Sesongen med busslaster av turister som kommer hit til Elgsnes for å se midnattsola har begynt. Etter en fin formiddag, blåste det som vanlig en kald solgangsbris på ettermiddagen. Og da bussene kom, var sola skjult bak tåkeskyer på nordhimmelen. Ikke så rart da at besøket ble kortvarig denne gangen.

(31.05.2003)


Fjellfiolen blomstrer i år som i fjor 30. mai. Det er enkelt å holde oversikten når den vokser bare fem meter fra husveggen; og den skiller seg så mye fra andre planter at man ikke må være botaniker for å gjenkjenne den.

(30.05.2003)


Overvintringen av enga har vært god, og selv om det ikke er særlig varmt, gror graset raskt når det er lyst natt og dag. Selv om ugraseng er i ferd med å få en viss status i urbane miljøer, er det fortsatt slike bilder som det til høyre som gleder et bondehjerte.

(29.05.2003)


I solveggen og godt avskjermet fra nordavinden begynner jonsokblomen å folde ut kronbladene. Navnet indikerer at den skal blomstre rundt St. Hans, men i år som i fjor skjer det nesten en måned før tiden. I kveld gol også gjøken, så nå er det bare temperaturen som mangler for å si at det er sommer.

(28.05.2003)


Løvetanna står i blomst. Det skal ikke store solgløttet til før den åpner seg og slipper insektene til. Mange hater løvetanna fordi den er nesten umulig å bli kvitt i plener og andre steder der vi har bestemt at den ikke hører hjemme. Men i sin hardføre trassighet bør den heller være et forbilde for oss nordlendinger som trenger samme innstilling for å motstå liberalismens kalde vinder.

(27.05.2003)


I dag hadde Sveinung besøk av hele barnehagen sin. Det ble fjøsbesøk og pølsegrilling i fjæra. På bildet er en gjeng i aktivitet i sandkassa som Sveinung har utenfor huset på Raten.

(26.05.2003)


Stadig flere trekkfugler kommer etter som det blir varmere i været. Dette paret kommer årvisst. Til forskjell fra de mindre trekkfuglene har de hytte på matrikulert grunn.

(25.05.2003)


Siste uken er skogen blitt grønn helt opp mot skoggrensen, men fortsatt er bjørkeløvet på museørestadiet når man kommer litt opp i terrenget. I dag har det vært flott vær, og ettersom mesteparten av snøen er borte, stiger temperaturen. Så det varer nok ikke lenge før naturen står i fullt flor.

(24.05.2003)


Midnattsol for første gang i år. Bildet er tatt ved midnatt etter sommertid, mens sola er i nord cirka 50 minutter senere. Uansett var det midnattsol i natt, enten man regner etter sommertid, normaltid eller tidspunktet når sola står i nord.

(23.05.2003)


Det er en rekke "minnesmerker" her på Elgsnes etter tyskernes okkupasjon fra 1940 - 45. Bildet viser nedgangen til potetkjelleren som lå like ved feltkjøkkenet ovenfor gårdssommerfjøsene.

(22.05.2003)


Vi har over 1000 mosearter i Norge, så det kan være vanskelig å bestemme dem. Som regel har mosen farger i brunt, gult eller grønt, og den blir ikke lagt mye merke til om man ikke er spesielt interessert. Men går vi nært innpå og ser nøye etter, kan vi oppdage motiver som det på bildet til høyre.

(21.05.2003)


Telefonlinjen ligger nede på marka over Lakseberget etter at den har løsnet fra to stolper. Vi har gitt beskjed om dette til feilmeldingen, så kanskje et eller annet selskap i Telenor-sfæren ordner opp før vi mister telefonforbindelsen.

(20.05.2003)


Denne laven kalles kartlav på grunn av at den vokser i mønstre som kan minne om kart. En ekstra grunn til at den har fått dette navnet kan være at den har fargesjatteringer som kan minne om høydekurver.

(19.05.2003)


I dag var det as like utenfor Rateneset. As er et nordnorsk begrep som betyr at sjøfugl samler seg over åte på havet. Det store spørsmålet er nå om det er kommet småsei opp på grunnene. Blodfersk kokt sei er nemlig en delikatesse bare folk langs kysten vet å verdsette.

(18.05.2003)


17. mai er Norges grunnlovsdag. De aller fleste flagger denne dagen. Det holdes taler og salutteres, og barna roper hurra og spiser is. Her på Elgsnes forløp feiringen rolig: Ikke er vi mange nok til å gå i tog, og vi bor ikke lengre fra Harstad enn at det er mulig å dra dit inn for å delta i feiringen.

