Endelig en dag uten vind og snøbyger. Det har til og med vært solskinn store deler av dagen. Men da bildet ble tatt ved 18-tiden, var sola gått i skjul bak skyene i vest. Sist tirsdag var det nymåne, og siden værskifte ofte kommer da, er det håp om bedre vær. I folketradisjonen var det også viktig for værutsiktene i hvilken himmelretning månen tennes. Men siden almanakken ikke lenger er allemannseie, er det ikke godt å vite hvordan været vil endre seg.

(31.03.2017)


Hurtigruten MS Trollfjord rente inn i kaia i Risøyhamn i går formiddag og fikk et stort hakk i baugen. I dag fikk skipet klarering for å seile uten passasjerer til Kaarbøverkstedet i Harstad for reparasjon. Bildet ble tatt da hun passerte Elgsnes ved halvfiretiden i ettermiddag.

(30.03.2017)


Snøbygene fra nord kommer i en ustoppelig strøm, og nå begynner det å bli nok for denne vinteren. Bildet er tatt mot Vester-Raten med Nordhågen til venstre og Ringskjæret til høyre i bildet. Under andre verdenskrig bygde sovjetiske krigsfanger vei ut til Ringskjæret. Den kalles den dag i dag Russeveien. I bakgrunnen sees Nordste Måsskjæret, og bølgene bryter på Kobbeskjæret nord for Måsskjæret. Og ute i Andfjorden er en ny eling i emning.

(29.03.2017)


Det er fortsatt nordavindskuling med snøbyger, men innimellom bygene har det vært solgløtt. Snøfokket legger opp skavler og blokkerer gårdsveien, så snøfresingen begrenses til å åpne når kjøretøy skal til og fra. Forhåpentligvis løyer vinden snart!

(28.03.2017)


Det er snart april, men snøen laver ned. I dag morges hadde vinden løyet, og trærne var dekket med våt snø. Midt på dagen økte vinden igjen på fra nord og nordvest, og temperaturen falt under frysepunktet. Vinden ble ikke like sterk som i går, men sørget likevel for at nysnøen ble til bakkefokk som blokkerte gårdsveien og gjorde den kommunale veien lite framkommelig.

(27.03.2017)


I dag har det vært mye vind, med opp til sterk storm i kastene i dag morges. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, hadde imidlertid vinden løyet til sterk kuling med liten storm i kastene.

(26.03.2017)


Styret i Troms Nei til EU kom til Elgsnes i går kveld og har overnattet i den ærverdige gamle Normangården nede på Raten. I dag har det vært styremøte samme sted, men før det gikk styremedlemmene en tur rundt på gården der de fikk orientering om turisme, gårdsdrift og fornminner. Bildet er tatt fra Masterhågen hvor det er rester etter ei bronsealderrøys.

(25.03.2017)


Det har vært sol og 5,4 plussgrader i formiddag og sørlig vind i ettermiddag, men uten regn går det trått med snøsmeltingen, så i formiddag måtte gårdsveien ryddes for snø. Forhåpentligvis blir det snart slutt på snøfresingen.

(24.03.2017)


I dag har det vært vind og snøbyger, så vinteren har ikke sluppet taket ennå. Å vente vår i slutten av mars var helt utenkelig på 1950-tallet. Den gang var mai vårmåneden. Men etter hvert som vinteren har blitt kortere, har man vent seg til at det er barmark allerede i månedsskiftet mars - april. Denne vinteren har det imidlertid vært barmarksperioder helt fram til midten av februar, så kanskje snøen derfor blir liggende litt lenger enn vanlig i år.

(23.03.2017)


Det har vært mye overskyet vær den siste tiden, men i ettermiddag var det et solgløtt like før sola gikk i skjul bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Det var da bare laber bris, men senere i kveld økte vinden på til sørvestkuling. Og til tross for vindretningen, som vanligvis bringer regn, kom det store snøflak, eller "luggesola" som er den lokale benevnelsen.

(22.03.2017)


Med nesten fem plussgrader og vind smelter snøen selv uten nedbør. Og nede i Rateneset er det stort sett bare der snøen hadde samlet seg opp i søkkene at den fortsatt har en viss tykkelse. Selv om det fortsatt kan komme snø, er nok det meste av vinteren unnagjort for denne gangen.

(21.03.2017)


I dag er det vårjevndøgn, og dag og natt er like lange over hele jordkloden. Og fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule og reduseres med breddegraden på den sørlige halvkule.

(20.03.2017)


Det er fortsatt stille nede i Normangården. Fisketuristsesongen starter neste måned, og den første bookingen er fra 14. april. Det er fortsatt en del ledig i april og oktober, men fra begynnelsen av mai til slutten av september er det bare en uke som ikke er solgt. For 2018-sesongen er allerede tolv uker solgt eller reservert.

(19.03.2017)


Petrus martyr har navn etter helgenen Petrus fra Verona som led martyrdøden i 1252. I folketradisjonen ble dagen kalt Per pekk i vatn, og hos Wille heter det: "Han kommer for at prøve, om Isene ere stærke. Siden maae man vogte sig for at befare dem."

