De lange lyse kveldenes tid er forbi selv om været fortsatt er upåklagelig med klarvær dag etter dag. Bildet til høyre ble tatt før klokken 19 mens skumringen var i ferd med å falle på.

(30.09.2017)


Nå har Rateskogen de aller flotteste høstfargene. Ospa har fått gult løv, bjørkeløvet har en gyllenbrun farge, mens rogna bugner av modne bær. Trærne har dermed tatt finstasen på før de går inn i en lang og ensfarget vinterdvale.

(29.09.2017)


Selv om vi har et veldig fint høstvær for tiden, blir dagene uvegerlig kortere. Nå går sola ned bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden allerede ved sekstiden selv om vi fortsatt har sommertid.

(28.09.2017)


Det er mye stein på Finneviksletta, så grønnfôret ble sådd senere enn hva som er normalt. Men takket være en usedvanlig fin høst, ble det likevel bra avling på dette skiftet som ble ferdig høstet i dag.

(27.09.2017)


Det har i mange år kommet bobiler fra flere land hit til Elgsnes for å stå natten over på snuplassen nede i Oppsetta. I sommer har det vært en tendens til at det har blitt flere bobiler, men enda tydeligere har tendensen vært at bobilene har fortsatt å komme utover i september. Om dette skyldes en varig utvidelse av bobilsesongen eller om det skyldes det fine været, er imidlertid ikke godt å si.

(26.09.2017)


Det har vært bemerkelsesverdig lite vind i det siste. Dermed har skogen fått gulne uten at løvet har blåst av. Så i år er det mer høstfarger enn vanlig. Bildet til høyre ble tatt like før solnedgang, noe som bidrar til de kraftige fargene i Rateskogen.

(25.09.2017)


Selv om høstjevndøgn er passert med to dager, er fortsatt den teoretiske daglengden 12 timer og 6 minutter. Det skyldes vel at soloppgang og solnedgang regnes etter når den øverste kanten av sola passerer horisonten på opp- og nedtur. Men daglengden minsker med 8 minutter og 5 sekunder, så allerede i morgen er dagen kortere enn 12 timer.

(24.09.2017)


Når været er så bra som nå, kan høstkveldene være fine også etter at sola har gått ned bak fjellene i vest. Skjæret midt i bildet ble kalt Storåborskjæret, men etter at det ble satt ned en tørnering der en gang på 1800-tallet, ble navnet Ringskjæret mer vanlig. Etter at Wehrmacht bygde kai her under krigen, ble også navnet Tyskekaia brukt i en periode. Men siden kaia forlengst er borte, har dette navnet gått ut av bruk. Veien som russiske krigsfanger bygde ut til Ringskjæret, er imidlertid stort sett intakt og kalles fortsatt Russeveien.

(23.09.2017)


Selv om det var enkelte godværsskyer på himmelen, var det solskinn hele dagen. Og med over 13 grader som maksimumstemperatur, er det all grunn til å glede seg over høstværet så langt. Måtte det bare vare til all avling er i hus og fraukjelleren er tømt.

(22.09.2017)


Dagen kalles mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 står følgende: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejde at være godt Solskinsvejr." Sant nok har det vært mye solskinn i dag, men utpå ettermiddagen begynte det å skye til.

(21.09.2017)


Høytrykket ligger fortsatt over Kolahalvøya, og det gir stabilt finvær i Nord-Norge. Det skjedde ikke i sommer, så sommerværet har vært lite minnerikt. Høstværet har derimot vært upåklagelig. Måtte det bare vare!

(20.09.2017)


Når sola skinner, blir høstfargene kraftigere, og når man i tillegg bruker polarisasjonsfilter på kameraet, fjernes reflekser slik at fargene blir renere. Slik kommer fargeprakten til sin rett i fullt monn. Det er ikke bare trærne som har fine høstfarger, men også geitramsen tar seg godt ut i høstskrud.

(19.09.2017)


I kveld var KP-indeksen høy, og ved 23-tiden beveget nordlyset seg over himmelhvelvingen. Dermed var det bare å lete fram kamera, snorutløser og stativ, kle seg godt, og gå ut for å fotografere. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon, og for å se flere bilder fra kveldens "fangst", sjekk www.facebook.com/elgsnesgaard/

(18.09.2017)


I Rateskogen vokser det bjørk, selje, vier, rogn og i tillegg osp av ulike varieteter. Høstfargene blir derfor mye mer varierte enn i et vanlig bjørkebestand. Dersom det ikke kommer sterk vind med det første, blir fargeprakten enda mer frapperende. Men de gamle ventet vind på denne tiden: "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen", var et vanlig utsagn.

(17.09.2017)


I dag har det vært et nydelig høstvær med fin temperatur, sol fra nesten skyfri himmel og speilblankt hav helt ut til Andøya. Men utpå ettermiddagen kom skyene drivende, og i kveld kom det også litt regn.

(16.09.2017)


Siden april har det så og si sammenhengende bodd fisketurister i Normangården nede på Raten. Nå nærmer denne sesongen seg slutten, og når den nåværende gruppen drar på tirsdag, er det bare to grupper til som har booket overnatting og leie av båter i høst. Så fra syvende oktober er gjestehuset ledig.

