Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


Snøen som kom for to dager siden, forsvant allerede i går. Men med klarvær i natt, la det seg ny is på sølepyttene. I dag har temperaturen holdt seg over frysepunktet, med 5,3 grader som maksimums-temperatur, så snøen blir nok liggende i fjellene. Bildet viser ytterste pynten av Vester-Raten med Ringskjæret og Litjeknausen. I bakgrunnen ses andøyfjellene mellom Roksdalen og Prestaksla.

(25.10.2020)


Hurtigruten har mistet det meste av passasjergrunnlaget som en følge av koronapandemien. Selskapets elendige håndtering av smitteforebygging på ekspedisjonsskipene har nok gjort at også nordmenn betenker seg for å reise med Hurtigruten. Nå går det bare to skip i rute fra Bodø til Kirkenes, så vi må vel tilbake til krigens dager da hurtigruteskipene var bombet, torpedert og minesprengt for å finne like liten hurtigrutetrafikk på norskekysten.

(24.10.2020)


I dag morges våknet man til hvite veier, og litt hvitt også på engene. Den lille snømengden som har kommet, er det vi på dialekt kaller et "him". Et "snyhim" betyr at det er så lite snø at markene ikke er snødekte. Et "snyfann" derimot, betyr at det har kommet så mye snø at også engene har fått et sammenhengende snødekke.

(23.10.2020)


I ettermiddag gikk det snøbyger på grytlandssiden av Toppsundet, og en og annen snøfille nådde også hit til Elgsnes. Dette er nok et forvarsel om hva vi har i vente.

(22.10.2020)


Sola står nå så lavt på himmelen at den forsvinner bak fjellet Elgen midt på dagen. Og på ettermiddagen kaster bygningene oppe på Storbakkan lange skygger nedover Myra og Storåkeren når det er solskinn som i dag. Det er en påminnelse om at det nå bare er vel tre uker igjen med mulighet for stadig kortere solgløtt her på Elgsnes.

(21.10.2020)


Det gamle Feskenaustet på Raten ble etter hvert så falleferdig at det ble revet på slutten av 1950-tallet. Materialer fra Feskenaustet ble brukt til å bygge naustet på bildet. Da også skjåen ble falleferdig, fikk naustet et tilbygg på nordsiden. Denne delen er senere innredet som sløyebu for fisketuristene.

(20.10.2020)


Kaldværet fortsetter, og selv om temperaturen holdt seg såvidt over null i natt, gjør klarværet at utstrålingen blir stor nattestid. Dermed fryser veiene til. Men der det er grastorv, skal det litt mere til før det blir tele i jorda. Det er imidlertid lenge siden vi fikk vinter i oktober, så bare vinden snur til en annen retning, blir det nok mildere vær.

(19.10.2020)


I natt var temperaturen nede i 1,7 plussgrader, og med klar himmel og strålingsfrost var det is på sølepyttene i dag morges. I fjellet Elgen sør for gården lå snøen helt ned til 200 meter over havet. Så det kan vel ikke oppfattes som annet en en klar beskjed om å legge om til vinterdekk før neste tur over Aunfjellet.

(18.10.2020)


I ettermiddag blåste det opp til en skikkelig nordøstkuling. Dette er en vind som vanligvis ikke er sterk her, da vi ligger i le av Grytøya. Men denne gangen var vinden så sterk at den maktet å lage ganske store bølger på den korte strekningen på tvers av Toppsundet.

(17.10.2020)


Et Harstad-selskap hadde en medarbeidersamling fra i går til i dag i Normangården nede på Raten. Men nå har de dratt, og da er det ingen flere bookinger før til våren. Forhåpentligvis kan vi få litt utleie også i vinterhalvåret, men uansett blir det lite i forhold til at årets sommersesong ble redusert til under en fjerdedel av det normale.

(16.10.2020)


Selv om det heter i Første mosebok at Herren satte regnbuen på himmelen som et tegn på at han skulle komme sine løfter i hu, og ikke forårsake en ny syndflod, så har det fortsatt å regne ganske heftig. Ingen syndflod akkurat, men likevel utrivelig vær for utearbeid.

(15.10.2020)


Regnbuen har opptatt menneskene til alle tider. Før den ble forklart som et fysisk fenomen på 1300-tallet, ble regnbuen diktet inn i religiøse forestillinger. Både jødisk, gresk og norrøn mytologi, og sikkert også mange andre, har med regnbuen som en del av fortellingen. Men den mest seiglivede myten har ikke noe med religion å gjøre, nemlig troen på at det er en gullskatt gravd ned ved enden av regnbuen.

(14.10.2020)


I natt la snøen seg i grytlandsfjellene, og temperaturen har falt ytterligere til 3,7 grader nå i kveld. Normalt reduseres temperaturen med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så ut fra denne tommelfingerregelen skulle snøgrensen ligge på vel 400 meter, noe som ser ut til å stemme bra.

(13.10.2020)


I dag har det vært yr i luften, men nordavinden fra i dag morges stilnet i ettermiddag, så da var det likevel brukbart vær for utearbeid. Det er fortsatt mye som må gjøres før snøen kommer, så det er å håpe at været blir laglig ennå en god stund.

(12.10.2020)


Det fine været vi har hatt i begynnelsen av oktober, måtte jo ta slutt. Men selv om det er gråvær, temperaturen har falt og det er vind fra nord, er det lite nedbør. Og snøen har ikke blitt liggende i fjellene. Men nå melder meteorologene om lavere snøgrense, så da er det vel et forvarsel om at det ikke er lenge før man må legge om til vinterdekk.

(11.10.2020)


Koronapandemien har ødelagt det meste av turistfiskesesongen i år, og nå regnet vi sesongen for avsluttet. Men så kom det en forespørsel om å leie en båt for tre dager. Vanligvis er ikke nordmenn villige å betale det vi må ha for å leie ut båter, men for disse er det firmaet som betaler, så da var det greit.

(10.10.2020)


Dagen kalles dinesmesse etter Dionysius som var den første biskopen i Paris. Nå ventet man sterk vind i noen bygder, slik at resten av løvet kunne blåse av trærne. Om dette gjalt her, vites ikke. Men stemmer gjør det ihvertfall ikke, for i dag har det vært blikkstille hav slik bildet viser.

(09.10.2020)


Vi har et utrolig fint vær til oktober å være. Men selv om det er høye temperaturer for årstiden, lite vind og knapt nok nedbør, endrer daglengden seg slik den alltid har gjort. Det blir stadig tidliger mørkt om kveldene, og om to og en halv uke er det også slutt på sommertiden. Om sommeren har vi ingen nytte av å stille klokka her nord, mens vi fra nå av og hele vinteren kunne trenge det. Så forhåpentligvis blir det snart sommertid hele året.

(08.10.2020)


Dagen kalles britemesse etter den hellige Birgitta fra Vadstena som ble kanonisert i 1391. Etter reformasjonen var nok dagen viktigere som en påminnelse til bøndene om at det nå var på tide å få kålen i hus. Et sekulært navn på 7. oktober var derfor kåldagen.

(07.10.2020)


Bildet til høyre ble tatt like etter solnedgang i kveld mens vesthimmelen fortsatt hadde et gyllent skjær. Fjellene på bildet er Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre. Mellom øyene er det som ble kalt Risøyvikkjet i gammel tid. Da dette ble hurtigrutelei, ble det mudret, og fra da av har navnet vært Risøyrenna. Skjæret midt i bildet er Nordste Måsskjæret, og staken i høyre billedkant står på flua utenfor Litjeknausen.

(06.10.2020)


Etter flere dager med sol fra skyfri himmel, kom det utover dagen drivende inn skyer fra sørvest. Men før sola hadde gått ned, tittet den igjen fram. Og i kveld var det igjen stjerneklart. Ifølge meteorologene skal finværet fortsette helt til lørdag da det er ventet regn.

(05.10.2020)


Dagen kalles St. Frans etter Franciskus av Assisi som grunnla Fransiskanerordenen rundt år 1200. Munkene gikk i grå kutter og ble kalt gråbrødre. Dagen er også en merkedag for oktoberværet: Godt vær denne dagen betyr godt vær hele måneden. Så på bakgrunn av det været vi har i dag, kan dette bare bety en fantastisk oktobermåned i år.

(04.10.2020)


Til tross for at ripsbuskene i hagen på Storbakkan har stått der i en menneskealder og verken blir stelt eller gjødslet, så har de bær hvert eneste år. Og i år er det mer bær enn på veldig lenge. Så dermed blir det nok også til småfuglene.

(03.10.2020)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, rogn, selje og vier, så der er det alltid varierte høstfarger. Når noen osper fortsatt er grønne, mens andre er gule, skyldes dette at det er ulike varieteter. Og siden ospa oftest sprer seg med jordstengler, har trolig de grønne ospene til venstre i bildet sitt utspring i ett enkelt tre med en liten endring i genmaterialet.

(02.10.2020)


Etter mye regn i september, endte måneden med finvær. Og inngangen til oktober har også drømmevær, med solskinn fra skyfri himmel og 12,8 plussgrader som maksimumstemperatur i dag. Høytrykk over Nordvest-Russland er det som gir skikkelig sommervarme, men er heller uvanlig på denne tiden av året. Værgudene har vel innsett at vi har finvær til gode etter en dårlig september.

(01.10.2020)


Kommende uke skulle et tysk brødrepar som kommer hit for å fiske hvert år, ha tatt med familiene sine hit. De var med også i fjor, og har tydeligvis fått mersmak. Men koronasituasjoen gjør at med unntak av Latvia, Lichtenstein, mesteparten av Finland og noen län i Sverige, må alle som kommer fra utlandet gå i karantene. Så dermed ser det ut for at fisketuristsesongen er slutt for i år. Neste år er så og si fullbooket, så da er det bare å håpe på at vi har fått vaksine før den tid.

(30.09.2020)


Mikkjelsmesse var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet. Da skulle all avling være i hus, for nå kunne det komme frost og snø når som helst. Slik er det ikke i dag, med 15,6 grader som maksimumstemperatur. Det er likevel sen andreslått, men regnet har bøttet ned i ukevis, så det var først nå at værforholdene var laglige for rundballepressing.

(29.09.2020)


Andreslåtten skulle vært unnagjort forlengst, men det har regnet så mye at det ikke har vært mulig før. Men nå er det godt og tjenlig vær for slikt arbeid, så derfor ble alt graset slått ned i dag. Og i morgen kommer Sigurd fra Hemmestad for å pakke graset i rundballer. Så om ikke avlingen kommer i hus til mikkjelsmess, så blir den ihvertfall pakket i rundballer på mikkjelsmessdagen.

(28.09.2020)


En usedvanlig regntung september går mot slutten, og endelig fikk vi en solskinnsdag uten en sky på himmelen. Men sola står lavt på himmelen, så allerede tidlig på ettermiddagen kaster bygningene på Storbakkan lange skygger.

(27.09.2020)


Fortøyningstauene til båtene var blitt strukket under uværet tidligere i uka, så nå hadde båtene begynt å slå inn i og flise opp planken som utriggerne er festet til. Derfor måtte vi stramme tauene. I tillegg la vi spring med sterkkavlastning på to av båtene for å stabilisere dem ytterligere. På bildet er Stephan på vei opp fra flytebrygga etter fullført arbeid.

(26.09.2020)


Den gamle flytebrygga som ble skiftet ut i vår, har ligget i Oppsetta siden. Den var i for dårlig forfatning til å kunne slepes til Senja, så Asbjørn Hansen som har fått den, har spekulert lenge på hvordan han skulle gripe dette an. I dag var han her og fikk flytebrygga snudd opp ned, satt på en hjulgang og slik tatt brygga i land. Nå gjenstår å sette den i stand før den igjen kan sjøsettes.

(25.09.2020)


Man skulle ikke tro at det var full storm her i går kveld. Men da rykket flytebrygga slik i landfestene at vi måtte lage en provisorisk forsterkning av innfestingen. Siden det i dag var blikkstille hav inne i havna, benyttet vi anledningen til å flytte festesjaklene ned slik at det ikke lenger er avstand fra berget og opp til festepunktet for fortøyningene. På bildet er Stephan i ferd med å fullføre dette arbeidet.

(24.09.2020)


Bildet til høyre er tatt omtrent fra der Kattbekken i sin tid rant over veien. Nå er det sprengt veigrøft som har ledet bort vannet. Huset til venstre i bildet står på den gamle husmannsplassen der Kristian Eberg Hartvigsen bodde med sin familie på 1800-tallet. Bebyggelsen i bakgrunnen er på Storbakkan hvor Edvard Ruud senior bygde nytt tun i 1880-årene.

(23.09.2020)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.

(22.09.2020)


I kristen mytologi heter det at Gud satte regnbuen på himmelen som et tegn på at han skulle komme sine løfter i hu og ikke flere ganger utslette alt liv med flom. Men regnbuen i dag er neppe et tegn på at regnværet slutter, for meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for svært mye regn.

(21.09.2020)


I dag kom det 11 millimeter nedbør, og nå er grunnen mettet med vann, så derfor blir det særlig vått. Og etter gårdsveien renner det bekker som ender opp i dumpa nedenfor Ebergplassen. Der står det ofte vann slik at grusen blir vasket vekk når kjøretøyer passerer. Dammen på veien er derfor blitt stadig større. Planen var å ruste opp gårdsveien i høst, men det blir det nok ikke noe av slik været nå har blitt.

(20.09.2020)


Det er allerede klart at 2020 blir et år med få gjester i Normangården nede på Raten, og derav lite inntekt. Mer oppløftende er det imidlertid at gjestehuset i 2021 er booket i 21 uker og reservert i 1 uke. Og i 2022 er 7 uker allerede booket og 5 uker er reservert.

