I dag har det vært klarvær hele dagen, men den kalde nordavinden gjør at maksimumstemperaturen bare var 12,5 grader i formiddag. Siden økte vinden på, og temperaturen har falt. Heldigvis trenger ikke graset høye temperaturer for å vokse, men nordavindstørken gjør at det nå er behov for regn.

(30.06.2017)


Skogstorkenebben (Geranium sylvaticum) står nå i blomst. Dette var en nytteplante i gammel tid. Blomsten kunne brukes til å gulfarge garn, og særlig rota inneholder mye garvestoff, noe som gjør at den har antiseptisk virkning.

(29.06.2017)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

(Inger Hagerup)

(28.06.2017)


Skodda ligger helt ned til Kvitberget og dekker fjellet Elgen helt, temperaturen beveger seg rundt 8 grader og nordavinden er sur med yr og regn. Alle de tradisjonelle riene er nå over, men grisvær i festspilluka er såpass årvisst at man i tillegg snart kan begynne å snakke om festspillria.

(27.06.2017)


I dag morges var dyrebilen fra Nortura her og hentet ei ku og to okser som skulle slaktes. Kua var ikke drektig, og ei kvige trengte båsplass før den kalver i begynnelsen av juli. Oksene var langt fra slaktemodne, men da det ikke var mulig å få dem solgt som livdyr, måtte de vekk av plasshensyn.

(26.06.2017)


Oppe i Rateskogen er det en klynge av osp som setter løv veldig sent, så det har trolig skjedd en mutasjon, og så har ett tre blitt til flere via rotutløpere. Eneste fordelen synes å være at disse ospene stort sett slipper unna de store angrepene av løvetende larver, mens de taper produksjonstid når det som i år er minimalt med skadegjørere.

(25.06.2017)


Ved halvtolvtiden i kveld passerte cruiseskipet Silver Cloud ut Toppsundet og Andfjorden på vei mot Tromsø etter å ha besøkt Harstad i løpet av dagen. Som så mange andre skip seiler også dette under bekvemmelighetsflagg. Bahamas, hvor Silver Cloud er registrert, figurerer derfor som en stor skipsfartsnasjon.

(24.06.2017)


Sankthansaften ble en skikkelig finværsdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur på over 14 grader nå i kveld. Regnet siste uke og nå sol og en smule varme har fått fart på snøsmeltingen i Grytlandsfjellene. Men også i nordhellingen av fjellet Elgen ovenfor gården er det bare noen små snøflekker igjen.

(23.06.2017)


Etter flere dager med overskyet vær klarnet det opp utover dagen, og i kveld var det igjen midnattsol. Sommersolverv ble passert i går morges, men fortsatt er det en måned til sola går i havet ved midnatt.

(22.06.2017)


Da har sola snudd, og de gamle pleide da å si at "nu går det mot atventa". Som de ukuelige optimistene vi er her nord, tror vi imidlertid fortsatt på finvær i juli og august, selv om termometeret nå i kveld viser 7,7 grader.

(21.06.2017)


I kveld ble endelig noen rundballer som ble produsert i 2015 og solgt i fjor hentet. Det var på tide, for snart skal lagringsplassen igjen benyttes til rundballer. Fortsatt ligger det rundballer fra i fjor nede på gårdshaugen, men de skal fôres opp før årets avling tas i bruk.

(20.06.2017)


Det har vært mye skyer den siste tiden, og regnbyger de siste fem dagene. Innimellom har det vært antydning til blå himmel slik som på bildet til høyre, og til og med noen gløtt av sol. Selv om det bare er to dager til sola snur, kan vi likevel håpe på at den beste delen av sommeren gjenstår.

(19.06.2017)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier, i utgangspunktet en fjellblomst som vokser på fuktige steder, gjerne i næringsrik jord. Her nord vokser blomsten imidlertid helt ned til havnivå. Det latinske navnet henspeiler på at blomstene oftest vokser to og to, selv om bildet til høyre er av en enslig blomst.

(18.06.2017)


I formiddag var det tilløp til solskinn, men så skyet det over, med fjellskodde og yr i luften. Sent i kveld kom det også et par millimeter regn. Selv om turistene foretrekker solskinn, er nedbøren helt nødvendig for årsveksten. Den gang folk levde tettere på og av naturen, inneholdt kirkebønnen formuleringen "godt og tjenlig vær", noe som var en presis formulering ut fra bondesamfunnets behov.

(17.06.2017)


Det er planer om å bruke Ørnulfnaustet som oppholdsrom for nordlysturister til vinteren. Derfor er det snekret seks benker og tre bord som skal brukes i den forbindelse. Dette arbeidet ble ferdig i kveld, så nå gjenstår bare å rydde og koste gulvet, samt finne en annen plassering for en av båtene i naustet. Den gamle stortreroringen til høyre i bildet skal få stå som et minne fra en forgangen tid.

(16.06.2017)


I dag kom det regn slik meteorologene meldte i går, men de tre millimetrene vi fikk gir ingen rotbløyte. I kveld var det imidlertid et skyglan ute i fjorden. De gamle pleide da å si at "sola trække vatn", noe som betydde at man ventet mer nedbør. Så kanskje får vi regn i morgen også.

