Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


Det har vært mye overskyet og regn i det siste, og midnattsola har knapt vært å se. Men i går var det noen solgløtt innimellom, og et kvarter over midnatt var litt av soløyet synlig gjennom en glippe i skydekket. Forhåpentligvis blir det mulig å ta bedre midnattsolbilder etter hvert.

(04.06.2023)


Selv om det har vært kaldvær og til og med snø, hadde plenen rundt huset vokst såpass at det var på tide å slå graset. Og i dag var det oppholdsvær lenge nok til at det var mulig å få gjort jobben.

(03.06.2023)


I dag har temperaturen såvidt vært over ti plussgrader på det meste. Enda bedre er det at det har vært oppholdsvær og til og med enkelte solgløtt i løpet av dagen. Men i kveld skyet det til igjen, og meteorologene lover regn og regn framover. På Østlandet sukker bøndene etter regn, og vi skulle mer enn gjerne latt dem få noe av den nedbøren som har bøttet ned her nord.

(02.06.2023)


Igjen er det skyglan ute i Andfjorden. Da pleide man å si at "sola trække vatn", og ble sett på som et tegn på kommende nedbør. Selv om det er varme og tørrvær som trengs for å få fart på grasveksten, må man slik værlaget er nå takke og være glad så lenge nedbørern kommer som regn og ikke snø.

(01.06.2023)


Her prøve man så godt man kan å leve eksemplarisk,
og vandre på den smale sti ifølge skreftens ord.
Så sende du et ver som e aldeles malabarisk
og stelle tel elendighet førr folket i en fjord.
Væll e vi vant tel hårdhendt spøk, vi som bebor de ytre strøk,
men dettan e et slett forsøk, og lite soledarisk.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Salme i vårknipa".)

(31.05.2023)


I dag er en hjulgraver her og graver av kantene på den kommunale veien. Det er bra at det gjøres noe med veien, men det er litt rart at de ikke gjorde denne jobben før de høvlet veien. Kanskje de til og med har tenkt å gruse veien nå. Det hadde vært bra, for når kommunen kjører på grus om høsten, får ikke grusen satt seg, og blir så brøytet vekk i løpet av vinteren.

(30.05.2023)


Siden 28. oktober i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet på innmarka her på Elgsnes. Før det hadde det vært en periode på nesten fem måndeder uten reinplage. Nå er handelsgjødsla spredd, så det blir spennende å se om reinen liker gjødsel.

(29.05.2023)


I dag nådde temperaturen nesten 12 plussgrader, så mye av nysnøen i fjellene har tint. Men i Litje-Tussen ovenfor Dale på Grytøya ligger snøen fortsatt. Fjellet ble landskjent da en Twin-Otter fra Forsvaret krasjet inn i toppen av fjellet 11. juli 1972 og 17 mennesker omkom.

(28.05.2023)


I natt var temperaturen nede i 1,1 plussgrader, og tommelfingerregelen er at temperaturen faller med 0,8 grader for hver 100 meter over havet. Derfor var det ikke rart at hele fjellet Elgen sør for gården var hvitt i dag. På veien over Aunfjellet var det også vinterføre.

(27.05.2023)


I dag kom nedbøren som snø helt ned til havnivå. Heldigvis smeltet snøen idet den traff bakken, men med bare 1,1 plussgrader i kveld kan det godt bli hvite jorder i løpet av natta. Og man skal ikke langt opp i terrenget før det ligger nysnø. Om ikke været bedrer seg, kan det bli aktuelt å skifte tilbake til vinterdekk om man skal over Aunfjellet.

(26.05.2023)


Temperaturen har falt så mye at nedbøren kommer som snø i Grytlandsfjellene. Det er tydelig at det snart er pinse, for dette er nok den årvisse pinseria. Et gammelst utsagn er at det aldri kommer for mye regn før Sankthans. Men nå begynner man å lure, for selv om pinvår og nordavindstørke kan gå ut over grasveksten, er det like ille at det er så vått at man ikke kan gjøre jordarbeiding.

(25.05.2023)


I dag har det vært skikkelig sønnavindskuling. Når vinden kommer fra sørsørvest, er det fallvind her på Elgsnes, Denne vinden kalles utøsnning med sør. Fortsatt kalles vind fra sørøst landsønning, og vind fra sørvest kalles utsønning. Når vikingene seilte sørover langs kysten, hadde de land på babord, Det var landsuðr. Og på styrbord hadde de havet, altså utsuðr. Da er det lett å se sammenhengen med vindnavnene.

(24.05.2023)


Huset på Ebergplassen skal fullrenoveres utvendig, med etterisolering, nye vinduer og dører, ny kledning og nytt tak. Det er altså en ganske stor jobb som skal gjøres, og i dag kom første lasset med materialer.

(23.05.2023)


I kveld var en gruppe fra India her. De ble så betatt av Elgsnes og omgivelsene at de ønsket å komme tilbake og leie gjestehuset neste sommer. Men sommersesongen neste år er forlengst booket av fisketurister, så noe opphold i gjestehuset blir det ikke. Men de sa de ville komme tilbake uansett.

(22.05.2023)


Da er midnattsola tilbake enda en gang. Sist natt var første mulighet til å se sommertidsmidnattsol, men da var det overskyet. Om et døgn er sola også over horisonten når den er på det laveste mellom midnatt og klokka ett.

(21.05.2023)


I dag har det vært kuling fra sørvest, og bølgene vasket rundt berget på nordsiden av Landkonvika. Men fordi vinden var frisk, ble det ikke noe av nedbøren som var varslet. Dermed var det mulig å reparere utmarksgjerdet fra Steinsletta ned til sørsiden av Landkonvika. Å skifte ut råtne gjerdepåler er en naturlig ting, men verre er det å venne seg til at man stadig må reparere gjerdet etter at folk har ødelagt det. Noen lager hull ved å klatre i nettmaskene, mens andre tar med kliptang for å gjøre hærverk på gjerdet.

(20.05.2023)


Den kommunale veien fra Ytter-Aun og hit ut til Elgsnes har i vår vært mer hullet enn noen gang - og det sier ikke så lite. Det var derfor bra at veien ble høvlet, selv om det kan trenges at den høvles en gang til når grusen har fått satt seg i alle hullene. Hva som var mindre hyggelig, var at man høvlet grastorva på veikanten ut av veien og inn på enga. Så det har vært en hel jobb å rydde opp etter kommunens folk.

(19.05.2023)


Skyglan over Andøya i kveld. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette var et sikkert forvarsel om kommende nedbør. Og når meteorologene og de gamle værmerkene er samstemte, kan det vel ikke bli annet enn regn de nærmeste dagene.

(18.05.2023)


I dag morges ble flagg heist på flaggstengene på Storbakkan, Ebergplassen og nede på Raten. Men som så ofte på 17. mai, kom det inn nordavind og regn. For at flaggene ikke skulle bli ødelagt, ble de tatt ned i ettermiddag. Og siden vi bare har ett stormflagg, ble det heist på flaggstanga på Ebergplassen. Det fikk henge oppe til klokka 21 i kveld da alle flagg skal fires.

(17.05.2023)


Med høye temperaturer de siste dagene har jordene blitt grønne. Det er bare der snøen har ligget lengst at det ennå ikke er blitt grønt. I forgrunnen på bildet var det store fokkskavler, og i tillegg snø som var frest vekk fra gårdsveien. Men varme i mai er ikke bra for grasveksten, for det blir dårlig busking av graset når temperaturen er høy. Og antall strå betyr mer for avlingsmengden enn lengden på stråene.

(16.05.2023)


Bildet til høyre viser Elgsnes med fjellet Elgen i bakgrunnen sett fra sjøen. At gården har navn etter fjellet er lett å skjønne, men at fjellet har navn etter dyret elg, er verre å forstå. For det er vanskelig å se likheten mellom fjellet og en elg.

(15.05.2023)


Dette er første uka at det ikke har vært nattefrost ei eneste natt. Dermed har det blitt mer fart på grasveksten, og på et par dager er engene blitt betydelig grønnere. Og nå spretter også løvet på trærne. Men til 17. mai skal det bli kaldere igjen, noe som ikke er uvanlig på grunnlovsdagen.

(14.05.2023)


Det er ikke lett å bli klok på hvor heiloen har reir, for den vimser rundt på jordene, øyensynlig uten mål og mening. Men siden det mest er hanner slik som på bildet som man ser, er det nærliggende å anta at hunnen ligger på reiret et eller annet sted i nærheten. Når tjelden og storspoven legger reir i enga, er det lett å se når de forlater reiret. Dermed kan man ta hensyn under gjødselspredningen, men med heiloen er det umulig.

(13.05.2023)


Bildet ble tatt i dag morges fra Rateveien over mot Vester-Raten. Til høyre i bildet ses en gravhaug fra merovinger- eller vikingtid. Opprinnelig var det to gravhauger ved siden av hverandre, men den ene ble brukt til veifyll for over 100 år siden. Det fortelles at arkeologpioneren Nicolay Nicolaysen trampet i bakken og fortalte eieren nede på Raten at han ikke måtte våge å røre den andre gravhaugen. Kanskje er det grunnen til at den fortsatt er intakt.

(12.05.2023)


I fjor vinter var første gang at haren begynte å gnage hull på rundballene, og denne vinteren har det vært enda verre. Han som kjøper rundballene, har derfor fått det travelt med å kjøre dem hjem før de råtner. Hareproblemet skyldes vel i hovedsak at det er for lite rev, dels på grunn av reveskabb og dels på grunn av kraftig avskyting.

(11.05.2023)


Enda en dag med temperatur ove 10 grader. Men det ligger mye snø i fjellene, slik det framgår av bildet til høyre. Det går med mye energi til å smelte snøen, så skikkelig varmt blir det nok ikke foreløpig. Og selv om det er barmark og de første spirene gror i enga, er jordene fortsatt for våte for våronn.

(10.05.2023)


I dag nådde temperaturen hele 13,9 grader, og straks begynte jordene å grønnes. Varme i mai er imidlertid ikke noe godt tegn for årsveksten. I et gammelt utsagn heter det at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Det er mye sant i det, for mens lave temøeraturer i mai får graset til å buske seg, fører varmen til at det skyter opp lange enkeltstrå. Men enga blir tynn, med redusert avling som resultat.

(09.05.2023)


I ettermiddag passerte frakteskuta Geir Tore H Elgsnes underveis fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på SKjærstad. Båten tilhører Harstad-rederiet Seaworks og har navn etter et medlem av rederfamilien.

(08.05.2023)


I kveld ankom den første gruppen med fisketurister. Med unntak av en ny mann, har medlemmene i gruppen vært her flere år før. Folk pleier å komme igjen, og bedre tilbakemeldinger på at gjestene liker seg på Elgsnes og på havet rundt kan man vel ikke få. Denne gruppen kom med fly, mens neste gruppe som ankommer 17. mai, kjører bil fra Tyskland.

(07.05.2023)


Turistfiskesesongen startet sent i år, men i morgen kommer de første fisketuristene. Derfor er turistfisebåtene sjøsatt og lagt i båsene sine i havna nede i Bryggestøa. Stedsnavnet viser til at det var brygge og stø her så lenge det ble drevet handel nede på Raten. Her ble også den første kaia i området bygd. Men uten skjerming mot nordvesten varte det ikke lenge før kaia ble feid vekk av storbåra.

(06.05.2023)


Forberedelsene til turistfiskesesongen er i full gang. Nå er gjestehuset klargjort, og bålpanne med grillrist samt bord med benker er satt opp. Bordet har blåst vekk tidligere, så det er nå forankret med en stor stein for å holdes på plass uansett vindstyrke. Men helst bør det vel bli litt høyere temperatur før grillsesongen begynner.

(05.05.2023)


Bildet til høyre ble tatt i ettermiddag fra Raten og oppover mot Storbakkan til venstre og Gården til høyre i bildet. Det er barmark, men fortsatt en kjølig værtype. Nedbøren kommer stort sett som snø, men heldigvis tiner den fort. Så forhåpentligvis er det ikke behov for å bruke snøfreseren mer denne sesongen.

(04.05.2023)


I natt kom det snø, så i dag morges var jordene hvite. Men snø som kommer på denne tiden av året blir sjelden liggende lenge. Nå i ettermiddag var snøen borte i lavlandet, men oppe i fjellet Elgen i bakgrunnen på bildet ligger nysnøen fortsatt. Maisnøen kalles ofte "tinesny", selv om belegget for at nysnøen får gammelsnøen til å smelte er heller tvilsomt.

(03.05.2023)


I dag har nordavinden vært kald og nater, så det har vært direkte utrivelig å oppholde seg utendørs her ute i havgapet. Heldigvis er det nok av arbeid som skal utføres innendørs, så man blir ikke arbeidsledig med det første selv om vinden blåser kald.

(02.05.2023)


Nå er det bare de største snøskavlene som ennå ikke har smeltet på innmarka. På bildet er snøflekken til venstre restene av snøskavlen nedenfor fjøset på Storbakkan. Men myra nedenfor fjøset er langt fra tørr, for der snøen nylig har gått, er det fortsatt tele i jorda. For snøen isolerer både mot kulde og varme.

(01.05.2023)


Snøen som kom i går kveld, ble ikke liggende lenge. For som bildet viser, var det igjen barmark i ettermiddag. Det er ikke uvanlig med snø på denne tiden av året, men det er sjelden at den blir liggende lenge.

(30.04.2023)


Nå har det regnet i tre dager, og i kveld falt temperaturen så mye at nedbøren gikk over til snø også i lavlandet. Men dette er vi vant med, så det skaper ikke samme hysteriet som når det kommer snø i lavlandet på Østlandet.

(29.04.2023)


Et frontsystem ligger i ro over oss, så nå regner det kontinuerlig. Den relative fuktigheten er høy, og regnskyene ligger lavt i fjellene. Straks det blir barmark begynner man å tenke på våronn, men det blir nok ennå lenge til det tørker opp så mye at man kommer utpå jordene med traktor.

(28.04.2023)


I dag har det regnet en god del, samtidig som overskyet vær hindrer nattefrost. Dermed går snøsmeltingen raskere, og nå er det meste av snøen i lavlandet borte. Men nedbøren som i vinter kom som regn i lavlandete, kom som snø i høyden. Derfor ligger det fortsatt mye snø i høyereliggende områder. Og før denne snøen har smeltet, blir det ikke skikkelig varmt.

(27.04.2023)


På denne tiden av året er solnedgangene fine, og når havet ligger flatt som i kveld, kan det være riktig vakkert etter solnedgang også. Nå er det lange lyse kvelder fram til midnattsola er tilbake om mindre enn en måned.

(26.04.2023)


Selv John Deere-taktorer trenger av og til bergingsbil. Det er problemer med oljetrykket på hydraulikken, og siden styreingen er hydraulisk, er det uforsvarlig å kjøre traktoren til verksted. Dette har imidlertid vært en utrolig pålitelig traktor med veldig lite feil. Dessverre lages det ikke like holdbare traktorer nå lenger.

(25.04.2023)


Sola har kommet ganske høyt på himmelen, og med skyfri himmel tiner snøen på dagtid selv om det fortsatt er nattefrost. Derfor er det meste av snøen som falt i går natt nå borte. Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen nede i Rateneset. Til venstre i bildet ses den staselige Normangården med historie tilbake til 1723.

(24.04.2023)


I dag morges våknet man til full vinter igjen. Men vårsnøen er ganske løs, så den blir sjelden liggende lenge. Om den skal forsvinne raskt, trengs det imidlertid regn. Men nå er det minusgrader, så mer nedbør nå betyr enda mer snø. Så temperaturstigning er nok det første som må til.

(23.04.2023)


Reinen skal kalve på snø, så Vårherre må sørge for snø til reinkalvinga. Noe snø kom det i løpet av natta, men det spørs hvor lenge den blir liggende. Folk som har lagt om til sommerdekk håper nok uansett at veiene er bare til de skal på jobb mandag morgen.

(22.04.2023)


Påskeria kom før påske i år, så da var det heller ikke overraskende at også reinkalvria kom en uke før tiden. Kanskje været tilpasser seg til at våren kommer tidligere? Dagen startet bra, men etter hvert kom nordvesten inn, og temperaturen falt slik at nedbøren kom som sludd.

(21.04.2023)


Naustet på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1978. I 1991 ble det ny eier, og i 2017 ble naustet utstyrt med bord og benker for å kunne brukes til middager og lignende. I 2019 ble så toalettet til høyre på bildet bygd. Det har høy standard med vannklosett og håndvask med varmt og kaldt vann.

(20.04.2023)


Forrige vinter var første gang at haren skjønte at den lettvint kunne skaffe seg mat ved å gnage hull på rundballene. Og i vinter har enda flere harer gjort det samme. Heldigvis har ballene vært frosset, så til nå har ikke fôret blitt ødelagt. For å hindre at graset råtner, har han som kjøper rundballene vært og hentet flere lass. Dermed har rundballene med de størst hullene alt blitt til dyrefôr.

(19.04.2023)


I fjor kom de første fisketuristene alt 3. april, men det skyldtes nok helst at det var kø av folk som hadde måttet utsette fiskererien i to år. Så i år kommer det ikke fisketurister før i mai. Derfor er ikke turistfiskebåtene satt på sjøen ennå. Men det er bare årskontroll av brannslukningsapparatene og bunnsmurning som gjenstår før sjøsetting.

(18.04.2023)


Selv om det ble skutt noen harer fram til jakttiden tok slutt, er det fortsatt alt for stor bestand. Dette har gått hardt ut over rundballene, og særlig ballene fra hå-slåtten. Nå har han som kjøper rundballene, hentet de fleste ballene med store hull på plasten. Heldigvis har rundballene vært frosset, så de har ikke blitt ødelagt. Men de skadede rundballene som ligger igjen bør nok teipes om ikke fôret skal ta skade.

(17.04.2023)


Mange soldager på rad har fått de første grønne spirene til å titte opp av jorda på veikanten. Ikke uventet er det ugraset som starter først. Selv om det ofte kan være vanskelig å artsbestemme de første spirene, er det ikke usannsynlig at det i dette tilfellet er hundkjeks.

(16.04.2023)


Godværet holder fortsatt stand, selv om meteorologene sier at det skal skye over utpå dagen. Bildet ble imidlertid tatt i dag morges idet fiskefôrbåten Vågsund passerte Elgsnes underveis til neste oppdrettsanlegg. Når man tenker på hvor store havene er på denne kloden, er det rart at man må dyrke mat til fisken på landjorda.

(15.04.2023)


14. april kalles sommarmål, for nå ble primstaven snudd slik at sommersiden vendte ut. Så dette var første dag i sommerhalvåret. Dagen var også en viktig merkedag. Var det frost og klarvær de tre første nettene etter sommarmål, ble det frost i tre uker. Og nå kunne man vente sommarmålsria hva tid som helst.

(14.04.2023)


Fortsatt ligger høytrykket over Kola, og vi har nydelig vårvær med sol fra skyfri himmel. Med dagtemperatur opp til 9,3 grader i dag og uten nattefrost, har det blitt skikkelig fart på snøsmeltingen. Bildet viser Storåkeren i forgrunnen og bebyggelsen nede på Raten i bakgrunnen. Helt bakerst i bildet ses deler av Jamnfjellet og Litje-Tussen på Grytøya.

(13.04.2023)


Snøsmeltingen går sin gang, og nå er det lite snø igjen på Øvermarka. Dette er et navn som ble brukt på jordene ovenfor husene på Storbakkan den gang det bare var om lag 50 dekar innmark på bruket. Fra 1970-tallet og utover ble nabobrukene kjøpt, og det ble dyrket opp mye nytt land. Så i dag er det totale dyrkede arealet på bruket 181 dekar. I tillegg kommer 7 dekar leiejord.

(12.04.2023)


Finværet fortsetter med sol fra skyfri himmel. Men vinden har økt på, så selv om temperaturen har økt til 7,4 grader er det mer hustrig ute enn i går. Snøen smelter, men langs gårdsveien til venstre i bildet ligger det fortsatt en god del snø. Det skyldes all snøen som er frest bort fra veien i løpet av vinteren.

(11.04.2023)


Med sol fra skyfri himmel, vindstille og pluss 6,5 grader har det vært en alldeles nydelig andre påskedag. Men med klarvær blir det også strålingsfrost nattestid selv om termometeret ikke viser minusgrader. Dermed fryser det på, og sola må først tine det som har frosset i løpet av natten før ytterligere tining av snø og tele kan begynne.

(10.04.2023)


Milde dager uten nattefrost har fått fart på snøsmeltingen. Så nå er det store snøfrie områder på innmarka. Men der det hadde føket sammen store skavler, vil det nok ta en god stund før snøen er borte. Det er imildertid lite tele i jorda, så om været fortsetter slik som dette, behøver det ikke å bli sen vår til tross for all snøen som har kommet siden jul.

(09.04.2023)


I dag var tjelden tilbake på fjæra her på Elgsnes på leting etter mat i sanden. Det er alltid trivelig å høre tjeldens karakterisitske "det-bit-det bit", for da kan man slå fast at det er vår. Tjelden er så heldig at den ikke behøver barmark for å finne mat, men med sørlige vinder og snøsmelting er det nok ikke lenge før også snøspurven, eller "snytitingen" som vi sier her nord, er innom på trekk.

(08.04.2023)


I formiddag passerte Havila Capella Elgsnes på sør. Dette var det første av Havilas kystruteskip som 12. desember 2021 ble satt inn i ruten mellom Bergen og Kirkenes. Havila Castor ble satt i trafikk 10. mai i fjor, og de to siste skipene, Havila Polaris og Havila Pollux, skal etter planen være klar for rutetrafikk i henholdsvis slutten av april og mai i år. Men med de utallige forsinkelsene som har rammet rederiet, er det ikke godt å si om denne tidsplanen holder.

(07.04.2023)


Endelig begynner våren å tine fram. Men foreløpig er det bare på de stedene der mesteparten av snøen føk bort under det siste uværet at det nå er barmark. Foreløpig har snøen tint av solskinn og plussgrader, og uten regn vil det ta lang tid å bli kvitt snøen. Men for i morgen har meteorologen lovet regn, så da vil nok snøsmeltingen skyte fart.

(06.04.2023)


Etter at det ble plussgrader både dag og natt, har det blitt fart på snøsmeltingen. Det var etterlengtet, for nå var man mektig lei av å frese opp gårdsveien som stadig føk igjen. Men som kjent har enhver herlighet sin besværlighet, for straks det begynte å bli barmark, var reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tilbake på innmarka hvor den tråkker rundt på bløte jorder og beiter på graset som har nok med å klare seg over en ustabil vinter.

(05.04.2023)


I dag er det endelig vår i luften, med snøsmelting og fugler som synger. Det er nok revirhevding og lokking etter make, og dermed et sikkert vårtegn. Nå er det vel heller ikke lenge til tjelden med sitt karakteristiske "det-bit-det-bit" dukker opp på sandfjæra. Når det skjer, vet vi definitivt at det er vår.

(04.04.2023)


Og så kom mildværet. I dag har det vært over fem plussgrader, og med regnvær i tillegg har snøen begynt å tine. I ettermiddag var det allerede barflekker på gårdsveiien, og siden meteorologene melder om fortsatt mildvær, blir det nok mindre snø å hanskes med framover.

(03.04.2023)


Palmesøndag har vært fin med nesten vindstille, temperaturer rundt frysepunktet og sol fra skyfri himmel. Men lavtrykk er på vei, og da blir det nok mer rufset vær igjen. Fordelen er at temperaturen stiger, og da blir snøen kram slik at den ikke fyker rundt og blokkerer veiene, hvis den da ikke gjør det i form av snøskred.

(02.04.2023)


Over hele Europa og Nord-Amerika er 1. april kjent for skikken med å narre april. På engelsk kalles dagen "All Fools' Day", eller alle narrers dag. Dette samsvarer godt med den norske skikken der den som blir narret denne dagen blir kalt aprilsnarr. Men sensibilitetshysteriet har gjort at media nå stort sett har sluttet med å narre april.

(01.04.2023)


Ja, det var nok påskeria som var på gang i går. I natt har det blåst friskt, så veien over Aunfjellet har vært stengt. Men kraftig sjøburd bringer tankene til en tid da all ferdsel gikk på havet, og man måtte ut i småbåt for å ekspedere grytlandsferga. I forhold til det er noen timers veistenging ubetydelig.

(31.03.2023)


Så var det altså meteorologene som fikk rett denne gangen. Eller kanskje er det påskeria som kommer litt tidlig i år? For den overstyrer jo alle andre værmerker.

(30.03.2023)


I kveld var det fine farger på skyene på nordvesthimmelen. "En rød kveld betyr en god morgen" heter det med et gammelt ord. Men meteorologene melder om uvær, så da får vi se i morgen hvordan været blir.

(29.03.2023)


Det gamle Feskenaustet nede på Raten ble så falleferdig at det ble revet på slutten av 1950-tallet. Brukbare materialer ble deretter benyttet til å bygge et mindre naust som fikk navnet Ratenaustet, og som fortsatt står der. Da så Skjåen ble revet en gang på 1970-tallet, ble tilbygget til høyre på bildet ført opp. Det er nå innredet som sløyerom for fisketuristene.

(28.03.2023)


Dykkerklubben fra Kiruna som skulle bo i gjestehuset fra i morgen, ombestemte seg. De syntes det ble for dyrt å betale 382 kroner per person og natt, og siden utleie av gjestehuset er næring og ikke veldedighet, ble det ikke noe av oppholdet. Normalt starter fisketurismen i april, men i år er det ingen bookinger av fisketurister før i mai.

(27.03.2023)


I dag har det vært rene påskestemningen med sol fra skyfri himmel. Og selv om nordøsten er sur, har sola nå kommet så høyt på himmelen at den varmer godt om man bare finner litt ly for vinden. Vi får nyte finværet mens det er her. For det er bare ei uke til palmesøndag, og da er det tid for påskeria.

(26.03.2023)


Uværet i går var intenst, men kortvarig. Det var likevel nok til å fyke igjen gårdsveien. De framherskende vindretningene her er nordvest og sørøst, og siden gårdsveien ligger på tvers av disse, skal det lite vind til før veien blir blokkert når det er mye løssnø slik som nå. Men i dag er det igjen finvær, og da var det ingen sak å ta opp veien med traktor og snøfreser.

(25.03.2023)


Vårherre har kledd sæ i høghalsa genser .
Og huva og votta. Nu måkke han sny.

(Fra Arvid Hanssens dikt "Feskaren og Vårherre".)

24.03.2023)


Endelig fikk vi en dag med sol fra skyfri himmel og lite vind. Egentlig var det ikke uventet med et værskifte nå siden det har vært nymåne. I så måte stemte de gamle værmerkene. Men utsagnet "mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill" som også er gammelt utsagn om marsværet, stemmer ikke helt. For i dag har temperaturen variert mellom 9,4 og 4,7 minusgrader.

(23.03.2023)


I går føk gårdsveien fullstendig igjen med skavler opp mot en meter, så det var en hel jobb å frese vekk all snøen. I natt blåste det igjen opp, og i dag morges var veien igjen sperret av snø. Men denne gangen var skavlene bare halvparten så høye, og da greier snøfreseren å svelge unna snøen. I dag har det vært mest godværsskyer på sørhimmelen, mens nordhimmelen har vært mørk av skyer med mye snø i. Heldigvis har det meste av snøbygene gått inn Toppsundet uten å legge turen innom Elgsnes.

(22.03.2023)


Skituristene som har bodd i gjestehuset, fikk seg noen fine fjellturer under oppholdet. Og reiselederen sa han vil komme tilbake med nye grupper. Da turistene dro tidlig i dag morges for å ta hurtigbåten til Tromsø, var det fortsatt fint vær. Men så kom landorøyen inn med rokk og fokk. Det er ihvertfall bra at værgudene holdt seg i skinnet til turistene hadde dratt!

(21.03.2023)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele jordkloden, og fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordliger halvkulen og minker på den sørlige. Tunge nedbørskyer på nordvesthimmelen i ettermiddag bidro imidlertid ikke akkurat til å framheve at vi går mot lysere tider. Men det blir vel vår i år også - før eller siden.

(20.03.2023)


Det var litt solskinn i formiddag, men det meste av dagen har vært grå. Fordelen er at det ikke blir så kaldt, så i dag har temperaturen svingt rundt frysepunktet. Helst skulle temperaturen ha blitt så høy at snøen ble kram, for da setter den seg og fyker ikke rundt og blokkerer veiene.

(19.03.2023)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet er tatt i bruk til middager og andre sammenkomster. Det er satt inn terrassevarmere og en vedovn, men skikkelig varmt blir det ikke vinterstid. Så nå er det en stund siden det har vært arrangementer i naustet. Men forhåpentligvis blir det snart vår, og da er det flere som ønsker å leie. Bygget til høyre er et toalett av høy standard til bruk i forbindelse med aktivitet i naustet.

(18.03.2023)


Gårdsveien fyker lett igjen nedenfor våningshuset på Storbakkan. Det blir derfor mye snø som må freses bort. Fordi det stort sett har vært nordavind, må snøen freses oppover. Men siden det også er en vei som må holdes åpen inn til huset på bildet, er snødungen mellom de to veiene blitt uvanlig høy.

(17.03.2023)


I dag har kovelingene stort sett holdt seg ute i Andfjorden. Forhåpentligvis fortsetter det slik, og det er også å håpe at det blir lite vind fram til vi får mildvær slik at snøen slutter å fyke rundt og blokkere gårdsveien på et blunk. For nå er det nok snø, også for skituristene som skal bo i gjestehuset fra i morgen.

(16.03.2023)


Vinden fra nordøst har fortsatt, og selv om den ikke er veldig sterk, er det mye sjøburd. Det kan bare bety at det over tid har vært mye mer vind ute i havet, og at det er havbåra som kommer inn til kysten. Bildet er tatt fra låvebrua på Ratefjøsen. Etter at det ble bygd ny låvebru sist høst, kan man nå gå ut på den uten risiko for å falle ned.

(15.03.2023)


Så var det igjen slutt på solskinnet. Overskyet og kald vind fra nordøst gjør det skikkelig surt å være ute. Heldigvis kom ikke bygeskyene inn hit, men har holdt seg i havet utenfor Andøya. Bygningen til venstre i bildet ble bygd av han Gammel-Bertel i første halvdel av 1800-tallet og var våningshus på bnr. 3. Den siste som bodde fast der var Andrea Hartvigsen. Hun døde i 1970, Huset er nå mye forfalt.

(14.03.2023)


Nok en fin dag med sol fra skyfri himmel. Nå er det over 11 timer fra soloppgang til solnedgang, og selv om fjellene gjør at sola ikke er synlig like lenge, er det likevel solskinn fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Bildet ble tatt ved 16-tiden i dag, og da var sola fortsatt et godt stykke fra horisonten.

(13.03.2023)


Dagen kalles gregorsmesse, og var i katolsk tid en viktig kirkehøytid til minne om pave Gregor den store (590 - 604). Men det er nok andre grunner til at navnet på dagen har holdt seg helt opp mot vår tid. For det var en gjengs oppfatning at nå var det vårjevndøgn. Dagen var også viktig som merkedag for sommerværet, og rimet "Gregesmess tøy er bedre enn 10 lass høy" viser at mildvær denne dagen lovet godt for høyavlingen til sommeren. (Tøy = tøvær.)

(12.03.2023)


Før soloppgang i dag morges var nordhimmelen rød. Gammel visdom sier at en rød kveldshimmel varsler fint vær neste dag, mens en rød morgenhimmel varsler uvær. Noe skikkelig uvær ble det ikke, men kuling og mer snø gjør at det skal lite til før veiene fyker igjen. Og det kan være ille nok.

(11.03.2023)


Dagen startet med sol og finvær, men så kom en koveling inn fra havet. Deretter klarnet det opp igjen, og da dagens bilde ble tatt ved halvtotiden i ettermiddag, var det rene påskeværet. Men kovbaken lå og lurte ute i havet, så etter hvert var snøværet tilbake. Det man kan håpe på nå, er at temperaturen stiger nok til at snøen blir kram og slutter å fyke rundt og blokkere gårdsveien kort tid etter at den er frest opp.

(10.03.2023)


Dagen kalles De 40 ridderne og var en kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som ble pint og drept i Armenia i keiser Licinius sin regjeringstid (308 -324). Over hele landet heter det at slik været er denne dagen, skal det forbli de neste 40 dagene. Om det stemmer, er det bare å forberede seg på en sen vår.

(09.03.2023)


Kald polarluft kommer ned fra nordøst, og i natt var det hele 11 minusgrader, noe som er svært uvanlig her ute i havgapet. Fnværet fra i går fortsatte i dag til langt utpå ettermiddagen, men da skyet det til. Dermed blir det nok ikke fullt så kaldt, selv om vi nå kan vente mer snø.

(08.03.2023)


Endelig en dag med flott vintervær. Det er første dagen i vinter med snødekt landskap i kombinasjon med sol fra skyfri himmel fra soloppgang til solnedgang. Det er slikt vintervær man drømmer om, men meteorologene melder om kuling og snø igjen i morgen.

(07.03.2023)


I formiddag var det en forrykende kuling fra nordnordøst. Dette er den vindsorten som fiskerne var mest redd for i gammel tid. Vinden skapes av små, intense polare lavtrykk som meteorologene selv i dag har problemer med å varsle. Denne vinden ble kalt landnorøy, og heter så den dag i dag. Slik vind er heldigvis ikke langvarig, så i ettermiddag var det igjen lite vind og flatt hav.

(06.03.2023)


I dag har det vært solskinn lenge, og da kom det folk hit ut for å gå på sandfjæra. Det er forståelig at unger liker å leke i sanden, men at voksne tar med liggeunderlag for å ligge på fjæra, er vanskeligere å forstå. Vel nok var antrtekket tilpasset årstiden, men det virket likevel pussig. Noen og enhver kan være lei av vinteren, men uten at det får slike utslag.

(05.03.2023)


Været har bedret seg betraktelig, og i dag var det til og med tilløp til solskinn. For selv om sola nå er kommet så høyt på himmelen at den kan skinne her på Elgsnes fra tidlig på formiddagen til langt ut på ettermiddagen, har været vært slik at det er lite vi har sett av sola til nå i år. Bildet ble tatt etter solnedgang og viser en gyllen vesthimmel.

(04.03.2023)


I dag har det vært snøvær og vind. Men siden temperaturen etter hvert steg til over frysepunktet, dempet dette snøfokket noe. Mot kvelden spaknet også vinden nok til at det var vits i å brøyte gårdsveien. Denne veien ligger på tvers av de vanligste vindretningene, så når det fyker som verst, tar det bare minutter før alle spor etter brøyting er visket ut. Derfor blir det ikke brøytet under uvær vinterstid om det ikke er absolutt nødvendig.

(03.03.2023)


Regnet gikk over til sludd i går kveld, og senere til snø. Så i dag morges hadde landskapet enda en gang skiftet til vinterdrakt. Og skal man tro meteorologene, skal det komme mye mer snø. Det er da det rinner en i hu at de gamle pleide å si at "mars e en snymåne".

(02.03.2023)


Mars regnes som første vårmåneden, men tradisjonelt har det vært full vinter i hele mars her nord. I år starter måneden med barmark og over fem plussgrader, så det ligner mer på vår enn hva man er vant med. I februar kom det mye nedbør, både som snø og regn, og alt smeltevannet har vasket bort mye grus fra gårdsveien. Derfor er veien nå ujevn med steiner som stikker opp.

(01.03.2023)


Bildet er tatt fra moloen nede i havna i Bryggestøa. Selv om havna er godt skjermet for vind og bølger fra nordvest, kommer dønningene under og i etterkant av uvær inn i havna. Det får flytebrygga til å rykke ganske hardt i fortøyningen. I fjor røk en kjetting som er beregnet for ti tonns belastning, og selv de kraftige boltene som kjettingene er festet til er bøyd. Så det må nok henges tyngre lodd på kjettingene for å minske flytebryggas bevegelser.

