Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


Været er skiftende for tiden, med annen hver dag finvær og grisvær. I dag er det nymåne, så kanskje vi får et værskifte. Men om det blir til det bedre eller det verre, er uvisst. De gamle mente at hvilken himmelretning månen tente i var avgjørende for været framover. Da var almanakken et viktig hjelpemiddel for å kunne spå været framover i tid, så den ble trykt i store opplag. Selv om almanakken fortsatt trykkes, er nok opplaget mye mindre nå til dags.

(02.10.2024)


D'er Haust. Det ruskar ute
med Regn og kalde Vind.
Smaafuglen flyg mot Rute
og vilde gjerne inn.

(Or Haugtussa av Arne Garborg.)

(01.10.2024)


Selv om det fortsatt er barmark her på Elgsnes, har snøen nådd helt ned til havet på vestsiden av Kvæfjorden bakerst i bildet. Og over Aunfjellet er det nå vinterføre. Så da er det vel bare å finne fram vinterdekkene jo før jo heller. Selv om det heter at vi her nord kan kjøre med piggdekk fra 15. oktober, er det en annen regel som sier at man skal forsikre seg om at kjøretøyet er skodd etter føreforholdene. Så da må vel den regelen ha forrang.

(30.09.2024)


29. september kalles mikkjelsmesse eller mikeli, og var i katolsk tid minnedag for ekreengelen Mikael. Når navnet på dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes det at dette var en viktig merkedag om høsten. Til mikeli skulle all avling være i hus, for nå var vinteren på vei. Gjestene som bor i Normangården på bildet, drar i morgen. Så da er også turistfiskesesongen slutt.

(29.09.2024)


Bildet til høyre er tatt fra nede i Oppsetta oppover mot gårdshaugen til høyre og bebyggelsen på Storbakkan bakenfor. Bakerst til venstre ses Durmålstuvhågen og til høyre den innerste delen av fjellet Elgen sør for gården. Mer mot midten av bildet skimtes fjellet Keipen gjennom regnet.

(28.09.2024)


Været er omskiftelig, for i dag er det igjen finvær. Det er imidlertid ikke uvanlig at været roer seg når temperaturen faller. For med lavere temperatur er det mindre energi i værsystemene. Men løvet henger fortsatt på trærne, så det kommer nok mer vind. De gamle pleide å si: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av skogen."

(27.09.2024)


Den ene dagen er ikke den andre lik, for i dag er det tett skydekke, nordvestlig kuling og kraftige regnbyger. Men hurtigruteskipet MS Nordnorge går uansett i sin vante rute mellom Kirkenes og Bergen. På bildet er hun på vei over Andfjorden i retning Risøyhamn.

(26.09.2024)


I dag har været vært upåklagelig med blikkstille hav, nesten 12 plussgrader og mye solskinn. Måtte det bare bli mange slike dager framover. Men en mer realistisk tilnærming er vel at slike dager blir stadig sjendnere i tiden som kommer.

(25.09.2024)


Etter mye regn i formiddag tittet sola fram i ettermiddag. Bildet er tatt fra Ebergplassen over mot Vester-Raten på vestsiden av Vågen. På østsiden stikker Ratenese ut slik at bukta er beskyttet mot vind fra øst og vest. Men nordavinden står rett på. Vågen har form som en hestesko, så de tyske okkupanten under andre verdenskrig brukte navnet Hufeisenbucht.

(24.09.2024)


Dagens bilde viser huset på Ebergplassen med deler av Rateskogen til høyre. I Rateskogen vokser det bjørk, rogn, selje og vier, samt osp av ulike varieteter. Det gjør at skogen her er særlig fargerik om høsten. I bakgrunnen på bildet ses Grytlandsfjellene med Litje-Tussen helt til høyre.

(23.09.2024)


Regnbuen har ikke bare plass i jødisk og kristen mytologi, men også i den norrøne mytologien. I Gylvaginning beskriver Snorre brua Bivrost, eller regnbuen, som æsene bygde mellom jorda og himmelen. Det røde i brua er ild som brenner uavbrutt for å hindre jotnene fra å komme over. Bivrost er den herligste og sterkeste bru, men når alle tings ende kommer, skal også den briste.

(22.09.2024)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes)

(21.09.2024)


Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, var det et solgløtt. Men i dag har det vært mye regn. Vinden har snudd på nordligkanten, og temperaturen har falt. Så langt har det ikke kommet nysnø i fjellene, men det varer nok ikke lenge før det er hvitt på fjelltoppene.

(20.09.2024)


I dag har sørvesten vært så sterk at ikke bare fisketuristene har hatt landligge, men også måsen som har slått seg ned ytterst i Rateneset. Til tross for mye ruskevær sist uke, har fiskturistene som drar i morgen, fått nok fisk til nesten å fylle utførselskvoten på 18 kilo. De har også tatt spektakulære nordlysbilder, noe de sier er vel så viktig.

(19.09.2024)


Nå er værsystemene blitt mer slik de pleier å være, med høytrykk over Sør-Norge og lavtrykk som står i kø fra Island, over Norskehavet og oppover langs kysten. Med lavtrykkene følger sørvest kuling og regn. Heldigvis tåler vi her nord slikt vær mye bedre enn søringene.

(18.09.2024)


Høy temperatur tidligere i måneden har gjort at trærne har beholdt grønnfargen lenge. Men nå gulner skogen, og de ettårige urtene har også skiftet til høstfarger. Vegetasjonen gulner fordi plantene tar vare på nitrogenet i klorofyllet. Det er bare planter med nitrogenfikserende bakterier på røttene som kan tillate seg å sløse med makronæringsstoffet nitrogen. Derfor feller older grønne blad.

(17.09.2024)


Ifølge Første mosebok satte Gud regnbuen på himmelen for å komme i hu sitt løfte om aldri igjen å skape en ødeleggende storflom. Nå er det en stor og ødeleggende flom i Øst-Europa, så man kan undres på om Vårherre er blitt gammel og glemsk.

(16.09.2024)


Det blir stadig tidligere mørkt om kveldene, og da dagens bilde ble tatt ved 21-tiden, var det bare litt lys igjen på himmelen mens landskapet var mørkt. Så selv om det er veilys, og bildet ble tatt med fullformatkamera og et godt objektiv, var det nødvendig å bruke stativ og fjernutløser. Lukkertiden var da også 1/6 sekund.

(15.09.2024)


Dagen kalles korsmesse om høsten. Både i den romerskkatolske og den greskkatolske kirken er dette en høytid til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. Her til lands var 14. september en viktig merkedag. Nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne fjernes. Det dyrkes ikke korn her på gården nå lenger, men graset er ihvertfall høstet.

(14.09.2024)


Kystruteskipet Havila Polaris var i formiddag på vei over Andfjorden i rute fra Harstad til Risøyhamn. Foran baugen på kystruteskipet ses den Malta-registrerte frakteskuta Ruby som ligger for anker. Ruby er lastet med ammoniumnitrat, det samme stoffet som sprengte regjeringskvartalet i Oslo i luften. Og en tilsvarende skipslast gjorde enorme skader i Beirut da den eksploderte.

(13.09.2024)


I kveld kom to tyske brødre hit for å bo i gjestehuset og fiske. De har vært her mange ganger før, og kommer igjen og igjen. At gjester trives her og kommer hit år etter år, er ikke noe særsyn. Men disse brødrene liker seg så godt her at de, selv om de bare er to, gladelig leier gjestehuset der minstetaksten er for 8 personer.

(12.09.2024)


Dette ble enda en finværsdag med sol fra skyfri himmel og 20 plussgrader på det varmeste. Det var med andre ord ideelle forhold for pakking av rundballer. Det som gjenstår er å kjøre rundballene til lagringsplassene, men det har ingen bråhast nå som graset er innpakket.

(11.09.2024)


I dag startet andreslåtten her på gården. Alt graset blir slått ned i dag, og i morgen blir det pakket i rundballer. Selv om det har vært varmt nok for gjenveksten, har det også vært tørt. Derfor blir det ikke noe kronår i 2024. Men med bra avling på førsteslåtten, er det ingen grunn til å klage over totalresultatet.

(10.09.2024)


Så langt har september vært uvanlig varm, og i dag var det hele 24,1 plussgrader på det varmeste. I tillegg er også havtemperaturen høy, noe som sikkert bidrar til det varme været her hvor vi har hav på tre sider. For fisketuristene betyr det at torsken har rømt ned på dypt vann, så det krever mer innsats å fiske med stang.

(09.09.2024)


Dagens bilde er tatt fra Storbakkan og viser bebyggelsen nede på Raten med Ørnulfnaustet og turisttoalettet foran til venstre. Til høyre i bildet ses huset på Ebergplassen. Fjellene i bakgrunnen er på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(08.09.2024)


Når det er overskyet som i dag, merker man godt at dagene er blitt kortere. Da bildet til høyre ble tatt ved 20-tiden, var det allerede lang lukkertid på kameraet. Motivet er fra Ebergplassen nedover mot Raten og viser hvor flott gårdsveien har blitt etter opprustingen.

(07.09.2024)


Geitramsen som matplante er beskrevet tidligere, se 12. august i år. Den ble også sett på som en god fôrplante, for når kyrne fikk geitrams, økte melkeproduksjonen. Frøhårene ble brukt som bomullserstatning, og de ble anvendt til å samle gnister når man slo ild. De ble også brukt som isolasjon i støvler og votter, og som fyllmateriale i puter og dyner.

(06.09.2024)


Bildet er tatt fra berget utenfor der husmannen Kresten på Hågen i sin tid hadde båtstø. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet med Bua, Ratefjøsen, huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, og til høyre bebyggelsen oppe på Storbakkan. Bakerst i bildet ses fjellet Elgen i midten og Nonshågen til høyre.

(05.09.2024)


I dag var NorthUp her på visningstur med en representant for cruiserederiet Tauck og en agent fra DMC Norway. De planlegger turer til Harstad og undersøker hva turistene kan gjøre i området, deriblant et besøk til Elgsnes gård.

(04.09.2024)


I kveld var det middag for 17 gjester fra Aker BP i naustet her på Elgsnes gård. På bildet har kokkene fra Refsnes matglede dekket bordet og gjort klart for servering til gjestene som ankom Elgsne sjøveien. Det var for mye vind til at RIBen kunne legge til i havna i Bryggestøa, så gjestene ble satt i land på Kveitskjæret i stedet.

(03.09.2024)


September starter med solskinn og sommerligere temperaturer. I dag var maksimumstemperaturen på hele 21,8 grader, noe som ikke er helt vanlig i september. Men så har da også sommeren vært varmere enn normalt. Til og med turister som har rømt fra varmen i Sør-Europa, har klaget på at det ikke har vært kaldt nok her nord. Selv om det er variasjoner i været fra år til år, er det åpenbart at temperaturen stiger og vinteren blir kortere.

(02.09.2024)


Det er ikke grashøsting på bildet til høyre, men plen som var forvokst på grunn av vedvarende regnvær. I går var det tørt nok til å klippe plenen, men fortsatt gjenstår å fjerne graset. Om tørker skikkelig opp nå, kan graset kjøres sammen med riideren slik at det blir mindre raking.

(01.09.2024)


Dagens bilde er tatt fra Rateneset mot vest. Nærmest skimtes staken på flua utenfor Litjeknausen, og bakenfor ses Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ser vi Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørskinnaksla på Andøya til høyre. Mellom Hinnøya og Andøya er det grunt, men etter mudring i flere omganger kan selv de største kystruteskipene passere ved lavvann.

(31.08.2024)


Taubåten Bestla og fiskefôrbåten Aqua Lady passerte ut Toppsundet mens havet var blikkstille i ettermiddag. I bakgrunnen ses bygda Dale på Grytøya. På slutten av 1800-tallet ble det foretatt utskifting av teiger og utflytting fra middelalderens klyngetun over hele landet. Men i Dale er det rasfare, så det var ikke mulig å flytte husene. Derfor er klyngetunet bevart der.

(30.08.2024)


Fisketuristene som har vært her siden torsdag i forrige uke, drar i morgen tidlig. Derfor lå båtene i havn i ettermiddag. Selv om det har vært to dagers landligge på grunn av været, er de svært godt fornøyde med oppholdet. For dem er det opplevelsen som er viktig, ikke hvor mye fisk de kan få med seg.

(29.08.2024)


Arbeidet med med å ruste opp gårdsveien ble ferdig på mandag, og regnværet etter det har fått grusen til å sette seg. Til våren vil det vise seg om grusen flytter på seg under snøsmeltingen. Nå er ihvertfall veigrøfta dypere, ei stikkrenne er skiftet og ei ny stikkrenne er lagt. Så forhåpentligvis vil det ikke renne like mye vann etter veibanen som tidligere.

(28.08.2024)


Nedenfor veien et stykke innenfor Hestesteinen er det ei kilde hvor vannet kommer opp fra grunnen og renner videre nedover mot fjæra. Tilførselen av vann er så god at vannhullet aldri blir tørt. Og fordi det er et oppkomme, er vannet klart og uten forurensning.

(27.08.2024)


Rød fluesopp (amanita muscaria) er en svært lett gjenkjennelig giftsopp. Det hevdes at vikinger som gikk berserk, var ruset på rød fluesopp, noe som understøttes av soppens islandske navn, berserkjasveppur. I Sibir har soppen vært brukt av sjamaner som et hallusinogent middel, og fortsatt skal den visstnok brukes av sjamaner på Kamsjatkahalvøya helt øst i Sibir.

(26.08.2024)


Til forskjell fra i går har det i dag vært lite vind, oppholdsvær og tidvis også solskinn. Men nå har lavtrykkene begynt å gå i sin vante bane oppover lags kysten, så da varer det nok ikke lenge før sørvesten igjen kommer med kuling og regn.

(25.08.2024)


Dagen kalles barsok til minne om apostelen Bartholomeus. Barsok ble regnet som den første høstdagen og hadde mye å si for været og årsveksten. Nå kunne man vente storm og uvær som kunne gjøre skade på kornet. Heldigvis dyrkes det ikke lenger korn på Elgsnes, for vinden var i dag sterk nok til å legge enhver kornåker flat.

(24.08.2024)


Arbeidet med å ruste opp gårdsveien går mot slutten. Over helga tas den siste finpussen. Det blir spennende å se om grusen setter seg slik at det ikke blir for mye utvasking under snøsmeltingen til våren. Forhåpentligvis vil dypere veigrøft og ei ekstra stikkrenne redusere at vann renner etter veien. Problemet er at det er mange mildværsperioder i løpet av vinteren, slik at det bygger seg opp med is i veigrøfta og i stikkrennene.

(23.08.2024)


Nå har arbeidet med opprusting av gårdsveien kommet så langt at det var klart for å kjøre på grus. Det er brukt egne fyllmasser, men grusen måtte hentes utenfra. Derfor lastebil med henger vært her flere ganger i dag med gruslass. Planen er å bli ferdig med grusingen i morgen.

(22.08.2024)


Grana som ble hogd i Elgsnesmarka i månedsskiftet juni-juli, har vært lunnet langs den kommunale veien. Nå skal alt skurvirket kjøres til Vesterålen for å lastes på båt og fraktes til Moelven van Severen i Namsos. Det er ikke tømmerkai i Sør-Troms, så veitransporten blir derfor lang. Forhåpentligvis blir det snart bevilget midler til tømmerkai også her.

(21.08.2024)


I ettermiddag møttes kystvaktsskipet Barentshav og etterretningsskipet Eger utenfor Elgsnes. KV Barentshav hadde vært en svipptur ute i Andfjorden og var på vei inn Toppsundet, mens det er verre å si hvor Eger kommer fra. For hysj-hysj-skip legger ikke igjen spor på Marine Traffic. KV Barentshav er i privat eie, men er utleid til Kystvakten på en 15 års kontrakt. Etterretningsskipet Eger er heldigvis ikke privatisert.

(20.08.2024)


Det har vært pause i arbeidet med å ruste opp gårdsveien, men fra i dag er det full fart igjen. Den eldste delen av veien er dårlig fundamentert, så der rulles det ut fiberduk og legges på fyllmasse før det blir kjørt på grus. Forhåpentligvis blir det en mye bedre vei når jobben er ferdig.

(19.08.2024)


Sommerhalvåret i 2024 har gitt gode bookingresultater for det 301 år gamle gjestehuset nede på Raten. Fra begynnelsen av april er det bare ei uke at det ikke har bodd turiister der. Resten av august og hele september er også fullbooket. Fra 1. april til 30. september er det booket i alt 1519 gjestedøgn. Og for sommerhalvåret i 2025 er det til nå booket 784 gjestedøgn.

(18.08.2024)


Dagens bilde er tatt fra gårdsveien nede ved Ebergplasseon og oppover mot bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor husene skimtes Nonshågen, og i venstre billedkant ses Middagstinden fremst på fjellet Elgen. I dag har det bare kommet noen få regndråper, og selv om det har vært mye skyer på himmelen, har det også vært solgløtt med blå himmel slik bildet viser.

(|7.08.2024)


Og ei skikkelig rotbløyte ble det, for i dag åpnet himmelens sluser seg. Men da bildet til høyre ble tatt nå i ettermiddag, hadde det stort sett sluttet å regne. Skyene over Vesterålen var imidlertid fortsatt så mørke at de neppe hadde tømt seg helt. I morgen skal det bli mindre regn, så da bør det bli mulig å slå noen ugrasbefengte veikanter.

(16.08.2024)


Det kom bra med regn i natt og tidlig på dagen. Det var på høy tid, for nå var det skikkelig tørt med dårlig gjenvekst på engene og stor skogbrannfare. I ettermiddag klarnet det opp, men mer regn er på vei. Så da får vi kanskje ei skikkelig rotbløyte.

(15.08.2024)


Ryllik (achillea millefolium) er vanlig over hele landet. I tidligere tider ble ryllikbladene brukt som krydder i supper, blodmat, pølser og farser. Nye, friske blader kunne også bli brukt i salater. Ryllik har i tillegg vært benyttet til låg og til smaksetting av øl, vin og brennevin. Under verdenskrigene ble tørkede ryllikblader brukt som tobakkserstatning.

(14.08.2024)


Finværet fortsetter, men nå er det ikke like folksomt på sandfjæra som tidligere i sommer. Ferien er vel over for de fleste, så da blir det mindre tid til slaraffenliv på sandfjæra. Men nede på kontinentet er det ferietid, så det kommer fortsatt tyske bobiler som står natta over på snuplassen nede i Oppsetta. Der er ennå et skilt med "Snuplass for buss", men det er mange år siden det gikk rutebuss hit ut. Så bobilene er ikke i veien for noen.

(13.08.2024)


Nå er geitramsens blomsterflor i ferd med å ta slutt, og snart sprer vinden myriader av geitramsfrø til nye voksesteder. I motsetning til løvetanna er ikke geitramsen et aggresivt ugras, men danner sammenhengende kolonier utenfor dyrka mark. Tidligere ble geitramsen sett på som en nyttevekst. De unge skuddene kan kokes og brukes som "asparges", og bladene kan tørkes og brukes til å lage geitramslåg i stedet for te. Også blomster, kapsler og jordstengler kan brukes til mat.

(12.08.2024)


Perioden med klarvær dag ut og dag inn er visst over, for i dag lå skodda i fjellene. Det kom også litt regn i ettermiddag, men langt fra nok til at skogbrannfaren kan avlyses. For engene er uansett regnet kjærkomment. Temperaturen har også falt til mer normale nivåer, noe som blant annet gir bedre nattesøvn.

(11.08.2024)


Dagen kalles larsok etter den hellige Laurentius som ble pint til døde på denne dagen i år 258. Det er værmerker knyttet til larsok: Tørr larsok gir tørr høst, mens våt larsok gir vått høstvær. Et annet merke er at slik været er larsok, vil det vare til barsok (24. august). Og i Norsk folkekalender fra 1848 heter det at sevja på denne dagen begynner å gå ned i trerøttene igjen.

(10.08.2024)


Etter sørvestlig vind og styrtregn i dag morges klarnet det etter hvert opp, selv om ikke alle skyene på himmelen forsvant. Og i kveld var det bare godværsskyer på himmelen samtidig som Andfjorden lå speilblank. Heldigvis har det ikke vært like varmt i dag som det har vært i det siste, så kanskje nattesøvnen blir mer normal.

(09.08.2024)


Litjeknausen er det ytterste skjæret utenfor Vester-Raten. Der ble det en gang i tiden satt ned en tørnering for fortøyning av båter. Ved flo sjø er det bare en liten del av skjæret som stikker over vannet. Resten pleide å være dekket med tang og tare. Men kråkebollene har ete opp all sjøvegetasjon, så nå er Litjeknausen dekket med rur. Derfor ser den hvit ut.

(08.08.2024)


Fra turistfiskesesongen startet 4. april og fram til 30. september i år er gjestehuset til venstre i bildet så og si fullbooket. I denne perioden er det booket 1519 gjestedøgn. Utenfor turistfiskesesongen er det imidlertid bare sporadiske bookinger. I dag kom ei tsjekkisk gruppe som skal være her i 15 dager.

(07.08.2024)


Bildet viser våningshuset på Storbakkan. Bygningen var tidligere bårstue på handelsstedet på Raten, og var med i handelen da Edvard Rudd senior kjøpe halve jordveien på konkursen i 1881. Deretter ble huset flyttet til Storbakkan der han etablerte nytt tun. På 1930-tallet ble taket løftet og deretter påbygd i flere etapper.

(06.08.2024)


Alle klarværsdagene har gjort at det har vært uvanlig mange flotte solnedganger. Men nå synger solnedgangene bak Andmyran på siste verset. I kveld gikk sola i skjul bak fjellene, men dukket fram igjen bak Prestaksla. Selv om solnedgangen kommer stadig tidligere, er kveldene fortsatt lyse så lenge det er klarvær.

(05.08.2024)


Det har vært nok en varm dag med tett på 25 plussgrader og vindstille. Nede på sandfjæra har det vært et yrende folkeliv, og biler har stått parkert langs veien i flere hundre meter. Forhåpentligvis blir det færre badegjester til uka og biler som står i veien når anleggsarbeidet på gårdsveien fortsetter til uka.

(04.08.2024)


Det ser snesten ut som om sola går ned i havet, men mellom Prestaksla og Arnipa på Andøya er det ikke fjell, bare lave myrer innenfor Dverberg. Nærmere to uker etter at midnattsolperioden tok slutt er det allerede skumringslys ved midnatt. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle.

(03.08.2024)


I kveld var det godværsskyer på nordhimmelen. Å tolke skyene kan være et vel så bra værvarsel som å lite på de gamle merkedagene. Og når meteorologene forteller det samme som skyene, kan man være rimelig trygg på værprognosen.

(02.08.2024)


Dagen heter på latin Petri vincula som betyr Peters lenker, og var minnedag for apostelen Peters fangenskap før martyriet. Blant allmuen var nok latinkunnskapen begrenset, så der ble navnet på dagen forvansket til Per Vinkel. 1. august var også merkedag for været, for regnet det denne dagen, ville det fortsette i tre uker. Dette værmerket var utbredt i store deler av Nord-Europa.

(01.08.2024)


Dagens bilde er tatt fra nede i Gården og over mot Raten på andre siden av Vågen. Til høyre i bildet ses huset på Ebergplassen. I bakgrunnen ligger Grytøya med Litje-Tussen, Jamnfjellet og Toppaksla. Juli har vært varm med lite nedbør og med bemerkelsesverdig lite vind. Så om vi skal få vår dose med uvær, kan vi vente en urolig høst.

(31.07.2024)


Det er usedvanlig varmt i havet, for selv langt ute i Andfjorden viser kartplotteren at det er over 14 grader i sjøen. Trolig er det grunnen til at torsken har rømt ned på dypere vann. Nær overflaten er det store mengder dill og en og annen småsei.

(30.07.2024)


Olsok er minnedag for at Olav Haraldson falt i slaget på Stiklestad på denne dagen i år 1030. Bøndene hadde samlet en stor hær for å hindre at kongen skulle komme tilbake og herje som tidligere. At råtassen Olav digre senere ble gjort til helgen, må skyldes mangelen på fromme personer i Norden på den tiden. Dagen er en viktig merkedag for været, og en fin olsok gir fint høstvær.

(29.07.2024)


Midnattsolperioden tok slutt for seks dager siden, og allerede klokka elleve i kveld, eller klokka ti etter normaltid, stod sola lavt på himmelen. Da bildet ble tatt, var sola gått i skjul bak lave skyer utenfor Dverbert på Andøya.

(28.07.2024)


På Jakob våthatt (25. juli) kom det bare litt regn. Men som det heter, Jakob våthatt er midt i regnværsuka. Og det regnet godt på tirsdag, og i ettermiddag begynte det å regne igjen. Ifølge meteorologene skal det regne hele helga. Så da stemmer det bra med de gamle værmerkene.

(27.07.2024)


Eiendommen på bildet bærer navnet Stenhaug. Og en steinhaug var det, så steinene som stakk opp, ble fjernet og lagt opp i lia ovenfor. Deretter ble det kjørt på jord og laget plen. Men der steinen ble lagt opp, vokste det opp en skog av geitrams, og på denne tiden av året står den i blomst, gratis og vedlikeholdsfritt!

