Ratefjøsen ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet av materialene fra krambua. Dette var før handelen opphørte i 1914, for nå ble i stedet bestespiskammerset tatt i bruk som krambu. Ratefjøsen var i bruk til Harald Hansen la ned gårdsdrifta på 1970-tallet.

(31.07.2017)


Og værskifte med regn ble det, jfr. gårsdagens værspådom. Men til tross for lave temperaturer og skodde, blomstrer geitramsen til samme tid som den har gjort i manns minne. Geitramsen på bildet vokser på en av gravhaugene nedenfor Ebergplassen. De gravfunnene som er gjort i dette området har vært fra merovinger- eller vikingetid, så gravhaugene kan være så mye som 1400 år gamle.

(30.07.2017)


Olsok er i den katolske kirkekalenderen minnedag for Olav Haraldson som ble kanonisert etter sin død. Selv om det er lite igjen av helgendyrkelsen etter nesten 500 år med reformasjon, har værmerkene som var knyttet til dagen, likevel holdt seg opp mot vår tid. Nå ventet man værskifte, gjerne med regn. Og ble det værskifte, skulle det vare til larssok (10. august).

(29.07.2017)


Fiskebåten Willyson passerte Elgsnes i kveld på vei til hjemkommunen Kvæfjord. Siste døgnet har den krysset fram og tilbake i Toppsundet, trolig på leting etter seistimer. For selv om båten har vært innom Lundenes, hvor det nå foregår juskastevne, har den neppe deltatt, for da burde den ha ligget i ro innimellom, og det framgår ikke av Marine Traffic.

(28.07.2017)


Skoddebaken har stått som en mur ute i fjorden de to siste dagene samtidig som fjellskodda har kommet stadig lavere. I ettermiddag kom skodda sigende, og nå i kveld ligger den tykk helt ned til fjæra. Den klamme skoddeluften er også kald, så maksimumstemperaturen i dag var bare 12 grader, og nå i kveld har temperaturen sunket til 10 grader.

(27.07.2017)


Skodda har ligget lavt i hele dag, så vi har ikke hatt så mye som et solgløtt. Selv om skoddenordavinden har spaknet, er likevel luften klam og kjølig. Så dermed er det verken harstadværinger eller langveisfarende å se på sandfjæra mellom Oppsetta og Ratebergan.

(26.07.2017)


I løpet av natta kom havskodda inn, og selv om nordavinden fikk tåka til å lette noe, har skoddebaken ligget kompakt ute i Andfjorden hele dagen. Skoddenordavinden er alltid kald, så i dag har maksimumstemperaturen bare vært 14,2 grader. Dagen kalles Jakob våthatt, og var merkedag for høstværet. Siden det ikke kom nedbør i dag, kan vi derfor trolig se fram til en nedbørsfattig høst.

(25.07.2017)


I kveld var det makrellskyer på nordvesthimmelen. De opptrer vanligvis i forkant av en front, og derfor ble de i gamle værtegn regnet å være et varsel om at været ble dårligere. Både i går og i dag har vi hatt solskinn og maksimumstemperaturer over 20 grader. Så det er ingen grunn til å forbauses om det skjer en nedjustering.

(24.07.2017)


I dag er første hundedagen, og et gammelt merke var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. I dag har vi hatt sol og varme, og det het også at slik været var de tre første hundedagene, ville det bli de tre neste ukene. Man skulle helst ikke bade under hundedagene fordi vannet da var giftig. Men at Andfjorden i dag ikke er blå, skyldes at kalkalgen Emiliania Huxleyi reflekterer lyset på en måte som får havet til å se turkisfarget ut, ikke at det er giftig.

(23.07.2017)


I natt var det slutt på perioden med midnattsol, selv om sommertidsmidnattsola er synlig et par kvelder til dersom været er laglig. Bildet ble tatt ti på halv ett i natt, og før sola forsvant i skoddebaken ute i havet. Så det var ikke mulig å se solskiva gå bak horisonten i nord denne gangen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(22.07.2017)


Etter en overskyet dag klarnet det opp, og i kveld var det solskinn fra nesten skyfri himmel. Men som så ofte før kom skodda sigende rundt Elgaksla og etter hvert innhyllet fjellet Elgen som har gitt gården navn. Meteorologene har lovet finvær i helga, men det forutsetter at skodda ikke blir liggende.