(28.02.2023)


På uværsdager som i dag pleide de gamle å si: "Han e malesjørsk i dag." Et merkelig ord, men trolig er det en forvansking av det franske ordet malicieux som betyr rampete, for eksempel "une enfant malicieuse", eller "en trojllunge" som vi ville ha sagt på nordnorsk. Så da betyr utsagnet ovenfor: "Han e trojllåt i dag". Og det gir jo mening når man ser på bildet.

(27.02.2023)


Igjen er det plussgrader og regn, og dermed tiner snøen enda en gang. Det er ikke unvanlig med mildværsperioder vinterstid, men denne vinteren har ikke snøen fått ligge lenge om gangen. Barndommens snøvintre er forlengst historie, men nå ser det ut til at spådommene om varmere, villere og våtere klima er i ferd med å bli virkelighet.

(26.02.2023)


Fra i går kveld har det vært kraftig sjøburd, og når havbåra slår mot sandfjæra virvles det opp silt- og leirepartikler fra fjæra. Disse svever i vannmassene og gjør at det meste av Vågen blir melkehvit. Men utenfor går strømmen stri, så derfor blir det et skarpt skille mot havet utenfor Vågen.

(25.02.2023)


Igjen er landskapet hvitt, og snøbygene står i kø ute i Andfjorden. Da bildet ble tatt, var en snøbyge på vei inn Toppsundet. Ifølge langtidsvarslet skal det være urolig vær i tiden framover, med vind og snø først, og siden vind og regn. Selv om det er fint med snødekt landskap, gjør kombinasjonen av snø og vind at veiene fyker igjen. Så da er det i grunnen greit at nedbøren kommer som regn i stedet.

(24.02.2023)


Etter at det har vært barmark i halvannen uke nå, kom nedbøren i dag som snø. Og i kveld var det igjen vinterlandskap. Det er imidlertid fortsatt plussgrader, så når vinden igjen snur på sørvest, kommer trolig nedbøren igjen som regn. Men det kan fortsatt komme en god del snø, for "mars e en snymåne" ifølge et gammelt utsagn.

(23.02.2023)


Dagen kalles Peder stol etter den latinske betegnelsen Petrus Cathedratus, og blir i den katolske kirken feiret til minne om at apostelen Peter ble overhode i kirken. Et mer folkelig navn på dagen er Per varmestein. Dette skyldes tradisjonen om at Sankt Peter kastet varme steiner i vannet den dagen for at telen skulle begynne å tine, og at vann og sjø ikke lenger skulle fryse til.

(22.02.2023)


En gang i tiden var det sjarker og fiskeskøyter som tøffet forbi Elgsnes. Den tiden er definitivt forbi, for i dag er det knapt nok en fiskebåt å se på fjorden. Nå er det i stedet oppdrettsbåter som stadig suser forbi Elgsnesodden, og de har nok mye mer enn en 10 hestekreftes Sabb som framdriftsmiddel.

(21.02.2023)


Det har ikke vært mange solgløtt siden sola igjen kunne skinne her på Elgsnes for vel tre uker siden. Men i formiddag var det solskinn fra nesten skyfri himmel. I ettermiddag var det mer skyer på himmelen, så sola var litt til og fra. Og en sur nordøstlig vind gjorde at solskinnet ikke varmet nevneverdig i dag.

(20.02.2023)


Nå er det nymåne, så da går tidevannet nesten opp til steinbarrieren som er lagt langs stranda for å beskytte jordene innenfor mot tungalda som slår mot strendene under og etter uvær. I dag har det vært så og si vindstille, men fortsatt er havet urolig etter uværet som har vært.

(19.02.2023)


I dag fikk vi tettet åpningen etter den naustdøra som stormen ødela forrige helg. Så dermed er det ikke lenger fare for at taket blåser av om det kommer en ny storm før det blir vår og roligere vær. Foreløpig er bordene skrudd fast, men på en finværsdag utpå våren eller til sommeren blir det nok to nye naustdører. Og da er det mer enn dørene som trenger et strøk maling.

(18.02.2023)


Det er ikke helt uvanlig med en mildværsperiode i februar, men i år har mildværet vart lenger, og temperaturen vært høyere enn det som så langt har vært vanlig. Man kan selvsagt diskutere hva som er klimaendring og hva som er naturlige variasjoner, men vi er åpenbart inne i en trend med kortere og mildere vintre.

(17.02.2023)


For en tid siden var en person fra Hålogaland Kraft Nett her og påviste at det var overledning til jord i fjøset. Det viste seg å være overspenningsvernet som var utløst på en av fasene. I dag var så en elektriker her fra elektrikerfirmaet som før het Arne H. Johansen, og som nå har fått et fancy navn som man verken kan huske, uttale eller skrive. Uansett ble overspenningsvernet skiftet, så da er forhåpentligvis alt i orden.

(16.02.2023)


Det er 18 dager siden sola skulle ha vært tilbake her på Elgsnes. Med unntak av et lite solgløtt nede i Vester-Raten 3. januar, har det imidlertid vært overskyet. Men i dag var det solskinn både på formiddagen og ettermiddagen. Fortsatt går sola i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen, men nå er det bare en uke igjen til sola "kliv Elgen".

(15.02.2023)


Siden midten av desember har vi hatt relativt stabilt snødekke på jordene, noe som har bidratt til at reinen har holdt seg i utmarka der den skal være. Men nå som snøen og isen har tint vekk og grastorva er blitt bløt, kom den første reinen ned på innmarka der den har tråkket rundt og beitet. Det er å håpe at den er en einstøing og ikke en fortropp.

(14.02.2023)


Stormen sist onsdag gjorde skade, og i går stod dørene i Ratenaustet for tur. Vel nok var dørene modne for utskifting, men arbeidet var tenkt utført en godværsdag utpå våren eller til sommeren. Den ene døra er knust til pinneved, så åpningen må tettes, om ikke annet så midlertidig.

(13.02.2023)


Det ble kraftig vind i dag også, men denne gangen kom vinden fra vest. Da er det ikke fallvind her på Elgsnes, selv om vestavinden kommer i søyer og kan gjøre skade om den når orkans styrke. Men så sterk var ikke vinden i dag, selv om den ristet godt i husene da det stod på som verst.

(12.02.2023)


Det var ikke bare melkerampen som fikk gjennomgå under stormen på onsdag. Barndommens lekestue i hagen på Storbakkan ble også filleristet. Og nå meldes det igjen om kraftig vind, så da spørs det om det er noe igjen av lekestua når været igjen roer seg.

(11.02.2023)


Varmfronten tidligere i uka er byttet ut med en kaldfront, og da gikk selvfølgelig nedbøren over fra regn til snø. Bildet ble tatt i formiddag under et el-løye, men kovbaken ute i Andfjorden bærer bud om at mer snø er på vei. Med bygene følger vind og bakkefokk, så med folk i gjestehuset blir det mye brøyting av gårdsveien.

(10.02.2023)


Stormen i går ble langvarig, men heldigvis ble det bare mindre skader på noen gamle uthus. Men melkerampen borte ved hovedveien gikk det verre med. Der blåste hele taket av, og resten av konstruksjonen ble vindskjev. Melkerampen ble satt opp da Harstad Oppland Rutebil opprettet kombinert person- og godsrute etter at vi fikk veiforbindelse i 1974. Fra rundt 1980 ble melka hentet med tankbil, så etter det har melkerampen bare vært et minne fra en forgangen tid.

(09.02.2023)


Når vinden kommer fra sørsørvest, blir det fallvind her på Elgsnes. Denne vindsorten kalles utsønning med sør, og var før mest vanlig sommerstid. Da kunne tullvinden plukke høyet ut av hesjene og ta det med til himmels. Nå har vi ikke bare slik vind midt på vinteren, men vinden har både vært uvanlig sterk og langvarig fra samme retning.

(08.02.2023)


Vinden, regnet og plussgradene har fortsatt som i går, så nå er det lite snø igjen på jordene. Også isen har begynt å tine, og med værmelding om samme været i flere dager til, vil forhåpentligvis også det meste av isdekket på enga bli borte. Men om mildværet blir så langvarig at graset går ut av vinterdvalen, kan også det forårsake overvintringsskader.

(07.02.2023)


Sørvestkuling, regn og opp til 7,7 plussgrader i dag har fått fart på snøsmeltingen. Så før det ble mørkt i ettermiddag hadde mye av snøen tint bort. Også tidligere i vinter har det vært skiftende vær med plussgrader og minusgrader om hverandre. Derfor er det mye is på jordene. Det er å håpe at det enten blir et stabilt snødekke eller at isen tiner bort før sola lager drivhus for soppen under isen. Hvis ikke kan det bli mye overvintringsskade på enga.

(06.02.2023)


Og så kom det varslede regnet. Bildet ble tatt i formiddag ved halvtitiden idet hurtigruten MS Nordkapp var på vei over Andfjorden på sør. På grunn av regnet er både hurtigruten og fjellene på Andøya i bakgrunnen ganske utydelige. Nede til venstre i bildet ses Ringskjæret ytterst i Vester-Raten.

(05.02.2023)


Etter et par dager med klarvær og minusgrader skyet det igjen over, og temperaturen steg fra fem minusgrader sist natt til to plussgrader i dag. Og nå skal det visstnok også bli sørvestlig kuling og regn. Så da blir det vel nødvendig å ta på de piggede skogsstøvlene for å kunne gå trygt på glarhålka på gårdsveien.

(04.02.2023)


I dag har det vært skyfri himmel, så dermed ble det solskinn nede i Vester-Raten nå i ettermiddag. Om et par dager skinner sola på låvebrua oppe på Storbakkan, og fra da av blir det stadig mer solskinn både på formiddagen og ettermiddagen helt fram til Peder stol da sola "kliv Elgen", slik man pleide å uttrykke det. Omsatt til nåtidsspråk betyr det at fra 22. februar går ikke sola lenger i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen.

(03.02.2023)


Kyndesmesse er en viktig katolsk høytidsdag, men i det gamle bondesamfunnet var dagen viktig av en annen grunn. Nå var halve innefôringsperioden unnagjort, og om man hadde halvparten av vinterfôret i behold, ville det ikke bli bunød til våren. Kyndelsmesse var også merkedag for sommerværet, for var det mildvær denne dagen, ville det bli en dårlig sommer og liten grasvekst. Godt da at temperaturen har holdt seg under null i hele dag.

(02.02.2023)


I dag lå det an til at sola skulle skinne her på Elgsnes. Foreløpig er det bare tidlig på ettermiddagen at den skinner, men før den tid hadde det samlet seg skyer lavt på sørvesthimmelen. Så noe solskinn å snakke om ble det heller ikke i dag.

(01.02.2023)


I formiddag passerte MS Vågsund Elgsnes på vei med fiskefôr til oppdrettsanlegget på Hestenvika. Da hadde båten siden den forlot fiskefôrfabrikke på Myre vært innom to oppdrettsanlegg i Gavlfjorden, tre anlegg i Gullesfjorden og anlegget i Selvika. Fra oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika gikk turen videre til lokaliteten på Bogen.

(31.01.2023)


I formiddag lå Grytlandsfjellene badet i sol, men her på Elgsnes må vi foreløpig nøye oss med avglansen fra solskinnet på andre siden av Toppsundet. Vel nok skulle vi hatt bra med solskinn nede i Vester-Raten nå i ettermiddag, men før den tid hadde det igjen skyet over.

(30.01.2023)


I går kom det en god del snø, men siden snøen var våt, ble det ikke bakkefokk. Derfor var gårdsveien kjørbar. Men nå var det varslet om minusgrader, så derfor måtte gårdsvien brøytes før sørpe og hjulspor frøs til. Ulempen er at veien blir farlig glatt, ihvertfall om man er gående.

(29.01.2023)


28. januar er første soldagen her på Elgsnes. Med tett skydekke og kraftige snøbyger ble det imidlertid ikke mulig å hilse sola velkommen tilbake etter et par måneders fravær. Men nå vet vi ihvertfall at sola er bak skyene et sted, og bare det blir klarvær kommer den til syne. Og "på Peder stol kliv sola Elgen", sa de gamle. Fra da av skinner sola lenge her på Elgsnes. (Peder stol er 22. februar).

(28.01.2023)


Sandfjæra her på Elgsnes er et populært utfartssted sommerstid, og selv på denne tiden av året kan det være noen få mennesker på fjæra når været er fint. Når det ikke er folk her, kommer ofte en flokk silender inn på Vågen og går i land på fjæra. Men i dag er det kraftig vestlig vind og regn, så da har ingen av de nevnte skapningene dukket opp.

(27.01.2023)


Dagens bilde er tatt fra Vester-Raten over mot Raten på andre siden av Vågen. I forgrunnen ses Kveitskjæret der man i gammel tid dro opp storkveita for ikke å få den tilsmusset på sandfjæra. Fordi Kveitskjæret ligger et godt stykke ut fra strandlinja, kunne man legge spissa for røkkedregg der uten å risikere at båten drev i land. Men med flo sjø kom man seg ikke ut til skjæret, så derfor er det bygd ei steinfylling ut dit.

(26.01.2023)


I ettermiddag passerte kystvaktskipet Farm Elgsnes underveis fra Tromsø til hjemmehavna på Sortland. Dette er ett av fem fartøyer i indre kystvakt som stort sett opererer innaskjærs. Ytre kystvakt disponerer ti større havgående fartøyer, hvorav fire er helikopterbærende. Men på grunn av flausen med NH90-helikoptrene har ikke kystvakten hatt noen skikkelig helikopterkapasitet etter at Lynx-helikoptrene ble faset ut i 2010.

(25.01.2023)


I kveld var en gjeng fra Aker BP her for å spise middag i gjestehuset nede på Raten. Mens kokkene fra Refsnes matglede gjorde klar middagen, fikk gjestene en kort innføring i gårdshistorien gjennom 10.000 år. Siden gjestehuset akkurat i år har 300-årsjubileum, ble gjestene deretter vist rundt i huset før de kunne sette seg til bords og nyte en gourmetmiddag.

(24.01.2023)


I dag har det vært sørvestlig kuling med storm i kastene. Bølgene var imidlertid ikke så store som når vinden er på nordligkanten og tungalda kommer inn fra havet. Vinden og regnet gjorde det likevel utrivelig å være utendørs.

(23.01.2023)


Det har vært mildvær noen dager nå, og i dag nådde temperaturen seks plussgrader. Meteorologene har spådd kraftig vind, selv om det bare var liten kuling da bildet ble tatt midt på dagen. Men utover mot kvelden økte vinden på fra sørsørvest, eller utsønning med sør som vi kaller denne vindsorten. For denne vindretningen fører til fallvind her på Elgsnes med kraftige vindkast.

(22.01.2023)


I ettermiddag passerte bilferga MF Aure Elgsnes underveis fra Kvæfjord til Harstad. Man skulle kanskje tro at den gikk i sambandet Refsnes - Flesnes og var på vei for verkstedopphold. Men skuta er 58 år gammel, og selv om det er mye gammelt materiell på fergesambandene her nord, kan det umulig være så ille. En sjekk på Marine Traffic viste at ferga kom fra Gårasjyen der det foregår utbygging av industrikai. Så det er nok en entreprenør som bruker ei utrangert bilferge til eget formål.

(21.01.2023)


Dagen kalles brøremesse, men har i kirkekalenderen navnet Fabian og Sebastian. I folketradisjonen ble de oppfattet som brødre, selv om de ikke var det. Begge led imidlertid martyrdøden. Primstavmerket var gjerne ei øks, noe som ble tolket som en påminnelse at det nå var på tide å hogge emneved før sevja begynte å stige opp i trestammene.

(20.01.2023)


I 2021 var det for første gang skrogskade på en av turistfiskebåtene. Den skaden ble reparert i mars i fjor. Etter at båtene var tatt opp i høst ble det klart at det var en ny skade på en av de andre båtene. Så i dag var en mann fra Imtas i Harstad her og reparerte også denne skaden. Service på motorene ble tatt i november, så nå er det bare bunnsmurning som mangler før båtene kan sjøsettes i april.

(19.01.2023)


I dag var en mann fra Hålogaland kraft her for å lete etter jordfeil. Før måtte man koble ut område for område for å finne feilen, men nå kan folk sitte på kontoret og finne hvilken transformatorkrets det er feil i. Men derfra må man ut for å måle seg fram til feilen. Han som var her, fant ut at det er jordfeil i fjøset her på gården. Så da må elektriker bestilles for å få rettet feilen. Enda godt at det ikke lenger er husdyr i fjøset.

(18.01.2023)


I dag var det klart på sørhimmelen, så det var håp om solgull på fjellene. Men det var skyer langs horisonten, så solskinn ble det ikke i dag heller. Da får man ta til takke med det gylne skjæret på sørhimmelen i stedet. Og nå er det bare 11 dager til det første solgløttet her på Elgsnes, om det er klarvær da.

(17.01.2023)


Fjøset til venstre er fra 1894 og var i bruk helt til 1982 da fjøset til høyre ble tatt i bruk. Dette fjøset var i bruk til melkeproduksjonen ble avviklet før jul i 2019. Da hadde alle de andre gårdsbrukene rundt Ytter-Toppsundet forlengst sluttet med melkeproduksjon.

(16.01.2023)


I dag har det vært oppholdsvær, noe den snøfrie sandfjæra bærer bud om. Det har også vært lite vind, og temperaturen som i morges var 4,4 minusgrader har steget utover dagen til 0 grader nå i kveld. Værstasjonen melder om uvær, men siden både aneroidbarometeret og yr.no venter finvær, er det nok den amerikanske værstasjonen som tar feil.

(15.01.2023)


I fjor vinter fant harene ut at det var god mat i rundballene bare de gnager hull på plasten. Og nå har de fått avkom som også er lært opp til å ødelegge rundballer. Haren var ikke noe problem så lenge vi hadde nok rev her, men nå er det knapt et revespor å se. Om dette skyldes reveskabb eller intensiv revejakt er usikkert. Men nå er det ihvertfall alt for lite rev i forhold til harebestanden.

(14.01.2023)


13. januar kalles tjuendedagen og regnes som gammelt nyttår. Dette er overensstemmende med at 6. januar er gammel jul. Nå er jula definitivt over, og er ikke juletreet kastet ut før, bør det skje nå. Før i tiden pleide man til og med å jage jula ut med soplimer. For nå var det slutt på slaraffenlivet.

(13.01.2023)


12. januar er midt mellom vinternettene 14. oktober og sommermål 14. april. Dagen kalles derfor midvinter eller midvett. Dagen er ikke knyttet til kirketradisjonen, men ble feiret i førkristen tid. Juleblotet startet med hokunótt som var midvinternatta. Nå var halve vinteren unnagjort, så da mente man at bjørnen snudde seg i hiet for å sove videre på andre siden.

(12.01.2023)


Da er mørketiden over, selv om det fortsatt er 17 dager til det første solgløttet her på Elgsnes. Det man kunne håpe på var sol på toppen av Grytlandsfjellene. Men som så ofte før er det gråvær på denne tiden. Uansett er sola bak skyene, og snart vil nok fjellene igjen bli forgyllet av solgull.

(11.01.2023)


Mens det stadig meldes om værkatastrofer av mange slag i Sør-Norge, har vi upåkalgelige værforhold her nord, med temperatur rundt frysepunktet, lite vind og ingen nedbør. Dagene blir også stadig lengre, og snart er sola tilbake.

(10.01.2023)


Nede i havna i Bryggestøa var det satt opp et tak av armert plastfolie over sløyeplassen for å beskytte mot regn. Plasten var så vindslitt at den skulle skiftes uansett. Men før den ble skåret ned greide mye snø og sterk vind å rive hele reisverket. Så til våren blir det litt mer arbeid enn planlagt med å få opp regnskyddet igjen.

(09.01.2023)


Normangården nede på Raten har en historie tilbake til 1723, så i år er det 300-årsjubileum. Men handelssted har det vært her enda lenger. En Hans Andersen "tog 1660 Borgerskab i Trondhjem som Udligger paa det gamle Leie Elsnes, som han nylig haver avkjøbt Sivert Borch." Så om handelsstedet var gammelt alt i 1660, er det ikke usannsynlig at bygdebokforfatteren Trygve Lysaker hadde rett i teorien om at Aslak Engelbrektsson drev handelen sin herfra på 1500-tallet. Aslak var bror av Norges siste erkebiskop og nest rikeste mann nord for Bergen.

(08.01.2023)


Dagens bilde ble tatt litt før klokken 10 i formiddag mens månen stod stor og rund over Andøya, hurtigruten MS Richard With var på vei over Andfjorden underveis fra Harstad til Risøyhamn og oppdrettsbåten Star returnerte til basen i Kasfjord.

(07.01.2023)


År 1700 bestemte danskekongen at Danmark/Norge skulle gå over fra juliansk til gregoriansk kalender. Jula ble dermed flyttet, og det ble et rom mellom ny og gammel jul, det som fortsatt kalles romjula. Gammel jul havnet på 6. januar og ble kalt trettendagen eller hellige tre kongers dag. Romjula ble regnet som halvhellig, og bare nødtørftig arbeid skulle gjøres da. Etter trettendagen ble rokk og vev igjen tatt fram, mens karfolkene begynte å klargjøre båt og bruk til lofotfisket.

(06.01.2023)


Månen stod gul og rund over Grøtaaksla i formiddag. Og nordhimmelen hadde den gammelrosa fargen som er så typisk for mørketiden. Men sørhimmelen har nå et gyllent skjær ved middagstider og bærer bud om at det går mot lysere tider.

(05.01.2023)


Etter en lang periode med overskyet vær var det nesten ikke skyer på himmelen da det lysnet i dag. Og straks ble mørketiden mindre trykkende. Nå er det bare en uke igjen til mørketiden i teorien er over, selv om det fortsatt er tre og en halv uke til vi kan se sola her på Elgsnes. Men lenge før det skinner sola på Grytlandsfjellene.

(04.01.2023)


Da hurtigruten MS Nordkapp passerte Elgsnes på sør ved halvtitiden i formiddag, var det fortsatt ikke skikkelig lyst. Og med kraftig zoom for å ta bildet til høyre, ble det lengre lukkertid enn i fullt dagslys. Å holde kameraet støtt er en ting, men i tillegg beveger hurtigruten seg. Da er det bare fullformatkamera som duger.

(03.01.2023)


Det er 12 dager siden solsnu, men i dag dekker tunge og mørke regnskyer himmelen, så dette er trolig den mørkeste dagen, uaktet at kalenderen sier noe annet. Men om 26 dager er sola tilbake her på Elgsnes såfremt skydekket ikke er like kompakt som i dag.

(02.01.2023)


Godt nytt år!
(01.01.2023)

2022 går over i historien som enda et rart år. Vi var ikke ferdig med koronapandemien før vi igjen hadde en storkrig i Europa som følge av Russlands overfall på nabolandet Ukraina. Heller ikke været var slik det pleier dette året med en våt sommer og en fantastisk fin høst. Mot slutten av året har lavtrykkene stått i kø og skapt et vær som tidligere pleide å komme i november.

(31.12.2022)


I dag har det blåst friskt fra sør. Men da ligger Vågen i le, så der var det bare litt sjørokk. Men utenfor var det både vind og bårer. Særlig ille var det på Toppsund-siden der denne vindsorten får godt tak. Oppdrettsbåten fra stasjonen i Kasfjord var i formiddag på vei til anlegget på Hestenvika, men utenfor Rateneset måtte den gjøre vendereis på grunn av værforholdene.

(30.12.2022)


MS Borgenfjord passerte Elgsnes ved 13.30-tiden i ettermiddag. Båten hadde vært innom oppdrettsanleggene både på Bogen og utenfor Hestenvika i går før den gikk videre til tre anlegg i Gullesfjorden. Det pussige er at båten både har vært tilbake i Toppsundet og gått et par runder rundt Gapøya før den igjen passerte Elgsnes underveis til oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika før den fortsatte til Harstad.

(29.12.2022)


Fjerde juledag kalles barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skal Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger", stod det i bladet Norden i 1867. Det var også tradisjon for at man i det kommende året ikke måtte gjøre noe viktig arbeid på den ukedagen fjerde juledag falt på.

(28.12.2022)


Da er handelsgjødsla for 2023-sesongen kommet i hus. Folk klager på prisstigningen på mat, men det er bare småtterier i forhold til prisstigningen på innsatsfaktorer i jordbruket. Særlig har gjødselprisen tatt av siste året. Russland har tradisjonelt vært en viktig leverandør av fosfor og kalium, og har også levert gass til produksjon av nitrogengjødsel. Så krigen i Ukraina gir mange utslag.

(27.12.2022)


Andre juledag kalles staffansdagen, og er i kirkekalenderen viet martyren Stefanus som ble steinet i Jerusalem. Minnedagen ble innført rundt år 380 for å øke prestisjen til første juledag som var innført som helligdag like før.

(26.12.2022)


God jul!
(25.12.2022)

I den første kirka her på Elgsnes ble jula ringt inn en hel time. Den gang ble det ikke brukt hørselvern, så klokkeklangen satt i ørene til ringeren minst et døgn etterpå. I dag virker kirka ganske nedsnødd, bare et par utelys vitner om at strømmen fortsatt står på.

(24.12.2022)


23. desember kalles tollesmessdagen og er en minnedag for den islandske biskopen Þórlákr Helgi Þórhalsson som ble gjort til helgen av Alltinget på Island i 1198. Utenfor Island ble han bare dyrket på Vestlandet og i Nord-Norge. Et gammelt værmerke er at om det er uvær på tollesmessdagen, vil det vare til kyndelsmesse (2. februar). Bildet ble tatt i ettermiddag før vinden økte på.

(23.12.2022)


I ettermiddag var det åpning i skydekket på sørvesthimmelen, og mer skulle det ikke til for å skape mer liv i bildet, med større kontrast og flere fargesjatteringer enn i gårdagens foto med helt flatt lys. Bildet er tatt nede i Gården over mot Raten på østsiden av Vågen. Helt i bakgrunnen skimtes bygda Dale på Grytøya.

(22.12.2022)


Årets mørkeste dag ble ekstra dunkel som følge av det mørke skydekket. En utbredt forestilling knyttet til solsnu var at alt fast ble løst i det øyeblikket sola snudde. Dyr som stod fast i fjellet, skulle da komme løs, og hornene på husdyrene skulle også være løse idet sola snudde. Nå ventet man også et værskifte kalt kakelinna.

(21.12.2022)


Etter flere dager med gråvær klarnet det opp i natt, og dermed ble nordlyset som danset på himmelen, synlig. Men som så ofte før var nordlyset flottest før man hadde fått rigget seg til med stativ, kamera og snorutløser. Uansett ble det noen brukbare nordlysbilder også denne gangen.

(20.12.2022)


I dag har det vært lite vind, og temperaturen nådde 2,4 plussgrader midt på dagen. Det falt litt snø på formiddagen, men det meste av snøbygene holdt seg ute i havet, jfr. bygeskyene på bildet. Nå er det bare å håpe på at det blir skikkelig mildvær slik at snøen får satt seg før det igjen blåser opp.

(19.12.2022)


Uværet er over for denne gangen, men fortsatt er det snø på le-siden av Normangården nede på Raten. Neste år er bygningen 300 år gammel, så den har nok vært ute for verre uvær før.

(18.12.2022)


Nå som snøen har kommet, er det greit å ha en traktor med snøfreser i nærheten og ikke oppe ved fjøset på Storbakkan. For nå er det allerede brøytekanter, og da skal det ikke mye bakkefokk til før det fylles opp med snø på veien. I gamle dager tok man på seg lugger når man skulle grynne i dypsnøen, og da holdt man seg både varm og tørr på føttene. Men med gummistøvler kommer det lett snø ned i støvlene, og man blir kald og våt. Så da er det bedre å sitte i traktoren og frese vekk snøen.

(17.12.2022)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(16.12.2022)


Etter en lang periode med fint vær, står nå de polare lavtrykkene i kø utenfor kysten her. I natt var det kraftig vind, og selv om vinden avtok fram mot middagstid, roet ikke havet seg. For havbåra, eller tungalda som den også kalles, viser at det har vært enda mer vindfullt ute på det åpne havet.

(15.12.2022)


Stoppekranen i fjøset tettet ikke skikkelig, og siden stoppekranene har en annen utforming i dag enn da rørsystemet ble montert i 1982, ble det mye ombygging for å få på plass en stoppekran med kuleventil, noe som er en mye bedre løsning enn de gamle slusekranene. I dag var rørleggeren her, og med skikkelig verktøy og massevis av deler, gikk arbeidet relativt greit.

(14.12.2022)


Dagen kalles lussimesse eller lussinatt og er en kirkehøytid til minne om den hellige Lucia fra Syrkakus. Selv om dette er en katolsk høytid, blir den også markert i den protestantisk norske kirka. I gammel tid regnet man lussinatt som vintersolverv, og i bondepraktikaen heter det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." I dag var det merkbart mindre lys enn dagene før, men det skyldes nok heller at det nå var overskyet vær.

(13.12.2022)


Dagens bilde er tatt fra den kommunale veien mot bebyggelsen på Storbakkan. Huset til høyre i bildet var bårstue på handelsstedet på Raten, og var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve eiendommen under konkursen i 1881. Huset er fortsatt bebodd. Det gamle fjøset til venstre for våningshuset er fra 1894 og var i bruk til 1982 da fjøset til venstre i bildet ble tatt i bruk. Dette fjøset var i bruk til og med 2019 da melkeproduksjonen opphørte.

(12.12.2022)


Sist vinter ble det brekkasje på en av de 10-tonns kjettingene som holder flytebrygga på plass. Da ble det skiftet til 20-tonns kjettinger på den siden der landgangen er. I dag la vi inn en ekstra 20-tonns kjetting også på den siden som er nærmest i bildet til høyre. Planen er å støpe store lodd som skal belaste nye og sterke kjettinger slik at flytebrygga ikke rykker like mye i fortøyningene.

(11.12.2022)


Det er fortsatt bagatellmessig med snø på jordene ned mot havet, men nå har kulda satt inn. Klokka 11 i formiddag var det som kaldest med temperatur på minus 7,3 grader. Men mildvær før jul blir det vel i år også, selv om neste nymåne først er 23. desember. Så om kakelinna kommer så tett på jula, blir det neppe hvit jul i år. Da gjenstår å se om den spådommen holder stikk.

(10.12.2022)


Dagens bilde ble tatt ved 14-tiden, og til tross for en lys sørvesthimmel hadde det allerede mørknet så mye at veilysene hadde slått seg på. Det er alltid stusslig på denne tiden hvor dagene blir stadig kortere. Programmet knyttet til værstasjonen regner også ut teoretisk lengde fra begynnende demring til avsluttet skumring. I dag er den på 5 timer og 9 minutter, mens daglengden er på 0 timer og 0 minutter.

(09.12.2022)


Det er mørketid, så det er ikke sola som skinner på bildet til høyre. Men fullmånen er også fin når den speiler seg i havet. Tussmørket er ikke grått, men har blåfargen som er karakteristisk for denne tiden på året.

(08.12.2022)


I går ble det sendt ut gult farevarsel om store mengder snø i Sør-Troms fram til i dag. Det kom cirka en centimeter snø, så enten har meteorologene bommet stygt, eller så er faregraden for snøfall satt etter standarden i Oslo-området.

(07.12.2022)


Med nordvestkulingen i natt kom snøen tilbake, og selv om vinden spaknet utover dagen, fortsetter havbåra å slå tungt mot strendene og svabergene. Så det har nok vært enda mer vind ute i havet. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Storbakkan og Nonshågen bakenfor til høyre i bildet.

(06.12.2022)


I går kveld la den første snøen seg på jordene. Men før det var skikkelig lyst i dag var det meste tint vekk. Og da bildet ble tatt midt på dagen, var det igjen barmark. Men meteorologene melder om mer snø og minusgrader. Så da blir kanskje snøen liggende litt lenger.

(05.12.2022)


Da bildet ble tatt midt på dagen i dag, hadde det fortsatt ikke vært snø i lavlandet på denne siden av sommeren. Men nå i kveld begynte det å snø. Sjansen for at denne snøen blir liggende er imidlertid ikke stor, for det gamle utsagnet om at det først er tredje snøen som blir liggende, holder trolig fortsatt stikk. Og uansett har vi kakelinna før jul.

(04.12.2022)


Ved halvtitiden i formiddag møttes hurtigruten MS Polarlys og fregatten KNM Fridtjof Nansen ute i Andfjorden. Med navigeringsferdighetene på KNM Helge Ingstad i minne kunne man frykte det verste, men skipene passerte hverandre uten å kollidere.

(03.12.2022)


Selv om det er vel to uker siden det siste solgløttet her på Elgsnes, har det vært solskinn på fjellene rundt oss. Men nå er sola under horisonten også midt på dagen, noe som betyr at mørketiden har begynt. Trøsten får være at det er mindre enn tre uker til sola snur.

(02.12.2022)


Desember begynner som november sluttet, med over fire plussgrader og barmark. Og selv på de høyeste fjelltoppene er det nå mer skodde enn snø. Snøfattig førjulstid har de siste årene blitt ganske vanlig, men at det ennå ikke har vært snø på bakken i lavlandet, må likevel ses på som uvant.

(01.12.2022)


Dagen kalles andresmesse etter apostelen Andreas. Han var fisker, og ble i den katolske kirka vernehelgen for fiskerne.Så da passer det bra at det blir tatt service på motorene til turistfiskebåten nettopp i dag. Grunnen til dette var imidlertid det fine været nå i slutten av november, og det er langt fra sikkert at det blir like fint før båtene igjen skal ut i måndesskiftet mars/april.

(30.11.2022)


Selv om sola ikke lenger skinner her på Elgsnes, har vi fortsatt litt tid igjen til begynnelsen av den virkelige mørketiden. Nå er daglengden en time og 35 minutter, og i morgen 17 minutter kortere. Så det er korte dager, og siden det er overskyet og barmark, blir dagene ekstra mørke. Når vi nå har fått sørnorske strømpriser, blir det i tillegg kostbart å lyse opp tilværelsen.

(29.11.2022)


I dag er det 28 år siden Norge sist gang sa NEI til medlemskap i EU. Hva kunne vel være bedre enn dagens meningsmåling som viser økt motstand mot norsk EU-medlemskap og fallende støtte til EØS-avtalen.

(28.11.2022)


I dag morges regnet det, og i løpet av dagen nådde temperaturen 4,8 grader. Dermed forsvant rimet på bakken, og helt opp til toppen av fjellet Elgen sør for gården forsvant all hvitfarge. Før dagslyset ble borte, var det bare på de høyeste fjelltoppene at det fortsatt lå snø.

(27.11.2022)


Det er ikke bare i gjestehuset at det er stille nå. Det er heller ingen bookinger av naustet som brukes til middager og lignende sammenkomster. Bålpanna står fortsatt ute, men den blir neppe brukt mer i 2022.

(26.11.2022)


Da er gjestehuset ryddet og vasket, og sengetøy fra den siste måneden er vasket, tørket og stablet opp i lintøyskapet. I dag ble vannet stengt av, og all elektrisitet som ikke behøves for å holde vanninstallasjoner frostfrie, er slått av. Fordi det ikke er mulig å grave vannledningen ned til frostfri dybde, er det lagt Elvestadrør fra Kattbekken ned til gjestehuset. Der er nå strømmen slått på for å hindre at vanntilførselen fryser.

(25.11.2022)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. I formiddag så sørvesthimmelen ut slik bildet viser, og selv om det ikke var storm, var det kraftig sørøstlig vind ut Toppsundet. Så oppdrettsbåten som rundet Elgsnesodden da bildet ble tatt, stampet godt i motvinden inn Toppsundet.

(24.11.2022)


Med klarvær og strålingsfrost har det så smått begynt å bli tele også i myra nedenfor fjøset. Det var derfor på tide å sette ned telemåleren slik at teledybden kan bli registrert regelmessig. Det er litt vanskelig å bedømme hvor tykk telelaget er når man slår ned røret som lager hull for telemåleren, men anslagsvis var telen allerede 4 - 5 centimeter tykk.

(23.11.2022)


På kanten av snuplassen nede på Raten var det en flekk uten grasvekst. Der landet et seljefrø som kom fykende med vinden. Etter hvert har frøet blitt til ei stor sejle som med sine vindslitte og krokete greiner har blitt så dekorativ at den har fått stå.

