste kanten av sola når over det høyeste punktet på fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi mange soltimer per dag.

(28.01.2017)


Også i dag var temperaturen over 7 grader, så da er det ikke rart at det er barmark og vårløsning på veiene. Det ser ut for at man bare må venne seg til barmark store deler av vinteren. Likevel flytter klimafornektere inn i Det hvite hus, og her hjemme får de tunge ministerposter. Forstå det den som kan!

(27.01.2017)


Mildværet fortsetter, og nå er det barmark også på Øvermarka. Fra tirsdag ettermiddag har det vært plussgrader, og nå i kveld var temperaturen hele 7,4 grader. De siste to døgnene har det i tillegg kommet i alt 21 millimeter regn, så det er ikke rart at snøen forsvinner.

(26.01.2017)


Dagen kalles pålsmesse etter apostelen Paulus. Dette var en av de viktigste merkedagene som brøt alle julemerkene. Det er mange ulike tradisjoner knyttet til dagen, men her nord var den aller viktigste å være forsiktig med å dra på havet denne dagen, for nå ventet man uvær. Så årvisst var dette, at det ble sagt om folk som kom ut for uvær også ellers i året: "Di tok ut på pålsmessdagen." I dag nådde vinden sterk kuling her på Elgsnes, men var sterkere mange steder i Nord-Norge. Så kanskje er det noe i de gamle værmerkene?

(25.01.2017)


Det har vært en skikkelig gråværsdag, der temperaturen i løpet av dagen igjen endte på plussiden på gradestokken. Og nå er enda varmere luft på vei nordover fra Atlanterhavet. Runddansen mellom regn, snø og regn synest ikke å ta slutt denne vinteren.

(24.01.2017)


Dagen startet med plussgrader, men temperaturen falt utover ettermiddagen, og fra i kveld var det minusgrader. Så snøen blir dermed liggende litt til. Bildet er tatt fra Ebergplassen og viser midt i bildet Ørnulfnaustet. Bakenfor vises ytterste pynten av Rateneset, og bakenfor der igjen Grøtavær, eller bare Grøta som vi sier på dialekt.

(23.01.2017)


I dag har det vært lite vind, så det har snødd vertikalt for en gangs skyld, og snøen ble til og med liggende på trærne. Men nå i kveld krøp temperaturen over frysepunktet, og nedbøren kom som regn. Så da forsvinner vel snøen snart igjen. Skjer det ikke i morgen, så ihvertfall på onsdag da det skal bli opp til seks plussgrader og mye regn.

(22.01.2017)


Det meste av snøen har blåst bort, og vinden har løyet. Og på lesiden av Normangården nede på Raten er det snø i kantene av tømmermannspanelet, og istappene fra taket henger på skrå på grunn av langvarig og sterk vind. Men det skal bli mildvær til uka, så da forsvinner vel både snøen og istappene. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(21.01.2017)


Fra 11. desember i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert, fra over femti dyr på det meste til bare noen få skadedyr. For øyeblikket er det ni reiner som ødelegger enga, de fleste av dem vises på bildet til høyre.

(20.01.2017)


I dag har det vært mye vind. Da bildet til høyre ble tatt ved 11-tiden, var det sterk kuling fra vestnordvest. Men vinden økte på til liten storm, og ved 13-tiden var vindstyrken i kastene oppe i 28,3 m/sek., noe som er full storm, og bare 0,2 m/sek. unna sterk storm. Heldigvis roet vinden seg såpass utover ettermiddagen at dyrebilen kunne hente slaktedyr som planlagt.

(19.01.2017)


Det var meldt om kraftig vind i kveld, men så ble det bare sterk kuling i kastene, og det er jo ikke akkurat for nyhetsstoff å regne. Men vind og regn har ført til glatte veier, så da er det bra å ha sandfjære hvor man kan hente strøsand til speilhålka.

(18.01.2017)


Fire plussgrader og regn har enda en gang fått fart på snøsmeltingen, og nede på Raten og ute i Vester-Raten er det nå lite snø igjen. Også på jordene ned mot Vågen begynner nå grasstubbene å stikke opp, og meteorologene melder om mer regn. Så noe stabilt vintervær blir det visst ikke med det første.

(17.01.2017)


Det går mot lysere tider, selv om klarvæersperioden går mot slutten. Da bildet ble tatt ved 13-tiden i ettermiddag, var de første skyene på vei inn fra sørvest. Temperaturen stiger og barometeret faller, og meteorologene advarer om at kraftig vind er på vei. Men Normangården har stått her i snart 300 år, og klart seg gjennom verre kulinger enn hva som er ventet denne uken.

(16.01.2017)


Selv om det er tre dager siden fullmåne, lyser månen fortsatt godt. Og når det er snø på bakken, er det ganske lyst selv nattestid. Bildet til høyre ble imidlertid tatt ved halvtitiden i formiddag, og da var det i hovedsak dagningen på sørhimmelen som lyste opp landskapet. Den mørke prikken nede til venstre i bildet er en rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på ulovlig innmarksbeite her på gården.

