I det siste har vi hatt minusgrader, og særlig i veiene er det blitt tele. Myrjorda derimot fikk bare en tynn skorpe, og den har tint igjen under de siste dagers mildvær. Men når vi går inn i november, kan vi regne med et mer vinterlig klima. Derfor satte vi ut måleren for tele- og snødybde i dag; se bildet.

(31.10.2003)


En skikkelig godværsdag hvor det var fine forhold for å fiske. Det ble en tur på et par timer i solskinn og med flatt hav. Så små var krusningene at selv kravene i EUs kommende småbåtdirektiv var oppfyllt. Ikke så mange dager i året er slik! Om det ble noen fangst? Klikk på bildet til høyre, så får du svar.

(30.10.2003)


En gang i tiden, da kyrne beitet i utmarka hele sommeren, var sommerfjøsene en viktig del av gårdsdriften. Bildet viser sommerfjøset på bnr. 1 som lå så mye som en halv kilometer fra gårdstunet. Det var kvinnearbeid å melke kyrne, innbefattet å bære melka til gårds to ganger per dag.

(29.10.2003)


Regnværet har fortsatt, og i dag er det barmark igjen. Det er lenge siden oktobersnøen ble liggende, så det ville vært overraskende om den ble det i år. Man har jo også blitt vant med en lang høst, så fortsatt er det utearbeid som skal gjøres før snøen kommer.

(28.10.2003)


Det har vært ganske mye nedbør i det siste, både i form av snø og regn. Båten som fortsatt ligger i fortøyningen, har ikke blitt lenset i det siste, så den ligger ganske tungt i i sjøen. Om ikke lenge kan høststormene komme, så det er nok snart på tide å få båten opp og i naust.

(27.10.2003)


Ei ku hadde fått jurbetennelse i dag, og dyrlegen måtte tilkalles. Det er rart å tenke på at syke dyr får behandling nærmest promte, uansett om det er helg eller natt, mens vi mennesker må stå i lege- og sykehuskø i uker og måneder.

(26.10.2003)


I dag har vinden spaknet, og bare litt dønning eller "drag" som det kalles på dialekt forteller oss at det har vært kraftig vind.

(25.10.2003)


"Landnordøyen" er en kraftig vind fra nordnordøst som skyldes små, men intense polare lavtrykk. I gammel tid var denne vinden fiskernes skrekk fordi "han kom med han som ut av en sekk", dvs. med lite forvarsel. Vindstyrken ble i dag målt til 27,7 sekundmeter, noe som betyr full storm.

(24.10.2003)


Det blir stadig mer vinterlig. Spørsmålet nå er om det virkelig er vinteren som er kommet, eller om det fortsatt bare er et forvarsel. Det siste er mest sansynlig, ettersom det er mange år siden snøen har blitt liggende på denne tiden av året.

(23.10.2003)


Grytlandsfjellene er blitt hvite, og selv her på Elgsnes har det kommet snø. Bare strandrugen øverst i fjæra har til nå maktet å riste av seg det hvite teppet.

(22.10.2003)


Det var visst på høy tid at pløyingen ble ferdig i går, for i natt var temperaturen nede i - 5,9 grader Celsius. Uten snø blir det fort ganske mye tele med slike temperaturer.

(21.10.2003)


Så ble vi ferdig med pløyingen i høst også. Det har såvidt begynt å fryse skorpe på jorda, så om et par dager ville det ha vært for sent.

(20.10.2003)


Vinden har dreid på nordøst og spaknet. Denne vindretningen gir klarvær og kulde, så snøen som kom i går kveld blir nok liggende en stund. Det er også stor sjanse for at vi får tele i jorda nå.

(19.10.2003)


Det har vært en fin høst, og dyrene har derfor fått være lenge ute. I dag var utelivet slutt også for ungdyrene. Selv om de finner ly både for vind og regn i beitet, var det ikke vanskelig å overbevise dem om at det heretter er best å være under tak.

(18.10.2003)


Og så kom nordvestkulingen med snø- og haglbyger. Fortsatt er ikke markene her på Elgsnes snødekte, men det varer vel ikke lenge dersom dette været fortsetter.

(17.10.2003)


Tett skydekke og sørvestlig kuling. Bildet til høyre ble tatt kl. 18 i kveld. Da var det så mørkt at det var nødvendig å bruke stativ.