(15.06.2017)


Dagen startet med sol fra skyfri himmel, selv om maksimumstemperaturen bare nådde 17,9 grader. Men utover dagen kom skyer drivende inn fra sørvest, og da bildet til høyre ble tatt ved 19-tiden i kveld, var det helt overskyet. For i morgen er det varslet regn, og det er bra for årsveksten, siden det nå er veldig tørt.

(14.06.2017)


Etter noen dager med uvant varme og stille vær, var det i dag svalende med havbris fra nordvest. Meteorologene melder imidlertid om væromslag med først skyer, så sørvest og regn. Nå er det godt at det kommer regn, for det er blitt veldig tørt, og graset, som har vokst fort de siste dagene, trenger vann om veksten skal fortsette.

(13.06.2017)


Det fine været har lokket mye folk til sandfjæra her på Elgsnes, men siden det er annonsert at veien er stengt fra kl. 18 hver dag unntatt lørdag, ligger stranda øde på kveldstid. Arbeidene starter imidlertid ikke før onsdag kveld, men fra da av vil de pågå til ut i september.

(12.06.2017)


Det er et fantastisk vær for tiden, men det kan bli vel varmt på soverommene for noen og enhver. Nede på Raten har gjestene i Normangården soveromsvinduene stående åpne hele dagen for å holde temperaturen nede. Men bare når det er vind som skaper gjennomtrekk, blir det skikkelig kjøling. Og de siste dagene har det vært bemerkelsesverdig lite vind.

(11.06.2017)


Omslaget fra kaldvær til varme har gjort utsikten nordover ganske disig. Det tyder på at havskodda ligger på lur, men så lenge det er sørlige vinder, holdes den på avstand. Dersom sønnavinden blir borte, får vi solgangsbris som kommer inn om ettermiddagen med klam og kald havskodde.

(10.06.2017)


Et følge på seks kajakker padler ut fra Elgsnesvågen på bildet til høyre. I dag var det flatt hav og vær for slike små farkoster. For flinke kajakkpadlere skal det heller ikke være umulig å være på sjøen selv om det er betydelig vind og sjø. Fritjof Nansen skrev i boka "Eskimoliv" om at eskimoene kunne snu kajakken opp ned når båra brøt over dem for deretter å rette opp kajakken med den såkalte eskimorulla.

(09.06.2017)


Det hevdes at reinen trekker vekk fra innmarka når det blir varmt i været. Det gjelder tydeligvis ikke skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som om tre dager har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende i seks måneder.

(08.06.2017)


I natt var det klarvær og stille hav. Når midnattsola lager en tydelig lysstripe i sjøen slik som på bildet, sier man at den staver i havet. Ute mot Skipperøya er det gråe må sjøen, så der er lysstripen bredere. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.06.2017)


I betongplatten foran inngangsdøra er det ei sprekk der ei løvetann har slått rot. Uansett hvor mye den blir trampet på eller hatret, blomstrer den like halsstarrig hver vår. Selv om løvetanna er et leit ugras i enga, må man beundre pågangsmotet og livskraften til planten.

(06.06.2017)


Tjelden er den første trekkfuglen som kommer om våren, siden den kan finne mat i fjæra før snøen går og telen forsvinner i jorda. Man skulle tro at det var særlig på fjære sjø at det var tilgang på fjærmark og annet spiselig, men like før bildet ble tatt dro tjelden en lang mark opp av sanden på halvflødd sjø.

(05.06.2017)


Temperaturen kryper sakte oppover, og i dag var maksimumstemperaturen 9,7 grader. Det er nok til at graset vokser, til tross for at grønnfargen fortsatt er blek. Selv om grasveksten ligger langt bak det som har vært vanlig i de senere år, har utviklingen her på Elgsnes kommet mye lenger enn på vestsiden av Kvæfjorden bakerst i bildet til høyre. Der ligger snøen fortsatt omtrent til fjæra.

(04.06.2017)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 11. desember i fjor, og nå fjerner reineieren ikke engang skadedyrene fra jordene sommerstid. Verre kan det vel ikke bli?

(03.06.2017)


Sola står allerede høyt på himmelen ved midnatt, men så er det da også mindre enn tre uker til den igjen begynner å dale, eller at "sola snur" som de gamle sa. Vi har begynt på sommermåneden juni, men til nå har det ikke vært mye sommertemperatur, og knapt nok vårtemperatur heller. Det må bli en fantastisk sommer om vi skal få kompensert for den kalde og sene våren.

(02.06.2017)


I kveld passerte flere havseilere forbi Elgsnes og inn Toppsundet. Seilføringen var imidlertid så ymse. Havseileren på bilde hadde faktisk mest seil oppe, men de andre gikk like fort, så til tross for god bør, brukte de tydeligvis maskinkraft i stedet for å strekke seilene som er et langt mer miljøvennlig framdriftsmiddel.

(01.06.2017)