(26.07.2024)


Gårdsveien var nå mye nedslitt. Der den er fundamentert, var det nå så lte grus igjen at steinene i fundamentet stakk opp. Og fra Ebergplassen og ned til Raten er det knapt nok noen fundamentering, så der er det et gjørmehav i vårløsningen. Nå skal det legges duk og fylles opp. Men først må grastorva fjernes fra veikantene.

(25.07.2024)


Det har vært varmt og tørt lenge, så regnskyllet i går ettermiddag og kveld gjorde godt for gjenveksten av graset. Allerede i dag var engene blitt grønnere. Førsteslåtten i år var bedre enn i fjor, så kanskje det i tillegg kan bli en bra andreslått.

(24.07.2024)


I dag ble de siste rundballene kjørt til lagringsplassene. Det var på høy tid, for nå i kveld åpnet himmelens sluser seg. Regnet gjør godt for grasveksten, men bløte jorder er lite egnet for rundballetransport. Dagens bilde viser rundballene som er lagret ved Storhågen.

(23.07.2024)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva og nedover mot bebyggelsen på Storbakkan og nede i Gården bakenfor. Graset er høstet, men om det skal bli gjenvekst av betydning, må det snart komme livgivende regn. Men nå som Jakob våthatt stunder til, er vel ikke regnet langt unna.

(22.07.2024)


I dag har det vært stor utfart hit til Elgsnes. Det var parkert biler langs veien helt oppover til Øverlandet, og med sjåfører som kjørte lengre fram i håp om å kunne parkere nærmere fjæra samtidig som andre prøvde å rygge tilbake, ble det kaos. For å komme hjem med traktoren i dag, ble det nødvendig å kjøre over jordet.

(21.07.2024)


Dagen kalles Marit vassause etter helgenen Margareta fra Antiokia som led martyrdøden i år 307. Når navnet på dagen har holdt seg helt opp til vår tid, henger det sammen med at været denne dagen forteller noe om været i slåttonna. "Fekk ho Marit Vassausa nåkka i vassausa si, så blei det vondt å få høyet tørt den sommaren", het det i gamle Trondenes. Regn var det ikke i dag, men når skodda ligger tett, er det likevel ikke høytørk. Godt da at det er slutt på hesjing og oppatthesjing.

(20.07.2024)


Graset er slått og pakket i rundballer som nå blir kjørt til lagringsplassene. Problemer med en traktor har forsinket dette arbeidet, men siden en del må skaffes fra Kløfta, ble kantklipperen montert av den andre traktoren og rundballeklipa satt på. Dermed var det full fart med rundballekjøring igjen.

(19.07.2024)


Flere havseilere kom over Andfjorden i dag og seilte inn Toppsundet. Skjønt "seilte" - alle hadde seil oppe, men gjorde bemerkelsesverdig god fart tatt i betraktning at det var vindstille. Det er nok ikke slik som i gamle dager, da sjøfolk fryktet vindstille mer enn storm.

(18.07.2024)


Etter en voldsom økning i harebestanden som en følge av reveskabb og systematisk skyting av rev, var det en nedgang sist vinter. Ulike teorier om hva dette kan skyldes er lansert, f.eks. jakt og harepest. Men nå er det igjen mye hare, så noen omfattende harepestepidemi har det neppe vært.

(17.07.2024)


Og så kom havskodda sigende. "Han tålte ikkje varmen" sa de gamle. Men utover dagen "skein han han av" som det også ble sagt. Men så snart sola kom lavere på himmelen, kom skodda igjen sigende inn fra havet. Slik er det ofte på denne tiden her ute i havgapet: Enten er det nordavind, eller så er det skodde.

(16.07.2024)


Nok en finværsdag, men med nordavind og skodde som lurer ute i fjorden ble maksimunstemperaturen bare 19,2 grader i dag. Selv om nordavinden får mange som ønsker å nyte strandlivet til å snu, var det en del folk på sandfjæra i kveld. Men det var kanskje bobilturister fra sørligere breddegrader som kommer nordover for å kjøle seg ned mens det er som varmest hjemme.

(15.07.2024)


Da gjenstår å kjøre rundballene til lagringsplassene, noe som tar mer tid enn å lage dem. Det rt tørt og fint nå, så dette arbeidet må prioriteres. For 20. juli har navnet Marit vassause og 25. juli heter Jakob våthatt. Og som navnene tilsier, kan vi da vente regn.

(14.07.2024)


I dag er slåttonna i gang. Også den gang da graset ble hesjet og tørket til høy begynte slåtten på denne tiden. Forskjellen er at vi holdt på i om lag seks uker på et areal som var bare en firedel av dagens. Og da var det en hel familie pluss slåttekar og rakerjenter som jobbet. Nå gjør en mann unna jobben med å slå og pakke i rundballer på et par dager. Hvilken annen bransje kan vise til lignende effektivisering?

(13.07.2024)


Naustet til venstre på bildet er innredet med bord og benker, terrassevarmere og vedovn for bruk til milddager og andre arrangementer. Den lille bygningen til høyre er et toalett av høy standard til bruk for gjester i naustet. Ytterligere opplysninger finnes på www.elgsnes.com .

(12.07.2024)


Bildet til høyre ble tatt et kvarter over midnatt. Vi har fortsatt midnattsol, men sola står nå lavt på himmelen, så midnattsolperioden nærmer seg slutten med stormskritt. Men midnattsola er alltid finest når den står lavt over horisonten,for da går solstrålene lengst gjennom atmosfæren og mer av det kortbølgede blå lyset bøyes av. Dermed blir lyset rødere.

(11.07.2024)


Straks det blir solskinn og vindstille dukker det opp folk på sandfjæra her på Elgsnes. Noen kommer til og med i båt slik bildet viser. Før vi fikk vei var sandfjæra et sted der man satte ut og dro opp båter. og i gammel tid var også den grove sanden der silen grov seg ned viktig. Så selv om fjæra ble skiftet mellom gårdsbrukene, het det at "silsanden er til felles anvendelse". For der grov man opp sil som ble brukt som agn.

(10.07.2024)


I dag har det vært litt regn i luften, og i kveld var det skyglan over Kinn-landet på vestsiden av Kvæfjorden. "Sola trække vatn", sa de gamle, for nå ventet de regn. Det stemmer med meteorologenes spådom om regn framover. Men om de samme meteorologene har rett, blir det oppholdsvær fra fredag, så da blir det trolig grashøsting mot slutten av uka.

(09.07.2024)


Hogsten er ferdig i Elgsnesmarka, så da gjenstår bare å få kjørt tømmeret til kai for å skipes til Moelven van Severn for skurvirket og til Fiborgtangen eller Salten Verk for slipvirket. Ifølge lederen for hogstlaget er skurandelen høy. Hvor høy vil vise seg på avregningen.

(08.07.2024)


Halv ti i formiddag passerte kystruteskipet Havila Castor Hestenbø'n i rute på sør fra Harstad til Risøyhamn. SKipet ble bygd på Tersan-verftet i Tyrkia og overlevert til Havila Kystruten i april 2022. I mai samme år ble så Havila Castor satt i trafikk på ruten mellom Bergen og Kirkenes.

(07.07.2024)


I dag har det vært lyn og torden og gammeldags floingsregn. I formiddag kom det mye nedbør, men regnet har det gjort hele dagen. Så nå er det så vått at det nok ikke blir slått og rundballepressing de første dagene. Men regnet har lagt graset flatt, så det er viktig å få høstet graset før det begynner å råtne.

(06.07.2024)


Både Telia og Telenor har det travelt med å montere nytt utstyr på antennen nede i Vester-Raten. Siden de ikke kunne vente til graset er høstet, fikk de ikke tillatelse til å kjøre over enga. Dermed måtte de leie helikopter til å frakte inn utstyret. Bobilturistene på snuplassen i Oppsetta ble ihvertfall effektivt vekket i dag.

(05.07.2024)


I dag ble hogstlaget ferdig med hogsten oppe i marka. Nå gjenstår bare å bli ferdig med å jevne ut sporene etter hogstmaskinen og lastbæreren. I tillegg skal det hogges noe sitka og lutz som står for nært på nedsiden av den kommunlae veien. For å kunne kjøre på veien, er nå beltene tatt av lastbæreren.

(04.07.2024)


Hogstlaget som har avvirket granskog i Elgsnesmarka de siste dagen, mener at de blir ferdig i morgen. I tillegg til bestandene i Skjellteigen skal de fjerne trær som står for nær den kommunale veien helt utover til Mølnelva. Det blir spennende å se om volumet stemmer med det som er oppgitt i skogbruksplanen, og om skurandelen stemmer med skogbrukslederens anslag.

(03.07.2024)


Kristian Eberg Hartvigsen bygde hus og jordkjeller på husmannsplassen som i matrikkelen nå er oppført som bruksnummer 7 Stenhaug. Men fortsatt kalles stedet Ebergplassen etter den første beboeren. Ørnulf Andersen overtok området i 1972 og bygde hus i 1973. Jordkjelleren innkapslet han i betong, så den er nok mer egnet som bomberom enn som potetlager.

(02.07.2024)


Grana vokser godt i Elgsnesmarka, for deler av skogen som ble plantet for 70 år siden er nå klar for avvirkning. Etterpå skal det replantes, og pengene for tømmeret skal reinvesteres i skogen i form av veibygging og skogskjødsel. Forrige gang det ble hogd barskog av noen betydning her på Elgsnes var i bronsealderen. Men da var nok hjelpemidlene mer primitive enn i dag.

(01.07.2024)


I dag var det Jason og Avery sin tur til å bli vist rundt her på Elgsnes. De er henhodsvis oldebarn og tippoldebarn av Isak Ruud som utvandret til USA tidlig på 1900-tallet. Han var alt blitt amerikansk statsborger før første verdenskrig, og ble derfor innrullert og sendt til skyttergravskrigen i Flandern. Under andre verdenskrig var han pensjonert sjøkaptein, men meldte seg til tjeneste i konvoyene som gikk med våpen til Murmansk.

(30.06.2024)


I 2004 kom litaueren Vytautas Dantas hit for å arbeide på gården. Etter noen år dro han tilbake til Litauen, men har senere jobbet i laksenæringen i Trøndelag. For 20 år siden hadde han med kona Gintare, men da de i dag var innom på besøk, hadde familen økt med to gutter og ei jente.

(29.06.2024)


Ved en tilfeldighet kom to slektsgrenerfra USA til Elgsnes samtidig i dag. Mark kom med familien fra California, og Jason kom med sin datter fra Seattle. Mark og Jason er oldebarn av Isak Ruud som utvandret fra Elgsnes på begynnelsen av 1900-tallet. Men fordi Ruud uttales likt med det engelske adjektivet "rude", har de endret slektsnavnet til Reed.

(28.06.2024)


I dag var septikbilen her og tømte septiktankene. BIlen har en Masko Zoll-enhet som skiller vannet fra fastdelen. Vannet pumpes tilbake i septiktanken, så bilen kan tømme langt flere tanker før den må inn til deponi. Masko Zoll ble i sin tid produsert i Harstad, men er trolig flagget ut til et lavkostland.

(27.06.2024)


De tyske fisketuristene som har vært her ei uke, dro grytidlig i dag morges, og den polske gruppa kom først i kveld. Så derfor lå alle tre turistfiskebåtene i havn i dag. Det er en god turistsesong i år med fullbooket gjestehus fram til utgangen av september.

(26.06.2024)


En skikkelig grå dag med tett skydekke og småregn hele dagen. Det er bra med litt regn nå, for det har vært lite nedbør i vår og så langt i sommer. Men snart er det slåttetid, og da ønsker man seg tørrvær. Etter at graset er slått og pakket i rundballer, er det igjen fint med regn så det blir fart på gjenveksten.

(25.06.2024)


I formiddag passerte tankeren Isfjord Elgsnes på vei fra Longyearbyen til Harstad. Tankeren forsyner Longyearbyen med drivstoff, og behovet har økt mye etter at kullkraftverket ble stengt ned 19. oktober i fjor, og dieselaggregater tok over strømforsyningen. I mars i år var forsyningssituasjonen i elnettet så anstrengt at sysselmesteren måtte be Forsvaret om hjelp til å sikre Longyearbyen nok strøm.

(24.06.2024)


Dagens bilde ble tatt like etter midnatt, vel to døgn etter at sola var på sitt høyeste i år. "Ja nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. I dag har det imidlertid vært fint vær med 25,6 grader som maksimumstemperatur. Senere kom det inn skyer og regn, noe som neppe var populært blant dem som skulle feire jonsokkvelden. Men det gleder et bondehjerte, for nå var det veldig tørt.

(23.06.2024)


Ofte er det regn rundt jonsok, men i dag har det ihvertfall vært strålende vær med solskinn fra skyfri himmel. Så Festspillene i Nord-Norge som åpnet i Harstad i dag, kunne ikke ha fått en bedre start. Men over helga skal det bli regn, så det som spøkefullt kalles festspillria kommer nok i år også.

(22.06.2024)


Igjen er det lauvmakkår. Makken kalles måler, trolig på grunn av måten den beveger seg framover på, der det ser ut som den driver med lengdemåling, centimeter for centimeter. Krabater som den på bildet er mest tallrike nå. Det er trolig gul frostmåler, og dermed en relativt ny skadegjører her nord. Fjellbjørkemåler og liten frostmåler er de lauvmakkene som fra gammelt av har skadet bjørkeskogen i Nord-Norge.

(21.06.2024)


I de senere år har silanda vært den helt dominerende andefuglen her. Men i vår kunne vi igjen høre den kjente og kjære ærfugllåten. Det har vært langt færre silender inne på Vågen i år, og i kveld satt to ærfuglhoer med unger på Storsteinen. Unge ærfuglhoer, eller hoer som har mistet ungene sine, pleier å hjelpe til med ungepass. Slik øker sjansen for å unngå at e-ungene blir mat for svartbaken.

(20.06.2024)


LC Utleie som hadde leid ut og satt opp partytelt med bord og benker til Equinor-arrangementet her i går kveld, kom i dag og demonterte utstyret. Partytelt er en enkel måte å doble kapasiteten i naustet. Det kan derfor være aktuelt å benytte dette alternativet også ved en senere anledning.

(19.06.2024)


I kveld var et sekstitalls personer fra Equinor i hele landet samlet til grillfest her på ELgsnes. Siden naustet på Elgsnes gård bare har sitteplass til 38 personer, fikk de satt opp partytelt i tillegg. Men med blikkstille hav, oppholdsvær og fin temperatur, var det ikke veldig sterkt behov for å oppholde seg under tak. Gjestene var fornøyde, og de som kom sørfra var positivt overrasket over hva Nord-Norge har å by på. Bildet ble tatt før gjestene ankom.

(18.06.2024)


I går ettermiddag kom havskodda sigende, mens den i dag har holdt seg unna. Det skyldes nok at temperaturen i dag har vært høyere enn i går. Med fin temperatur dukket det også opp en god del personer på sandfjæra. Men da det kom inn ei nordavindsgræla, dro de sin kos igjen.

(17.06.2024)


I dag har det vært lite vind, og da dukket brettpadlerne opp ute på Vågen. Så lenge de holder seg innenfor oddene og vinden er nordlig, reker de i land og ikke til havs. Når de i tillegg holder seg nær land, bør ikke denne aktiviteten være farlig. For brettpadleren til høyre i bildet bør det være ekstra sikkert, for han har føttene trygt plantet på bunnen.

(16.06.2024)


Nedenfor Ørnulfnaustet står det ei bålpanne, Den er flittig brukt når det er arrangementer i naustet. I dag var det ei gruppe her og spiste lunsch i naustet. Kommende uke er det arrangementer her både på tirsdag og på fredag. Så dette tilbudet begynner å bli kjent, og de som har vært her, er fornøyde og forteller dette videre.

(15,06.2024)


I dag kom ei gruppe med flamsk og nederlandske turister ut hit til Elgsnes og ble vist rundt og orientert om gårdens historie. Det er den andre turistgruppa denne uka i tillegg til fisketuristene i gjestehuset. I morgen kommer ei norsk gruppe som skal spise lunch i naustet, og neste uke er det to nye arrangementer i naustet.

(14.06.2024)


Nå var vinden sterk nok til gode forhold for brettseiling utenfor Elgsnes. Brettseilerne kommer ofte hit ut for å trene på brettseilingskunsten. Det ser ut for å være en morsom, men også krevende aktivitet. Hit kommer også folk som står på brettet og padler, men det skjer bare i stille vær, for ellers risikerer de å reke til havs.

(13.06.2024)


Fjellfiolen vokser på fuktige steder i fjellet over hele landet. Men her nord vokser den også i lavlandet. I fjellet blomstrer den i juli, men i lavlandet allerede nå. Blomsten på bildet vokser i bakken opp mot Rateskogen. Der er det lite jordsmonn og tilsig av vann og næringsstoffer oppå berget, noe som gir ideelle forhold for fjellfiolen.

(12.06.2024)


I dag var ei sveitsisk turistgruppe her på Elgsnes og fikk et resymé av gårdshistorien gjennom 10.000 år. De gikk av bussen på snuplassen i Oppsetta og gikk fjæra ned til Raten hvor bussen plukket dem opp. Heldigvis hadde de med tolk, for selv om de skriver tysk, er talespråket umulig å forstå.

(11.06.2024)


Etter mange fine dager kom skodda sigende i kveld og la seg som en ring rundt fjellet Elgen sør for gården. Så lenge det er landvind, holdes havskodda unna. Men straks vinden snur på nord, kommer den inn på kveldstid.

(10.06.2024)


Det har vært bra med solskinn til nå i juni. Og selv når det har vært overskyet i løpet av dagen, har det klarnet opp utover kvelden. Så det har vært flere midnattsolkvelder enn det har vært solskinnsdager. Bildet til høyre ble tatt klokken halv ett i natt, så det er midt mellom sommertidsmidnattsol og normaltidsmidnattsol.

(09.06.2024)


Tre harer lekte seg foran huset nå i natt. Etter at det krydde av hare i fjor høst, var det nesten ingen harer å se i løpet av vinteren. Spekulasjoen gikk ut på at det hadde vært harepest som hadde redusert bestanden krafig. Men kanskje var grunnen at rundballene ble kjørt bort så tidlig at harene måtte ut i skogen for å ete bjørkeknopper.

(08.06.2024)


Det ble ikke veldig mye regn i går, og i dag har det vært overskyet, men oppholdsvær. Gråvær og lavere temperatur har gjort at sandfjæra langs Vågen ligger øde nå i kveld. Heller ikke silendene som pleier å komme inn når stranda er folketom, dukket opp i kveld.

(07.06.2024)


Endelig kom regnet. Det var på høy tid, for nå var det veldig tørt. I den gamle kirkebønnen het det "godt og tjenlig vær". Men nå er folk blitt så fremmedgjort fra matproduksjonen at de bare ønsker seg sol og varme.

(06.06.2024)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet Andfjorden av Edvard Ruud.)

(05.06.2024)


Arvid Eriksen fra Allskog er nå i dette området for å se på bestand som er klar for avvirkning og deretter komme med tilbud til skogeierne. I dag var han her på Elgsnes og så på det han kalte for "jævla fin skog". Så om tilbudet blir bra nok, blir det kanskje hogst nå i sommer.

(04.06.2024)


I dag var Solfrid fra NRL her og kontrollerte traktorsprøyta. Dette skyldes at kontrollintervallet er redusert fra fem til tre år. Trolig er det på grunn av at det sprøytes mye mer i åpenåker. Som regel sprøytes det så lite i eng at kontroll hvert femte år hadde vært tilstrekkelig, men det er nok de store kornbrukene som danner mal for kontrollregimet.

(03.06.2024)


Varmen i det siste har fått fart på grasveksten på plenen rundt huset på Ebergplassen. Så nå var det på høy tid å få slått graset før regnet som er meldt til uka. Rideren som brukes til jobben er fra rundt 1980. Den har i flere år vært tungtstartet. Men etter at det i fjor ble skiftet startmotor og en del til tenningssystemet, har rideren virket upåklagelig.

(02.06.2024)


Litjebakkan er det mest høytliggende jordet her på Elgsnes. I kveld ble handelsgjødsla spredd der, så nå er alle skiftene gjødslet. Det er imidlertid veldig tørt nå, så særlig virkning av gjødsla blir det ikke før det kommer regn. Heldigvis melder meteorologene om regn i kommende uke.

(01.06.2024)


I kveld ble det plantet på familegravstedet på kirkegården her på Elgsnes. Det er usedvanlig tørt i grunnen, så det måtte mye vann til for å gi blomstene en sjanse til å komme seg etter omplantingen. Tørken vises også på plenen rundt, for det er sjelden at den er så lite grønn ved utgangen av mai måned.

(31.05.2024)


Det er uvanlig mye solskinn og varme nå i slutten av mai. Varme i mai er sikkert populært blant folk flest, men for grasavlingen er det absolutt ingen fordel. I tillegg er det ganske mye isbrann i år, så det ligger nå an til at avlingsnivået i 2024 blir under middels. I dag hadde vi årets varmeste dag så langt med 24,9 grader som maksimumstemperatur.

(30.05.2024)


Vi har hatt enda en solskinnsdag, men havskodda lå tykk ute i havet. Og i kveld kom den sigende. Da bildet ble tatt ved 20-tiden, kunne sola fortsatt skimtes gjennom skodda, men senere ble den tykkere. En av turistfiskebåtene var ute på sjøen, men kom inn igjen da skodda tyknet til.

(29.05.2024)


I dag har det vært enda en dag med solskinn og temperatur over tjue grader. I tillegg har det vært vindstille, så det har vært utfordrende å holde temperaturen nede innomhus. Mot kvelden kom det inn skyer, men det var ingen nedbør, så det begynner å bli tørt på noen av jordene.

(28.05.2024)


Nå er sola godt over horisonten ved midnatt. Fordi vi har sommertid, er ikke sola lavest da, men nå er den uansett over horisonten døgnet rundt. Når sola står nær horisonten, har solstrålene en lengre vei gjennom atmosfæren. Dermed blir mer av det kortbølgede blå lyset spredd, slik at lyset blir mer rødt. Derfor blir midnattsolbildene finest når sola står nær horisonten.

(27.05.2024)


I dag passerte kystruteskipet Havila Polaris Elgsnes på sør klokken 09.30. Bildet ble tatt idet hun passerte på yttersiden av Hestenbø'n. Det er forlengst slutt på tiden da kaptein Klausen gikk mellom Hestenbø'n og Rateneset i forgrunnen. En matros påstod at der e-kallen padlet foran, gikk han Klausen etter. Sannheten var nok at de gamle kapteinene kjente leia mye bedre enn dagens navigatører som har mange flere tekninske hjelpemidler til rådighet.

(26.05.2024)


Det er et merkelig vær for tiden, med temperaturer som skifter mellom varme og kulde annenhver dag. På torsdag var maksimumstemperaturen 23,9 grader, i går 10,0 grader og i dag 21,7 grader på det meste. Varme i mai er ikke bra for grasveksten, for som det heter: "Mai kulde gjør bondens lader fulde." Kald mai fører til bedre busking av graset slik at det blir flere strå på hver grasplante og større avling.

(25.05.2024)


Og så kom den kalde nordavinden inn, så i dag hadde maksimaltemperaturen falt til 10 grader. Mot kvelden skyet det i tillegg over så da viste termometeret bar 6 varmegrader. Om meteorologene har rett, kommer det vekslende været til å fortsette i dagene som kommer.

(24.05.2024)


I dag var varmen tilbake med solskinn og 23,9 grader som maksimumstemperatur. Men som de gamle pleide å si: "Han tålte ikkje varmen:" For så kom mørke skyer sigende. Det ble ikke lyn og torden, men noen kraftige regnbyger fikk vi uansett.

(23.05.2024)


Nå er midnattsola tilbake. Bildet er av sommertidsmidnattsola som egentlig var over horisonten ved midnatt for to netter siden, men det er først i natt at det er såpass klart på nordhimmelen at sola skinner gjennom skyene. Fra og med i natt er sola også over horisonten når den er på sitt laveste. og nå har vi midnattsol fram til 21. juli.

(22.05.2024)


Snøen som kom i går ble ikke liggende lenge. Alt i går ettermiddag var det snøbart i lavlandet, selv om snøen fortsatt lå i høyden. I dag har det vært solskinn store deler av dagen, og temperaturen nådde 11,6 grader. Ifølge meteorologene skal vi få et nytt varmesjokk på torsdag, og nytt temperaturfall til helga. Men forhåpentligvis blir det ikke mer snø.

(21.05.2024)


Vårherre vær no rimelig! Eg treng då 'kje førklage
at vi har fjernsyn i kver gård og sjøll kan følle med
kor du lar godveret ta vei, og kor dem sørpå har det
som slompa tel å være fødd der temperaturan e.

(Fra diktet "Salme i vårknipa" av Helge Stangnes.)

(20.05.2024)


Etter finværet på 17. mai har temperaturen falt, og regnet har blitt til nysnø i Grytlandsfjellan. Det er pinseria som er på vei. Heldigvis er dette den siste av de årvisse kaldværsperiodene i løpet av våren: Påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria. Rundt jonsok har vi også grisvær, også kalt festspillria. Men den tilhører ikke de klassiske riene.

