Rur er naturens egen sklisikring på sleipe svaberg. Disse skapningene som ser døde ut når det er lavvann, åpner seg og samler plankton når det er flo sjø og de står under vann.

(30.11.2001)


Dagene blir stadig kortere. Lysene på gårdsveien er styrt av fotocelle om dagen og tidsur om natten. På dagtid er det nå bare en kort stund at de er slukket, mens tidsuret sørger for at de er avslått fra kl. 00.15 til kl. 06.45.

(29.11.2001)


Helga er 84 år i dag. Samtidig er det sju år siden Norge sa NEI til medlemskap i Den europeiske union. Så det er dermed to gode grunner til å feire.

(28.11.2001)


Et gammelt ordtak sier at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Ordtaket sier ikke noe om hva rød himmel midt på dagen betyr, så det er vel bare å vente og se.

(27.11.2001)


Vårløsning i november er også en konsekvens av det milde været. Men det klarner opp nå, så det blir vel strålingsfrost i natt.

(26.11.2001)


Slik kan november være: For en uke siden snøfresing, i dag 15 graders varme og grønne marker. Så og si all snøen er tint bort og jorda er telefri.

(25.11.2001)


Grisetang har luftblærer som sitter enkeltvis midt etter skuddene. Vi kan finne ut hvor gammel planten er ved å telle antall blærer på et skudd og plusse på to. Tang var tidligere mye brukt som dyreôr langs kysten, særlig i vårknipa. Grisetang er nå et viktig råstoff for framstilling av tangmel.

(24.11.2001)


Mellom Ytre og Indre Elgsnes ligger Kortan, et lite skjær som såvidt stikker over vannet og med dypt hav rundt på alle kanter. Før det ble satt opp varde her for snart 100 år siden, var Kortan en fare for skipsfarten. Senere, under den kalde krigen, var faren innbilt. Skjæret førte nemlig mer enn en gang til ubåtalarm i sjøforsvarsavsnittet.

(23.11.2001)


Kråkebollene kan se ganske uskyldige ut når de har fått skrubbet mesteparten av piggene av seg og er vasket på land som her. I virkeligheten er de noen glupske skapninger som har gumlet i seg mesteparten av tareskogen langs norskekysten.

(22.11.2001)


Ettersom Elgsnes ligger nordvendt med fjell som stenger mot sør, er det en stund siden vi hadde solskinn. Nå ved inngangen til mørketiden er glansen på sørhimmelen alt vi har igjen av sola som gav oss lys natt og dag i sommer.

(21.11.2001)


Vi hadde ikke fått brøytestikkene på plass før snøen kom, så nå benyttes perioden med mildvær til å få det gjort. På bildet er Roy i ferd med å avslutte arbeidet.

(20.11.2001)


Skiftende temperatur med vekslende mildvær og frost slik som nå fører lett til isdannelse på jordene med fare for "isbrann". Selv om virkningsmekanismene er komplekse, blir resultatet som regel at større eller mindre deler av engvekstene dør.

(19.11.2001)


Landingsvorr var vanlig da man var avhengig av å frakte varer til og fra gården med båt. Etter at vi fikk veiforbindelse, har transporten sjøveien opphørt, og vorren i Oppsetta blir ikke lenger vedlikeholdt.

(18.11.2001)


Etter stormen ligger det en streng med tang i flomålet. Dette kalles tangbru. Tidligere ble slikt tang brukt som jordforbedringsmiddel på eng og åker, men med dagens krav til effektivitet i jordbruket blir denne ressursen ikke lenger benyttet.

(17.11.2001)


Og så må vi begynne å rydde snø igjen. Selv om utstyret er bra, krever det likevel ganske mye tid å holde nærmere 400 meter gårdsvei åpen gjennom en lang vinter. Selv om det ikke ligger mye snø her på Elgsnes, er det desto mere snøfokk!

(16.11.2001)I dag er det storm fra nord. Når vinden er så sterk som nå, blir det ikke store bølger fordi vinden legger havet flatt. I stedet blir sjøen frådende blågrønn og hvit og umulig å ferdes på i små båter.

(15.11.2001)


Nå har snøen ligget såpass lenge at man kan tro at det er vinteren som er kommet for å bli. For noen år siden var det ikke uvanlig, mens vi de senere år er blitt vant til at skikkelig vinter blir det ikke før ved juletider.

(14.11.2001)


Dagene blir stadig kortere, og tidlig på ettermiddagen avløses dagslyset av det blå tussmørket som er så karakteristisk for mørketiden.

(13.11.2001)


I dag har vi satt ut målestaven for registrering av tele- og snødybde. Staven er hvit, og kan derfor bare skimtes midt på bildet. Dagens resultat er: Teledybde 0 cm, snødybde 9 cm.

(12.11.2001)


Vinteren kom tidlig i år med snøfokk og tidlig brøyting i forhold til det som har vært vanlig i noen år nå. I dag er det mildvær, men det er kommet såpass mye snø at den ikke forsvinner helt.

(11.11.2001)


November er en måned med mye vær. Skyene gjør sitt til at dagene blir korte, men de er også ganske dekorative om man tar seg bryet med å se etter.

(05.11.2001)


I dag er det lite vind, men etter uvær er sjøen alltid urolig. Store bølger kommer inn fra havet, og når de slår mot stranda får vi det som på dialekt kalles drag. I praksis betyr det at det er vanskelig å komme til eller fra land med båt.

(04.11.2001)


Mangel på arbeidskraft helt siden i vår har ført til at alt arbeid som ikke måtte gjøres straks, er blitt utsatt. Nå som Roy er kommet tilbake, prøver vi å ta igjen det forsømte. Her er han i sving med å vaske gjødselpumpa.

(03.11.2001)


Enda en dag med uvær. Ikke særlig hyggelig for folk som må ferdes, enten det er til lands eller til sjøs. Likevel kan man ikke unngå å fasineres av de enorme kreftene som er i sving når vinden er sterk.

(02.11.2001)


Med overgangen fra oktober til november fikk vi også et værskifte. Sterk kuling fra nordvest og snøbyger er dagens virkelighet. Nå blir snøen liggende helt ned til fjæra - også på Elgsnes.

(01.11.2001)