(21.07.2017)


Rundballeslåtten var ferdig på mandag, men på tirsdag punkterte traktoren som brukes til å kjøre rundballene til lagringsplassen, og i går var det vask av gjestehuset og innsjekking av nye turister. Derfor ligger det fortsatt rundballer utover Storåkeren, Oppsettåkran og Jonsborg.

(20.07.2017)


I kveld passerte supplybåten MS Striborg Elgsnes underveis fra Sortland. Skipet seiler under norsk flagg, noe som må sies å være respektabelt mens mange forsyningsskip ligger i opplag. Striborg har trolig fått i oppdrag å ivareta den offentlige taubåtberedskapen i nord. Dette er en ordning som kom i stand etter at krysseren Murmansk slet seg under slep i desember 1994 og drev i land i Sørvær på selveste julaften.

(19.07.2017)


Perioden med midnattsol er på hell, og sist natt stod sola lavt over Skipperøya ved midnatt. Selv om sommeren så langt ikke har vært varm og solrik, har det likevel vært en god del fine midnattsolkvelder. Solforgylte skyer på nordhimmelen gjør bare nattsola til et enda vakrere skue.

(18.07.2017)


I natt spaserte to ungelger over nyslått eng på Storåkeren. De hadde det ikke travelt, og stoppet stadig opp for å lytte og se etter farer. Men det var ikke nyslått gras de var ute etter. Rundt Ebergplassen vokser det mye geitrams, og elgen elsker denne planten, så det var hit de skulle. Men da var det ikke lenger mulig å ta bilder i dørgløtten. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(17.07.2017)


I dag var vi heldige, for regnbygene gikk både øst og vest for oss. Dermed fikk vi alt som ble slått i går pakket i rundballer uten at det kom regn i graset. I kveld ble Storåkeren, Oppsettåkran, Jonsborg, Sør-Durmålstuva og Mølnelvsletta slått, så da er det bare å krysse fingre og håpe at yr.no tar feil angående nedbør også i morgen.

(16.07.2017)


Man har ventet og ventet på laglig vær for rundballeslått, og nå så det endelig ut for at det skulle bli såpass opphold mellom bygene at det blir mulig å komme i gang. I dag var Hilmar fra Aun her og slo ned graset i Storbakkan, på Øverlandet og på Nord-Durmålstuva. Så da blir det forhåpentligvis søndagsarbeid på han som skal presse rundballer.

(15.07.2017)


I formiddag leverte MS Borgenfjord fiskefôr til oppdrettsanlegget på Hestenvika. Fôret ble lastet opp ved BioMar-fabrikken på Myre sist natt, men i stedet for å gå inn Gavlfjorden og via Risøyrenna, tok skipet uvisst av hvilken grunn omveien rundt Andenes. På tilbaketuren brukte imidlertid skuta korteste vei.

(14.07.2017)


I kveld hadde en gjeng kajakkpadlere et stopp på sandfjæra her på Elgsnes. Siden så små båter ikke har AIS-posisjonering, er det ikke godt å si hvor de kom fra eller hvor de skulle hen. Elgsnes blir ofte besøkt av folk som kommer padlende. De har vært fra England, Tyskland, Frankrike og selvfølgelig fra Norge. En padlet helt fra Tyskland til Elgsnes og tilbake igjen.

(13.07.2017)


Det er høysommer, men skyene ligger i fjellene, nordavinden er kald, og snart kommer det mer regn. Etter en dårlig sommer i fjor hadde man håpt på å få det kompensert i år. Men kanskje milde vintre og kalde somre er en konsekvens av klimaendringene.

