I kveld var det et tynt skydekke over fjellene i vest, og dermed ble det et vakkert fargespill på himmelen like etter solnedgang. Selv om en fotografisk gjengivelse bare blir en avglans av de nyansene det menneskelige øyet kan registrere, gir bildet til høyre en viss anelse om hvordan solnedgangene kan være på denne tiden av året.

(31.03.2010)


Når man bruker teleobjektiv, blir perspektivet endret slik at det ser ut som det bare er et steinkast over Toppsundet fra Raten til Dalslian. I virkeligheten er det 3,7 kilometer. Fjellet bakerst i bildet heter Litjetussen.

(30.03.2010)


Det begynner å våres, for laksandhannene har alt begynt å gjøre seg til for hunnene. Men på land er det foreløpig få tegn til vår. Ei enslig otersklie ned til havet, og fár etter reven som daglig går langs stranda på søk etter mat, er de eneste tegnene til liv i vinterlandskapet.

(29.03.2010)


Det er palmesøndag og finvær. Bildet er tatt fra fjæra oppom Kveitskjæret og viser fra venstre bruksnummer 2, 3 og 4. Bare på bruksnummer 2 Storbakkan og bruksnummer 7 Stenhaug utenfor bildet er det nå fastboende. Det er imidlertid grunn til å anta at noen flere kommer til bygda nå i påsken.

(28.03.2010)


På Storbakkan var det bosetting i yngre steinalder. Så var det en lang periode fram til 1882 uten bosetting. Da bygde Edvard Ruud senior her etter at han hadde kjøpt halvparten av eiendommen som tilhørte handelsstedet på Raten på konkursen i 1881. Nå brukes huset som røkterbolig.

(27.03.2010)


Da vi hadde hund på gården, pleide den å jage reven. Men etter den tid har reven blitt mindre og mindre sky. Katta som holdt til å Raten da røkteren bodde der, pleide å leke med revehvalpene, så kanskje reven på bildet leter etter lekekameraten fra den var ung når den nå lusker rundt Normangården på Raten.

(26.03.2010)


Denne dagen kalles vårfrumesse eller mariemesse om våren. Opprinnelig var dette en kirkehøytid til minne om at erkeengelen Gabriel forkynte for jomfru Maria at hun skulle føde Kristus. Når navnet på dagen har holdt seg i århundrer etter at protestantismen ble innført i Norge, henger det sammen med at det også er en viktig merkedag. Det finnes mange værmerker knyttet til denne dagen, her er et som har betydning for påskeværet: Slik været er vårfrumesse skal det bli i seks - sju uker framover.

(25.03.2010)


Og så slo været om med solskinn fra skyfri himmel og flatt hav. Slik er været her nord: Den ene dagen er ikke den andre lik.

(24.03.2010)


På bildet til høyre står kovbaken ute i Toppsundet. Det er like før elingen kommer inn med kov og dam. Meteorologene har lovet finvær i påsken, men det er det jo enda en stund til.

(23.03.2010)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta og viser det meste av Vågen som har form som en hestesko med sandstranda innerst og Rateneset møt øst og Vester-Raten mot vest. Bare mot nord står havet på. Hadde det ikke vært for at Grøtaværan skjermer, hadde vi hatt storhavet rett inn. Men i Oppsetta nærmest i bildet er det nesten ikke sjøburd uansett vær, så her er det alltid mulig å komme til og fra land.

(22.03.2010)


Etter at det var havblikk og delvis skyet i formiddag, begynte det utover dagen å bygge seg opp svarte skyer på nordhimmelen. Vinden frisknet til, og snøbygene kom på rekke og rad. Meteorologene har lovet kuling, så med all løssnøen skal det lite til før veiene fyker igjen. Gårdsveien vår ligger på tvers av vindretningen, så den er ekstra utsatt.

(21.03.2010)


I dag er det vårjevndøgn. Det betyr at dag og natt er like lang over hele kloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule og avtar med breddegraden på den sørlige. De lyse nettene er altså på vei, men hvor blir det av vårtegnene?

(20.03.2010)


Ved halvsjutiden i kveld hadde sola gått ned bak "Kvæfjordalpene" som skiller Sør-Troms fra Vesterålen. Rødfargen på himmelen over fjelltoppene viser imidlertid at sola er bak der et sted. Klikk på bildet til høyre for å se en større billedversjon.

(19.03.2010)


Dagene blir stadig lengre, og når det er klarvær slik som i dag, kan vi nå glede oss over solskinn nesten halve døgnet. Selv om snøen ligger dyp, og det stadig kommer mer, så er lyset tilbake i fullt monn. Og om vinden fortsatt kan være bitende, begynner sola så smått å gjøre sin virkning. Joda, det blir vår i år også - selv om den neppe kommer veldig tidlig.

(18.03.2010)


Fordi det er behov for mer sommermelk, får bøndene bedre betalt for melka på denne tiden av året. Vi prøver derfor å ha mest mulig vårkalving. I dag kalvet kua 279 Murdarici som den første i år. Bildet av oksekalven ble tatt kort tid etter at den var født.

(17.03.2010)


Etter en dag med solskinn snør det igjen. Det er ikke verst for oss, men det meldes stadig i radioens lokalsending at veien mellom Alvestad og Dale på Grytøya er stengt på grunn av ras eller rasfare. Mesteparten av denne strekningen sees i bakgrunnen til høyre på bildet. Denne veibiten er en av de mest rasutsatte i landet. Godt for yttergrytingene da at Liantunnelen snart står ferdig.