(22.22.2022)


Det har fortsatt ikke kommet snø i lavlandet, men med klarvær og temperaturer rundt frysepunktet har vi fått såpass rim på veiene at det minner om snø. Selv om mørketiden er mindre mørk når snøen dekker landskapet, er det greit å slippe å brøyte gårdsveien. For om det er snø på bakken, blir det fokkskavler på veien enten vinden kommer fra sør eller nord.

(21.11.2022)


TIl å være langt ute i november er det et bemerkelsedverdig vær med skyufri himmel og lite vind. For en geneerasjon siden var novemberstormene fortsatt et kjent beghrep. Men det som før var den verste uværsmåneden, har i de senere år roet seg mer ned enn hva som kan skyldes vanlige årsvariasjoner.

(20.11.2022)


Aurora borealis er lite forutsigbar, for nordlysvarslet var ikke det aller beste i kveld. Selv om KP-indeksen først og fremst sier noe om bredden på nordlysovalen og dermed hvor langt sør nordlyset er synlig, sier den også noe om intensiteten og dermed sjansen for å se nordlyset her nord. Men i kveld var det uansett et flot nordlys, selv om det ikke danset over himmelhvelvingen slik det kan gjøre.

(19.11.2022)


Med et stabilt høytrykk øst for oss er det klarvær og lite vind. Men i motsetning til sommerstid er det ikke milde vinder som blåser fra øst. I Øst-Europa sier man at alle kalde vinder kommer fra Russland. Det er det vel mange land i det området som har fått merke. Denne gangen er det Ukraina det går ut over.

(18.11.2022)


I dag morges dro de lithuiske arbeiderne som har bodd her en måned mens de har arbeidet på skipsverft i Harstad. De var godt fornøyd med boforholdene, og særlig at de fikk hvert sitt soverom. Man kan undres på hvilke boforhld de ellers har under oppdrag i Norge. Nå er det ingen bookinger av gjestehuset før en gruppe nordlysturister kommer i februar.

(17.11.2022)


Nå går vi inn i en periode med blått landskap og rosa himmel, og snart er mørketidslyset enerådende. Det er mest fokus på nordlys på denne tiden av året, men for den som tar seg tid til å se etter, er det mange flotte motiver der blått i ulike sjatteringer er dominerende farge.

(16.11.2022)


Selv om sola ikke lenger er synlig her på Elgsnes, skinner den fortsatt på Grytlandsfjellene. Men sola står nå så lavt på himmelen at lyset i den kortbølgede delen av spektret spres i atmosfæren mens den langbølgede delen når fram. Derfor blir det kraftig rødforskyvning i sollyset.

(15.11.2022)


14. november er siste dagen med mulighet for et lite solgløtt her på Elgsnes. Men det forutsetter klarvær mot sør, noe som absolutt ikke var tilfelle i dag. Så nå er neste sjanse til å se sola her på gården 28. januar. Men før den tid skal det bli enda mørkere fram til solsnu 21. desember.

(14.11.2022)


Dette er hva som er igjen etter brakka som de tyske okkupantene bygde nede i Vester-Raten, og som de ga navnet Rheinland. Etter krigen ble brakka først brukt som beboelseshus og deretter tatt i bruk til kirkelige formål. Da det så ble bygd kirke her på Elgsnes, ble brakka revet og brakkelemmene brukt som innmat i veggene i kirka.

(13.11.2022)


Under den tyske okkupasjonen fra 1940 til 1945 bygde tyskerne kai nede i Ringskjæret, og de sovjetiske krigsfangene ble satt til å bygge vei ned til skjæret. I årenes løp har bølgene rasert deler av veien, men den er fortsatt godt synlig i terrenget, og bærer den dag i dag navnet Russeveien.

(12.11.2022)


Dagen kalles mortensmesse og var en viktitg kirkehøytid til minne om biskopen og helgenen Martin fra Tours som døde i år 397. Over store deler av Europa er det vanlig med gåsestek denne dagen. Ifølge legenden ville folk velge Martin til biskop, men han gjemte seg blant gjessene som røpet han med sine skrik. Det er også værmerker knyttet til dagen, for om det regner på mortensmesse, vil det vare til nyttår.

(11.11.2022)


Selv om det nå er lite solskinn her på Elgsnes, kan vi fortsatt nyte avglansen av solskinnet på Grytlandsfjellene. Vanligvis skjer overgangen fra solskinn til skygge ganske umerkelig, for som regel er det overskyet vær på denne tiden av året. Nå har vi imidlertid hatt en periode med landvind og skyfri himmel, men "snart kjæm han vel av en kant" som de gamle pleide å si.

(10.11.2022)


Nede i Varden i Vester-Rate får vi det første glimtet av sola 28. januar, og der er også det siste solgløttet 14. november. Egentlig varer mørketiden bare fra 1. desember til 11. januar, men fjellene sør for gården gjør at sola er borte mye lenger.

(09.11.2022)


I løpet av natta klarnet det opp, og selv om det ikke har vært minusgrader, har klarværet ført til strålingsfrost slik at det var is på sølepyttene og på bilrutene i dag morges. Og nå som det nesten ikke er solskinn lenger her på Elgsnes, tar det tid før det som har frosset, tiner igjen. Men mildere luft er på vei, så vinterføre blir det nok ikke ennå.

(08.11.2022)


Da er havna i Bryggestøa tømt for båter, så dermed er båtsesongen definitivt forbi. Det er nok like greit, for da bildet ble tatt i formiddag, gikk snøbygene inn Toppsundet. Selv om det neppe legger seg snø i lavlandet, går vi inn i en urolig periode værmessig. Fra gammelt av var novemberstormene et kjent begrep, men pussig nok har klimaendringene gjort at det stort sett har blitt færre stormdager i november.

(07.11.2022)


Etter lave temperaturer og snø langt ned i fjellene i slutten av oktober, har temperaturen steget igjen. På onsdag var det hele 11,4 plussgrader, så snøen i fjellet Elgen er helt borte. Bare på de høyeste toppene ligger det fortsatt litt snø. Men nå melder meteorologene igjen om lavere temperaturer, så da kryper vel snøgrensen nedover igjen.

(06.11.2022)


Selv om sola fortsatt er over horisonten midt på dagen, begynner allerede det blå skumringslyset å gjøre seg gjeldened før mørket faller på når det er overskyet slik som i dag. Selv om vi går inn i en periode med lite lys, og med fargesjatteringer i blått og grått, har også denne perioden sin skjønnhet, selv om det er mindre påaktet.

(05.11.2022)


Da er også den tredje og siste turistfiskebåten tatt i land og på båthengeren. Den er nå klar for transport opp til Storbakkan hvor kjølesystemet skal ha en grundig gjennomskylling med ferskvann. Deretter skal kartplotter og batteri fjernes fra båten før den parkeres for vinteren. De andre to båtene er satt opp på paller, mens denne blir stående på hengeren fram til sjøsettingen til våren.

(04.11.2022)


Turistfiskesesongen er over, og det er på tide å ta i land båtene. Den første båten ble tatt opp i går, og i dag ble båt nummer to tatt på land. Om været blir bra i morgen, er det planen å ta opp også den siste båten. Neste år starter turistfiskesesongen 1. april, men foreløpig er det bare perioden 7. mai til 6. september samt 9 dager i oktober som er booket.

(03.11.2022)


I dag lå Grytøya badet i solskinn, mens det her på Elgsnes bare var et solgløtt nede i Rateneset på formiddagen og i Vester-Raten om ettermiddagen. Det skyldes at Elgsnes er nordvandt, og at fjellet Elgen ligger sør for gården. Så selv om det fortsatt er en god stund til mørketiden starter, er det bare 12 dager igjen med mulighet for å se sola her på Elgsnes i 2022.

(02.11.2022)


Dagen kalles alle helgens dag eller helgemesse og er en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen. Primstavmerket var ofte et skip, et vanlig symbol i den katolske kirken. I folketradisjonen ble dette omtolket til at det skulle være slutt på skipsfarten for vinteren. Nå ventet man en mildværsperiode med regn, noe som stemmer bra med været slik det er for tiden.

(01.11.2022)


Den gamle låvebrua til fjøset nede på Raten var så råten at om folk gikk ut på den, var det risiko for å falle seks meter ned. Derfor ble den revet i fjor. Selv om det er snart femti år siden det var husdyr i fjøset, blir det fortsatt brukt som lager. Derfor er det bygd ny låvebru, og i dag var den ferdig.

(31.10.2022)


I dag var det et arrangement i naustet der Refsnes matglede stod for serveringen. Heldigvis hadde vinden dreid fra nordvest til sørvest og spaknet, for slik været var i går, ville det ha blitt en hustrig opplevelse. Men med fyr i vedovnen og terrassevarmere i tillegg ble det sikkert trivelig i dag.

(30.10.2022)


Etter uvær forrige helg har det vært oppholdsvær og lite vind gjennom uka. Men i dag var det på han igjen med nordvestlig kuling og mye nedbør, først i form av regn, men i kveld var nedbøren av den hvite sorten. Og temperaturen har falt så mye at snøen blir liggende - ihvertfall for en stund.

(29.10.2022)


Etter at vi har vært forskånet fra rein på innmarka siden slutten av mai, er nå skadedyrene tilbake. Foreløpig er det bare to reiner, men erfaringsmessig er dette bare en fortropp. Nå er jordene veldig våte, så det blir tråkkskader generelt, og særlig på myrjorda som er mest porøs.

(28.10.2022)


Dagens bilde ble tatt i skumringstimen nå i ettermiddag. Veilysene var alt tent da bildet ble tatt, og selv om kameraet kompenserer for lite lys, blir skurmringslyset flatt og lite fargerikt. Når sommertiden tar slutt kommende helg, blir det mørkt enda tidligere. Her nord har vi ikke behov for sommertid om sommeren, men fra nå av kunne den vært nyttig. Men da opphører den. Forstå det den som kan.

(27.10.2022)


Det var et fint nordlys over Grytøya nå i kveld. Selv om det er minst like mye nordlys på denne tiden som på nyåret, er det mer urolig vær nå, og ofte overskyet. Men de siste tre dagene har det vært mye klarvær, så da er det mulig å se nordlys bare KP-indeksen er høy nok.

(26.10.2022)


"Aften rød gør morgen sød", het det en gang i tiden. De gamle sa det slik: "En rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag." Dette stemmer godt med det engelske utsagnet: "Red sky at night, sailor's delight. Red sky in morning, sailor's warning."

(25.10.2022)


I går var det vindfullt og høye bølger, og selv om havna er godt skjermet for vinder fra nordvest, kom havbåra inn i havna. Flytebrygga rykket så hardt i fortøyningene at man kunne frykte at noe skulle ryke. Det gikk heldigvis bra, og i dag er det vindstille og flatt hav. Men på denne tiden av året er det uvisst når det igjen blir uvær, så snart er det nok på tide å ta turistfiskebåtene i land.

(24.10.2022)


I dag har havbåra slått tungt mot land, og selv om det har blåst friskt her, har det nok vært verre ute i havet. For når sjøen bryter på Skarvhausfallet slik som i dag, vitner det om store havbårer. På bildet ses skumbrott på Litjeknausen, Ringskjæret og Johannes Olsa-odden ytterst i Vester-Raten. Og i bakgrunnen vasker tungalda rundt Sørste Måsskjæret.

(23.10.2022)


Temperaturen har falt, og dermed kryper snøgrensen stadig lengre ned i fjellene. I kveld var temperaturen nede i to plussgrader, og da kom nedbøren som sludd også i lavlandet. Men etter at vinden frisknet på fra nordvest har temperaturen igjen steget til over fem plussgrader.

(22.10.2022)


Fisketuristsesongen er over for i år, og det er heller ingen bookinger av arrangementer i naustet. Så det blir kanskje en stund til det igjen blir fyr i bålpanna. Gjestehuset er imidlertid utleid fram til 7. november til en gruppe arbeidere fra Lithauen som har et oppdrag på en båt som ligger i dokk i Harstad.

(21.10.2022)


Låvebrua til fjøset nede på Raten var råten og derfor farlig for folk. Så for et år siden ble den revet. For å bygge ny bru, måtte det støpes fundament, og frosten kom før det kunne gjøres i fjor. Nå er fundamentet støpt og bærebjelker lagt på plass. Og i dag ble dekkeplankene kuttet og lagt på. Nå gjenstår å finjustere plankene og skru dem fast. Etterpå må det settes opp rekkverk på begge sider av låvebrua.

(20.10.2022)


Mureren som rev den øverste delen av skorsteinen på Storbakkan forleden dag, begynte i dag med gjenoppbygging. Her har han fått på plass pipebeslag rundt pipesokkelen og har begynt å bygge videre opp med Leca-blokker. For en god del år siden ble det satt inn Leca-rør i skorsteinen, men disse produseres ikke lenger, så på toppen blir det satt inn et rør i rustfritt stål i stedet.

(19.10.2022)


Vinden har snudd på nord, og med det falt temperaturen nok til at nedbøren kommer som snø i høyden. I dag har snøen blitt liggende langt ned i Grytlandsfjellene, så da er det nok vinterføre også på Aunfjellet. Dermed er det ingen bønn, vinterdekkene må på bilene om man skal ferdes trygt på veiene.

(18.10.2022)


For mange år siden ble det satt inn rør i skorsteinen på huset oppe på Storbakkan. Den gang ble det ikke gjort noe med pipa over tak, og den var nå i så dårlig forfatning at det var nødvendig med renovering. I dag ble den øverste delen revet, og deretter skal det mures opp ny pipe og settes på et pipebeslag.

(17.10.2022)


Etter en flott solskinnsdag kom det inn skyer fra sørvest utpå ettermiddagen. Men før det ble helt overskyet, var det fine farger på sørvesthimmelen, og med blikkstille sjø på Vågen, ble det også flott refleksjon av himmelen i havet.

(16.10.2022)


I dag kom styret i Troms Nei til EU hit til Elgsnes. Det er nå fem år siden siste besøk, og denne gangen var også en representant fra sentralorganisasjonen her for å kurse styret. Etterpå var det omvisning med blant annet en tur innom restene av den store bronsealderrøysa på toppen av Masterhågen der bildet ble tatt. I morgen blir det styremøte før folk reiser hvert til sitt.

(15.10.2022)


14. oktober kalles første vinterdag, og nå ble vintersiden på primstaven vendt ut. Primstavmerket var oftest en vott, og Wille fra Seljord skrev at dagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mot Kulden". Mange steder var dette flyttedag for tjenere, og fra nå av skulle hestene ha bjelle.

(14.10.2022)


Turistfiskesesongen er slutt, og bortsett fra et besøk nå i helga, var det ingen bestillinger før i februar neste år. Men i dag kom det inn ei booking av gjestehuset via AirBnb for ei gruppe på 8 personer som skal være her i tre uker. Det er visst folk som skal jobbe på skipsverft inne i byen.

(13.10.2022)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(12.10.2022)


Det har kommet så mye regn at vannet blir liggende oppå grusen på gårdsveien. Dermed ser det nesten ut som om det er snø, selv om det er himmelen som reflekteres i vannet. Men nå faller temperaturen, og i dag var maksimumstemperaturen 9,5 grader, og minimumstemperaturen var 5,3 grader.

(11.10.2022)


Snøen kommer stadg senere i fjellene. I fjør kom den første snøen i Grytlandsfjellene 7. oktober, men nå er også den datoen overskredet uten snø. Og med tosifrede plussgrader ser det ikke ut til at det blir hvitt på fjelltoppene med det første heller. Men været kan endre seg fort om varmluften fra sør skiftes ut med kalde vinder fra Arktis. Så vinter blir det nok før eller siden denne gangen også.

(10.10.2022)


Båtene har ligget i havn siden 20. september. Dette skyldes at to russiske turistgrupper som hadde booket opphold her, ikke kunne komme. Som en følge av Russlands angrepskrig i Ukraina er landet stort sett utestengt fra det internasjonale betalingssystemet, så russerne kunne ikke betale for oppholdet. Nå blir det i tillegg innført visumrestriksjoner, så det kan bli lenge til neste gang russere kommer hit.

(09.10.2022)


Vinden for to dager siden gjorde kort prosess med løvet som fortsatt hang på trærne. Men oppe i Rateskogen vokser det osp som løves sent om våren, og som feller bladene sent om høsten. Å være sent ute om våren er kanskje en fordel om det er nattefrost, men om høsten kan sent løvfall være en ulempe, da stort vindfang kan gjøre trærne utsatt for rotvelt om det kommer en skikkelig høststorm.

(08.10.2022)


Det har stort sett vært en regnværsdag, men akkurat da bildet ble tatt var det litt opplett, og sola tittet fram mellom skyene på sørhimmelen. Men snart skyet det over igjen, og i kveld er det igjen regnvær. Egentlig er det ikke rart at det regner, for temperaturen er fortsatt så høy at det er mye vanndamp i skyene.

(07.10.2022)


Det har lenge vært lite vind, så løvet hang lenge på skogen i år. Men i dag har det vært kraftig vestavind, så det blir neppe mye løv igjen på trærne når vinden løyer. "Han gjer sæ nok ikkje førr han har fått lauvet av skogen", pleide de gamle å si.

(06.10.2022)


Etter regn i natt klarnet det opp utover dagen. Men tidlig på ettermiddagen var det fortsatt litt yr i luften, og idet sola tittet fram, ble det en perfekt regnbue over Grytlandsfjellene.

(05.10.2022)


Dagen kalles Sankt Frans etter Franciskus av Assisi, som rundt år 1200 grunnla franciskanerordenen. Munkene gikk i grå kutter og ble kalt gråbrødre. Dette var også merkedag for oktoberværet. Var det fint vær denne dagen, ville det holde seg bra hele måneden. Meteorologene melder imidlertid om regn resten av uka, så kanskje begynner gamle merkedager å gå ut på dato.

(04.10.2022)


I dag har været vært vekslende, med overskyet og litt regn, men med tilløp til blå himmel og streif av sol utpå ettermiddagen. Det er ikke uvanlig med skiftende vær om høsten, men foreløpig har vi ikke sett snø på fjelltoppene, og det er uvanlig i begynnelsen av oktober.

(03.10.2022)


Nå er det tid for nattsvermere, og når det er mørkt, flagrer de rundt utepæra over inngangsdøra slik at det er nesten umulig å komme seg i hus uten å få med seg nattsvermere inn. På dagtid sitter nattsvermerne stille og hviler ut til neste natt, og da gjerne på ei vindusrute hvor det har stått lys på innenfor gjennom natta.

(02.10.2022)


I demringstimen tidlig i dag morges hadde vesthimmelen et rosa skjær samtidig som det var blåstikk i landskapet forøvrig. Selv om naturen er mer fargesprakende når sola står høyt på himmelen, kan både demringstimen og skumringstimen være vakker.

(01.10.2022)


Finværet fortsetter, og det har heller ikke vært mye vind, så løvet henger fortsatt på skogen i lavlandet. Det gir vakre høstfarger, selv om engene ikke lenger er grønne etter at graset nå er høstet. På bildet ses huset på Ebergplassen med deler av Rateskogen bak, og helt bakerst kneiser det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya.

(30.09.2022)


Dagen kalles mikkjelsmesse eller mikeli, og er i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. I det gamle bondesamfunnet var dette en viktig merkedag, for nå skulle all avling være i hus. Her ble graset pakket i rundballer i går, og i dag skal rundballene kjøres til lagringsplassene. For i hus kommer ikke rundballene før de skal brukes.

(29.09.2022)


Finværet som nå er, gjorde at han som slår og pakker rundballer lot graset ligge og tørke over to netter. Dermed blir ikke hå-ballene så våte som de vanligvis er. Så selv om det er sen andreslått og noe redusert fôrkvalitet, blir tørrstoffprosenten høyere, noe som øker fôropptaket. Og tørrværet gjør også at det blir mindre skader på enga enn hva det hadde blitt ved tidligere slått.

(28.09.2022)


I dag passerte Havila Castor Elgsnes på sør i det som nå kalles kystrutefart, for Hurtigruten ASA har lagt beslag på det som tidligere var en fellesbetegnelse for alle skipene som gikk i hurtigrutefart mellom Bergen og Kirkenes, enten de tilhørte Stavangerske, Bergenske, Nordenfjeldske, Nordlandske, Vesteraalske, Ofotens eller Troms fylkes dampskibsselskab.

(27.09.2022)


Det har vært mye regn i det siste, men med nymånen kom det landvind og oppholdsvær. Så da ble det endelig mulig å få tatt håslåtten her på Elgsnes. For når været er laglig, går det fort å høste; men store og tunge maskiner krever at det er rimelig tørt om det ikke skal skje store skader på grastorva.

(26.09.2022)


På denne tiden av året sender geitramsen ut flyvende frø i vinden for å finne nye vokseplasser. Det gjør geitramsen til en pionerplante der det er mulighet for å slå rot. Men sammenlignet med høymola er geitramsen en snill pionerplante, for den invaderer ikke enga, men holder seg til plasser som ikke lenger blir høstet. Der får den også stort sett være i fred, for den er fin å se på og ikke plagsom. Men elgen elsker geitrams, så den er ofte på besøk i geitramskoloniene.

(25.09.2022)


Lav er en symbiose mellom en sopp og en fotosyntetiserende organisme. Det kan være en encellet alge eller en cyanobakterie. Det er kjent om lag 14 000 arter lav som vokser på bark, stein, greiner, trestammer og jord. Bildet er av lav som vokser på en stein av granitt. Det er tydeligvis en slags skorpelav, men om det er granittlav, er vel heller usikkert.

(24.09.2022)


Turistfiskesesongen sluttet tidligere i år enn hva som er vanlig. Dette skyldes at to russiske grupper som hadde booket i september og oktober, ikke kommer. Siden Russland er utestengt fra det internasjonale betalingssystemet, kunne de ikke betale. Nå blir det i tillegg innført begrensninger i russiske borgeres mulighet for å få turistvisum, så det kan bli lenge før russerne kommer hit igjen.

(23.09.2022)


Etter at nattetemperaturen var helt nede i 3,0 plussgrader tidligere i uka, var temperaturen sist natt 10,9 grader på det laveste. Og i dag var maksimumstemperaturen på 14,3 grader, og med lite vind og nesten ikke nedbør, har det vært en fin høstdag. Men snart blir det vel vind, for de gamle pleide å si: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av trean."

(22.09.2022)


I dag var et team fra det tyske TV-selskapet RTL her og gjorde opptak. De var ikke spesielt heldige med været, og da dette bildet ble tatt, hadde de søkt tilflukt under taket over sløyeplassen nede i havna i Bryggestøa. Imidlertid fortalte de at de hadde fått flotte droneopptak. Etterpå var de på sandfjæra hvor de skulle ha picknik i regnværet.

(21.09.2022)


I Rateskogen vokser det bjørk, rogn, selje og vier, samt osp av ulike varieteter. I tillegg er det mange slags urter, der geitramsen er mest fargesprakenede. Så på denne tiden av året er Rateskogen særlig vakker, med ulike gulsjatteringer, brunt, rødt og grønt som de viktigste høstfargene.

(20.09.2022)


Skogen har gulnet fort de siste dagene, og nå er høstfargene dominerende. Det er bare snø i fjellene som mangler før høsten er her for alvor. Til så lenge har temperaturen vært for høy til at nedbøren har kommet som snø på fjelltoppene. Men høyere temperatur fører også til mer nedbør, så det har vært vått i det siste.

(19.09.2022)


En grå dag, med regn hele dagen. Det har heldigvis ikke vært striregn, men vedvarende småregn gir også et vått resultat. Det var meningen å ta andreslåtten over helga, for yr.no hadde lovet oppholdsvær hele uka. Men nå ser det ut for at det blir regnvær de fleste dagene, så det er uvisst om det tørker nok opp innimellom regnværsdagene.

(18.09.2022)


Helt til naturvitenskapen kunne fortelle at lys har ulik bølgelengde som brytes forskjellig når sola skinner på en regnbyge, ble fenomenet tillagt religiøs betydning. I norrøn mytologi er regnbuen brua Bivrost mellom jord og himmel, mens den i jødisk mytologi er et tegn fra Gud om at han ikke igjen skal straffe menneskene med en syndflod. Så de katastrofale oversvømmelsene som nå skjer, må nok menneskeheten selv ta ansvaret for.

(17.09.2022)


I dag svevde tre havørner over Elgsnes. Med kuling fra nordøst blir luften presset opp når den treffer den bratte kanten på Sankthanshågen, og havørna er ekspert i å benytte seg av dette for å skaffe seg høyde uten å bruke mye eneergi. Dermed kan ørna holde seg i luften lenge uten å slå med vingene.

(16.09.2022)


Høstens fargeprakt har begynt å vise seg. Når skogen gulner før løvfall, er det fordi klorofyllet inneholder nitrogen og derfor blir trukket inn i stammen for å unngå at nitrogenet går tapt. Unntaket er oldra, for den har nitrogenfikserende bakterier på røttene, og kan derfor tillate seg å felle grønne blad.

(15.09.2022)


Dagen kalles korsmesse, og både i romersk- og greskkatolsk kirke blir dagen feiret til minne om at den bysantinske keiseren Herakleios lot Kristi kors gjenreise på Golgata på denne dagen i år 629. Året før hadde perserkongen røvet korset og ført det bort fra Jerusalem. Nå skulle kornet være i hus, og fra nå av regnet man at den virkelige høsten startet. Kanskje ligger det gjemt et minne om at en høstmåned fra førkristen tid startet nå.

(14.09.2022)


Det har vært en fin dag med sol fra skyfri himmel. Men høstfargene bærer bud om at høsten er her. Og utpå dagen kom det inn en kald nordavind som hadde med seg samme budskapet. I tillegg forteller meteorologene at høytrykket skal flytte på seg slik at godværet også forsvinner.

(13.09.2022)


Veilysene er tilkoblet strøm via Ørnulfnaustet. Der er det fotocelle som slår av lysene om dagen, og tidsur som slår dem av fra 00.15 til 06.45. Men nå var det feil med strømtilførselen slik at lysene var mørke døgnet rundt. Derfor leide vi en lift for feilsøking og reparasjon. Samtidig ble det gamle lyset ved Ørnulfnaustet skiftet til et ledlys. Og i kveld tente veilysene slik de skulle.

(12.09.2022)


I dag har det vært mørke skyer på himmelen, selv om himmelen synes lys på bildet til høyre. Det skyldes imidlertid at lysstyrken er tilpasset landskapet og ikke himmelen. Men det var åpenbart at de mørke skyene inneholdt regn, og etter at mørket falt på i kveld, kom da også regnet.

(11.09.2022)


Det var en bratt kneik fra Sør-Durmålstuva ned mot Verselbakkan. En berghaug på dette markestykket ble sprengt og fylt i bunnen. Deretter ble terrenget planert ved at grusryggen ble fylt over. Så ble jordlaget lagt tilbake på toppen. Men med tynt jordlag og grov grus under, blir det lett tørt, så ofte vokser det lite gras her. Men i år har det vært så mye regn at gjenveksten på det bakkeplanerte området er like god som på resten av enga.

(10.09.2022)


Tidligere var det store flokker av ærfugl i området, men nå har silanda overtatt. Om ærfuglen er blitt fortrengt av silanda, eller om ærfuglen er blitt borte fordi det er mye mer ferdsel i området etter at vi fikk vei over Aunfjellet, er uklart. En annen grunn til nedgangen i ærfuglbestanden kan også være at vi pleide å ta alle eggene fra svartbaken fordi den er spesialist på å stjele ærfugleunger, men nå er det ingen som holder svartbakbestanden nede.

(09.09.2022)


Det har vært en nydelig høstdag med vindstille, solskinn og 11,5 grader som maksimumstemperatur. Geitramsen midt i bildet vokser på to gravhauger fra merovinger- eller vikingtid. Ugraset ovenfor haugene er slått med traktor, men det er ikke lov å bruke slik redskap oppå gravhaugene, så derfor har geitramsen fått stå i fred. Selv om geitramsen er en pionerplante, er den ikke plagsom slik som høymola, så den er ikke noe problem.

(08.09.2022)


Bildet til høyre ble tatt nede på fjorden i dag. Fjellet til høyre er Elgen, som ser helt annerledes ut fra denne vinkelen enn slik man er vant til å se det fra Elgsnes. Den lille humpen på terrenget midt i bildet er Nonshågen, mens Elgsnesodden er utenfor billedkanten til venstre. Fjellene i bakgrunnen til venstre er Toppen og Nona. Begge ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(07.09.2022)


Høytrykket som gav finvær sist uke, har flyttet på seg, noe som igjen har ført til et værsskifte. Nå er det nordavind med yr og skodde. Bildet ble tatt ved halvtitiden i formiddag og viser hurtigruteskipet MS Polarlys etter at hun hadde passert Elgsnes på vei fra Harstad til Risøyhamn.

(06.09.2022)


I går kom nye fisketurister fra Tsjekkia. De skal være her til onsdag i neste uke, så de har ingen hast med å fiske kvoten på 18 kilo. Derfor gikk de i havn da vinden frisknet på i ettermiddag. Men når vinden kommer fra nordvest, er havna godt skjermet, så derfor var det speilblank sjø i havna da bildet ble tatt tidlig i kveld.

(05.09.2022)


I natt var det et flott nordlys på himmelhvelvingen. Vanligvis er det størst sjanse for å se nordlys mellom 21.30 og 23.00, men da er det fortsatt for lyst nå tidlig på høsten til at nordlyset er særlig synlig. Uansett var det lite å klage på nordlysshowet på himmelen i timen etter midnatt.

(04.09.2022)


Geitramsen (chamerion angustifolium) kan være fin også etter at den er avblomstret, og før den sender myriader av frø ut på leting etter nye voksesteder. Tidligere ble planten i folkemedisinen anvendt mot ulike plager, og i nødsår kunne både røttene og andre plantedeler bli malt til mel. Og helt opp mot vår tid har det blitt kokt og drukket låg av tørkede geitramsblader. Men nå til dags er det stort sett bare elgen som eter geitrams.

(03.09.2022)


Allerede ved 18.30-tiden står nå sola så lavt på himmelen at den kaster lange skygger. Bildet er tatt fra den kommunale veien mellom snuplassen i Oppsetta og Gårdshågen over mot Raten på østsiden av Vågen. Bakenfor skimtes gården Dale på Grytøya.

(02.09.2022)


1. september kalles kvernknarren, og dagen var en merkedag for høstværet. Regn denne dagen var et godt tegn, for da ble det rikelig med nedbør og nok vann til å få malt kornet på kvernene rundt i bygdene. De lokale kvernene er forlengst historie, og her nord har vi fått nedbør så det holder. Derfor er det trolig få som klager om høsten blir tørr.

(01.09.2022)


Bildet er tatt fra Raten og viser Nordhågen og Ringskjæret nærmest til venstre og Litjeknausen til høyre i bildet. Bakenfor ses deler av Sørste Måsskjæret til venstre og Nordste Måsskjæret til høyre. Og helt bakerst i bildet er det Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya midt i bildet.

(31.08.2022)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet, Normangården, Ratefjøsen, Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Toalettet ble bygd i 2019 for å oppnå skikkelige sanitære forhold i forbindelse med arrangementer i naustet like ved. Første sesongen var veien i Aunfjellet mye stengt grunnet rassikring, og de to påfølgende årene var det mye covidrestriksjoner. Men nå er det stadig flere som ser på Ørnulfnaustet som et spennende alternativ for middager og lignende.

(30.08.2022)


På Lyngmyra var det to husmannsplasser, Losnedalplassen og Kvamplassen. Etter at Kvamplassen var fraflyttet, kjøpte Mathias Losnedals fostersønn, Hans Wilhelm Hansen, hele Lyngmyra som selveierbruk i 1922. Det er nå 100 år siden, og bruket er forlengst fraflyttet. Men huset blir fortsatt vedlikeholdt av arvingene.

(29.08.2022)


De tsjekkiske fisketuristene reiste i formiddag. De hadde ikke vært her før, men var veldig godt fornøyd både med stedet, boforholdene og fiskemulighetene. De framhevet særlig at de hadde fått stor fisk, og at det var så kort vei ut til de gode fiskeplassene. De sa de skulle booke opphold her også til neste år. Men det er bare to uker i april, en uke i begynnelsen av mai og en uke i slutten av september 2023 som ikke allerede er reservert for andre fisketurister.

(28.08.2022)


Og værskifte ble det, med gråvær, vind og regn. Ikke er det vær for jordarbeiding, så enga som skulle legges igjen tidligere i måneden, blir liggende brakk fram til neste år. Forhåpentligvis tørker det opp til andreslåtten, for ellers blir det mye kjøreskader på fastmarka og umulig å høste myrene.

(27.08.2022)


I dag var det hele 19,1 grader som maksimumstemperatur, men utpå dagen kom mørke skyer drivende. Det er vel et forvarsel om at regnværet kommer tilbake. I morgen er det nymåne, og da kan man vente værskifte. Dessverre blir det ikke noe værskifte til det bedre, for om meteorologene har rett, blir det sørvestkuling og ensifrede temperaturer.

(26.08.2022)


Styret og administrasjonen i Allskog SA har vært på styretur i området, og i kveld kom de hit til Elgsnes for å spise middag i naustet som er tilrettelagt for slike arrangementer. Refsnes matglede serverte en flott treretters middag, og med oppholdsvær og fin temperatur ble det en riktig så trivelig kveld.

(25.08.2022)


Dagen kalles barsok og har navn etter apostelen Bartholomeus. Denne dagen holder havfrua flytting med buskapen sin. Er det landvind denne dagen, kommer ikke havfrua seg i land. I så fall vil man ha rikelig med vinterfôr til buskapen. Men er det havvind, vil det bli pin-vår og bunød. I dag er det vindstille, så da spørs det om ikke havfrua kommer seg i land likevel.

(24.08.2022)


23. august har navnet Zakæus og er siste hundedagen. Når hundedagene er slutt, kan man vente et værskifte. Og det er bare fire dager til nymåne, noe som også kan føre til endringer i været. Sist, men ikke minst, var det en tydelig regnbue på himmelen i dag. Ifølge første Mosebok er det et tegn på at Gud kommer sine løfter i hu. Med så mange positive tegn kan det umulig bli annet enn bedre vær nå.

(23.08.2022)


I formiddag var sørvesthimmelen usedvanlig mørk og truende. Like etter at bildet ble tatt braket det løs med lyn og torden. Etter tordenvær kommer som regel det som på dialekt kalles floingsvind og floingsregn. Og vind og regn ble det. Først kraftig vind, og så bøttet regnet ned.

(22.08.2022)


I dag morges lå skodda tett. Før i tiden var det rene orkesteret av båtfløyter i slikt vær. Det var eneste muligheten man hadde til å varsle andre fartøyer om at man var der. I dag er det radar og kartplottere selv i mindre båter, så nå er det bare motorduren som forteller oss at det er båter på Toppsundet og Andfjorden.

(21.08.2022)


Planen var å male nordveggen på Ørnulfnaustet i dag, men stille vær og fuktig luft hadde gjort at kledningen ikke hadde tørket opp etter storregnet tidligere i uka. Bildet er tatt nedenfor naustet der graset har vokst til siden sist det ble servert middag i naustet. Kommende uke blir det igjen middagsservering, så da må også graset være kuttet.

(20.08.2022)


Lupin er en planteslekt i erteblomstfamilien. De har nitrogenfikserende bakterier på røttene og trenger derfor ikke tilførsel av gjødsel for å vokse. På Island brukes de til å vegetere ørkenaktige områder. I Norge er hagelupin, sandlupin og jærlupin svartelistet, da de er ansett å utgjøre høy til svært høy risiko for naturmangfoldet. Her på Elgsnes er det bare noen få lupiner som er forvillet fra hagen til den tidligere eieren av Ebergplassen.

(19.08.2022)


Et gammelt ordtak sier at en rød kveld gir en god morgen, mens en rød morgen gir en stormfull dag. Dette er et utsagn som er viden kjent. På engelsk lyder det: "Red sky at night - sailor's delight. Red sky in morning - sailor's warning." Vel nok bygger dette på observasjoeer, men også meteorologene sanner at det er en slik sammenheng.

