Geitramsen står nå i full blomst. Som barn pleide man å gå med en bukett geitramsblomster til Anna på Raten sin fødselsdag 7. august. I år var våren sen og kald, så det er tydeligvis varmen i det siste som har gjort at geitramsen nå er i god rute med blomstringen.

(31.07.2018)


Sist natt var minimumstemperaturen 19,9 grader, så nærmere tropenatt er det ikke mulig å komme. Nå er det også så varmt i sjøen at selv voksne folk våger seg uti. Man skulle ikke klage over varme her oppe under nordpolen, men nå er det plagsomt varmt både for utearbeid og nattesøvn.

(30.07.2018)


Med 28,2 som maksimumstemperatur i dag, har det vært enda mer folk her i dag enn i går. Når alle skal kjøre helt fram til stranda, er det noen som er vel kreative når det gjelder parkering. Å parkere på enga slik som på bildet, er ikke bare i strid med friluftsloven, men også utidig, respektløst og skammelig.

(29.07.2018)


Dagens maksimumstemperatur var 22,4 grader, og mange hadde funnet veien til sandfjæra rundt Elgsnesvågen. Selv om sjøtemperaturen generelt sett ikke er veldig høy, kan sjøen nær land bli ganske behagelig når sola varmer opp sanden før sjøen flør. Ungene badet ihvertfall, og de mest herdige la også på svøm.

(28.07.2018)


Temperaturen nådde 20,2 grader nå i ettermiddag, og siden solgangsbrisen i tillegg uteble, var det ganske så behagelig for dem som hadde funnet veien til sandstranda her på Elgsnes. Fortsetter været slik, kan det nok bli mer folksomt på sandfjæra i løpet av helga.

(27.07.2018)


I dag morges kom det litt regn, men så klarnet det opp, og temperaturen steg til 17 grader. Meteorologene melder om at et høytrykk vil bli liggende over Kola, så dermed blir det sikkert enda mer solskinn og varme i morgen. Men da kan det være grunn til å minne om det gamle utsagnet om at dersom hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn.

(26.07.2018)


Dette er tredje hundedagen, som har fått navnet Jakob våthatt. Førsteleddet er fordi dette var minnedag for apostelen Jakob, mens våthatt viser til at nå ventet man regn. Og var dagen våt, ble høsten våt. Den kraftige regnbygen nå i ettermiddag bør derfor love godt for magasinfyllingen utover høsten.

(25.07.2018)


Midnattsolsesongen tok slutt for to dager siden, så bildet til høyre er tatt cirka klokken 23 i kveld. Men kveldsola kan være fin den også når den står over Arnipa på Andøya og Litjeskarvhausen i Grøtaværran.

(24.07.2018)


Selv om det er overskyet, er temperaturen behagelig med 17 grader som maksimum i dag. Det er sikkert noen ferierende som kunne tenke seg varmere vær, men for den som har fysisk arbeid å gjøre, er dette akkurat passe varmt.

(23.07.2018)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(22.07.2018)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så sola står lavt på himmelen ved midnatt. Og siden vi har sommertid, er sola enda litt lavere når den er i nord om lag en time senere. Om vi får se midnattsola flere ganger i år, avhenger av værforholdene. Men uansett er det bare et par kvelder igjen. "Nu veit vi ka vei det bær" sa de gamle.

(21.07.2018)


Det aller meste av fastmarka ble høstet og pakket i rundballer tidligere i uka. Myrene skal høstes på gammelmåten med slaghøster og legges i silo. Men først må alle rundballene fraktes til de ulike lagringslpassene, og det tar sin tid.

(20.07.2018)


Finværet de tre siste dagene fikk en brå slutt. Nå er det overskyet, og skodda ligger lavt i Grytlandsfjellene. Men det er fortsatt fin temperatur, med 20,5 grader som dagens maksimumstemperatur.

(19.07.2018)


I dag var Jan-Olav Angell her og presset rundballer. Han har ei John Deere-presse som både presser og pakker, og siden pakkingen skjer bak på pressa, er det bare behov for å stoppe mens nettet legges på rundballen. Det er derfor ikke mye å si på effektiviteten, for i løpet av dagen ble over 100 dekar høstet.

(18.07.2018)


Det har vært en fin dag med solskinn og varme. Og da kommer det folk hit for å kose seg på stranda i godværet. Også rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har hjemsøkt engene her på gården siden i fjor høst, tok et avbrekk for å slutte seg til badegjestene på fjæra.

(17.07.2018)


Dagen startet overskyet, men etter hvert klarnet det opp. Solskinn og vindstille gjorde at termometeret viste 20,9 grader da temperaturen var på det høyeste. Det er den nest varmesete dagen i år, og sist temperaturen var over 20 grader var 10. mai da det var 21,8 grader. Meteorologene spår at høytrykket vil flytte seg til Kolahalvøya, og i så fall kan vi vente oss enda mer varme.

(16.07.2018)


En havseiler ankret opp på Vågen nå i ettermiddag. Den har ikke AIS, og heller ikke noe lett synlig skipsnavn, men fører norsk flagg. Det er en god del folk om bord, så trolig er det enten en familie eller en vennegjeng som er på ferietur langs kysten.