(19.09.2020)


Allerede i går kveld hadde barometeret falt så mye at det var tydelig at et uvær var på vei. I løpet av natten "kulte han på" som vi sier her nord, og barometeret fortsatte å falle helt til halvsekstiden i dag morges. Da bildet til høyre ble tatt litt over åtte, hadde vinden laget skikkelig sjøburd. Ved tretiden i natt begynte det å regne, og til klokken 22 i kveld hadde det kommet 13 millimeter nedbør.

(18.09.2020)


Det er ikke lenger tilstrømming av folk til sandfjæra her på Elgsnes, så nå er det stort sett bare silender og måse, tjeld og kråke som bruker stranda. En og annen sulte rev lusker også nå og da langs flomålet på leting etter noe etendes, og oteren passerer stranda til å fra fisketurene sine.

(17.09.2020)


Med overskyet vær er det nå temmelig mørkt ved 22-tiden. Men så er det da også bare seks dager til høstjevndøgn da sola krysser himmelekvator på vei sørover. Fra da av blir dagen kortere med økende breddegrad på den nordlige halvkule, og lengre med økende breddegrad på den sørlige halvkule.

(16.09.2020)


Det er lavt skydekke og regnbyger, men forhåpentligvis blir det et par dager nå med lite regn, for det er på høy tid å få gjort håslåtten. På myra nedenfor fjøset har graset allerede gulnet, så der blir det nok ikke mye verdifullt fõr å høste. Men alle myrene bar særdeles godt på førsteslåtten, så totalavlingen i år blir nok godt over middels.

(15.09.2020)


Også måsen savner turistfiskerne. I dag satt det en enslig måse på toppen av en varde som turister i fjor satte opp ytterst på ene moloen. Den var vel utplassert for å følge med på om noen skulle komme til lands med fangst. Når turistene drar ut for å tømme slakteavfallet på sjøen, har derfor resten av flokken fått beskjed slik at alle er parat til å sikre seg en del av sloget før det synker.

(14.09.2020)


Høstens koloritt er alltid vakker, med forskjellige farger og nyanser. Ulike planter og trær har ulik grunnfarge når klorofyllet er fjernet, så det blir ofte et flott fargespill. Bildet er tatt i kanten av Ebergplassen og oppover mot Rateskogen.

(13.09.2020)


I formiddag dro de slovakiske fisketuristene, så nå ligger turistfiskebåtene i havna, og gjestehuset står tomt. Egentlig hadde vi fullbooket til 18. oktober, men på grunn av økt Covid-19-smitte i hjemlandene til dem som hadde planlagt å komme hit, slipper de ikke inn i Norge uten å havne i karantene. Dermed kommer de ikke. Så om det ikke skjer nye bookinger fra land med lite smitte, er kanskje turistfiskesesongen allered slutt.

(12.09.2020)


Da har vi fått tre søppeldunker til, så nå har vi i alt seks dunker. Dunken for glass og metall er ihvertfall for liten når alle ølboksene som fisketuristene etterlater seg skal resirkuleres. Det blir nok også en utfordring å få dem til å sortere søppelet enda mer enn før. Fordelen er at det ikke lenger blir nødvendig å frakte søppel til byen.

(11.09.2020)


Geitramsen er vakker ikke bare når den blomstrer, men også om høsten når den får en rødoransje farge etter at klorofyllet er trukket ut av bladene. Nå begynner også skogen å gulne, så høsten er uvegerlig her.

(10.09.2020)


Også i dag har det vært glipper i skydekket slik at vi har hatt solskinn nå og da. Dette er noe som vi har et godt dialektord for, nemlig klæppsolskjenn. Da bildet ble tatt, var det en ganske stor åpning i skydekket på nordvesthimmelen; men da hadde allerede sola gått ned.

(09.09.2020)


I ettermiddag brøt sola gjennom skydekket og lyste opp Elgnses mens Grytøya ble liggende i skygge. Oftest er det omvent, og særlig når sola kommer tilbake etter mørketiden, ligger ofte Grytlandet badet i sol mens Elgsnes ligger i slagskyggen fra fjellene i sør.

(08.09.2020)


Naustet på bildet er innredet med bord og benker, vedovn og terrassevarmere for bruk til middager og andre tilstelninger, samt nordlysturisme i vinterhalvåret. I fjor ble toalettet til høyre i bildet bygd. Men mye grunnet fjorårets veistenging og årets pandemi har aktiviteten så langt vært begrenset.

(07.09.2020)


Nede langs stranda har vi bygd opp en voll av stein fra nydyrking. Vollen beskytter enga innenfor mot bølgene når høst- og vinterstormene herjer. Ulempen er at dette har blitt et ugrasbol som sprer høymol og hundekjeks inn over engene.

(06.09.2020)


På bildet er tre kajakkpadlere på vei ut fra Elgsnesvågen mens et moderne fiskefartøy passerer i bakgrunnen. Opprinnelig var også kajakkene utviklet for fiske og fangst, og selv om fangstkapasiteten var liten sammenlignet med dagens havgående fiskeflåte, var de miljømessig langt å foretrekke.

(05.09.2020)


I Norge har vi begrenset tradisjon for soppsanking, så når turister fra Mellom- og særlig Øst-Europa ser all soppen som står og råtner, blir de forbauset og til dels forferdet. Men noen soppsankere har vi også i Norge. En av dem er Elin, som oppsøker barndommens hemmelige soppsteder år etter år. I år innrømmer hun til og med at det er et godt soppår, så da må det være rikelig med sopp.

(04.09.2020)


Nå begynner trærne å trekke klorofyllet ut av bladene for å kunne ta vare på nitrogrenet som er et makronæringsstoff og særdeles viktig for neste års vekst. Alle løvtrær, med unntak av or og andre med nitrogenfikserende bakterier på røttene, er nøye med å ta vare på klorofyllnitrogenet. Grunnen til at bladene skifter farge om høsten er at grunnfargen kommer til syne når klorofyllet, som også kalles bladgrønt, blir borte.

(03.09.2020)


Geitramsen ble i folkemedisinen brukt mot mange plager. Men den hadde også annen anvendelse. Frøhårene ble samlet, for de kunne brukes til å fange opp gnister når man slo ild. De ble også brukt til isolasjonsmateriale i sko og votter, og til og med som bomullserstatning.

(02.09.2020)


1. september kalles kvernknarren, og dette var en merkedag for høstværet. Var kvernkanrren tørr, ble det en tørr høst, og lite vann til å drive flomkvernene rundt i bygdene. En skikkelig regnværsdag lovet derimot godt for rikelig med kvernvann utover høsten. I natt og i formiddag kom det litt regn, men etter hvert lettet skydekket, og ved solnedgang så det ut som på bildet til høyre. Siden vi ikke lenger er avhengige av kvernvann, kan altså høsten bli rimelig bra.

(01.09.2020)


Bildet viser Ringskjæret med restene av Tyskekaia til venstre og Litjeknausen til høyre. Litt av Andøya ses i bakgrunnen, med Åseåsen til venstre og Å til høyre i bildet. I skaret midt i bildet går Roksdalen inn. Der går veien over til Nordmela på yttersiden av Andøya.

(31.08.2020)


I norrøn mytologi heter det at æsene gjorde ei bru mellom jorden og himmelen, Bivrost, eller regnbuen. Det røde i brua er ild som brenner uavbrutt for å hindre jotnene fra å komme over. Bivrost er den herligste og sterkeste bru, men når alle tings ende kommer, skal også Bivrost briste.

(30.08.2020)


Sommeren synger på siste verset, og temperaturen blir stadig lavere. Det merkes på neslesommerfuglene som er vekselvarme, og dermed langsommere i bevegelsene. Det var derfor ikke vanskelig å ta bildet til høyre, og det endatil med et mobilkamera.

(29.08.2020)


På gårdshaugen til venstre i bildet har det bodd folk helt fra tidlig middelalder og fram til slutten av 1960-tallet. Gårdshaugen, som er opp til tre meter høy, er fredet, så planering eller jordarbeiding er ikke tillatt. Derfor brukes området bare til lagring av rundballer. Også eieren av det som i dag er bnr. 4, bodde på gårdshaugen fram til utskiftingen i 1883 da han ble pålagt å flytte ut og bygge nytt tun. Huset og fjøset til høyre tilhører denne eiendommen.

(28.08.2020)


Bildet er tatt fra Raten med Bua og Ratenaustet i forgrunnen til venstre. Bakenfor ligger Ratefjøsen, og enda lengre bak ses bebyggelsen oppe på Storbakkan. Bakerst ses Middagstinden på fjellet Elgen med Elgaksla og Hovmannstiaksla. Haugen til høyre kalles Nonshågen. Her var det ei bygdeborg fra folkevandringstid, men den ble ødelagt da Wehrmacht anla en peilestasjon der under krigen. Senere hadde det norske forsvaret en radarstasjon der, men nå er alt nedlagt.

(27.08.2020)


Kjøreveien fra Raten svingte til venstre et stykken ovenfor veidelet på bildet. Videre gikk den på skrå opp bratteste Storbakkan, og fulgte deretter gjerdet mellom bnr. 1 og 2 til porten ved Torveberget. Da disse brukene ble slått sammen på 1980-tallet, ble Storbakkan planert og veien lagt om slik det framgår av bildet til høyre.

(26.08.2020)


Dagen startet med solskinn og stille vær. Men selvfølgelig varte dette ikke lenge, for snart kom en kald bris inn fra nord. Utover dagen økte vinden på, og cumulusskyen på bildet har nok oppstått fordi luften er blitt presset oppover på nordsiden av grytlandsfjellene.

(25.08.2020)


Dagen kalles barsok etter apostelen Bartolomeus. Barsok ble regnet som den først høstdagen, og den hadde mye å si for høstværet og årsveksten. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om dagen er klar, blir det en fin høst. I dag har det vært både klarvær og regn, så da blir det vel skiftende vær utover høsten. Nå holder havfrua flytting med buskapen sin, men om det er landvind, kommer hun seg ikke under land. Det har vært landvind i dag, men om den var sterk nok til å stoppe havfrua og dermed hindre bunød til våren, gjenstår å se.

(24.08.2020)


Nå som kveldene er blitt mørke, er det fint å ha lys både inne og ute. Det var en stor begivenhet da vi ble koblet til strømnettet på lillejulaften i 1957. På Storbakkan og på Raten hadde man også før det strømaggregat, men det var bare for å gi bedre lys enn parafinlampa. Først da vi fikk strøm fra nettet, ble det mulig med elektrisk komfyr, vaskemaskin og støvsuger.

(23.08.2020)


Fortsatt er solnedgangene vakre, men de skjer uvegerlig tidligere og tidligere. Nå er det allerede ganske mørkt ved midnatt, særlig når det er overskyet. Derfor har vi nå slått på såvel utelys som veilys langs den private veien ned til Raten. De to veilysene langs den kommunale veien har derimot ikke vært i orden på år og dag.

(22.08.2020)


Fisketuristene som skulle komme i slutten av måneden, var booket av en samarbeidspartner i Tsjekkia, og siden dette landet er blitt "rødt", så det ut for at også disse gjestene ville utebli. Men så viste det seg at de alle er fra Slovakia, og det landet er fortsatt "gult". Så da blir trolig ikke turistanlegget nede på Raten stående tomt så lenge som først fryktet.

(21.08.2020)


Han som bygde det nåværende huset på Ebergplassen, anla også et røkeri i bakken ovenfor huset. At både ilegg og røkkasse ble laget av galvanisert blikk, var en uvanlig løsning. Verre var det at han brukte plastrør til røkkanal. Dermed ble det plastsmak på fisken som ble røkt, og røkeriet ble derfor bare brukt en eneste gang.

(20.08.2020)


I dag skulle en gruppe polske fisketurister ha kommet hit, men siden Polen nå blir kategorisert som "rødt" i Covid-19-sammenheng, slipper ikke turister derfra inn i Norge uten å bli satt i karantene. Derfor står nå det ærverdige gamle gjestehuset nede på Raten tomt, og turistfiskebåtene ligger stille i havna.

(19.08.2020)


Sandfjæra her på Elgsnes har i sommer hatt stort besøk av folk både fra nærområdet og fra andre steder i landet. Bobilturister fra utlandet har det derimot vært heller lite av i år som en følge av grensestengingen fram til 15. juli. Men nå har skolene begynt, og livet er tilbake i vanlig tralt. Så dermed kan igjen fugler og dyr ha fjæra i fred.

(18.08.2020)


For over 20 år siden gjennomførte vi et kulturstiprosjekt som omfattet utarbeidelse av et hefte med gårdshistorien samt en sti som knyttet sammen det eksisterende nettet av veier og stier på gården til ei rundløype. Grunnet mange andre gjøremål, ble dette prosjektet lagt til side. I år skulle det tas opp igjen med guidet omvisning, men koronasituasjonen har gjort dette vanskelig. Bildet viser der stien forsvinner inn i skogen.

(17.08.2020)


I natt var vinden oppe i liten storm i kastene, men utover dagen løyet vinden noe. Dette var tidlig til å være en høststorm. Men snart er det nymåne, og bare ei uke igjen av hundedagene, så et værskifte var ikke uventet. Da er det bare å krysse fingre og håpe at det snart blir godvær igjen.

(16.08.2020)


I formiddag drev det inn mørke skyer fra sørvest, og ute i Andfjorden var det også antydning til en regnbue. Etter hvert økte vinden på til stiv til sterk kuling som dreide vestlig. Heldigvis tok turistfiskerne til vettet og kom seg i havn før vinden ble for sterk.

(15.08.2020)


Geitramsen er nå omtrent avblomstret, men fortsatt pynter den opp i landskapet. Uansett er det et tegn på at vi nå går mot høst. Det har vært en spesiell sommer, med stengte grenser og derav få betalende turister her på gården.

