Bildet til høyre ble tatt mens sola var framme en kort stund mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen nå i ettermiddag. Solgløttene blir kortere og kortere for hver dag som går, og om to uker er det slutt for i år med solskinn her på Elgsnes.

(31.10.2010)


Temperaturen kryper stadig nedover, og ligger nå rundt frysepunktet. I netter med klarvær er det i tillegg strålingsfrost. Under slike forhold fryser veiene fort til, og selv på engene er det blitt en tynn teleskorpe. Dermed var det på tide å sette ned tele- og snømåleren som vises på bildet til høyre. Dataene blir lest av en gang i uken og blir synliggjort som grafer i figuren ovenfor.

(30.10.2010)


Selv om nedbøren i dag kom som hagl, var regnbuen synlig på nordhimmelen ved 13-tiden i ettermiddag. Det betyr trolig at regndråpene som skapte regnbuen, var underkjølte. I et så lite format som bildet til høyre, er regnbuen lite synlig. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.10.2010)


28. oktober kalles simonmesse etter apostelen Simon. Dagen var en merkedag før i tiden. Fra nå av kunne man vente snø og vintervær, og derfor ble det regnet med full innefôring for husdyrene fra denne datoen. Dersom de gamle merkedagene fortsatt er gyldige, er det bra at vi ble ferdig med høstpløyingen nettopp i dag.

(28.10.2010)


Da hurtigruteskipet Richard With passerte på sør i dag, var det badet i solskinn mens landskapet rundt lå i skygge. Om dette er et tegn på at hurtigruten har en lysende framtid, eller at den seiler inn i solnedgangen, er ikke lett å spå. Driften av kystruten mellom Bergen og Kirkenes er lagt ut på anbud, og Veolia har bebudet at de vil komme med et tilbud. Dette er et multinasjonalt selskap som her i området er best kjent for at de ikke makter å få hurtigbåtene som skulle trafikkere mellom Harstad og Tromsø til å holde seg flytende.

(27.10.2010)


Dyrebilen fra Nortura var her i formiddag og hentet to kyr. Det er ikke fôrmangel som gjør at vi må slakte kyr på denne tiden av året, men i stedet en melkeprognose som viser at vi kommer langt over melkekvoten om ikke noe blir gjort. Dette til tross for at kvoten er økt og det i tillegg ikke blir ilagt overproduksjonsavgift om overskridelsen er liten. Tidligere har kvoten vært stor nok, så kyrne må ha melket uvanlig mye i år.

(26.10.2010)


I dag var det klarvær, men sola står nå så lavt på himmelen at skyggene blir lange. På bildet til høyre vises dette tydelig. Men så er det også mindre enn tre uker igjen med mulighet for solskinn her på Elgsnes dette året.

(25.10.2010)


Det kan ofte være vanskelig å avgjøre om skyer som de til høyre er bukleskyer eller rukleskyer. En av forskjellene er at de førsnevnte oppstår når en front passerer eller har passert, mens rukleskyene som regel er et tegn på at en front er i anmarsj. Ut fra dette er det nærliggende å konkludere med at det er bukleskyer, eller stratocumulusskyer som de også kalles, som vises på bildet til høyre.

(24.10.2010)


Snøen er borte i lavlandet, men er blitt liggende i fjellene. Dette betyr at temperaturen er blitt lavere enn før snøfallet, noe som pleier å føre til roligere vær med mindre vind og ikke minst mindre nedbør.

(23.10.2010)


Snøen som ga landskapet et vinterlig preg i går, er nå nesten borte. Dette er ikke noe ukjent fenomen på denne tiden av året. Om nedbøren kommer som snø eller regn varierer med hvilken retning vinden kommer fra.

(22.10.2010)


I går kveld begynte det å snø, og i dag morges var veiene hvite, og grasmarkene var mer hvite enn grønne. Selv om den første snøen veldig sjelden blir liggende, er det likevel et forvarsel om vinterens komme.

(21.10.2010)


Snøen som kom i går, er blitt liggende oppe i utmarka og i fjellet Elgen ovenfor gården. I dag er det sørlig vind og skyet, så temperaturen krøp igjen over frysepunktet. Bildet til høyre ble tatt klokken 12, og sola skimtes i form av et lysere område på den grå himmelen. Før man begynte med sommertid, stod sola over Middagstinden klokken 12. På bildet er Middagstinden der det ser ut som om fjellet er høyest.

(20.10.2010)


Etter godvær i går, blåste det opp fra nordvest ved halvfiretiden i natt. Temperaturen har falt så mye at nedbøren kommer som snø. Selv om snøen fortsatt tiner når den treffer bakken, skal det lite til før den blir liggende. Bildet til høyre viser bølgene som slår mot land ved Ratebergan. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.10.2010)


Riktig en finværsdag med lite vind og ubetydelig nedbør. At det er overskyet er bare en fordel, ettersom klarvær på denne tiden av året betyr strålingsfrost. Og tele i marka er ikke ønskelig før vi har gjort unna høstpløyinga.

(18.10.2010)


Kystvaktskipet Harstad ligger ute i Andfjorden, øyensynlig uten andre oppgaver enn å overvåke frakteskuta Trine Charlotte som til overmål seiler under norsk flagg. Ikke er det suverenitetshevelse inne på fjordene, og ikke foregår det nevneverdig fiske her heller. Så kanskje kystvaktskipet ligger her fordi man verken har penger til å stikke til havs eller til å betale for kaiplass?

(17.10.2010)


Ei naki grein med blomar på og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er for den som kjærleg dømer.