(18.08.2022)


I natt åpnet himmelens sluser enda en gang, og det bøttet ned regn til et godt stykke ut på dagen. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde det så smått begynt å tørke opp, men da hadde bekker etter gårdsveien allerede laget veiter i grusen. Planen var å legge igjen et markestykke med tidlig høstsåing, men etter dette siste regnet blir det nok ikke tørt nok i tide til at det blir såing i høst.

(17.08.2022)


Regnværet som var varslet, har latt vente på seg. Måtte det bare dra forbi, for nå er det bløtt så det holder. Men det er bare en uke igjen av hundedagene, og snart er det nymåne, så da kan man håpe på et værskifte med tørrere vær. For selv om vi har hatt tre fine dager, må det mer til før det tørker skikkelig opp. Og nå lover meteorologene mye regn i morgen, så dermed blir jordene gjennomvåte igjen.

(16.08.2022)


Rundballene er på plass på gårdshaugen nede i Gården. Gårdshaugen er på det meste nærmere tre meter høy og består av søppel som har bygd seg opp gjennom århundredene. For her har det bodd folk fra tidlig middelander, og hanskje helt tilbake til vikingtid. Huset på gårdshaugen er fra første halvdel av 1800-tallet og var bebodd til slutten av 1960-tallet.

(15.08.2022)


Etter flere dager med overskyet vær og regn sprakk skydekket i dag opp, og vi fikk tilløp til solskinn. Vinden stilnet også, så det ble riktig en trivelig dag, selv om temperaturen ikke ble høyere enn 14,2 grader. Meteorologene melder om at varmere vinder er på vei, men selvsagt med lavtrykk og kald og fuktig havvind i bakkant.

(14.08.2022)


I kveld passerte frakteskuta Martin H. fra Harstad-rederiet Seaworks Elgsnes på vei til asfaltverket på Skjærstad. At det er lokalkjente navigatører, er tydelig. For de fleste grus- og sandbåtene følger hovedleia utenfor Måsskjæran, Mellabø'n, Sørbø'n og Kortan, mens Martin H. tok innerleia som er en del kortere.

(13.08.2022)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og viser Nordhågen, Ringskjæret og Litjeknausen på vestsiden av Vågen. Bakenfor ses Nordste Måsskjæret, og helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya midt i bildet.

(12.08.2022)


Regnet har fortsatt, og i dag har det i tillegg blåst kuling fra sørvest. Bare en av turistfiskebåtene var utleid denne dagen, så det var bare to personer som ble forhindret fra å dra ut på havet. Havna er ekstra godt beskyttet mot vinder fra sørvest, så båtene ligger trygt i havn. Fra i morgen er alle tre turistfiskebåtene utleid, så det er å håpe at været roer seg til da.

(11.08.2022)


I kveld åpnet himmelens sluser, og regnet høljet ned. Kraftreservoarene renner over, så vi trenger ikke mer nedbør på en god stund. Værgudene burde heller se i nåde til folk i Sør-Norge som sliter med skyhøye strømregninger, og latt regnet falle der. Men det hjelper vel lite, for eksportkapasiteten for strøm er nå så stor at elektrisitetsselskapene nok greier å tømme vannmagasinene uansett.

(10.08.2022)


I kveld var det et fint skyglan ute i Andfjorden. "Sola trække vatn", sa de gamle, for dette ble sett på som et forvarsel om at det kommer mye regn. Meteorologene spår at et kraftig lavtrykk med vind og reng er på vei. Så når vitenskapen og de gamle værtegnene er samstemte, kan man vel gå ut fra at det blir slik.

(09.08.2022)


Nede i Oppsetta har geitramsen tatt over området der Bertelnaustet stod. Selve navnet Oppsetta bærer bud om at dette fra langt tilbake i tid var stedet der båtene ble satt opp på land. Det er ikke rart, for her kan man komme på havet og i land uansett vær. For Kveitskjæret og Ringskjæret skjermer for nordavinden, og Rateneset for østlige vinder.

(08.08.2022)


Bildet er tatt fra snuplassen nede på Raten og viser fra venstre Ørnulfnaustet, bebyggelsen oppe på Storbakkan og til høyre husene nede i Gården. Steinen helt til høyre i bildet kalles Storsteinen og er bare overflødd ved storflo. Bakerst til venstre ses Hovmannstiaksla og Nonshågen.

(07.08.2022)


I kveld var det et menneske som rigget seg til med fotostativ og kamera ytterst i Ringskjæret. Om det var solnedgangen som skulle foreviges, ble det nok en skuffelse, for skydekket var lavt og tett. I bakgrunnen ses en del av Andøys, med Åse til venstre og Å til høyre. Og derimellom går Roksdalen inn.

(06.08.2022)


Etter mye regn i natt, ble været stadig bedre utover dagen, og i kveld tittet sola tidvis fram mellom skyene. Skyene som var igjen på himmelen i kveld, hadde nok tømt seg for regn, for dette er ikke regnværsskyer.

(05.08.2022)


Fjorårets rundballer er hentet, og rundballene av årets grøde er nå lagret på gårdshaugen. Og sent i kveld ble de siste rundballene fra Mølnelvsletta og Hestenvika kjørt til lagringsplassen oppe ved Storhågen. Det var meldt mye regn for morgendagen, så det var viktig å bli ferdig med rundballekjøringen før jordene igjen ble for bløte til å ferdes på med traktor.

(04.08.2022)


I motsetning til i går har det stort sett vært oppholdsvær i dag. Det var først fram mot midnatt at det kom litt regn. Det er for tiden lite vind, og da bildet ble tatt nå i kveld, var det blikkstille hav. For fisketuristene, som ønsker litt vind når de fisker, er det til og med for stille nå.

(03.08.2022)


I dag har det vært en skikkelig regnværsdag, så det var greit å bruke dagen til innearbeid. Arbeid på jordene var uansett ikke aktuelt, for kjøring på eng og åker gjør mer skade enn gagn når jorda er gjennombløt. Mot kvelden sluttet det å regne, men fortsatt lå fjellskodda på toppen av Elgen da bildet ble tatt sent i kveld.

(02.08.2022)


Dagen ble kalt Peders fengsel, og var i den katolske kirken minnedag for apostelen Peters fangenskap før martyriet. På latin var navet Petri vincula, noe som i folketradisjonen ble til Per Vinkel. I Norsk Folkekalender fra 1848 står det at om det regner da, vil det vare i tre uker. Denne forestillingen finnes over store deler av Nord-Europa.

(01.08.2022)


Midnattsolperioden er definitivt forbi, for nå går sola i skjul bak Andøyfjellene ved 23-tiden. "Ja, nu veit vi ka vei det bær," pleide de gamle å si. Men enn så lenge er daglengden på 20,5 timer, og solnedgangene er fortsatt fine.

(31.07.2022)


I dag har det vært en finværsdag, og mange har funnet veien til sandfjæra her på Elgsnes. Også et par båter var kommet til. Lenger ute var det kajakkpadlere, og på grunt vann lå det folk på brett. Den asurblå fargen på bildet skyldes at sanden er synlig gjennom vannmassene.

(30.07.2022)


Rundballene fra i fjor er forlengst solgt, men ikke alle er hentet ennå. I dag var Sigurd fra Hemmestad her og hentet et lass rundballer som har vært lagret på gårdshaugen. Nå er det bare et lass igjen før området kan benyttes som lager for årets grøde.

(29.07.2022)


Etter en skikkelig regnværsdag i går klarnet det i dag opp med tilløp til sol etter hvert. Så det med regn i sju dager etter sjusoverdagen holder nok ikke stikk. Men så er det jo nymåne nå, og da pleier det å bli et værskifte. Før i tiden studerte man almanakken for å finne ut i hvilken himmelretning månen tente, for det anså man som et sikkert signal om hvordan været ble framover.

(28.07.2022)


27. juli har navnet sjusoverdagen etter en gammel legende fra 500-tallet. I folketradisjonen var dette en merkedag for været, for slik været er på sjusoverdagen, skal det forbli i sju dager eller sju uker. I dag har det vært nordavind og mye regn, så vi får håpe at det er i sju dager, og ikke i sju uker at dette været skal fortsette.

(27.07.2022)


Det heter at slik været er de tre første hundedagene, skal det bli de tre neste ukene. Da er det ikke så rart at dette blir ei regnværsuke. Neste uke bør bli bra ut fra hvordan været var 24. juli. Og i går var været vekslende, så uka deretter blir vel også det. Forutsetningen er at de gamle værtegnene fortsatt er gyldige nå som klimaet er i endring.

(26.07.2022)


25. juli er tredje hundedag og kalles Jakob våthatt. Jakob er etter apostelen med samme navn, og våthatt henspiller på at nå ventet man regn. Jakob våthatt er også merkedag for høstværet, for er dagen våt, blir det også en våt høst.

(25.07.2022)


Utsikt fra oppe på Storbakkan der rundballene nå er kjørt vekk. Nede på Storåkeren ligger fortsatt rundballene i påvente av at han som har kjøpt fjorårets rundballer, skal hente de resteremde baøøeme på gårdshaugen. Først når det er gjort, blir det plass for lagring av årets avlingr.

(24.07.2022)


I dag passerte Havila Castor Elgsnes på sør. Det er det andre av Havilas skip som er satt inn i kystrutefart etter at de vant anbudet for fire av de elleve skipene som trafikkerer kysten fra Bergen til Kirkenes. Havila Capella, som var det første av selskapets skip som ble satt i trafikk, lå ved kai i Bergen i to og en halv måned som følge av sanksjonene mot Russland, men er fra slutten av juni igjen kommet i drift.

(23.07.2022)


Sigurd på Hemmestad ble ferdig med rundballepakkingen i går formiddag. Det kom litt regn før de aller siste ballene ble presset og pakket, men med nattarbeid og litt flaks gikk det bra også denne gangen å slå ned alt graset på en gang. I gamle dager brukte en hel familie nesten en måned på å høste en firedel av arealet, så ingen må si at ikke effektiviteten har økt i jordbruket.

(22.07.2022)


Geitramsen (Chamaenerion angustifolium) står i bloms. Planten er fin å se på, men kan også være en nyttevekst, selv om slik bruk er lite utbredt nå til dags. Unge blader kan brukes som salat, og av tørrede blader kan lages urtete. Roten er mest næringsrik, men den beske smaken gjør at den må tilberedes før den kan spises. Planten har i folkemedisinen vært brukt mot en rekke plager.

(21.07.2022)


I dag startet arbeidet med å presse graset til rundballer, og selv om det kom litt regn i ettermiddag, har det ikke vært til hinder for rundballepressingen. I morgen skal det imidlertid komme mer regn allerede på formiddagen. og ved tolvtiden skal vinden snu på sørvest, så da kan man regne med større mengder nedbør. Forhåpentligvis er alt graset pakket i plast til da.

(20.07.2022)


Han som presser rundballer for meg, gjorde seg først ferdig hjemme. Og deretter kom regnet, så slåttonna her måtte utsettes. Nå har meteorologene lovet et par dagers opphold i regnbygen, så dermed ble alt graset slått ned i dag. Så får man bare krysse fingre for at været holder seg til alt graset er pakket i rundballer.

(19.07.2022)


Mye regn i det siste har gjort at slåtten ikke har kommet i gang ennå. Senest i går kom det mye nedbør, men selv om det gikk regnbyger inn Toppsundet også i dag, slapp vi unna denne gangen. De neste par dagene skal det bli bra vær, så da bør det bli fart på høstingen.

(18.07.2022)


Det har vært enda en våt dag, men utpå dagen sluttet det å regne, selv om det ikke klarnet opp. Da bildet ble tatt i kveld, hadde også vinden stilnet. Stille er det også i gjestehuset nede på Raten som følge av at fisketuristene som skulle ha vært her nå, hadde booket reisen med SAS, og derfor var forhindret fra å komme. Heldigvis kommer neste turistgruppe med bil.

(17.07.2022)


I dag morges satt disse to harene rett utenfor inngangsdøra. Det er nå så mye hare at den er blitt et problem ved at den gnager hull på rundballene slik at disse blir ødelagt. Eksplosjonen i harebestanden henger sammen med at det nesten ikke er rev. Om dette skyldes reveskabb eller at det har vært overdreven jakt på reven, er imidlertid usikkert.

(16.07.2022)


I dag åpnet himmelens sluser seg, og regnet har høljet ned hele dagen. Nede ved Kattbekken er det ei dump i veien, og fordi graset har bygd opp jordvoller langs veikantene, blir det en stor vanndam der. Verre er det at engene er slått flate, så om det ikke tørker opp, kan graset begynne å råtne. Graset skal forresten uansett høstes så snart det blir forhold for det.

(15.07.2022)


At folk oppholder seg på sandfjæra her på Elgsnes er helt greit. Men at de slenger fra seg engangsgriller og annet søppel i naustveggen når de drar hjem igjen, er en uverdig måte å takke for seg på.

(14.07.2022)


Og så kom skodda sigende. Da bildet ble tatt i kveld, var bare toppen av fjellet Elgen synlig over skodda som kom veltende inn fra vest. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si når solskinn og varme ble avløst av skoddenordavind.

(13.07.2022)


Det har vært enda en fin midtsommerdag med temperatur opp til 24,9 grader. Et nydelig vær for fisketuristene, men så fikk de beskjed om at flyet deres i morgen er kansellert. Dermed måtte de skaffe seg leiebiler for å kjøre til Gardermoen slik at de når Lufhansas flygning tilbake til Tyskland. Så det ble en hastig avreise allerede i dag.

(12.07.2022)


En fin solskinnsdag der temperaturen så vidt nådde over 20 grader nå i kveld. Bildet er tatt fra snuplassen nede på Raten over mot Gården på andre siden av Vågen. Til tross for bra vær, var det lite folk på sandfjæra. Ei tysk dame var imidlertid innom og forhørte seg om det var mulig å leie hus i to måneder til vinteren. Men siden gjestehuset leies ut til grupper, ville det bli alt for dyrt for henne alene å leie seg inn der.

(11.07.2022)


I kveld var det åpning i skydekket langs horisonten i nord, og ved midnatt var sola kommet langt nok ned på himmelen til at halve soløyet var synlig under skydekket. Det var nok til å skape den karakteristiske refleksen av sola i stille hav. Da sier vi at sola staver i sjøen.

(10.07.2022)


Nede på Raten er det skarp sandjord, så vanligvis vokser det ikke mye gras der. Det må være den kalde og våte våren som gjør at det nå var uvanlig mye gras rundt gjestehuset. Så dermed måtte kantklipperen tas i bruk for å slå ned graset slik at fisketuristene får mer tumleplass når de ikke er på havet.

(09.07.2022)


Det er fortsatt en stund til midnattsolperioden tar slutt, men med overskyet vær begynner allerede kveldene å bli blå. Det er alltid like founderlig hvor fort tiden går om sommeren. Midnattsolperioden og mørketiden er omtrent like lange, men mørketiden virker å vare mye lenger.

(08.07.2022)


I går dro de litauiske fisketuristene, og en tysk gruppe skulle komme. Dette er folk som har vært her mange ganger før, og som dels kommer med bil og dels med fly. De fire som kjørte selv, dukket opp, mens de resterende åtte ikke kom videre fra Gardermoen grunnet SAS-streiken. De måtte leie biler, og var ikke framme før i dag. I kveld hadde de ihvertfall vært på havet, og bildet ble tatt da de akkurat var kommet i land.

(07.07.2022)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes

(06.07.2022)


Det begynner å nærme seg slåttonn, og da blir det spennende å se hvordan avlingsnivået er i år. I vår så det ikke så lovende ut, men varmen den siste tiden har gjort underverker. Det har faktist vært mulig å se forskjell på grasveksten fra dag til dag. Og mye nedbør tidligere i år har gjort at graset ikke har sviddes av på den skarpeste sandjorda.

(05.07.2022)


I dag var firmaet Stoklands fra Hamarøya her og tømte septiktankene. Fordi de har montert avvanningssystem på bilen, tar de bare med seg fastmassen, noe som gjør at de kan tømme mange septiktanker før de behøver å deponere innholdet.

(04.07.2022)


I det siste har det vært uvanlig mange fine midnattsolkvelder med speilblankt hav. Da blir det også et flott gjenskinn av sola i havet. Men det er ikke bare fordeler med kombinasjonen av vindstille og høye temperaturer, for det hjelper lite å åpne vinduene til soverommene når det ikke er vind som lufter ut den trykkende varmen som gjør det umulig å få en god natts søvn.

(03.07.2022)


I dag nådde temperaturen 28,2 grader, og uten vind ble varmen ganske trykkende. Varmen så imidlertid ikke ut til å plage dem som valfartet til sandfjæra her på Elgsnes. Sjøtemperaturen må tydeligvis også ha blitt ganske bra, for nå er det ikke bare barna som bader.

(02.07.2022)


Skogstorkenebben (geranium syulvaticum) står i blomst. Til forskjell fra de fleste blomsterplanter, blomstrer den ikke før den er sju til ti år gammel. Før den tid sprer den seg vegetativt. Skogstorkenebb ble tidligere brukt til farging av garn som da ble gråbrunt. Planten var mindre brukt som medisinplante, men rota inneholder my garvesyre, og ble til dels brukt mot en rekke lidelser.

(01.07.2022)


Etter at temperaturen kom ned på et mer normalt nivå, ble det mindre folksomt på sandfjæra. Men selv om soltilbederne uteblir, kommer det fortsatt folk hit for å gå tur på fjæra. At unger vil tegne i sanden og bygge sandslott, er forståelig. Men at voksne folk kjører helt fra Harstad bare for å spasere fra Oppsetta til Ratebergan og tilbake, er verre å skjønne for en som har vokst opp her.

(30.06.2022)


I går var maksimumstemperaturen 29,7 grader, og ennå i dag morges viste termometeret 26,4 grader. Men utover dagen skyet det over, og det kom litt regn. Temperaturen har også falt mye, og kl. 23.30 var den 13,2 grader. Så da er vi tilbake til temperaturer vi er mer vant til.

(29.06.2022)


I kveld kom Einar Nymoen med ei gruppe danske musikere som har deltatt under Festspillene i Nord-Norge. I tillegg til å se kveldssola fikk de også en kortversjon av gårdshistorien, samt en snarvisitt i Normangården nede på Raten. Gjestene som skulle ha vært der, dro nemlig en dag før tiden, slik at gjestehuset tilfeldigvis var ledig i kveld.

(28.06.2022)


Dette har vært årets varmeste dag så langt med maksimumstemperatur på 25,4 grader nå i ettermiddag. I løpet av dagen har det vært tilløp til skyer på himmelen, men de har forsvunnet igjen. Så ved midnatt var det skyfritt og stille hav, og da er midnattsola fin over Grøtaværran.

(27.06.2022)


Havseileren på bildet hadde i det minste seil oppe, men det var mest for syns skyld. For med flau vind til vindstille var framdriften for rask, og dessuten bråket motoren også ganske mye. Den gang klipperne pløyde verdenshavene, fryktet man langvarig vindstille mer enn storm, så det er sikkert fornuftig med en hjelpemotor. Men for dagens havseilere er det nok mer hovedmotor.

(26.06.2022)


Ballblomen (trollius europaeus), eller kneppsoleia som den kalles på dialekt, står i blomst nå. Det er en flott ball av gule kornblad med lang og stiv stilk, så den har sin naturlige plass i villblomstbuketter på denne tiden av året. Ballblomen trives best på fuktig og næringsrik jord. Den vokser over det meste av landet, men i særlig grad her nord. Den var da også fyleksblomst for Troms inntil den ulykksalige sammenslåingen med Finnmark.

(25.06.2022)


Jonsok var en viktig merkedag, for jonsokværet bar bud om været for hele sommeren, og det stod over alle andre værmerker. I dag har det vært skiftende vær, med maksimumstemperatur på 15 grader, oppholdsvær og for det meste overskyet. Men det har også vært perioder med solskinn. Så da blir vel ikke sommerværet så verst i år.

(24.06.2022)


Dårlig vær på sankthansaften er ikke noe særsyn, men i år var det både overskyet, vind og regn. Hvor mye folk som kommer hit ut jonsokkvelden, avhenger av været. Så i kveld er det bare en utenlandsk bobil på snuplassen nede i Oppseta. Det er heller ikke noen som har leid Ørnulfnaustet i dag. Men i morgen kommer det gjester, så da er det å håpe at været blir bedre.

(23.06.2022)


Onsdager er "change over day". Det betyr at en gruppe fisketurister dro i formiddag, og en ny gruppe ankommer i løpet av ettermiddagen. Derfor lå alle tre turistfiskebåtene i havn da bildet ble tatt.

(22.06.2022)


I formiddag snudde sola, og med kald skoddenordavind er det lite som minner om høysommer. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Det er forunderlig hvor fort tiden går fra snøen er blitt borte til sola igjen er på nedtur. Dette skjer hvert år, og når man ser seg tilbake, lurer man på hvor dagene ble av.

(21.06.2022)


I dag stod inspeksjon av utmarkgjerdet på programmet. Det er utrolig hvor mye kratt som har vokst opp langs med gjerdet. Det er nesten så man må ha med jungelkniv for å ta seg fram langs gjerdet. Selv om gjerdet er i god stand, er det en og annen gjerdpåle som må skiftes. Disse er nå spraymerket, så de skal være lett å finne igjen. Bildet er tatt fra gjerdets høyeste punkt ovenfor Buberget.

(20.06.2022)


I dag har det vært enkelte solgløtt, men for det meste har det vært skyet med klam havluft. Og skodda har heller ikke vært langt unna. Kommende uke er det både jonsok og festspillåpning, så da blir det nok skitvær en stund framover.

(19.06.2022)


I natt var det et nydelig vær med stille hav og skyfri himmel. Når solrefleksen i sjøen ser ut som en påle, sier vi at sola staver i havet. Det blir ihvertfall fine midnattsolbilder da. Sola skinte til ut på formiddagen, men så skyet det over. Og mot kvelden kom det igjen regn.

(18.06.2022)


Av Store norske leksikon framgår det at fjellfiolen (viola biflora) vokser på litt fuktige og ofte næringsrike steder i fjellet. Dette bildet er tatt bak våningshuset som ligger på om lag 10 meter over havet. Wikipedia har fått med at planten også vokser i lavlandet. Så i dette tilfellet er Wikipedia mer presis en SNL.

(17.06.2022)


Det er veldig lite rev i området. Om det skyldes skabb eller intensiv jakt er visst omstridt. Men det er uansett klart at harebestanden har vokst så mye at den har blitt et problem. I vinter var første gang at haren gill løs på rundballene. Hadde den nøyd seg med å ete på et par rundballer, hadde det vært greit, men den har smakt på veldig mange rundballer. Og når plasten punkteres, går det ut over fôrkvaliteten. Denne karen her inspiserer derimot den nyslåtte plenen.

(16.06.2022)


Det gamle huset til venstre i bildet ble bygd av han Gammel-Bertel tidlig på 1800-tallet. Etter 1960-tallet har det ikke hatt helårsbosetting, og nå er det mye forfalt. Grunnen til at det ikke er revet, er at det står på en fredet gårshaug der det ikke vil bli tillatt å oppføre et nytt hus. Men så langt er det ikke funnet en forretningside som forsvarer renoveringskostnadene.

(15.06.2022)


Kristen Nilsen slo seg ned som husmann på Hågen i 1869, men husmannsseddel fikk han først i 1878. Her på Elgsnes var det i alt sju husmannsplasser. I tillegg til plassen på Hågen var det Losnedalplassen og Kvamplassen på Lyngmyra, Ebergplassen, Jonsborg, Steinsletta og Skarveien. De fleste husmannsplassene ble fraflyttet før eller rundt år 1900, mens Lyngmyra ble selveierbruk i 1922 og Hågen så sent som i 1947. Nå er også disse plassene forlengst fraflyttet.

(14.06.2022)


At løvetanna er et harført ugras, vet alle som har prøvd å hattre den. Et løvetannfrø falt ned i en liten sprekk i betongplatten foran inngangsdøra for noen år siden. Og deretter har løvetanna kommet igjen år etter år, og det til tross for at alt plantemateriale over betongen spas bort hver vinter når platten måkes for snø.

(13.06.2022)


Her på Elgsnes hadde man fra gammelt av et årvisst merke på når slåttonna skulle starte. Det var tre dager etter at siste snøflekken hadde tint i fjellet Elgen sør for gården. Det pleide å stemme ganske godt til langt inn på 1960-tallet, men etter det har snøen forsvunnet tidligere og tidligere. Nå kan noen små snøflekker skimtes til høyre for steinura til venstre i bildet. Og de tiner nok lenge før det er tid for høsting.

(12.06.2022)


I formiddag var det vindstille og skikkelig lummert. Ikke uventet resulterte det i kraftige regnbyger. Mot kvelden ble det igjen oppholdsvær, men fortsatt vindstille. Temperaturen falt imidlertid under ti grader, så det går ikke fort med grasveksten selv om det er rikelig med lys og jordråme.

(11.06.2022)


I dag var det solskinn, og da skinte løvetennene nede på Raten om kapp med sola. Utenfor passerte frakteskuta Canole på vei fra asfaltverket på Skjerstad til pukkverket på Annfinnslett i Vestbygda for å hente mer stein til å blande i asfalten.

(10.06.2022)


I formiddag passerte Havilas kystruteskip Castor Elgsnes på sør. Det er det andre av i alt fire skip som til nå er kommet i drift. Det spanske verftet som skulle bygge to av skipene, gikk konkurs, og koronapandemien skapte også forsinkelser. De siste to skipene er forhåpentligvis i drift før jul. I tillegg er Capella finansiert av et russisk selskap, så det skipet ligger nå ved kai i Bergen grunnet sanksjonene mot Russland etter invasjonen i Ukraina.

(09.06.2022)


Bildet til høyre er tatt ovenfor Kveitskjæret. Det var der man dro i land storkveita i gammel tid. De riktig store kveitene tok man ikke inn i båten, men festet en "krøkarångåll" i kveita og tok den på slep. For at ikke kveita skulle bli forurenset på sandfjæra, ble den dratt opp på Kveitskjæret og partert der.

(08.06.2022)


I kveld ble det arrangert middag i naustet for kulturetaten i Troms og Finnmark fylkeskommune. Om det var gravøl for den unaturlige fylkeskommunen, vites ikke, men det ble uansett en trivelig sammenkost. I tillegg til maten fikk de også en kort orientering om gårdens historie gjennom 10000 år.

(07.06.2022)


I kveld var det et flott skyglan ute i Andfjorden. "Sola trække vatn", sa de gamle. De tok dette som et tegn på at det ville bli mer regn. Om man skal tro meteorologene, stemmer det - ihvertfall denne gangen.

(06.06.2022)


Enda en dag med ruskevær, men i kveld var det i det minste en glippe i skylaget på nordhimmelen. Det betyr nok likevel ikke at pinseria er over, for så lett slipper den nok ikke taket. For grasveksten gjorde det uansett godt med nedbør nå. De gamle pleide å si at det aldri ble for mye nedbør før jonsok, og det er uansett bedre å få nedbøren nå enn når graset skal høstes i juli.

(05.06.2022)


Til tross for at vi er midt i pinseria, var det likevel en bobil som forvillet seg hit ut i kveld. Men folkene holdt seg klokelig inne i bobilen, og sandfjæra lå øde, så da kan silendene komme i land. Også for lokalbefolkningen kan skitværet ha sine fordeler, for da er det ikke ungdommer som roper og skriker nede på sandfjæra nattestid så det er umuli9g å få sove.

(04.06.2022)


Og så var det slutt på finværet. Men det er ingen grunn til å bli overrasket, for dårlig vær i pinsen er så vanlig at det kalles pinseria. Det er den siste av riene før sommeren, om man da ikke skal ta med grisværet som pleier å inntreffe under Festspillene i Nord-Norge. Det blir i så fall festspillria.

(03.06.2022)


De tsjekkiske fisketuristene som kom sent i går kveld, hadde sin første tur på havet i dag. Og allerede på første tur ble det kveitefangst. Fra gammelt av var Andfjorden kjent som en av de beste kveitefjordene i landet, men reketrålingen gjorde at kveitebestanden ble nesten utryddet. Etter at det ble slutt på reketrålingen har imidlertid kveitebestanden tatt seg veldig godt opp igjen.

(02.06.2022)


Også sist natt var det ei nydelig midnattsol, og denne gangen ble bildet tatt ved halvettiden som stemmer bedre med når sola står i nord enn ved sommertidsmidnatt. Uansett har vi hatt et utrolig fint vær de siste dagene, og blikkstille hav flere kvelder på rad er ikke hverdagskost.

(01.06.2022)


I kveld var det blikkstille hav, sol fra skyfri himmel og fin temperatur. Så sent som kl. 19.30 var det hele 21,1 grader, så selv om det har vært nye trasig vær denne våren, fikk vi en god kompensajon i ovegangen til sommer. Skjønt våren har vært våt, har det vært lite nedbør i det siste. Så en skikkelig regnskur nå hadde gjort seg for grasveksten.

(31.05.2022)


Nå var det på høy tid å plante på familiegravstedet på kirkegården her på Elgsnes. Der er far og mor, farfar og farmor, samt farbror Ivar gravlagt. Farfar døde før kirkegården her ble anlagt, så han var først gravlagt på Trondenes, men ble gravd opp og flyttet hit da grenda fikk egen kirkegård. Onkel Ivar døde i Seattle hvor han bodde, men hans siste ønske var å bli stedt til hvile i gamlelandet, så her ble det en urnebegravelse.

(30.05.2022)


Sist natt var det ei flott midnattsol som stavet i speilblankt hav. Det er på denne tiden at midnattsola er aller finest. Når sola kommer høyere på himmelen ved midnatt, skinner den sterkere, og det blir heller ikke samme rødforskyvningen av lyset. For når sola står nær horisonten, får solstrålene en lengre vei gjennom atmosfæren, og det kortbbølgede lyset spres mer enn den røde delen av spekteret slik at lyset blir rødlig.

(29.05.2022)


Selv om over 80 prosent av aksjene i Hurtigruten ASA er på utenlandske hender, går skipene fortsatt i rute mellom Bergen og KIrkenes, og anløper de samme havnene som før. Og skipene bidrar til verdiskapingen på kysten, både gjennom godsfrakt og gjennom pengene turistene legger igjen i havnene. Kontrasten til cruiseskipene som ikke legger igjen annet enn forurensning, blir derfor stor. I formiddag var det MS Nordkapp som passerte Elgsnes på sør.

(28.05.2022)


Sommarmat
av Helge Stangnes
.

Småsei og rabarbrasuppa,
ekte nordnorsk sommarmat,
og med levver og potetes
treng du 'kje agurksalat.
Men man bør jo variere,
suppa blir i lengda søt,
søndagan vil vi servere
storsei og rabarbragrøt.

(27.05.2022)

I formiddag passerte cruiseskipet World Voyager forbi Elgsnes. Men det er ikke bare her de seiler forbi. Det har de gjort både i Vest-Finnmark og i Troms. Og heller ikke i Nordland er det lagt inn havnebesøk. Første stopp er i Trondheim, kanskje for å bytte passasjerer. Slik utnytter utenlandske cruiserederier norskekysten til egen vinning uten å legge igjen noe som helst annet enn forurensning.

(26.05.2022)


Varmen de siste dgene har fått skogen til å begynne å grønnes. Og i dag gol gjøken for første gang i år. Før i tiden sa man at om gjøken gol i svart skog, ble det mange "lausingsunger" det året. Men nå er det lenge siden det var stigmatiserende å være født utenfor ekteskap, så akkurat det forvarslet har liten betydning i dagens samfunn.

(25.05.2022)


Sist natt fikk vi det første glimtet av midnattsola i år. Det er sommertidsmiddnattsola som er avbildet, men nå har sola kommet så høyt på himmelen at den også er synlig når sola står i nord. Det ser imidlertid ut til å gå mot permanent sommertid, så da blir det vel slutt på å snakke om når det egentlig er midnattsol.

(24.05.2022)


I kveld var Einar Nymoen her og fikk noen urskiveemner til klokkene han produserer. Det var både bjørk, selje og rogn. Han hadde med egen motorsag, men ikke verneutstyr. Da dette ble påtalt, kunne han fortelle at han hadde alt av verneutstyr, men at det lå på hytta. Einar ble ikke skadet, men han steinskar motorsagkjedet så det holdt.

(23.05.2022)


Sist natt har noen idioter tatt turen hit ut for å kjøre tulling i enga. I en situasjon der det blir stadig større knapphet på mat i verden, burde alle gjøre sitt for at vi produserer mest mulig mat selv. Men det finnes tydeligvis noen som ikke skjønner sammenhengen mellom jordbruk og maten i butikkhyllene. Vandaler som dem som var her sist natt, bør i hvert fall stille bakerst i køen om det blir knapphet på mat!

(22.05.2022)


Det er fortsatt skyet vær, men temperaturen har blitt mye bedre i løpet av de siste dagene. I dag var det en maksimumstemperatur på 10,8 grader, mens den i går var oppe i hele 13,7 grader. Og i kveld var det nesten slik at solstrålene greide å trenge gjennom skydekket.

(21.05.2022)


Ved midnatt skulle sola ha vært synlig for første gang i år. Men som bildet viser, var det overskyet i kveld, så noe midnattsolbilde ble det ikke denne gangen. Men det byr seg vel snart en anledning, for midnattsolperioden varer ennå i to måneder.

(20.05.2022)


Selv om det har vært solskinn fra skyfri himmel i hele dag, går mye av varmen med til å smelte snøen. Skikkelig varme blir det derfor ikke før snøen har tint. og fortsatt ligger det en god del snø når man kommer et stykke opp i marka. Bildet ble tatt under inspeksjon av at stikkrennene på skogsveien er åpne slik at ikke smeltevannet finner nye løp og skader veien.

(19.05.2022)


Det er fortsatt to dager til vi kan se midnattsola når sommertiden legges til grunn, og fire dager til sola er over horisonten når den er i nord. Men i kveld var det klar himmel og havblikk, så da var sola fin også klokken 23. Dermed ble det et kveldssolbilde i denne omgang.

(18.05.2022)


I dag morges var det flaggheising på tre flaggstenger, og da bildet ble tatt like etterpå, gikk det en snøbyge i bakgrunnen. Fra gammelt av var 17. mai sådag for bygget her på Elgsnes. I ærefrykt for kornet, og i håp om god avling, sådde man alltid barhodet. I år hadde nok det blitt en kald fornøyelse. Og selv om man før i tiden var opphengt i bestemte datoer, ville man nok ikke sådd med dagens vær. For det meste av kornet hadde i så fall blåst bort.

(17.05.2022)


Hver vår må det sjekkes at det er fritt utløp fra grøftesystemene som ligger i de fleste jordene. I dette tilfellet var det ikke naturen som hadde snevret inn utløpet fra samlegrøfta, da steinen som delvis tettet åpningen var slått så hardt inn at det måtte redskaper til for å få den ut. For tre år siden var utløpet fra et annet grøftesystem tettet så effektivt med plast at samlegrøfta måtte graves opp og sugegrøftene spyles. Det er å håpe at folk som driver med slikt som dette, kan få kyndig legehjelp!

(16.05.2022)


Etter en fin dag i går har regnet bøttet ned i dag. Dermed har engene igjen blitt søkkvåte. Når meitemarken føler at den er i ferd med å drukne, kommer den opp til overflaten. Da er måsene på pletten og forsyner seg. Forhåpentligvis blir det nok meitemark igjen, for den er en jordforbedrer av rang.

(15.05.2022)


I dag nådde temperaturen 10,5 grader, og det var til og med solskinn i en lengre periode. Man begynte nesten å tro at det begynner å tørke opp slik at det blir mulig å komme i gang med våronna. Men på dagsrevyen kom meteorologen og varslet mer kaldvær og snø. Det er nok nå!

(14.05.2022)


I dag nådde temperaturen 8,9 grader, og mer skulle det ikke til før det ble grønnskjær på markene. Men fortsatt er det veldig vått, og med mer regn i vente, blir det nok ikke gjødselspreding med det første. På Østlandet sukker man nå etter regn, mens her håper vi på tørrvær. Så østlendingene kan mer enn gjerne få regnet den neste måneden.