(14.08.2020)


Det kraftige regnet sist lørdag gjorde underverker for grasveksten. Så nå ser det ut til å bli en bra andreslått. For mange som fikk lite på førsteslåtten, er dette avgjørende. Her på gården fikk vi imidlertid 69 rundballer mer enn i fjor på førsteslåtten, og det til tross for tørkeskade på den skarpe sandjorda. Men på myrene var avlingsnivået i år mye høyere enn i fjor.

(13.08.2020)


Strandrugen tilhører grasfamilien og blir opp til 150 cm høy med et langt, tett aks. Den vokser i flomålet langs sandstrender der de krypende jordstenglene binder sanden. Næringen henter den hovedsaklig fra råtnende tang som sjøburden skyller i land. I nødsår ble frøene samlet og malt til mel sammen med korn.

(12.08.2020)


På denne tiden av året er solnedgangene vakre når solstrålene fra bak horisonten farger skyene slik at det ser ut som om hele himmelen står i brann, og avglansen fra skyene får havet til å se ut som hamret kobber. På slike kvelder blir man fylt med undring over naturens skjønnhet, samtidig med vemod over at sommeren er på hell.

(11.08.2020)


Selv med vindstille er sandfjæra mindre tillokkende for folk utenfra når det er overskyet og temperaturen har falt til tolv grader nå i kveld. Fordelen med det er at det ikke blir roping og skriking utover natta som holder fastboende våken.

(10.08.2020)


Med overskyet vær begynner det nå å merkes at vi går mot høst. For selv om det er for tidlig til å snakke om skumring, er lyset så mye redusert på kveldstid at det er behov for mer lys innendørs. Og om et par uker er det også på tide å slå på veilysene langs gårdsveien.

(09.08.2020)


Dagen begynte med solskinn, men utover ettermiddagen skyet det over, og mørke skyer drev inn fra sørvest. Ved halvsekstiden i ettermiddag var det fortsatt over 23 grader, men luften var lummer og barometeret falt. Så alt tydet på at et godt gammeldags floingsregn stod for tur. Og i kveld åpnet da også himmelens sluser seg, så da var det altså rett at makrellskyene i går varslet at en front var på vei.

(08.08.2020)


I kveld var det altocumulus makrellskyer på nordhimmelen. Disse blir dannet ved at store, fuktige luftmasser blir hevet og kondensert. Skyene oppstår som regel i forbindelse med en front, så selv om det er stille og fint vær i kveld, kan skyene bære bud om et værskifte, kanskje allerede i løpet av morgendagen.

(07.08.2020)


Førsteslåtten er forlengst unnagjort, og nå er det på høy tid å slå ned gras og ugras langs vei- og engkanter. En ting er at det ser penere ut , men vel så viktig er det å hindre spredning av ugrasfrø til engene. Spesielt høymola blir stående vinteren igjennom og sprer frøene effektivt når det er skare på bakken og vinden blåser friskt.

(06.08.2020)


Den siste tiden har det vært periodisk feil på en av fasene i el-nettet her på Elgsnes. Etter at flere abonnenter hadde klaget på forholdene, var folk fra Hålogaland kraft her i dag for å rette feilen. Det dreide seg om korrosjon og derav dårlig kontakt. Før var folk fra kraftverket med jevne mellomrom rundt og sjekket at alt var i orden. Nå er det bare utrykning når en feil har oppstått. Dette til tross for at nettleien er mye høyere nå enn før.

(05.08.2020)


I dag kom det endelig litt regn, men så lenge det er mindre enn en millimeter, har det meste fordampet før det når ned til planterøttene. Plenen ble heldigvis slått i går før graset ble vått, men fordi det tok lang tid å få tak i nye fordekk til rideren, var graset blitt alt for høyt før det ble slått. Så nå gjenstår å bli kvitt alt graset som ligger igjen på plenen.

(04.08.2020)


Det har blitt grønt igjen etter førsteslåtten som ga et rimelig godt utbytte. Jordene med skarp sandjord fikk en god del tørkeskade, men dette ble mer enn oppveid av store avlinger på myrjorda. Totalt ble det 69 rundballer mer på førsteslåtten i år sammenlignet med i fjor. Av dette var 18 rundballer fra et skifte som ble lagt igjen i fjor, så den reelle avlingsøkningen var på 51 rundballer.

(03.08.2020)


I dag har det vært stor utfart hit i godværet. Folk har oppholdt seg på sandfjæra og ute i Vester-Raten. Og de har kommet hit ikke bare langs landeveien, men også med båt. Noen har til og med kommet med vannskuter, og tullkjøring med dette unyttige leketøyet er blitt et problem også her på Elgsnes. Så i dag fikk de klar beskjed om å oppføre seg om de ikke skulle bli nektet å legge til land.

(02.08.2020)


Geitramsen (chamerion angustifolium) står i full blomst. Den er fin å se på, men er i dag lite brukt som nyttevekst. Tidligere var dette en urt som ble mye benyttet i folkemedisinen. Den hemmer bakterie- og soppvekst, og har i tillegg antioksidantvirkning. Låg kokt på bladene skal virke mot betennelse i fordøyelseskanalen. Geitramsen produserer også mye frøhår som ble brukt til bomullserstatning og til å samle opp gnister når man slo ild.

(01.08.2020)


Sist natt var det vindstille og trykkende varmt, så det var vanskelig å få sove. Dagen begynte på samme viset, med solskinn og vindstille. Og som så mange dager før nå i juli, kom det en flokk tilreisende hit ut for å ligge nede i sandfjæra. Men da det endelig kom en svalende nordavind inn nå i ettermiddag, trakk badegjestene seg skyndsomt tilbake.

(31.07.2020)


Juli måned har så langt hatt mye klarvær og fine temperaturer. I tillegg har vi fått bra med nedbør. Særlig rotbløyta for om lag en uke siden gjorde godt for etterveksten på jordene. Så langt tegner det derfor bra for avlingsnivået på andreslåtten.

(30.07.2020)


Dagen kalles olsok fordi den katolske kirken gjorde Olav digre til helgen etter at bondehæren tok han av dage under slaget på Stiklestad. Kongen var langt fra noen mor Theresa, men klerikatet trengte en skandinavisk helgen, og de hadde lite å velge i. Det knytter seg værmerker også til olsok. "Er olsok våt, skal bonden høste med gråt", het det om høstværet, og var olsok kald, fryktet man at kornet ville fryse på åkeren.

(29.07.2020)


Det er nå en uke siden midnattsolperioden tok slutt for i år. Men fortsatt kan kveldsola være vakker. Bildet til høyre ble tatt kvart på elleve i kveld da sola stod lavt over Dverberg på Andøya.

(28.07.2020)


27. juli kalles sjusoverdagen med bakgrunn i en kristen legende fra Efesos. Over hele Norden er det folkelig tradisjon at slik været er denne dagen, vil det forbli i sju dager eller i sju uker. Med 23,7 grader i skyggen, og årets til nå varmeste dag, lover det godt for været framover.

(27.07.2020)


I den katolske kirken blir dagen feiret til minne om Jesu mor, Anna. At Anna-dagen har vært kjent helt opp mot vår tid, skyldes som så ofte ellers at det er knyttet værmerker til dagen. Dersom det regnet både på Marit vassause, Jakob våthatt og Anna, var dette et varsel om en våt høst. Heldigvis var det bare på Jakob våthatt at det kom nedbør i år, så da blir vel høsten brukbar likevel.

(26.07.2020)


Dagen kalles Jakob våthatt, og var i kirkekalenderen minnedag for apostelen Jakob som ble halshogd i Jerusalem i år 44. Våthatt er et folkelig tillegg med bakgrunn i at dette er en periode hvor det ofte regner. Dagen var også merkedag for været, og en våt Jakob våthatt varslet regn i fire uker. Vel nok kom det fem millimeter regn i natt, men det klarnet opp etter hvert, så da blir vel været vekslende framover.

(25.07.2020)


Skogstorkenebb (geranium sylvaticum) er vanlig over hele landet. Men siden stork ikke er vanlig her til lands, er nok navnesettingen hentet fra andre himmelstrøk. Roten har høyt innhold av garvesyre, og ble brukt i folkemedisinen. Blomsten ble brukt til farging av garn, og pussig nok blir garnfargen da gul.

(24.07.2020)


Dette er første hundedag. Hundedagene varer fra 23. juli til 23. august, og er et minne fra en månedsinndeling langt tilbake i tiden. Nå flyter tang og tare opp, og visstnok også lik av dem som har omkommet på havet. Men hundedagene er imidlertid best kjent som merkedager for sommerværet. Går hundedagene inn med sol, skal de gå ut med regn, og været på de tre første hundedagene varsler været i de tre kommende ukene.

(23.07.2020)


Grunnet koronapandemien var grensen til Norge stengt for utenlandske turister fra 16. mars til 15. juli. Derfor har vi ikke hatt fisketurister på Elgsnes gård dette året før nå i kveld, da den første gruppen ankom fra Tyskland.

(22.07.2020)


I tidligere år har det vært vanlig at utenlandske bobiler har stått natten over på snuplassen nede i Oppsetta, men til nå i år har det av naturlige årsaker bare vært en og annen norsk bobil her. Nå som det er åpnet opp for innreise fra mange land, kommer nok også bobilturistene tilbake. Enten bobilene på bildet er utenlandske eller norske, kan man ihvertfall fastslå at de ikke har vært spesielt heldige med været. For i dag har det regnet jevnt, og fram til midnatt kom det 16 millimeter nedbør.

(21.07.2020)


Dagen kalles Marit vassause i folkelig tradisjon, mens den i kirkekalenderen ble kalt Margrete-messe til minne om St. Margareta fra Antiokia som led martyrdøden i år 307. Dette var en merkedag for slåtteværet, og i gamle Trondenes sa man: "Fekk ho Marit Vassausa nåkka i vassausa si, blei det vondt å få høyet tørt den sommaren." Og i Norsk Folkekalender het det om dagen: "Da maa man ikke røre Ager eller Eng; thi sker det faar man intet Godt deraf."

(20.07.2020)


I kveld skyet det ikke over, så dermed var sola synlig ved midnatt. Det er meldt overskyet og regn for de kommende døgnene, så trolig var dette siste sjansen til å se midnattsola i år. Det er alltid et visst vemod forbundet med at sola går i havet, for selv om vi fortsatt kan ha mange fine sommerdager foran oss, går det uvegerlig mot høst.

(19.07.2020)


Planen var å ta bilde av midnattsola nå som midnattsolperioden går mot slutten. Men allerede ved halvellevetiden kom det sigende inn skyer langs horisonten i nord, så noe midnattsolbilde ble det ikke i kveld. Bildet ble i stedet tatt etter at sola hadde gått i skjul bak skyene over Andmyran i nordvest.

(18.07.2020)


Og så kom regnet. For gjenveksten på engene er det bra, men regnet kom en dag for tidlig til at alt graset kunne høstes i en omgang. Så nå er det bare å håpe på at det blir et par dager med oppholdsvær til uka slik at førsteslåtten kan bli fullført. Men i kommende uke bærer mandagen navnet Marit vassause, og lørdagen kalles Jakob våthatt.

(17.07.2020)


Det er ikke alltid det går som planlagt med rundballepressinga. Det ble stopp for å sveise en brekkasje, og selv om det var tørkeskade nede på Storåkeren, hadde andre skifter mer avling enn forventet. Så fram mot midnatt gjenstod fortsatt pressing av noen rundballer.

(16.07.2020)


I dag startet slåttonna her på Elgsnes. Planen var å slå ned alt graset i dag og presse rundballer i morgen, men fordi værprognosen endret seg i løpet av dagen, ble det bestemt å ta slåtten i to etapper. Det var noen regndråper i luften i kveld, men forhåpentligvis kommer det ikke mye regn før det som er slått, er presset og pakket inn.

(15.07.2020)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.


(Fra Helge Stangnes dikt "Tiriltunge-tid".)

(14.07.2020)

Solskinn på formiddagen varmer opp luften over land slik at den stiger, og da kommer solgangsbrisen inn utpå ettermiddagen. Selv om det er skodde i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden, var det ingen klam havskodde som fulgte med solgangsbrisen. Meteorologene lover fint vær i dagene som kommer, og det er bra for slåttonna som nå står for døra.

(13.07.2020)


I ettermiddag var det as øst for Hestenbø'n, og de som var ute og fisket, kunne fortelle at det var ei skikkelig seivøa. Så det var ikke vanskelig å dra seg ei koking eller ti.

(12.07.2020)


Dagen ble kalt Kjell sviebygg, for nå var det fare for at forsommertørken kunne ødelegge bygghøsten. Det har ikke vært dyrket bygg til modning her på Elgsnes siden krigens dager, men nede på Storåkeren er det nå graset som visner på grunn av tørken. Selv om det i dag bare kom noen få regndråper, bar skyene over Andøya nå i kveld bud om at mer nedbør er på vei.

(11.07.2020)


I dag ble det gjennomført kontroll av brannvarslingsanleggene både i gjestehuset og på gården forøvrig. At dette skjedde samme dag som regjeringen bekjentgjorde at man vil tillate innreise fra langt flere land fra 15. juli, var en ren tilfeldighet. Men det er uansett godt å vite at alt er i orden før turistene ankommer senere i måneden.

(10.07.2020)


Midnattsolbildene blir som regel finest når sola står lavt på himmelen. Da går solstrålene lengst gjennom atmosfæren, og mer av det kortbølgede lyset spres, slik at fargeforskyvningen mot det langbølgede røde lyset blir større.

(09.07.2020)


I kveld var vi på havet for å sjekke ekkoloddet på en av turistfiskebåtene og for å prøve fiskelykken. Ekkoloddet funksjonerte perfekt, og for venesuelanerne som var med, ble fisketuren en opplevelse.

(08.07.2020)


I dag har det vært overskyet hele dagen, men nedbøren har vært begrenset til litt yr. Og nedbørsmengden var uansett under en millimeter, for det er ikke registrert nedbør på den automatiske nedbørsmåleren. På de tørreste områdene begynner nå graset å svies av, så litt mer nedbør hadde gjort seg. I slutten av uka starter trolig slåttonna, så da ønsker vi ihvertfall ikke regn.