(15.09.2017)


14. september kalles korsmesse om høsten og ble i den katolske kirken feiret til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629 etter at det året før var blitt røvet av perserkongen. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den virkelige høsten begynte, noe som trolig var et minne om at en høstmåned begynte på denne tiden i førkristen tid.

(14.09.2017)


I dag var elektrikere fra Arne H. Johansen her og la opp strømforsyning til terrassevarmerne som nå er montert over bordene i Ørnulfnaustet. De skal gjøre det litt mer behagelig å sitte til bords der. Allerede i morgen kveld kommer en gruppe spanske turoperatører hit for å spise middag i naustet.

(13.09.2017)


Strandrugen (leymus arenarius) står frodig i strandsonen. Det er nå lenge siden det var nødsår i Norge da strandrugen ble brukt til å drøye matmelet. Så i dag pynter den opp langs fjæra med sine stive strå med lange, tette aks og brede, blågrønne blad.

(12.09.2017)


For planter og trær som ikke har nitrogenfikserende bakterier på røttene, er tilgangen på organisk nitrogen en minumumsfaktor. Derfor blir klorofyllet som inneholder nitrogen, trukket tilbake fra bladene om høsten slik at nitrogenet kan tas vare på til neste vekstsesong. Dermed blir høstfargene mer varierte enn når bladgrønt dominerer.

(11.09.2017)


Kveldene begynner å mørkne stadig tidligere, og ved halvnitiden i kveld var det allerede tussmørke. Men kameraene er blitt så lysfølsomme at det er mulig å ta bilder på frihånd også når det er sparsomt med lys. Og selv om skumringsbildene er annerledes, kan de likevel ha sin egen sjarm slik som bildet til høyre.

(10.09.2017)


Den forrige gruppen av fisketurister dro i dag morges, og tidlig i ettermiddag kom en ny gruppe. Grunnet sterk vind var de ikke på havet i dag, men klargjorde utstyret og dro for å fiske på bergene ute i Vester-Raten. Turistfiskesesongen er nå på hell, og om en måned drar de siste fisketuristene. Men 2018-sesongen er omtrent fullbooket, og mye er også bestilt for 2019.

(09.09.2017)


På femti- og sekstitallet var det sjarker og skøyter som føffet forbi Elgsnesodden, mens det i dag er hurtiggående oppdrettsbåter som svir av store mengder drivstoff på sin hvileløse ferd mellom oppdrettslokalitetene. Og fra merdene spres giftig avlusingsmiddel, fôrrester og ekskrementer i enorme mengder. Dette kalles visst utvikling.

(08.09.2017)


Det er tid for å høste av naturens overflod, og i dag var Elin tilbake i sin barndoms hage for å plukke bringebær. Bringebærhagen har i de senere år blitt til et villniss, men selv uten stell og gjødsling vokser det bra med bringebær der.

(07.09.2017)


Det er godt med rognebær i år, men det er to ulike meninger om hva dette betyr for vinterværet. En tradisjon går ut på at rogna ikke skal bære to byrder samme året, altså at det blir lite snø til vinteren, mens en annen går ut på at rogna bærer mye bær for at småfuglene skal klare seg over en vinter med mye snø. Sannheten er vel nærmere at rogna har mye bær fordi målerlarver ikke har spist opp bladene i år.

(06.09.2017)


I ettermiddag var det flynderstilla på Vågen. Som barn var det da å komme seg ut i båt for å stikke flyndre på sandbunnen mellom Rateneset og Vester-Raten. Det var rødspetta og smørflyndra som var matfisk, mens sandskrubba både var vanskelig å få has på og heller ikke ble brukt til mat. Når flyndra hadde dekt seg til med sand, var den ikke alltid lett å få øye på selv om Vågen lå speilblank som på bildet.

(05.09.2017)


Det har vært en finværsdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur over 16 grader. Og i følge meteorologene skal finværet fortsette i flere dager. Det er visst nå vi skal få en viss kompensasjon for en heller dårlig sommer.

(04.09.2017)


Også søndagen forløp med stort sett overskyet vær, men mot kvelden forsvant skyene nordover og det klarnet opp. Etter det ble mørkt var derfor himmelen helt klar. Tidligere i uka lå KP-indeksen på 5, noe som indikerer kraftig nordlysaktivitet, men da var det overskyet. Nå som det ble klarvær, er KP-indeksen på 2,2, og nordlyset viser seg bare som et svakt slør på himmelhvelvingen.

(03.09.2017)


Det er overskyet, men i kveld var det såpass oppsprekking av skydekket at sola kunne forgylle skyene før den gikk ned bak Andøyfjellene. Heller ikke i dag var det nedbør å snakke om, og siden et høytrykk er i ferd med å etablere seg over Kolahalvøya, er det utsikt til flere dager med "godt og tjenlig vær" som det het i den gamle kirkebønnen.

(02.09.2017)


I gamle dager, da man trengte vann for å få kornet malt på flomkvernene rundt i bygdene, var det et godt tegn med regn 1. september, eller kvernknarren som dagen ble kalt, for da ble det en våt høst. I dag har det ikke regnet, så da blir kanskje høsten nedbørsfattig?

(01.09.2017)