(19.05.2024)


Varmen i går var alt som skulle til for at skogen ble grønn. Og i dag gol gjøken for første gang i år. Før i tiden pleide man å si at om gjøken gol i svart skog, ville det bli mange "lausingsunger". Det var i en tid da barn født utenfor ekteskap ble kalt så. Men uansett - i år var ihvertfall skogen grønn før gjøken gol.

(18.05.2024)


17. mai var fra gammelt av sådagen her på Elgsnes. Dette var lenge før dagen ble offentlig høytidsdag, og en tradisjon som sikkert også gikk mye lenger tilbake enn til da Grunnloven ble til i 1814. Å så kornet var nesten en hellig handling, for da tok bonden av seg lua og sådde barhodet i respekt for kornet og grøden.

(17.05.2024)


Dette jordet ble sådd igjen i fjor høst, men all steinen ble ikke plukket da. Nå må den fjernes før graset blir for høyt. Men det er ikke alltid like enkelt å tilhøre de steinrike - ihvertfall når rikdommen består av myriader av småstein som må plukkes for hånd.

(16.05.2024)


Dette røret har vært fylt med is, og så lenge det var tele i bakken, tinte ikke isen slik at vannet igjen kunne begynne å renne. Men nå har restene av isproppen kommet ut, så det må bety at grunnen begynner å bli telefri. Der telemåleren var satt ned var det telefritt alt 5. mai, men dette røret går under et område som var brøytet i vinter, så der har det derfor vært mer tele i grunnen.

(15.05.2024)


Med 20,8 grader som maksimumstemperatur og tosifrede plussgrader nattestid har det blitt fart på våren. Men snart er det pinse, så da blir det vel lavere temperaturer igjen, for pinseria kommer vel i år også. Men om meteorologene har rett, skal det bli en fin 17. mai i år.

(14.05.2024)


Nå er det bare ei uke til det skal være sommertidsmidnattsol, og ni dager til sola er over horisonten når den står i nord. Men de siste dagene har det vært overskyet, så det har ikke vært spektakulære solnedganger. Heller ikke det kraftige nordlyset som har vært i det siste, har vært synlig her. I kveld kunne man imidlertid ane at sola var bak skyene et sted.

(13.05.2024)


Regnet gjorde godt, for nå begynner endelig jordene å grønnes. Men det er å håpe at det ikke kommer alt for mye regn, for jordene skal også tørke opp slik at det blir mulig å få spredd handelsgjødsla uten å skade grastorva. Det er alltid en balansegang mellom for tørt og for vått vær. Tidligere het det i kirkebønnen "godt og tjenlig vær". Det var ei god formulering som nå er fjernet.

(12.05.2024)


Det snødekte fjellet i bakgrunnen på bildet er Litje-Tussen på Grytøya. Det ble landskjent da en Twin Otter fra Forsvaret krasjet der 11. juli 1972 og 17 personer omkom. Det ble tidlig kjent i Forsvaret at piloten hadde vært alkoholpåvirket, men det skulle gå mange år før offentligheten fikk vite dette.

(11.05.2024)


Bildet til høyre viser bebyggelsen nede i Gården. Det gamle og falleferdige huset til høyre står på gårdshaugen fra tidlig middelalder, mens bygningene til venstre er et resultat av at Karl Ruud ble pålagt å flytte ut fra gårdshaugen etter utskiftingen i 1883.

(10.05.2024)


I dag kom det nysnø i grytlandsfjellene. At det kommer en kaldværsperiode i begynnelsen av mai, er ingen overraskelse. Den er så årviss at den kalles reinkalvria. Men vi skriver allerede 9. mai, og det er bare vel ei uke til pinse, så det spørs om ikke reinkalvria og pinseria blir slått sammen i år.

(09.05.2024)


Aa stakkars vesle Hare so fin og silkeklædd,
Gud veit, kvar du hev fare, med di du er so rædd?
Du spretter og du skvetter so hovdelaus i Kring;
kva er det du renner etter og snøgg i Hol deg sting,
arme Ting!
(Or Haugtussa av Arne Garborg)

(08.05.2024)


Nå har det stort sett vært solskinn og tørrvær i nesten to uker. Men nordøsten er kald, og i det siste har nattetemperaturen bare så vidt holdt seg over frysepunktet. Så det er bare på jorder som ligger i ly for vinden og hvor det i tillegg er morenejord at det så smått har begynt å grønnes. I forgrunnen på bildet til høyre er det myr, og der er det fortsatt ikke antydning til grønne spirer.

(07.05.2024)


I kveld var naustet til venstre på bildet utleid til ei gruppe som hadde grillfest der. Temperaturen er ikke mye å skryte av, men inne i naustet er det ly for vinden, og med vedovn og tre terrassevarmere kan det bli riktig så koselig. Men for å grille, og for å bivåne solnedgangen bak Andøya, måtte de være godt kledd.

(06.05.2024)


Det er solskinn og finvær så lenge man holder seg unna nordøstglefteren. For vinden fra Sibir er bikkjekald, og selv nede på Raten i forgrunnen på bildet, hvor det blir tidlig bart og telefritt, har ikke graset det travelt med å sette nye skudd.

(05.05.2024)


Det har såvidt begynt å komme noen grønne spirer i enga, men etter fine temperaturer tidligere i uka, har nordavinden kommet inn med fallende temperatur som resultat. Det er dette som har blitt kalt reinkalvria, for reinen skulle kalve på snø, så da ventet man snøfall. Klimaendringene har imidlertid ført til at nedbøren sjeldnere kommer som snø, men kaldværsperioden er fortsatt årviss.

(04.05.2024)


Nå har sesongen startet, ikke bare for fisketuristene, men også for bobilturistene, særlig fra Tyskland. De har funnet ut at nede på snuplassen i Oppsetta kan de overnatte gratis. Vel nok står der et skilt med "Snuplass for buss", men det er mange år siden det har kommet rutebusser hit ut, og det er i tidligste laget for turistbussene som pleier å komme hit ut.

(03.05.2024)


Telen har nok tint, for det begynner så smått å bli grønt på engene. Og da blir det også liv av meitemark og andre småkryp i grastorva. I dag var det mange heiloer nede på Storåkeren på leting etter føde. Her var det kornåker i gammel tid, for det ble tidlig bart og tidlig telefritt. Så her var de mest årvisse kornavlingene i mils omkrets.

(02.05.2024)


1. mai ble kalt gauksmesse. Navnet henger trolig sammen med at den første sommermåneden i førkristen tid ble kalt gaukmánaðr. Et annet navn på måneden var sáðtið. Her på Elgsnes var 17. mai fast så-dag lenge før det ble vanlig med feiring av grunnlovsdagen.

(01.05.2024)


Noen idioter har kjørt tulling oppe på Durmålstuva. Det er vanskelig å forstå at folk finner glede ved å ødelegge enga i stedet for å glede seg over at noen orker å produsere mat til dem.

(30.04.2024)


Finneviksletta ble sådd igjen i fjor høst. Men arealet ble ikke plukket rent for stein da. Så nå er det en prioritert oppgave før graset vokser til. Men først må resten av snøen tine slik at jordet tørker opp. Snart er det mulig å gå på enga for å plukke stein, men det er nok en god stund til det er tørt nok til å spre handelsgjødsla med traktor.

(29.04.2024)


Det er fortsatt over tre uker til midnattsolperioden starter, men solnedgangene bak Andøyfjellene kan være fine også på denne tiden når Andfjorden ligger stille som i kveld.

(28.04.2024)


Fordi det ikke er fisketurister her akkurat nå, passet det med litt prøvefiske for å kunne gi fiskeråd til turistene som kommer på onsdag. Siden det var en god del vind fra sørøst, holdt vi oss på vestsiden av Elgsneshalvøya sør til Korsbergan. Men langs land var det ikke fisk, så vi måtte lengre ut. Og da fikk vi fisk.

(27.04.2024)


Dagens bilde er tatt fra Raten mot de ytterste delene av Vester-Raten. Til venstre ses Ringskjæret og midt i bildet Litjeknausen. Bakenfor er Måsskjæran, og helt bakerst i bildet Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørskinnaksla på Andøya til høyre.

(26.04.2024)


Turistfiskebåtene ligger i havn, for etter at de tyske turistene dro i går, er det ei uke uten turister i gjestehuset, Men fra 1. mai er det fullbooket fram til 30. september. Etter den tid er det imidlertid mye ledig. For neste års turistfiskesesong er det så langt booket opphold i ti uker.

(25.04.2024)


I dag morges var det litt snø på jordene. Det heter at reinen skal kalve på snø, så rundt 1. mai har vi reinkalvria. Men denne snøen forsvant før det var blitt formiddag, så det var nok heller det som kalles tinesny på dialekt.

(24.04.2024)


Benk og bålpanne er satt ut for turistene nede på Raten, men vinden som blåser ut Toppsundet er kald, så turistene har stort sett holdt seg i solveggen hvor det også er ly for vinden. Det er mange vinder som tar her, og benken har tidligere blåst bort og blitt knust. Så nå er den forankret med en stor stein.

(23.04.2024)


Dagens bilde er tatt fra låvebrua på Ratefjøsen over mot Gården og Oppsetta på vestsiden av Vågen. Selv om det er solskinn, er vinden sur, så sandfjæra ligger øde. Noen badegjester har det alt vært, men de blir ikke lenge ute i den kalde sjøen. Og de forsvinner også fort fra fjæra etter at de har kommet i land.

(22.04.2024)


Gårdsveien har vært veldig bløt nå i teleløsningen, men siden det er klarvær, fryser det på nattestid. Derfor var det mulig å høvle veien selv om det fortsatt er tele i bakken. Dessverre er det lite grus igjen på veien, så det blir nok nødvendig å ta kostnaden med en kraftig standardheving.

(21.04.2024)


I naustet i høyre billedkant er det innredet med bord og benker slik at naustet kan brukes til middager og lignende sammenkomster. Den lille bygningen nærmest er et toalett av høy standard til bruk for gjester i naustet. Bakenfor til venstre ses huset på Ebergplassen, og enda lengre bak skimtes bebyggelsen oppe på Storbakkan.

(20.04.2024)


Det aller meste av snøen på innmarka har smeltet. Unntaket er der det har ligget store skavler. Men sandåkrene nede mot Vågen er forlengst snøbare. Dette var i gammel tid de beste kornåkrene i mils omkrets. Da var Elgsnes merkegård, for ble det ikke modent korn her, ble ikke kornet modent her nord.

(19.04.2024)


Bildet til høyre viser bebyggelsen nede på Raten. Fra venstre er det Bua og Ratenaustet, Normangården og Ratefjøsen. Til høyre ses Ørnulfnaustet som er tatt i bruk til middager og annet innenfor reiselivet, og bakenfor skimtes toalettet som ble bygd i 2019 for å dekke påtrengende behov hos gjester i Ørnulfnaustet.

(18.04.2024)


I dag er været upåkalgelig med sol fra skyfri himmel. Men klarværet gir nattefrost, så det var langt på dag før sola hadde tint det som hadde frosset i løpet av natta. Fortsatt er det tele i jorda, og veiene er i dårlig forfatning inntil frostlaget nede i veibanen forsvinner og topplaget tørker opp.

(17.04.2024)


Styresylinderen til en av båtmotorene var blitt lekk, så det var behov for å skifte pakninger. På bildet er Stephan i ferd med å utføre jobben. Det er tidligere gjort på de to andre båtene, så da bør dette være bra. Slanger til styringen samt gass- og gearvaiere er også skiftet på alle båtene, og motorene er skikkelig vedlikeholdt. Så da bør utstyret holde enda en stund.

(16.04.2024)


Tjelden som kom 27. mars, har trolig mistet maken sin, for den er fortsatt alene på sandfjæra. Den ønsker nok ikke å oppgi reviret, for her er det god tilgang på fjæremark, og etter hvert også meitemark på engene. Mens vi ennå satte potet på Storåkeren, la tjelden reiret i åkeren. Etter at det bare ble eng der, ble reiret mer utsatt for predatorer, så i det siste har tjelden lagt reiret på fyllinga ved havna nede på Raten. Der har de årvisst fått fram avkom. Men da må de være to.

(15.04.2024)


14. april kalles sommermålsdagen, for nå startet sommerhalvåret og sommersiden på primstaven ble vendt ut. Det var værmerker knyttet til dagen, for om det var frost natt til sommermål, ville det bli tre frostnetter til sommeren, den første ved jonsok, den andre ved olsok og den tredje ved barsok. Heldigvis var det ikke frost sist natt. I dag blomstret årets første hestehov, men det er nok i tidligste laget, for nå kommer sommermålsria med kaldvær.

(14.04.2024)


I dag hadde vi en maksimumstemperatur på 12,1 plussgrader, og det er bare snøskavlene som fortsatt holder stand. Men det er tele i jorda, så det tar nok en god stund før det tørker opp. Og nå står sommermålsria for døra, og ved neste månedsskifte har vi reinkalvria. Så det er nok alt for tidlig å begynne å tenke på våronn.

(13.04.2024)


Med rask tining og veigrøfta fylt med snø og is, renner det mye vann etter gårdsveien. I bakken nedenfor Ebergplassen får vannet ekstra fart og graver dermed veiter i grusen. Dette skjer hver vår, og er noe som må repareres etter at telen har tint og veien tørker opp.

(12.04.2024)


Snøsmeltingen fortsetter, og nå er det stort sett snøbart på Øvermarka ovenfor bebyggelsen på Storbakkan. Nå er det også full teleløsning i veiene, så både den kommunale veien og gårdsveien ned til Raten er blitt veldig hullet og sporet. Men fortsatt er det nok en god stund til telen forsvinner og veiene tørker opp. Og enda lengre er det til våronna kan starte.

(11.04.2024)


Tre dager med med plussgrader og regn fikk fart på snøsmeltingen. Og best av alt: Også det meste av isen på jordene er i ferd med å forsvinne. Tidligere var det mye is, og dersom den skal tine i solskinn, blir resultatet mye isbrann. Forhåpentligvis er den faren nå stort sett over.

(10.04.2024)


Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var det fortsatt snø på jordene. Men med plussgrader nattestid og 11,7 grader på det meste i dag, var det stort sett barmark før mørket falt på. Det er nesten som man begynner å tro på at våren er på vei.

(09.04.2024)


I dag spratt temperaturen opp til ti plussgrader, og da ble det fart på snøsmeltingen selv uten regn. Dermed ble gårdsveien bar selv om det ikke var brøytet etter snøfallet i går. Forhåpentligvis blir det ikke behov for så mye snørydding framover. Men sommermålsria, reinkalvria og pinseria gjenstår fortsatt.

(08.04.2024)


Etter mange dager med sol fra skyfri himmel, er det igjen gråvær og snø. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var det lavvann, men sandfjæra var dekt med snø. Det er imidlertid tvilsomt om snøen fra i dag blir liggende lenge. Det er vel helst hva de gamle kalte tinesnø. Og meteorologene melder om høyere temperaturer, og da kommer nedbøren som regn. Det får ihvertfall fart på snøsmeltingen.

(07.04.2024)


Det er godt og vel to uker siden vårjevndøgn, så nå går vi inn i perioden med fine farger på nordvesthimmelen etter solnedgang. Bildet ble tatt ved 21-tiden, eller 20-tiden etter normaltid, og viser Vester-Raten med Ringskjæret og Litjeknausen til høyre. Bakenfor ses deler av Andøya.

(06.04.2024)


Finværet fortsetter, men det er uvanlig kaldt til å være april. I natt var det hele 8,9 minusgrader, noe som er kaldere enn vanlig selv midtvinters. Golfstrømmen renner forbi like utenfor Andenes, og litt av den kommer også inn i Andfjorden. Derfor blir det sjelden veldig kaldt her. Men når vinden kommer fra Sibir, hjelper det lite. Eller som man sier i Øst-Europa: "Alle kalde vinder kommer fra Russland:" Men da tenker man kanskje ikke bare på vind.

(05.04.2024)


I ettermiddag kom årets første fisketurister. De er fra Øst-Tyskland, så det eneste fremmedspråket godt voksne derfra har lært på skolen er russisk. Og siden det er lenge siden verten har praktisert sin skoletysk, var ikke kommunikasjonen helt enkel. Men en av gjestene kunne litt engelsk, så med å kombinere tysk og engelsk gikk samtalen på et vis.

(04.04.2024)


I morgen kommer de første fisketuristene, så da var det på tide med en hovedrengjøring av gjestehuset. Bygningen har en historie tilbake til 1723, så renholdet er ikke like enkelt her som i dagens bygninger. Men gamle hus har sjel, og kanskje også et og annet gjenferd, mens dagens bygninger er sjelløse, sterile og ofte arkitektoniske katastrofer.

(03.04.2024)


I dag har det vært en flott vinterdag med snødekte jorder, blå himmel, solskinn og stille hav. Etter kalenderen er april den andre vårmåneden, men i natt var det 6,9 minusgrader, og selv på dagtid holdt temperaturen seg under frysepunktet. Og kommende natt skal det komme mer snø om meteorologene har tolket været rett.

(02.04.2024)


Over hele Europa og i Nord-Amerika er 1. april kjent for narreskikken som er knyttet til dagen. Skikken skal visstnok, som så mye annet, ha oppstått i Roma i gammel tid. Den som blir narret april, kalles aprilsnarr. Et annet navn på dagen er gamle vårfrumesse eller gamle marimesse. Dette henger sammen med den julianske kalenderen som var i bruk i Norge fram til år 1700.

(01.04.2024)


I ettermiddag var det godværsskyer på nordvesthimmelen etter at det har vært mye solskinn tidligere på dagen. Selv om det har vært mye sur vind nå i påsken, har det også vært solskinn de fleste dagene. Og i ly for vinden varmer sola godt nå.

(31.03.2024)


I dag passerte Havila Castor Elgsnes på sør. Før kalte man alle skipene som gikk i ruten mellom Bergen og Kirkenes for hurtigruteskip, men etter at Hurtigruten ASA la beslag på navnet, ble denne kommunikasjonen omdøpt til Kystruten. Men for oss som husker at Erling Jarl, Finnmarken, Polarlys og Sanct Svithun alle var hurtigruteskip, selv om de tilhørte ulike rederier, vil fortsatt alle kystruteskip være hurtigruter.

(30.03.2024)


To turistfiskebåter er på plass i havna i Bryggestøa. Navnet Bryggestøa stammer fra den gang det ikke bare var båtstø her, men også brygge i tilknytning til handelsstedet på Raten. Utenfor der yttermoloen nå går var det i sin tid også bygd kai. Dette var visstnok den første kaia i gamle Trondens. Men det er værhardt her, så stormen tok kaia, og etter det ble den ikke bygd opp igjen.

(29.03.2024)


Da bildet ble tatt nå i ettermiddag, var den første turistfiskebåten på plass mellom nyrestaurerte utriggere i havna i Bryggestøa. I kveld var også båt nummer to på plass, men da var det for mørkt til å ta bilde. Nå gjenstår bare en båt, og den skal vi nok få ut før de første fisketuristene kommer fjerde april.

(28.03.2024)


Det har vært en fin og solrik vinterdag. Sola har nå kommet så høyt på himmelen at den varmer skikkelig. Men så snart man er inne i skyggen, merker man hvor kald snoen er. Uaktet et vinterlig landskap fikk årets første tjeld på sandfjæra dagen til å virke mer vårlig.

(27.03.2024)


Havna i Bryggestøa var ferdig til oppstarten av fisketurismen i 2013. Den første flytebrygga var av tre og ble kjøpt brukt fra Grøtavær. Ny betongbrygge kom på plass i 2020, mens utriggerne er de samme som i 2013. Nå var det så stor slittasje i hengslene mellom flytebrygga og utriggerne at disse delene måtte skiftes. I går og i dag har det vært lite vind, så nå er heldigvis denne jobben gjort.

(26.03.2024)


25. mars har navnet vårfrumesse. Et annet navn er Marias budskapsdag. I den katolske kirka er dette en av mange minnedager for jomfru Maria. Men i det gamle bondesamfunnet var det nok av større betydning at dette var den siste viktige merkedagen før sommermål. For slik været var denne dagen, skulle det forbli i seks uker framover.

(25.03.2024)


Etter solskinn og plussgrader slo været plutselig om med tett snøvær og minusgrader. Nei, mars måned fornekter seg ikke, så egentlig burde ikke dette væromslaget overraske. Og at det er dårlig vær i påsken er heller ikke noe nytt.

(24.03.2024)


Dagens bilde er tatt fra Øverlandet og nedover mot Raten. Bygningene er foran fra venstre Ørnulfnaustet, turisttoalettet og huset på Ebergplassen. Bakenfor ses fra venstre taket på Rantenaustet, Ratefjøsen og Normangården. Bakerst i bildet ses litt av Alvestadlian på andre siden av Toppsundet.

(23.03.2024)


Nå som vi har passert vårjevndøgn, går sola ned bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Bildet ble tatt ved 17-tiden, og da lyste sola opp skyene på himmelen. Det er litt vanskelig å plassere skyene på bildet inn i riktig skykategori, for det kan se ut som om det er en blanding av høye og lavere skysystemer. Men i den folkelige differensieringen mellom uværsskyer og godværsskyer, tilhører disse definitivt sistnevnte kategori.

(22.03.2024)


Dagen kalles bendiksmesse og er i den katolske kirken minnedag for Benedikt av Nursia som rundt år 500 grunnla benediktinerordenen. Men som vanlig er det andre grunner til at navnet på dagen er bevart også i protestantiske Norge. For nå var det på tide å hjeøpe våren fram. Eller som Wille skrev: "Da kastes Aat (Muld) paa Snøen paa Ageren, at den kan borttæres, og man betids kan komme til at pløie."

(21.03.2024)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang, ikke bare her, men over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkulen, og avtar med breddegraden på den sørlige. Mens det i Sørishavet går mot vinter, er våren i anmarsj her nord. Og i dag kom den første flokken med snøspurv - eller snytiting som vi sier på dialekt.

(20.03.2024)


Dagens bilde er tatt fra smplassen nede på Raten og oppover mot Storbakkan i bakgrunnen til venster og Gården i bakgrunnen til høyre. Naustet i venstre billedkant kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Som fortalt i går, brukes det nå til turistvirksomhet. I høyre billedkant ses Storsteinen, ei stor steinblokk som ligger tørt når det er storfjære slik det alltid er ved påsketider.

(19.03.2024)


I det siste har det vært liten aktivitet i naustet som er møblert med bord og benker og brukes til middager og lignende samlinger. Selv om det er vedovn og terrassevarmere i naustet, er det nok triveligere der sommerstid. Nå kom det akkurat inn en ny booking for juni. Det er folk som har vært her før, så de har tydeligvis vært fornøyd med tilbudet. Se mer her.

(18.03.2024)


Etter uvær og snøfall i går har vinden stilnet, og med bare et tynt skylag på himmelen som sola skinner gjennom, har det ikke kommet nedbør. Så nå er været slik man drømmer om at det skal være i påsken, men som sjelden inntreffer i påskeuka. Bildet er tatt fra snuplassen nede i Oppsetta oppover mot bebyggelsen i Gården og med husene på Storbakkan bakerst til venstre.

(17.03.2024)


Marsværet har lenge vært så fint at man begynte nesten å tvile på det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne". Men til tross for klimaendringer med høyere temperatur og kortere vinter, Kommer det fortsatt snø i mars. Og nå som påsken snart stunder til, får vi garantert mer grisvær mot slutten av måneden.

(16.03.2024)


Før det ble bygd vei over Aunfjellet var det massevis av kokkelur, i ulike størrelser og i alle regnbuens farger, nede i fjæra. Men gjennom årene har folk som har kommet hit ut, plukket med seg ikke bare de store, men også de fargerike små kokkelurene. Ordet kokkelur er ingen nordnorsk raritet. Det har kommet til oss fra lavtysk, og da mest sannsynlig via hanseatene i Bergen. Men opphavet er gammelhollandsk kokeloer som betyr sneglehus.

(15.03.2024)


I dag kom det litt snø, men så langt er det mest for tinesnø å regne. Det må bli kaldere og komme mer snø for at det skal bli skikkelig vinter igjen. Dagens bilde er tatt fra parkeringsplassen ovenfor Ørnulfnaustet. Til høyre i bildet ses turisttoalettet som er bygd for dem som deltar på middager og lignende i naustet. Til venstre ses huset på Ebergplassen, og bakenfor skimtes bygningene på Storbakkan.

(14.03.2024)


Bildet viser ytterste pynten av Vester-Raten med Ringskjæret til høyre. Før krigen var det mulig å ro innenfor skjæret ved flo sjø, men da de tyske okkupantene anla kai i Ringskjæret, ble sovjetiske krigsfanger tvunget til å bygge vei ut til skjæret. Sjøburden har gjennom årene romstert mye med steinfyllingen ovenfor Ringskjæret, men fortsatt bærer denne veistubben navnet Russeveien.

(13.03.2024)


Gregorsmesse var i koatolsk tid en kirkehøytid til minne om pave Gregor den store, en viktig kirkeorganisator rundt år 600. I det gamle bondesamfunnet var det nok viktigere at dette var en merkedag for årsveksten kommende sommer. Over hele landet het det: "Gregesmess tøy er bedre enn ti lass høy". Dette betyr at tøvær denne dagen lovet godt for høyavlingen til sommeren. I dag var det plussgrader og mye barmark, så dermed bør det bli god avling kommende sesong.