(15.01.2017)


Bildet til høyre ble tatt kl. 12 i dag og viser hvordan lyset stråler ut fra et punkt bak fjellet Elgen sør for gården. Det som nedenfra ser ut som det høyeste punktet på Elgen kalles fortsatt Middagstinden, et minne fra den tiden man verken hadde mekaniske eller elektroniske innretninger som viste riktig klokkeslett, men måtte forholde seg til når sola passerte faste punkter i terrenget for å holde rede på tiden. Derfor har vi navn som Durmålstuva, Middagstinden og Nonshågen.

(14.01.2017)


Hadde det vært hav mot sør, skulle vi nå ha sett sola. Men siden fjellet Elgen ligger sør for gården, er det fortsatt 15 dager til det første solgløttet nede i Varden. Inntil videre får vi slå oss til tåls med at sørhimmelen blir stadig lysere og dagene lengre. Bildet til høyre er tatt fra Ringskjæret og oppover Vågen.

(13.01.2017)


Dagen kalles midtvinter, og har dette navnet fordi den faller midt mellom vinternettene 14. oktober og sommarmål 14. april. Dagen har ingen sammenheng med kirketradisjonen, men går tilbake til førkristen tid. Ifølge Snorre startet den hedenske julefeiringen med hokunótt, som var midtvinternatta. Den eneste tradisjonen som har holdt seg opp mot vår tid, er at bjørnen snur seg i hiet siden halve vinteren er unnagjort.

(12.01.2017)


Nå som det er lite trafikk av mennesker ute i Vester-Raten, slår havørna seg gjerne ned på Nordhågen eller på Ringskjæret slik som på bildet til høyre. I sommerhalvåret får den ikke være i fred der, så da ser man gjerne ørner ytterst i Rateneset på andre siden av Vågen. Men uansett pleier ørna å sette seg på en knaus eller annen forhøyning slik at den får luft under vingene når den skal lette.

(11.01.2017)


Selv om det ikke har kommet mye snø, har ihvertfall landskapet ikledd seg vinterdrakt. BIldet er tatt fra snuplassen i Oppsetta og over mot Raten på østsiden av Vågen. I bakgrunnen kneiser fjellet Toppen på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(10.01.2017)


Da bildet bildet til høyre ble tatt midt på dagen, var det fortsatt omtrent snøbart. Men etter hvert falt temperaturen under frysepunktet, og i kveld er landskapet igjen dekket av snø. Om dette er snø som blir liggende, er imidlertid vanskelig å si, for nå er det sjette gangen at snøen legger seg denne vinteren.

(09.01.2017)


I formiddag var det vind fra sørsørvest med vindkast opp til sterk kuling. Senere snudde vinden på nordvest med liten storm i kastene. Plussgrader og regn har enda en gang fjernet det meste av snøen. I løpet av den siste måneden har det kommet over hundre millimeter nedbør. Hadde alt det kommet som snø, ville nok veiene vært stengt nå.

(08.01.2017)


7. januar kalles St. Knut etter den danske hertugen Knut Lavard som ble drept på denne dagen i år 1131. "Sankte Knut jage jula ut" het det. For nå var det full fart for karfolkene med å gjøre klar båt og børnskap til lofotfisket, mens kvinnfolkene stelte klær og bakte mat som skulle rekket til hele lofotsesongen.

(07.01.2017)


Dagen kalles trettendagen eller Hellige tre kongers dag. Dette var juldagen inntil år 1700, da danskekongen bestemte at vi skulle gå over fra juliansk til gregoriansk kalender. Dermed oppstod det et rom mellom ny og gammel jul - altså romjula. Dagene i romjula ble sett på som halvhellige, og bare nødtørftig arbeid ble utført i denne perioden. Nå til dags tror mange at romjula slutter ved nyttår, men lar likevel juletreet stå til trettendagen, uten at de riktig vet hvorfor.

(06.01.2017)


Rødfargen på sørhimmelen i dag bærer bud om at sola snart når horisonten, og da er det ikke lenge til vi kan se solskinn på de høyeste fjelltoppene. Bildet er tatt fra Durmålstuva og viser fra venstre fjellene Litjehornet, Keipen og Elgen. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon der enda flere fjell vises.

(05.01.2017)


I midten av desember var det over 50 reiner fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som herjet innmarka her på gården. Heldigvis har antallet rein på ulovlig innmarksbeite gått ned siden da, men fortsatt er det rein her. De to reinene på bildet ble foreviget idet de passerte forbi huset på Ebergplassen midt på dagen.

(04.01.2017)


Snø på markene og klarvær gjør dagen lengre og lysere. Og dessuten er det 13 dager siden solsnu, så nå merkes det at dagene blir et hønseskritt lengre for hver dag. Om 8 dager hadde vi hatt solskinn om det hadde vært hav mot sør, men på grunn av fjellene er det fortsatt 25 dager til det første solglimtet nede i Varden.

(03.01.2017)


De gamle sa at tredje gangen det kom snø, ble den liggende. Men nå er det femte gangen det har kommet snø med barmarkperioder innimellom siden første snøen kom 26. november. Denne gangen har det snødd i kombinasjon med temperaturer godt under frysepunktet, så kanskje snødekket vil vare litt lenger nå.

(02.01.2017)


Godt nytt år!
(01.01.2017)