(13.05.2022)


I år er det senere vår enn hva vi har blitt vant til i løpet av de siste årene. Telen har gått for en god stund siden, og innmarka er så og si snøbar nå. Men lave temperaturer og mye nedbør gjør at det ikke tørker opp, så det tar nok ennå en stund før det blir mulig å komme ut på enga med traktor for å spre handelsgjødsla.

(12.05.2022)


Det er mye jern i jorda her på Elgsnes. Det skaper problemer for dreneringssystemene som stadig går tett. Det er grunnen til at det er lagt ned kummer. Men nå hadde utløpet fra denne kummen gått tett, så da må man til med lensepumpe for å få tømt kummen slik at utløpet kan stakes opp.

(11.05.2022)


Før i tiden, da man måtte ut i småbåt for å levere melkespannene og for å hente tomspannene, fulgte man med på hvilken retning Gårdsbekken rant nedover sandfjæra. Bøyde den av vestover, ble det ruskevær med vind fra nord, men bøyde den østlig, ble det landvind og mindre strevsomt å ekspedere grytlandsferga. Nå bøyer bekken mot øst, så dermed går det trolig mot bedring i været, ihvertfall når det gjelder vind.

(10.05.2022)


I grøfta ved snuplassen nede i Oppsetta har det vokst opp ei selje som har fått mye snø over seg slik at noen av stammene er bøyd ned. Under snøen har så vånd gnagd vekk never og bark. Det er egentlig rart at dette er smakelig mat, for seljebarken er ganske besk. Den inneholder også acetylsalisylsyre, så kanskje våndene var plaget med hodepine?

(09.05.2022)


Etter at uværet spaknet i går kveld begynte det å snø, og i dag morges var jordene hvite. Men etter hvert smeltet snøen, så i ettermiddag var det igjen stort sett barmark. Maisnøen blir sjelden liggende lenge, men når det stadig kommer ny nedbør og temperaturene er lave, tørker ikke jordene opp. Så det blir nok sen våronn i år.

(08.05.2022)


Sist natt var det kraftig vind fra sørvest og vest. Et gammelt ord sier at jo sterkere sørvest, dess snarere nordvest. Og i formiddag dreide vinden på nordvest og økte i styrke. Da "han kom mde han" som vi sier, var nok vinden oppe i liten storms styrke, men avtok etter hvert til kuling. Temperaturen har også falt utover dagen, og i kveld kom nedbøren igjen som snø.

(07.05.2022)


Med ti plussgrader og regn ble det i dag fart på snøsmeltingen, så nå er det stort sett bart på innmarka. Men selv om telen i jorda har tint, blir det nok ennå en stund før det tørker opp. Nå skal nemlig vinden dreie nordlig, og nedbøren skal igjen komme som snø. Så det blir nok ikke våronn før 17. mai i år.

(06.05.2022)


Oppsetta er det eneste stedet her på Elgsnes der man kan komme ut på sjøen og i land uansett vær. Så det er ikke tilfeldig at stedet har fått navnet Oppsetta, for her satte man opp bådene i vikingtid, og ganske sikkert før den tid også. For havbåra bryter av på Ringskjæret og Kveitskjæret, mens Rateneset beskytter mot bølger fra østlig kant.

(05.05.2022)


Selv om landskapet fortsatt har et vinterlig preg, er det nå mindre enn tre uker til vi igjen kan se midnattsola. Men allerede er det lange lyse kvelder med flotte solnedganger. Og i kveld var nordvesthimmelen uvanlig rød etter solnedgang.

(04.05.2022)


Dagen kalles korsmesse og er en kirkehøytid som i katolsk tid ble feiret til minne om at Kristi kors ble funnet i Jerusalem på 300-tallet. For bøndene var dagen viktig, for nå regnet man buskapen som framfødd. Det var derfor slutt på innefôringen, og hver gård skulle ha dyrene på beite på egen innmark.

(03.05.2022)


Dagen startet med fint vær. Men plutselig blåste det opp til en skikkelig nordavindskuling, så fisketuristene måtte skynde seg i havn. Og vinden har holdt seg sterk utover dagen, så det blir nok ikke mer fisking på dem i dag.

(02.05.2022)


1. mai kalles gaukmesse, noe som trolig har sammenheng med at i førkristen tid startet gaukmánaðr på denne tiden. Et annet navn på måneden var sáðtið. Vindretningen gaukmessedagen var viktig, for var det sønnavind, ble det et god avling, men var det nordavind, kunne man belage seg på uår.

(01.05.2022)


Ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe. Grågåsa har gitt opp å beite på Storåkeren på grunn av snøen. Så nå holder den seg nede i Rateneset der det er noen flekker med barmark. Men gjessene er garantert tilbake på Storåkeren så snart snøen har tint vekk. For timotei er mer smakelig for dyr, enten de går på to eller fire ben.

(30.04.2022)


Her prøve man så godt man kan å leve eksemplarisk,
og vandre på den smale sti ifølge skreftens ord.
Så sende du et ver som e aldeles malabarisk
og stelle tel elendigheit førr folket i en fjord.

(Fra diktet "Salme i vårknipa" av Helge Stangnes.)

(29.04.2022)


Nå begynner det å bli nok snø. Men fortsatt står snøbygene i kø ute i havet og kommer inn Andfjorden i tur og orden. Bildet til høyre ble tatt i et opphold mellom bygene, men allerede er neste byge på vei inn over Grøtagården. Heldigvis var ikke snøfreseren parkert ennå, for i dag måtte gårdsveien brøytes.

(28.04.2022)


Snøen laver ned, men heldigvis er det så mildt at det ikke blir mye fokk og kov. Og utover dagen spaknet også vinden, men snøværet fortsatte. Selv om det er vanlig med snøvær på denne tiden, må det likevel være lov å mene at nå er det nok snart!

(27.04.2022)


Det sies at reinen kalver på snø. Den kuldeperioden med snøfall som kommer på denne tiden, kalles derfor reinkalvria. Til tross for at dette værskiftet er veldig vanlig og nærmest årvisst, blir mange likevel overrasket. Og folk som i overmot har skiftet til sommerdekk på bilen, må enten la bilen stå, eller skifte tilbake til vinterdekk.

(26.04.2022)


Etter flere fine dager med lite vind blåste det plutselig opp med kuling fra nord i dag. Bildet viser bølgene som bryter mot Rateneset. Etter hvert falt temperaturen, og nedbøren gikk over til snø. Lenge tinte snøen idet den traff bakken, men i kveld hadde det lagt seg et tynt snølag på jordene. Det er nok reinkalvria som er på gang nå.

(25.04.2022)


Nå har den siste telen forsvunnet på målepunktet i myra nedenfor fjøset, og mildt regn i dag gjør at også Storåkeren så smått begynner å grønnes. Men det er fortsatt for tidlig å tenke på våronn, for fortsatt er jordene bløte. Og meteorologene melder om at det kommer snø de nærmeste dagene.

(24.04.2022)


Så fikk vi enda en dag med fantastisk vårvær: Sol fra skyfri himmel, vindstille og pluss 7,5 grader som maksimumstemperatur ved halvfemtiden i ettermiddag. Det er godt å ha noen slike dager å se tilbake på når reinkalvria ligger foran oss.

(23.04.2022)


Oppe på Durmålstuva er det trolig telefritt allerede, for enga har begynt å tørke opp, og graset begynner allerede å spire. Bildet er tatt nedover mot Storbakkan og Gården med Kinneset og deler av Andøya i bakgrunnen.

(22.04.2022)


Motivet til høyre dukker ofte opp på sosiale media, ikke bare fordi det er et vakkert motiv, men også fordi det er tatt fra snuplassen på enden av den kommunale veien. Så det er her bilene som kommer ut hit, stopper. Sjøbua på bnr. 4 som ses i forgrunnen på bildet, er derfor hyppig avfotografert, og likeså bebyggelsen på Raten på andre siden av Vågen.

(21.04.2022)


I dag var det hele 12,4 grader, lite vind og sol fra skyfri himmel. Men som de gamle pleide å si: "Han tålte ikkje varmen." For i kveld kom skyene sigende inn fra havet. Vi kan slå fast at det i år ikke var noen skikkelig påskeri, men nå er det bare en ukes tid til reinkalvria, så man behøver ikke være værprofet for å si at temperaturen vil falle.

(20.04.2022)


Sol fra skyfri himmel og 12,2 varmegrader i dag får naturen til å våkne til liv etter vinterdvalen. Måsen åller og småfuglene kvitrer, og etter hvert som telen blir borte, kommer det opp grønne spirer i enga. Men aller først ute er som vanlig hestehoven, som lyser om kapp med sola oppe på Torveberget.

(19.04.2022)


Til tross for hullete vei fra Ytter-Aun til Elgsnes, hadde en god del personer tatt turen hit ut i dag. Slik er det hver vår når det er barmark her mens snøen fortsatt ligger andre steder. Men da bildet ble tatt i ettermiddag, var det yr i luften, så derfor hadde alle tatt på hjemvei.

(18.04.2022)


Bortsett fra natt til mandag har det vært plussgrader dag og natt den siste uka. De siste par dagene har dagtemperaturen vært over sju grader, og med litt regn i tillegg har det blitt fart på snøsmeltingen. Derfor er det nå lite snø igjen på jordene. Og ifølge meteorologene inneholder heller ikke påskeria snø i år.

(17.04.2022)


For to dager siden var det sommermål. I primstavens tid var dette dagen da sommersiden på primstaven ble vendt ut, og sommerhalvåret startet. Selv om det ikke er veldig sommerlig ennå, er kveldene lyse. Bildet til høyre ble tatt klokken 22, og da var det fortsatt ganske lyst. Vel nok er det sommertid nå, så egentlig var klokken 21 etter normaltid.

(16.04.2022)


Nå er det lite snø igjen på jordene ned mot Vågen. Her er det sandjord, så telen slipper også taket tidlig her. Dette var de beste kornåkrene i gammel tid, og ble ikke kornet modent her, ble det heller ikke modent korn på andre gårder i området. Husfrua på handelsstedet nede på Raten kalte sågar Storåkeren for deres gullgruve.

(15.04.2022)


Da er også grågåsa her. Den er en langt mindre velkommen trekkfugl enn storspoven. For når det først har kommet ett grågåspar på Storåkeren, har antallet en lei tendens til å øke eksponensielt. Når man prøver å jage dem, flyr de bare ut på Vågen og ligger der i påvente av å kunne komme tilbake for å beite og skite i enga.

(14.04.2022)


Verken tjelden eller snøtitingen har så langt vist seg, men i dag spankulerte storspoven rundt på Storåkeren. Det er fortsatt tele i jorda, så hva slags mat den kan finne er uvisst. Normalt skulle tjelden komme først, for den finner mat i fjæra, og har derfor ikke problemer med tele i matfatet.

(13.04.2022)


I dag beitet to reiner fra Kongsvidkalen reinbeitedistrikt på profilene oppe på Stormyra. På denne tiden har grastorva tint mens det er tele under. Dermed dreneres ikke smeltevannet vekk, og jorda blir veldig bløt. Dette er derfor den tiden av året da det lettest oppstår tråkkskader på enga, og da i særlig grad der det er myrjord.

(12.04.2022)


Palmesøndagen var fin, men nå stunder vel påskeria til, så det var ingen overraskelse at været skiftet. Positivt er det imidlertid at den kalde vinden fra nordøst har gitt seg. Det får en til å tenke på et rumensk ordtak. De sier at alle kalde vinder kommer fra Russland. Ueldigvis for Ukraina blåser fortsatt et kaldt gufs fra nordøst der.

(11.04.2022)


Nå skinner sola til over klokken tjue så sant det er klarvær som i kveld. Bildet ble tatt like før solnedgang og viser bebyggelsen nede på Raten i lav kveldsol. De sørvendte grytlandsfjellene i bakgrunnen får mye innstråling når sola skinner, så der har allerede mye av snøen tint.

(10.04.2022)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspendt hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(09.04.2022)


Bak den gamle vedskjåen står fortsatt hesjestaur og skorer som var i bruk fram til midten av 1970-tallet. Siden den gang har høsteteknikken gjennomgått et par kvantesprang, først med fôrhøster og silolegging av alt fôret, og senere med rundballepressing. Den store effektiviseringen i landbruket har imidlertid ikke kommet bondebefolkningen til gode. Gevinsten har i stedet endt opp på få hender blant eierne av matvarekjedene.

(08.04.2022)


I dag har temperaturen steget til hele tre plussgrader, og det har også vært tilløp til solskinn. Så nå har barflekkene på gårdsveien begynt å bli større. Det betyr nok ikke at snøfreseren kan parkeres fram til neste vinter, men alle små tegn til at vi nærmer oss vår mottas med takk.

(07.04.2022)


Det er fortsatt overskyet, og selv om temperaturen har krøpet over frysepunktet, har østavinden vært såpass sterk at fisketuristene ikke har vært ute på sjøen i dag. Vind fra øst tar ikke inne på Vågen, så på bildet er det rolig sjø.

(06.04.2022)


Dagen startet med solskinn fra klar himmel, men etter hvert kom det dis på himmelen som så ble til et skikkelig skydekke. Vinden dreide samtidig på nordøst og økte på, så mot kvelden var det skikkelig hustrig å være ute. Vi nærmer oss jo påske, så det var forventet at finværet tok slutt.

(05.04.2022)


Finværet som startet i går, har fortsatt i dag. Så da må man benytte høvet til å nyte påskestemningen nå mens den er her. For både sommermålsria og påskeria ligger foran oss, og er det noe som er årvisst, er det skitvær i påsken.

(04.04.2022)


I dag startet turistfiskesesongen nede på Raten. Det var ekstra mye arbeid med å få klar båtene i år, særlig fordi nye kartplottere ble installert og fordi hydrolikkslangene til styringen også ble skiftet. Været har heller ikke spilt på lag, men heldigvis var det fint vær da turistene fra Polen ankom må i ettermiddag.

(03.04.2022)


I natt var det skikkelig ruskevær. Heldigvis er temperaturen såpass høy at snøen ikke fyker veldig mye rundt. Det har imidlertid kommet en god del snø, og selv om været har bedret seg i dag, er det fortsatt mye snø i bygeskyene. I går var det nymåne, og da mente de gamle at man kunne vente et værskifte. Det er å håpe at det blir et værskifte til det bedre nå.

(02.04.2022)


De første turistfiskerne kommer på søndag, så det er derfor på tide å få ut turistfiskebåtene. I dag ble to båter satt på sjøen og lagt på plass i båsene i havna i Bryggestøa. Den tredje båten, som ble sveiset i går, skal ha et lag bunnsmurning før den settes ut. Styreslanger, kartplotter og motorolje skal også skiftes.

(01.04.2022)


En av turistfiskebåtene må ha hatt en grunnstøting sist høst. Dette ble ikke rapportert, så skaden ble ikke oppdaget før båten ble tatt på land etter sesongslutt i oktober. Det var ikke hull i skroget, men skaden måtte uansett repareres nå før sesongstart. I dag var derfor Mikal Dragvik fra Imtas AS her og la på ny sveis på skadestedet.

(31.03.2022)


Dagen startet med nordavindskuling og snøbyger. Men etter hvert dreide vinden mer mot nordvest og vinden avtok. Samtidig ble det mindre nedbør. Og da bildet ble tatt i ettermiddag, var det endog tilløp til solskinn. Frakteskuta på bildet er grus- og sandbåten Martin H fra Harstad-rederiet Seaworks. Den var da på vei til pukkverket i Blokken.

(30.03.2022)


Etter fint vårvær i går var vinteren tilbake i dag, med nordavind og snøbyger. Arrangørene av norgesmesterskapet på ski her i Harstad som håpet på lavere temperatur og snø, er visst blitt i overkant bønnhørt. Da bildet ble tatt i formiddag, var det imidlertid et opphold mellom bygene.

(29.03.2022)


Dagens motiv er det samme som i går, men nå er været mye bedre. I dag passer et annet gammelt utsagn om mars måned: "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill." I dag morges og i formiddag var det kraftig sørøstlig vind, men utover ettermiddagen spaknet vinden, og nå i kveld er det flatt hav så langt øyet kan se.

(28.03.2022)


Det var gammel visdom at mars er en snømåned, men i år har det meste av nedbøren i mars kommet som regn. Det ser imidertid ut til at måneden skal gå ut med snøvær. I april har vi sommermålsria og påskeria, rundt første mai kommer så reinkalvria og i begynnelsen av juni står pinseria for tur. Så vi har ennå en god del skitvær i vente.

(27.03.2022)


I dag passerte frakteskipet Samskip Kvitbjørn Elgsnes underveis fra Sortland til Harstad. Skipet har byggeår 2015 og bruker naturgass som drivstoff i stedet for olje som er vanligst på eldre fraktefartøyer. Gass er mer miljøvennlig enn olje, men med dagens gasspriser er det neppe økonomisk gunstig.

(26.03.2022)


Dagen kalles vårfrumesse eller Maria budskapsdag og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse er den siste av de viktige merkedagene før sommermål. Slik været er på vårfrumessdagen, skal det forbli i seks - sju uker framover. Og er det så mye barmark denne dagen at ei ku kan ligge på den, skal det være så mye snø på korsmessdagen (3. mai) at den går over kuryggen.

(25.03.2022)


Mange bønder har vært plaget med at elgen har gått løs på rundballene. Heldigvis har det ikke vært tilfelle her på Elgsnes. Men i år har for første gang haren fått smaken på rundballefôret. Og mens elgen stort sett eter tom de runballene den har tatt hull på, har haren gnagd hull på veldig mange rundballer. Sigurd på Hemmestad driver nå og plukker de verst skadde rundballene for å få brukt dem før de blir ødelagt.

(24.03.2022)


En skikkelig regnværsdag, så da er det en fordel å holde seg innendørs. Men det er arbeid nok i gjestehuset, for det skal gjøres klart til fisketuristene kommer i begynnelsen av april. Forhåpentligvis blir det også noen dager med oppholdsvær, for båtene skal klargjøres, og det er også reparasjoner som må gjøres nede i havna.

(23.03.2022)


Han som skal ha rundballene, er forlengst varslet om at haren har gnagd hull i mange rundballer. Og fordi vi i det siste har hatt temperaturer mellom sju og ti plussgrader, begynte det å haste med å berge de rundballene som er mest skadet. Derfor har han nå begynt å hente disse runballene slik at de kan brukes før de blir ødelagt.

(22.03.2022)


Den store militærøvelsen "Cold Response 2022" foregår for fullt. Over 30.000 soldater fra 27 land deltar i øvelsen, og det har vært økt militær aktivitet på sjøen og i luften også her, selv om bakkeoperasjonene foregår andre steder. På bildet er det tyske forsyningsskipet A 1411 Berlin på vei inn Toppsundet. Det er dct største skipet i den tyske marinen.

(21.03.2022)


I dag er det vårjevndøgn, og da fant damene som har bodd i gjestehuset denne helga, ut at det var på tide å starte badesesongen. De var visst fornøyd både med gjestehuset og med bademuligheten, for i gjesteboka har de døpt om gjestehuset til Elsknes Spa- og Konferansehotell. Og de sa at de ønsker å komme igjen.

(20.03.2022)


Sju plussgrader og mye regn har fått fart på snøsmeltingen. Så nå er det bare noen fokkskavler som fortsatt holder stand nede på innmarka. Etter mange mildværsperioder i løpet av vinteren var det mye is på engene, men nå har også den tint vekk. Dermed er det mye mindre fare for isbrann. For når sola skinner på stålis på jordene, vokser soppen under isen og dreper kulturplantene.

(19.03.2022)


Uværet som ifølge tradisjonen skulle ha kommet i går, begynte nå i ettermiddag. Og i morgen skal det bli verre, med både mer vind og mer regn. Allerede i dag var veien i Aunfjellet stengt en periode på grunn av ras, og nå ligger det ute en melding på Vegvesenets nettside om rasfare og at veien kan bli stengt igjen på kort varsel.

(18.03.2022)


Gjertruddagen ble i den katolske kirken høytidet til minne om den hellige Gjertrud som var abbedisse i Nivelles i Belgia på 600-tallet. I Norsk Folkekalender 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Kanskje henger dette sammen med forestillinger om at gjertrudsfuglen, svartseptten, som man mener varsler uvær med skrikene sine. Været i dag var ganske bra, men det skal bli ruskevær nærmere helgen.

(17.03.2022)


Med sju plussgrader flere dager på rad begynner gårdsveien å tine. Men fra Ebergplassen og nedover til Raten er veien slik den var da det ble kjørt med hest og vogn der. Den er derfor ikke bygd etter McAdams prinsipper, men av finmasse. Så før telen har gått blir det ganske mye gjørme her.

(16.03.2022)


Av hesteredskapene var kanskje fallvogna mest anvendelig. Den ble brukt til mange slags transport, blant annet til å kjøre ut frauen med. Derfor ble vogna også ofte kalt frauvogn. Nå er det lenge siden Harald på Raten kjørte ut frau med Blakken spent foran denne vogna, og etter om lag femti år utendørs er det lite igjen av dette hesteredskapet.

(15.03.2022)


Selja til høyre i bildet stammer fra et seljefrø som ble spredt med vinden og havnet i kanten av steinfyllinga som ble til snuplassen nede på Raten. Selja er ikke veldig mye i veien, og fordi den er dekorativ, til og med uten løv, har den så langt fått stå.

(14.03.2022)


Finværet fortsetter, men det er nok ikke våren som har kommet, selv om meteorologene mener at det vil være plussgrader hele neste uke. For om ikke annet så er påskeria årviss, og det er enda en måned til påske. Når i tillegg sommermålsdagen er på skjærtorsdag i år, får vi sommermålsria samtidig med påskeria. Så da er det bare å nyte finværet mens vi har det.

(13.03.2022)


Riktig en finværsdag med sol fra skyfri himmel og 6,8 plussgrader som maksimumstemperatur. Men selv om temperaturen nå er over frysepunktet hele døgnet, er det strålingsfrost nattestid nå som det er klarvær. Så selv om det er lite snø igjen på innmarka, vil det nok fortsatt ta tid før telen slipper taket i jorda.

(12.03.2022)


Når snøen smelter på landjorda, havner smeltevannet med næringsstoffer i havet. Og nå er det lys nok, så derfor starter våren i havet mens det ennå er tele i jorda på land. I sandfjæra på bildet er det små veiter i sanden der smeltevannet har sildret nedover til sjøen.

(11.03.2022)


I ettermiddag kom kystvaktskipet Nordkapp over Andfjorden og passerte Elgsnes før det gikk inn Toppsundet. Kystvaktskipene har en viktig oppgave med å kontrollere at fisket foregår i lovlige former innenfor de fastsatte kvotene. I tillegg har Kystvakten en annen viktig rolle i form av suverenitetshevdelse i Norges økonomiske sone.

(10.03.2022)


Dagen kalles De 40 ridderne og var en kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia tidlig på 300-tallet. Viktigere var det nok at dette var en merkedag for været framover. Over hele landet het det at slik været er i dag, skal det forbli de neste 40 dagene. Stemmer dette, er finværet sikret helt fram til påske. For da blir det dårlig vær uansett.

(09.03.2022)


I dag var det solskinn tidlig på dagen, deretter skyet det over. Men like ved horisonten på vesthimmelen var det et smalt belte uten skyer. Så like før solnedgang tittet sola fram. Dermed ble det mulig å forevige solnedgangen klokken fem i ettermiddag.

(08.03.2022)


Selv om telen i jorda holder stand, begynner det så smått å smelte på overflaten. På gårdsveien er det nå flekkvis bart, og da kommer skadene etter tidligere mildværtperioder til syne. Islagte veigrøfter og mye vann etter veien har gravd dype spor i veibanen. Dette er et problem som gjentar seg hvert år, men som er vanskelig å løse uten å legge flere stikkrenner og dermed slippe vannet ned på enga.

(07.03.2022)


Det har vært mye ruskevær etter jul. Derfor har det også vært lite klarvær som er en forutsetning for å kunne se nordlys. Og når klarværet er sjelden, er også sjansen liten for at det skal inntreffe samtidig med at det er nordlysaktivitet. I kveld var det et flott nordlys på nordhimmelen, men som så ofte før var det kortvarig. Så da man var klar til å ta bilder, var lite nordlys igjen å se. Og senere på kvelden var det igjen overskyet.

(06.03.2022)


Dagens bilde er tatt fra parkeringsplassen som er laget for aktivitet i naustet som bruket til arrangementer av ulike slag. På bildet ser vi fra venstre i forgrunnen turisttoalettet og Ørnulfnaustet. Bakenfor ses fra venstre huset på Ebergplassen, bebyggelsen på Storbakkan og til høyre bebyggelsen nede i Gården.

(05.03.2022)


Det er ikke uværet som skaper de største belastningene på fortøyningen til flytebrygga, men havbåra som kommer inn etter at uværet er over. Mens den gamle flytebrygga hadde åpninger der sjøen kunne gå gjennom, treffer båra en tett vegg på betongbrygga. En av de kraftige kjettingene som flytebrygga er fortøyd med, hadde nå røket, og landgangen hadde falt av brygga. Det var en hel jobb å få flytebrygga og landgangen på plass igjen.

(04.03.2022)


I dag kom det igjen snø fra nord, så vinteren er nok ikke over ennå. Men sørvestlige vinder er på vei, så da blir det vel regn igjen. Det er fortsatt mye is på jordene, så det er å håpe at vi enten får stabilt snødekke, eller at det blir tilstrekkelig mildvær og regn til at isen tiner bort. Det verste er stålis på enga i kombinasjon med solskinn. Da trives soppen under isen, og plantedekket tar skade.

(03.03.2022)


Igjen er det nymåne, og igjen fikk vi et værskifte med nordvestlig kuling og lavere temperatur. Etter at bildet ble tatt i formiddag har også temperaturen falt, slik at nedbøren har kommet som snø. Så vår er det nok ikke ennå på en stund.

(02.03.2022)


I formiddag har det vært fint vær med solskinn, fire plussgrader og lite vind. Så nå kunne godt båtene ha ligget i havna. Men ifølge værmeldingen skal det bli mer vind. De gamle sa også at "mars e en snymåne", så vinteren er nok ikke over, selv om vi har begynt på vårmåneden mars.

(01.03.2022)


Plussgrader og vind har fått fart på snøsmeltingen, og nede på Raten er det stort sett snøbart nå. Der tar også de fleste vinder, så det var i utgangspunktet ikke mye snø på bakken. I tillegg er det hav på tre sider, så havtemperaturen påvirker også i stor grad temperaturen på land.

(28.02.2022)


I dag har det vært fem plussgrader og regn. I tillegg har det vært kraftig vind fra sørsørvest, en vindretning som gir fallvind her på Elgsnes. Så i kastene har nok vinden vært oppe i sterk storm. Dette været har fått fart på snøsmeltingen, så da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag var det nesten bare is igjen på jordene.

(27.02.2022)


Etter kaldvær fra nord gikk vinden på sør i dag. I ettermiddag var det kraftig vind og bakkefokk. Men etter hvert kom sørvesten med regn og fem plussgrader. Og det skal komme mer regn, så da tiner nok en god del av snøen. Den snøen som blir igjen, setter seg slik at den ikke fyker rundt så gårdsveien må brøytes flere ganger om dagen for ikke å fyke igjen.

(26.02.2022)


I natt var det kraftig vind, og vinden fortsatte også utover formiddagen. Men i ettermiddag løyet vinden noe, selv om den økte på under snø og haglbygene. Enda godt at reiselivsfolkene ikke kom hit i dag. Nå er det i stedet ti nepalesere som bor i gjestehuset, og der de kommer fra kan det vel også være ruskevær.

(25.02.2022)


I dag var en gruppe turoperatører fra en rekke europeiske land i området for å se etter mulige vinterdestinasjoner. Her på Elgsnes var de i tre timer, med lunch i naustet og omvisning i gjestehuset. I tillegg fikk de gå på ski og truger. Ferdighetene kunne tyde på at det var første gang de hadde ski på bena.

(24.02.2022)


Da er skreien kommet på naustveggen hvor den skal få godgjøre seg i tre ukers tid. Deretter blir fisken tatt ned, kappet i passelige biter til mange deilige boknafiskmiddager. En kjenning i Trondheim hadde hørt meg rose boknafisken, men uten helt å få med seg hva det var. Så han spurte kelneren på en av byens finere restauranter, som igjen spurte kokken. Beskjeden fra kokken var: "Det er en nordnorsk delikatesse".

(23.02.2022)


Fra gammelt av sa man at "sola kliv Elgen på Peder stol". Det betyr at 22. februar er første dagen i året at man kan skimte en skalk av solskiva over Middagstinden fremst på fjellet Elgen sør for gården. Fra nå av har vi solskinn sammenhengende fra soloppgang til solnedgang. Bildet er tatt nede i Gården der hovedbølet var fra tidlig middelalder, og kanskje helt fra vikingtid. Det er der at sola passerer Middagstinden klokka tolv.

(22.02.2022)


Det har vært mye østavind til nå i vinter, så den armerte plasten som gir ly for regnet nede i havna, er ille tilredt. Det er også ei sløyebu tilgjengelig for turistfiskerne, men den er i et tilbygg til naustet nedenfor Normangården. Derfor foretrekker noen å sløye fisken nede i havna. Så det blir nok behov for å strekke ny plast over sløyebenken til turistfiskesesongen starter i april.

(21.02.2022)


I dag har det vært en fin solskinnsdag, selv om sola står lavt på himmelen og foreløpig har lite å stille opp mot den bitende snoen. De lange skyggene som husene på Storbakkan kaster nedover Myra og Storåkeren viser at det fortsatt er en stund til en lun vår, og enda lenger til sommervarme.

(20.02.2022)


Dagens bilde er tatt mot sør fra Rateneset. Til venstre i bildet ses bebyggelsen på Raten med Normangården, Ratenaustet og Ratefjøsen. Midt i bildet er huset på Ebergplassen og Ørnulfnaustet, og til høyre skimtes bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor ligger fjellet Elgen midt i bildet og Nonshågen i høyre billedkant.

(19.02.2022)


I dag var det storflo slik at vorren i Oppsetta stod helt under vann. Den vises bare som en skygge på bildet til høyre. Bildet er tatt fra bakken ovenfor Oppsetta og over mot Raten på østsiden av Vågen. I bakgrunnen ses fjellet Toppen på Grytøya.

(18.02.2022)


Bålpanna på bildet står nedenfor naustet der det er satt inn bord og benker med plass for inntil 38 gjester nå som avstandskravene er fjernet. Det er også montert vedovn og terrassevarmere, men det har vært veldig liten aktivitet i naustet i disse koronatider. Forhåpentligvis blir det bedre i tiden som kommer.

(17.02.2022)


Da har haren funnet ut hvordan man skaffer seg lettvint matforsyning gjennom hardeste vinteren. Tidligere er det bare vånd som har gnagd hull på plasten for å få tak i friskt surfõr, men nå har også haren oppdaget at rundballene inneholder mye mer smakelig mat enn bjørkeknopper. Så da blir det nok flere slike skader på rundballene framover.

(16.02.2022)


Riktig en finværsdag med sol fra nesten skyfri himmel og lite vind. Så selv om temperaturen har holdt seg godt under frysepunktet, var det mulig å kjenne at sola varmet. Nå går sola over Nonshågen, og om en uke også over Elgen. Så snart har vi mange timer med solskinn per dag. Forutsetningen er imidlertid at det er klarvær.

(15.02.2022)


I dag har det vært vekslende vær med vind og snø fra sørvest til nordvest. Vi hadde til og med et lite solgløtt nede i Vester-Raten midt på dagen, men selv da stod kovbaken truende og mørk ute i Andfjorden. Meteorologene snakker om at det skal komme mer snø, selv om det ikke lenger er lavtrykk. Og nå er det bare et par uker til vårmåneden mars, en måned som de gamle kalte en snømåned.

(14.02.2022)


Et tynt slør av skyer på sørvesthimmelen ble ved halvfiretiden i ettermiddag lyst opp av sola fra bak horisonten. Nå er daglengden nesten sju og en halv time, mens det er dagslys i vel ni og en halv time. Og daglengden øker med ni minutter per dag, så det går merkbart framover. Men i kveld er det igjen vind og snøvær.

(13.02.2022)


Endelig en dag med klarvær og solskinn. Det er nå 15 dager siden soldagen var her på Elgsnes, men uten at vi så snurten av sola. Nå er det bare ti dager til Peder stol, og da "kliv sola Elgen" som det heter etter gammel tradisjon. Det betyr at den ikke lenger går i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen. Det gjelder imidlertid bare nede i Gården der det bodde folk tilbake til tidlig middelalder.

(12.02.2022)


Snøbygene står i kø ute i fjorden, så man skulle nesten tro at all snøen som vanligvis faller i Tromsø har flyttet seg hit. Det kan virke som om Harstad-politikerne som stadig klager over at alt havner i Tromsø, endelig er bønnhørt - ihvertfall av værgudene.

(11.02.2022)


Snøværet gir seg ikke, selv om det var opphold i formiddag. Dermed ble det mulig å få ryddet gårdsveien helt ned til Raten og kostet av bilene. Navaraen har stor bakkeklaring samt firhjulstrekk, så den var det mulig å rygge ut av snødungen slik at snøen rundt kunne freses vekk. Corollaen må nok derimot måkes ut for hånd, så det får være til en annen dag.

(10.02.2022)


Snøen fortsetter å lave ned. I dag kom det store våte snøflak som la seg på trærne og dannet den reneste trollskog. Bildet er tatt fra Ebergplassen og viser Ørnulfnaustet i venstre billedkant. I bakgrunnen skimtes Rateneset, mens alt bakenfor der igjen er skjult av den neste snøbygen som er på vei.

(09.02.2022)


Dagens bilde er tatt fra snuplassen nede i Oppsetta. Denne snuplassen er godt fundamentert, for den ble anlagt oppå fyllmassene fra tunnelen som de tyske okkupantene sprengte ut nede i Vester-Raten. Det ene tunnelinnslaget er rett bak snuplassen, men det ble fylt igjen med stein da den gamle husmannsplassen Jonsborg like ved ble fulldyrket på slutten av 1970-tallet.

(08.02.2022)


I går var det lite snø igjen på jordene, men i dag lavet snøen ned. Det kom heldigvis ikke veldig mye snø, men det er nok til å blokkere veiene om det blir mer vind. Forhåpentligvis har vinden blåst fra seg for en stund. Nå skulle det h vært solskinn både om formiddagen og ettermiddagen her på Elgsnes, men været har gjort at det har vært lite vi har sett sola til nå i år.

(07.02.2022)


Vinden har blåst vekk det meste av snøen nede på Storåkeren. Bygningene i bakgrunnen er fra venstre Ratenaustet med Bua, Normangården, Ratefjøsen, Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Fjellene i bakgrunnen er Litje-Tussen og Jamnfjellet på Grytøya.

(06.02.2022)


Ved halvfiretiden i ettermiddag var vannstanden 283 centimeter over sjøkartnull. Det er hele 42 centimeter over normalvannstanden på dette tidspunktet, og 37 centimeter høyere enn vannstanden ved nymåne 1. februar. Det er altså ikke månen som forårsaker den høye vannstanden, så da må den skyldes det lave lufttrykket vi har nå.

(05.02.2022)


Rundballene som ligger bak våningshuset på Storbakkan, er nå dekket med snø, så forhåpentligvis har han som skal kjøpe dem nok fôr til buskapen sin fram til det meste av snøen har tint vekk. Hvis ikke blir det mye måking for å få rundballene fram.

(04.02.2022)


I dag var denne ekvipasjen her ute og snudde. Nå er det lenge siden det har vært hest og vogn på veien, om man da kan kalle en sulky for vogn. På denne tiden av året var det som regel slede bak hesten. Vi hadde to sleder, en tradisjonell langslede som ble brukt til å kjøre hjem veden, og en mindre slede som ble brukt til persontransport.

(03.02.2022)


2. februar kalles kyndelsmesse, og selv om det opprinnelig var en viktig katolsk høytidsdag, var dette også en viktig merkedag rundt på gårdene. For om man nå hadde halvparten av vinterfôret igjen, ble det ikke bunød til våren. Et annet navn på 2. februar var kjerringjuldagen. Nå var jula definitivt over, og det ble sagt at han Kyndelsmess-Knut kom og jaga jula ut.