(12.03.2024)


De siste årene har det vært alt for lite rev her. Det har ført til en eksplosjonsartet vekst i harebestanden, noe som har gått hardt ut over rundballene hvor haren har gnagd hull på plasten. I fjor var det særlig ille, mens harene har blit borte i løpet av denne vinteren. Men det er nok ikke ungreven på bildet som har spist alle harene, så harepest er vel en mer nærliggende årsak.

(11.03.2024)


Dagens bilde er tatt fra Myra nedenfor tunet på Storbakkan. Etter at Edvard Ruud senior kjøpte halvparten av eiendommen som tilhørte handelsstedet på Raten etter konkursen i 1881, bygde han nytt tiun oppe på Storbakkan. Selv om det var klokt å bygge sentralt på innmarka, ble det 200 meter ned til naustet. Og sjøveien gikk over myr, så det måtte mye stein og grus til for å lage kjerrevei. Den er forlengst nedlagt, men mineraljorda synker ikke like mye sammen som myra rundt. Derfor blir det først bart der veien gikk.

(10.03.2024)


En nydelig dag med sol fra nesten skyfri himmel. Dagen kalles De 40 ridderne og er minnedag for 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia på 300-tallet. Over hele landet heter det at som været er denne dagen, skal det fortsette de neste 40 dagene. Det lover med andre ord godt for været til langt ut i april.

(09.03.2024)


I dag har det vært en god del skyer på himmelen, men cirrocumulus-skyene på bildet er nok ikke et tegn på at en front er på vei. For det er stabilt høytrykk og så og si vindstille, så da er de nok bare for godværsskyer å regne. Bildet er tatt fra låvebrua på Ratefjøsen over mot Oppsetta på vestsiden av Vågen.

(08.03.2024)


Oppe på Durmålstuva er det nå mye barmark, mens det fortsatt ligger en del snø både på Storbakkan og nedover mot Gården. Klarværet den siste uka har ført til strålingsfrost nattestid, så dermed har snøsmeltingen gått langsommere. I dag er det overskyet, så da er det mindre sjanse for frost kommende natt.

(07.03.2024)


Det er fortsatt finvær med solskinn fra skyfri himmel. Og i dag var det 5,3 plussgrader på det meste. Men med klarvær blir det strålingsfrost, så i natt var det minusgrader. Bildet ble tatt like før solnedgang i ettermiddag fra Oppsetta over mot Raten på andre siden av Vågen.

(06.03.2024)


I dag var det folk fra Noranett her og skiftet luftstrekket fra transformatoren inn til gammelfjøset. Selv om dette fjøset forlengst er tatt ut av bruk, er det derfra strømmen til vannpumpa hentes. Så strømmforsyningen dit er veldig viktig. I morgen kommer pumpeleverandøren og gjør ferdig sitt arbeid, så da er forhåpentligvis alt i orden igjen.

(05.03.2024)


NATO-øvelsen Nordic Response er i gang, og Den kongelige norske marinen passer på Andfjorden med slepebåten KNM Sleipner og en gammel ubåt i overflatestilling. Men kanskje er det ikke viktig å bruke mye penger på å fornye marinen, for sjøkrigen i Svartehavet har vist at Ukraina, som ikke har en egen marine, med droner og missiler har ødelagt om lag en tredel av den russiske svartehavsflåten og jaget resten helt øst i Svartehavet.

(04.03.2024)


Det er fortsatt mildvær, men med litt yr i luften. Det er nok nedbøren som gjør at det ikke var folk på fjæra i dag. For i går, da det var solskinn, var det ganske folksomt der. Det er nok fortsatt en stund til badesesongen starter, selv om det er enkelte som starter tidlig.

(03.03.2024)


I dag var det folk her og skiftet vannpumpa i grunnvannsbrønnen. Men det var ikke det eneste problemet. For det er også feil med strømforsyningen, så da er spørsmålet om feilen er på tilførselsledningen eller på eget anlegg. Men det kan nok ikke avdekkes før over helga.

(02.03.2024)


Tradisjonelt har ikke mars vært en vårmåned her nord. Men i dag har det vært over ni plussgrader, noe som har fått fart på snøsmeltingen. Og værprognosen framover viser også plussgrader. Senere i måneden kan det komme mye nedbør, og da er prognosen at temperaturen er rundt frysepunktet, så det er uvisst om nedbøren kommer som regn eller snø.

(01.03.2024)


Dagens bilde er tatt fra Ringskjæret ytterst i Vester-Raten. Dette navnet fikk skjæret etter at det ble satt ned et fortøyningsfeste i berget for et par hundre år siden. Det gamle navnet var Storåborskjæret, der åbor kommer av norrønt áburðr, og forklares slik av Ivar Aasen i Norsk Ordbog: "Steen eller Steenhob som er oplagt paa Strandbredden for at Baade og Skuder kunne fortøies deri."

(29.02.2024)


I dag var det skyer på vesthimmelen og kraftig drått. Etter hvert økte vinden på også på bakkenivå. Vinden var mild, for i dag nådde temperaturen hele 7,2 plussgrader. Og meterorologene lover at mildværet skal fortsette, så da varer det vel ikke lenge før det igjen er barmark.

(28.02.2024)


Mildværet i det siste har fått mye av snøen til å tine, og nede i Vester-Raten er det lite snø igjen. Det er nok for tidlig å begynne å tenke på vår, men det er uansett bra at snøen har satt seg slik at den ikke fyker rundt og blokkerer veiene. Sola kommer stadig høyere på himmelen, og selv om det ikke har vært så mange solskinnsdager, merkes det godt at dagene blir lengre.

(27.02.2024)


Det begynner så smått å bli barmark nede i Rateneset. Bildet er tatt fra Masterhågen oppover mot bebyggelsen på Raten. Navnet Masterhågen er et minne fra handelsstedets velmaktsdager. Da hadde man ei flaggstang, eller master som man sa den gang, øverst på haugen ute i Rateneset. Der heiste man en spesiell vimpel som tegn på at man trenkte ekstra arbeidshjelp. Dermed kunne folk som seilte forbi se dette, og om de hadde tid, stoppet de og tok ei arbeidsøkt. Betaling fikk de gjerne i form av varer fra krambua - eller brennevin.

(26.02.2024)


Den siste uka har det stort sett vært plussgrader både natt og dag. Dermed har det vært mye snøsmelting slik at snødybden på målepinnen nede på Myra er redusert fra 40 til 20 centimeter. Og på gårdsveien har til og med stålisen begynt å tine.

(25.02.2024)


Nå som Europa skal gjøre seg uavhengig av kinesiske leveranser av essensielle mineraler for det grønne skiftet, er det mange som ser nordover til det fennoskandiske skjoldet. For det er her nord at grunnfjellet ligger nær eller helt i dagen, og i grunnfjellet finnes mange av de strategisk viktige mineralene. Da magmaen størknet, inneholdt den også vann som med innhold av oppløste silikater trengte ut i sprekker i magmaen. Disse gangene kalles pegmatitter og er av særlig interesse siden de kan inneholde verdifulle mineraler.

(24.02.2024)


Skyggene er fortsatt lange, men nå har sola kommet så høyt på himmelen at den går over fjellet Elgen sør for gården. Dermed har vi solskinn ganske lenge nå såfremt det er klarvær. Framover blir det mye ettermiddagssol bare været er laglig.

(23.02.2024)


Denne dagen kalles Peder stol etter det latinske navnet Petrus Cathedatrus. I den katolske kirken blir dagen feiret til minne om at apostelen Peter ble overhode for den kristne kirken. I folketradisjonen ble dagen kalt Per varmestein. Dette har sammenheng med legenden om at sankt Peter kastet varme steiner i vannet på denne dagen for at telen skulle gå opp og vann og sjø ikke fryse lenger.

(22.02.2024)


På gråværsdager blir lyset flatt, så da blir bildene ofte stusslige, særlig i lite format slik som her. På dagens bilde ses bebyggelsen nede på Raten. Det er fra venstre Bua og Ratenaustet, Normangården, Ratefjøsen, og til høyre Ørnulfnaustet med turisttoalettet bakenfor. Helt bakerst i bildet skimtes bebyggelsen i Dale på Grytøya.

(21.02.2024)


En skikkelig gråværsdag i dag med plussgrader og lette byger med våt snø. Heldigvis får plussgradene snøen til å sette seg slik at det ikke blir så mye bakkefokk som stenger veiene. BIldet er tatt fra snuplassen nede på Raten og viser Ørnulfnaustet i venstre billdekant. Bakenfor skimtes bebyggelsen på Storbakkan, og til høyre bebyggelsen nede i Gården.

(20.02.2024)


Dagens bilde er tatt fra andre etasje i Normangården nede på Raten. Bygningene på bildet er Ratenaustet og sløyebua som brukes av fisketuristene i sommerhalvåret. Bakenfor ses Vester-Raten på andre siden av Vågen.

(19.02.2024)


I dag har det vært mye bedre vær, både med mindre snøvær og mindre vind. For når det er så mye løssnø som nå, skal det ikke mye vind til før gårdsveien blir uframkommelig med bil på grunn av snøskavler. Og det hjleper lite å brøyte, for med mye bakkefokk tar det ikke lange stunden før veien igjen er blokkert. Men siden vinden i dag hadde spaknet, var det tid for snørydding.

(18.02.2024)


Etter noen fine dager lavet snøen igjen ned. Nå er det mye løssnø, så det skal ikke mye vind til før veiene fyker igjen. Så etter at gårdsveien var frest opp i formiddag, gikk det ikke lange studen før den på ny hadde føket igjen. Så fram til det blir midlvær og snøen setter seg, blir det bare brøytet ved behov.

(17.02.2024)


I formiddag var KV Barentshav til venstre i bildet på vei ut Andfjorden samtidig som hurtigruten MS Polarlys var på sør, i rute fra Harstad til Risøyhamn. I forgrunnen ses ytterste pynten av Ringskjæret til venstre og Litjeknausen mer mot høyre. Og bakerst i bilde ses Prestaksla og Dverberg på Andøya.

(16.02.2024)


I dag var Sigurd fra Hemmestad her og hentet rundballer. Det er best å få brukt dem før det blir varme i været. For i år som i fjor har haren gnagd hull på rundballeplasten. Egentlig var det ventet at dette skulle bli verre enn året før, for sist sommer krydde det med hareunger. Men det har faktisk vært færre harer nå i vinter. Ørna har tatt en del harer, men nedgangen i bestanden har vært så stor at det er nærliggende å tenke på harepest.

(15.02.2024)


De spanske turistene som dro i dag morges etterlot seg en snømann utenfor gjestehuset. Det var godt voksne folk, men når man kommer fra solsvidde Spania, kan tydeligvis snøen få fram det barnlige også i folk som har kommet til skjells år og alder.

(14.02.2024)


Dagens bilde er tatt fra Nakkjen og utover mot Elgsnes på spissen av Elgsneshalvøya som peker som en finger ut mot Andfjorden og Andøya i bakgrunnen. Nederst i bildet skimtes deler av Aun-gårdene og Meaunneset som stikker ut.

(13.02.2024)


Endelig fikk vi en dag uten tett skydekke, så selv om det lå et slør på sørhimmelen, slapp sollyset gjennom. Og sola er nå kommet så høyt på himmelen at den skinner gjennom søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Dermed nådde solstrålene helt ned til Ebergplassen der dagens bilde er tatt fra.

(12.02.2024)


I primstavmerknadene het det i bladet "Norden" fra 1867: "Da meente de Gamle, at Christi Kors var hugget, og paa den Dag maatte intet hugges." Dagen ble også sett på som farlig, så det var enda en god grunn til å la øksa hvile.

(11.02.2024)


Det har ikke vært mange soldager i det siste. Men i ettermiddag var det et solgløtt såpass at sola skinte både nede i Vester-Raten og ytterst i Rateneset på bildet. Og på Grytlandet er det nå sol fra fjære til fjell. Naustet i bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det, men bruken er endret. Nå er det innredet med bord og benker og brukes til middager og lignende.

(10.02.2024)


En mørk og nedbørstung sky viste seg på vesthimmelen i ettermiddag. Men kraftig sørøstlig vind blåste skyen nordvestover, så snøen falt nok ute i Vesterålen, eller aller helst i havet utenfor. Selv om vi ikke fikk nedbør, er det likevel nok snø til å fyke igjen gårdsveien. I kveld ble det derfor en ekstra runde med brøyting slik at turistene kom seg ned til gjestehuset.

(09.02.2024)


I dag var det på tide å klargjøre Normangården for de spanske turistene som kommer i morgten. Men det var ikke enkelt å komme seg inn i huset. For hoveddøra var fastfrosset, og på Krambudøra var låset frosset. Gassbrenner ble tatt i bruk, og låssylinderen ble tint. Men også reilen var frosset fast, så det tok sin tid å komme inn i huset.

(08.02.2024)


I dag kom det enda mer snø, så nå trenger vi ikke mer på en stund. Heldigvis klarnet det opp utover dagen, og værutsiktene framover tegner også bra. Men vinden skal øke på, så bakkefokket gjør at veiene må brøytes selv om det ikke kommer nedbør.

(07.02.2024)


Det er sjelden at det ligger mye snø på trærne her ute i havgapet. Men under den siste kulingen kom det mye våt snø etterfulgt av minusgrader. Dermed frøs snøen fast på trærne. Så nå er granskogen så tung, at det kan bli skader om det blir kraftig vind før snøen har falt av trærne.

(06.02.2024)


Sola er tilbake! Egentlig er soldagen her på Elgsnes 28. januar, men værforholdene har gjort at første solgløttet kom i dag. Nå har sola kommet såpass høyt på himmelen at den skinner både på formiddagen og på ettermiddagen. Men det er fortsatt en stund til Peder stol (22. februar) da sola går over fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi mye sol her.

(05.02.2024)


Etter et par dagers opphold kom en ny nordavindskuling. Vinden har ikke vært uvanlig sterk, men det har kommet mye snø inn fra havet. På værradaren så det ut som om nesten all snøen var konsentrert i Andfjorden. Bildet viser at snødrevet har vært ganske tett i dag. Veien over Aunfjellet har vært stengt siden i dag morges, og åpner tidligst klokken 12 i morgen.

(04.02.2024)


Heldigvis kom stormen Ingunn fra nordvest, og det er den vindretningen yttermoloen er bygd for å stå imot. For da kommer bølgene inn på skrå slik at de bryter av litt etter litt. I 2015 kom stormen fra nord, og da kom bølgene rett på moloen, så den ble mye skadet. Etter det ble moloen både forsterket med stor stein og gjort høyere.

(03.02.2024)


Det gikk nådig med bygningene her på gården i går. Men stormen Ingunn tok med seg taket på traktoren på bildet da hun føk forbi. 2. februar kalles kyndelsmesse og var en sentral merkedag. Nå kunne man vente seg en periode med hardt vær, og man ventet også snø. Det er bare å konstatere at uværet kom litt på forskudd i år, men det er nok ikke over ennå.

(02.02.2024)


Februar startet med et uvanlig kraftig uvær. Her var strømmen borte i om lag ni timer i dag, og man kan bare tenke seg hvordan det har vært for linjereparatørene å arbeide ute under slike værforhold. Når det blir lyst i morgen, er det tid for å skaffe seg oversikt over hvordan det har gått med bygninger, havna og annet i nærområdet.

(01.02.2024)


Flere dager med plussgrader, vind og regn har gjort at snøen har tint vekk. Halve vinteren er imidlertid fortsatt igjen, så det kan ennå komme mye snø. Mørketiden er ihvertfall over, og dagene blir lengre. Men skydekket er tett og lavt slik at sola ennå ikke har fått skinne her på Elgsnes.

(31.01.2024)


Ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe, for selv om veien er stengt, og vi er uten radio- og TV-dekning, så har ihvertfall det meste av isen på jordene tint vekk. Og nå blir det visst en liten pause før neste uvær når hit nord.

(30.01.2024)


Det har blåst friskt i dag, men ikke noe i nærheten av det som media har fortalt om. yr.no er blitt så alarmistisk at man må følge med på storm.no som melder mye bedre vær. En mellomting mellom disse to tjenestene gir trolig et bedre værvarsel. I tillegg gir windy.com en pekepinn om hvordan været blir.

(29.01.2024)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da er det mulig å få et glimt av øverste solranda om man er nede i Varden i Vester-Raten. Men det var ingen vits i å gå dit i dag, for skydekket var både lavt og tett. Så i stedet ble det et bilde av isdekte jorder. Den stadige skiftingen mellom mildvær og frost gjør at det bygger seg opp islag som kan skape mye isbrann til våren om det ikke smuldrer opp før den tid.

(28.01.2024)


Dagens bilde ble tatt i formiddag mens det ennå var bra vær. Alt da var det stort sett barmark nede på Raten, men etter det har temperaturen vært oppe i seks plussgrader. Det har også kommet en god del regn samtidig som det har blåst kraftig. Så når det igjen blir lyst, er det nok stort sett bare is igjen på jordene i bakgrunnen på bildet.

(27.01.2024)


Fjellet Toppen på Grytøya ligger badet i solskinn på bildet til høyre, mens Elgsnes fortsatt ligger i skygge. Soldagen her på Elgsnes er nå på søndag, men om ikke meteorologene tar mye feil, kan det bli en god stund før vi får se sola. For nå blir det slutt på finværet for en stund.

(26.01.2024)


Demringslyset er spesielt, og i formiddag var vesthimmelen gammelrosa ved titiden. Senere på dagen var Yttergryta badet i solskinn, mens her på Elgsnes er det nedtelling til første soldagen 28. januar. Fordi gården ligger nordvendt med fjellet Elgen på sørsiden, er sola borte en måned lenger enn om det hadde vært hav mot sør.

(25.01.2024)


Nå er det bare fire dager til vi kan få det første gløttet av sola her på Elgsnes om det er klarvær. Inntil da får vi nøye oss med månen som speiler seg i havet. Bildet ble tatt i grålysningen ved halvnitiden i dag morges.

(24.01.2024)


Da han som kjøper rundballer hentet et lass før jul, måtte han sette av en rundballe for å få igjen skapdørene på lastebilen. Allerede da var det et islag på bakken, men nå er det blitt nærmere ti centimeter tykkere slik det framgår av bildet.

(23.01.2024)


Bildet viser den gamle bebyggelsen oppe på Storbakkan. Da Edvard Ruud senior i 1881 kjøpte halve eiendommen som tilhørte handelsstedet på Raten, fikk han med bårstua og notnaustet. Bårstua ble flyttet opp til Storbakkan der det ble anlagt nytt tun. Men det skulle gå tolv år før han fikk råd til å bygge fjøs, så inntil da ble buskapen holdt i en fjøsgamme.

(22.01.2024)


Nå er det rolig nede på Raten, for det har ikke vært gjester der siden julhelga. Neste turistgruppe kommer 9. februar. Bildet viser fra venstre Ratenaustet, Normangården og Ratefjøsen. I høyre billdekant ses Ørnulfnaustet, og bakenfor skimtes turisttoalettet som er bygd i forbindelse med at naustet ble tatt i bruk til middager og lignende arrangementer.

(21.01.2024)


Det er ikke så ofte at det fryser is på fjæra her på Elgsnes, men nå der det is rundt hele Vågen. Bildet er tatt i Oppsetta med Vorren nærmest. Utenfor ses Kveitskjæret der storkveita ble dradd i land i gammel tid. Trolig var det for ikke å få sand på den dyrebare fisken. Ytterst ses Ringskjæret, eller Storåborskjæret som var navnet før det ble satt ned en tørnering der.

(20.01.2024)


Kaldværet fortsetter, og da blir nordhimmelen gul og gammelrosa. Bildet er tatt fra Øverlandet nedover mot bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor til venstre ses hytta i Marilund og husene på bnr. 4. Helt bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya.

(19.01.2024)


Her på Elgsnes, hvor det ikke ligger mye snø, er vi særlig plaget med ulovlig reinbeiting på innmarka. Dette er noe vi har vært utsatt for siden tidlig på 1970-tallet. Det nytter ikke å klage, for verken reineierne eller reindriftsforvaltningen gjør noe effektivt for å få slutt på problemet.

(18.01.2024)


Nå er det uvanlig kaldt her ute i Golfstrømmen. Hele 11,2 minusgrader var det i dag morges. Men det er egentlig ikke noe å snakke om når man tenker på snøkaoset på Østlandet og de forhold som Oslo-folk gjennomlever for tiden.

(17.01.2024)


Det har vært overskyet noen dager, så da sola slapp til, nådde solstrålene allerede langt ned i Grytlandsfjellene. Fortsatt er det tolv dager til vi her på Elgsnes kan se det første solgløttet nede i Vester-Raten. Men da må det være skyfritt på sørhimmelen. Uansett er det mer moteslig når vi kan se at sola skinner på fjellene rundt oss.

(16.01.2024)


I dag svevde fire havørner over Rateskogen mens de hadde en ivrig samtale. Men når man ikke kan ørnespråket, er det vanskelig å si hva samtaletemaet var. Kanskje var det kvotemeldingen og mangelen på fisk i havet? Uansett har ørnene tilpasset seg, for nå tar de både oter og hare. Det er bare bra, for begge bestandene er nå for store.

(15.01.2024)


Det polare lavtrykket som traff Vesterålen i dag, nådde heldigvis ikke inn hit til Elgsnes. Men meteorologene melder at et nytt polart lavtrykk er på vei. Det er ventet å gå på land lengre nord. Så forhåpentligvis har det blåst fra seg før det når hit. Som regel kommer denne vinden fra nordnordøst, og den var den mest fryktede vindsorten den gang man drev fiske i åpne båter. Den kalles landnorøy og fra blikkstille til full storm kan det gå bare ti minutter.

(14.01.2024)


Dagens bilde er tatt fra nede i Gården og over mot Raten på andre siden av Vågen. Den ærverdige Normangården pluss naust og fjøs er midt i bildet, mens Ørnulfnaustet som er tatt i bruk til reiselivsformål, ses til høyre. Bakenfor til venstre skimtes bygda Dale på Grytøya.

(13.01.2024)


Selv om mørketiden tok slutt i går, var det nok ikke sola som skinte på fjellene på vestsiden av Kvæfjorden da bildet ble tatt tidlig i formiddag. Men gjenskinnet av morgenrøden på sørhimmelen er uansett et tegn på at det går mot lysere tider.

(12.01.2024)


Når det er snø på marka, blir det fort mange oterspor i snøen. Så det er nok mye oter i området. Det var sikkert riktig at den i sin tid ble fredet, men nå er det så mange at det går hardt ut over steinbitbestanden. Og vi skulle ha hatt mye mer steinbit til å ete kråkeboller, for kråkebollene eter opp tareskogen som er viktig som gjemmested for småfisk, mer generelt som biotop og som CO2-samler.

(11.01.2024)


Vinden har snudd på nordvest, og temperaturen har falt. Fortsatt er det plussgrader, så nedbøren kommer fremdeles som regn. Men i morgen er det nymåne, så om nedbøren snart blir hvit, er det lite egnet til å overraske.

(10.01.2024)


Mildvær og regn har gjort underverker, for nå har mye av isen på jordene tint vekk, og den som er igjen er heller ikke like kompakt. Litt mer tining nå og så snø vil være ideelt for grasets evne til å overleve vinteren. På torsdag er det nymåne, så da kan vi vente værskifte.

(09.01.2024)


I dag har det vært hele seks plussgrader og regn. Så dermed forsvant snøen slik at det bare er isdekke igjen på engene. Nå er det å håpe at det enten blir så mye mildvær at isen tiner, eller at det kommer skikkelig snølag som blir liggende så lenge at isen smuldrer opp under snøen til våren. Hvis ikke, kan det bli mye isbrann.

(08.01.2024)


I dag er det plussgrader og regn, så det lille snøfallet i går er nok snart borte. At det blir glarhålke på veiene er et mindre problem enn at det nå blir isdekke også på jordene. Dermed øker faren for isbrann til våren når sola skinner på isen slik at det blir varmt og fuktig under isdekket. Da blir det ideelle forhold for sopp som dreper graset.

(07.01.2024)


6. januar var første juledag fram til år 1700 da danskekongen bestemte at Danmark-Norge skulle gå over fra den julianske til den gregorianske kalenderen. Da ble det et rom mellom ny og gammel jul, eller romjula som den fortsatt kalles. Og den gamle juldagen ble kalt hellige tre kongers dag, eller bare trettendagen. I romjula ble bare nødtørftig arbeid utført, men trettendagen ble juletreet høstet og kastet ut, for nå var jula slutt.

(06.01.2024)


I motsetning til den kommunale veien, er gårdsveien godt strødd. Skjellsand er det nok av i fjæra, og med full bakskuffe er det bare å kjøre fort etter veien med skuffa nede. Da drysser det passelig mye sand ut. Og etter hvert som det minker med sand i skuffa, er det bare å tilte den slik at all sanden ryr ut.