(12.07.2017)


I dag har det vært solskinn og hele 15,8 grader i skyggen. Men hvor lenge var Adam i paradis? Utover dagen skyet det over, og i kveld kom det igjen regn. På yr.no lover man solskinn i langtidsvarslet, men så snart dagen nærmer seg, meldes det om regn. Rundballeslåtten skulle vært i gang, men da må det komme 2 -3 finværsdager etter hverandre, helst med solskinn og vind slik at det tørker fort opp.

(11.07.2017)


I løpet av tre timer i ettermiddag og kveld kom det fem millimeter regn. Da bildet til høyre ble tatt, var det i ferd med å klarne opp. Det var bestilt rundballepressing til begynnelsen av denne uka, men det kan nå se ut som om det blir regn til torsdag ettermiddag. Dermed blir det bare å vente på bedre vær.

(10.07.2017)


En dag med temperatur over 18 grader og tilløp til solskinn var alt som skulle til for å få folk til å komme hit for å bade. Det var imidlertid ikke mange mennesker her, men det skyldes nok flere ting enn lav havtemperatur. Det pågår sikringsarbeider i Aunfjellet som begrenser ferdselen. I tillegg har det gått ras som stengte veien denne uken, så mange er nok skeptiske til å dra hit ut.

(09.07.2017)


Ballblomen (Trollius europaeus), eller knæppsoleia som vi kaller den på dialekt, står nå i blomst. Den er svakt velluktende og tiltrekker seg insekter, men kan bare bli pollinert av små blomsterfluer av slekten chiastocheta («ballblomfluer») som greier å krype mellom alle lagene av blomsterblad. Ballblomen inneholder giftstoffet anemonol, og får derfor stå i fred for beitedyr.

(08.07.2017)


Slik kan været skifte. I går kveld hang det tunge regnskyer på nordhimmelen, mens det i kveld er vakker midnattsol. Sola nærmer seg nå horisonten, og om et par uker er det slutt på midnattsol for i år. Men fortsatt har vi mange lyse kvelder foran oss både i juli og august. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(07.07.2017)


Selv mørke regnskyer kan ha sin sjarm slik som ved halvellevetiden i kveld. Hvor skyene tømte seg er ikke godt å si, for her kom det bare noen regndråper.

(06.07.2017)


Sur nordavind og stengt vei i Aunfjellet på kveldstid har gjort at det har vært lite folksomt både på sandstranda og nede i Vester-Raten til nå i sommer. Så tjelden, måsen, kråka og silendene har derfor stort sett hatt fjæra i fred.

(05.07.2017)


Selja på bildet har vokst opp i kanten av steinfyllinga nede på Raten der store mengder stein fra oppdyrking av jord ble deponert. Steinfyllinga ble til en godt fundamentert snuplass, stor nok for turistbusser.

(04.07.2017)


Både i går og i dag har det kommet regn, noe som er bra for grasveksten etter nesten en uke med kaldvindstørke. På bildet til høyre går det regnbyger i Grytlandsfjellene i bakgrunnen. Huset på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1973. Eiendommen har bruksnummer 7 og er matrikulert under navnet Stenhaug, men var i sin tid en husmannsplass som ble kalt både Ebergplassen og Hans Peder-pøassen etter husmenn som bodde der.

(03.07.2017)


Skogstjerna (Lysimachia europaea) har til forskjell fra de fleste andre blomsterplantene sju kronblad. Dette ble lagt merke til lenge før Linné startet med klassifisering av plantene. Den har derfor også blitt kalt sjustjerne. Linné skrev følgende om skogstjerna i 1737: «Jag vet ej, hvilket blommans behag det är, som med sin tjusningskraft så bländar ögat, att åskådaren vid dess åsyn tyckes nästan blifva förhäxad; kanske beror detta på symmetrien, all skönhets moder!».

(02.07.2017)


I formiddag passerte hurtigruten MS Finnmarken Elgsnes underveis fra Harstad til Risøyhamn. Samtidig var Forsvarets forskningsinstitutts skip MS H.U.Sverdrup II på vei fra Harstad til oppdrag utenfor Andenes. Dette skipet kan såvidt skimtes i høyre billedkant på bildet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.07.2017)