(02.02.2022)


I dag ble brannvarslingsanleggene både i gjestehuset og på resten av gården kontrollert. Gjestehuset har separat anlegg, mens de øvrige bygningene er koblet sammen med jordkabel og luftspenn. På luftspennet var det brudd i forbindelsen til to av områdene. Dette ble nå ordnet, og tre batterier ble skiftet. Så nå er alt i skjønneste orden.

(01.02.2022)


Igjen er det gårvær og mørke skyer på himmelen. Men landvinden holder snøværet unna, selv om ikke vinden er sterk. Et værskifte nå var forresten ventet, for det gamle utsagnet om at været som oftest endres ved nymåne, synes fortsatt å ha gyldighet. Og det enda om mye annet som angår været, har forandret seg på få år.

(31.01.2022)


I dag lå Yttergryta badet i sol mens Elgsnes fortsatt ligger i skygge. Foreløpig er det bare nede i Vester-Raten at det er litt solskinn her, men om en ukes tid er sola kommet såpass høyt på himmelen at det er mer sol også på denne siden av Toppsundet. Det er fjellet Elgen sør for gården som foreløpiig stenger solskinnet ute.

(30.01.2022)


På denne tiden av året er det som regel liten aktivitet i gjestehuset, og koronarestriksjoenen har lagt en ekstra demper på bookingene. Nå er det ingen reservasjoner før i mars, men fra 3. april til 10. oktober er det bare to uker som ikke allerede er booket. Så får man bare krysse fingre for at det ikke blir nye innreiserestriksjoner. I dag passerte to reinsdyr gjestehuset, men det er ubudne gjester.

(29.01.2022)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da har det vært vanlig å gå ned i Varden ute i Vester-Raten for å ønske sola velkommen tilbake etter å ha vært borte et par måneder. Men i dag hadde det lite hensikt å grynne ned dit, for det snør fortsatt tett, selv om den kraftige vinden fra i går kveld og i natt har spaknet.

(28.01.2022)


I dag var det faktisk tilløp til gløtt av blå himmel, men utpå ettermiddagen begynte det å snø igjen. Og meteorologene advarte om at et polart lavtrykk var på vei. Så da bildet ble tatt like før midnatt, hadde vinden begynt å øke på. Dermed var alt klart for en ny runde med fokk og kov. Når det var mye løssnø og det kom vind, pleide de gamle å si: "Ja, nu har han nåkka å fyke i".

(27.01.2022)


Vinden har løyet, men fortsatt er det kraftig sjøburd. Det er havbåra eller tungalda som den også kalles, som kommer inn etter at det har vært uvær. Når man merker hvor store krefter som er i sving når disse bårene slår mot stranda, begynner man å lure på om ikke denne energien kan nyttiggjøres til annet enn å slipe steinene i strandsonen runde.

(26.01.2022)


Det har vært mye vær i det siste, men i dag har endelig været begynt å roe seg. En sjekk rundt gjestehuset og nede i havna viste at lokket til den nyeste søppeldunken hadde blåst av og trolig havnet på havet. Nede i havna hadde en kjetting røket. Den er bare en ekstra sikring mot at landgangen faller utenfor flytebrygga dersom den hopper ut av leiet der den glir fram og tilbake. Ellers har det gått bra.

(25.01.2022)


Etter mye regn i går og snø i natt er det nå et tykt sørpelag på gårdsveien. Sørpe er ikke enkelt å få gjennom snøfreseren, men samtidig kan man ikke vente for lenge med å fjerne sørpelaget, for om det fryser til is, blir det umulig å få bort før det igjen tiner.

(24.01.2022)


Det vekslende været med kulde og regn om hverandre bygger opp et kompakt isdekke på enga. Det er å håpe at været stabiliserer seg, og at engene er dekt med snø når sola kommer høyere på himmelen. For sol på isdekket skaper rene drivhuset under isen. Da vokser soppen som skader plantedekket slik at det er lite som spirer når våren kommer.

(23.01.2022)


Det er meldt mildvær og regn, så derfor var Hans Karstein her i dag og freste opp den kommunale veien skikkelig. For det nytter lite med stor traktor og en voksen snøfreser når snøen blir til sørpe og pakker seg i stryta. Da må man til med spett for å fjerne den hardpakkede snømassen.

(22.01.2022)


Det har vært mye dårlig vær med tett skydekke i det siste, så det var først i dag at vi fikk det første glimtet av sol på fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Nå er det bare en uke til vi kan se sola også her på Elgsnes om det er skyfritt på sørvesthimmelen 28. januar. Så nå går det virkelig mot lysere tider. Det er bare å håpe at også været bedrer seg.

(21.01.2022)


Siden i går ettermiddag har det blåst kuling fra nordvest. Da kommer også storbåra fra åpne havet inn. Og selv om Grøtaværran tar av for det verste, var det i dag kraftig sjøburd også på Vågen. At gårdsbeien nå fyker igjen er et lite problem sammenlignet med den tiden da man måtte ut i småbåt i all slags vær for å levere melka om morgenen, og for å hente tomspannene om ettermiddagen.

(20.01.2022)


Plussgrader, sørvestlig vind og regn fikk fart på snøsmeltingen. Så dermed var det lite snø igjen på jordene. Men i dag snudde vinden på nordvest, og da bildet ble tatt ved halvettiden i ettermiddag, var den første snøelingen på vei inn Andfjorden.

(19.01.2022)


Og så snudde vinden på sørvest med fem plussgrader og regn. Snøen som la seg på gårdsveien i går, var nå så gjennomtrukket av vann at den var mer sørpe enn snø. Så selv med tverrfres var det vanskelig å få veien skikkelig brøytet, for sørpa pakket seg slik i freseren at man måtte til med spade for å få rengjort stryta.

(18.01.2022)


I dag har det vært nordvest kuling med snøbyger. Under bygene har vinden vært særlig sterk, og da har det vært direkte utrivelig å oppholde seg utendørs. Da bildet ble tatt nå i ettermiddag, var en ny byge på vei inn Andfjorden. Og bølgene bryter mot Ringskjæret og Litjeknausen ytterst i Vester-Raten.

(17.01.2022)


Vårherre har kledd sæ
i høghalsa genser -
og huva og votta.
Nu måkke han sny.

(Fra Arvid Hansens dikt "Feskaren og Vårherre")

(16.01.2022)


Dagene blir stadig lengre, selv om tett skydekke gjør at man ikke merker så mye til det. Mørketiden er uansett slutt, selv om det fortsatt er tretten dager til vi kan få det første gløttet av sola her på Elgsnes. Daglengden er nå to timer og femten minutter, og i morgen øker daglengden med seksten minutter til. Så det går ihvertfall riktig vei nå.

(15.01.2022)


Dagens bilde ble tatt i ettermiddag idet nordvestkulingen var på vei inn Andfjorden. De mørke skyene bærer bud også om nedbør. Siden det er plussgrader, har vi likevel unngått bakkefokket som ellers ville ha blokkert veiene med skavler. Men høyere temperatur bidrar på den andre siden til mer urolig vær.

(14.01.2022)


Tjuendedagen er gammelt nyttår slik som trettendagen er gammel jul. Nå regnet man at jula var over, og det var på høy tid å komme i gang med forberedelsene til lofotfisket. Båten og bruket skulle klargjøres, og det skulle bakes flatbrød og annen holdbar mat som karfolkene skulle ha med til Lofoten. Det var også viktig at gode og varme klær var gjort i stand før avreise.

(13.01.2022)


12. januar kalles midvinter eller midvett og er midt mellom vinternettene 14. oktober og sommarmål 14. april. "Da ruller Vinteren over Ryg, og da vender Bøkeren og Biørn sig om paa den anden Side at ligge", heter det hos Wille. Dagen har ingen sammenheng med kirketradisjonen, men går tilbake til førkristen tid. Hokunótt var midtvinternatta, og da startet den førkristne julefeiringen med midtvintersblot.

(12.01.2022)


Dagen kalles brettemesse eller britemesse, men i dag er det ikke kjent hvem denne sankt Brictiua var. I "Norden"s primstavnotater heter det at dagen ble kalt "af de Gamle Brokismesse; thi denne Dag skulle alle Levninger sammentrekkes udi en Gryde, opspises og saaledes al Julekost udtæres, og Helgedags Lysestykker opsamles til Helsebod baade for Mennesker og Kvæg."

(11.01.2022)


I dag hadde nordhimmelen det rosa skjæret som er så typisk for denne tiden av året når det er klarvær og frost. Heldigvis har snøværet gitt seg, og snart kan vi vente regn. Så da vil snøen falle sammen, og om den ikke tiner helt, vil den i alle fall fryse til skare som ikke fyker rundt når vinden igjen begynner å blåse.

(10.01.2022)


Selv om gårdsveien ligger på tvers av de mest vanlige vindretningene og derfor lett fyker igjen, er det ikke veldig mye bedre når det gjelder den kommunale veien hit ut. Den pleier å fyke igjen ved gårdshaugen, oppom Øverlandet og ved Storhågen. Også Ytteraunjorda er et fokkholl. Så Hans-Karstein, som har ansvaret for brøyteroden fra Inner-Aun til Elgsnes, har nok å gjøre.

(09.01.2022)


Nå har det kommet nok snø for en stund. Ifølge langtidsvarslet skal det bli mildvær, og da setter snøen seg. Men før det kan det bli mye rokk og fokk om vinden øker på igjen. For her ute fyker snøen både fram og tilbake, så gårdsveien må ryddes flere ganger for samme snøen. Og så mye løssnø som det er nå, tar det bare ti minutter før veien er fylt opp med snø jevnt med brøytekantene når værgudene er i det lunet.

(08.01.2022)


Det heter at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Men i dag var himmelen rød ved middagsleite, så da er det vanskeligere å tolke hva det betyr. Det er ihvertfall å håpe at det ikke betyr mer uvær, for nå har det vært nok snøbrøyting for en stund.

(07.01.2022)


6. januar kalles trettende dag jul, eller bare trettendagen. Dette var juldagen i den julianske kalenderen, så da Danmark/Norge gikk over til den gregorianske kalenderen i år 1700, ble det en forskjell mellom ny og gammel jul. Dette mellomrommet ble kalt romjula, og dagene i denne perioden ble oppfattet som halvhellige. Derfor skulle bare nødtørftig arbeid utføres i denne perioden. Fortsatt lar mange juletreet stå til trettendagen, som regel uten å vite hvorfor.

(06.01.2022)


Så var det på han igjen med nordavind med snøfokk og kov. Bildet ble tatt under et lite doll mellom elingene. For når man skal mellom husene på gården, må man ta el-løye. Men oppholdet var for kort til at man rakk ned til Raten før neste snøeling var over en.

(05.01.2022)


Nå er det stille og rolig på reiselivsfronten her på Elgsnes gård. Etter at de polske turistene dro for to dager siden, står gjestehuset tomt. Og i naustet på bildet hvor det er innredet med bord og benker, har det ikke vært aktivitet siden sist sommer. Det var noen forespørsler om middag i naustet i løpet av høsten. Det er imidlertid ikke bare pandemien, men også mangelen på kokker som legger begrensninger på aktiviteten.

(04.01.2022)


Uværet i går har heldigvis spaknet. Og siden temperaturen i dag har vært over frysepunktet, har snøen blitt tilstrekkelig kram til at det heller ikke har vært bakkefokk av betydning. Dermed fyker heller ikke gårdsveien så lett igjen. Og for dem som måtte lure: Turistene kom seg hjem til Polen sent i går kveld.

(03.01.2022)


I dag er det nymåne, og da kan man vente væromslag. Men håpet om at væromslaget skulle bli til det bedre ble gjort til skamme. I dag har det nemlig vært rokk og fokk og kov. Polakkene som har bodd i gjestehuset i nyttårshelga, dro i dag, De har kommet fram til flyplassen på Evenes, men de skal videre med Wizzair, så det blir spennende å se om flyet lander.

(02.01.2022)


Godt nytt år!
(01.01.2022)

2021 går mot slutten. Det har vært det andre året på rad med dårlige resultater for turistvirksomheten. Men heldigvis ble det ikke like ille som i 2020. Etter at halve turistfiskesesongen var omme, ble det åpnet opp for utenladske turister. Så totalt nådde vi 649 gjestedøgn i år, noe som er i underkant av halvparten av hva som var forventet. Da er det bare å se fram til det nye året med nytt mot og nye forventninger!

(31.12.2021)


Polakkene som kommer i kveld for å feire nyttår i Normangården, har funnet ut at de skal ha grillparty. Og selv om de er gjort oppmerksom på at det kan bli en hustrig fornøyelse, har de så langt holdt fast med planene. Det kan vel hende at de ombestemmer seg om det blir snøfokk og kov. Bålpanna er i alle fall på plass.

(30.12.2021)


Dagens bilde ble tatt ved halvtitiden i formiddag. Da var det fortsatt ikke skikkelig lyst, så veilysene stod fortsatt på. Demringslyset gir helt spesielle farger på så vel himmelen som landskapet. Så det kan være lurt å ta med kameraet og gå en liten tur, ikke bare i skumringstimen, men også når dagen gryr.

(29.12.2021)


Fjerde juledag kalles også barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøine sig med at løbe paa Isen med Islægger", stod det i "Norden" i 1867. Dagen har tradisjonelt også vært brukt til juletrefester.

(28.12.2021)


Riktig en finværsdag med bare et lett slør av skyer på himmelen og nesten vindstille. Nå har sjøburden etter uværet tidligere i julehelga roet seg, og været framover ser også ut til å bli bra Så da kan det bli et fint opphold for gjestene som kommer fra Polen for å bo i Normangården i nyttårshelga.

(27.12.2021)


I dag tok vi i land den siste turistfiskebåten, så dagens bilde er tatt fra båten underveis fra havna i Bryggestøa til Oppsetta der det er enklest å ta båten i land. For selv om det fortsatt er sjøburd etter uværet, er det rolig bak vorren i Oppsetta. I dag var det klarvær, og allerede var det en gyllen farge på sørhimmelen ved middgstid. Det blir litt lysere for hver dag som går, og om vel en måned er sola tilbake også her på Elgsnes.

(26.12.2021)


God jul!
(25.12.2021)

Så ble det hvit jul i år. Sist det skjede var i 2017. Og før det i 2014. Det er altså ingen årviss foreteelse. Vinteren er blitt mye kortere i løpet av den siste mannsalderen, selv om det fortsatt blåser. I kveld har vinden økt på fra norlig kant. Dermed er det bare å skalke alle luker og vente på at barometeret begynner å stige igjen.

(24.12.2021)


I går kveld begynte det å snø, men sterk vind i natt har blåst vekk det meste av snøen. Nå melder meteorologene om mer snø, men også kraftig vind fra et polart lavtrykk som er på vei. Vinden fra slike lavtrykk kan øke brått og bli veldig sterk. Derfor var dette den vindsorten fiskerne fryktet mest i gammel tid.

(23.12.2021)


Det var fortsatt barmark så lenge det var lyst i dag. Men i ettermiddag ble det vindstille, samtidig som mørke skyer bygde seg opp i nord. Og lyden av uvær som er i anmarsj, var ikke til å ta feil av. "Ja, nu kjæm han vel av en kajnt", sa de gamle til slike værtegn.

(22.12.2021)


I dag var det vintersolverv, eller solsnu som vi sier på dialekt, klokken 16:59 i ettermiddag. Da stod jordaksen vinkelrett på ekliptikken sett fra sola, der den pekte bort fra sola på den nordlige halvkulen og mot sola på den sørlige. Fra nå av dreier jordaksen mot sola på den nordlige halvkulen, og nå er det bare en måned og en uke til vi igjen kan se sola her på Elgsnes.

(21.12.2021)


I formiddag passerte Havila Capella Elgsnes på sør på jomfruturen mellom Bergen og Kirkenes og tilbake til Bergen. Det er første gangen på 18 år at et nytt skip er satt inn i hurtigrutefart, eller kystrutefart som det nå heter etter at Hurtigruten ASA beslagla det som før var en fellesbetegnelse for alle skipene, uavhengig av om det var skip fra Vesteraalske, Ofotens, Nordenfjeldske, Bergenske eller Stavangerske dampskibsselskab som gikk langs kysten.

(20.12.2021)


Etter nordlig kuling i natt spaknet vinden, og ved halvettiden i dag var det stort sett bare sjøburden igjen. Men det har trolig ikke vært veldig mye vind ute i havet, for den store havbåra som kalles tungalda, kom ikke inn. For når den slår mot land, høres det. I tillegg blir det mye drag når båra trekker seg langt tilbake og drar med seg sand fra fjæra så halve Vågen blir hvit.

(19.12.2021)


I dag var skydekket enda tettere, så for å ta bilder på frihånd midt på dagen, måtte fullformatkameraet tas i bruk. I stolpen ovenfor Normangården på Raten har vi i høst montert et led-lys. Det er kraftig nok til å lyse opp bygningen, men rundt om er det skumringslys.

(18.12.2021)


Med overskyet vær, barmark og snart vintersolverv var dette den mørkeste dagen så langt i år. Lysene på gårdsveien slo seg heller ikke av midt på dagen. Reguleringen er slik at en fotocelle slår av lysene på dagtid, mens et tidsur slår dem av etter midnatt og fram til klokken sju om morgenen. For her er det lite trafikk på mørkeste vinteren, og enda mindre nattestid.

(17.12.2021)


I går forsvant det meste av snøen, og med vind og regn i dag er det blitt helt snøbart. Men det er skikkelig ruskevær og lite trivelig å oppholde seg utendørs. Så dagens bilde er tatt gjennom den åpne inngangsdøra.

(16.12.2021)


Det meste av snøen har nå blitt borte på jordene ned mot havet. Dagens bilde er tatt fra Storbakkan nedover mot Ebergplassen til høyre i bildet og Raten i bakgrunnen. Elgsneshalvøya er smal, så i realiteten har vi hav på tre og en halv side. Havpåvirkningen gjør at temperaturen blir høyere, så snøen tiner tidligere her. Derfor er det barmark her mens snøen ligger til fjæra i Dalslian på andre siden av Toppsundet.

(15.12.2021)


Etter en uvanlig langvarig periode med landvind og kaldvær, svingte temperaturen i slutten av forrige uke rundt frysepunktet. Fra i går var det plussgrader hele døgnet, og i dag var maksimumstemperaturen på 4,5 grader. Så nå smelter snøen. Det er nok kakelinna som er her. Før trodde man at det skyldtes at det ble fyrt ekstra i ovnene i forbindese med julebaksten. Det er bakgrunnen for navnet på denne årvisse mildværsperioden.

(14.12.2021)


Dagen kalles lussi eller lussinatt og var en katolsk kirkehøytid til minne om den hellige Lucia fra Syrakus, som led martyrdøden under keiser Diokletians kristendomsforfølgelse i år 304. Over hele landet var det tidligere tradisjon for at lussinatt var den lengste natten i hele året. Det stemte nok også ganske bra før overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender i år 1700.

(13.12.2021)


Da Edvard Ruud senior kjøpte halvparten av eiendommen som tilhørte handelssstedet på Raten etter konkursen der i 1881, fikk han med borgestua som så ble flyttet opp til Storbakkan der han anla nytt tun. Det er den hvite bygningen i midten på bildet. Til venstre ligger det gamle fjøset som han bygde i 1894. Begge disse bygningene er bygd på i flere omgange. Fjøset til høyre ble tatt i bruk i 1982, men begge fjøsene står nå tomme.

(12.12.2021)


Bildet er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. Til venstre for bebyggelsen ses Masterhågen og til høyre begynnelsen på Rateskogen. Bakenfor ligger Grytøya med Dalslian og Litje-Tussen til venstre, Jamnfjellet og bygda Dale i midten og Toppaksla til høyre i bildet.

(11.12.2021)


Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Det står omtrent der Notnaustet stod under handelsstedets velmaktsdager. Under oppgjøret etter konkursen i 1881 ble halve jordveien solgt fra, og borgestua og notnaustet var med i handelen. Naustet ble så flyttet til den nye eiendommen som fikk bruksnummer 2. Der stod det til det falt sammen for noen år siden.

(10.12.2021)


Bildet til høyre er tatt fra Durmålstuva og nedover mot Storbakkan med bebyggelsen nede i Gården bakenfor. På andre siden av fjorden ser vi til venstre Kinneset, som i likhet med Elgsnes danner en nordspiss av Hinnøya. Til høyre for Kinneset ser vi deler av Andøya, fra Bjørskinnaksla og nordover.

(09.12.2021)


Langvarig kulde uten nedbør har gjort at snøen på Gårdsveien er blitt presset sammen i hjulsporene og polert så den er like glatt som stålis. Forhåpentligvis blir det snart mildvær og regn, for ellers kan det bli farlig blindhålke på veien. Men nå er det vel ikke lenge til den årvisse kakelinna, så det blir nok ei råd.

(08.12.2021)


Ved halvtitiden i formiddag passerte hurtiruteskipet Richard With Elgsnes på vei fra Harstad til Risøyhamn. Hurtigruten har sju skip i kystrutefart. Rederiet Havila vant anbudet for de resterende fire skipene, men store problemer ved det spanske verftet som skulle bygge to av skipene, og koronaproblemer ved det tyrkiske verftet som i utgangspunktet skulle bygge de andre to skipene, har gjort at ingen av skipene er kommet i trafikk ennå. Det første av skipene, Havila Capella, starter på første rundtur 12. desember.

(07.12.2021)


Dagen kalles nilsmesse etter Nikolaus som var biskop i Myra i Lilleasia. Det er mange legender om han, blant annet skal han ha reddet et skip i storm på havet. Derfor ble han vernehelgen for fiskerne. I "Norden" 1867 heter det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2021)


Med klarvær og kulde får nordhimmelen et rosa skjær. Sørhimmelen er lys, og grytlandsfellene som ligger sørvendt er lysere enn terrenget her på Elgsnes som er nordvendt. Med lite snø på bakken og kaldt vær blir det fort tele i marka. Da telemåleren ble avlest i dag, viste den at telelaget alt er 12 centimeter tykt. Dette er på myrjord. I veiene har nok frosten gått en god del dypere.

(05.12.2021)


Det er høytrykk og klarvær, og siden høytrykksenteret ligger nordøst for oss, blir vinden sørøstlig. Huskeregelen er at om man står med ryggen mot vinden, er høytrykket til høyre. Om sommeren gir slik plassering av høytrykket varmt og fint vær, mens det nå gir oss kalde vinder fra Sibir.

(04.12.2021)


Dagens bilde er tatt fra Rateneset og oppover Vågen. Ovenfor berget i forgrunnen hadde husmannen Kristian Nilsen på Hågen ryddet seg stø. Støa var synlig helt til all storsteinen mellom Ratestøa og Krestenstøa ble fjernet i 2013 og brukt til byggingen av moloer rundt havna i Bryggestøa.

(03.12.2021)



Tro ikke frosten som senker en fred
av sne i ditt hår.
Alltid er det på jorden et sted
tidlig vår.

Tro ikke mørket når lyset går ned
i skumringens fang.
Alltid er det på jorden et sted
soloppgang.
"På jorden et sted" av André Bjerke
(02.12.2021)

I de senere år har man blitt vant til barmark til over jul, men i år har det vært kaldvær og et tynt snølag en god stund nå. Derfor var det på tide å legge kjettinger på en av traktorene for å være forberedt om det skulle komme mer snø. I tillegg ligger en av turistfiskebåtene fortsatt ute, og det er for bratt opp fra fjæra til å prøve å ta den opp uten at traktoren er skikkelig skodd.

(01.12.2021)


30. november kalles andreasmesse til minne om apostelen Andreas. Han var fisker, og var i kirketradisjonen vernehelgen for fiskerne. Primstavmerket var derfor en fiskekrok. Dette ble tolket som at nå var det på tide å fiske julefisken. Et mer folkelig navn på 30. november var jul-andersdagen. Lenge før halloween ble kjent, kledde de unge seg ut og gikk jul-anders fra gård til gård for å få seg en godbit.

(30.11.2021)


Dagene blir stadig kortere. Nå er daglengden bare på en og en halv time, og i morgen er den 18 minutter kortere enn det. Men dette er en teoretisk beregning av soloppgang og solnedgang. Demringen startet kl. 08:44 og skumringen sluttet kl. 14:41, men også det er teoretiske verdier. Når det er overskyet som nå, lysner det senere, og mørket faller på tidligere.

(29.11.2021)


Det har kommet litt snø, men lave temperaturer gjør at jorda likevel begynner å fryse under snøen. Derfor ble i dag snø- og telemåleren satt ned i myra nedenfor fjøset. Måleinstrumentet er ganske enkelt. Det er et elektrikerrør med en gjennomsiktig plastslange fylt med vann, tilsatt et blått stoff som blir blankt når det fryser. Slik kan også teledybden måles.

(28.11.2021)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet er innredet med bord og benker for å ta imot gjester. Det kan være lokale vennegjenger eller firma som spiser middag der, eller det kan være turister som venter på at nordlyset skal danse over himmelhvelvet. Når det er kalt som nå, er det nok å anbefale å leie spisestua i gjestehuset i stedet. Bygget til høyre er et gjestetoalett av høy standard.

(27.11.2021)


Bildet av Normangården nede på Raten ble tatt i skumringstimen rundt klokken 15. Da var veilysene tent, og lyset ved enden av snuplassen lyser godt opp fasaden på gjestehuset. Landskapet i bakgrunnen har det blålige skjæret som er så typisk for denne tiden av året.

(26.11.2021)


En rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Dette er et gammelt visdomsord som også finnes på engelsk der det heter: "Red sky at night, sailor's delight. Red sky in morning, sailor's warning." Selv om værmeldingen nå til dags er mer presis enn som så, er det fortsatt mye sannhet i de gamle værtegnene.

(25.11.2021)


I natt var det kraftig vind, men fordi det var plussgrader, ble snøen liggende. Derfor er markene stort sett hvite, selv om snødekket er for tynt til å skjule grasstråene som stikker opp. Bildet er tatt nede fra Raten og oppover mot Storbakkan. Bakerst i bildet ses til venstre fjellet Elgen, og til høyre Nonshågen hvor det var ei bygdeborg helt tilbake til folkevandringstid. Restene av ringmuren ble ødelagt under den tyske okkupasjonen 1940 - 45.

(24.11.2021)


Dagen kalles klemetsmesse etter Clemens I som led martyrdøden ved å bli druknet i Svartehavet festet til et anker. Derfor var primstavmerket oftest et anker. Dette ble omtolket blant allmuen til at nå skulle alle skip legges for anker i havn. Da dagens bilde ble tatt i formiddag, var det nesten vindstille. Men nå i kveld blåste det opp til kraftig vind fra nordnordøst, en vindretning som lokalt kalles landnordøy, og som var fryktet blant fiskerne i gammel tid.

(23.11.2021)


Fortsatt skinner sola på fjelltoppene, men snart tar også det slutt. Fra 1. desember er sola under horisonten også om det hadde vært hav mot sør. Da begynner den virkelige mørketiden. Også den perioden har sin sjarm, og det blå skumringslyset kan skape vakre motiver.

(22.11.2021)


Med nordavinden kom det snø. Dette er fjerde snøfallet i høst, men hver gang har snøen smeltet etter en kort stund, så det skjer trolig også denne gangen. For det er lenge siden det var en sannhet at tredje snøfallet blir liggende. Selv hvit jul er blitt uvanlig nå til dags.

(21.11.2021)


I dag har det vært nordlig kuling, og temperaturen har falt til like over frysepunktet. Foreløpig har ikke nedbøren kommet som snø i lavlandet, men det varer nok ikke lenge nå. I de senere år har det vært skiftevis snø og barmark helt fram til jul, og noen ganger til over nyttår. At vinteren er blitt mye kortere i løpet av de siste 50 - 60 årene, er ihvertfall uomtvistelig.

(20.11.2021)


Havørna er majestetisk der den svever, og siden den har vært totalfredet i Norge siden 1968, bryr den seg heller ikke om at et teleobjektiv blir rettet mot den. Her i området har vi heldigvis heller ikke vindturbiner som dreper mange havørner. På Smøla har over 100 havørner måttet bøte med livet i den såkalte "vindparken".

(19.11.2021)


Nå er det fire dager siden sola hadde mulighet til å skinne her på Elgsnes. Sola er under horisonten fra 1. desember til 11. januar, men siden vi har fjell mot sør, forsvinner sola 14. november og er ikke tilbake før 28. januar. Men det er vanligvis mye skyer på denne tiden av året, så det er allerede en stund siden vi har sett sola. Nå får vi nøye oss med avglansen fra skyene som blir forgylt av solstrålene.

(18.11.2021)


I fjør ble både båter og flytebrygga skadet ved at båtene slo inn i treverket på brygga. Klok av skade ble det nå i høst montert ekstra festebraketter, tverrtau samt to spring på hver av båtene. Derfor har det gått bra så langt i høst. Men nå er det uansett på tide å ta båtene opp for vinteren. Og i dag ble to av båtene fraktet opp til Storbakkan for vinterlagring.

(17.11.2021)


Den første reinen var tilbake på innmarka her på Elgsnes for om lag tre uker siden etter at vi hadde vært forskånet for reinplagen siden 29. mai i år. I dag hadde reintallet økt til seks dyr, og etter mye regn er nå myra nedenfor fjøset veldig bløt. Der går nå reinen og tråkker hull i grastorva mens den beiter.

(16.11.2021)


Nå er det slutt på solskinn her på Elgsnes for i år. Og når det er tett skydekke og regnet høljer ned, blir dagen særlig kort. Ved tretiden i ettermiddag var veilysene forlengst tent, og eneste muligheten for å ta bildet til høyre på frihånd var å benytte Sony Alpha 7 III, et fullformatkamera med uovertruffen lysfølsomhet.

(15.11.2021)


Dagens bilde er tatt fra Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen. Den nærmeste bygningen er et lite naust kalt Bua. Det tilhører bnr. 4. I bakgrunne ses fra venstre Ratenaustet, Normangården, Ratefjøsen, Ørnulfnaustet og huset på Ebergplassen. Helt bakerst i bildet ses fjellet Toppen på Grytøya.

(14.11.2021)


Sent i går kveld kom det om lag en centimeter med snø. Det var nok til at landkskapet fikk et vinterlig preg. Bildet ble tatt i formiddag etter at det var blitt lyst, men utover dagen steg temperaturen, og nå i kveld er det igjen barmark. Før het det at tredje snøfallet blir liggende, men heller ikke det er pålitelig nå lenger.

(13.11.2021)


Nå er det bare to dager igjen at sola kan skinne nede i Vester-Raten dette året. Men det fordrer at det ikke er skyer i sør til sørvest. Så i dag fikk vi nøye oss med solskinn på fjellene rundt oss. Snart tar også det slutt, og så går vi inn i en periode på om lag to måneder uten sol. Fordi det heller ikke er snø på bakken, blir kveldene ekstra mørke.

(12.11.2021)


Den snøen som kom natt til mandag, har forlengst regnet bort i lavlandet, og nå er det heller ikke mye snø igjen i fjellet Elgen som har gitt gården navn. Men nå ser det ut som om lavtrykkene begynner å gå i mer normal bane fra Island og oppover langs norskekysten. Da vet vi at det blir sørvest og regn, og når lavtrykket har passert, slår nordvesten inn med snøbyger.

(11.11.2021)


I ettermiddag kom handelsgjødsla for neste sesong i hus. Den var bestilt på tidlig termin, noe som gir lavere pris. I år har situasjonen vært spesiell etter at gassprisen er mangedoblet, og gjødselprodusentene som følge av det har redusert ammoniakkproduksjonen. En stund var situasjoen så uoversiktlig at Felleskjøpet stanset gjødselsalget. Det er nå igang igjen, og Yara lover at det norske markedet vil bli dekket. Men med de gjødselprisene som nå er, kan det bli matmangel i utviklingsland der bøndene ikke har råd til å kjøpe gjødsel.

(10.11.2021)


Et stag i overføringen fra en av spakene på John Deere 2650 hadde gått i stykker. Siden det var vanskelig å komme til for å skifte, ble mekaniker fra Felleskjøpet tilkalt. Det var lurt, for det viste seg å være behov for to personer for å få jobben gjort. Så nå er traktoren klar for vintersesongen med snøfresing.

(09.11.2021)


I natt kom det litt snø, nok til at veiene ble hvite, men for lite til at hvitt ble den framherskende fargen også på jordene. Bildet er tatt fra snuplassen nede i Oppsetta og viser bebyggelse på bnr. 4 til høyre og det gamle huset på Gårdshågen til venstre. Bakenfor ses bebyggelsen oppe på Storbakkan.

(08.11.2021)


Ei naki gein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.
Eg gav deg den med blomar på.
Eg gjev deg den med bæri.
Kven rikast er vil du få sjå
litt lenger fram på ferdi.

(Frå Olav Aukrust sitt dikt "Ei naki grein".)

(07.11.2021)


Mathias Losnedal var fra Eivindvik i Sogn og kom til Elgsnes i 1868 hvor han ble dreng på handelsstedet. Han var agronom, og visstnok den første med slik utdannelse i gamle Trondenes. Han ble gift med Johanna Tollefsdatter som var tjenestejente på Raten, og sammen bygde de husmannsplassen på Lyngmyra. I 1922 kjøpte så fostersønnen Hans Hansen hele Lyngmyra, men det er nå lenge siden det har bodd folk der.

(06.11.2021)


Før i tiden pleide november å være måneden med verst vær i hele året. Novemberstormene var et kjent begrep. I de senere år har vi fått mildere november og mindre vind. Og vindretningen er snarere fra sørøst enn fra nordvest. Det er en tydelig endring i været, og endringen er så stor at det vanskelig kan forklares bare med tilfeldige variasjoner.

(05.11.2021)


Østavinden har spaknet, og da blir det roligere i havna som er bygd der Bryggestøa tidligere var. For når vinden kommer unna Toppen, slår bølgene inn i havna. Den sterkeste vinden og de høyeste bølgene kommer imidlertid fra nordvest, og moloene er lagt med tanke på å skjerme best mulig for uvær fra den kanten.

(04.11.2021)


I ettermiddag skinte sola på fjellet Litje-Tussen på Grytøya like før solnedgang. Fjellet ble landskjent etter at en militær Twin Otter krasjet nær toppen av fjellet 11. juli 1972 og 17 personer omkom, derav flere barn. Internt i Forsvaret var det kjent at flykapteinen var beruset under flyturen, men det tok mange år før dette ble offentliggjort.

(03.11.2021)


Fra 1. desember er sola under horisonten dag og natt. Men fordi vi har fjell mot sør, blir sola borte allerede 14. november her på Elgsnes. Nå skinner den bare en kort stund gjennom skaret mellom Kjeipen og Elgen før den går i skjul bak fjellet. Om ettermiddagen er det et gløtt av sol mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Men på grytlandsflellene skinner sola noen flere dager før det er slutt også der.

(02.11.2021)


Dagens bilde er tatt fra Nakkjen på Aunfjellet og viser Elgsneslandet fra Skjellet til Elgsnesodden. På bildet vises noe av granskogen på Elgsnes, mens det meste av dyrkamarka ligger mer nord- og vestvendt. På bildet skimtes bare engene på Finneviksletta og i Hestenvika.

(01.11.2021)


En mindre gruppe har overnattet i gjestehuset fra i går. I dag dro de igjen, og for øyeblikket er neste booking først 30. desember. Da kommer ti polske gjester som skal feire nyttår her. Fram til den tid er den ærverdige gamle Normangården med historie tilbake til 1723 og kongelig gjestgiverbevilling fra 1798, ledig.

(31.10.2021)


Flere dager på rad med temperaturer opp til 8 plussgrader har fått snøen til å smelte også oppover i fjellene. En tommelfingerregel sier at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Dermed er det frost i fjellene nattestid, noe som bidrar til at snøen holder stand et stykke nedover i fjellsidene.

(30.10.2021)


I dag var turister fra et cruiseskip her på Elgsnes og fikk orientering om gårdens historie. Som vanlig på slike utflukter var tiden knapp, så det ble bare et kort stopp nede på snuplassen i Oppsetta for å ta bilder over mot Raten på andre siden av Vågen.