(05.01.2024)


Det er speilis fra Torveberget og helt ned til snuplassen i Oppsetta. Den gang en spark med blanke meier og ei god sparkeklo var et vanlig framkomstmiddel vinterstid, var glarhålka kjærkommen. Da gikk skoleveien til Me-Aun i en fei. Glattisen er ikke like populær nå som bilen er det primære framkomstmiddelet. Heldigvis brukes det fortsatt piggdekk her ute hvor temperaturen ofte svinger mellom pluss og minus, og hvor det derfor blir mye is på veiene.

(04.01.2024)


Normangården nede på Raten hadde 300-årsjubileum i 2023, og planen var å markere det med åpent hus nå i romjula. Men så kom det en hastebooking på lillejulaften fra ei gruppe som var blitt husløse fordi bookingen de hadde gjort i Narvik var blitt kansellert. Så da fikk de prioritet. Men kanskje det er mulig å gjennomføre markeringen på etterskudd?

(03.01.2024)


Finværet fortsetter også inn i 2024. Dagens bilde er tatt fra Normangården nede på Raten og over mot Vester-Raten på andre siden av Vågen. Bakenfor skimtes Kinneset som er den andre nordpynten på Hinnøya, og til høyre deler av Andøya. Gården Kinn var fram til 1. januar 2000 en del av Kvæfjord kommune, men ble da overført til Sortland. Så nå tilhører alle fjellene i bakgrunnen Nordland fylke.

(02.01.2024)


Godt nyttår!
(01.01.2024)

2023 går mot slutten. I globalt perspektiv har ikke dette vært et godt år, med krig i Europa og i Midt-Østen, og et klima i endring med stadig større utfordringer. Her på Elgsnes har det gått bedre. Turistvirksomheten har gått bra, til tross for noe sen oppstart i vår, hust på Ebergplassen er restaurert, noe som ble utsatt under pandemien, og boka "Sagn og saga fra Elgsnes" ble omsider publisert.

(31.12.2023)


Dagens bilde er tatt fra Raten over mot fjellet Toppen på Grytøya. Det er dette karakteristiske fjellet som også har gitt Toppsundet navn. Det er et forunderlig vær vi har for tiden. Vinden kommer fra sørøstlig retning og blåser ut Toppsundet dag etter dag. Og som bildet viser, er det klarvær uten en sky på himmelen.

(30.12.2023)


Da bildet ble tatt i ettermiddag hadde tussmørket allerede begynt å senke seg. Men rødfargen på vesthimmelen bærer bud om at det smått om senn går mot lysere tider. De gamle pleide å si at hver dag ble et hanefjed lengre enn den forrige på denne tiden av året.

(29.12.2023)


Nei, det er nok ikke sola som er tilbake, men månen som står stor og rund over Prestaksla på Andøya. Lavtrykkene fortsetter å gå Sør-Norge på tvers og ikke oppover langs kysten slik det har vært vanlig tidligere. Dermed er det Sør-Norge som får alt skitværet. Men likevel er det noen som påstår at folk som bor her nord rømmer sørover på grunn av været!

(28.12.2023)


En ravn hadde funnet noe etendes i fjæra nede på Raten, og straks var en måse der i håp om å få sin del. Måser deler andre måser, men ravnen slipper nok ikke måser til. Denne måsen var en skårunge i ferd med å skifte til voksendrakt. I løpet av første vinteren må skårungene lære seg alle triksene for å skaffe seg mat om de skal leve opp til voksen alder.

(27.12.2023)


Da hurtigruteskipet MS Nordnorge passerte Elgsnes på sør klokken 09.25 i formiddag, var det fortsatt ganske mørkt. Det ble derfor brukt stativ da bildet ble tatt. Men MS Nordnorge beveget seg ganske hurtig sideveis i bildet, så det var i tillegg nødvendig å benytte et Sony Alpha 7 III fullformatkamera for at skipet skulle bli gjengitt noenlunde skarpt.

(26.12.2023)


God jul!
(25.12.2023)

Kapellet her på Elgsnes, som bærer navnet "Hans Egedes Minne" og er et minnekapell for Grønlands apostel Hans Egede fra gården Harstad i Trondenes, er lite i bruk vinterstid. Men nå er parkeringsplassen foran kirka ryddet for snø, så kanskje det skal skje noe i jula. Om sommeren er det kveldsgudstjenester i kapellet, og da er ikke folk så redde for å kjøre over Aunfjellet.

(24.12.2023)


23. desember kalles tollesmessdagen og er en minnedag for den islandske biskopen Þórlákr Helgi Þórhalsson som ble gjort til helgen av Alltinget på Island i 1198. Utenfor Island ble han bare dyrket på Vestlandet og i Nord-Norge. Et gammelt værmerke er at om det er uvær på tollesmessdagen, vil det vare til kyndelsmesse (2. februar). Så finværet i dag lover godt for værforholdene framover.

(23.12.2023)


Så nådde vi bunnen, igjen går det oppad,
igjen går det fremad mot lys og mot sol.
I tåkegrå dage og regntunge netter
skred mørket imot sin ytterste pol.

(Ukjent dikter)

(22.12.2023)


Tomasmesse er i kirkekalenderen minnehøytid for apostelen Tomas. Den norske tradisjonen har imidlertid lite med den kristne Tomas å gjøre. Nå skulle juleølet brygges. I "Nordens" primstavmelding fra 1867 blir det sagt at "før Thomas og Solhvervene maatte Juleøl ikke brygges, og den gemene Mand er meget for ferskt Øl til Julen, som de sige, giver friskt Blod".

(21.12.2023)


Dagens bilde er tatt fra avkjørselen til den private veien som går ned til Raten. Men motivet i bildet er nedover langs den kommunale veien mot Gården og Oppsetta, med Vester-Raten i bakgrunnen. Det er på denne tiden ikke skikkelig dagslys, for nå møtes demringslyset og skumringslyset midt på dagen.

(20.12.2023)


Det er fortsatt plussgrader, så det meste av snøen har smeltet vekk, også det snøslapset som kom i formiddag. Bildet er tatt fra parkeringsplassen som ble laget for arrangementer i naustet til høyre. Det lille huset foran naustet er et toalett av høy standard til bruk for gjester i naustet. Til venstre i bildet er huset på Ebergplassen, og bakerst skimtes bygningene oppe på Storbakkan.

(19.12.2023)


"Gud kajnn et blekk av stormen gjære", sa de gamle. Om høyere makter en involvert er uvisst, men fra liten storm i går er det ihvertfall blikkstille hav i dag. Men dette vil neppe vare ved, for vanligvis er det urolig vær i uka før jul. Det var derfor strabasiøst å få fisket julkveita, for den som ikke hadde fått kveite til jul, måtte sitte på nausttaket til spott og spe.

(18.12.2023)


Mildværet fortsetter, og i dag var det nesten 5 plussgrader på det meste. Ved 13-tiden dreide vinden fra sørvest til vest, og da økte vinden på til liten storm. Men etter at lavtrykket hadde passert, roet vinden seg. Dette er vær man er vant med, så kanskje er lavtrykkene tilbake i sin vante bane fra Island og oppover langs norskekysten.

(17.12.2023)


Med nymåne nå på onsdag og den årvisse kakelinna før jul i tillegg, var det ingen overraskelse at det ble plussgrader, vind og regn i dag. Meteorologene kaller det "atmosfærins elv" som bringer varm luft nordover. Før man madde oversikt over værsystemene var det all fyringen i forbindelse med julebaksten som fikk skylden for det årvisse mildværet før jul. Derav navnet kakelinna.

(16.12.2023)


Dagens bilde ble tatt fra låvebrua nede på Raten og over mot Gården på vestsiden av Vågen. Da bildet ble tatt ved 13-tiden, kom vinden fortsatt fra sørøst, så derfor er det lite bølger inne på Vågen der Rateneset og Vester-Raten beskytter mot vinder som ikke kommer fra nordlig retning.

(15.12.2023)


Den ærverdige Normangården her på Elgsnes har en historie tilbake til 1723, så akkurat i år er det 300-års jubileum. Huset var hovedbygning på det gamle handelsstedet, og her levde blant andre Maren Grønbech som ble modell for Herbjørg Wassmos romanskikkelse Dina Grønelv. Kongelig gjestgiverbevilling ble innvilget i 1798, men da handelen opphørte i 1914, var det også slutt på gjestgiveriet. 99 år senere ble gjestgiverivirksomheten gjenopptatt, men nå som et tilbud primært til utenlandsek turister.

(14.12.2023)


Det er mange oterspor ned til havet. Oteren har vært fredet lenge, så den er blitt tallrik. Sammen med bruken av trollgarn har dette gått hardt ut over steinbitbestanden. Det er ikke bra, for steinbiten eter kråkeboller, og alt for mange kråkeboller har beitet ned tareskogen slik at det ikke lenger er gjemmesteder for småfisken. Men når ikke forvaltningen ordner opp, gjør naturen det selv. For nå har ørna begynt å ta oter.

(13.12.2023)


I år er det et merkelig førjulsvær med østlige vinder og klarvær over lang tid. Men i morgen er det nymåne, og da kan man vente værskifte. De gamle mente at i hvilken himmelretning månen tente også betydde mye for været framover. Men selv om værsystemene er i ulage, skal det mye til for at ikke kakelinna kommer med mildvær før jul.

(12.12.2023)


I dag var det ikke folk ute i Vester-Raten, så da hadde to havørner slått seg ned på toppen av Nordhågen. Dette er en av ørnenes favorittplasser å sitte, for her er det bratt ned, så det er enkelt å få luft under vingene når ørnene skal lette. Men når de blir forstyrret av folk, setter de seg i stedet ytterst i Rateneset på andre siden av Vågen.

(11.12.2023)


I 2017 ble Ørnulfnaustet innredet med bord og benker for å kunne ha det som møtelokale til middager og lignende arrangementer. Behovet for bedre toalettforhold meldte seg snart, så i 2019 ble det oppført et toalett av høy standard i tilknytning til naustet. Men det året var veien mye stengt grunnet sikringsarbeid i Aunfjellet, og så kom covid med nedstengning. Og deretter la Harstad kommune ned Visit Harstad, så det har vært liten aktivitet i naustet.

(10.12.2023)


Dagens bilde er tatt fra oppe i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. I dag er det bare den 300 år gamle Normangården som er igjen av det gamle handelsstedets fordums storhet. Hvor lenge det har vært handel der er uvisst, men i en artikkel i Håløygminne fra 1938 heter det at "Hans Andersen ... tog 1660 Borgerskab i Trondhjem som Udligger paa det gamle Leie Elsnes". Dersom handelsstedet var gammelt alt i 1660, kan det ha hatt en veldig lang historie.

(09.12.2023)


8. desember er en katolsk festdag, og kalles i kirkekalenderen Marias unnfangelse. I 1867 het det i "Nordens" primstavmeldinger: "Den Dag, sagde Munkene, at Maria tog feil i sin Regning; ellers havde hun ikke indgivet sig til Betlehem. De gamle kaldte den Mariae Ventedør; paa den Dag skulde frugtsommelige norske Kvinder bede Maria om god Udregning.

(08.12.2023)


Nå er sola godt og vel under horisonten hele døgnet, men i dag ble både himmel og hav forgylt av sola likevel. Bildet er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset og viser Normangården til venstre og bygningene videre oppover mot Storbakkan. Bakerst i bildet ses fjellet Elgen som har gitt gården navn, og til høyre Nonshågen hvor det alt i folkevanringstid var ei bygdeborg. Restene av den ble ødelagt da tyskerne bygde en peilestasjon der under krigen.

(07.12.2023)


Dagen kalles nilsmesse etter Sankt Nikolaus som var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet. Det er mange legender knyttet til han. En av dem er at han reddet et skip i storm på havet. Han ble derfor vernehelgen for sjøfarende. I "Norden" fra 1867 siteres en opptegnelse fra 1700-tallet: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2023)


Med veilys blir det ikke fullt så mørkt nå i adventa. Bildet ble tatt ved 14-tiden, og da var det fortsatt dagslys, selv om veilysene hadde tent. Men strømprisen her nord er nå over 4 kroner per kilowattime på det meste, så det er ikke gratis å lyse opp gårdsveien.

(05.12.2023)


I dag var det tett snøvær, og selv om båtene nå til dags er utstyrt med mange slags tekniske hjelpemidler, var det faktisk en båt som fløytet inne i snøbygen i formiddag. Før i tiden var dette vanlig i skodde og snøvær, men nå er det en sjeldenhet. Trolig har man sett et mindre fartøy på radaren og ville gi seg til kjenne.

(04.12.2023)


Nå i desember er det få bookinger i gjestehuset nede på Raten. Det har vært mye klarvær i det siste og derfor gode muligheter til å se nordlys. Enda sikrere er det å få oppleve det helt spesielle mørketidslyset med sine sjatteringer i blått. Og siden det er lite lysforurensning her ute, er det et ideelt sted for å oppleve mørketidens spesielle sjarm.

(03.12.2023)


Dagens bilde er tatt fra det gamle hovedbølet nede på Gårdshågen og over mot Raten på andre siden av Vågen hvor det gamle handelsstedet lå. Det ble bestyrt av Norman-familien fra slutten av 1600-tallet til slutten av 1800-tallet. Handelen endte for godt i 1914, og i dag er det bare hovedbygningen fra 1723 som fortsatt står der.

(02.12.2023)


Også om det hadde vært hav mot sør, hadde nå sola vært under horisonten hele døgnet. Derfor er det nå den virkelige mørketiden begynner. Men selv om dagene stadig blir kortere, forgyller fortsatt solstrålene skyene på himmelen. Og trøsten nå i mørketiden er at om tre uker er det solsnu.

(01.12.2023)


Andreasmesse er en katolsk kirkehøytid til minne om apostelen Andreas. Han var fisker, og i kirkekalenderen ble han vernehelgen for fiskerne. I norsk tradisjon var primstavmerket oftest en fiskekrok. Det ble tatt som en påminnelse om at nå var det på tide å fange julefisken. Bildet viser en oppdrettsbåt med en oppdrettsflåte på slep. Ikke akkurat fiske, men det er vel det nærmeste man kommer på fjordene nå til dags.

(30.11.2023)


Dagen blir stadig kortere, og da bildet ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag, var veilysene tent. Nå er daglengden 1 time og 46 minutter, og i morgen er den 17 minutter kortere. Når man regner med daggry- og skumringsperiodene er det imidlertid fortsatt 6 timer med dagslys.

(29.11.2023)


I dag er det 29 år siden folket for andre gang sa nei til norsk medlemskap i EU. Det er det verd å flagge for. Men dessverre er det mange maktpolitikere som aldri har akseptert folkets nei. Derfor innfører de stadig nye EU-direktiver og forordninger, ikke bare innenfor EØS-området, men også i sektorer som ligger utenfor EØS.

(28.11.2023


I formiddag stod fullmånen stor og rund over Grøtagården. Og som vanlig på denne tiden, er himmelen gammelrosa. Fortsatt er det solskinn på fjelltoppene en liten stund midt på dagen, men snart er også det slutt. Og fra nå av minker også månen. Så da er det bare at kakelinna får snøen til å tine, så blir det skikkelig mørkt før jul.

(27.11.2023)


Uten løv på trærne blir restene synlige av fortet som Wehrmacht bygde nede i Vester-Raten under krigen. Bildet viser vakttårnet hvor kikkertene stod. Sprengt ned i berget under er bunkeren som inneholdt kommandoplass og telefonsentral. Fortet var bestykket med fire 155 millimeters kanoner som var et krigsbytte fra den franske Maginot-linja.

(26.11.2023)


1. desember starter den egentlige mørketiden, for fra da av er sola under horisonten hele døgnet. Men fordi det er fjell mot sør, skinner sola nå bare på toppen av Grytlandsfjellene midt på dagen. 11. januar tar mørketiden slutt, men her på Elgsnes er det første solgløttet 28. januar - såfremt det er klarvær på sørhimmelen den dagen.

(25.11.2023)


Det er en måned til julaften og mindre enn det til solsnu. Selv om sola forlengst har sluttet å skinne her på Elgsnes, er det fortsatt solgull på fjelltoppene. Men nå går vi inn i perioden med det spesielle mørketidslyset med blåsjatteringer i landskapet og rosa himmel.

(24.11.2023)


I dag ble tele- og snømåleren satt ned. Egentlig skulle det alt ha vært gjort, for nå var det både tele i jorda og snø på bakken. Men i myrjord blir ikke telen veldig hard, så det gikk greit å slå ned stanga som lager hull for røret som går en meter ned i jorda. Inni røret er det en slange med vann som er tilsatt et blått stoff. Når så vannet fryser til is, blir blåfargen borte. Dermed er det enkelt å fastslå teledybden. Snødybden leses av på skalaen på den delen av røret som er over bakken.

(23.11.2023)


I dag har det vært landsønningskuling, men heldigvis har det også vært plussgrader, så snøen har blitt kram og fyker derfor ikke rundt. For uten kramsnø hadde det nok blitt mye snøfokk og stengte veier. Eller som de gamle pleide å si når det kom mye nysnø: "Ja, nu har han fådd nåkka å fyke i."

(22.11.2023)


Etter det kraftige snøfallet i helga ble gårdsveien ryddet med skjær. Dermed ble det brøytekanter som legger grunnlag for enda mer snø på veien straks det blir snøfokk. Derfor ble snøfreseren tatt i bruk i dag for å frese vekk brøytekandene. Ikke siden 2001 har snøfreseren vært brukt allerede i november måned.

(21.11.2023)


Vinteren kom tidlig i år. For nå er det hele 24 centimeter snø på flat mark. Grunnen er nok at det har snødd loddrett, ikke vannrett som er det vanlige her hvor det blåser mye. Men nå er det mye løssnø, så det er å håpe at vi snart får mildvær slik at snøen setter seg som vi sier. Dermed fyker den ikke så lett rundt og blokkerer veiene.

(20.11.2023)


På rogna til høyre vokser det minst to slags lav. Den grå laven er enten kvistlav eller bristlav. Men siden dette er ei rogn, er det mye som taler for at det er bristlav. Den oransje lavsirkelen er trolig vanlig messinglav. Den er avhengig av tilgang på nitrogen, så det er nok ikke tilfeldig at den vokser under en kvist der fugler sikkert har sittet og gjort sitt fornødende,

(19.11.2023)


Heksekoster er navnet på villvekst av grenfloker. Mest vanlig er dette på bjørk slik som på bildet til høyre. Det skyldes angrep av silkesporesoppen Tapherina betulina. Som navnet på soppen viser, er den tilpasset betula som er det latinske navnet på bjørk. Navnet heksekost henger sammen med at man ikke hadde noen naturlig forklaring på fenomenet og derfor tilla det en okkult betydning.

(18.11.2023)


De gamle sa at det var først tredje snøen som blir liggende. Om dette er første eller andre snøen kan diskuteres, men tredje snøen er det ihvertfall ikke. Uansett kommer nok kakelinna før jul. Men rart skulle det være om denne snøen blir liggende helt til da.

(17.11.2023)


Nå står snøbygene i kø ute i havet, og på bildet er en ny byge på vei inn Andfjorden. Før i tiden var det ikke uvanlig med snø på denne tiden, men i de senere år har det knapt kommet snø til jul. Det ser ut for at værsystemene er i endring, for høytrykkene plasserer seg uvant, og lavtrykkene fra Island følger ikke lenger norskekysten nordover.

(16.11.2023)


I dag fikk vi nordlig vind for første gang på lenge. Dermed kom det snøbyger inn fra havet samtidig som temperaturen steg til et par plussgrader. Da bildet til høyre ble tatt, hadde akkurat en byge passert, og i bakgrunnen er restene av den på vei inn Toppsundet.

(15.11.2023)


Vi har hatt østavind med klarvær og minusgrader en god stund, men i går var det nymåne, så da er nok ikke værskiftet langt unna heller. De gamle hadde alltid almanakken for hånden, for om man visste i hvilken himmelretning månen tente, kunne man også forutsi hvordan været ble framover.

(14.11.2023)


Elgsnes ligger nå i skygge, og vi har bare avglansen av solskinnet på Grytlandsfellene i bakgrunnen på bildet. Vanligvis har det vært skyet vær på denne tiden, så man har ikke merket så tydelig at sola har forsvunnet. Men i år har det en lengre periode vært østavind og klarvær. For lavtrykkene som vanligvis har kommet fra Island og fulgt norskekysten oppover, har nå begynt å legge veien innom Østlandet. Så nå har østlendingene fått alt skitværet vi har pleid å ha.

(13.11.2023)


I dag var det et solgløtt nede i Vester-Raten og på Måsskjæran utenfor. Nå er det bare et par dager før vi må ta farvel med sola for i år. Da er det bare å vente på at den kommer tilbake 28. januar. Egentlig er mørketiden fra 1. desember til 11. januar her på Elgsnes, men på grunn av fjellene mot sør er sola borte mer enn en måned lenger.

(12.11.2023)


Turistfiskebåtene er tatt på land for vinteren, så da er det bare flytebrygga og landgangen å bekymre seg for under vinterstormene. Havna ble bygd for å verne mot de framherskende vindretningene, men i løpet av de siste årene har det kommet kraftig vind fra norøst, en vindretning som stort sett ikke forekom tidligere. Problemet er at når vinden og båra kommer fra nordøst, kommer den rett inn i havna.

(11.11.2023)


Fortsatt holder temperaturen seg over frysepunktet, men når det er klarvær nattestid, blir det likevel strålingsfrost. I dag kom det inn skyer, og ett og annet snøfnugg dalte ned. Men selv om temperaturen har vært lav for årstiden, har det kommet minimalt med snø. Fohåpentligvis blir det lite snø en måned til - minst.

(10.11.2023)


Skaderein på innmarka er et vedvarende problem her på Elgsnes. Til nå i høst har det vært to dyr her, men så dro den ene reinen av sted for å hente flere. Nå er de dermed blitt fire. Antallet rein har en lei tendens til å øke på utover høsten og vinteren. Når reinen er avhengig av å snylte på bøndenes innmark for å overleve vinteren, kan det bare bety at det er for mange rein i området.

(09.11.2023)


Nå var det godt vær, og det er på tide å ta turistfiskebåtene på land for vinteren. På bildet er den første båten på vei opp på båthengeren. Den har nylig vært på verksted så da ble det tatt service på motoren. Derfor er det bare gjennomskylling av kjølesystemet med ferskvann som må til før den kan settes på paller. På de to ander motorene må det skiftes motorolje og filter, samt gerarolje før de kan parkeres.

(08.11.2023)


Dagene blir stadig kortere, og da bildet ble tatt ved halvfiretiden i ettermiddag, var allerede veilysene tent. Selv om det er plussgrader hele døgnet og snøen tiner sakte, men sikkert, er det likevel strålingsfrost nattestid. Dermed blir det så glatt på gårdsveien at det er nesten umulig å ferdes til fots uten isbrodder eller pigget fottøy. Selv med bil må man nå fare forsiktig fram.

(07.11.2023)


Turistfiskebåtene ligger fortsatt i havna, men nå er det på tide å ta dem på land for vinteren. På lørdag fikk vi det første forvarslet om hva som er i vente. Det gikk nådig med båtene, selv om et spring røk. Båtene har ligget så lenge i ro at batteriene måtte tas ut for å lades, og det er så glatt at kjettinger måtte legges på en av traktorene. Men nå er det gjort, så om været blir laglig, får vi båtene opp i løpet av uka.

(06.11.2023)


Den kraftige østavinden i går har heldigvis spaknet, og med fem plussgrader i dag har det vært bra utevær. Men plussgradene har gjort det vledig glatt på veiene, så ferdsel til fots fordrer pigget fottøy eller isbrodder. I dag ble kjettingene lagt på en av traktorene, og båtbatteriene er satt på lading, så snart blir turistfiskebåtene tatt på land i Oppsetta der dagens bilde er tatt fra.

(05.11.2023)


I går dro turistene som har bodd i gjestehuset de siste dagene. Og fra nå av er det ingen bookinger før i begynnelsen av april neste år. Det kan nok komme en og Airbnb-booking i løpet av vinteren, men nå er det uansett lavsesong. Perioden for koselig ettermiddagskaffe ute er uansett forbi, så benken på bildet vil snart bli lagt opp/ned ved husveggen i påvente av en ny vår og sommer.

(04.11.2023)


Det er ennå ikke mørketid, men allerede har det rosa mørketidslyset blitt synlig på nordhimmelen i skumringstimen. Vi går nå inn i en periode med blålig mørketidslys. En utbredt oppfatning er at mørketiden er grå, men ser vi bedre etter, er det stort sett blåsjatteringer i landskapet med blå til rosa himmel over. Bare når nordlyset danser over himmelhvelvingen dominerer grønnfargen.

(03.11.2023)


Nå står sola lavt i skaret mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen om ettermiddagen. Og på formiddagen er det et solgløtt gjennom Skaret mellom Keipen og Elgen. Bortsett fra disse korte periodene ligger Elgsnes nå i skygge. Det skyldes selvfølgelig fjellet Elgen som troner på sørsiden av gården.

(02.11.2023)


1. november kalles helgemesse eller alle helgens dag. Dette er en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i Himmelen. Her til lands ble dagen sløyfet som helligdag i 1770, men i folketradisjonen ble den regnet som halvhellig helt opp mot vår tid. Helgemessenatta het det at man var sanndrømt dersom man la en kjøttbog, en soplime og ei kålrot under puta. Om man da fikk sove, er imidlertid uvisst.