(07.07.2020)


Sommernordavinden kom med klam og kald havluft. I dag skyldes vinden plasseringen av lavtrykkene rundt oss, men også på varme sommerdager kan solgangsbrisen være kald når skoddebaken ligger på lur ute i fjorden.

(06.07.2020)


Turistfiskebåtene er på plass i havna, og gjestehuset er klart for å ta imot gjester. Så nå er det bare å vente i spenning på beskjeden fra regjeringen kommende fredag om hvilke lands borgere som slipper inn i Norge. Nå gjenstår bare å kjøpe inn mer antibac. Det har imidlertid vist seg vanskelig å få tak i dispensere, for disse er utsolgt overalt. Så da får man ta til takke med pumpeflasker.

(05.07.2020)


I natt var det klarvær, og da ble det synlig at midnattsola er betydelig lavere på himmelen enn sist gang den var synlig. For nå er det bare to og en halv uke igjen med midnattsol i år. Selv om perioden sola er over horisonten døgnet rundt skal være omtrent like lang som perioden den er borte vinterstid, virker det alltid som om midnattsolperioden er kortere. Hvor ble de lange lyse nettene av?

(04.07.2020)


I dag kom den tredje turistfiskebåten på plass i havna i Bryggestøa. Så da er det meste klart for å ta imot fisketurister. Selv om det åpnes opp for innreise fra 15. juli, er gruppen som skulle komme da fra Russland, og de slipper ikke inn grunnet mye koronasmitte i landet. Så første mulige ankomst av fisketurister er fra Tyskland 22. juli.

(03.07.2020)


Dagens bilde er tatt fra Raten i vestlig retning. Nærmest til venstre ses Litjeknausen og bakenfor midt i bildet ligger Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre. Imellom der går Risøyrenna som er mudret ut for å skape trygg farled for skipstrafikken. Så sent som på 1950-tallet måtte hurtigruten likke i Risøyhamn og vente på floa før man kunne gå Risøyrenna. Da var det merkt av på kaistolpene hvor høyt sjøen måtte stå før hurtigruta kunne passere.

(02.07.2020)


Da MS Rignator passerte Elgsnes rundt middagstid i dag underveis fra pukkverket i Blokken til Harstad, lå fjellsodda lavt i grytlandsfjellene. Senere på dagen kom det inn nordavind og regn. Det er på høy tid med regn nå, for på Storåkeren begynner graset flekkvis å bli brunt som en følge av forsommertørken.

(01.07.2020)


Det var meningen å sette ut den andre turistfiskebåten i går, men grunnet mye vind, ble dette utsatt. Så i dag morges ble båten satt ut på floa og lagt på plass i havna i Bryggestøa. Da gjenstår en båt som må bunnsmøres før den blir sjøsatt. Den nye flytebrygga har plass for fire båter, for snart må det anskaffes en båt til som reserve for båtene som nå er inne i sin åttende sesong.

(30.06.2020)


I dag har det vært skikkelig sommernordavind hele dagen. Etter mange varme dager nådde temperaturen i dag bare elleve plussgrader. En tommelfingerregel er at om du står med ryggen mot vinden, har du høytrykk til høyre. Så nordavinden kan tyde på at det ligger et høytrykk ute i havet vest for oss som leder kald arktisk luft ned mot våre kyster.

(29.06.2020)


Det har blitt et tiltakende problem med tullkjøring med vannskuter inne på Elgsnesvågen. Stor fart fører ikke bare til støyforurensning, men er også en fare for svømmere, brett- og kajakkpadlere. Flere steder i kommunen er det innført fartsgrense på fem knop, og det er på høy tid at dette også kommer på plass her på Elgsnes.

(28.06.2020)


Før alt ble stengt som følge av koronapandemien så dette ut til å bli et godt år, med fullbooket gjestehus fra april til oktober. Men fordi gjestene ikke fikk komme inn i Norge, har gjestehuset stått tomt. Nå ser det ut til at det blir åpnet opp for utenlandsturister fra 15. juli. Men fordi gruppen som skal komme da, er fra Russland, blir den tyske gruppen som har booket fra 22. juli, trolig den første i år.

(27.06.2020)


I kveld var det et flott skyglan ute i Andfjorden. Dette oppstår når solstrålene slipper gjennom en glippe i skydekket mens sola er skjult bak skyene. "Sola trække vatn", sa de gamle. For nå ventet man mer regn.

(26.06.2020)


I dag annonserte regjeringen at det, under forutsetning av at koronasmitten er lav, vil bli tillatt å reise til og fra Schengen-land fra og med 15 juli. Hvilke land som oppfyller kriteriene vil bli offentliggjort 10. juli. Vi er allerede i gang med å forberede oss på oppstart av turistfiskesesongen, og i dag ble den første av turistfisebåtene sjøsatt.

(25.06.2020)


MS Finnmarken var den første hurtigruten som gjenopptok normal seilingsplan. Hun gikk fra Bergen 16. juni, og passerte i formiddag Elgsnes på sør på sin første rundtur Bergen - Kirkenes - Bergen etter koronanedstengingen. Velkommen tilbake i vanlig gjenge!

(24.06.2020)


En vennegjeng leide naustet på bildet til sankthansfeiring i ettermiddag og kveld. Selv om det var sparsomt med sol, var det fin temperatur, så mye av tiden oppholdt de seg ute på sandfjæra. Men for slike arrangementer er det fint å ha muligheten til tak over hodet om det skulle bli nedbør. Og tre terrassevarmere og en vedovn i naustet hjelper på om det skulle bli surt utendørs. Toalettet av høy standard like ved naustet er også en stor fordel når sammenkomsten varer flere timer.

(23.06.2020)


I dag hadde vi kranbil her for å legge ut fortøyningsbommer, utriggere og landgang, samt for å henge lodd til motvekt på den nye flytebrygga. Siden flytebrygga ankom for nesten en måned siden, har den vært fortøyd med vanlig tau, men i dag ble den skikkelig forankret med kraftige kjettinger og trosser.

(22.06.2020)


Selv om det ikke ble mer enn 19,5 grader i skyggen i dag, var det sol hele dagen, så sanden ble varmet opp. Og når så sjøen flødde, ble også vannet litt mindre kaldt. Det var derfor mange unge som badet. Godt voksne folk holdt seg klokelig på land, men det kan nok stilles spørsmålstegn ved om alle holdt anbefalt koronaavstand.

(21.06.2020)


Bildet til høyre ble tatt to minutter før midnatt. Det hadde da gått et kvarter siden sommersolverv klokken 23:43 i kveld. Fra nå av vil midnattsola stå lavere på himmelen for hver dag som går, og om en måned er det slutt på midnattsola for i år. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", pleide de gamle å si.

(20.06.2020)


Ørnulfnaustet på bildet ligger nede ved stranda her på Elgsnes, og er innredet med bord og benker for bruk til middager og andre sammenkomster i sommerhalvåret, og til nordlysturisme om vinteren. Toalettet til høyre i bildet er av høy standard. Naustet er booket for sankthansaften, men ellers er det mye ledig.

(19.06.2020)


I dag var ætlinger etter Norman-familien her og fikk omvisning i den ærverdige gamle hovedbygningen fra handelsstedets velmaktsdager hvor familien deres bodde og drev handel fra huset ble bygd i 1723 og fram til konkursen i 1881. Normalt er gjestehuset fylt opp med turister på denne tiden, men på grunn av koronapandemien og grensestenging er det ingen gjester her nå. Derfor ble det også mulig med omvisning inne.

(18.06.2020)


Helt siden 1970-tallet har det vært problemer med rein på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Tidligere var vi i det minste kvitt reinplagen sommerstid, men i de senere år har det vært rein på innmarka året rundt. Når det er varmt som i dag, pleier reinen å ta siestaen nede på sandfjæra, før den igjen tråkker, beiter og skiter i enga.

(17.06.2020)


Neslesommerfuglen (nymphalis urticae) er blant de tidligste dagsommerfuglene. Stor utbredelse og kraftige farger gjør også at den er lett å få øye på når den flagrer rundt på fine soldager som i dag. På denne tiden er det overvintrede sommerfugler som flyr rundt, mens det senere på sommeren er sommerfugler som i år har gjennomgått stadiene fra egg til larve til puppe til imago.

(16.06.2020)


I kveld slapp solstrålene gjennom en glippe i skydekket over Grøtaværran. Dette kalles skyglan. Et annet uttrykk som ble brukt, var at "sola trække vatn". Men det var i en tid da "å sjå i veret" og barometer ofte var de viktigste værvarslene man hadde.

(15.06.2020)


Våren kom sent i år, men i det siste har det vært både regn og varme, så nå vokser graset godt. Det var derfor på høy tid å få slått plenen rundt huset. På bildet er det Stephan som kjører rideren som nå har vært i bruk i minst 25 år. Men så er det da også et John Deere-produkt, noe som borger for kvalitet.

(14.06.2020)


Sola står høyt på himmelen ved midnatt, og nå er det bare en uke til sola snur, for å bruke et upresist uttrykk. Ved sommersolverv heller jordaksen maksimalt innover mot sola på den nordlige halvkulen, og etter hvert som jordaksen dreier videre, blir dagene kortere igjen. "Nu veit vi ka vei det bær". sa de gamle.

(13.06.2020)


Da er badesesongen så smått i gang, selv om badenymfenes korte opphold i sjøen kan tyde på at badetemperaturen foreløpig ikke er mye å skryte av.Men litt senere på sommeren, med solskinn og fjære sjø tidlig på dagen, vil sola varme opp sanden. Og når så sjøen flør, blir den nær land varmet opp av sanden, og da kan det bli ganske brukbar temperatur.

(12.06.2020)


I dag var en representant fra K. Simonsen transport her ute for å se på hvordan man kan legge ut utriggere, fortøyningsbommer, landgang og avbalansere flytebrygga med lodd. Så da gjenstår bare å finne et tidspunkt som passer både for kranbil og mannskaper som må til for å få jobben gjort.

(11.06.2020)


Løvetanna er vakker når den blomstrer på veikanten, men er også et leit ugras når den sender myriader av flyvende frø utover enger og åkre. Kanskje det er grunnen til at danskene kaller løvetanna for Fandens mælkebøtte?

(10.06.2020)


Det har tørket opp også oppe på profilene på Stormyra, og i dag ble handelsgjødsla spredd både der og på høyereliggende skifter der snøen gikk sent. Nå gjenstår bare å gjødsle Bubergsletta som ble sådd igjen i august i fjor, og som fortsatt er for våt til å komme utpå med traktoren.

(09.06.2020)


Også i dag er det gråvær og regn, noe som gjør godt for grasveksten. Det er mye i det gamle utsagnet om at det aldri blir for mye regn før St. Hans, for nå er det lyst hele døgnet og graset gror så raskt at man ser forskjell fra den ene dagen til den neste. Med lys og næringstilgang på plass, er vann og varme de viktigste vekstfaktorene.

(08.06.2020)


I dag har det regnet så mye at meitemarken kommer opp til overflaten. Da er måsen påpasselig og skaffer seg lettfanget mat. Graset er blitt så høyt nå at det ikke er lett å finne meitemark i enga. Men meitemark som kryper ut på gårdsveien fra den grasvokste veikanten, er et lett bytte. Derfor sitter måsene på lyktestolpene hvor de har god oversikt over det som rører seg nede på veien.

(07.06.2020)


Å skaffe nok vann av god kvalitet har alltid vært et problem her på Elgsnes. På 1990-tallet ble det derfor boret etter vann til gårdsbruket. Senere er det boret etter vann til ei hyttetomt og til kirka. I dag var et brønnboringsselskap her og boret etter vann både til bnr. 4 og til hytta i Marilund. Så snart er trolig vannbehovet dekket for de fleste her ute.

(06.06.2020)


10. februar tok vi i land utriggere og fortøyningsbommer fra den gamle flytebrygga, og til det brukte vi en gravemaskin som eieren ikke bruker vinterstid. Det var meningen å bruke gravemaskinen også til å legge ut utriggerne med gravemaskinen, så den har stått her ute til nå. Men fordi flytebrygga må balanseres med lodd, må vi ha kranbil hit ut uansett. Derfor ble gravemaskinen hentet i dag uten at arbeidet i havna er fullført.

(05.06.2020)


Harstad og omegn fortidsminneforening arrangerte i kveld årsmøte i Normangården nede på Raten. Normalt skulle gjestehuset vært opptatt på denne tiden av året, men koronasituasjonen og reiserestriksjonene har gjort at fisketuristene har uteblitt. I forkant av årsmøtet fikk deltakerne orientering om handelsstedets historie.

(04.06.2020)


Bekkesiket som tidligere rant over Rateveien ble kalt Kattbekken. Etter at det ble sprengt veigrøft, ble vannet ledet til stikkrenne og videre i åpengrøft ned til sjøen. Men ovenfor berget er det fortsatt vått, så der vokser skolpen, eller soleihoven som den kalles sør i landet.

(03.06.2020)


Selv om våren kom sent i år, er vi likevel sent ute med å spre handelsgjødsla. Men slik blir det når man er avhengig av leid hjelp for å få arbeidet gjort. I dag ble imidlertid de fleste skiftene gjødslet, og med regn kommende natt, blir det rask gjødselvirkning. På de høyestliggende skiftene har snøen nettopp gått, så der er det foreløpig for vått til å kjøre med traktor.

(02.06.2020)


For ti dager siden ble årets første midnattsolbilde postet her. Siden da har midnattsola kommet en god del høyere på himmelen. Det er forresten ikke så rart, for tiden går fort, og om 19 dager er det sommersolverv. Fra da av blir dagene igjen kortere. Man kan imidlertid forundre seg over at på den tiden av året der daglengden er størst, synes det som om dagene forsvinner raskere enn ellers i året.