(17.05.2003)


Vi får to kalvinger de nærmeste dagene, så da må man ha rene kalvebokser klar. På bidet er Roy i sving med høytrykksvaskeren. Av posituren framgår det klart at dette er en ordentilig drittjobb.

(16.05.2003)


Som barn visste vi at dette var en smørblomst. Det var i grunnen det man behøvde å vite. Senere lærte man forskjellen på engsoleie og krypsoleie. Blomsten på bildet er imidlertid ingen av disse, men en nyresoleie.

(15.05.2003)


Og så er det tid for "the nesting instinct" blant fuglene. Hannene finner reirplasser og brisker seg, og det er ikke måte på hvor storslagent alt er eller skal bli dersom hunnen bare biter på agnet. Noen som kjenner seg igjen?

(14.05.2003)


Skolpen blomstrer. Andre steder i landet kalles den bekkeblom fordi den vokser på våte steder. Den kalles også soleihov fordi bladene har hovform.

(13.05.2003)


Bjørka blomstrer, og allergisesongen er i gang. Raklene på bjørka ser ganske harmløse ut, men ettersom svært mange får allergiske reaksjoner, leverer de nok anseelige mengder pollen ut i lufta.

(12.05.2003)


Geitramsen har så vidt kommet opp av jorda. På denne tiden kan den plukkes, og den nedre delen av stengelen brukes som grønnsak. Det sies at den smaker nesten som asparges etter et lett oppkok. Senere på sommeren kan bladene tørkes og brukes som te, eller låg som den egentlig heter.

(11.05.2003)


Denne hesteskoen henger fortsatt på ei gammel sommerfjøsdør. Den beskyttet buskapen mot hulderfolket. Den virket både ved at de underjordiske ikke tåler å komme i nærheten av stål, og ved at den hadde vært brukt av en hest. Hesten kunne nemlig se de usynlige og derfor sparke dem veggimellom. Hulderfolket våget derfor ikke å komme nær hesten.

(10.05.2003)


Bildet er tatt fra Vester-Raten og innover Kvæfjorden. Bildet viser fra venstre Kasholmen og Gapøya. Fjellene i bakgrunnen pleide vi å kalle Kvæfjordalpene. Men etter at området ble overført til Sortland, må man vel kanskje begynne å si Sortlandsalpene?

(09.05.2003)


I natt snødde det en god del. Bare ute på Elgsnes som er omgitt av hav på tre sider, ble ikke snøen liggende. Bildet er tatt ved halvnitiden på morgenen, og da var det fortsatt en god del snø på veien i Aunfjellet.

(08.05.2003)


I dag måtte vi sende ei ku til Gilde-slakteriet. Det er ikke mye å si på transportutstyret. Ventilasjon med varm og kald luft og en funksjonell og dyrevennlig innredning gjør at man ikke har betenkeligheter med å sende dyrene til Målselv.

(07.05.2003)


Og så er våronna så smått i gang. I dag ble den første handelsgjødsla kjørt ut. Dessverre ble det vind om ettermiddagen, så mye av arealet er fortsatt ugjødslet. Men forhåpentligvis vil vinden løye såpass innimellom at det blir mulig å få ut det meste denne uken.

(06.05.2003)


Skyene i går kveld var visst bare et forvarsel, for også i dag har det vært finvær. Sola er nå kommet så høyt på himmelen at den går ned bak Andmyrene i nordvest. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(05.05.2003)


Etter en periode med klarvær kom i kveld mørke skyer drivende raskt over himmelen. Det var nymåne 1. mai, og et værskifte var ventet. Men ikke bare almanakken tyder på nedbør - også meteorologene har spådd regn.

(04.05.2003)


Kaldværet gjør at planteveksten har stoppet opp. Selv rogna som pleier å være tidlig ute, har bare så vidt begynt å folde ut bladene. Men alt er klart, så bare vi får høyere temperaturer, vil mye skje på to tre dager.

(03.05.2003)


Like ved gårdsveien og nedenfor Ebergplassen ligger to gravhauger som ut fra sin beliggenhet trolig er fra merovinger- eller vikingetid, dvs. fra perioden 600 - 1050 e.Kr. Haugene er fredet i h.h.t. fornminneloven. I dag svidde vi av dødgraset fra i fjor slik at de vises tydelig i terrenget. Les mer om disse og andre fortidsminner på gården i kapitlet fra jernalderen i gårdshistorien.

(02.05.2003)


Mai begynner med solskinn og fint vær. Kom mai du skjønne milde synes imidlertid å passe dårlig, for fortsatt er temperaturen lav. Man får trøste seg med det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde".

(01.05.2003)