(01.11.2023)


Tidlig i dag morges var det et kraftig snøvær med store, våte snøfiller. Det var ikke nok til å lage snødekke på jordene, men på plenen bak huset er graset kortklipt, så der ble marka hvit. Men fortsatt er stråene som vokste opp i sommer snøfrie, både rundt steinen på bildet og i steinura bakenfor.

(31.10.2023)


Det meste av snøen som kom i går har tint vekk igjen, men på veiene ligger det fortsatt et tynt snølag. Med andre ord omtrent som i Oslo-området. Men verken NRK eller TV2 har vært og laget reportasje, og her har det heller ikke vært gult farevarsel i værmeldingen. Kanskje folk i Oslo-området ikke kan kjøre på vinterføre? Er de fritatt fra glattkjøringskurs for å få sertifikat?

(30.10.2023)


I natt var temperaturen såvidt under frysepunktet, og i formiddag kom nedbøren som snø. Det kom bare om lag en centimeter, så engene ble ikke snødekte, men veiene ble hvite. Utover dagen steg temperaturen til nesten sju plussgrader, så i kveld hadde det meste av snøen tint bort.

(29.10.2023)


Bildet ble tatt idet sola kom fram på vestsiden av Elgen i ettermiddag. Nå er sola så lavt på himmelen at den kommer fram nederst i Elgaksla. På denne tiden er det så mye som skal gjøres før vinteren setter inn at dagene flyr, og før vi vet ordet av det er vi igjen inne i mørketiden.

(28.10.2023)


Riktig en fin høstdag med vindstille, litt duskregn og nesten fem plussgrader. Måtte det bare vare! Men meteorologene melder om minusgrader og snø. Uansett blir det nok ikke vinter ennå, både ut fra det gamle utsagnet om at det er først tredje snøfallet som blir liggende, og ikke minst fordi det i de senere år har vært lite snø før jul.

(27.10.2023)


I Rateskogen er det en varietet av osp som setter løv veldig sent om våren, men som i stedet holder på løvet mye lenger utover høsen enn andre løvtrær. Vel nok betyr det at knoppene er godt beskyttet mot frost om våren, men samtidig er trærne mye mer værutsatt om det kommer høststormer før løvet har falt. For ei osp med løv på har et mye større vindfang enn ei osp uten løv.

(26.10.2023)


I ettermiddag lå sandfjæra langs Vågen øde. At badenymfene er borte, er naturlig. Men verre er det at fuglelivet har blitt mye redusert. I sommer har det vært stor nedgang i antall måser, og da særlig småmåser. Så fugleinfluensaen har nok gjort innhogg i bestanden. Og det er mange år siden ea padlet rundt på Vågen med en flokk unger etter seg. Om det skyldes at det kom fremmedfolk hit ut etter at vi fikk vei, eller om den ble fortrengt av silanda, er imidlertid ikke godt å vite.

(25.10.2023)


I det siste har det vært mye klarvær, og med vind fra østligkanten har temperaturen holdt seg rundt frysepunktet, litt over om dagen og litt under om natta. Og nå er sola så lavt på himmelen at Elgsnes ligger i skygge midt på dagen. For da er sola i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Bildet til høyre viser huset på Ebergplassen med Grytlandsfjellene i bakgrunnen.

(24.10.2023)


Dagens bilde ble tatt like før solnedgang nå i ettermiddag. Derfor kaster fjellet Elgen skygge på fjellet Toppen på andre siden av Toppsundet. Bak Toppen skimtes øverste delen av Nona, som med sine 1012 meter over havet er det høyeste fjellet i området. Helt til venstre i bildet ses deler av Jamnfjellet.

(23.10.2023)


Pluss 5,5 grader og bløte jorder. Etter vel fire måneder uten rein på innmarka er nå reinplagen tilbake. Reinene på bildet er trolig bare en fortropp, for antallet skadereiner på innmarka har en lei tendens til å øke utover høsten.

(22.10.2023)


Selv om temperaturen holder seg over frysepunktet, fører klarværet nattestid til stort varmetap fra jordoverflaten. Av den grunn kan det oppstå frost på bakkenivå selv om temperaturen er godt over frysepunktet en meter over bakken. Det er dette som kalles strålingsfrost, og som gjør at vannet på sølepyttene fryser til is selv om termometeret viser plussgrader.

(21.10.2023)


Med klarvær nattestid blir det strålingsfrost. Dermed er det rim på veiene, og til dels også på jordene rundt. Og i fjellene har snøen lagt seg. Det positive er at når temperaturen faller, er det mindre energi i atmosfæren, så det blir mindre av både vind og nedbør. Med temperaturer som vaker rundt frysepunktet ville nedbør nå uansett ha betydd snø. Det er å håpe at det fortsatt er lenge til brøytesesongen starter.

(20.10.2023)


Kystverket var ikke ferdig med arbeidet i går, for de hadde større planer. Så i dag har de boret ned støtteben og montert blink på den nye staken. Og etterpå fjernet de den gamle støtta. Etter at det ble mørkt har det for første gang blinket grønt ute på Hestenbø'n. Det er uvisst hvorfor dette er nødvendig, om det da ikke er av hensyn til sjøfarende med mer motorkraft enn vett.

(19.10.2023)


I dag var Kystverket her og boret ned ny støtte på Hestenbø'n. For noen år siden ble støtta der pårent så kraftig at den ikke var synlig over havet. Den gang ble støtta rettet opp, men det ble ikke satt grind på toppen slik det tidligere var. Heller ikke nystøtta har det, men den er mye høyere enn den gamle støtta som fortsatt står der. Bare minutter etter at Kystverket hadde dratt kom en skarv for å prøve nystøtta.

(18.10.2023)


Tidlig på ettermiddagen ble det såpass solgjøtt at regnbuen kom til syne ute på Vågen. Forestillingen om at det er gull der regnbuen ender skal visstnok være keltisk. I norrøn mytologi er regnbuen brua Bivrost mellom jord og himmel. Det røde i brua er ild som brenner uavbrutt for å hindre jotnene fra å komme over. Førsteleddet i Bivrost kommer enten fra bif som kan bety farge eller fra bifa som betyr skjelve leer beve. Andreleddet kommer fra rost som betyr vei.

(17.10.2023)


Dagen startet med nordavind og regn. Men utover dagen spaknet vinden, og skydekket sprakk opp. Da bildet ble tatt ved 17-tiden, var de mørke skyene i ferd med å forsvinne sørover på himmelen. Det var nymåne for to dager siden, og månen tente i sør, så da bør det bli bedre vær framover.

(16.10.2023)


D'er Haust. Det ruskar ute
med Regn og kalde Vind.
Smaafulgen flyg mot Rute
og vilde gjerne inn.

(Or Haugtussa av Arne Garborg)

(15.10.2023)


14. oktober kalles første vinterdag. Nå ble primstaven snudd med vintersiden ut. Primstavmerket var som regel en vott, for nå kunne man vente kulde og snø. Wille fra Slejord skrev at dagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mot Kulden".

(14.10.2023)


I dag var det kontroll av brannvarslingsanlegget i gjestehuset og i boligen. Alt var i orden begge steder. Men i fjøsene og huset oppe på Storbakkan er det feil i brannalarmsentralen, og siden det ikke lenger kan skaffes deler til den sentralen, måtte en ny sentral bestilles. Så da blir det et nytt kontrollbesøk om ikke alt for lenge.

(13.10.2023)


Normangården nede på Raten har en historie tilbake til 1723, så i år er det 300-årsjubileum. Den første fra Norman-familien som drev handel herfra var John Ellingsen Norman. Han nevnes første gang i 1675. Men før den tid tok en Hans Andersen "Borgerskab i Trondhjem som Udligger paa det gamle Leje Elsnes, som han nylig haver afkjøbt Sivert Borch". Dersom borgerleiet her på Elgsnes var gammelt alt i 1660, må det ha en usedvanlig lang historie.

(12.10.2023)


Gårdsnavnet er avledet fra fjellet Elgen sør for gården. Fjellet er bare 533 meter høyt, men det ligger for seg selv med utsyn til alle sider. Elgen er derfor et yndet mål for folk på jakt etter turmål med god utsikt.

(11.10.2023)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva nedover mot Storbakkan og Gården i bakgrunnen. Helt bakerst i bildet ses Kinneset på Hinnøya til venstre,og bakenfor mot høyre ses Bjørnskinnaksla og fjellene videre nordover Andøya.

(10,10,2023)


Enga nedenfor kirka ble sådd igjen tidligeree i høst. Dette ble akkurat ferdig før det begynte å regne på stormåten. Fordi det ikke har vært mulig å kjøre på enga med traktor etterpå, har steinplukkingen som må gjøres etter såiing, blitt utsatt. Nå er det uansett for sent, så da er det plukking i bøtter som bæres ut av skiftet som gjelder. Men råme har det ihvertfall vært nok av, så det er jevn og fin spiring av grasfrøene.

(09.10.2023)


Også på vestsiden av Kvæfjorden ligger snøen til fjæra. Men på Storåkeren her på Elgsnes er det barmark. Den gang det ble dyrket korn rundt på gårdene, var dette regnet som den kornåkeren med mest årviss avling. Elgsnes ble da regnet som merkegård, for ble det ikke modent korn her, ble det heller ikke det andre steder her nord.

(08.10.2023)


Snøen har lagt seg helt ned til fjæra på andre siden av sundet. Men her på Elgsnes er det fortsatt barmark. Det skyldes nok at vi har hav på godt og vel tre sider, så sjøen varmer opp luften også over land. Men det skal lite temperaturfall til før snøen legger seg også her.

(07.10.2023)


Varmepumpa var for gammel til at det lønte seg å tilpasse røropplegget til huset etter renoveringen. Så derfor kom det to karer for å montere ny varmepumpe i dag. Men siden etterisoleringe har gjort at veggen kommer langt utenfor muren, hadde de ikke med lange nok festebraketter for utedelen av varmepumpa. Derfor må de komme igjen til uka.

(06.10.2023)


KNM Maud passerte Elgsnes i formiddag. Dette er sjøforsvarets største fartøy som tar seg av logistikkfunkjsoner i marinen. Skipet ble tatt i bruk i 2018 da det erstattet KNM Valkyrien, et mye mindre skip. Etter at KNM Maud hadde passert Elgsnes, tok hun en runde rundt Grytøya før hun fortsatte videre mot Tjeldsundet. Litt pussig manøvrering for et skip med logistikk som spesialfelt.

(05.10.2023)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(04.10.2023)


I dag var det bra vær, så derfor ble den turistfiskebåten som har vært til reparasjon i Harstad, nå hentet hjem. Før båten ble fortøyd i havna ble bildet til høyre tatt. Å se Storbakkan fra havet var vanlig den gang all ferdsel til og fra Elgsnes skjedde sjøveien, mens det i dag er langt mer sjeldent å se gården fra sjøen.

(03.10.2023)


En fin høstdag med lite vind og oppholdsvær det meste av dagen. Det er vanligvis slik at så lenge høsttemperaturen er høy, er det både vind og nedbør, mens været roer seg når temperaturen faller slik den har gjort nå. Selvsagt kommer det fortsatt lavtrykk og nedbør, men nå kan vi ihvertfall håpe på noen rolige perioder innimellom.

(02.10.2023)


Mens september endte med nesten sommerlige temperaturer, startet oktober med nordavindskuling og regnvær. Og samtidig har temperaturen falt om lag ti grader fra i går. Det meste av løvet hadde allerede blåst av trærne oppe i marka, men etter vinden i natt og i formiddag er det tydelig at løvfallet også har kommet til lavlandet.

(01.10.2023)


Admiralsommerfuglen (vanessa atalanta) er ikke veldig vanlig nord for polarsirkelen, for den overvintrer normalt ikke nord for Alpene, Så den har nok kommet nordover med sørlige vinder. Og den kom ikke alene, for i dag ble to slike sommerfugler observert her. Admiralsommerfuglen har et vingespenn på 5 - 6 centimeter, så både størrelsen og fargeprakten gjør at den er lett å se og kjenne igjen.

(30.09.2023)


Dagen kalles mikkjelsmesse eller mikeli, og er i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. Men det er nok en annen grunn til at mikkjelsmessdagen har vært merkedag helt opp til vår tid. For nå skulle avlingen være i hus, for det kunne komme snø hva tid som helst. I de senere år har ikke dette vært noe stort problem, for nå legger ikke snøen seg i lavlandet før framimot jul.

(29.09.2023)


September går mot slutten, men fortsatt er det sommerlige temperaturer rundt 15 plussgrader. Det milde været bidrar også til mye regn, selv om det har vært solgløtt både i går og i dag. Vi har også hatt perioder med kraftig vind, selv om det i dag er nesten vindstille.

(28.09.2023)


Normangården nede på Raten er i år 300 år gammel. Den består av to tømmerhus som er bygd sammen med bindingsverk. Trolig var bygningen mindre for 300 år siden, men da danskekongen gav gjestgiverbevilling i 1798, så bygningen ut omtrent slik som i dag. Fargene er også slik de var før 1870 da det ble populært blant bemidlede folk å bruke dyr hvitmaling på husene for å vise sin rikdom. Men da hadde nedgangen alt begynt, og i 1881 gikk handelsstedet konkurs.

(27.09.2023)


I dag kom endelig pallen med 1000 eksemplarer av boka "Sagn og saga fra Elgsnes". Det var høljeregn, så pallen måtte settes inn i silobygget for å hindre at bøkene ble våte. Det er meldt oppholdsvær i morgen, så da blir det trolig mulig å få bøkene i hus. 66 bøker er solgt på forhåndssalget, så første prioritet er å få dem levert. Så får lansering og markedsføring komme etter hvert.

(26.09.2023)


I dag hadde den siste gruppen av fisketurister sin siste tur på havet. Så nå er fisketuristsesongen slutt for i år. Fra sesongen startet en uke ut i mai har det stort sett vært fullt belegg fram til nå. For neste år ser det enda bedre ut, for fra 4. april til 20. september er det bare en uke som fortsatt er ledig. For 2025 er seks uker booket til nå.

(25.09.2023)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, vier, selje og rogn. De ulike artene og varietetene gulner til ulik tid, og høstfargene er også forskjellige. Så derfor blir Rateskogen spesielt fargerik før høststormene blåser løvet av trærne.

(24.09.2023)


Nå er det tiden for nattsvermerne. Den som er avbildet hadde nok danset rundt utelyset over inngangsdøra hele natten, så det var ikke rart at den hadde slått seg til ro på inngangsdøra for å være uthvilt og klar til neste natt.

(23.09.2023)


Nå i slutten av september er det fine høstfarger på ettårig vegetasjon. Trærne er i stor grad fortsatt grønne i lavlandet, så fargespillet i løvskogen kommer gjerne litt senere her. Men oppe i høyden har også bjørka nå skiftet til høstfarger.

(22.09.2023)


Dagen kalles mattismesse om høsten og har navn etter evangelisten Matheus. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejede at være godt Solskinsvejr." Det har ikke vært solskinn i dag, men oppholdsvær. Så mange rundballer ble derfor transportert til lagringsplassene.

(21.09.2023)


Det har vært oppholdsvær også i dag, så dermed ble graset på alle skiftene pakket i rundballer. 2023 har vært et heller dårlig avlingsår. Først var det overvintringsskader, deretter veldig vått slik at handelsgjødsla ble spredd sent. Førsteslåtten gav derfor lavere avling enn normalt. Håpet var at noe skulle tas igjen på andreslåtten, men i sommer var det nesten ikke nedbør i en lang periode. Så også nå er det lavere avling enn normalt.

(20.09.2023)


Endelig ble det noen dager med oppholdsvær slik at det ble mulig å få gjort hå-slåtten. I dag ble graset slått på alle engene, og i morgen er planen å få alt pakket i rundballer. For på torsdag kommer det igjen regn, så da må jobben være gjort. Kjøringen av rundballene til lagringsplassene er mindre væravhengit, selv om man prøver å unngå å kjøre på enga når den eer veldig våt.

(19.09.2023)


I ettermiddag var det stille hav. Inne på Vågen var sjøen speilblank, eller det som ble kalt flynderstilla den gang det var rødspette og smørflyndre på sandbunnen her. Da samlet vi unger bly og støpte flynderlodd som vi brukte til å stikke flyndre som ble til mang en søndagsmiddag.

(18.09.2023)


Endelig fikk vi en finværsdag. Nå er det bare å håpe på flere slike dager så vi får tatt hå-slåtten. For den siste tiden har det vært for vått til å kjøre på enga, og rundballekvaliteten ville dessuten blitt dårlig med veldig lav tørrstoffprosent. Men det pleier å bli ei råd, og uten optimisme nytter det ikke å drive i en bransje som er så prisgitt været.

(17.09.2023)


Regnet bøttet ned i natt, men heldigvis sluttet det å regne i formiddag, så cruiseskipturistene som var her i dag, slapp å bli våte. Det var heller ikke særlig med vind før utpå ettermiddagen, så i formiddag gikk Stephan med en av turistfiskebåtene til Sør-Stangnes for reparasjon og service.

(16.09.2023)


I dag har det vært mye solskinn, men da bildet ble tatt i ettermiddag hadde det kommet inn skyer som skygget for sola på sørvesthimmelen. Det har vært mye regn i det siste, men nå er det nymåne, og det ser ut for at månen tennes i øst. Så om ikke alle gamle merker slår feil, kan vi vente bedre vær framover.

(15.09.2023)


Høy fuktighet og bra temperaturer har gjort at skogen og plantene har beholdt grønnfargen lenge i år. Men i det siste har vi hatt lave nattetemperaturer, og da startet prosessen med å trekke klorofyllet ut av bladene. Klorofyllet inneholder nitrogen, et makronæringsstoff for plantene som er en minimumsfaktor for veksten. Derfor blir det tatt vare på til neste vekstsesong.

(14.09.2023)


Bildet til høyre er tatt gjennom vinduet og viser regnet på ruta, oe mørke skyene i bakgrunnen bærer bud om mer regn. Etter at det var alt for tørt i sommer, har høsten startet med mye regn. Graset skal høstes en gang til, så det er å håpe at været bedrer seg snart.

(13.09.2023)


I ettermiddag så det ut som om det var snøbyger som gikk inn Toppsundet. Men om det var snø, så er fortsatt temperaturen før høy til at den blir liggende. Men det er uansett ikke lenge før vi kan våkne til hvite fjelltopper. Det er egentlig ikke noen ulempe, for da blir det som regel roligere vær og mindre nedbør.

(12.09.2023)


I dag passerte kystruteskipet Havila Pollux Elgsnes på sør. Dette er det nyeste av Havilas kystruteskip, og det ble satt i trafikk så sent som 23. august i år. Egentlig skulle Havila Pollux og søsterkipet Havila Polaris bygges ved det spanske verftet Barreras, men verftet maktet ikke oppgaven, så oppdraget ble overtatt av det tyrkiske verftet Tersan som også har bygd de to andre skipene Havila Capella og Havila Castor.

(11.09.2023)


Etter sørvestkuling og regn tidligere i dag spaknet vinden, og på nordhimmelen kom til og med litt blå himmel til syne nå i kveld. Selv om regnet var etterlengtet under tørrværet i sommer, begynner det å bli nok. For nå er det på tide å få gjort hå-slåtten, og da bør det helst være tørrvær.

(10.09.2023)


Fisketuristene som bodde i gjestehuset nede på Raten, dro på onsdag, og nye gjester kommer ikke før i morgen. Etter en litt sen oppstart av turistfiskesesongen 7. mai har det gått slag i slag. Men nå går turistfiskesesongen mot slutten, for gruppen som kommer i morgen er den nest siste i denne sesongen.

(09.09.2023)


I formiddag var det såpass solgløtt at regnbuen kom til syne ute i Andfjorden. Det var også fønvind, så temperaturen nådde hele 19,5 grader utpå ettermiddagen. Primstavmerket for denne dagen var oftest ei mariakrone, for i den katolske kirken regnes dette som jomfru Marias fødselsdag. Et annet primstavmerke var ei saks, for nå skulle sauene klippes.

(08.09.2023)


Gråværet fortsetter, men regnet i det siste har gjort godt for gjenveskten på engene. Kanskje kan litt av den reduserte avlingen på førsteslåtten tas igjen nå. Det forutsetter imidlertid at temperaturen holder seg oppe. Og nå kan det godt bli tørrvær en periode framover.

(07.09.2023)


For en del år siden kom et seljefrø fykende med vinden og landet på kanten av steinfyllinga mellom huset og fjøset nede på Raten. Fra frøet vokste det opp ei selje som fikk stå fordi den var dekorativ og ikke i veien. Nå er den imidlertid blitt så stor og vid at det kanskje er på tide i det minste å kutte noen grener.

(06.09.2023)


I løpet av natten kom det ganske mye regn, og sørvesten nådde kulings styrke. Så perioden med vindstille og tørke er definitivt over. Nå spørs det om når det tørker opp slik at andreslåtten kan tas. Regnet kom uansett for sent til at hå-slåtten kan kompensere for avlingsreduksjonen under førsteslåtten.

(05.09.2023)


I dag har det vært skikkelig høstvær med vind og regn. MS Grotanger passerte i ettermiddag Elgsnes på vei fra Vesterålen til Harstad. Båten er tre år gammel og er i Marine Traffic betegnet som "Fish Carrier", noe som vel betyr at den frakter oppdrettsfisk. Trolig brukes den også til avlusing av laksen i merdene.

(04.09.2023)


Geitramsen er ganske dekorativ også etter at den er avblomstret. Før i tiden ble bladene brukt som omslag mot ryggsmerter og gikt, saft fra stilken ble brukt på sår og kviser og frøhårene på blødninger og sår. Frøhårene ble også brukt til å samle opp gnister når man slo ild, som fyllmateriale i puter og dyner og til isolasjon. De kunne også spinnes til garn og brukes til lysveker.

(03.09.2023)


Etter at skodda lå lavt i fjellene tidligere på dagen, fikk varmen fra sola etterhvert tåkeskyene til å forsvinne. Så da bildet ble tatt i ettermiddag, var det bare enkelte skoddedotter igjen i Grytlandsfjellene. I det siste har det vært sjeldent lite vind, noe som bidrar til at det er mer skodde en vanlig.

(02.09.2023)


1. september kalles kvernknarren. Dette var en viktig merkedag for høstværet. Regnet det på kvernknarren, ble det nok vann til å få malt kornet på kvernene rundt i bygdene. Her på Elgsnes fikk Hans Wang bygd kvern i Mølnelva på slutten av 1700-tallet. Botnbekkmyra ble demt opp for å samle opp vann. Restene av demningen er fortsatt synlig i terrenget, og over Mølnelva ligger til og med en stokk som et minne fra en forgangen tid.

(01.09.2023)


Når skydekket er tett som nå, blir kvelden mørk. Så derfor er ikke bare veilysene satt på, men også utelysene på fjøset oppe på Storbakkan. Bildet er tatt med stativ og snorutløser, og kameraet er et Sony Alpha 7 III fullformatkamera.

(31.08.2023)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og viser fra venstre Ratefjøsen, huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, og i bakgrunnen gammelfjøset, huset og nyfjøset på Storbakkan. Helt bakerst i bildet ses Middagstinden til venstre og Nonshågen til høyre.

(30.08.2023)


Tre amerikanere hadde booket omvisning her på Elgnses, og i dag fikk de en grundig innføring i stedets historie gjennom 10.000 år. En av forfedrene til dama hadde jobbet for Nicolai Norman som bodde i det røde huset i bakgrunnen i første halvdel av 1800-tallet.

(29.08.2023)


Det skal komme regn i morgen, så det var viktig å få Finneviksletta sådd og tromlet i dag. Det ble derfor mange timer på traktoren, men ved halvsekstiden i ettermiddag var jobben gjort. I forrige uke ble steinen ranket og kjørt vekk, men i steinrik jord er det alltid stein som sålabbene får opp av jorda. Så derfor gjenstår en runde der steinen må plukkes for hånd.

(28.08.2023)


I dag satt det en stor flokk skarver på nordspissen av Nordste Måsskjæret. Skarvene pleier ofte å sitte der, noe den hvite fugleskitten på bildet viser. På Stor-Skarvhausen ute i Grøtaværran har skarvene også tilhold, og der er et helt berg hvitt av skarveskitt.

(27.08.2023)


Bildet til høyre ble tatt ved begynnende skumring ved 22-tiden i kveld. Med klarvær var det fortsatt lys på himmelen i nordvest, noe som gjør skumringen mindre mørk. Men uansett er daglengden nå bare vel 16 timer, og dagslyset varer bare i vel 18,5 timer. Så nå merkes det godt at vi nærmer oss høst.

(26.08.2023)


Soppsesongen er i gang selv om det har vært veldig tørt i sommer. Men i det siste har det vært tilstrekkelig med regn til å få soppen til å vokse. Kantarellen er en god matsopp, og man behøver ikke være soppekspert for å plukke den. Vanligst er det å forveksle den med falsk kantarell som ikke er en matsopp, men heller ikke giftig. Falsk kantarell vokser særlig på Østlandet, men er registrert så langt nord som til Alta.