---------
Eg gav deg den med blomar på. Eg gjev deg den med bæri.
Kven rikast er vil du få sjå litt lenger fram på ferdi.

(Fra diktet "Ei naki grein" av Olav Aukrust)

(16.10.2010)


Den kalde vinden fra nord fortsetter. Siden havet har høyere temperatur, kondenseres fuktighet som kommer inn med vinden i form av byger. Nedbøren kommer dels som snø og sludd, dels som hagl og regn. Bildet viser Mølnelvsletta i forgrunnen med Dale og Lian på Grytøya i bakgrunnen.

(15.10.2010)


14. oktober ble primstaven snudd med vintersiden ut, for nå startet vinterhalvåret. Dagen ble da også kalt første vinterdag. Nå ligger snøen helt ned til fjæra på Alvestad på andre siden av sundet, så i år passer navnet på dagen godt for områdene rundt oss. Bare her på Elgsnes er det fortsatt snøbart og grønne marker.

(14.10.2010)


Vinden har stilnet midlertidig, men temperaturen har falt ytterligere. Fortsatt er det plussgrader, så snø og sludd tiner i lavlandet. På bildet kan Yttergryta bare så vidt skimtes gjennom snøbygen som er på vei inn Toppsundet.

(13.10.2010)


Kaldværet fortsetter, selv om det i dag er mindre vind og nedbør. Likevel ligger nå snøen til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden i bakgrunnen på bildet til høyre. Her på Elgsnes er som vanlig lokalklimaet mildere, slik at vi har fire plussgrader og barmark. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.10.2010)


Den kalde nordvesten har fortsatt i hele dag, med storms styrke i kastene. Temperaturen har falt ytterligere, så nå kommer nedbøren som snø selv i lavlandet. Foreløpig tiner den etter hvert, men snøgrensen er nå under 200 meter over havet. Fortsatt gjenstår en del utearbeid, men det er lite man får gjort utendørs i slikt vær. Klikk på bildet for å se en større versjon, og klikk her for å se video av bølgene.

(11.10.2010)


Værskiftet fra "indian summer" til kald nordavindskuling og snø langt ned i fjellene kom brått, men slik er det ofte her nord. På gårdagens bilde var det ikke antydning til snø på toppene av Grytlandsfjellene, mens den i formiddag ligger helt ned i Bumarka på Grytøya. Det er også meldt urolig vær med snø i høyden for de nærmeste dagene.

(10.10.2010)


I løpet av fem timer i formiddag kom det hele 22 millimeter regn. Så store nedbørsmengder på kort tid førte til at bekkesikene i Lian på grytøysiden av Toppsundet ble omdannet til fosser og stryk. Dette til tross for at nedbørsfeltet er lite. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon der bekkene kommer bedre til syne.

(09.10.2010)


Etter en fantastisk mild og tørr oktober så langt, kom væromslaget i ettermiddag. Fra regnet startet om lag kl. 14, kom det 12 millimeter nedbør fram til midnatt. Væromslaget var forøvrig ventet, ettersom det var nymåne i går.

(08.10.2010)


I følge værmeldingen skulle det i dag bli kortvarig storm fra sørvest. Sørvesten er ikke farlig, men om vinden i stedet kommer fra sørsørvest, er den ujevn. Da kan det skapes kraftige virvelvinder som mer enn en gang har hvelvet båter på Vågen. Tore fant det derfor tryggest å ta i land båten som lå i fortøyningen. På bildet er han på vei mot land med båt og jolle.

(07.10.2010)


De siste dagene har det vært vind, så løvet som har sittet uvanlig lenge på trærne, var plutselig borte. Likevel er det fortsatt farger i naturen. Grunnet høy temperatur for årstiden, er markene grønne, og Skarhågen til høyre er helt rød av solskinn ved soloppgang.

(06.10.2010)


Håkon bygger litt om senn på Torveberget. Tidligere har han boret etter vann, lagt kloakk og fått strøm fram til tomta. Nå er han i ferd med å føre opp et pumpehus som sikrer at vannet ikke fryser vinterstid. På bildet hjelper han til mens snekkeren legger pappshingel på taket.

(05.10.2010)


Selv om temperaturen var oppe i 17,8 grader i dag, er det likevel på tide å ta opp poteten. På bildet driver Håkon med potetopptaking på gammelmåten. Potetene han tar opp er en gammel lokal sort som kalles Rød Kvæfjord, og som tidligere var mye brukt her omkring.

(04.10.2010)


T.A. Senior av Hammerfest har havnet i fjæra nedenfor Mølnelva mellom Finnevika og Hestenvika. Fartøyet har vært uforståelig mye ute av kurs ettersom hovedleia ligger om lag en kvartmil lengre ut. Hell i uhellet er at båten ikke pløyde gjennom oppdrettsmerdene som ligger like ved. Forhåpentligvis vil sjøforklaringen avdekke hva som har forårsaket grunnstøtingen.

(03.10.2010)


Beitesesongen begynner å gå mot slutten. I dag fikk kyrne det siste stykket nederst i Storbakkan. Da er det bare Nord-Durmålstuva igjen som kan beites. Og alt graset som skulle høstes, er nå i hus. Dermed er siloslåtten slutt for i år.

(02.10.2010)


I dag skriver vi oktober måned, men løvet sitter fortsatt på trærne, og godværet fortsetter. Huset på bildet til høyre er bygd på tuftene etter Ebergplassen som fikk navn etter Kristian Eberg Hartvigsen. Han satte seg ned som husmann her rundt 1860.

(01.10.2010)