(15.07.2018)


Det har vært lite vind i det siste, og i dag har det vært så og si vindstille hele dagen. Bildet til høyre ble tatt i kveld fra sandfjæra over mot bebyggelsen på Raten. Til venstre i bildet er ratenaustet og bua, og delvis skjult bak vegetasjon og steinfylling skimtes Normangården. Til høyre ligger ratefjøsen, som i sin tid ble bygd av materialer fra krambua som ble revet.

(14.07.2018)


Det burde ikke være nødvendig å sette opp skilt om at det ikke er lov å telte ute i Rateneset. At utlendinger ikke kan norske lover, er tilgivelig, men at nordmenn gir blaffen i friluftslovens bestemmelser om telting er verre. I innmark, som i dette tilfellet, er all telting ulovlig uten grunneiers tillatelse, mens man i utmark kan telte inntil to døgn uten slik tillatelse.

(13.07.2018)


Etter at det i går var solskinn og finvær, startet denne dagen med vindstille og overskyet. Men så kom havskodda sigende, og med den kald skoddenordavind. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si når slikt skjedde. Om personifiseringen av været skyldtes at værforholdene var så sentrale i fiskerens liv, eller om det var en levning fra en tid da man trodde at det fantes en egen guddom for været, er imidlertid ikke godt å si.

(12.07.2018)


I dag er det 46 år siden forsvarets Twin Otter 67-056 krasjet nær toppen av Litjetussen på Grytøya og 17 mennesker omkom. Det var en regntung morgen med lave tåkeskyer at det ble mye flytrafikk i området. At det var søk etter et savnet fly, kunne ikke holdes hemmelig, og heller ikke resultatet av flykrasjet. Men selv om det var godt kjent innenfor forsvaret at det dreide seg om promilleflyging, ble den militære havarirapporten holdt hemmelig helt til i 2005.

(11.07.2018)


Hurtigruta MS Finnmarken passerte Elgsnes ved halvtitiden i formiddag på sør fra Harstad til Risøyhamn, mens frakteskuta Geir Tore H var på vei til Kobbvågen i Bø for å laste grus eller pukk. Det mindre fartøyet på bildet har ingen kjent destinasjon.

(10.07.2018)


Det er høysommer, men fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det virker som om reineierne gir blaffen i å følge bestemmelsene i reindriftsloven, og reindriftsforvaltningen synes heller ikke å bry seg. Den lurvete reinen på bildet kom i dag helt inn på tunet.

(09.07.2018)


Det har vært en regnfull vår og forsommer. Det beste tegnet på det er at det fortsatt er grønt gras på taket på Normangården nede på Raten. På denne tiden skulle graset forlengst ha visnet av mangel på fuktighet, men altså ikke i år. Nedbørsmåleren har registrert 72 millimeter nedbør siste 30 døgn. Sannsynligvis har det kommet mer, for dersom det kommer mindre enn en millimeter, kan mye av vannet fordampe før oppsamlingsskåla vipper og nedbør blir registrert.

(08.07.2018)


Nå i kveld var det blikkstille hav. Bildet er tatt fra Raten over mot Vester-Raten med Nordhågen til venstre, Ringskjæret i midten og Litjeknausen til høyre. Bakenfor ligger Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på nordspissen av Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre for den.

(07.07.2018)


En havseiler gikk ut Toppsundet i kveld. Nå var det lite vind, så det var forståelig at man brukte motorkraft for å ta seg fram denne gangen. Men det er påtakelig hvor sjelden disse båtene strekker seil selv når det er god bør. Mange kunne nok med fordel kjøpt en båt uten rigg siden de stort sett bare bruker motoren.

(06.07.2018)


Mørkeskodda har i dag ligget tett helt ned til havet, men utover ettermiddagen lettet skodda, og det var til og med solskinn en stund. Senere skyet det igjen over, men det var sprekker i skydekket og en smal stripe med klar himmel langs horisonten i nord.

(05.07.2018)


I dag var det først overskyet, så klarnet det opp, og det var solskinn utover ettermiddagen. Men mot kvelden kom skoddebaken sigende, og fram mot midnatt stod skodda som en vegg ute i fjorden.

(04.07.2018)


Etter en finværsdag i går, ble det også midnattsol. Da bildet ble tatt like over midnatt, hadde imidlertid de første skyene kommet drivende. Senere skyet det helt over, og nå i ettermiddag kom det noen kraftige regnbyger. På værradaren kunne man se at nedbøren var konsentrert innenfor et lite område i Sør-Troms, hvor også Elgsnes var inkludert.

(03.07.2018)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel, og med maksimumstemperatur på hele 18,0 grader, har det vært tilstrømming av folk som har kost seg på sandfjæra. Noen var sågar ute i sjøen, selv om det nok var mer vassing enn svømming. Selv en av reinene som har beitet ulovlig på innmarka her på gården i månedsvis, hadde funnet veien ned til stranda, se nederst til høyre i bildet.

(02.07.2018)


Etter en junimåned med overskyet vær og 84 millimeter nedbør, klarnet det i dag endelig opp, vinden stilnet og temperaturen nådde 16,5 grader. Selv om alle riene forlengst er over, har det i de senere år vært en bemerkelsesverdig sammenheng mellom når Festspillene i Nord-Norge avsluttes og når godværet kommer. I går sluttet festspillene, og i dag kom finværet.

(01.07.2018)