(29.10.2021)


I formiddag var det kraftig vind fra østlig kant, og havna er lite beskyttet fra den retningen. I fjor ble det skader både på båtene og på treverket på flytebrygga under et slikt uvær, så klok av skade har vi fått laget ekstra festebraketter som bidrar til å holde båtene unna flytebrygga. Samtigig har vi satt to spring på hver av båtene. Da bildet ble tatt i ettermiddag, hadde vinden dreid på sørvest. Da er havna veldig godt vernet i le av Rateneset.

(28.10.2021)


Etter at vi har vært kvitt reinplagen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt siden 29. mai, er den første reinen nå tilbake på innmarka. Etter snøsmelting og mye regn er nå jordene veldig bløte, så selv en enkelt rein setter spor hvor høymolfrøene kan slå rot.

(27.10.2021)


Regnet fortsetter, og i dag kom det 8 millimeter nedbør. Gårdsveien som så smått hadde begynt å fryse til, er nå veldig bløt, noe som kan bli en utfordring når det kommer busser hit både på torsdag og fredag. Bildet viser fra venstre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen, Turisttoalettet og bakenfor skimtes litt av Normangården nede på Raten.

(26.10.2021)


Og så kom regnet, og da gikk det ikke mange timene før snøen var borte i lavlandet. Bildet til høyre er tatt fra snuplassen på Raten og viser fra venstre huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet og i bakgrunnen bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor derigjen ses Nonshågen, mens fjellet Elgen til venstre er innhyllet i tåkeskyer.

(25.10.2021)


Gjestene fra Barcelona som kom på fredag, dro igjen i dag. På torsdag skal det være en middag i Normangården, og til neste helg er det igjen en korttidsbooking. Det blir mye arbeid og lite inntekt av slike korttidsbookinger, men i disse koronatider får man ta til takke med det man kan få.

(24.10.2021)


Endelig spaknet den kalde vinden fra østlig kant. Men med stille og klart vær har temperaturen falt under frysepunktet. Likevel føles det mindre kalt enn da vinden blåste. Bildet ble tatt i dag morges før soloppgang, og da hadde nordhimmelen de fargene som er karakteristisk om vinteren.

(23.10.2021)


I dag var det 3,3 plussgrader som maksimumstemperatur, så på Storåkeren nede mot Vågen er det nå lite snø igjen. Men man skal ikke langt opp i terrenget før snøen ligger. Det er ikke uvanlig med snø på denne tiden, men det er mange år siden oktobersnøen har blitt liggende helt til våren. Så vi kan gå ut fra at det fortsatt blir mildvær og barmark før snøen legger seg for vinteren.

(22.10.2021)


Nede på Raten er det bare en smal landtunge ut mot Rateneset, så selv om vinden av Toppsundet kjennes kald, er det likevel litt høyere temperatur enn på områdene ovenfor Vågen. Derfor er det så og si snøbart nede på Raten, mens det fortsatt ligger snø på Storåkeren.

(21.10.2021)


Selv om temperaturen i dag har holdt seg over frysepunktet, og noe snø har tint, så har det vært stadige påfyll av ny snø. Derfor var det i ettermiddag mer snø på bakken enn på gårdagens bilde. Meteorologene forteller at den nordøstlige vinden skal fortsette, så da blir vel snøen liggende ihvertfall til over helga.

(20.10.2021)


Temperaturen falt i løpet av natten under frysepunktet, og dermed blir snøen liggende. Det er ikke store mengder snø, og selv om det er meldt flere dager med minusgrader og mer snø, blir nok ikke denne snøen liggende lenge. "Det e først trie snyen som bli ligganes", sa de gamle. Så da får vi tro at dette bare er et forvarsel om hva vi har i vente.

(19.10.2021)


I dag morges skulle man ikke langt opp i terrenget før nedbøren kom som snø. Utover dagen falt temperaturen, og da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, var det bare en plussgrad. Fortsatt smeltet snøen idet den traff bakken, men senere på kvelden falt temperaturen under frysepunktet, og da ble snøen liggende.

(18.10.2021)


I dag har det vært nordavindskuling hele dagen. Det startet med vind fra nordnordvest, men etter hvert dreide vinden til nordavind, og siden til nordnordøst. Selv om det bare har vært vind av kulings styrke, må det ha vært sterkere vind ute i havet, for det er kraftig sjøburd, og storbåra kan som kjent bevege seg langt før energien utløses når den slår mot land.

(17.10.2021)


Liften som i går ble brukt til å få orden på veilysene, har i dag blitt benyttet til å fjerne en koakskabel mellom fjøset og våningshuset i bakgrunnen. Kabelen overførte signaler fra et overvåkingskamera i fjøset til en monitor i huset helt til det oppstod brudd i kabelen, og trådløs signaloverføring ble valgt i stedet.

(16.10.2021)


Her ute i havgapet med mye salt i luften, er det stadig noe feil med veilysene. På bildet er Stephan i ferd med å sjekke et lys som hadde sluknet. Der var det bare en kontakfeil, mens et annet veilys måtte skiftes. Det lyset var forresten fra slutten av 1950-tallet, så det hadde dermed tjent sin tid med god margin. Resten av veilysene ble satt opp på slutten av 1970-tallet og har vært skiftet flere ganger siden.

(15.10.2021)


14. oktober er begynnelsen på vinterhalvåret. Nå ble primstaven snudd med vintersiden ut, og dagen kalles da også for første vinterdag. Primstavmerket er en vott, og Wille skriver at dagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mot Kulden."

(14.10.2021)


De siste fisketuristene for i år dro på mandag, så nå ligger båtene uvirksomme. I dag har vi imidlertid satt nye fortøyningsbraketter på utriggere og fortøyningsbom. Det er gjort for å presse båtene bakover slik at de ikke slår i flytebrygga når store bølger kommer inn i havna.

(13.10.2021)


I dag har det vært en god del solskinn, men nordvesten har vært kald og nater. Vinden spaknet mot kvelden, så selv om temperaturen falt under fire plussgrader, føltes det ikker like kaldt. På denne tiden av året kan vi få minusgrader når som helst, så da er det vel snart på tide å skifte til vinterdekk på bilene.

(12.10.2021)


Som beskrevet 24. september, er det en ospevarietet i Rateskogen som løves sent om våren, og som gulner sent om høsten. Nå som løvet har falt på det meste av skogen, har disse trærne bare såvidt gulnet. Men nå er det på tide også for disse etternølerne å forberede seg på frost og kulde.

(11.10.2021)


En regneling var på vei da bildet til høyre ble tatt. Dermed ble den største av Alvestadøyene godt synlig her fra Elgsnes. Disse øyene må en gang i tiden ha tilhørt handelsstedet på Raten, for ifølge Trondenes bygdebok satte trondhjemsborgeren Nicolai Norman (1712-1778) opp lagerhus der.

(10.10.2021)


Dagene blir stadig kortere, og selv om den teoretiske daglengden nå er ti timer, og det skal være dagslys i tolv timer, gjelder det når det er klarvær. I dag tentes veilysene alt ved 18-tiden. Vi skal da huske at vi fortsatt har sommertid, så om vi regner normaltid, var dette ved 17-tiden.

(09.10.2021)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva nedover mot Storbakkan og Gården i bakgrunnen. Bakerst i bildet ses Kinneset til venstre og deler av Andøya til høyre. Graset er høstet, rundballene er kjørt til lagringsplassene, og i dag ble også det som stod igjen langs kantene slått ned. Dermed blir det mindre ugras som kan spre frø inn på engene, og dessuten ser det penere ut.

(08.10.2021)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

07.10.2021)


Det er nymåne, og med nymånen kommer ofte et værskifte. Siden i går har maksimumstemperaturen falt fra 13,4 til 9,3 grader. På bildet til høyre ser det nesten ut som om det er en snøbyge som er på vei inn Toppsundet, men temperaturen er kanskje fortsatt for høy til det.

(06.10.2021)


I dag har det for det meste vært skyet vær og litt regn. Men tidlig i ettermiddag var det et solgløtt, og da ble bildet til høyre tatt fra Ebergplassen. Bygningene på bildet er fra venstrer Ørnulfnaustet og turisttoalettet, og delvis skjult bak trærne også Ratefjøsen. I bakgrunnen ses grytlandsfjellene som kneiser over bygdene Alvestad og Grøtavær, eller Grøta som vi sier på dialekt.

(05.10.2021)


Dagen kalles St. Frans etter Franciskus av Assisi, som rundt år 1200 grunnla franciskanerordenen. Dette er en merkedag for oktoberværet, for er det godt vær denne dagen, vil det vare måneden ut. Dagen startet med vind og regn, men så klarnet det opp, og vinden minket i styrke. Det må bety at oktoberværet blir skiftende også i år.

(04.10.2021)


Etter mange dager med solskinn og finvær var det i dag skyet. Barometeret var fallende, og utover dagen økte vinden på fra sørøst. Det ble derfor ingen tur på havet for turistfiskerne som kom i ettermiddag. Forhåpentligvis blir det bedre vær etter hvert slik at de får et opphold de kan være fornøyd med.

(03.10.2021)


De russiske fisketuriseten slapp ikke inn i landet, så gjestehuset har stått tomt en stund nå. Men i morgen kommer en tysk gruppe hit. Det blir de siste fisketuristene denne sesongen. På bildet ses brønnbåten Bjørg Pauline i bakgrunnen. Oppdrettsnæringen har vel nok å gjøre nå som området fra Finnsnes til og med Toppsundet er tiltaks- eller overvåkingssone for infesiøs lakseanemi (ILA).

(02.10.2021)


Det er ikke bare solcellepaneler som kan omdanne sollys til energi. Også grasproduksjon gjør det, selv om det bare er drøvtyggere som kan nyttiggjøre seg denne energien direkte. Fotosyntesen er den grunnleggende forutsetningen for alt liv på jorda, og den kan også benyttes til å trekke CO2 ut av atmosfæren ved å plante skog.

(01.10.2021)


For to dager siden ble graset slått, og i dag ble det pakket til rundballer. Da gjenstår bare å kjøre rundballene til lagringsplassene før høstingen er ferdig for i år. Siden det ikke lenger er husdyr på gården, blir alle rundballene solgt til bønder som trenger mer fôr. Men den transporten er det kjøperen som får ta seg av.

(30.09.2021)


Dagen kalles mikkjelsmesse eller mikeli og er i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. Over hele landet het det at nå skulle all avling være i hus, for nå kunne vinteren komme. Mye regn tidligere gjorde at graset ble slått først i går, og siden det er høytrykk øst for oss og finvær, får graset ligge og tørke til i morgen før det blir pakket i rundballer. For nå til dags er det liten fare for snø på denne tiden av året.

(29.09.2021)


I dag var Sigurd fra Hemmestad her og slo ned graset. Med to slåmaskiner på traktoren går det unna, så på noen få timer var både hå og grønnfôr meiet ned. Det er meldt godt vær framover, så kanskje graset får ligge en ekstra dag før det blir presset til rundballer.

(28.09.2021)


Dagen startet med overskyet vær, men så klarnet det opp og temperaturen steg. I ettermiddag var det hele 16,5 grader, noe som må sies å være uvanlig i slutten av september. Og ifølge meteorologene skal finværet fortsette. Så da blir det vel også råd å få gjort andreslåtten som har blitt utsatt grunnet regn og bløte jorder.

(27.09.2021)


Det har vært en gråværsdag med noe yr i luften. Heldigvis kom det under en millimeter nedbør, så med bra værmelding framover blir det nok mulig å få tatt andreslåtten i løpet av kommende uke. Det er på tide, for kommende onsdag er mikkjelsmessdagen, og da skulle avlinga være kommet i hus ifølge gammel visdom.

(26.09.2021)


Ripsa i hagen på Storbakkan begynner å bli overmoden. Den gang all rips ble høstet til vinterforsyning, måtte man dekke til ripsbuskene med garn for å holde småfuglene unna. Nå til dags blir lite rips høstet, og samtidig er det smått med fugl til å nyttiggjøre seg resten. Noe kan skyldes at det er godt med rognebær i år, men det er også færre fugler enn tidligere.

(25.09.2021)


Rateskogen er nå et praktfullt skue med fargesjatteringer i brunt, gult og rødt. Unntaket er ospene til venstre i bildet. De er nok alle rotskudd fra et tre med en genetisk endring som gjør at de løves senere om våren og gulner senere om høsten. Da våren kom senere enn nå til dags, var det kanskje en fordel å vente med å åpne knoppene, men i høststormene er det på den andre siden fare for rotvelt når løvet fortsatt er på trærne.

(24.09.2021)


Etter stormen i går spaknet vinden fort, og i ettermiddag var det blikkstille hav. "Gud kan et blekk av stormen gjære", pleide de gamel å si ved slike anledninger. Været er ikke lenger slik det pleide å være, for storm på denne tiden var ikke vanlig tidligere, mens de tidligere så årvisse novemberstormene nærmest har forsvunnet.

(23.09.2021)


I dag har vi hatt årets første høststorm. Heldigvis var vinden så mye sørlig at det var relativt rolig sjø inne i havna i Bryggestøa. For sikkerhets skyld ble det likevel satt spring på de to mest utsatte båtene. I dag var båtruter innstilt og bruer stengt, mens hurtigruta i bakgrunnen gikk i sin vanlige tralt.

(22.09.2021)


I dag kom to sivile biler hit med militært og sivilt personell. De spurte om lov til å stå på snuplassen nede på Raten for å gjøre målinger i forhold til en båt ute på fjorden. Noe mer ville de ikke si. Etter hvert kom båten inn på Vågen uten at det ble klarere hva de drev med. Spørsmålet om det var jamming de øvde på ga ihvertfall ikke noe svar.

(21.09.2021)


Bildet er tatt fra Storbakkan nedover mot Raten. Nå er Rateskogen fin med mange farger. I ettermiddag økte vinden på med kraftige vindkast. Dermed forsvant mye av løvet på skogen oppe i Elgsnesmarka. Og det er meldt mer vind denne uka, så da forsvinner nok mye av fargeprakten også i lavlandet.

(20.09.2021)


Geitramsen er forlengst avblomstret. Nå venter den bare på høstvinden som skal spre frøene utover. Spredningsmåten forklarer hvorfor dette er en pionerplante som raskt etablerer seg der det er ledig plass. Selv om geitramsen i dag i mindre grad enn tidligere regnes som en nytteplante, gjør den likevel nytte for seg ved at den etablerer seg på steder som ellers ville ha blitt høymolbol.

(19.09.2021)


Høstfargene er fine, og siden vi for tiden har lite vind, blåser heller ikke løvet av skogen. Så om finværet holder seg, kan det bli en fargerik høst. Men så vet vi at det som regel kommer en periode med mye vind som de gamle kommenterte på denne måten: Han gjer sæ nok ikkje førr han har fått lauvet av skogen.

(18.09.2021)


De tyske fisleturistene dro i dag morges, og en russiske gruppen som skulle komme nå, slipper ikke inn i Norge uten karantene. Så nå står gjestehuset tomt fram til fredag neste uke en Harstad-bedrift kommer hit ut for en medarbeidersamling. Etter det gjenstår bare en uke med fisketurisme før årets sesong er over.

(17.09.2021)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert skyet det til. Skydekket var imidlertid ikke tykkere enn at sola var synlig gjennom skyene. Det ligger et solid høytrykk øst for oss, så dermed blir det landvind, og skyene er heller ikke fulle av regn. Det er bra, for nå tørker det opp, og snart blir det mulig å få gjort andreslåtten.

(16.09.2021)


I dag har det vært klarvær og solskinn fra morgen til kveld. Dagens bilde ble tatt like før solnedgang ved 19-tiden i kveld. Når sola står lavt på himmelen, må solstrålene gå lengre vei gjennom atmosfæren. Derfor spres lyset fra den kortbølgede delen av spektret, og det blir rødstikk i bildene.

(15.09.2021)


Dagen kalles korsmesse om høsten til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være kommet i hus, og alle grinder kunne fjernes. Fra nå av regnet folk at høsten egentlig begynte. Kanskje var dette begynnelsen på en høstmåned i riktig gammel tid.

(14.09.2021)


I dag har været vært skiftende, med solskinn og blå himmel som på bildet, men også med mørke skyer og regnbyger. I natt var minimumstemperaturen bare 4,3 grader, og i dag nådde maksimumstemperaturen beskjedne 7,8 grader. Så det er tydelig at det er høst nå.

(13.09.2021)


Ikke alle bobilene parkerer ulovlig på snuplassen nede i Oppsetta. Bobilen på bildet tilhører to svensker som betaler for oppstillingsplass, strøm, vann og toalett. I tillegg leier de en turistfiskebåt som ikke er leid ut til turistene i gjestehuset nede på Raten.

(12.09.2021)


I dag kom et følge på tre bobilder hit ut. De parkerte på snuplassen nede i Oppsetta, men kan ikke ha stått der lenge, for senere kom en busslast med folk, og om bobildene hadde vært på snuplassen da, hadde ikke bussen hatt plass til å snu.

(11.09.2021)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, rogn, selje og vier. Denne blandingsskogen gjør at høstfargene blir varierte og vakre. I tillegg vokser det geitrams og andre urter som også bidrar til at høsten blir fargesprakende.

(10.09.2021)


To polske turistfiskere har akkurat kommet tilbake til havna. De drar i morgen formiddag, så dette var nok deres siste tur på havet. Utsjekking skjer senest klokken 10, for gjestehuset skal klargjøres for nye gjester som kommer i morgen ettermiddag. Det er en tysk gruppe. Deretter hadde en russisk gruppe booket opphold her, men de slipper ikke inn i landet uten karantene, så bookingen ble kansellert.

(09.09.2021)


I dag kom det 11 millimeter nedbør, og september har vært begredelig med 33 millimeter regn så langt. Men i går var det nymåne, og etter nymåne kan man vente et værskifte. Når så også månen tennes i øst, lover det godt for bedre og ikke minst tørrere vær framover. Så forhåpentligvis blir det snart mulig å få gjennomført andreslåtten.

(08.09.2021)


I kveld dukket KV Heimdal ut av tåkedisen i Andfjorden på vei inn Toppsundet med Harstad havn som destinasjon. Staken i forgrunnen står på Litjeknausflua der det hendte at båter gikk på grunn før flua fikk sjømerke på 1960-tallet. En av grunnstøtingene skal ha skyldtes at skipperen var for opptatt med kjæresten, noe som førte til skjemtenavnet Kjærlighetsflua.

(07.09.2021)


Det er fortsatt overskyet, men endelig kom det en dag med oppholdsvær. Det trengs imidlertid flere dager på rad med oppholdsvær før jordene tørker nok opp til at det blir laglig for andreslåtten. Bildet er tatt fra Storbakkan og nedover mot bebyggelsen på bnr. 4 og 3.

(06.09.2021)


Høstfargene blir stadig mer framtredende, og nå modnes også rognebæra. Grunnen til den høstlige fargeprakten er at klorofyllet inneholder nitrogen, og da dette makronæringsstoffet er et knapphetsgode for plantene og trærne, blir klorofyllet trukket ut av bladverket slik at nitrogenet kan nyttes om igjen til neste år. Older feller grønne blad, men det skyldes at dette treet har nitrogenfikserende bakterier på røttene og derfor har rikelig nitrogentilgang.

(05.09.2021)


Bildet viser bebyggelsen nede på Raten, inkludert Ørnulfnaustet og turisttoalettet til høyre i bildet. Disse to bygningene ligger omtrent der Kattbekken rant ned før det ble sprengt veigrøft som ledet vannet en annen vei. Kattbekken var grensen for det området handelsstedet på Raten leide fra staten den tid Elgsnes var krongods.

(04.09.2021)


D'er haust. Det ruskar ute
med regn og kalde vind.
Småfuglen flyg mot rute
og ville gjerne inn.

(Frå Haugtussa av Arne Garborg)

(03.09.2021)


Høsten er her, ikke bare på kalenderen, men også med lavere temperatur, regn og begynnende gulning av trær og planter. Fortsatt er plenen på bildet grønn, og det samme er engene. Andreslåtten er ikke gjennomført, og mye nedbør samt lav temperatur gjør at det nok vil ta en stund før det tørker opp slik at det er mulig å høste uten å gjøre for mye skade.

(02.09.2021)


1. september kalles kvernknarren. Været denne dagen ga varsel om tilgangen på kvernvann utover høsten. Regnet det på kvernknarren, ville det bli rikelig med nedbør framover og vann nok til å få malt kornet. Her på Elgsnes var det flomkvern i Mølnelva med demning som samlet opp vann i Botnbekkmyra. Men kvernhuset er forlengs borte, så det er liten grunn til å glede seg over at det kom 10 millimeter nedbør i dag.

(01.09.2021)


I dag er siste dagen i sommermåneden august. Men høsten kunne ikke vente til september. Temperaturen har falt til 8 grader, og vind og regnbyger i tillegg har gjort det lite trivelig å oppholde seg utendørs. Dagens bilde er tatt fra Raten over mot Ringskjæret på vestsiden av Vågen. I bakgrunnen skimtes Kinnaksla såvidt gjennom regnbygen som er på vei inn fjorden.

(31.08.2021)


Skydekket har vært tett de siste to dagen, men i kveld lettet det nok til at sola kunne forgylle skyene på vesthimmelen før solnedgang. Da hadde vinden stilnet slik at også havet fikk en gyllen lød.

(30.08.2021)


Dagen kalles Johannes halskogg til minne om at døperen Johannes ble halshugd. I folketroen mente man at om man hugde kratt på denne dagen, ville det ikke vokse opp igjen. Samtidig skulle man ikke bære våpen på Johannes halshogg, eller som det heter i "Norden" i 1867: "Ingen maatte paa den Dag bære Kaarde eller Værge."

(29.08.2021)


I dag kom et brudepar og spurte om de fikk ta brudebilder utenfor den ærverdige gamle Normangården nede på Raten. Og siden de spurte så pent, fikk de lov til det. Men om noen skulle ønske å feire bryllup inne i gjestehuset, er det bare mulig etter at turistfiskesesongen har tatt slutt i midten av oktober og huset blir ledig.

(28.08.2021)


I kveld var det et arrangement i naustet i regi av Visit Harstad der Refsnes Matglede serverte middag til ti inviterte gjester som ikke bare var her for å nyte maten, men også for at filmteamet fra Tyskland skulle gjøre opptak. Fotografene var her også for to år siden, da som elever ved Høgskulen i Volda. Etterpå skal det lages videoer til å promotere dette spesielle reiselivsproduktet.

(27.08.2021)


Strandrug (Leymus arenarius) er en flerårig grasart med blågrønne, lange blad og et aks som minner om rug. Derav navnet. Rotsystemet er forgrenet og binder sanden i flomålet. Før i tiden ble aksene i nødsår sanket og malt til mel sammen med korn.

(26.08.2021)


Den ene dagen er ikke den andre lik. Etter gråvær og regn i går, har det vært klarvær og solskinn i dag. Og solnedgangene er fortsatt fine, selv om sola går ned stadig tidligere nå som vi nærmer oss slutten av august. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", pleide de gamle å si. Uansett må man kunne glede seg over godværet, enda om det er en relativt sjelden gjest.

(25.08.2021)


Dagen kalles barsok etter apostelen Bartolomeus som led martyrdøden i Armenia. Barsok ble regnet som første høstdagen, og det passer bra med at hundedagene tok slutt i går. I Norsk Folkekalender for 1848 står det at om barsok er klar, blir det en fin høst. I dag har det vært overskyet, og det kom 4 millimeter nedbør. Så det lover ikke godt for høstværet.

(24.08.2021)


23. august er siste hundedagen. Det kom noen regndråper i dag morges, men så klarnet det opp, og vi fikk mange timer med solskinn. Og når det i tillegg var total vindstille, ble det en fin dag for utendørs arbeid. Måtte vi få mange slike dager framover!

(23.08.2021)


Mørke skyer på vesthimmelen kunne tyde på at regn var på vei. Men heldigvis tømte skyene seg ute i Vesterålen, så vi slapp unna nedbøren denne gangen. I dag har vinden avtatt, og temperaturen har også vært en smule høyere enn i går. Om begrepet "Indian summer" kan brukes her nord, er uvisst, men man kan jo uansett håpe på "godt og tjenlig vær" som det en gang het i kirkebønnen.

(22.08.2021)


I dag var maksimumstemperaturen bare 9,0 grader, så det går nok uvegerlig mot høst. Håpet er å få en fin september, for fortsatt gjenstår andreslåtten og mye annet utearbeid. Nå som det ikke lenger er husdyr på gården, har man heldigvis ikke lenger hengende over seg at gjødselkjelleren må tømmes.

(21.08.2021)


I dag fikk vi første smaken av høst med nordlig kuling, lavt skydekke, regnbyger og knapt 12 grader som maksimumstemperatur. Nå går hundedagene mot slutten, og da er det ikke uvanlig med ruskevær. Det ble sagt at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Men det ble alltid presisert at om de går inn med regn, betyr ikke det at de skal gå ut med sol. Så regn på denne tiden har nok vært årvisst lenge.

(20.08.2021)


Etter regn i natt klarnet det opp, og så ble det en riktig fin dag med solskinn og 15 grader. Men barometeret falt, så det var ikke å undres over at det skyet til om kvelden, og at nordavinden igjen kom inn. Da bildet ble tatt ved halvsjutiden i kveld, var det fortsatt solskinn, men nordavinden hadde allerede frisknet på.

(19.08.2021)


Bak fjøset var det en inngjerdet luftegård for buskapen. Men etter at husdyrholdet på gården tok slutt før jul i 2019, har det ikke vært dyr i gjerdet. Dermed har det vokst opp en ugrasskog i stedet. Gjerdet er nå fjernet, så da gjenstår bare å slå ned ugraset. Fra neste år skal dette bli eng slik det en gang var.

(18.08.2021)


Nå er det lenge siden det har vært middager i naustet som er innredet med bord og benker til slikt bruk. Koronarestriksjonene har gjort sin virkning her som på så mange andre områder i samfunnet. Men i kveld var en gruppe fra Vegvesenet her og fikk servert middag av Refsnes matglede. På bildet er bordet dekket, og kokkene venter bare på at gjestene skal komme.

(17.08.2021)


16. august var minnedag for St. Rochus som visstnok døde på denne dagen i 1327. Han pleide de syke under en pest i Italia, og ble skytshelgen for Venezia, Parma og Montpellier. Han var også skytshelgen for alt fra sykehusleger til gatefeiere, og mot pest og kolera. Om Covid-19 hører inn under pestbegrepet er imidlertid uvisst.

(16.08.2021)


Tidligere idag var det lite vind og gløtt av sol, og da var det folk på sandfjæra. Noen hadde til og med satt opp telt på fjæra. Men da den kalde nordavinden begynte å blåse, forsvant folk fort fra stranda. I stedet kom det to bobiler som parkerte på snuplassen nede i Oppsetta. Det er blitt ganske vanlig at bobiler parkerer natten over på snuplassen, selv om det vel neppe er lov å blokkere en snuplass. Men det er mange år siden det sist var en rutebuss her ute, så de er ikke til fortrengsel for noen.

(15.08.2021)


Dagens bilde ble tatt da sola gikk i skjul bak fjellet ovenfor Å på Andøya litt over halv ti i kveld. Daglengden er nå under 18 timer, og når det er overskyet, er det nå skikkelig mørkt midt på natten. Til nå er det bare utepæra og lyset nede i havna som er slått på, men snart er det også på tide å tenne veilysene.

(14.08.2021)


Toalettet til høyre i bildet ble bygd i 2019 for å skape gode sanitære forhold i tilknytning til Ørnulfnaustet som er innredet for middager og andre tilstelninger. Uheldigvis var veien i Aunfjellet mye stengt i 2019 grunnet rassikring, mens pandemien har gjort at naustet har vært lite utleid i 2020 og så langt i år. Men i dag kom det en bestilling for neste uke, så forhåpentligvis blir det flere bookinger av naustet framover.

(13.08.2021)


Dagens bilde er tatt fra Rateveien ovenfor Ratefjøsen og oppover mot Storbakkan. Det er noen år siden det ble ryddet skog langs veien, så nå hadde trærne strakt grener inn over veien slik at det ikke var framkommelig med buss ned til Raten. Men etter at trær nå er felt og grener kappet, er veien igjen farbar for store kjøretøyer.

(12.08.2021)


Etter at det ble åpnet opp for innreise til Norge i begynnelsen av juli har det vært fisketurister sammenhengende i gjestehuset siden 7. juli. Nå er det for første gang et opphold på to døgn etter at forrige gruppe dro i dag morges. Derfor ligger turistfiskebåtene i havn i dag og i morgen.

(11.08.2021)


Når skydekket er tett og skodda lurer ute i fjorden, er grått i ulike sjatteringer den mest framtredende fargen i landskapet. Bildet er tatt fra Raten og viser fra venstre Ringskjæret med restene etter Tyskekaia ytterst i Vester-Raten. Til høyre ses Litjeknausen som i liket med Ringskjæret fra gammelt av har tørnering på toppen. Bakenfor ses Nordste Måsskjæret der Målla har mange flotte runde steiner.

(10.08.2021)


Midnattsolperioden er forlengst over, men fortsatt kan fargespillet på himmel og hav være vakkert etter solnedgang. Dagens bilde ble tatt like før klokken 23. Da hadde sola gått ned bak Andøya i nordvest, men farget fortsatt skyene røde, og skyene speilet seg i blikkstille hav.

(09.08.2021)


Straks sola titter fram og temperaturen stiger, kommer det folk hit ut for å nyte strandlivet på sandfjæra langs Elgsnesvågen. At veien i Aunfjellet har vært stengt på dagtid tidligere i uka på grunn av asfaltering, har nok begrenset trafikken. Og i dag er det vel stengte veier inne i byen som følge av Arctic Race of Norway. Men likevel finner folk veien hit ut.

(08.08.2021)


Ørnulfnaustet er innredet med bord og benker, vedovn og terrassevarmere, og kan leies til middager eller andre tilstelninger. Og når været er som i kveld, kan naustdørene åpnes slik at gjestene kan nyte utsikten. For mer informasjon, gå til www.elgsnes.com .

(07.08.2021)


Når det er et tynt skylag på himmelen, kan solnedgangen ofte være finere enn når det er klarvær. Det skyldes at det kortbølgede blå lyset bøyes av slik at den langbølgede delen av spekteret blir mer framtredende. Bildet viser Vester-Raten med Ringskjæret, og bakenfor ses fjellene på Andøya.

(06.08.2021)


Det har regnet omtrent dagstøtt, men i kveld var gårdsveien tørr, og langs horisonten i sørvest var det til og med glipper i skydekket. Og skal man tro meteorologene, blir det fint vær i helga. Det passer bra, for handelsgjødsla er spredd på engene, og gjødselkornene er oppløst av regnet slik at næringsstoffene nå er tilgjengelig for graset.

(05.08.2021)


Bitterbergknapp (Sedum acre) er en flerårig og eviggrønn plante som danner tette tuer på tørr og steinrik mark. Planten er imidlertid ikke så uskyldig som den ser ut for. Den inneholder nemlig sterkt giftige alkoholoider, og alt i oldtiden ble det advart mot innvortes bruk av bitterbergknapp.

(04.08.2021)


Nå blomstrer geitramsen også nede i Oppsetta. Dagens bilde er tatt fra snuplassen over mot Raten på andere siden av Vågen. På Grytøya i bakgrunnen ses fra venstre fjellene Litje-Tussen, Jamnfjellet og Toppen.

(03.08.2021)


Den gang vi bare hadde sjøverts forbindelse med omverden, måtte man ro ut i båt for å ekspedere lokalen eller grytlandsferga. Da fulgte man med på hvordan Gårdsbekken rant nedover sandfjæra. Bøyde den østover, ble det landvind og bra vær, men bøyde den vestover, kunne man vente uvær fra nord. Nå bøyer den østover, så da blir det neppe nordavindskuling de nærmeste dagene.

(02.08.2021)


Ifølge første mosebok er regnbuen et tegn på at Vårherre ikke skal sende en ny syndflod over verden. Selv om det ikke akkurat har vært noen syndflod, har vi hatt i overkant mye regn i det siste. Så forhåpentligvis betyr regnbuen at det skal bli mindre regn framover.

(01.08.2021)


Det er nå to og en halv uke siden førsteslåtten, og engene er igjen blitt grønne. Men selv om det ikke akkurat er mangel på fuktighet i jorda, gir ikke temperaturer mellom 8 og 14 grader den helt store grasveksten. Så det er å håpe at august kan by på mildere vinder enn hva vi har hatt ved utgangen av juli.

(31.07.2021)


Dagen startet bra med sol og lite vind. Utover dagen frisknet imidlertid vinden på så mye at turistfiskebåtene gikk til havn. Men stiv kuling er ikke noe som hindrer fraktebåtene fra å gå i sin valige tralt, og i ettermiddag passerte MS Borgenfjord Elgsnes på vei til hjemmehavna på Myre.

(30.07.2021)


Olsok var en viktig merkedag for været. Nå kunne man vente et værskifte, enten til det bedre eller til det verre. Kaldvær nå var et forvarsel om at kornet kunne fryse før det ble modent, mens fint olsokvær bar bud om fint høstvær. Så da får vi satse på at det blir en flott høst i år.

(29.07.2021)


Skodda lå tykk også i dag morges, men etter hvert kom en kald nordavind inn og blåste vekk skodda. Det heter at med vondt skal vondt fordrives, og det ordtaket må vel passe i denne sammenhengen også.

(28.07.2021)


Sjusovardagen har navn fra en kristen legende fra Efesos i det sjette århundre. Dagen er også en merkedag for været. I hele Norden er det folkelig tradisjon at slik været er denne dagen, skal det bli i sju dager eller i sju uker. Forhåpentligvis er det den korte varianten som er gjeldende her i området.

(27.07.2021)


Etter mye regn i går formiddag klarnet det opp utover dagen, og i går kveld kunne man til og med nyte solnedgangen. Men ute i fjorden lurte havskodda. I dag har vi både hatt havskodde og fjellskodde, og i kveld slo de seg sammen og dekket landskapet slik som på bildet til høyre.

(26.07.2021)


Og så åpnet himmelens sluser seg. Fram til klokken 12 hadde det allerede kommet 18 millimeter nedbør. Dagen kalles Jakob våthatt og er merkedag for høstværet. For regner det på Jakob våthatt, blir det en regnfull høst. Dagen er også merkedag for været i slåttonna. "Er Jakob våthatt våt, skal bonden høste med gråt", sa man den gang slåttonna begynte nå.

(25.07.2021)


Heldigvis holdt regnet seg unna også i dag, så i løpet av de to siste dagene er innpå to hundre rundballer kjørt til lagringsplassene. Nå er det bare på Jørgenmarka, Nord-Durmålstuva, Russeleiren, Mølnelvsletta og i Hestenvika at det fortsatt er rundballer som må flyttes på. Noen av disse skiftene er små, så tilsammen er det ikke mer enn et syttitalls rundballer igjen å kjøre.

(24.07.2021)


23. juli er første hundedagen. Det heter at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Tett skydekke og skodde langt ned i fjellene i dag er imidlertid ingen garanti for at det blir sol og finvær om en måned. Det heter også at slik været er de tre første hundedagene, vil det også bli i de tre kommende ukene. Og det er meldt regn nå i helga - bare så det er nevnt.

(23.07.2021)


I ettermiddag da bildet ble tatt, var det ni grader og yr i luften, så det er ikke rart at det bare var to mennesker på hele sandfjæra fra Ratebergan til Oppsetta. Det er nå 8 dager siden det var klarvær, og dermed har også midnattsolperioden tatt slutt uten at vi har fått tatt farvel med midnattsola.

(22.07.2021)


Også i dag kom det 6 millimeter nedbør, og når temperaturen gjennom døgnet beveger seg mellom 6 og 10 grader, tørker det ikke opp mellom regnbygene. Nå er det bare to dager til hundedagene begynner, og da kan været bli omskiftelig.

