I ettermiddag falt temperaturen fra ti til om lag tre grader Celsius. Normalt reduseres temperaturen med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så dermed kom nedbøren som snø på toppene av Grytlandsfjellene, slik også bildet til høyre viser.

(31.05.2010)


Jonsokblomen (melandrium rubrum) står i blomst vel tre uker tidligere enn navnet skulle tilsi. Blomstring i slutten av mai har imidlertid vært vanlig i de senere år, og selv med sen vår i år folder den ut kronbladene før månedsskiftet. Det må være varmen for to uker siden og et lunt voksested som har satt fart i blomstringen.

(30.05.2010)


Grillsesongen har begynt, og i dag var det sol og vindstille, så det var fine forhold for grilling nede på sandfjæra. Mikkel Rev har nok sittet oppe i Rateskogen og ventet på at nordavinden skulle komme inn og få strandfolket til å forsvinne. For straks det var fri bane, kom den i raskt trav ned mot fjæra for å se etter godbiter som den av erfaring vet at folk pleier å etterlate seg.

(29.05.2010)


Når man river gamle uthus, kommer hesteredskapene fra ens barndom til syne. Sleden til høyre ble brukt til å kjøre hjem brensel og til alt annet som man behøvde å transportere i løpet av vinteren. Sleden til venstre ble brukt til personbefordring mellom Elgsnes og Aun, som skoleskyss eller for å hente og bringe folk som kom med eller skulle reise med grytlandsferga.

(28.05.2010)


Da Edvard Ruud senior i 1880-årene flyttet Notnaustet fra Raten til den utskilte eiendommen, bnr. 2, gjorde han naustet så mye mindre at han fikk materialer til å bygge sommerfjøs. Naustet falt sammen og ble fjernet for noen år siden, og sommerfjøset blir revet nå. Det har ikke hatt noen praktisk funksjon siden begynnelsen av 1970-tallet, og syll og kledning var nå så råtne at bygningen var i ferd med å falle fra hverandre.

(27.05.2010)


I dag sprang den første skolpen eller soleihoven (Caltha palustris) ut på sørsiden av Nylandshågen. Dette er det seneste blomstringstidspunktet på mange år. I 2001 var det veldig mye tele i jorda, så da skjedde blomstringen først i begynnelsen av juni. Etter den tid har skolpen blomstret i midten av mai.

(26.05.2010)


Fartøyet på bildet er et Bahamas-registrert forsyningsskip med navn Ocean Supplier. Det har ligget for anker nord for Kinneset i det siste, men i dag begynte det å gå fram og tilbake på en merkelig måte i Andfjorden og ytre Toppsundet. Siden det er vanskelig å forestille seg at noen bruker en så kostbar farkost til å dorge sei, er det grunn til å undres på hva man holder på med. Klikk her for å se skipets bevegelsesmønster i dag.

(25.05.2010)


Midnattsola skulle vært synlig her fra 19. mai, men det har enten vært skyer nær horisonten i nord eller helt overskyet. I kveld er det imidlertid klarvær, og nå er midnattsola kommet så høyt på himmelen at hele solskiva er synlig over Skipperøya. Billedformater yter ikke full rettferdighet til motivet, så klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.05.2010)


Nyresoleia (ranunculus auricomus) står i blomst nede i Vester-Raten. Normalt blomstrer skolpen, eller soleihoven som den også kalles, på sørsiden av Nylandshågen først av disse to plantene. I år er imidlertid ikke bare våren sen, men utviklingen av plantene beror også på hvor mye tele det har vært i marka på de ulike voksestedene.

(23.05.2010)


De underjordiske har stukket hodene opp av jorda på en gråværsdag. Når man ser kreasjoner fra naturens egen hånd som den på bildet til høyre, er det kanskje ikke så rart at folk for bare et sekel siden trodde at det fantes menneskelignende skapninger som bodde inne i berg og nede i jorda.