(16.10.2003)


Vinden har blitt sørvestlig med tilhørende regn. Vindretningen gjør at temperaturen stiger, så en del av snøen i fjellene har smeltet i løpet av dagen. Ulempen med sørvesten er imidlertid at den pleier å dreie til nordvest. Og da kan temperaturen falle fort med snø som resultat.

(15.10.2003)


Snøen ligger et godt stykke ned i fjellene i bakgrunnen. Vi pleide å kalle dem Kvæfjordfjellene, men etter at området ble overført til Sortland kommune, er det mer usikkert hva som er riktig benevnelse. Husene på bildet tilhører i alle fall Elgsnes som ligger i Harstad kommune.

(14.10.2003)


I morges regnet det kraftig, og på fjelltoppene kom nedbøren som snø. Selv om det klarnet opp utover dagen, gikk snøbygene i Grytlandsfjellene ennå i ettermiddag, jfr. bildet til høyre.

(13.10.2003)


Nå er det ikke mye løv igjen på trærne. Selv i Rateskogen, som går nesten ned til sjøen, er det stort sett bare ospa som holder stand. Ospene som ennå er grønne, er beskrevet her 1. oktober.

(12.10.2003)


Rødkløveren blomstrer fortsatt. Den trives rundt huset der det ikke gjødsles. Den har nitrogenfikserende bakterier på røttene og klarer seg godt i konkurransen om plass og lys så lenge graset ikke blir tilført nitrogen.

(11.10.2003)


Lyngen skifter også farge på denne tiden. Den kan ha mange koloritter avhengig av art, fuktighet på voksestedet, jordsmonn og temperatur for å nevne noe som virker inn.

(10.10.2003)


Granplantene nedenfor veien i Hestenvika begynner å bli ganske store. Etter at bjørka ble hugget for en del år siden, har det vært fri sikt mot fjellet Toppen på andre siden av sundet. Men nå går det ikke mange årene før utsikten igjen er stengt, denne gangen av granskog.

(09.10.2003)


Nå har vi vakre høstfarger i naturen. Et av de trærne som er særlig fint på denne tiden er ospa. Den står gullgul mot en knallblå himmel - nesten som om den skulle være svensk!

(08.10.2003)


Et flott vær med behagelig temperatur, vindstille og sol fra skyfri himmel. Riktig et vær der husdyrene kan kose seg ute. Men beitene begynner å bli dårlige, så kyrne får nærmest full innefôring i tillegg.

(07.10.2003)


Einer har oftest buskform, men kan også ha lange opprette stammer som på bildet. Her er den cirka tre meter høy, men under andre himmelstrøk kan eineren bli mer enn ti meter. Den kan bli virkelig gammel, 1000 år eller mer. Intet annet bartre har så stor utbredelse på jorda som eineren. Den vokser på all slags jord, bare den får lys nok.

(06.10.2003)


Kapellet her på Elgsnes er ikke så bortgjemt som bildet viser. Men turistgudstjenestene er forlengst slutt for i år, og kommunen mangler penger. Så det skjer vel knapt noe i kirka før neste turistsesong - om det ikke skulle bli begravelser da.

(05.10.2003)


Fjellet Elgen har kledd seg i hvit kappe, og Elgsnesmarka har fått høstgul farge. Hele naturen forbereder seg til en lang vinter. Og nordlendingen, som den ukuelige optimisten han er, har alt begynt å se fram til en ny vår og en ny sommer....

(04.10.2003)


Det er slutt på gjenveksten i beitene, så vi har kjørt rundballer til ungdyrene en tid nå. Selv om dette beitet er stort, blir dyrene veldig stasjonære når de får maten servert på ett sted. To av kvigene på bildet bruker sågar surfôret som liggeunderlag.

(03.10.2003)


Det gamle fembøringsnaustet på bnr. 2 falt sammen for noen år siden. Nå skal tomta ryddes for å skape bedre arrondering av markestykket. Det som er brukbart av materialene blir tatt vare på for å brukes når naustet skal bygges opp igjen der det opprinnelig stod nedenfor Ebergplassen.

(02.10.2003)


Løvet har fått høstfarger med sjatteringer i gult og brunt. Rogna kan også ha røde blad. De grønne trærne på bildet er litt spesielle. Det er osp hvor bladene springer ut svært sent om våren og der grønnfargen beholdes etter at skogen, inkludert annen osp, har skiftet til høstham.

(01.10.2003)