(21.07.2021)


Dagen kalles Marit vassause, og er en merkedag for sommerværet. "Får ho Marit nåkka i vassausa si, blir det vanskelig å få høyet tørt den sommaren", sa de i gamle Trondenes. I dag kom det 6 millimeter nedbør, så da vet vi hvordan været blir framover. Vi er nå inne i verste regnværsuka, og kommende søndag bærer navnet Jakob våthatt.

(20.07.2021)


I dag morges kom det litt regn, men så klarnet det opp. Med kraftig vestlig vind i tillegg tørket det også opp slik at det var mulig å kjøre resten av rundballene på Myra, og i tillegg rundballene på Jonsborg og på Bertelmarka, til lagringsplassen på Gårdshågen. Men så kom nordavinden inn med mer regn, og dermed ble det på ny stopp i rundballekjøringen.

(19.07.2021)


Geitramsen (Chamaenerion angustifolium) står i bloms. Planten er fin å se på, men kan også være en nyttevekst, selv om slik bruk er lite utbredt nå til dags. Unge blader kan brukes som salat, og av tørrede blader kan lages urtete. Roten er mest næringsrik, men den beske smaken gjør at den må tilberedes før den kan spises. Planten har i folkemedisinen vært brukt mot en rekke plager.

(18.07.2021)


I går kom det 11 millimeter nedbør, og i formiddag 8 millimeter. Skyglan ute i fjorden i ettermiddag bar bud om at mer regn var på vei, og fram mot midnatt bøttet regnet ned. Rundballene som skal kjøres til lagringsplassene får vente, for så bløtt som det er nå blir det skade på enga om den blir kjørt på med traktor.

(17.07.2021)


Regntunge skyer og tett skydekke gjorde at det var behov for å slå på lys innendørs nå i kveld, og det til tross for at vi fortsatt er i midnattsolperioden. Noen av skyene måtte selvsagt også tømme regnet over oss.

(16.07.2021)


Førsteslåtten er nå unnagjort, det gjenstår bare å kjøre alle rundballene til lagringsplassene. Til tross for forsommertørken er det jevnt over gode grasavlinger. Årets førsteslått ga om lag 20 prosent flere rundballer enn i fjor, så om ikke hå-slåtten slår helt feil, blir dette et godt fôrår.

(15.07.2021)


Nede på Storåkeren var graset stedvis brunsvidd i toppen fordi det var blitt for tørt. Heldigvis har gården ikke bare skarp sandjord, men også morenejord og myr, så det er alltid noen skifter som bærer bra. Totalt sett ble avlingen på de tre skiftene Storåkeren, Oppsettåkran og Myra i år høyere enn både i fjor og i forfjor.

(14.07.2021)


I dag startet slåttonna. Da man var barn, var dette en langdryg affære som engasjerte hele familien i godt over en måned. Men selv om arealet er firedoblet, gjør en enkelt mann nå jobben på halvannen dag. Maken til rasjonaliseringseffekt finner man knapt i noen annen næring!

(13.07.2021)


I dag morges kom det et kraftig regnskyll med 14 millimeter nedbør over en kort periode. Men senere ble været bedre, med tilløp til solskinn. Det var også landvind av en type som vi pleide å kalle floingsvind, men pussig nok kom vinden etter styrtregnet, som på dialekt kalles floing.

(12.07.2021)


Kveldene kan være fine selv om det er overskyet. Et litt tynnere skydekke langs horisonten slipper nok sollyst gjennom til gullfarge himmel og hav. Bildet viser Ringskjæret og Litjeknausen nærmest og fjellene på Andøya i bakgrunnen.

(11.07.2021)


Graset hadde vokst seg høyt rundt Normangården nede på Raten, så i dag måtte den traktormonterte kantklipperen tas i bruk for å pynte opp rundt gjestehuset. Også veikantene pusset vi av, ikke bare på den private gårdsveien, men også på den kommunale veien. For kommunen har ikke for vane å gjøre slikt selv.

(10.07.2021)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra Helge Stangnes dikt "Tiriltunge-tid".)

(09.07.2021)


Regnet som kom i går og i dag, gjorde godt for grasveksten, for nå var det veldig tørt. Men på deler av Storåkeren på bildet kom nok regnet for sent uansett. Heldigvis består innmarka av både skarp sandjord, morenejord og myr, så i tørrår bærer myra godt, og i våtår blir det store avlinger på sandjorda. Skikkelig uår blir det derfor nesten aldri på denne gården.

(08.07.2021)


I fjor kom de første fisketuristene 22. juli, mens oppstarten av fisketuristsesongen i år var i dag. Så får vi bare håpe at det ikke kommer nye nedstengninger som gjør at turistvirksomheten også i år går med underskudd. Gjengen på bildet, som med unntak for fjoråret har vært her hvert år siden vi startet med fisketurisme i 2014, er ihvertfall svært glade for å være tilbake.

(07.07.2021)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Min fjord - Andfjorden" av Edvard Ruud)

(06.07.2021)


Bildet av elgene ble tatt i dag morges før det kommer folk hit ut for å bade. Om elgene bare var uti sjøen for å kjøle seg ned, eller om de kom svømmende hit, vites ikke. Men elgen er en god svømmer, og Elgsnes er startpunkt eller sluttpunkt for lange svømmeturer mellom øyene.

(05.07.2021)


Med sol og litt varme er sjelden havskodda langt unna. Meteorologen hadde meldt om at det kunne bli tåke i Vesterålen, og det ser ut for at skodda holder seg på den siden av Andfjorden. Kinnaksla skimtes i bakgrunnen til venstre på bildet, mens Andøya er skjult bak skoddebaken.

(04.07.2021)


Nå i helga har en lokal vennegjeng booket Normangården, men slik korttidsutleie blir det mye arbeid og lite inntekter av. Heldigvis åpnes det nå opp for turister fra utlandet, og allerede nå på onsdag kommer en gruppe på 12 personer fra Tyskland som skal være her en uke, og som også skal leie alle tre båtene.

(03.07.2021)


At folk bruker sandfjæra her på Elgsnes, er greit så lenge de ikke trokker eller parkerer i enga. Men man skulle ønske at særlig ungdommer som holder det gående med hoing og skriking til langt ut i de små timer, viste mer hensyn til folk som har behov for å sove nattestid. Ungdommene på bildet var forresten langt fra de verste i så måte.

(02.07.2021)


I dag fikk vi to av turistfiskebåtene på havet. Den tredje båten har vært til reparasjon hos motorforhandleren i Harstad, og vil kommende mandag bli hentet hjem sjøveien. 7. juli kommer den første turistfiskegruppen, og da må alle tre båtene være klare for utleie.

(01.07.2021)


Huset til venstre på bildet står på den gamle gårdshaugen som har vært bebodd fra middelalderen og kanskje helt tilbake til jernalderen. Andrea Hartvigsen var den siste som bodde fast her til hun på slutten av 1960-tallet var for skrøpelig til å fortsette å bo der. I dag er huset en ruin, og gårdshaugen er overgrodd av ugras.

(30.06.2021)


Dagen kalles Persok, og er i kirkekalenderen minnedag om Peters og Paulus martyrium. På noen primstaver er merket en blomst, for dette var dagen for å sanke legende urter. Mest vanlig var imidlertid en nøkkel. I Willes beretning blir dagen kalt "Peer med Guldnøglen, som vor Herre paa denne Dag forærede ham at oplukke Himmerige med, da de vandrede sammen på Jorderig."

(29.06.2021)


17. oktober i fjor blåste det opp til sterk vind fra nordøst, noe som er en svært uvanlig vindretning her. Båtene lå fortsatt ute, og til tross for at det var montert spring på de to mest utsatte båtene, slo de inn i planken på flytebrygga. Skadene på båtene er forlengst reparert, og i dag fikk vi hjelp til å skifte treverket på flytebrygga. På bildet er Stephan i ferd med å trekke til mutterne på festeklavene, mens Øystein skraper groe av pongtongen ytterst på utriggeren.

(28.06.2021)


Anna Rogde er etter sigende verdens eldste seilende skonnert. Hun ble bygd ved Bangsund skipsverft i Namsos i 1868 og gikk i klippfiskfart fra Arkhangelsk til Portugal. Noen ildsjeler fikk tilbakeført skuta til fordums prakt, og fra i år er Anna Rogde inne med fast bevilgning over statsbudsjettet. Men klippfisken er nå byttet ut med turister.

(27.06.2021)


På fine solskinnskvelder pleier det å være folk på sandfjæra til langt på natt. Da er de ofte høylytt slik at det er vanskelig å få sove. Men når det er overskyet og regnbyger som i dag, ligger stranda øde. Så da blir det nok mulighet for god nattesøvn for fastboende.

(26.06.2021)


Stålprisene i verdensmarkedet har doblet seg på noen få måneder, så Metallco er ivrig på å samle inn skrapjern. I dag ble vi derfor kvitt en god del rustjern og utrangerte redskaper. Hadde man hatt mer tid til rådighet, kunne nok skrapdungen ha blitt en god del større. For det er utrolig hvor mye skrot som samler seg opp over år.

(25.06.2021)


Et gammelt visdomsord sier at grønnfôret må være sådd til jonsok om man skal få brukbar avling. På Finneviksletta har det vært grøftespyling, og etter det har det vært for mye regn til jordarbeiding, så våronna ligger etter skjema. I dag var det imidlertid laglig for å slodde, og da dukket plutselig en flokk måser opp som troll av eske. Forhåpentligvis blir det vær for å så og tromle i morgen.

(24.06.2021)


Da Finneviksletta ble dyrket for om lag 40 år siden, ble det gravd ei åpengrøft i overkant av markestykket for å hindre vann fra å renne inn på dyrkamarka. Nå hadde grøfta grodd til slik at den var blitt grunnere, samtidig som terrenget nedenfor var blitt lavere på grunn av all steinen som gjennom årene er blitt kjørt bort. Derfor var det behov for grøfterensk, og på bildet er Håkon i ferd med å utføre arbeidet.

(23.06.2021)


Rogna står i blomst. På avstand ser det ut som trærne har hvite dotter på grenen, men om man går nærmere, får man øye på de flotte små blomstene som skal bli til rognebær til høsten. Rogna har forresten ikke bare noe for øyet på denne tiden, men også en søtlig duft som sikkert er der for å tiltrekke bestøvende insekter.

(22.06.2021)


Det er nok tett skydekke og regn som gjør at det er mørkere i kveld enn i går kveld, og ikke det at sola allerede er på nedtur etter at sommersolverv fant sted tidlig i dag morges. På yr.no var det varslet vind fra sørøst og regn, men siden det bare er tordenvær som kan gi regn i kombinasjon med landsønning, var det allerede i går klart at noe var feil med varslet. Så ble det da også vindstille og regn.

(21.06.2021)


I natt er midnattsola på sitt høyeste i år. For allerede grytidlig mandag morgen er det sommersolverv. Da peker jordaksen på den nordlige halvkule mot sola, men så begynner den å dreie vekk fra sola igjen. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", pleide de gamle å si i den anledning.

(20.06.2021)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

(Inger Hagerup)

(19.06.2021)


I dag har det vært mer regn enn på lenge, med 7 millimeter nedbør fram til klokken 21.30 i kveld, og på bildet til høyre er en ny byge på vei. For grasveksten er det bra med ei rotbløyte nå, selv om det betyr at det blir forsinket såing av grønnfôr på skiftet der grøftene ble spylt for en uke siden.

(18.06.2021)


Etter at det ble innført ny søppelordning, er søppelbilen her to ganger annenhver uke. I dag var det papir/drikkekartong og glass/metall som ble levert. Tidligere i uka var bilen her og hentet matavfall og restavfall. Hvor miljøvennlig dette systemet er, kan imidlertid diskuteres. For brennbart avfall kjøres til Sverige for å bli brent der, mens glass kjøres til Narvik for å bli dumpet. Plastavfallet sendes sørover, og resten av avfallet er vel også langreist.

(17.06.2021)


Siden turistene ikke slipper inn i landet, er heller ikke turistfiskebåtene satt på sjøen. Og siden det derfor er ledig plass i havna, har en hyttenabo inntil videre fått legge båten sin der.

(16.06.2021)


Ørnulfnaustet på bildet er innredet med bord og benker, og leies ut til middager og andre tilstelninger. I 2019 ble toalettet til høyre på bildet bygd, men da var veien i Aunfjellet for det meste stengt grunnet rassikring. Og fra våren 2020 har koronapandemien lagt sterke begrensninger på virksomheten. Det er å håpe at aktiviteten i samfunnet snart tar seg opp slik at det blir liv og røre også her ute.

(15.06.2021)


Det er mange år siden rutebussen sluttet å gå hit til Elgsnes, så snuplassen nede i Oppsetta blir brukt som parkeringsplass på fine soldager, og som overnattingssted for bobilturister. Særlig tyske turister har ofte overnattet her, men i disse coronatider slipper de ikke inn i landet. Mange nordmenn har imidlertid skaffet seg bobil til norgesferien, så både i fjor og i år finner en og annen bobilturist veien hit ut.

(14.06.2021


I dag kom det fem millimeter med regn. Det hjelper litt på for grasveksten, men så tørt som det var nå, hadde det vært bra med enda mer nedbør. Meteorologene har lovet mer regn i dagene som kommer, og om mindre enn en uke starter Festspillene i Nord-Norge. Og i festspilluka pleier det å regne.

(13.06.2021)


Skyglan over Grøtaværran nå i kveld. "Sola trække vatn", sa de gamle. Det var et tegn på at det kom regn. Også meteorologene har spådd regn, så når et gammelt værmerke og moderne vitenskap er samstemte, må det vel endelig komme ei skikkelig rotbløyte. Det er på høy tid nå, for nede på Storåkeren har graset begynt å visne.

(12.06.2021)


Edvard Hoem skrev en gang på 1970-tallet: "Det er få som veit at bøndene grev grøfter i det stille." At rustutfelleing i drensrørene er et problem, er det nok ende færre som er klar over. Finneviksletta ble dyrket opp og drenert på 1980-tallet, og det er nå andre gangen siden da at samlegrøfta er gravd opp og sugegrøftene spylt for å fjerne rustavleiringen i rørene.

(11.06.2021)


Etter lang tid med solskinn og tørrvær, skyet det i dag over. Nedbøren begrenset seg imidlertid til noen få regndråper. Men meteorologene lover regn fra i morgen, og det er bra for grasveksten. For nå er det så tørt at graset snart svies av på de tørreste steden.

(10.06.2021)


Det har kommet sauer i utmarka, så da var det på tide å sjekke utmarksgjerdet. Gjerdet viste seg å være i relativt god stand, selv om det er behov for å skifte en del gjerdepåler. Det er imidlertid irriterende at folk tråkker ned og lager hull i gjerdet. Det er et gjentagende problem sør for Landkonvika der bildet til høyre er tatt.

(09.06.2021)


Varmen i det siste har fått fart på grasveksten. Derfor var det på tide å klippe plenen rundt huset. Rideren på bildet er fra slutten av 1970-tallet, men er fortsatt brukelig. Korrosjon gjorde at alle kontakter og koblinger måtte pusses og sprayes, men deretter gikk motoren som ei klokke. Egentlig er det ikke overraskende, for John Deere lager kvalitetsprodukter.

(08.06.2021)


Sola kommer stadig høyere på himmelen ved midnatt. Men nå er det bare 14 dager til sommersolverv, da jordaksen på den nordlige halvkulen igjen begynner å dreie bort fra sola. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle da. Perioden med midnattsol er omtrent like lang som mørketiden, men det virker som om tiden går fortere sommerstid.

(07.06.2021)


Det har vært lite utleie av båtnaustet til middager og andre sammenkomster nå i disse pandemitider. Men forhåpentligvis blir det lettelser i restriksjonene utover sommeren. Når været er som i kveld, med vindstille og fin temperatur, er det også mulig å åpne naustdørene slik at gjestene får en flott utsikt over himmel og hav.

(06.06.2021)


I dag morges var det overskyet, men utover dagen lettet skydekket, og snart var det igjen solskinn fra skyfri himmel. "Han skein han av", sa de gamle. Men dermed økte også nordavinden på utover ettermiddagen. "Eikvær herlighet har si besværlighet", var også et velbrukt uttrykk i det gamle fiskerbondesamfunnet.

(05.06.2021)


I kveld kom skodda sigende inn fra havet, og fram mot midnatt stod den som en vegg ute i Andfjorden. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si når dette skjedde. Det er mye rett i det resonnementet, for når luften over land varmes opp, stiger den til værs, og det oppstår pålandsvind. Og da følger gjerne havskodda med når det lir mot kveld.

(04.06.2021)


I dag nådde temperaturen 22,9 grader i skyggen, og uten nedbør etter 18. mai, er det nå veldig tørt. Det var tydelig da blomstene ble plantet på familiegravstedet her på Elgsnes. Selv om det ble vannet grundig både før og etter at blomstene ble satt ned, varer det nok ikke lenge før det igjen blir behov for vanning om blomsterplantene skal overleve varmen og tørken som vi nå har.

(03.06.2021)


I dag nådde temperaturen 20,9 grader, og straks strømmet det til folk til sandfjæra langs Vågen. Noen ungdommer tok også sjansen på å bade, selv om havtemperaturen umulig kan være særlig høy nå i begynnelsen av juni. Når det er høyvann utpå ettermiddagen etter at sola har varmet sanden i mange timer, kan imidlertid sjøen ha brukbar temperatur nær land. Men slik var ikke tidevannet i dag.

(02.06.2021)


Etter kalenderen er 1. juni begynnelsen på sommeren. Det er slett ikke alltid at dette slår til her nord, men dagen startet godt med gjøk som gol oppe i skogen. Det ble også en markant temperaturøkning med maksimumstemperatur på 17,5 grader. Når det i tillegg var vindstille hele dagen, ble værskiftet enda mer merkbart.

(01.06.2021)


Løvetanna er fin å se på når den står i blomst. Men den kan være lei å bli kvitt når den vokser på steder der den er uønsket. Og den har en formidabel evne til å spre seg når den sender myriader av flyvende frø utover. Et løvetannfrø landet i en sprekk i betongplatten foran inngangsdøra, og mer skulle det ikke til før det ble ei fullvoksen løvetann. Etter hvert tørker fuktigheten i sprekken ut, og løvetanna visner, men før det rekker den å sette frø.

(31.05.2021)


Det begynner så smått å komme museører på bjørkeskogen, men fortsatt har løvet en gulgrønn farge. Løvet på rogna er grønnere, men heller ikke der er løvet fullt utsprunget. At naturen nøler, er ikke rart, for denne uken har nattetemperaturen vært helt nede i to plussgrader. Med solvarme på dagtid har likevel engene blitt grønne, så om det nå kommer regn og høyere temperatur, blir det fart både på graset og skogen.

(30.05.2021)


Litjebakkan er det høyest liggende skiftet her på gården. Der oppe har det bare såvidt blitt grønt. Men i dag ble handelsgjødsla spredd også der. Sprederen havarerte i fjor, og det tok mer tid en planlagt å få den i orden igjen. Å skaffe deler til en spreder fra slutten av 1970-tallet viste seg å være vanskelig. Bare pendelen kunne skaffes, så resten måtte enten repareres eller lages lokalt. Men nå er handelsgjødselsprederen god som ny.

(29.05.2021)


Selja blomstrer tidlig om våren, og for humlene er den derfor viktig før den øvrige blomsterprakten utfolder seg. Nå er seljeblomstringen på hell, men ikke bare hestehoven, men også skolp og soleie står nå i blomst. Og bare det blir litt varme, vil nok også løvetanna stå i blomst.

(28.05.2021)


Når man ikke selv lenger har husdyr som kan nyttiggjøre seg graset, er det fint at andre har behov for ekstra grovfôr til buskapen. Sigurd på Hemmestad er fast avtaker av rundballene, og i dag har han kjørt flere vendinger, både med egen bil og med leiebilen på bildet.

(27.05.2021)


Den ene av de to reinene som dukket opp på innmarka 7. mai, er blitt borte, mens den andre fortsatt beiter ulovlig på engene. Den holder seg mest øverst på Stormyra der snøen lå lenge. Så der er myra fortsatt bløt, slik at det blir tråkkskader i tillegg til beteskadene.

(26.05.2021)


Fortsatt er det ikke en sky å se på himmelen, men nordavinden har økt på og kjennes ekstra kald. Kaldvindstørke om våren er noe man er vant med, men det er ikke bra for grasveksten. Pinvår sa de gamle. Litt nedbør nå hadde gjort godt for alt som skal spire og gro på denne tiden av året.

(25.05.2021)


Det er sol fra skyfri himmel nå i pinsen, men nordavinden er kald. Men noen dager med bra temperaturer har fått markene til å grønnes. Nede på Raten er det fortsatt stille og rolig, for bookingene kanselleres fortløpende. Nå er det bare en uke i juni som ikke er kanseller, og det er tvilsomt om det kommer gjester før i august.

(24.05.2021)


Nå er sola kommet så høyt på himmelen at hele soløyet er synlig over øyene i Grøtaværran ved midnatt. I år blir det visst ikke sludd og regn under pinseria, men nordøsten er kald, og sist natt var temperaturen nede i 2,1 plussgrader. Med slike temperaturer blir det ikke fart verken i løvsprett eller grasvekst selv om sola skinner døgnet rundt.

(23.05.2021)


Noen milde dager tidligere i uka skapte grønnskjær i bjørketrærne, og rogna var på nippet til å folde ut bladene. Men så kom pinseria med kald vind fra nordøst, så løvstrettet stanset opp. Ospene vet tydeligvis at våren kan være lunefull her nord, for de har ennå ikke gått ut av vinterdvalen.

(22.05.2021)


Midnattsola er tilbake, og med klarvær var det også mulig å ta bildet til høyre. Nå er det to måneder til sola igjen går i havet, og fram til da kan vi nyte mange fine midnattsolkvelder - forhåpentligvis med høyere temperatur enn nå.

(21.05.2021)


På nedsiden av Rateveien, like ved Ebergplassen, ligger det to gravhauger. Den ene er en rekonstruksjon siden den en gang i tiden var blitt mye skadet. Den andre, som ses til venstre i bildet, er imidlertid intakt med det typiske søkket i midten som følge av at gravkammeret har falt sammen. Ut fra andre funn i området er det grunn til å anta at gravhaugene er fra merovingertid eller vikingtid.

(20.05.2021)


Siden 16. mai har vi hatt maksimumstemperaturer fra 12 til 15 grader. Men det som har fått skikkelig fart på grasveksten, er nok regnet som kom i går natt og at vi de to siste nettene har hatt minimumstemperaturer over 7 grader. Men til helga er det pinse, og da er nok pinseria på vei.

(19.05.2021)


Etter regnet i natt og i dag morges har det vært mye måse på engene. Måsene vet at meitemarken kommer opp til overflaten når gangene den lager i jorda fylles med vann. Og da kan måsen ha festmåltid. Måsen er tilpasningsdyktig, og finner mat på land og i fjæra når det ikke er yngel å beite på ute på havet, og heller ikke fiskere som sløyer fisken på fjæra og lar måsen få sloget.

(18.05.2021)


I år ble 17. mai en finværsdag med så og si vindstille, maksimumstemperatur på 14,8 grader og sol det meste av dagen. Men bunaden fikk henge i skapet også i år, for det er dumt å oppsøke folkeansamlinger før man har fått begge vaksinedosene og har opparbeidet full motstandsdyktighet mot viruset som herjer verden for tiden.

(17.05.2021)


Endelig har telen sluppet taket, og straks begynner engene å grønnes. Men det tar nok fortsatt litt tid før jorda tørker opp slik at det blir mulig å spre handelsgjødsla uten å skape for mye skade på plantedekket. Gjødselsprederen er heller ikke ferdig reparert etter havariet i fjor, men så snart gelcoat- og glassfiberarbedet på gjødselbeholderen er fullført, kan delene monteres sammen igjen.

(16.05.2021)


Da har bobilsesongen begynt. To bobiler var her i dag, men bare en stod fortsatt på snuplassen nede i Oppsetta ved midnatt. I mange år har tyske bobilturister overnattet på snuplassen, men de slipper for tiden ikke inn i landet. I stedet har mange nordmenn nå kjøpt seg bobil for å feriere i eget land.

(15.05.2021)


Nordøsten er som regel hald, og den kjennes ekstra kald på denne tiden av året når man venter at naturen skal våkne til liv etter vinterdvalen. Men for dem som har levd en stund, er ikke dette sen vår. I 1955 for eksempel var ikke veien brøytet på Aun og Elgsnes. Da tråkket man en sti rundt skolen på Aun slik at barnetoget kunne gå rundt skolen 17. mai.

(14.05.2021)


Nå begynner telen å slippe taket, så da begynner det så smått å bli grønt på engene. Foreløpig er oppspiringen ujevn, men det er for tidlig å si at det skyldes overvintringsskader. Det kan både skyldes ujevn tining av telen, grasart og hvilken daglengde plantene er tilpasset.

(13.05.2021)


I dag var Stian fra Norsk landbruksrådgivning og gjennomførte funksjonstest på åkersprøyta. Det har vært et krav om slik kontroll hvert femte år, men er nå innskjerpet til at kontrollen skal skje hvert tredje år. Det var lagt inn bestilling på kontroll både i 2019 og 2020, så det var på høy tid at kontrollen ble gjennomført. Bortsett fra at manometeret måtte skiftes, var sprøyta i god stand, så nå har den fått godkjentstempel fram til 2024.

(12.05.2021)


Nede på Raten begynner det nå så smått å grønnes, men ellers skjer det lite i og rundt gjestehuset. For ingen turister slipper inn i landet, og det er heller ikke bestemt når det åpnes for innreise. Dermed blir det i år som i fjor, med kansellering fjorten dager fram i tid, noe som gjør at det blir umulig å få inn norske gjester i stedet for utlendingene som hadde booket gjestehuset fra begynnelsen av april til midten av oktober.

(11.05.2021)


Den kommunale veien fra Aun til Elgsnes var nå i verre forfatning enn noen gang. Det har i det siste vært lite tilrådelig å kjøre fortere enn 20 kilometer per time på denne strekningen. I dag kom den kommunale veihøvelen hit og høvlet veien, så nå er ihvertfall veien kjørbar. Men det er lite grus å høvle på, så det har kommet opp en god del stein fra fyllmassene under topplaget.

(10.05.2021)


Lave temperaturer har gjort at det fortsatt er tele i marka, selv om den nå tiner både ovenfra og nedenfra. Oppe på Durmålstuva virker det imidlertid som om telen er i ferd med å slippe taket, for der er et et grønnskjær på engene, selv om brunfargen fortsatt er dominerende. Men det skal ikke mange dager med varme til før grasveksten er i gang.

(09.05.2021)


I dag holdt to tjeldpar et veldig spetakkel nede på Storåkeren. Om det var krangel om reirområde eller kanskje om retten til å lete mark i området er ikke godt å si. Eller kanskje det bare var pur glede over at jorda har tint så mye at marken er lett å få tak i.

(08.05.2021)


Etter at skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har holdt seg unna innmarka her på Elgsnes siden 15. juli i fjor, var i dag to reiner tilbake på innmarka. Det er barmark, men fortsatt tele i jorda. Derfor er engene bløte. Dermed blir det tråkkskader i tillegg til beiteskader. Det er å håpe at dette ikke er fortroppen for en større flokk med skadedyr.

(07.05.2021)


Snøen som kom i midten av forrige uke, har nå sola greid å smelte. Men meteorologene melder om at mer snø er på vei. Selv om nedbøren skulle komme som regn i lavlandet, vil nok snøen legge seg på Aunflellet. Så da er det klokt å vente ennå en stund med å legge om til sommerdekk på bilene.

(06.05.2021)


Ørnulfnaustet er innredet med bord og benker, terrassevarmere og vedovn. Uten koronarestriksjoner er det plass til i alt 38 personer, til middag eller andre sammenkomster. Bygget til høyre i bildet er et toalett av høy standard til disposisjon for dem som bruker naustet. Men koronaviruset har gjort at det har vært minimalt med utleie.

(05.05.2021)


Et seljefrø slo for noen år siden rot i grøftekanten ved den kommunale veien, og etter hvert ble dette til et stort tre med flere stammer. Men en sørvestkuling i fjor høst blåste ned treet, så nå har Håkon hugd selja for å produsere ved av den.

(04.05.2021)


Til tross for at vinteren nekter å slippe taket, blir dagene stadig lengre, og nå er det mindre enn tre uker til vi igjen har midnattsol. Lyse netter og stadig flere som blir vaksinert, bringer optimismten tilbake. Så er det bare å håpe at vi snart kommer så langt at turistene igjen kan fylle gjestehuset nede på Raten.

(03.05.2021)


Da bildet ble tatt ved middagstider i dag var snøen ti centimater dyp. Solskinnet gjorde at noe snø tinte i løpet av dagen, men mot kveld var landskapet fortsatt vinterlig. Det er også ganske mye tele i jorda, så det ligger så langt an til å bli en sen vår i år.

(02.05.2021)


"Kom mai du skjønne, milde" heter det i sangen, men det har langt fra vært tilfelle i dag. Det har snødd i hele dag, og enda mer etter at bildet ble tatt tidlig i ettermiddag. I katolsk tid ble dagen kalt gaukmesse, sannsynligvis fordi første sommermåneden i førkristen tid, gaukmánaðr, startet nå. Men så mange sommertegn er imidlertid ikke å se.

(01.05.2021)


Ved utgangen av april står snøbygene fortsatt i kø ute i Andfjorden. Og nå begynner til og med snøen å bli liggende etter at den treffer bakken. I fjor hadde telen gått på denne tiden, mens det i år fortsatt er betydelig tele igjen i jorda. Så det blir nok ingen tidlig vår i år.

(30.04.2021)


I år ble reinkalvria langvarig. Gjennom dagen har det vekslet mellom snø-, sludd- og regnbyger. Så mens en byge har gjort markene hvite, har neste byge fått snøen til å smelte. Uansett er det en urolig værtype for tiden, og i kveld har det vært nordlig kuling i tillegg til nedbøren. Det har nettopp vært fullmåne, så dersom det er noe i den gamle forestillingen om at værskifte kommer ved nymåne, har vi fortsatt et par uker med grisvær foran oss.

(29.04.2021)


I dag drev Kystvakten øvelse ute i Andfjorden. Til høyre i bildet er KV Barentshav, og til venstre KV Jarl, et privat forsyningsskip som er leid inn på femårskontrakt for å ivareta slepebåtberedskapen langs kysten. I dag ble det også løsnet skudd, så kanskje kystvakten har startet trening av mannskapet i bruk av kanon? For ved en tidligere anledning ble det avdekket at et kystvaktsskip var ute av stand til å skyte varselskudd.

(28.04.2021)


Temperaturen holder seg såvidt over frysepunktet. Det går noen lette snøbyger, men snøen smelter idet den treffer bakken. Mot kvelden klarnet det opp, så da kan vi vente strålingsfrost i løpet av natten. Og om det fryser på, vil det bety at snøen blir liggende om det kommer flere snøbyger. Så selv om det er barmark på bildet til høyre, er det for tidlig å si at det er skikkelig vår nå.

(27.04.2021)


Øst på Elgsnessanden og nær Ratebergan ligger ei stor steinblokk som kalles Storsteinen. Dit kan man gå tørrskodd når det er storfjære. Som barn pleide man da å klater opp på steinen. Mer vanlig er det at måser sitter på steinen, og på våren hender det også at kobben soler seg der.

(26.04.2021)


I normale tider hadde det nå vært full fart med fisketurister, men siden grensene er stengt, slipper ingen inn i landet. Alt var booket fra 10. april, men nå er bookingene i april, mai og halve juni kansellert. Og ut fra signalene som har kommet, blir det trolig august før vi kan vente de første gjestene fra utlandet. Uten gjester er det heller ingen grunn til å sette turistfiskebåtene på sjøen. Så derfor er småbåthavna i Bryggestøa tom.

(25.04.2021)


"Aprilsnyen blir ikkje ligganes lenge", sa de gamle. Og allerede i dag hadde det meste av snøen som falt i går, tint vekk, særlig på jordene ned mot sjøen. Bildet til høyre er tatt fra Storåkeren og oppover mot bebyggelsen på Storbakkan. Bakerst ses fjellet Elgen som har gitt gården navn.

(24.04.2021)


Snøvær i slutten av april eller begynnelsen av mai er årvisst. Det er på denne tiden reinen kalver, og siden reinen foretrekker å kalve på snø, trodde man at snøen kom av hensyn til reinen. Derfor ble denne perioden kalt reinkalvria. Vi får trøste oss med at nå gjenstår bare pinsreia av de fire riene påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria.

(23.04.2021)


Gjestehuset var i utgangspunktet fullbooket fra april til oktober, men grensestengningen gjør at bookingene kanselleres, i første omgang ut mai. Det åpner opp for norske gjester, og i kveld ble en vennegjeng fra Narvik årets første overnattingsgjester. Men fra søndag er gjestehuset igjen ledig.

(22.04.2021)


Dagens bilde er tatt fra Rateneset og viser fra venstre Ratefjøesen som ble bygd i perioden 1911 - 1914 av materialer fra Krambua som da ble revet. Fjøset har ikke vært brukt til husdyr siden begynnelsen av 1970-tallet. Bakerst til høyre ses huset på Ebergplassen som ble bygd i 1973, og nærmere til høyre ser vi Ørnulfnaustet som ble bygd i 1978, og som nå brukes til bespisning og andre reiselivsformål.

(21.04.2021)


I dag har det vært hele 14 plussgrader på det varmeste. Vel nok har våren kommet stadig tidligere, men sommertemperaturer i april er likevel uvanlig. Nå i kveld begynner det å skye til, barometeret faller, og meteorologene melder om kaldvær med regn og snø. Så da blir det nok mer tilbake til normalen.

(20.04.2021)


Under regnet og snøsmeltingen i slutten av mars, mens grøftene ennå var fulle av snø og is, rant det en bekk etter gårdsveien med mye graving som resultat. Det så ikke bra ut, men heldigvis ble mesteparten av grusen liggende igjen på veien lengre nede. Så da var det bare å kjøre grusen tilbake og så høvle veien. Selv om resultatet ikke ble perfekt, er det ihvertfall mye bedre enn slik den kommunale veien hit ut er for tiden.

(19.04.2021)


På onsdag var det ennå full vinter, men så kom våren brått. Grågåsa kom på torsdag, byfolk begynte å komme på fredag, på lørdag blomstret hestehoven, og i dag var det maksimumstemperatur på 10,8 grader. Forbausende mange risikerer å skade bilen sin for å komme hit ut, for grusveien mellom Aun og Elgsnes er nå i dårligere forfatning enn noensinne.

(18.04.2021)


For tre dager siden var det full vinter med snødekt landskap. Men så steg temperaturen, og snøen smeltet. I dag har det vært solskinn og nesten ti plussgrader i skyggen. Mer skulle det ikke til før hestehoven blomstret oppe på Torveberget. Så raskt kan det skifte her nord hvor vi lever i sørhellingen av nordpolen.

(17.04.2021)


Det slår aldri feil, straks snøen har gått her ute i havgapet, kommer det folk hit ut for å oppleve en litt tidligere vår enn inne i byen. Så i ettermiddag var det en gjeng nede i Oppsetta. De kom og spurte om de fikk sette opp telt, og siden de spurte, fikk de sette opp teltet i tomta etter Bertelnaustet.

(16.04.2021)


I dag smeltet snøen som har kommet i det siste, og straks var grågåsa her. Foreløpig er det bare et par, men antallet grågjess har en lei tendens til å vokse ganske fort. To gjess øker fort til fire, som igjen øker til åtte og deretter til 16 osv. For noen år siden var grågåsa et sjeldent syn på jordene her på gården, men flokker av gjess som eter og skiter i enga, er nå et problem.

(15.04.2021)


14. april kalles sommardag. Da ble primstaven snudd med sommersiden ut. I Norsk Folkekalender fra 1859 het det at "den der har Fækreaturer, paa denne Dag ej maa smage nogen Kjodmad, ligesaalidet de der skulle gjæte Fæet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa Magt over det den Sommer". Nå ventet man også en uværsperiode. Den kalles sommarmålsria.

(14.04.2021)