(18.03.2017)


17. mars kalles gjertrudsdagen etter den hellige Gjertrud som var abedisse i Nivelles i Belgia på 600-tallet. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Et polart lavtrykk skapte sterk nordlig vind i kveld og natt, så den gamle værspådommen stemte ihvertfall i år.

(17.03.2017)


Nedbøren har igjen gått over til snø, men fortsatt er det mye overvann som skal renne til havet. Og når veigrøfta er full av snø og is, renner vannet over Rateveien i søkket før Kattbekken. Nå står det en dam der som kan resultere i en issvull dersom det blir skikkelig frost igjen.

(16.03.2017)


Etter sørvest og regn dreide vinden i formiddag over på vestnordvest og økte på til sterk kuling og sluddbyger. Vinden var på sitt sterkeste ved 12 - 13 tiden, men løyet så utover ettermiddagen. Bildet viser bølger som slår mot fjæra nede i Rateneset.

(15.03.2017)


Etter flere dager med gråvær sprakk skydekket opp for en stakket stund i ettermiddag og blå himmel kom til syne i nord. Men at det skulle bli væromslag, var nok for mye å håpe på, for brått kom det mer vind og regn.

(14.03.2017)


Mildværet fortsetter, og nå har også snøsmeltingen kommet i gang. Best vises det ved at isen begynner å komme til syne på gårdsveien. Meteorologene melder om mer midlvær med sørvest og regn, så da er det vel snart sparkeføre på veiene.

(13.03.2017)


En skikkelig gråværsdag med plussgrader og lavt skydekke. Dagen kalles gregorsmesse til minne om pave Gregor den store (590 - 604). Dette var en viktig merkedag for kommende års avling. "Gregesmess tøy er bedre enn ti lass høy" het det. Så med plussgrader i dag skulle grasavlingen være sikret.

(12.03.2017)


I formiddag stod kovbaken som en vegg ute i Andfjorden, og ikke lenge etter at bildet ble tatt lavet snøen ned. Selv om de gamle pleide å si at "mars e en snymåne", har det ikke vært så mye snø på denne tiden siden 2013. Men et lavtrykk er på vei, så da kan det hende snøen forsvinner uten bruk av snøfreser og snøskuffe.

(11.03.2017)


Selv om det har vært noen gløtt av sol i dag, har vi også hatt gråvær med snø og sludd. Gårdagens værspådom står derfor ved lag så langt. Forhåpentligvis blir det noen godværsdager innimellom, men mot slutten av de 40 dagene kommer påskeria.

(10.03.2017)


Dagen kalles De 40 ridderne til minne om 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia på begynnelsen av 300-tallet. Dagen er nok likevel best kjent som en viktig merkedag, for som været er denne dagen, skal det forbli i 40 dager. Dette er ikke et lokalt værmerke, for denne tradisjonen er kjent over hele det nordgermanske området. Så overskyet vær med lett snødryss i dag kan tyde på at vi ikke får en tidlig vår.

(09.03.2017)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert ble stadig mer av himmelen dekket av skyer. Da bildet til høyre ble tatt midt på dagen var det fortsatt solskinn, men senere ble skydekket sammenhengende. Barometeret har også falt i hele dag, så et lavtrykk er nok på vei.

(08.03.2017)


Det har nå vært mange dager med sol og lite vind, men som vanlig er marsluften skarp og vinden bitende selv om det ikke er mange minusgrader. Heldigvis er sola kommet så høyt på himmelen at den varmer midt på dagen, men påskestemning er det ennå ikke.

(07.03.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Nakkjen fremst på Aunfjellet. Fjellet til venstre i bildet er Elgen, og midt i bildet peker Elgsnes som en finger ut mot Andfjorden. Til høyre sees Grøtaaksla, og bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya.

(06.03.2017)


Når det er klarvær som nå, har vesthimmelen et gyllent skjær etter solndegang. Daglengden er nå 10 timer og 15 minutter, men regner vi med demrings- og skumringsperiodene, er det dagslys i 12 timer og 11 minutter. Og nå er det bare 15 dager til vårjevndøgn. Fra da av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule.

(05.03.2017)


Normangården nede på Raten står for det meste tom på denne tiden av året. Først i neste måned begynner sesongen for fisketurisme. I april er det til nå bare to bookinger, mens så og si alt er utleid fra begynnelsen av mai til slutten av september.

(04.03.2017)


De tette grenvasene på bildet kalles heksekost, trolig fordi man en gang i tiden forbant dem med hekseri. Forklaringen er nok mer prosaisk, og heksekost skyldes som regel ulike arter av sopp. Den er mest vanlig på bjørk, og da skyldes den angrep av soppen Taphrina betulina.

(03.03.2017)


I dag slo vinden over på nordøst, med klarvær og minusgrader. Bildet til høyre er tatt nede fra Raten, og der er nordøsten både kald og nater. Men finner man ly for vinden, begynner det nå å bli fin temperatur i solveggen.

(02.03.2017)


Med mars måned kom væromslaget. Først kom skyene, og deretter steg temperaturen. Høyeste temperatur i dag var 1,4 plussgrader. Et gammelt utsagn som karakteriserer marsmåneden er imidlertid: Mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill. Så selv om det er plussgrader midt på dagen, tar snøsmeltingen likevel lang tid så lenge det er nattefrost.

(01.03.2017)