(01.06.2020)


I dag hadde en vennegjeng leid Ørnulfnaustet til et arrangement. Naustet har ikke bare bord og benker, men også en vedovn og tre terrassevarmere for bruk på mindre strålende dager enn i dag. Med sol fra skyfri himmel, blikkstille og opp til 20 plussgrader i skyggen, ble arrangementet ganske sikkert vellykket.

(31.05.2020)


Nå gørnnes trærne oppover i Rateskogen. Rogna er som alltid tidligst ute, så derfor er trærne til venstre i bildet mest grønne. Men også bjørkene i bakgrunnen har så smått begynt å sette løv. Foreløpig har knoppene åpnet seg og et og annet museøre folder seg ut.

(30.05.2020)


Etter fint vær forrige helg, har det skyet til med regn og fallende temøeratur. Men laveste temperatur så langt denne uka har vært pluss 4,6 grader, så blir det ikke verre enn dette, blir pinseria i år av det snille slaget. Siden det meldes om at godværet er på vei, er det grunn til å håpe på at alle riene er over for denne sesongen.

(29.05.2020)


Også oppe i Storbakkan begynner det så smått å grønnes, og selv oppe i Blåbærhågen og Nonshågen i bakgrunnen er det blitt grønnskjær i bjørkeskogen. Med regn og vind tiner snøen raskt, og til helga kommer også varmen nordover. Så da kan mye av den sene starten på våren tas igjen.

(28.05.2020)


Fine temperaturer i det siste, og i dag også regn, har fått engene til å grønnes. Motivet til høyre er det samme som for fem dager siden. Da var gulbrunt dominerende farge, mens grønnfargen nå har tatt over.

(27.05.2020)


I dag ankom den nye flytebrygga havna i Bryggestøa. Den er støpt hos Seaworks i Harstad og ble tauet hit ut av en Viksund-sjark. Alt skulle vært bra nå, men dessverre er brygga skjevstøpt, så nå blir det en diskusjon med Seaworks om det er mulig å finne en minnelig løsning.

(26.05.2020)


Midnattsola er alltid finest når den står nær horisonten i mai og juli. Da går solstrålene lengst vei gjennom atmosfæren, og mer av den kortbølgede delen av lyset bøyes av. Derfor får midnattsolbildene fra denne tiden et kraftig rødskjær.

(25.05.2020)


Nok en finværsdag med sol fra skyfri himmel, nesten vindstille og fin temperatur. Nå er også nattetemperaturen over 8 grader, så dermed blir det fart på grasveksten. Det er temperaturen som er minimumsfaktoren her nord på denne tiden av året, for lys har vi uanset nok av nå som sola er over horisonten døgnet rundt.

(24.05.2020)


I dag steg temperaturen til 16,5 grader, og det var hva som skulle til for å få i gang planteveksten. Det førte også til mange biler på snuplassen og folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. Etter mye skitvært i vinter og til nå i vår, var det sannelig på tide med litt godvær.

(23.05.2020)


Midnattsola er tilbake. Bildet ble tatt ved midnatt, så dermed er det sommertidsmidnattsol, og ikke når sola står i nord. Sommertidsmidnattsola blir synlig 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(22.05.2020)


I går var det over ti plussgrader og i dag over åtte, så dermed begynner graset så smått å grønnes. Det lille som til nå har vært av grasvekst, har stort sett vært blåfiolette strå. Det har faktisk vært så kaldt og surt at selv høymugla har sturt, og det sier vel det meste. Så får vi bare håpe at vi får noen fine dager framover. For snart står pinseria for tur.

(21.05.2020)


For sju år siden ble det startet opp med turistfiske her på gården. Ei brukt flytebrygge av tre ble kjøpt inn, men allerede I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under et uvær i desember i fjor. Derfor ble det besluttet å anskaffe ei betongbrygge. Nå er den klar for levering, og den gamle trebrygga ble derfor slept til land i Oppestta i dag.

(20.05.2020)


Endelig en finværsdag med sol, lite vind og temperatur over sju grader. På den annen side er det nok heller sørvestlig vind og regn som må til om det skal bli fart på snøsmeltingen. Hvis snøen skal smelte i solskinn, fordrer det adskillig høyere temperaturer enn hva vi har i dag. Men så lenge det ligger mye snø oppover i terrenget, går det meste av varmen med til å smelte snøen.

(19.05.2020)


Markene har så smått begynt å grønnes litt, men som det framgår av dagens bilde, er gulbrunt fortsatt den dominerende fargen. Man får trøste seg med det gamle ordspråket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Gammel visdom skal man ikke kimse av, for kulde i begynnende vekstfase får graset til å buske seg slik at det blir flere strå per kvadratmeter.For god avling kommer som en sum av tett eng og lengden på stråene.

(18.05.2020)


17. mai var sådagen her på Elgsnes i gammel tid. Det var før grunnlovsdagen var blitt offentlig høytidsdag. Men det var likevel andakt over såing av korn den gangen. Voksne menn gikk med kasjettlue, men når de sådde kornet, skjedde det barhodet, i ærefrykt og respekt for grøden. Det var i en tid da "Gi oss i dag vårt daglige brød" hadde en ganske så konkret mening for de fleste.

(17.05.2020)


Endelig har vi en kveld med klar himmel. Dermed var det mulig å ta bilde av sola før den gikk i skjul bak andøyfjellene. Nå er det heller ikke lenge til vi også har midnattsol. Sommertidsmidnattsola er synlig fra 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(16.05.2020)


I dag slo en flokk på mellom 200 og 300 gjess seg ned på Storåkeren. Med et så stort antall, er det utrolig hvor mye de rekker å ete av de første grønne spirene, selv på kort tid.

(15.05.2020)


Endelig en dag der temperaturen nådde hele sju grader, og selv om det hadde skyet til da bildet til høyre ble tatt, var det også solskinn det meste av dagen. Men allerede i kveld kom det enda en gang snø, så fortsatt må man vente en stund med våronna.

(14.05.2020)


Till tross for lave temperaturer begynner det nå så smått å grønnes, ihvertfall nede på Raten der jorda har god dreneringsevne samtidig som ettermddagssola tar godt her de dagene det ikke er overskyet. Gjestehuset til venstre i bildet står fortsatt tomt, og uten at myndighetene sier fra om hvor lenge grensene forblir stengt, er det heller ikke mulig å leie ut til nordmenn som trolig vil feriere innenlands i år.

(13.05.2020)


Selv om temperaturen holder seg over frysepunktet, kommer det stadig påfyll av snø inn fra nord. Når det lille som er av varme, går med til å smelte nysnø, blir gammelsnøen liggende. For selv om det stort sett er barmark i lavlandet, skal man ikke langt opp i terrenget før snøen ligger dyp. Og før det meste av denne snøen har tint vekk, kan det vanskelig bli skikkelig varme.

(12.05.2020)


Finværet i går tok en brå slutt, og i dag morges var det snø på jordene. Imidlertid tinte snøen i løpet av dagen, men nå i kveld kom det mer snø. Og værmeldingen lover mer av samme sorten, og i tilleg mer vind. Det ser derfor ut som om reinkalvria i år blir av det langtekkelige slaget.

(11.05.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med sol og vindstille. Bildet er tatt mot nord og viser Vester-Raten til venstre og Rateneset til høyre. Bakenfor ses den vestreste delen av Grytøya og Grøtaværran. Og helt bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya. Utpå dagen skyet det over, og til kvelden kom det også litt snø.

(10.05.2020)


I dag hadde gårdsveien tørket tilstrekkelig opp til at det var gunstig å høvle den. Men etter mange års høvling, er det nå lite grus igjen, og steiner fra fyllingen under stikker opp. Dermed blir heller ikke veien så slett som man skulle ønske. Snart er det derfor behov for å ruste opp veien, både med grøfterensk og grusing.

(09.05.2020)


Snøen fra i går har smeltet, men fortsatt er det snø i luften. Det er store snøflak, av den typen som vi kaller luggesola. Til den som ikke kjenner dette ordet, kan det opplyses at det er flertallsformen av luggesole. Dette ordet finner du i dialektordlisten når du klikker på "Dialektord" i venstremargen på denne siden.

(08.05.2020)


I dag morges våknet man opp til snø på markene, og i formiddag kom det enda mer snø. Dette er reinkalvria, som vanligvis kommer rundt 1. mai. Men som så mye annet, er også reinkalvria forsinket i år. Vi får trøste oss med at vi nå bare har pinseria igjen, om vi da ikke også skal bruke en slik betegnelse på grisværet som pleier å komme rundt St. Hans. Det siste finnes det imidlertid ikke historisk belegg for.

(07.05.2020)


I Normangården nede på Raten skulle det forlengst ha vært fylt opp med glade fisketurister. Men grensene er stengt, og det er usikkert om det i det hele tatt kommer fisketurister hit i år. Hadde enda myndighetene sagt fra om at grensene blir stengt til en bestemt dato, så hadde det vært mulig å leie ut til norske ferierende i stedet. Men når man bare får vite hva som skjer i de nærmeste to ukene, blir det umulig å markedsføre tilbudet i det norske markedet.

(06.05.2020)


Etter at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt sammenhengende hadde beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember 2018, var reineerne her etter pålegg fra Fylkesmannen og fjernet reinen 30. april i år. I dag, fem dager senere, var den første reinen tilbake på innmarka. Og snart kommer vel flere. Reinplagen synes aldri å ta slutt.

(05.05.2020)


I kveld var det ingen spektakulær solnedgang, men selv om sola var skjult bak skydekket, maktet den likevel å gi skyene nær horisonten et gyllent skjær. Snart går sola ned i Andmyran, og da varer det ikke lenge før vu har midnattsol over Grøtaværran.

(04.05.2020)


Sigurd Johnsen har kjøpt rundballer her på gården i flere år, og siden husdyrproduksjonen på Elgsnes opphørte før jul, blir det desto flere rundballer på han. Nå har Sigurd startet transporten av rundballene til fjøset sitt på Hemmestad. Framover har han avtalt å kjøpe alt som kan produseres av gras her på gården, så jorda blir ikke liggende brakk. I Harstad og Kvæfjord blir det aller meste av jorda høstet, mens det andre steder i Nord-Norge skjer en skremmende grad av brakklegging.

(03.05.2020)


Nå i ettermiddag ble det arrangert en vielse nede på sandfjæra her på Elgsnes. Etterpå var det sammenkomst i Ørnulfnaustet som er tatt i bruk til middager og lignende aktiviteter. At det er installert vedovn og tre terrassevarmere i naustet, kom nok godt med for den lettkledde forsamlingen. Mer om båtnaustet finnes på www.elgsnes.com .

(02.05.2020)


I dag har det vært ganske stor biltrafikk hit ut, enda om grusveien fra Ytter-Aun er i dårligere forfatning enn den har vært på svært lenge. Og nå kom også de første bobilene. Vanligvis er det tyskere som kommer i bobil, men i år er det ganske sikkert nordmenn som har oppdaget sitt nærmeste ferieland.

(01.05.2020)


I kveld var sola oppe til fem på ti, og hadde det ikke vært skyer i horisonten, hadde sola vært synlig også i neste skar mellom fjellene på Andøya. Før solnedgang kom det ganske mange biler hit ut, og det var folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. På bildet er to personer som har sett solnedgangen fra Ringskjæret, i ferd med å gå Russeveien tilbake mot snuplassen i Oppsetta.

(30.04.2020)


Solskinn og lite vind gjør at dagen kjennes mer vårlig, men klarværet gjør også at det blir strålingsfrost nattestid. I natt var temperaturen nede i minus 2,3 grader en meter over bakken, og i dag morges var veiene stivfrosset. Når sola først må tine det som har frosset i løpet av natten, er det lett å skjønne at det våres langsomt.

(29.04.2020)


Ved halvtitiden i kveld forsvant sola bak skyene langs horisonten i nordvest. Dagen blir om lag ti minutter lengre fra den ene dagen til den neste, og nå er det bare vel tre uker til vi igjen har midnattsol. Men solnedgangene kan også være vakre fram mot den tid.

(28.04.2020)


I dag var maksimumstemperaturen bare 2,7 grader. Det er for kalt til at graset spirer. Men høymugla er likevel i startgropa, klar til å skyte i været bare det blir litt varmere. Planten har ei stor pålerot med mye opplagsnæring, så den får lett overtaket i enga. Evnen til å undertrykke nytteplantene er forøvrig felles for de fleste ugras. Det er jo hva som gjør dem til nettopp ugras.

(27.04.2020)


Reinkalvria kommer rundt første mai, for reinen skal kalve på snø. Kanskje var den lette snøbygen i dag morges en forsmak på nettopp reinkalvria. Snøen smeltet imidlertid idet den tok bakken, men så er det heller ikke meningen at reinen skal kalve på innmarka, selv om det har skjedd de to foregående årene.

(26.04.2020)


Selv om det aller meste av snøen er borte fra jordene, ligger det fortsatt snø rundt husene der det hadde føket opp store skavler. Men ikke alt det hvite er snø, for det ligger fortsatt mange rundballer rundt om. Disse blir snart lastet opp og transportert til bønder som trenger fôr til husdyrene sine.

(25.04.2020)


I dag har det faktisk vært en del solskinn, men vinden har vært nordlig, så temperaturen har falt til under fire plussgader. Viktigere er det at nattetemperaturen er på plussiden, så da tiner snøen fortsatt. Det går med mye varme til å smelte snø, så skikkelige temperaturer får vi først når mesteparten av snøen oppover i Elgsnesmarka også er blitt borte.

(24.04.2020)


Det milde været i det siste har fått fart på snøsmeltingen. Jordene nær sjøen er derfor stort sett snøfrie. Bare der det lå snøskavler, er det nå snø igjen. Men skiftene som ligger litt høyere opp, er fortsatt snødekte. Dette skyldes at mye av nedbøren som i lavlandet kom som regn i løpet av vinteren, har kommet som snø lengre oppe i terrenget.