(25.08.2023)


24. august kalles barsok og er minnedag for apostelen Bartolomeus. Nå var det på tide å bli ferdig med slåttonna, og der man hadde seterdrift, flyttet man ned fra setra nå. Barsok er også merkedag for høstværet, og i "Norsk folkekalender" fra 1848 heter det at om det er klarvær på barsok, blir det mye klarvær utover høsten. Som bildet viser, var det tett skydekke i dag.

(24.08.2023)


Dagen kalles zakæus, og er siste hundedagen. Ved utgangen av hundemåneden regnet man i gammel tid også at sommeren var over. Enkelte steder mente man at om det regnet på zakæus, ville det vare i fire uker. Dette kan imidlertid bare være overføring av tradisjonen knyttet til første hundedagen 23. juli. Men uansett: Det regnet ikke her i dag.

(23.08.2023)


Bildet fra i kveld viser Ørnulfnaustet som ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1978 og var mer eller mindre i bruk som naust til 2017 da det ble innredet med bord og benker og tatt i bruk til middager og andre arrangementer. De sanitære forholdene ble mye bedre i 2019 da et toalett av høy standard ble bygd, se huset til høyre i bildet.

(22.08.2023)


Nå er det blitt så mørkt om kveldene at vi har slått på veilysene. De styres av fotocelle som slår dem av om dagen og tidsur som slår dem av kvart over tolv om natta og kvart på sju om morgenen. Det er etter vintertid, så nå blir det kvart over ett om natta og kvart på åtte om morgenen.

(21.08.2023)


De spektakulære midnattsolbildenes tid er forlengst forbi, men også det duse skumringslyset kan gi vakre naturbilder. Bildet er tatt fra Ebergplassen og viser Litjeknausen til venstre midt i bildet. Bakenfor ligger Andøya med Prestaksla til venstre, Dverberg og Andmyran som ei smal landstripe, og Arnipa til høyre.

(20.08.2023)


Dagen begynte med skyer på himmelen, men etter hvert klarnet det opp og ble en riktig fin dag. Bildet ble tatt nå i kveld mens sola stod lavt på himmelen. Derfor er det rødstikk i bildet som er tatt fra Storbakkan nedover mot Raten til venstre og Ebergplassen til høyre i bildet.

(19.08.2023)


Litjeknausen er det ytterste skjæret på vestsiden av Elgsnesvågen. Navnet henspeiler på at det ved flo sjø bare er en liten rund knaus som stikker opp. Før var skjæret dekket med tang og tare, men den voldsomme økningen i antall kråkeboller har ført til nedbeiting av tang- og tareskogen slik at småfisken ikke lenger har steder å gjemme seg for predatorer. Ruren er den eneste formen for liv som fortsatt vokser på Litjeknausen. Derfor er skjæret hvitt.

(18.08.2023)


Havila Capella passerte Elgsnes på sør i dag. Det var det første av Havilas fire kystruteskip som ble satt i trafikk. Dernest kom Havila Castor. Begge skipene ble bygd ved det tyrkiske verftet Tersan. De to andre skipene skulle bygges ved et spansk verft som ikke maktet oppgaven. Derfor ble byggingen av de to siste skipene, Havila Polaris og Havila Pollux, også overlatt til Tersan-verftet. Disse to skipene er ferdigbygd og i ferd med å bli satt inn i ruten Bergen - Kirkenes.

(17.08.2023)


Etter en lang periode med uvanlig lite vind, blåste det opp med kald vind fra nord i dag. I sommer har det vært ganske mye folk på fjæra i godværet. Og havtemperaturen må også ha vært bra, for det er uvanlig mange voksne som har våget seg uti sjøen. Men på dager som dette får måsen og silanda stort sett ha sandfjæra i fred.

(16.08.2023)


I dag har det kommet en god del regn. Det er i seneste laget for en god andreslått, men om vi får bra temperatur framover, kan graset ennå vokse. For vekstforholdene har ikke vært optimale i år, med kalt og vått tidlig i vokstsesongen og veldig tørt siden, har det blitt en god del mindre avling enn det som er normalt.

(15.08.2023)


Fortsatt er det ikke mørk natt, men skumrings- og demringslyset varer nå over to timer. Så da er det ikke lenge før det er på tide å slå på veilysene. Her ute er det private veilys, så de er ikke bare styrt med fotocelle, men også med tidsur som slår dem av nattestid.

(14.08.2023)


Så fikk vi enda en finværsdag. Men snart er det nymåne, og hundedagene går mot slutten, så da kan vi nok vente oss ruskevær og regn. Det er nå veldig tørt, og det spørs om ikke regnet kommer for sent til å berge en god andreslått. I media snakkes det om drømmesommer i nord, men fra en bondes synspunkt var vekstsesongen først for våt og kald og senere for tørr.

(13.08.2023)


Reveskabb og revejakt har ført til en eksplosiv økning i harebestanden. Og etter at harene lærte å gnage hull på rundballene, overlever alle vinteren. De er i tillegg i godt hold og i stand til å produsere store ungekull. Så kommende vinter blir mange rundballer ødelagt om de ikke blir kjørt vekk og brukt før snøen kommer.

(12.08.2023)


Etter sol først på dagen kom det inn mørke skyer på vesthimmelen utpå ettermiddagen. Nå er det så tørt at alle tilløp til nedbør er kjærkomne. Det hadde ikke gjort noe om vi hadde fått litt av den nedbøren som har falt på Østlandet i det siste, selv om den helst bør komme porsjonsvis og ikke som styrtregn.

(11.08.2023)


I forbindelse med at et stort cruiseskip var i Harstad i dag, har det dukket opp turbusser på snuplassen nede i Oppsetta i flere omganger i løpet av dagen. Det er uvisst om guidene har fortalt noe om Elgsnes, og i så fall om gehalten i fortellingene. Turistene har hatt en svipptur ned på sandfjæra før følget har hastet videre for å rekke over mest mulig på kortest mulig tid.

(10.08.2023)


Sola har en stadig lavere bane på himmelhvelvingen, og solnedgangen er nå ved halv ellevetiden på kvelden. Men fordi sola går i skjul bak Andøy-fjellene, slutter den å skinne et kvarter tidligere. Imidlertid er det fortsatt så lyst nattestid at skumrings- og demringsperiodene ikke har begynt - ihvertfall ikke når det er klarvær som i kveld.

(09.08.2023)


I dag har det vært landvind og 26,4 grader som maksimumstemperatur. Dermed har det vært rene folkevandringen til sandfjæra her på Elgsnes. Det var meningen å hente sand i fjæra i dag for å reparere et hull i enga oppe på Stormyra, men det var umulig å komme fram på grunn av alle bilene som stod parkert på snuplassen og oppover veien.

(08.08.2023)


Nå var det veldig tørt, så det regnet som kom i dag har vært kjærkomment. Nedbørsmåleren viser at det kom 3 millimeter i går og 13 millimeter fram til klokka 22 i kveld. Det er nok i minste laget for å få ei skikkelig rotbløyte, men det er viktig at det ikke blir for vått heller. Slike nedbørsmengder som nå faller i indre områder av Østlandet er det vel ingen som ønsker.

(07.08.2023)


Sol fra skyfri himmel og varm vind i dag. Men uten nevneverdig nedbør i det siste er det vedlig tørt. Dermed vokser graset lite, så andreslåtten kommer nok ikke til å kompensere for lav avling på førsteslåtten. Her på gården er det ikke lenger husdyr, så for egen del er det ingen grunn til bekymring for vinterfôret. Men for husdyrbøndene kan innefôringssesongen bli utfordrende.

(06.08.2023)


I dag har det vært det som på dialekt kalles "klæppsolskjenn", noe som betyr at det er skydekke, men at det innimellom dannes åpninger slik at sola kan skinne. Bildet viser et slikt hull i skydekket, men i en annen himmelretning enn der sola var på det tidspunktet.

(05.08.2023)


Før i tiden ble alle vei- og grøftekanter slått med ljå og inngikk i fôrgrunnlaget. Nå er høstingen mye mer effektiv, så da blir kantene stående igjen. Det ser ikke pent ut, og enda verre er det at det blir ugrasbol som skprer ugrasfrø inn på det dyrkede arealet. Derfor blir det kjørt kantklopper for å slå ned høymol og hundkjeks. En god del av den jobben ble gjort i dag.

(04.08.2023)


I dag har det vært varm fønvind, noe som den gang alt graset ble tørket i hesje betydde at mye høy ble tørt samtidig, så det ble hektisk med å få høyet i hus. For etter fønvind kunne man vente floingsregn. Det kom litt regn i kveld, men langt fra noen rotbløyte.

(03.08.2023)


Det har vært veldig tørt i det siste, så regnet i dag har vært bra, ikke minst for gjenveksten på engene. Men også plenen foran huset på Ebergplassen trenger vann for å bli skikkelig grønn og fin, for nå er den nesten like mye gul som grønn.

(02.08.2023)


Geitramsen har evnen til å fortrenge andre vekster og danner slik sammenhengende områder med flotte blomster. Men i motsetning til høymol og hundekjeks er ikke geitramsen et problem i enga. Og kommer man nær geitramsen, kan man høre kraftig summing fra manger humler som samler nektar fra blomstene.

(01.08.2023)


Midnattsolperioden er godt og vel over, men solnedgangene er fortsatt fine. Dagens bilde ble tatt kl. 22.50 mens sola stod lavt over Andmyran. Nå er det ikke lenge før de mørke kveldene er tilbake, og før vi vet ordet av det så er det igjen mørketid.

(31.07.2023)


Dagens bilde er tatt fra Storbakkan og nedover mot Raten. Til venstre i bildet stikker Rateneset ut, og i bakgrunnen ses fjellene på Ytter.Gryta. Det har vært en fin dag med sol fra skyfri himmel, selv om nordavinden har holdt temperaturen nede på 15-tallet.

(30.07.2023)


I dag er det olsok. Dette er en minnedag for slaget på Stiklestad og at Olav digre ble drept der. Når denne brutale kongen etterpå ble gjort til helgen, viser det bare mangelen på fromme personer som den katolske kirka kunne kanonisere. Olsok er også en merkedag for været. "Er Olavsdagen våt, skal bonden høste med gråt", var et utsagn. For olsokværet bar bud om hvordan høsten ville bli.

(29.07.2023)


I dag har det vært solskinn fra omtrent skyfri himmel. Men det har vært en frisk bris fra nord, så derfor ble det ikke varmere enn i underkant av 16 grader i løpet av dagen. Nå har vi snart august, så da er det nok ikke så mange dager med temperaturer over 20 grader som kan forventes framover heller.

(28.07.2023)


Tjeldungene er nå blitt så store at det er vanskelig å skille dem fra voksenfuglene. Men selv om de har begynt å stikke nebbet ned i jorda, er de fortsatt avhengige av å bli matet. Derfor følger de hakk i hæl på foreldrene så de kan få mat til å vokse seg store og sterke til trekket sørover utpå høsten.

(27.07.2023)


Det kom ikke noe nedbør etter gårdagens makrellskyer, men i dag har skodda ligget tykk. Nå og da var det et solgløtt, men sola greide aldri å få overtaket på den klamme havtåka som ustanselig veltet inn over land.

(26.07.2023)


Dagen kalles Jakob våthatt, for nå kunne man vente regn. Regn denne dagen var også et forvarsel om en våt høst. Det har ikke vært nedbør i dag, men makrellskyene som kom til syne på nordhimmelen i kveld, oppstår som regel i forbindelse med en front. Så selv om meteorologene ikke spår regn, kan man ikke være sikker på at de har rett.

(25.07.2023)


Midnattsolperioden er over for i år, men fortsatt kan vi få mange fine solkvelder før tussmørket begynner å senke seg over landskapet. Det er rart hvor fort sommeren går, for selv om midnattsolperioden er om lag like lang som mørketiden, virker det som om mørketiden er mye lenger. At det er mye arbeid sommerstid bidrar trolig til at tiden går fortere da.

(24.07.2023)


I dag er første hundedagen, og hundedagene varer fram til 23.august. Trolig var hundemåneden en del av en eldgammel kalender. Nå var det mye som fløt opp i havet, deriblant mente man at likene til dem som var blitt borte på sjøen nå kunne komme til overflaten. Men mest av alt bærer hundedagene bud om sommerværet. "Om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn", er i dag trolig det best kjente av alle værmerker.

(23.07.2023)


Graset ble høstet for over en uke siden, men tørken i det siste gjør at det fortsatt ikke har blitt grønt nede på Storåkeren der jordsmonnet består av skarp sandjord og silt. I bakgrunnen på bildet ses bebyggelsen oppe i Gården. Til venstre er det gamle våningshuset fra tidlig på 1800-tallet som står på gårdshaugen der det har bodd folk fra tidlig middelalder. Til høyre ses fjøs og våningshus på bnr. 4.

(22.07.2023)


Geitramsen (Chamaenerion angustifolium) står i blomst. Den er fin å se på, men er i dag lite brukt som nyttevekst. Tidligere var dette en urt som ble mye benyttet i folkemedisinen. Den hemmer bakterie- og soppvekst, og har i tillegg antioksidantvirkning. Låg kokt på bladene skal virke mot betennelse i fordøyelseskanalen. Geitramsen produserer også mye frøhår som ble brukt til bomullserstatning og til å samle opp gnister når man slo ild.

(21.07.2023)


Renoveringen av huset på Ebergplassen ble så og si ferdig før den siste av snekkerne tok ferie i ettermiddag. Arbeidet tok litt lenger tid enn beregnet på grunn av manglende faglighet da huset ble bygd i 1973. Men nå har huset fått ti centimeter ekstra isolasjon i vegger og tak, ny bordkledning og nye takplater, samt nye vinduer og dører. Da gjenstår bare ny altan, men det får bli tatt etter hvert.

(20.07.2023)


Like over midnatt var hurtigruteskipet MS Trollfjord på vei over Andfjorden. I forhold til vanlig kystrutefart er dette feil tidspunkt, men etter at Havila overtok en del av den tradisjonelle kystruten mellom Bergen og Kirkenes, ble noen av Hurtigrutens skip overført til Hurtigruten Expeditions, deriblant MS Trollfjord.

(19.07.2023)


Det er kald nordavind og lavt skydekke, helt ulikt været for en uke siden. Det var egentlig ikke uventet, for med nymåne kommer det ofte værskifte. Og nå er det ikke lenge til hundedagene, da det ofte er omskiftelig vær.

(18.07.2023)


Hestesteinen ligger like ved veien mellom Elgsnes og Aun. Ifølge et sagn skal en hest og en bjørn en gang i tiden ha sloss ved steinen. Hesten drepte bjørnen, men døde selv av skadene. Hestesteinen ved Lyngmyrneset var ei av medene for en seigrunne utenfor Elgsnes. Etter at det ble satt opp stake på grunnen, var det ikke lenger nødvendig med meder, men grunnen kalles fortsatt Hestenbø'n.

(17.07.2023)


2023 har så langt vært et under middels fôrår. Først kom en varmeperiode i mai som fikk engrappen til å skyte. Deretter var det regn og kulde, og til slutt tørke som gjorde at graset sviddes av på de tørreste stedene. Det gjenstår å se hvordan håslåtten blir, men uansett kan den ikke rette opp det som er tapt til nå.

(16.07.2023)


Sola står stadig lavere på himmelen ved midnatt, og om en uke er det slutt på midnattsolperioden for denne gang. I år har det vært mange fine solkvelder som man kan se tilbake på når dagene blir korte og nettene lange. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle når midnattosa gikk i havet.

(15.07.2023)


Da er slåttonna i gang. For 60 - 70 år siden holdt hele familien på med slåttonn i en måned. Og som regel var det både rakerjenter og slåttekar i tillegg. Nå er arealet firedoblet, mens engene blir slått og graset pakket i rundballer i løpet av ett døgn. Hvilken annen næring kan vise til lignende effektivitetsøkning?

(14.07.2023)


Etter enda en varm dag skyet det også i kveld til slik at det ble litt svalere. Men fortsatt er det varmt og tørt. I morgen starter slåtten, så varmen og tørken må gjerne holde seg ut uka. Da skal graset være pakket i rundballer, og renoveringen av huset skal også stort sett være ferdig. Så da kan regnet komme.

(13.07.2023)


I dag har det vært tele 25,9 grader i skyggen, og med lite vind har varmen vært trykkende. Heldigvis skyet det over i kveld, så forhåpentligvis blir det så svalt at det blir mulig å få sove i natt.

(12.07.2023)


Turistfiskebåtene er fra 2013, og selv om motorene er godt vedlikeholdt, begynner det å bli behov for utskifting av overføringene fra styringssystemene til motoren. Gass- og girvaier er skiftet på en av båtene, og i fjor ble styreslangene skiftet på alle båtene. I vår ble pakningene i en av styresylinderne skiftet, og i dag stod enda en styresylinder for tur. På bildet er Stephan i ferd med å reparere, så nå er alt i orden til nye gjester kommer i morgen.

(11.07.2023)


Ti centimeter ekstra isolasjon i veggene gjorde at innløpsrøret for strømforsyningen måtte skiftes. I dag kom elektrikeren for å gjøre jobben. Men først måtte Hålogaland kraft (eller kanskje det var Noranett?) kutte strømmen. De kom to personer i hver sin bil. Den ene personen satte opp stigen mens den andre klipte av ledningene og skjøtte dem sammen igjen etter at inntaket var skiftet. Deretter kunne førstemann ta ned stigen.

(10.07.2023)


Med 12 fisketurister er kapasiteten i gjestehuset fullt utnyttet. Neste gruppe kommer på onsdag, og da er det 9 gjester. Men uka deretter er det igjen 12 gjester. Etter at de første gjestene kom 7. mai, har det stort sett vært fullbooket i Normangården, og slik er det også fram til 25.september.

(09.07.2023)


En grå dag med skodde i fjellene og fuktig, kald nordavind. Naturlig nok har det ikke vært badegjester på sandfjæra i dag, men for fisketuristene er gråvær og litt vind bedre for fiskelykken enn solskinn og vindstille. Bildet ble tatt ved nitiden i kveld, og da var fortsatt to av turistfiskebåtene ute på havet.

(08.07.2023)


Det går framover med renoveringen av huset på Ebergplassen. Taket er kommet på og tre vegger er etterisolert og nye vinduer samt altandør er satt inn. Et vindu som ble etterbestil har ikke kommet ennå, så nordvestveggen er ikke helt ferdig. På sørvestveggen har rivingen bare så vidt begynt.

(07.07.2023)


Etter mange fine midanttsolkvelder lå skydekket lavt på nordhimmelen i kveld. Soløyet kan bare såvidt skimtes gjennom skyene. Sola har nå kommet merkbart lavere på himmelen ved midnatt, og om to uker er det slutt på midnattsola for i år.

(06.07.2023)


Etter en forholdsvis lang periode med klarvær, har det idag vært tåkeskyer i fjellene og tilløp til litt småregn. Bildet ble tatt i kveld og viser til venstre ytterste delen av Vester-Raten, og til høyre Ringskjæret. Imellom er Russeveien som ble bygd av de sovjetiske krigsfangene under krigen. Bakenfor til venstre skimtes Kobbeskjæret, og helt bakerst i bildet ses Roksdalen på Andøya.

(05.07.2023)


Det går framover med renoveringen av huset på Ebergplassen, og i dag ble verandadøra og et vindu på nordvestveggen skiftet. Heldigvis fikk de gjort dette mens nordavinden ennå var moderat. Når snekkerne får det siste vinduet fra fabrikken, kan det settes inn og denne veggen gjøres ferdig.

(04.07.2023)


I kveld var det vindstille og fin temperatur, men det var ingen mennesker på sandfjæra. Alle som valfartet hit ut under pandemien har trolig funnet veien til andre sandstrender med varmere sjø.

(03.07.2023)


Dagens bilde er tatt fra haugen ovenfor Buberget under inspeksjon av utmarksgjerdet. Nå er det lite husdyr på beite i utmarka, så det gror over med et nesten ugjennomtrengelig kratt. De få sauene som er på beite leter likevel etter smutthull i gjerdet, for kulturgraset er nok mer smakelig enn starr og sølvbunke.

(02.07.2023)


Skogstorkenebben (geranium sylvaticum) står i blomst. I dag er planten mest til øyenslyst, men var tidligere en nytteplante. Den ble brukt til å farge garn, og gav da pussig nok en gul garnfarge. Skogstorkenebbens rot inneholder store mengder garvestoffer, og ble brukt i folkemedisinen blant annet mot diaré, dysenteri og blødninger i magetarmkanalen. Rota ble også brukt til desinfisering av sår.

(01.07.2023)


For en måned siden var landskapet snødekt, mens vi i dag har hatt sol fra skyfri himmel, nesten ikke vind og temperaturer godt opp på 20-tallet. Nå er det fint vær, ikke bare for folk med late feriedager, men også for snekkerne som jobber her. Og grasveksten som så elendig ut for en måned siden, har tatt igjen mye. Men noe kronår blir det uansett ikke.

(30.06.2023)


Det går framover med renoveringen av huset på Ebergplassen, selv om det stadig dukker opp overraskelser. I dag ble det avdekket en forunderlig vinduskonstruksjon. Så snekkerne måtte bygge ny vegg under vindusåpningen.

(29.06.2023)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

(Fra diktet "Løvetannen" av Inger Hagerup.)

(28.06.2023)


Nå står rogna i full blomst. På grunn av regnet og kaldværet tidligere er det foreløpig lite insketer, så det blir spennende å se hvordan det går med pollineringen. Nå er ihvertfall været upåklagelig, så insektene kan fly døgnet rundt. Rognebæra er viktig som føde for småfuglene utover høsten, og når det er mye rognebær, pleier trekkfuglene å bli litt lenger før de trekker til varmere strøk.

(27.06.2023)


I dag satte snekkerne inn nye vinduer i nordøstrøstet på huset, og de la kledning på sørøstveggen. Så det går framover med arbeidet. Men fortsatt har de ikke begynt på to av sidene på huset samt taket på nordvestsiden. Utforinger og belisting innvendig tar også tid, men det planlegger snekkerne å ta på regnværsdager.

(26.06.2023)


Mens det tidligere var stor trafikk av sjarker og skøyter forbi Elgsnesodden, er det nå stort sett bare oppdrettsbåter som går forbi på vei til og fra oppdrettsanleggene i Toppsundet. Om dette kan oppfattes som et framskritt, er imidlertid et stort spørsmål.

(25.06.2023)


I dag er det jonsok, og jonsokblomen står i bloms. Dette var tiden for å samle legende urter, men også tiden da heksene samlet urter som kunne gjøre skade. Jonsok var en viktig merkedag for kornhøsten, men her i Troms var nok det viktigste merket at om det lå skodde jonsoknatta, ville det bli et dårlig molteår. Så dermed kan man se bort fra molteplukking i år.

(24.06.2023)


De siste årene har det nesten ikke vært rev i området, så det har vært en eksplosiv økning i harebestanden. At haren eter løvetann foran huset er bare bra. Men de siste to årene har den også lagt seg på rundballene vinterstid, og det er et stort problem. For når det blir hull i rundballeplasten, blir graset i rundballen lett ødelagt.

(23.06.2023)


I dag fikk snekkerne lagt taket på sørsiden av huset på Ebergplassen. På bildet har de fortsatt et par plater igjen å legge, men de holdt på til taket var tett. For nå er det festspill i Harstad, og da blir det regn. Skifting av taket på nordsiden får vente til neste gang det blir flere dager med oppholdsvær.

(22.06.2023)


I ettermiddag var det sommersolverv, eller solsnu som vi sier på dialekt. Fra nå av blir dagene sakte, men sikkert kortere, selv om vi ikke merker noe til det så lenge midnattsolperioden varer. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle.

(21.06.2023)


Under renoveringen av huset på Ebergplassen ble takplatene tatt av for å tilleggsisolere også taket. Det viste seg da at isolasjonen var dekt med palstfolie, noe som har ført til kondens og muggdannelse i glavaen. Dermed måtte all isolasjonen byttes ut. Men når man skal renovere, er det ikke uventet med tilleggsarbeid og tilleggskostnad.

(20.06.2023)


Etter at det har vært sol fra skyfri himmel i helga og tidligere i dag, dannet det seg et slør på himmelen utover dagen. Det var ikke tykkere enn at sola kunne skinne gjennom. Med stille vær og fin temperatur ble det uansett et vellykket middagsselskap i naustet nå i kveld. Bildet er tatt ved naustet etter at middagsgjestene hadde dratt.

(19.06.2023)


Dagens bilde ble tatt i formiddag. Da var det allerede folk på sandstranda for å sikre seg plass. For etter hvert kom det mye folk hit ut. Med sol fra skyfri himmel og temperaturer nær 22 plussgrader i skyggen, virket nok sandfjæra forlokkende. I dag har det vært vindstille hele dagen, for den kalde havvinden som pleier å komme inn utpå ettermddagen, har holdt seg borte. Når den blåser opp, går det ikke lenge før sandfjæra er ryddet for mennesker.

(18.06.2023)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
g tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Andfjorden" av Edvard Ruud.)