(22.05.2010)


Etter at marka tørket opp, måtte vi først fjerne grusen som ble spredd utover jordene da flomvannet laget elv av veien tidligere i vår. Da dette var gjort, fikk vi vind og regn. I dag har det imidlertid vært oppholdsvær og lite vind. Så da er det bare å få ut handelsgjødsla før pinseria setter inn, selv om det trolig blir lørdag morgen før jobben er gjort.

(21.05.2010)


Før i tiden het det at på kjøretøyet skal storfolk kjennes. I dag er ikke lenger klasseskillet så stort når det gjelder bil, mens det fortsatt er tydelig standardforskjell på båtene. Den franske havseileren som kom å la seg her på Vågen nå i dag er nok betydelig mer kostbar enn vår gamle Ranaplastbåt i forgrunnen på bildet.

(20.05.2010)


I går smurte vi bunnsmurning under Ranaplastbåten på bildet, og i dag fikk vi den på havet. Motoren virket også som den skulle etter vinteropplaget, så nå gjenstår bare å kjøpe mer bensin.

(19.05.2010)


Selv med den varmen som har vært de siste dagene, er fortsatt stikkrenna gjennom gårdsveien ved Kattbekken frosset. Derfor står veigrøfta full av vann som renner over på veiens laveste punkt. Før stikkrenna tiner og veien tørker opp, får vi ikke høvlet og kjørt grus på denne delen av veien.

(18.05.2010)


Sannelig ble det grønt løv på skogen til 17. mai i år også! Bygningen på bildet var hovedbygning på det gamle handelsstedet på Raten. Her bodde Nicolai Norman som var stortingsrepresentant i 1818, 1821 og 1833. Noen forkjemper for det rene norske flagget var han imidlertid ikke. Han døde i 1859, så han slipper å se det norske flagget uten sildesalat vaie fra Krambuhågen.

(17.05.2010)


Varmen kom sent, men da den først kom, var det til gagns. Med 21 grader i skyggen, følte Monica seg fristet til en avkjølende dukkert i Oppsetta. Men to dager med varme er i minste laget til å temperere Nordishavet. Så dukkerten var nok i beste fall forfriskende.

(16.05.2010)


Vi har i dag hatt den varmeste dagen siden vi la ut værstasjonen på nettsiden 1. september i fjor. Med 20,0 grader ble det også fart på snøsmeltingen. Små bekkesik er blitt til elver, så det var på tide å sjekke tilstanden på skogsveien. Til tross for mye is, er de fleste stikkrennene åpne, og det meste av vannet renner i grøftene og ikke etter veien. Inntil videre er det dessuten så mye tele i grunnen oppe i høyden at det uansett ikke blir store skader på veien.

(15.05.2010)


Våren har latt vente på seg i år, og fortsatt ligger det snø noen steder på innmarka. Telen er heller ikke borte, og de spede spirene som har kommet i enga, har vært mer fiolette enn grønne. I dag steg imidlertid temperaturen til 15,2 grader på det varmeste, og det gjorde underverker nede på Storåkeren. Endelig begynner grønnfargen å vise seg!

(14.05.2010)


Lorian hadde ikke tålmodighet til å vente på at prosessen med å smøre tjære, olje og bunnstoff på halvtreroringen og la dette tørke, var fullført. Så i dag dro han ut i jolla for å fiske. Vilkåret for å få låne den var at han tok på redningsvest.

(13.05.2010)


Årets første hestehov (tussilago farfara) sprang ut i dag. Som bildet viser, er den ganske forpjusket. Egentlig er ikke det så rart, så kaldt som det hittil har vært. Dagtemperaturen er stigende, men helt til det siste har det vært et tynt islag på sølepyttene om morgenen.

(12.05.2010)


Nå er det bare vel en uke til vi kan se midnattsola, men allerede nå er det spektakulære solnedganger, selv om dette skjer ved 23-tiden. På bildet sees sola over Dverberg like før den går i skjul bak skyene som ligger ute i havet utenfor Andøya.