(23.04.2020)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes sommer som vinter. Verst er det nå på våren når grastorva er opptint og våt med tele under. Da blir tråkkskadene særlig store. En representant for fylkesmannen var her i februar, uten at det har fått noen konsekvenser for beitepraksisen.

(22.04.2020)


I dag nådde temperaturen 8,4 plussgrader, og mer skulle det ikke til før hestehoven åpnet seg mot sola. Da Håkon bygde vei opp til tomta si på Torveberget, fikk han tilkjørt masse fra byen. Dermed kom det med hestehov hit ut. Planten hadde noen år tidligere etablert seg på Storbakkan, men hestehoven i solhellingen oppe på Torveberget pleier å være først ute om våren, og slik var det også i år.

(21.04.2020)


Når det ikke lenger er minusgrader nattestid, blir det fart på snøsmeltingen. Nå har også telen gått på målepunktet for snø- og teledybde, selv om det fortsatt er tele i jorda der det har vært mye barmark. Og fortsatt tar det en stund før telen går i veiene slik at de tørker opp. Uansett blir det nå mer vår for hver dag som går.

(20.04.2020)


En sjark med måse etter er blitt et sjeldent syn på fjorden. Men i dag passerte virkelig et slikt fartøy Elgsnes. Registreringsmerket viste at dette var en sjark som er hjemmehørende i Rogaland, så noen lokal fisker er det derfor neppe. Bildet ble tatt etter at sjarken hadde rundet Elgsnesodden og var på sørlig kurs mellom Måsskjæran og Vester-Raten.

(19.04.2020)


Når det begynner å våres her ute i havgapet, kommer vinterleie harstadværinger hit ut for å hilse våren velkommen. Noen går tur på sandfjæra, mens andre er ute i Vester-Raten. På denne tiden er det ikke så folksomt her ute at det er problemer med å holde avstand til andre. Men på varme sommerdager kan det være tett med folk på fjæra, eller stranda som byfolk sier.

(18.04.2020)


Plussgradene de siste dagene har ført til teleløsning i gårdsveien. Særlig den gamle delen som ble bygd tidlig på 1970-tallet, er dårlig fundamentert. Men det var den gangen da Harald på Raten bare hadde hest og moped som framkomstmiddel. Det stod på planen å ruste opp gårdsveien i år, men siden inntektene fra turistvirksomheten er blitt borte, er det fare for at dette arbeidet må utsettes.

(17.04.2020)


Dagen kalles magnusmesse og ble i katolsk tid høytidet til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson som ble sveket og drept 16. april i 1115. Tjue år senere ble han kanonisert, og til minne om han ble den prektige St. Magnuskatedralen i Kirkwwall bygget. I Norge ble dagen oftest kalt tredje-dag sommer.

(16.04.2020)


I går kom det først grågåsaparet, og straks begynte de å beite nede på Storåkeren. Erfaringsmessig er dette bare fortroppen, for antallet gjess pleier å øke på etter hvert. Og om man jager dem, flyr de bare ut på Vågen i påvente av at den som jager er borte slik at de kan komme tilbake.

(15.04.2020)


14. april kalles sommarmål, for nå begynte sommerhalvåret, og sommersiden på primstaven ble vendt ut. I Norsk Folkekalender for 1859 het det om sommarmål at "den der har Fækreaturer, paa denne Dag ej maa smage nogen Kjødmat, ligesaalidet de der skulle gjæte Feet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa Magt over det den Sommer."

(14.04.2020)


Påsken går mot slutten, og det gjør forhåpentligvis også påskeria. Etter at det begynte å kule på i går kveld, har det vært vind av storms styrke fra nord i natt og utover dagen i dag. Vinden har roet seg litt mot kvelden, så da får vi håpe at uværet er slutt i denne omgang. Sommarmålsria er unnagjort, og snart også påskeria. Da gjenstår bare reinkalvria og pinseria etter gammel regning.

(13.04.2020)


Både Normangården bakerst i bildet til høyre og Ørnulfnaustet nærmest er tatt i bruk i reiselivssammenheng. Men på grunn av koronaviruset og derav følgende restriksjoner, har bunnen falt ut av turistvirksomheten her på gården. Nå kan man bare håpe på at turistene vender tilbake når unntakstilstanden en gang er over.

(12.04.2020)


Bildet til høyre er tatt i samme retning som gårdagens bilde, bare brennvidden på objektivet er forskjellig. Været er også betydelig bedre, selv om det fortsatt går snøbyger, eller snyelinga som vi sier på disse kanter. Og når man passer på å gå ut mellom bygene, heter det å ta el-løye på dialekt.

(11.04.2020)


Etter en smak av vår i går, kom nedbøren igjen som snø i dag. Det kom store, våte snøflak av den sorten som man pleide å kalle luggesola. I dialektordlisten på denne siden forklares lugg og luggesole slik: Lugg - fotplagg av ull, med såle stukket tett i tett med tossgarntråd; luggesole - sålen på en lugg; i pl. også brukt om store snøflak.

(10.04.2020)


Etter mye vind i går og i natt, spaknet vinden utover formiddagen. Mild sørvestlig vind og regn fikk imidlertid mye av snøen til å smelte, så nå er det stort sett barmark nede på Storåkeren og et godt stykke oppover Myra. Bildet viser bebyggelsen på Storbakkan med fjellet Elgen i bakgrunnen.

(09.04.2020)


I dag har det vært skikkelig uvær fra sørvest. Noen av de kraftigste vindkastene kom fra sørsørvest, en vindsort som gir fallvind her på Elgsnes. Det er klokelig ikke bygd hus der de kraftigste jetstrømmene tar, så det gikk nådig også denne gangen selv om husene ristet kraftig. Etter en vinter med mye vind har vindmåleren sluttet å virke, men det er ikke tvil om at det ihvertfall var sterk storm i kastene.

(08.04.2020)


I dag var en bil fra Schenker her og leverte en fortøyningsbom fra Nofi til den nye flytebrygga som skal på plass i havna. Den gamle flytebrygga hadde plass til tre båter, mens det nå blir plass til fire båter. Derfor er det behov for en fortøyningsbom til. Så gjenstår det å se om det blir bruk for båtene denne sesongen.

(07.04.2020)


Etter klarvær og 5 minusgrader skyet det over, og temperaturen steg til 3 plussgrader. Snøen er blitt kram, og dermed blir det også slutt på bakkefokket som blokkerer veiene igjen kort tid etter at det er brøytet. Meteorologene melder om mer mildvær og regn, så da blir vi kanskje også kvitt noe av snøen som har lavet ned i det siste.

(06.04.2020)


Selv om det fortsatt er kald vind, har det vært mye solskinn i dag. Og nå har det til og med vært folk på sandfjæra. De har gått to og to, og ellers holdt god avstand til andre. Men ellers er alt stille, både i gjestehuset og i naustet. Så i bålpanna er det snø og ikke vedkubber. Men forhåpentligvis kommer det bedre tider etter dette.

(05.04.2020)


Snøbygene står i kø ute i Andfjorden, og ut fra fargen på kovbaken inneholder den neste elingen plenty med snø. Vi har blitt vant med stadig kortere vintrer og stadig mindre snø, men folk som har levd en stund, husker lange vintrer med mye snø. I 1955 for eksempel tråkket man vei rundt skolen på Aun slik at man fikk gått i 17-maitog.

(04.04.2020)


Vi har begynt på årets andre vårmåned, uten at det ser ut som om værgudene har fått med seg det. Vel nok var det lite snø til langt uti januar, men siden har det snødd støtt og stadig. Ikke så rart da at man nå begynner å bli lei. Her ute har tross alt mye av nedbøren kommet som regn, men man behøver ikke å dra lengre enn til Aunfjellet for å se hvilke mengder det er der alt har kommet som snø.

(03.04.2020)


Bildet til høyre er tatt fra parkeringsplassen som er laget i tilknytning til Ørnulfnaustet i høyre billedkant. Naustet er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, og skal brukes til middager og annen reiselivsaktivitet. Toalettet midt i bildet, som ble bygd i fjor, er av høy standard. Men i fjor var det veistenging, i vinter har det vært mye dårlig vær, og nå har alt reiseliv gått i dvale. Så det er vanskelig å vite når det blir aktivitet her.

(02.04.2020)


1. april er dagen da man narrer og blir narret. I Norge har ikke dagen noe spesielt navn, mens den for eksempel i Storbritannia kalles All Fool's Day. Det er heller ingen værmerker knyttet til dagen, så om finværet i dag bare er aprilsnarr, gjenstår å se.

(01.04.2020)


I dag har det vært plussgrader, og nede på Raten der det meste av snøen hadde føket bort, begynte det derfor å bli antydning til barmark. Og straks var en flokk snytitinger der for å finne føde. Men ellers er det stille og rolig, for fisketuristsesongen, som skulle ha startet i morgen, er satt på vent grunnet koronasituasjonen. Foreløpig er alt kansellert til utgangen av april, men det er veldig lite sannsynlig at situasjonen er normalisert til da.

(31.03.2020)


Snytitingen, eller snøspurven som man sier lengre sør i landet, kom for 8 dager siden. Men de siste dagene har det snødd, og snødd, og snødd. Så snytitingen, som skal ete grasfrø for å bygge opp fettlagre til den lange turen opp til Svalbard, har måttet flytte ned på fjæra for å lete etter noe den kan ete. Forhåpentligvis blir det snart barmark slik at den får bygd opp energireservene før overfarten.

(30.03.2020)


I løpet av natten løyet vinden såpass at det ble værendes utendørs. Selv om det fortsatt har vært snøbyger, har det også vært opphold mellom bygene, og en stund var det til og med solskinn med mye blå himmel. Men "så batt han han tell igjen", for å bruke et godt gammelt uttrykk.

(29.03.2020)


I natt var det kraftig vind fra nordvest med sludd som gikk over til snø etter hvert som temperaturen falt. Det la seg et lag av våt snø på nordveggen av bygninger, som så frøs til is. Bildet, som viser Ørnulfnaustet med iskappe, og turisttoalettet i bakgrunnen, ble tatt i formiddag da det var et lite opphold i uværet.

(28.03.2020)


Etter mye dårlig vær i det siste, fikk vi endelig en dag med tilløp til sol og finvær. Men dessverre blir nok ikke dette langvarig, for meteorologene truer med nordlig storm og mye snø allerede kommende natt. De kan ha mye rett i det, for barometeret har falt kraftig allerede fra klokken 15 i ettermiddag. "Nu kjæm han av en kajnt", pleide de gamle å si da.

(27.03.2020)


Med sørvestlig kuling, regn og pluss 5,5 grader tiner ikke bare snøen. Nå begynner også telen i gårdsveien å tine fra toppen. Men med tele under, blir topplaget bløtt og sporet. Nå melder meteorologene om nordavind og snø i dagene som kommer. Det er å håpe at det ikke blir mye snø, for snøfresing på vei i vårløsning er ikke akkurat noe å se fram til.

(26.03.2020)


Dagen kalles vårfrumesse og var en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse var den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og særlig bar dagen bud om vårværet. Slik været er vårfrumess, skal det vare i seks-sju uker, sa man i Hamarøy. I Lavangen mente man derimot at om takene var snøbare vårfrumess, skulle liene være bare til hallvard (15/5).

(25.03.2020)


Det er overskyet vær og plussgrader både dag og natt. Derfor smelter snøen, og stadig mer barmark kommer til syne. Regnbygene bidrar også til å holde farten på snøsmeltingen oppe. På bildet er tunge regnskyer på vei.

(24.03.2020)


Det fortsetter med plussgradeer og snøsmelting, men fremdeles har landskapet et vinterlig preg. Sørligkulingen fortsetter også. De gamle pleide å si. "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Men mars i år har langt fra levd opp til det utsagnet. Særlig det med stille vær mot kvelden har vi sett lite til så langt i måneden.

(23.03.2020)


Sørvestlig kuling og regn har fått fart på snøsmeltingen, så nede på Storåkeren er det nå antydning til barmark. Det var på høy tid, for i dag kom snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt. Da vet vi at våren er i anmarsj. Og om to dager er det nymåne, så da kan vi vente et værskifte.

(22.03.2020)


Dagens bilde er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset og over mot Rengskjæret, Johannes Olsa-odden og Litjeknausen på vestsiden av Vågen. Bakenfor ses Sørste og Nordste Måsskjæret, og helt i bakgrunnen skimtes Kinnelandet gjennom snøbygene på vestsiden av Kvæfjorden.

(21.03.2020)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(20.03.2020)


Dagen startet med blå himmel, solskinn og lite vind. Men ved middagsleite kom det inn nordavind og snø. Senere klarnet det opp igjen, og vinden spaknet, hvoretter det kom mer snø. Så man kan trygt si at været er skiftende for tiden.

(19.03.2020)


Med over fire plussgrader og litt regn, tiner snøen. Og ute i Rateneset er de første grastustene blitt synlige. I dag begynte skjæra å skvatre og måsen å ålle, og et enkelt pip nede fra fjæra kan tyde på at også tjelden er kommet, selv om visuell bekreftelse ikke foreligger ennå.

(18.03.2020)


Temperaturen har steget slik at nedbøren kommer som regn. Det er bra at løssnøen setter seg slik at det blir slutt på bakkefokket som bygger opp skavler og sperrer veiene. Men veien over Aunfjellet, som har vært stengt siden i går, er bare blitt mer skredutsatt. Så dermed ble ikke veien åpnet i dag heller.