(16.03.2010)


"Gud kan et blekk av stormen gjære" sa de gamle. Denne dagen opprant med klar himmel, og det har vært vindstille og solskinn fra soloppgang til solnedgang. I solveggen var det rene påskestemningen, men en halvmeter med nysnø innbyr ikke til skigåing når man må lage løypene selv.

(15.03.2010)


I dag har det bare vært "sny og fokk og kov" som vi sier på dialekt. Bildet til høyre er tatt fra døråpningen på fjøset, da det var lite tilrådelig å ta kameraet med ut i snøfokket.

(14.03.2010)


Her på Elgsnes er det bare vind fra sørsørvest som er farlig for bebyggelsen. Etter at det ble bygget hus på Storbakkan på begynnelsen av 1880-tallet, ble det som vanlig var, plantet trær som beskyttelse mot farlig vind. Noen trær har dødd, men nye er plantet senere, så fortsatt danner de lé mot vinden. Imidlertid er trærne nå blitt så store og gamle at de snarere kan bli til skade enn til gagn om vinden blir sterk.

(13.03.2010)


Sør for gården ligger fjellet Elgen. I dag går imidlertid snøbygene tett, så på bildet til høyre kan det se ut som om det ikke er fjell mot sør. Bildet viser fra høyre fjøset, våningshuset på Storbakkan, et lite gløtt av stabburet og gammelfjøset til venstre.

(12.03.2010)


Tidligere i vinter har det vært lite snø, så vi er blitt spart for mye snørydding. Men nå snør og fyker det slik at det er umulig å holde gårdsveien åpen til enhver tid. Så vi prioriterer å rydde veien for melketankbilen, postbilen og når vi selv skal ut med bil. På bildet er Tore i ferd med å rydde snøen på gårdsplassen på Storbakkan.

(11.03.2010)


Bildet til høyre er et forsøk på å sette sammen flere bilder ved hjelp av datateknikk. Kameraet som er brukt, har ikke vidvinkelobjektiv. Det ble derfor tatt fire bilder som et dataprogram har satt sammen til ett bilde. Resultatet ble slett ikke verst, selv om en lærdom er at man bør bruke manuell eksponering for å unngå skygger som den på bildet.

(10.03.2010)


Denne dagen hadde i den gamle kirkekalenderen navnet De 40 ridderne. At noen romerske soldater ble drept i Armenia i det fjerde århundre, har vel aldri hatt noen stor betydning i Norge. Men dagen var likevel en viktig merkedag. Over hele landet het det at slik været var denne dagen, skulle det bli i 40 dager til. Med snøvær og sterk vind som spaknet utover dagen, kan vi om spådommen slår til, få ganske utrivelig vær fram til midten av april.

(09.03.2010)


I går kveld begynte det å blåse. Utover natten økte vinden på, og tidlig i morges registrerte vindmåleren liten storm. Det er faktisk første gang i vinter. Hele dagen har det vært stiv til sterk kuling, men barometeret stiger, så da løyer vel vinden i morgen.

(08.03.2010)


Sørvest og regn smelter bort snøen som kom tidligere i uka, og på veiene er det bare is igjen. Som barn var speilblanke veier en ønskedrøm. Hadde man bare en god sparkstøtting og ei skarp sparkeklo, så gikk de fem kilometrene til skolen i en fei. Nå til dags strøs det grus på veiene så snart det blir glatt, for det er ikke lenger muskelkraft som bringer oss fram, men biler med forbrenningsmotor.

(07.03.2010)


I dag var Harry Albrigtsen her og prøvegrov i fjæra rundt Bryggestøa. Vi fant ikke kvikkleire, og bunnsedimentene var harde og stabile. Det ser også ut til å være tilstrekkelig langt ned til fjell til at det er mulig å lage småbåthavn her. Da gjenstår å se om det er mulig å gjennomføre byggingen til en forsvarlig kostnad.

(06.03.2010)


Til nå i vinter har det ikke kommet mye snø, men nå laver den ned. Det gamle utsagnet om at mars er en snømåned synes derfor å stemme godt. Bildet til høyre viser husene på Storbakkan gjennom snøværet i formiddag.

(05.03.2010)


Nede i fjæra rundt Storsteinen er det både vorterugl (lithothaminion glaciale) som vist på bildet og slettrugl (phymatolithon lenormandii). Særlig førstnevnte er med på å danne kalksand når deler brytes av og skylles i land. Der det er store nok forekomster, blir kalksand brukt som jordforbedringsmiddel i stedet for oppmalt kalkfjell.

(04.03.2010)


I ettermiddag dannet det seg cumulusskyer på vesthimmelen. Denne skytypen karakteriseres av en horisontal skybase med vertikale utvekster, akkurat som i dette eksemplet. Bildet ble tatt idet sola gikk ned, så derfor er undersiden av skyen gullfarget av de siste solstrålene.

(03.03.2010)


I dag var Lorian ute for første gang i år for å prøve fiskelykken. Han hadde nok forhåpninger om å få en stor skrei på kroken, men det lyktes ikke. Men helt fri for fisk ble han likevel ikke. En småjedd og to langer ble fangsten denne gangen.

(02.03.2010)


Det er forbløffende hvordan fjæreruren (balanus balanoides) klarer seg på steiner så langt oppe i fjæra at den ligger tørt det meste av tiden. Den får bare en kort stund hver gang det er høyvann til å samle plankton, og vinterstid er det forunderlig hvordan disse skapningene som i virkeligheten er mindre enn de er gjengitt på bildet, overlever timevis med frost mellom hver gang det er flo sjø.

(01.03.2010)