(11.05.2010)


Spissa trenger et nytt lag tjære innvendig før den sjøsettes. I dag er det solskinn slik at tjæra tørker raskere, eller det er god brå som vi sier på dialekt. Tilsvarende kalles det å smøre tjære på båten for å bre den. På bildet har Tore bredd båten og er i ferd med å stryke utover tjære som har samlet seg i suene, som er overgangen mellom bordene i klinkbygde båter.

(10.05.2010)


På Storåkeren hvor det er lett sandjord, forsvinner telen i marka først. Fordi man kunne så tidlig, var dette før i tiden en årviss kornåker. Nå er det imidlertid eng her. Selv om våren kommer sent i år, og noen av skiftene fortsatt er dekket med snø, begynte det i dag å bli antydning til grønnskjær i enga på Storåkeren.

(09.05.2010)


Rogna står klar til å folde ut bladene, men venter klokelig på at det skal bli mildere i været. Når treet har livnet såpass til, må det skyldes at det står på grunnlendt mark. Dermed ligger røttene i overflatesjiktet hvor telen nå forhåpentligvis er borte. Et tre som folder ut bladene før røttene har tilgang på vann, vil nemlig tørke ut ganske fort og dø.

(08.05.2010)


Selv om det nå er mye bar innmark, har ikke telen sluppet taket. Derfor er det fortsatt ikke grønnskjær i enga. Og etter noen dager med sol, varsler nå meteorologene igjen om sludd og snø. I de senere år har vi vært ferdig med gjødsling av enga til 17. mai. Det kommer nok ikke til å være tilfelle i år.

(07.05.2010)


På veikantene vokser det gras, og denne grastorva blir så seig at et vanlig planeringsskjær ikke makter å få den vekk. I løpet av noen år blir dermed kantene høyere enn veibanen, noe som hindrer vannet fra å renne av. I dag startet vi derfor med å fjerne grastorv fra kantene på gårdsveien. På bildet er Håkon i gang med dette arbeidet.

(06.05.2010)


Sist natt var det ikke minusgrader, noe som betyr mye for snøsmeltingen. I dag er det derfor blitt merkbart mer vårlig. Men fortsatt er det mye tele i jorda, og de fleste stikkrennene er fremdeles igjenfrosset. Brøytestikkene begynner imidlertid å løsne, noe som indikerer at telen er i ferd med å slippe taket.

(05.05.2010)


Med kaldvær og fortsatt mye tele i bakken, har selv ikke høymugla begynt å spire. Men sølvbunken, som også er hardfør, vokser i solveggen. Den har ikke så dype røtter som høymugla, og inntil husveggen er det nok frostfritt i det jordsjiktet der sølvbunkerøttene tar opp vann og næringssalter.

(04.05.2010)


Med tele i marka og alle veigrøfter og stikkrenner fulle av is, har all avrenning skjedd oppå marka. I øvre kant av sandfjæra der ikke båra har slettet ut sporene, vises bekkefárene etter smeltevannet. Heldigvis har vi ikke åpenåker på nermarka nå, så det har gått bra med enga så langt. Det er imidlertid for tidlig å si om det er store overvintringsskader.

(03.05.2010)


På bildet er hurtigruta Polarlys på vei over Andfjorden mot Risøyhamn mens et annet fartøy er i ferd med å svinge inn mot Toppsundet. Utenfor står kovbaken tett, så det er ikke mulig å få øye på Andøya bakerst i bildet.

(02.05.2010)


1. mai har siden 1889 vært arbeidernes internasjonale kampdag. Lenge før dette ble dagen her til lands kalt gaukmesse, trolig fordi mai i førkristen tid ble kalt gaukmánağr. Fra gammelt av mente man at var det sønnavind denne dagen, ble det et godt år, mens det ville bli uår om vinden kom fra nord. I dag er det kald nordavind, så da vet vi hva vi har i vente. Til tross for sur vind, var det likevel folk nede i Vester-Raten, og på det meste stod det sju biler på snuplassen i Oppsetta.

(01.05.2010)