(17.03.2020)


I dag morges var det vind av bris styrke fra sørvest. Men så dreide vinden til vestnordvest, og på kort tid hadde vinden økt til full storm. Heldigvis ble ikke uværet langvarig, for da bildet ble tatt ved 15-tiden, hadde allerede vinden løyet til kuling. Noe sjøburd var det fortsatt, men siden vinden var kortvarig, hadde den ikke rukket å lage store bårer ute i havet. Dermed ble det heller ikke sjøburd av det mest spektakulære slaget ute i Vester-Raten.

(16.03.2020)


I går kveld var det kraftig vind fra sørsørvest. Dette er fallvind her på Elgsnes, og når snøen er kram, ruller vinden snøballer. Selv om snøballen på bildet er halvveis nedsnødd, viser det kreftene som er i sving. Da Edvard Ruud senior i 1881 kjøpte halve einedommen fra konkursboet etter handelsstedet på Raten, skulle han finne et egnet sted å anlegge nytt tun. Han så da etter hvor vinden rullet de minste snøballene, og bygde hus der.

(15.03.2020)


"Mars e en snymåne", sa de gamle. At denne gamle visdommen fortsatt er gyldig, var tydelig i dag morges. For da stod snøbygene i kø ute i fjorden. Heldigvis var det et dåll med lite vind slik at vi fikk ryddet vekk snøen, men så økte vinden på igjen.

(14.03.2020)


I dag var det et solgløtt mellom snøbygene i formiddag, men snart kom det mer snø. Og når så vinden økte på, føk også veiene igjen. Men avsondring fra omverdenen kan jo også ha sine positive sider i disse koronatider.

(13.03.2020)


Bildet ble tatt i formiddag mens hurtigruteskipet MS Kong Harald var på vei over Andfjorden, underveis fra Harstad til Risøyhamn. På det tidspunktet var det lette snøbyger, men senere kom det mer snø. Og vinden økte på, med bakkefokk og igjenføkte veier. Så det er nok for tidlig å tenke på å parkere snøfreseren.

(12.03.2020)


Etter mildvær har det frosset på, så nå er det glattis på veiene. Heldigvis er den kommunale veien strødd, selv om det fortsatt var glatt på snuplassen nede i Oppsetta. Bildet er tatt derfra og viser bebyggelsen på Storbakkan i bakgrunnen til venstre. Nærmere er Andreastua til venstre for veien og bebyggelsen på bnr. 4 til høyre.

(11.03.2020)


21. februar ble fem skreier hengt på naustveggen for å bli til deilig boknafisk. Men kraftig vind en natt kort tid etter gjorde at en av fiskene falt ned. Og før det var blitt lyst, hadde en rev eller oter vært der og fjernet begge halvdelene av fisken. Så da de gjenværende fiskene i dag ble delt opp, pakket i passelige porsjonspakninger og fryst ned, ble det bare 36 boknafiskmiddager.

(10.03.2020)


Dagen kalles De førti ridderne til minne om at 40 romerske soldater ble pint ihjel i Armenia på begynnelsen av 300-tallet. Utenfor den katolske kirken var dagen i hele det nordgermanske området mest kjent som en viktig merkedag for været. Det het at slik været var på denne dagen, skulle det fortsette i 40 dager.

(09.03.2020)


Skjæret på bildet bærer navnet Kveitskjæret, for her dro man opp storkveita i gammel tid, trolig for ikke å grise til fisken med sand. Her er også en god plass å legge båten for røkkedregg, med god holdebotn og liten fare for at båten skal drive i land. Det ble fylt opp med stein slik at man kunne gå tørrskodd ut til Kveitskjæret også ved storflo. Og ute på skjæret er det boret ned et kamstål til å feste landtauet i.

(08.03.2020)


Selv om det fortsatt er plussgrader, kom det likevel litt snø i løpet av natten. Og da bildet ble tatt i dag morges, lå det fortsatt tunge nedbørsskyer ute i Andfjorden.

(07.03.2020)


I dag har det vært mild vind fra sørvest og plussgrader. Og med sørvesten kom det også denne gangen regn. Bildet er tatt fra fyllinga nedenfor Ratefjøsen og viser sandfjæra fra Ratebergan til Oppsetta. Steinen til høyre i bildet kalles Storsteinen.

(06.03.2020)


Bildet er tatt fra området mellom det som eldre folk husker som Larsebrønnen og Kattbekken. i dag er brønnen fylt igjen, og det er sprengt veigrøft som tar unna vannet fra Kattbekken. Bygningene på bildet er nærmest turisttoalettet med Ørnulfnaustet like bak. I bakgrunnen ses fra venstre Andreastua, Mekkalfjøsen, Mekkalstua og Bua i Oppsetta.

(05.03.2020)


Fortsatt skinner sola, men en kald vind fra sørøst av kulings styrke gjør det lite trivelig å være ute. Og med mye nysnø fyker veiene igjen kort tid etter at man har frest dem opp. Så nå er det bare å håpe på mildvær slik at snøen setter seg.

(04.03.2020)


Sola går nå over fjellet Elgen sør for gården med god margin, så nå har vi sol fra morgen til langt utpå ettermiddagen når det er klarvær som i dag. Med lite vind blir det nesten påskestemning, selv om temperaturen fortsatt er et stykke under frysepunktet.

(03.03.2020)


En kald vind fra nord til nordøst har blåst i hele dag. Noen snøbyger har det også vært, men det er først og fremst bakkefokket som lager skavler og stenger veiene. Med mye nysnø tar det ikke lang tid fra man har kjørt snøfreseren til gårdsveien har føket igjen på ny. Så dermed må man tilpasse brøytingen til når noen skal til eller fra.

(02.03.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med lite vind og sol fra nesten skyfri himmel. Men ute i havet lurte snøbygene slik det framgår av bildet til høyre. Heldigvis holdt bygene seg unna på dagtid, og det polare lavtrykket som meteorologene meldte om i går kveld, dukket heller aldri opp.

(01.03.2020)


Det hadde vært vind og snøfokk i løpet av natten, så i dag morges var det en stor skavl foran inngangsdøra. Gårdsveien ble frest opp, men vinden og fokket har fortsatt, så det var til liten nytte. Kanskje blir det bedre vær i morgen, men meteorologene melder at et polart lavtrykk er på vei. Så om det går i land her, blir det nok enda en dag med innesysler.

(29.02.2020)


Utriggerne er tatt i land fordi vi skal skifte til ei mer solid flytebrygge av betong. Den gamle flytebrygga ligger fortsatt i havna i påvente av at en som er interessert i å overta, skal hente den. Mens utriggerne er på land benytter vi anledningen til å montere fendere. På bildet er Tore i ferd med å stramme stålbåndene som skal holde fenderne på plass.

(28.02.2020)


Det er nå fem dager siden sola "kleiv Elgen", det vil si at den ikke gikk i skjul bak Middagstinden midt på dagen. Etter gammel regning skjedde dette på Peder stol (22. februar). Dette var nok sett fra bebyggelsen nede på gårdshaugen hvor det har bodd folk fra tidlig middelalder, for oppe på Storbakkan tar det et par dager mer før sola går klar av fjellet Elgen. Når det på bildet ser ut som soløyet er kjempestort, skyldes det et tynt skylag på himmelen sprer lyset fra sola.

(27.02.2020)


For i dag var det sendt ut gult farevarsel om vind og snøfokk, og mørke skyer og kraftig drott på sørvesthimmelen i ettermiddag lovet ikke godt. Men temperaturen steg slik at snøen ble kram, så snøfokket uteble. Og vinden ble heller ikke ovsterk, så været ble slett ikke ille. Og på grunn av mildværet har også snøen satt seg, så det blir heller ikke veldig mye snøfokk om vinden øker på senere.

(26.02.2020)


Snøbygene har fortsatt også i dag, men nå har det tross alt vært korte opphold mellom bygene, så da ble det mulig å ta bildet til høyre, Gårdsveien ble brøytet før postmannen kom i dag morges, men nå i ettermiddag hadde det kommet så mye snø at det ble behov for å ta en ny runde med traktor og snøfreser.

(25.02.2020)


Til nå i år har snøen regnet bort titt og ofte. Oppe i høyden har imidlertid all nedbøren kommet som snø, så hå Aunfjellet er brøytekantene høyere enn de har vært på mange år. Men i dag har det snødd kraftig også i lavlandet her ute på Elgsnes, så da kommer man i hu en strofe fra Arvid Hanssen:
"Vårherre har kledd sæ i høghalsa gænser
og huva og våtta. No måkke han sny!"

(24.02.2020)


Etter kraftig vind og en usedvanlig tett sluddbyge satte havørna på bilde seg på Øverlandet. Den var nok gjennomvåt, for den prøvde ikke å lette enda den ble jaktet på med kamera. Men den fulgte godt med på fotografens bevegelser, og bedømte vel avstanden som betryggende. Etter over femti års totalfredning er havørnene også mindre sky enn de var før den tid.

(23.02.2020)


Dagen kalles Peder stol, noe som er en fornorsking av det latinske navnet på dagen, Petrus Cathedratus. Et annet folkelig navn er Per varmestein, noe som knyttes til legenden om at St. Peter kaster varme steiner i vannet for at is og tele skal begynne å tine. I dag har ihvertfall snøen tint ganske mye. Tradisjonen vil også ha det til at om sola i dag skinner like lenge som det tar å sale en hest, skal det bli en varm sommer og et godt år. I så måte er ikke utsiktene de beste for sommerværet.

(22.02.2020)


Da er skreien kommet på naustveggen. Dette skal bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Resten av forsyningen skal fryses i passelige middagsporsjoner, dels som ferskfisk og dels som lettsaltet, eller nystrødd som vi sier her omkring.

(21.02.2020)


Fra 3. desember 2018 og fram til dags dato har det hver bidige dag beitet rein ulovlig på innmarka her på gården. Før var det ihvertfall en pause i reinplagen sommerstid, men nå blir reinproblemene bare verre og verre.

(20.02.2020)


Sol fra skyfri himmel gir flotte farger og liv i landskapet. Bildet er tatt fra veien mellom gårdshaugen og snuplassen nede i Oppsetta og viser bebyggelsen nede på Raten med Dale på Grytøya i bakgrunnen. Bakenfor ses Litjetussen, Jamnfjellet og Toppaksla.

(19.02.2020)


Finværet i går fikk en brå slutt, og i dag har det vært kuling fra nordlig retning. Men siden temperaturen har holdt seg over frysepunktet, har det ikke vært snøfokk som det ellers pleier å være under slike værforhold. Av den grunn har det heller ikke vært behov for å brøyte gårdsveien i dag.

(18.02.2020)


Dagen opprant med blå himmel, så endelig var det klart for solskinn her på Elgsnes for første gang i år. Nå har sola kommet så høyt på himmelen at vi har solskinn også på formiddagen, og bildet er tatt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Men hvor lenge var Adam i paradis? Snart skyet det over, så ettermiddagssol ble det ikke i dag heller.

(17.02.2020)


I dag var det sørøstlig kuling og snøbyger. Bildet er tatt fra Storåkeren og viser fra venstre Ratenaustet fra slutten av 1950-tallet med tlibygget Bua fra 1970-tallet, Normangården med historie tilbake til 1723, Ratefjøsen fra like etter 1910, Ørnulfnaustet fra 1978 og helt til høyre turisttoalettet som ble bygd i fjor.

(16.02.2020)


I dag er været mye bedre enn under uværet i går. Men fortsatt er det overskyet, så det har blitt lenge å vente på skikkelig solskinn. Bildet er tatt fra Oppsetta mot Raten på østsiden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(15.02.2020)


Dagen startet med tilløp til blå himmel, så det var håp om endelig å få en dag med solskinn. Men et polart lavtrykk lå ute i havet, og da det kom inn til kysten, ble været som på bildet til høyre, med kraftig vind, snø og fokk og kov. Heldigvis er uværet som forårsakes av polare lavtrykk sjelden langvarig, så mot kvelden hadde været roet seg.

(14.02.2020)


Det er stille og rolig nede på sandfjæra på denne tiden. Av og til kommer en flokk silender på land når det er lite vind som nå. Og når det har vært vind og sjøburd, lusker reven langs strandkanten på leting etter noe spiselig, mens måse, kråke, ravn og ørn speider etter det samme fra luften. Oteren svømmer også ut herfra, men etter at ørna tok to otere i fjor, har det blitt færre fár etter oter denne vinteren.

(13.02.2020)


Utriggerne som ble tatt i land fra havna i Bryggestøa for to dager siden var kraftig begrodd med blåskjell. Når blåskjell greier å feste seg til pongtongenes glatte overflate, skyldes det at byssustrådene som skjellene bruker for å feste seg til underlaget, inneholder en aminosyre som danner et kraftig lim. Aminosyren er syntentisert og tatt i bruk i humanmedisinen.

(12.02.2020)


I går ettermiddag kom det litt snø, men allerede i løpet av natten gikk nedbøren over til regn. Så også i dag har man måttet ut på glattisen for å komme seg rundt. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde fotografen satt pigger i et par støvler slik at det var mulig å gå ned bakken nedenfor Ebergplassen.

(11.02.2020)


Vi skal skifte til ei flytebrygge av betong nede i havna. Derfor var Harry Albrigtsen her i dag og løftet i land utriggerne som skal brukes på den nye betongbrygga. Den gamle flytebrygga blir liggende i havna ennå en stund, så om noen er interessert i å overta den, er det bare å ta kontakt.

(10.02.2020)


Siden det har vært mye ruskevær i det siste, har det vært få mindre båter å se på havet. Men i dag med relativt rolig sjø, var det flere som hadde kastet loss. En cabincruiser lå en stund inne på Vågen. Da bildet ble tatt, passerte også en speedbåt like utenfor Hestenbøen.

(09.02.2020)


Igjen er det plussgrader og snøsmelting. Dermed er det igjen barmark, og på veiene er det nå glattis, eller glarhålka på dialekt. Som barn var dette et favorittføre, for med blanke sparkmeier og ei god sparkeklo var turen til skolen på Meaun ikke lang. Slik vinteren har blitt i år, er det kanskje en idé å finne fram sparken igjen.

(08.02.2020)


28. januar er første soldagen her på Elgsnes, men dager med overskyet vær, snø og fokk og kov har gjort at vi fikk det første solgløttet nede i Vester-Raten først i dag. Men om det blir klarvær framover, har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen. Og på Peder stol "kliv sola Elgen", dvs. at den ikke lenger går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Peder stol er navnet på 22. februar.

(07.02.2020)


I dag løyet uværet som har rast de siste to dagene. Bildet er fra lesiden av Normangården nede på Raten hvor det ligger snø nesten opp til vinduene og fokksnø også oppover veggene. I kveld kom det gjester til Normangården, så det var på høy tid at uværet ga seg.

(06.02.2020)


Kystjegerne på Trondenes er noen tøffinger. I går startet de på en rundtur rundt Hinnøya og hadde bare et kort stopp da uværet raste som verst i går ettermiddag. Nå hadde de fått problemer med en av motorene, så de hadde søkt nødhavn for å reparere før turen gikk videre tilbake til Trondenes. Egentlig skulle vi nå ha tatt i land landgang og utriggere, men det har blitt hindret av det dårlige været.

(05.02.2020)


Dagen startet med klarvær og lite vind, men meteorologene hadde meldt at et polart lavtrykk var ventende. Snart skyet det over, og snøen lavet ned. Den umiskjennelige lyden av uvær som er på vei, var også tydelig. Og like etter klokken 14 kom nordvesten inn med storms styrke, og løssnøen føk rundt så det var bare å holde seg innendørs.

(04.02.2020)


På grunn av skyer har det fortsatt ikke vært solskinn her på Elgsnes, så til så lenge får vi nøye oss med solskinn på fjell og skyer rundt oss. Bildet er tatt fra Durmålstuva og innover Toppsundet med fjellet Toppen til venstre og Stornes til høyre.

(03.02.2020)


Kyndeslmess er en av de mest seiglivede merkedagene. I det gamle fiskerbondesamfunnet var dagen særdeles viktig, for om man hadde halve vinterfôret igjen i dag, ble det ikke bunød til våren. "Halvveska kyndelsmess, står det ved lag", pleide man å si. Nå kan man ifølge folkelig tradisjon vente uvær og snøfall. Da bildet ble tatt, var da også kovbaken på vei inn Andfjorden.

(02.02.2020)


Først blåste vinden bort det meste av snøen, og deretter har plussgrader gjort at det er enda mindre snø igjen. Siden vinden er sørøstlig, er det rolig sjø inne på Vågen, men på Toppsund-siden av Rateneset er det en hel vind.

(01.02.2020)


Strand-oransjelav vokser særilg i sprøytsonen, men også i saltstøvsonen langs flomålet nede i fjæra. Lav er en hardfør organisme, og når denne typen også tåler salt, har den funnet seg til rette der det er få konkurrenter om vokseplassen.

(31.01.2020)


Nå skinner sola på fjellene ovenfor Kinn og på Andøyfjellene. På bildet ser vi Kinnaksla på Hinnøya til venstre i bakgrunnen. Midt i bildet ses Bjørskinnaksla på Andøya, og nærmere til høyre ligger Nordste Måsskjæret. Til venstre i forgrunnen ser vi nordpynten av Vester-Raten med Nordhågen, Johannes Olsa-odden og Ringskjæret med restene etter Tyskekaia.

(30.01.2020)


Nå har vesthimmelen et gyllent skjær etter solnedgang. Fjellene i bakgrunnen er "Kvæfjordalpene" på vestsiden av kvæfjorden. I forgrunnen er bebyggelsen nede i Gården. Den gamle bygningen til venstre er fra midten av 1800-tallet og står på gårdshaugen som har opp til tre meter tykt kulturlag. Gårdshaugen gjemmer mye historie tilbake til middelalderen, og har kanskje vært bebodd helt tilbake til vikingtiden.

(29.01.2020)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da skinner sola for første gang nede i Vester-Raten under forutsetning av at det er klar himmel langs horisonten i sørsørvest. Som det framgår av bildet, var det skyer der sola skulle ha tittet fram cirka klokken 13:10 i ettermiddag. Så selv om fotografen var på rett sted til rett tid, ble det ikke noe solbilde i dag.

(28.01.2020)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet, som er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, står klar som oppholdsrom for nordlysturister fra nå av og framover mot den lyse årstiden. Naustet kan også brukes til middagsservering og lignende, bare det ikke er for kaldt. På slike dager har vi et varmt alternativ i Krambua nede på Raten. Toalettet til høyre i bildet er forresten av høy standard.

(27.01.2020)


Det umiskjennelige gylne skjæret på sørhimmelen bærer bud om at sola snart er tilbake også her på Elgsnes som ligger nordvendt og har fjell på sørsiden. 28. januar er soldagen her på gården. Først blir sola synlig nede i Vester-Raten, eller Varden som de gamle pleide å si. Deretter blir det et solgløtt både på formiddagen og ettermiddagen, helt fram til sola "kliv Elgen", det vil si at den ikke går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Det skjer på Peder stol, 22. februar.

(26.01.2020)


25. januar kalles pålsmessdagen. I kirkekalenderen er den til minne om at Saulus omvendte seg på veien til Damaskus, men når navnet på dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes dette at det er en av de viktigste merkedagene, og derfor bryter alle julemerker. I Willes opptegnelser heter det at var "der paa denne Dag saa længe klart Veir, som man behøvde at stige paa eller af Hest, da fik man et godt Aar". Ut fra været i dag skal dermed 2020 bli et godt fôrår.

(25.01.2020)


Selv om nordhimmelen var mørk, var det såpass glippe i skydekket på sørhimmelen at solstrålene slapp gjennom en kort periode. Men som det framgår av bildet, var det et blekt solskinn som nådde fram til Grytlandsfjellene. Uansett kommer sola stadig høyere på himmelen, og nå er det bare fire dager til vi kan se sola også her på Elgsnes - under forutsetning av at det er skyfritt over fjellene i sørsørvest.

(24.01.2020)


Solskinnet i går ble kortvarig, og i dag er det igjen tett skydekke, sørvestlig vind og regn. Det har vært en uvanlig mild vinter så langt, med skiftevis snø og regn helt siden 19. oktober. Nå er det nymåne, så da kunne man etter gammel erfaring vente et værskifte. Det var også viktig i hvilken himmelretning månen tente, men almanakken som var like viktig som Bibelen i det gamle fiskerbondesamfunnet, er det vel knapt noen som har, hvis den da fortsatt trykkes.

(23.01.2020)


Det har vært mye overskyet vær nå i januar, så det har vært smått med solskinn i fjellene så langt. Men i dag var det et gløtt mellom snøbygene såpass at sola rakk å skinne på Grytlandsfjellan. Men kovbaken stod allerede som en vegg ute i fjorden, så det varte ikke lenge før en ny snøbyge var over oss.

(22.01.2020)


Frakteskuta Hordafor II kom sørfra i går, og siden leia ble lagt gjennom Tjeldsundet, og hun var innom Borkenes før turen gikk videre nordover, passerte Hordafor II Elgsnes to ganger i dag. Da bildet ble tatt midt på dagen, svingte skuta rundt Elgsnesodden på sin ferd videre til Bergneset i Balsfjord.

(21.01.2020)


I dag nådde temperaturen 5,7 plussgrader, og med regn og vind i tillegg, forsvant snøen raskt. Men på veiene er det nå glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Bildet viser Normangården nede på Raten som speiler seg i isdekket på snuplassen.

(20.01.2020)


Igjen er det plussgrader, og snøen som kom i løpet av uka, har sunket sammen slik at snødybden er redusert til 6 centimeter. Og nå i kveld kom sørvesten med regn. Så dermed varer det nok ikke lenge før naturen igjen skifter ham.

(19.01.2020)


I dag burde det vært solskinn på fjelltoppene, men skyer nær horisonten i sør hindret det. Men gyllen sørhimmel og rødfarging av skyene på vesthimmelen på bildet til høyre viser at sola er i rute. Så da er det bare å håpe på klarvær.

(18.01.2020)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om den egyptiske eremitten St. Antonius. Han var vernehelgen for husdyrene, og i særlig grad for svin. I en primstavkommentar i "Norden" heter det om dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." Betydningen av ordet tinte skal i følge Norsk ordbok være "bendelmakk som er i ferd med å bli utvaksen".

(17.01.2020)


Med snø på markene og lettere skydekke ble det straks lysere. Mye overskyet vær og få dager med snø på bakken har gjort mørketiden i år ekstra mørk og lang. Men nå går det definitivt mot lysere tider, og om tolv dager er sola tilbake. Da kan den ønskes velkommen nede Varden - såfremt det er skyfritt på sørhimmelen.

(16.01.2020)


Endelig kom det snø, ikke mye, men nok til at landskapet fikk et vinterlig preg. Med fem centimeter snø dekkes jordene, og dermed har vi det som tidligere nevnt kalles et snyfann på dialekt. Så da blir det spennende å se om denne snøen blir liggende, eller om også den tiner neste gang vinden snur på sørvest.

(15.01.2020)


Flytebrygga slet seg i desember. Deretter ble turistfiskebåtene umiddelbart tatt i land, mens den 15 fots ranaplastbåten har ligget ute til i går. Fordi den ble skadet da flytebrygga slet seg og landgangen havnet oppi båten, er den nå tatt i land. Ei ny flytebrygge av betong er nå bestilt, så om noen er interessert i denne flytebrygga, er det bare å ta kontakt. Den skal ikke koste mye.

(14.01.2020)


I natt kom det litt snø, men det var så lite at det knapt kan kalles et him. Dersom det hadde kommet akkurat så mye at plantedekket på engene ikke vistes, kalles det et fann eller snyfann på dialekt. I menyen til venstre finner du "Dialektord". Derfra kommer du til en dialektordliste med over 5000 dialektord fra dette området. Det kan være til god hjelp for dialektsvake og interessant for folk som liker dialekt.

(13.01.2020)


Bildet til høyre viser bebyggelsen på Ebergplassen og på Raten. Bygningene er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, turisttoalettet, Normangården og huset på Ebergplassen. Og som bildet viser, er det fortsatt barmark her på Elgsnes.

(12.01.2020)


Det er store krefter i sving når storbåra bryter på skjær og flu. Så mye tang og tare ble revet løs under uværet forleden dag, og er nå kommet til lands og ligger langs flomålet. Dette er helt vanlig, og kalles flostreng. Men siden det har vært springflo, ligger det tang også på grasmarka ovenfor flomålet.

(11.01.2020)


Etter storm i går, spaknet vinden i løpet av natten. De gamle pleide da å si: "Gud kajnn et blekk av stormen gjære." Men skal man tro meteorologene, blir ikke dette langvarig. For lavtrykkene går i sin vante bane, og høyere temperatur enn vanlig på denne tiden av året gjør at vinden blir kraftigere.

(10.01.2020)


Gårdagens bilde ble tatt fra Ringskjæret som er midt i dagens bilde. Mens det i går var stille hav, var det i dag kraftig vind og mye sjø. I dag hadde det ikke vært tilrådelig å gå ut på Ringskjæret, for vinden var så sterk at det var vanskelig å stå oppreist selv med godt fotfeste. Og ute på Ringskjæret er svabergene sleipe, og de største bølgene slo over skjæret.

(09.01.2020)


På klarværsdager som i dag er det merkbart lysere, og sørhimmelen har fått et gyllent skjær midt på dagen. Fraværet av snø i lavlandet bidrar likevel til at det blir tidlig mørkt om ettermiddagen. Selv om vintrene i die senere år har blitt stadig kortere, er det fortsatt uvant med barmark langt ut i januar.

(08.01.2020)


Melketankene ute på gårdene er TINEs eiendom, og siden melkeproduksjonen har opphørt her på gården, var en kranbil her i dag og hentet melketanken. Den skal nok sjekkes før den blir sendt videre til en annen gård. Landteknikks tanker er svært pålitelige, så denne kan sikkert kjøle ned melk i mange år til.

(07.01.2020)


Trettendagen var juledag fram til år 1700, og ble deretter omdøpt til Hellige tre kongers dag. Dette ble regnet som slutten på jula, og etter denne dagen begynte arbeidet for fullt. Mennene skulle klargjøre båt og børnskap for lofotfisket, og kvinnene skulle klargjøre klær og mat.

(06.01.2020)


5. januar ble kalt trettendedagsaften og ble høytidet som gamle julaften. Enkelte steder ble denne tradisjonen holdt ved like helt opp mot vår tid. Dette til tross for at skiftet fra juliansk til gregoriansk kalender skjedde i Danmark-Norge allerede i år 1700.

(05.01.2020)


Etter relativt rolig vær i går ettermiddag og kveld, økte vinden kraftig ved totiden i natt, og rundt klokken tre var det liten storm. Utover dagen i dag har vinden roet seg, men etter kraftig vind er det alltid urolig sjø. Tungalda som kommer inn fra storhavet kan skape sjøburd på stranda i dagevis etter uvær.

(04.01.2020)


Dagen startet med rolig vær, men barometeret falt faretruende. "Han kjæm vell av en kajnt", pleide de gamle å si. Og midt på dagen ble det snøvær og kraftig vind. Så da var det bare å komme seg i hus. Men etter en times tid roet været seg såpass at det igjen var mulig å arbeide ute.

(03.01.2020)


8,3 plussgrader, vind og mye regn gjorde at snøen forsvant like fort som den kom. Så i dag er det igjen lite som minner om vinter. Og barmark og tett skydekke gjorde at det var tussmørkt selv midt på dagen. Derfor koblet heller ikke fotocellen ut veilysene på gårdsveien.

(02.01.2020)


Godt nytt år!
(01.01.2020)

Flyfotoet øverst til venstre er tatt av To-Foto as