(17.06.2023)


Nå er det blomstringstid for løvetanna. Den ser fin ut nå, men snart sprer den myriader av luftbårne frø over enger og åler. Danskene kaller løvetanna "fandens mælkebøtte". Det med melkebøtte er ikke så enkelt å forstå, men at løvetanna er et fandens ugras, er det lett å være enig i.

(16.06.2023)


I dag kom vinduene og dørene, takplatene og kledningsbordene, så da er det meste av materialene til renoveringen av huset på Ebergplassen på plass. Snekkerne er også godt i gang, så da er det bare å håpe på oppholdsvær slik at de kan ha god framdrift i arbeidet.

(15.06.2023)


Først var det surfebrett, så kom seilbrett og siste versjon er padlebrett. For en som er vokst opp med robåt, virker det rart at voksne folk står på et brett og padler seg rundt på havet. Surfing og brettseiling kan sikkert være morsomt, men det er verre å se hensikten med et padlebrett. Det ser mest av alt ut for at personen på brettet prøver å holde balansen mens han febrilsk padler for ikke å reke til havs.

(14.06.2023)


I kveld var det middag i naustet på bildet. Arangementet var booket av reiselivsbedriften Northup, og Refsnes matglede laget og serverte maten. Elgsnes gårds bidrag var begrenset til lokale, toalett og ved til bålpanna. Kommende mandag er det igjen middag i naustet, så nå begynnet dette unike tilbudet å bli kjent.

(13.06.2023)


I kveld var det altocumulusskyer på himmelen. Dette er mellomhøye skyer som dannes mellom 2000 og 5500 meters høyde. Skyene oppstår når store luftmasser heves, og som regel er det et forvarsel om at en kaldfront er på vei.

(12.06.2023)


Det ble et brukbart midnattsolbilde sist natt selv om solskiva var ganske diffus gjennom det tynne skylaget på nordhimmelen. Etterpå ble skylaget tykkere, og i dag har vi hatt kraftig vind fra sørsørvest. Denne vindretningen har navnet utsønning med sør, og gir fallvind her på Elgsnes. Så i dag ristet husene kraftig. Heldigvis er det ikke hus der fallvinden er som sterkest.

(11.06.2023)


Sannelig ble det ikke solskinn fra skyfri himmel også i dag, og nå krøp temperaturen over 15 grader på det varmeste. Da vokser graset, selv om nattetemperatur på bare 4 grader gjør at det går sakte. Dagens bilde er tatt fra havet utenfor Elgsnes, oppover mot Vågen og fjellet Elgen i bakgrunnen.

(10.06.2023)


Endelig fikk vi en solskinnsdag, selv om temperaturen fortsatt ikke er noe å rope hurra for. Tanken var å ta et fint midnattsolbilde i kveld, men før vi kom så langt, skyet det igjen over. Nå er det nesten tre uker siden midnattsolperioden startet, og det er bare så vidt at midnattsola har vist seg. Den har forøvrig vært skjult bak skyene resten av døgnene også.

(09.06.2023)


De lave temperaturene har så langt gitt en miserabel grasvekst, mens høymol og hundkjeks vokser i engene. En annen hardfør plante med mye opplagsnæring i røttene er rabarbra. Den vokser uaktet vind og kaldvær. Men selv rabarbraen har blad som er litt frynset i kantene.

(08.06.2023


Da er snekkerne i gang med etterisolering og skifting av dører, vinduer, kledning og tak på huset som Ørnulf Andersen (senere Drøsshaug) bygde på Ebergplassen i 1973 og solgte videre i 1991. Dette arbeidet var planlagt gjennomført tidligere, men under pandemien var det smått med inntekter, så prosjektet måtte utsettes.

(07.06.2023)


I dag ble sommerblomstene plantet på familiegravstedet. For mindre enn en uke siden var det snødekke, men nå må det vel bli litt flere plussgrader entter hvert. Vanligvis er det tørt på denne tiden, så det har vært behov for hyppig vanning etter planting på gravene. Men i år er det så vått at det må bli mye oppholdsvær og varme før det blir behov for å vanne.

(06.06.2023)


Været er fortsatt kalt og guffent, men inne i naustet er det tre terrassevarmere og en vedovn, så det er bra lunt for dem som leier naustet til middager og lignende. De som var der i forrige uke, var ihvertfall fornøyde. Men det er uansett å håpe på bedre vær til middagsselskapet i neste uke.

(05.06.2023)


Det har vært mye overskyet og regn i det siste, og midnattsola har knapt vært å se. Men i går var det noen solgløtt innimellom, og et kvarter over midnatt var litt av soløyet synlig gjennom en glippe i skydekket. Forhåpentligvis blir det mulig å ta bedre midnattsolbilder etter hvert.

(04.06.2023)


Selv om det har vært kaldvær og til og med snø, hadde plenen rundt huset vokst såpass at det var på tide å slå graset. Og i dag var det oppholdsvær lenge nok til at det var mulig å få gjort jobben.

(03.06.2023)


I dag har temperaturen såvidt vært over ti plussgrader på det meste. Enda bedre er det at det har vært oppholdsvær og til og med enkelte solgløtt i løpet av dagen. Men i kveld skyet det til igjen, og meteorologene lover regn og regn framover. På Østlandet sukker bøndene etter regn, og vi skulle mer enn gjerne latt dem få noe av den nedbøren som har bøttet ned her nord.

(02.06.2023)


Igjen er det skyglan ute i Andfjorden. Da pleide man å si at "sola trække vatn", og ble sett på som et tegn på kommende nedbør. Selv om det er varme og tørrvær som trengs for å få fart på grasveksten, må man slik værlaget er nå takke og være glad så lenge nedbørern kommer som regn og ikke snø.

(01.06.2023)


Her prøve man så godt man kan å leve eksemplarisk,
og vandre på den smale sti ifølge skreftens ord.
Så sende du et ver som e aldeles malabarisk
og stelle tel elendighet førr folket i en fjord.
Væll e vi vant tel hårdhendt spøk, vi som bebor de ytre strøk,
men dettan e et slett forsøk, og lite soledarisk.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Salme i vårknipa".)

(31.05.2023)


I dag er en hjulgraver her og graver av kantene på den kommunale veien. Det er bra at det gjøres noe med veien, men det er litt rart at de ikke gjorde denne jobben før de høvlet veien. Kanskje de til og med har tenkt å gruse veien nå. Det hadde vært bra, for når kommunen kjører på grus om høsten, får ikke grusen satt seg, og blir så brøytet vekk i løpet av vinteren.

(30.05.2023)


Siden 28. oktober i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet på innmarka her på Elgsnes. Før det hadde det vært en periode på nesten fem måndeder uten reinplage. Nå er handelsgjødsla spredd, så det blir spennende å se om reinen liker gjødsel.

(29.05.2023)


I dag nådde temperaturen nesten 12 plussgrader, så mye av nysnøen i fjellene har tint. Men i Litje-Tussen ovenfor Dale på Grytøya ligger snøen fortsatt. Fjellet ble landskjent da en Twin-Otter fra Forsvaret krasjet inn i toppen av fjellet 11. juli 1972 og 17 mennesker omkom.

(28.05.2023)


I natt var temperaturen nede i 1,1 plussgrader, og tommelfingerregelen er at temperaturen faller med 0,8 grader for hver 100 meter over havet. Derfor var det ikke rart at hele fjellet Elgen sør for gården var hvitt i dag. På veien over Aunfjellet var det også vinterføre.

(27.05.2023)


I dag kom nedbøren som snø helt ned til havnivå. Heldigvis smeltet snøen idet den traff bakken, men med bare 1,1 plussgrader i kveld kan det godt bli hvite jorder i løpet av natta. Og man skal ikke langt opp i terrenget før det ligger nysnø. Om ikke været bedrer seg, kan det bli aktuelt å skifte tilbake til vinterdekk om man skal over Aunfjellet.

(26.05.2023)


Temperaturen har falt så mye at nedbøren kommer som snø i Grytlandsfjellene. Det er tydelig at det snart er pinse, for dette er nok den årvisse pinseria. Et gammelst utsagn er at det aldri kommer for mye regn før Sankthans. Men nå begynner man å lure, for selv om pinvår og nordavindstørke kan gå ut over grasveksten, er det like ille at det er så vått at man ikke kan gjøre jordarbeiding.

(25.05.2023)


I dag har det vært skikkelig sønnavindskuling. Når vinden kommer fra sørsørvest, er det fallvind her på Elgsnes, Denne vinden kalles utøsnning med sør. Fortsatt kalles vind fra sørøst landsønning, og vind fra sørvest kalles utsønning. Når vikingene seilte sørover langs kysten, hadde de land på babord, Det var landsuðr. Og på styrbord hadde de havet, altså utsuðr. Da er det lett å se sammenhengen med vindnavnene.

(24.05.2023)


Huset på Ebergplassen skal fullrenoveres utvendig, med etterisolering, nye vinduer og dører, ny kledning og nytt tak. Det er altså en ganske stor jobb som skal gjøres, og i dag kom første lasset med materialer.

(23.05.2023)


I kveld var en gruppe fra India her. De ble så betatt av Elgsnes og omgivelsene at de ønsket å komme tilbake og leie gjestehuset neste sommer. Men sommersesongen neste år er forlengst booket av fisketurister, så noe opphold i gjestehuset blir det ikke. Men de sa de ville komme tilbake uansett.

(22.05.2023)


Da er midnattsola tilbake enda en gang. Sist natt var første mulighet til å se sommertidsmidnattsol, men da var det overskyet. Om et døgn er sola også over horisonten når den er på det laveste mellom midnatt og klokka ett.

(21.05.2023)


I dag har det vært kuling fra sørvest, og bølgene vasket rundt berget på nordsiden av Landkonvika. Men fordi vinden var frisk, ble det ikke noe av nedbøren som var varslet. Dermed var det mulig å reparere utmarksgjerdet fra Steinsletta ned til sørsiden av Landkonvika. Å skifte ut råtne gjerdepåler er en naturlig ting, men verre er det å venne seg til at man stadig må reparere gjerdet etter at folk har ødelagt det. Noen lager hull ved å klatre i nettmaskene, mens andre tar med kliptang for å gjøre hærverk på gjerdet.

(20.05.2023)


Den kommunale veien fra Ytter-Aun og hit ut til Elgsnes har i vår vært mer hullet enn noen gang - og det sier ikke så lite. Det var derfor bra at veien ble høvlet, selv om det kan trenges at den høvles en gang til når grusen har fått satt seg i alle hullene. Hva som var mindre hyggelig, var at man høvlet grastorva på veikanten ut av veien og inn på enga. Så det har vært en hel jobb å rydde opp etter kommunens folk.

(19.05.2023)


Skyglan over Andøya i kveld. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette var et sikkert forvarsel om kommende nedbør. Og når meteorologene og de gamle værmerkene er samstemte, kan det vel ikke bli annet enn regn de nærmeste dagene.

(18.05.2023)


I dag morges ble flagg heist på flaggstengene på Storbakkan, Ebergplassen og nede på Raten. Men som så ofte på 17. mai, kom det inn nordavind og regn. For at flaggene ikke skulle bli ødelagt, ble de tatt ned i ettermiddag. Og siden vi bare har ett stormflagg, ble det heist på flaggstanga på Ebergplassen. Det fikk henge oppe til klokka 21 i kveld da alle flagg skal fires.

(17.05.2023)


Med høye temperaturer de siste dagene har jordene blitt grønne. Det er bare der snøen har ligget lengst at det ennå ikke er blitt grønt. I forgrunnen på bildet var det store fokkskavler, og i tillegg snø som var frest vekk fra gårdsveien. Men varme i mai er ikke bra for grasveksten, for det blir dårlig busking av graset når temperaturen er høy. Og antall strå betyr mer for avlingsmengden enn lengden på stråene.

(16.05.2023)


Bildet til høyre viser Elgsnes med fjellet Elgen i bakgrunnen sett fra sjøen. At gården har navn etter fjellet er lett å skjønne, men at fjellet har navn etter dyret elg, er verre å forstå. For det er vanskelig å se likheten mellom fjellet og en elg.

(15.05.2023)


Dette er første uka at det ikke har vært nattefrost ei eneste natt. Dermed har det blitt mer fart på grasveksten, og på et par dager er engene blitt betydelig grønnere. Og nå spretter også løvet på trærne. Men til 17. mai skal det bli kaldere igjen, noe som ikke er uvanlig på grunnlovsdagen.

(14.05.2023)


Det er ikke lett å bli klok på hvor heiloen har reir, for den vimser rundt på jordene, øyensynlig uten mål og mening. Men siden det mest er hanner slik som på bildet som man ser, er det nærliggende å anta at hunnen ligger på reiret et eller annet sted i nærheten. Når tjelden og storspoven legger reir i enga, er det lett å se når de forlater reiret. Dermed kan man ta hensyn under gjødselspredningen, men med heiloen er det umulig.

(13.05.2023)


Bildet ble tatt i dag morges fra Rateveien over mot Vester-Raten. Til høyre i bildet ses en gravhaug fra merovinger- eller vikingtid. Opprinnelig var det to gravhauger ved siden av hverandre, men den ene ble brukt til veifyll for over 100 år siden. Det fortelles at arkeologpioneren Nicolay Nicolaysen trampet i bakken og fortalte eieren nede på Raten at han ikke måtte våge å røre den andre gravhaugen. Kanskje er det grunnen til at den fortsatt er intakt.

(12.05.2023)


I fjor vinter var første gang at haren begynte å gnage hull på rundballene, og denne vinteren har det vært enda verre. Han som kjøper rundballene, har derfor fått det travelt med å kjøre dem hjem før de råtner. Hareproblemet skyldes vel i hovedsak at det er for lite rev, dels på grunn av reveskabb og dels på grunn av kraftig avskyting.

(11.05.2023)


Enda en dag med temperatur ove 10 grader. Men det ligger mye snø i fjellene, slik det framgår av bildet til høyre. Det går med mye energi til å smelte snøen, så skikkelig varmt blir det nok ikke foreløpig. Og selv om det er barmark og de første spirene gror i enga, er jordene fortsatt for våte for våronn.

(10.05.2023)


I dag nådde temperaturen hele 13,9 grader, og straks begynte jordene å grønnes. Varme i mai er imidlertid ikke noe godt tegn for årsveksten. I et gammelt utsagn heter det at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Det er mye sant i det, for mens lave temøeraturer i mai får graset til å buske seg, fører varmen til at det skyter opp lange enkeltstrå. Men enga blir tynn, med redusert avling som resultat.

(09.05.2023)


I ettermiddag passerte frakteskuta Geir Tore H Elgsnes underveis fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på SKjærstad. Båten tilhører Harstad-rederiet Seaworks og har navn etter et medlem av rederfamilien.

(08.05.2023)


I kveld ankom den første gruppen med fisketurister. Med unntak av en ny mann, har medlemmene i gruppen vært her flere år før. Folk pleier å komme igjen, og bedre tilbakemeldinger på at gjestene liker seg på Elgsnes og på havet rundt kan man vel ikke få. Denne gruppen kom med fly, mens neste gruppe som ankommer 17. mai, kjører bil fra Tyskland.

(07.05.2023)


Turistfiskesesongen startet sent i år, men i morgen kommer de første fisketuristene. Derfor er turistfisebåtene sjøsatt og lagt i båsene sine i havna nede i Bryggestøa. Stedsnavnet viser til at det var brygge og stø her så lenge det ble drevet handel nede på Raten. Her ble også den første kaia i området bygd. Men uten skjerming mot nordvesten varte det ikke lenge før kaia ble feid vekk av storbåra.

(06.05.2023)


Forberedelsene til turistfiskesesongen er i full gang. Nå er gjestehuset klargjort, og bålpanne med grillrist samt bord med benker er satt opp. Bordet har blåst vekk tidligere, så det er nå forankret med en stor stein for å holdes på plass uansett vindstyrke. Men helst bør det vel bli litt høyere temperatur før grillsesongen begynner.

(05.05.2023)


Bildet til høyre ble tatt i ettermiddag fra Raten og oppover mot Storbakkan til venstre og Gården til høyre i bildet. Det er barmark, men fortsatt en kjølig værtype. Nedbøren kommer stort sett som snø, men heldigvis tiner den fort. Så forhåpentligvis er det ikke behov for å bruke snøfreseren mer denne sesongen.

(04.05.2023)


I natt kom det snø, så i dag morges var jordene hvite. Men snø som kommer på denne tiden av året blir sjelden liggende lenge. Nå i ettermiddag var snøen borte i lavlandet, men oppe i fjellet Elgen i bakgrunnen på bildet ligger nysnøen fortsatt. Maisnøen kalles ofte "tinesny", selv om belegget for at nysnøen får gammelsnøen til å smelte er heller tvilsomt.

(03.05.2023)


I dag har nordavinden vært kald og nater, så det har vært direkte utrivelig å oppholde seg utendørs her ute i havgapet. Heldigvis er det nok av arbeid som skal utføres innendørs, så man blir ikke arbeidsledig med det første selv om vinden blåser kald.

(02.05.2023)


Nå er det bare de største snøskavlene som ennå ikke har smeltet på innmarka. På bildet er snøflekken til venstre restene av snøskavlen nedenfor fjøset på Storbakkan. Men myra nedenfor fjøset er langt fra tørr, for der snøen nylig har gått, er det fortsatt tele i jorda. For snøen isolerer både mot kulde og varme.

(01.05.2023)


Snøen som kom i går kveld, ble ikke liggende lenge. For som bildet viser, var det igjen barmark i ettermiddag. Det er ikke uvanlig med snø på denne tiden av året, men det er sjelden at den blir liggende lenge.

(30.04.2023)


Nå har det regnet i tre dager, og i kveld falt temperaturen så mye at nedbøren gikk over til snø også i lavlandet. Men dette er vi vant med, så det skaper ikke samme hysteriet som når det kommer snø i lavlandet på Østlandet.

(29.04.2023)


Et frontsystem ligger i ro over oss, så nå regner det kontinuerlig. Den relative fuktigheten er høy, og regnskyene ligger lavt i fjellene. Straks det blir barmark begynner man å tenke på våronn, men det blir nok ennå lenge til det tørker opp så mye at man kommer utpå jordene med traktor.

(28.04.2023)


I dag har det regnet en god del, samtidig som overskyet vær hindrer nattefrost. Dermed går snøsmeltingen raskere, og nå er det meste av snøen i lavlandet borte. Men nedbøren som i vinter kom som regn i lavlandete, kom som snø i høyden. Derfor ligger det fortsatt mye snø i høyereliggende områder. Og før denne snøen har smeltet, blir det ikke skikkelig varmt.

(27.04.2023)


På denne tiden av året er solnedgangene fine, og når havet ligger flatt som i kveld, kan det være riktig vakkert etter solnedgang også. Nå er det lange lyse kvelder fram til midnattsola er tilbake om mindre enn en måned.

(26.04.2023)


Selv John Deere-taktorer trenger av og til bergingsbil. Det er problemer med oljetrykket på hydraulikken, og siden styreingen er hydraulisk, er det uforsvarlig å kjøre traktoren til verksted. Dette har imidlertid vært en utrolig pålitelig traktor med veldig lite feil. Dessverre lages det ikke like holdbare traktorer nå lenger.

(25.04.2023)


Sola har kommet ganske høyt på himmelen, og med skyfri himmel tiner snøen på dagtid selv om det fortsatt er nattefrost. Derfor er det meste av snøen som falt i går natt nå borte. Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen nede i Rateneset. Til venstre i bildet ses den staselige Normangården med historie tilbake til 1723.

(24.04.2023)


I dag morges våknet man til full vinter igjen. Men vårsnøen er ganske løs, så den blir sjelden liggende lenge. Om den skal forsvinne raskt, trengs det imidlertid regn. Men nå er det minusgrader, så mer nedbør nå betyr enda mer snø. Så temperaturstigning er nok det første som må til.

(23.04.2023)


Reinen skal kalve på snø, så Vårherre må sørge for snø til reinkalvinga. Noe snø kom det i løpet av natta, men det spørs hvor lenge den blir liggende. Folk som har lagt om til sommerdekk håper nok uansett at veiene er bare til de skal på jobb mandag morgen.

(22.04.2023)


Påskeria kom før påske i år, så da var det heller ikke overraskende at også reinkalvria kom en uke før tiden. Kanskje været tilpasser seg til at våren kommer tidligere? Dagen startet bra, men etter hvert kom nordvesten inn, og temperaturen falt slik at nedbøren kom som sludd.

(21.04.2023)


Naustet på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1978. I 1991 ble det ny eier, og i 2017 ble naustet utstyrt med bord og benker for å kunne brukes til middager og lignende. I 2019 ble så toalettet til høyre på bildet bygd. Det har høy standard med vannklosett og håndvask med varmt og kaldt vann.

(20.04.2023)


Forrige vinter var første gang at haren skjønte at den lettvint kunne skaffe seg mat ved å gnage hull på rundballene. Og i vinter har enda flere harer gjort det samme. Heldigvis har ballene vært frosset, så til nå har ikke fôret blitt ødelagt. For å hindre at graset råtner, har han som kjøper rundballene vært og hentet flere lass. Dermed har rundballene med de størst hullene alt blitt til dyrefôr.

(19.04.2023)


I fjor kom de første fisketuristene alt 3. april, men det skyldtes nok helst at det var kø av folk som hadde måttet utsette fiskererien i to år. Så i år kommer det ikke fisketurister før i mai. Derfor er ikke turistfiskebåtene satt på sjøen ennå. Men det er bare årskontroll av brannslukningsapparatene og bunnsmurning som gjenstår før sjøsetting.

(18.04.2023)


Selv om det ble skutt noen harer fram til jakttiden tok slutt, er det fortsatt alt for stor bestand. Dette har gått hardt ut over rundballene, og særlig ballene fra hå-slåtten. Nå har han som kjøper rundballene, hentet de fleste ballene med store hull på plasten. Heldigvis har rundballene vært frosset, så de har ikke blitt ødelagt. Men de skadede rundballene som ligger igjen bør nok teipes om ikke fôret skal ta skade.

(17.04.2023)


Mange soldager på rad har fått de første grønne spirene til å titte opp av jorda på veikanten. Ikke uventet er det ugraset som starter først. Selv om det ofte kan være vanskelig å artsbestemme de første spirene, er det ikke usannsynlig at det i dette tilfellet er hundkjeks.

(16.04.2023)


Godværet holder fortsatt stand, selv om meteorologene sier at det skal skye over utpå dagen. Bildet ble imidlertid tatt i dag morges idet fiskefôrbåten Vågsund passerte Elgsnes underveis til neste oppdrettsanlegg. Når man tenker på hvor store havene er på denne kloden, er det rart at man må dyrke mat til fisken på landjorda.

(15.04.2023)


14. april kalles sommarmål, for nå ble primstaven snudd slik at sommersiden vendte ut. Så dette var første dag i sommerhalvåret. Dagen var også en viktig merkedag. Var det frost og klarvær de tre første nettene etter sommarmål, ble det frost i tre uker. Og nå kunne man vente sommarmålsria hva tid som helst.

(14.04.2023)


Fortsatt ligger høytrykket over Kola, og vi har nydelig vårvær med sol fra skyfri himmel. Med dagtemperatur opp til 9,3 grader i dag og uten nattefrost, har det blitt skikkelig fart på snøsmeltingen. Bildet viser Storåkeren i forgrunnen og bebyggelsen nede på Raten i bakgrunnen. Helt bakerst i bildet ses deler av Jamnfjellet og Litje-Tussen på Grytøya.

(13.04.2023)


Snøsmeltingen går sin gang, og nå er det lite snø igjen på Øvermarka. Dette er et navn som ble brukt på jordene ovenfor husene på Storbakkan den gang det bare var om lag 50 dekar innmark på bruket. Fra 1970-tallet og utover ble nabobrukene kjøpt, og det ble dyrket opp mye nytt land. Så i dag er det totale dyrkede arealet på bruket 181 dekar. I tillegg kommer 7 dekar leiejord.

(12.04.2023)


Finværet fortsetter med sol fra skyfri himmel. Men vinden har økt på, så selv om temperaturen har økt til 7,4 grader er det mer hustrig ute enn i går. Snøen smelter, men langs gårdsveien til venstre i bildet ligger det fortsatt en god del snø. Det skyldes all snøen som er frest bort fra veien i løpet av vinteren.

(11.04.2023)


Med sol fra skyfri himmel, vindstille og pluss 6,5 grader har det vært en alldeles nydelig andre påskedag. Men med klarvær blir det også strålingsfrost nattestid selv om termometeret ikke viser minusgrader. Dermed fryser det på, og sola må først tine det som har frosset i løpet av natten før ytterligere tining av snø og tele kan begynne.

(10.04.2023)


Milde dager uten nattefrost har fått fart på snøsmeltingen. Så nå er det store snøfrie områder på innmarka. Men der det hadde føket sammen store skavler, vil det nok ta en god stund før snøen er borte. Det er imildertid lite tele i jorda, så om været fortsetter slik som dette, behøver det ikke å bli sen vår til tross for all snøen som har kommet siden jul.

(09.04.2023)


I dag var tjelden tilbake på fjæra her på Elgsnes på leting etter mat i sanden. Det er alltid trivelig å høre tjeldens karakterisitske "det-bit-det bit", for da kan man slå fast at det er vår. Tjelden er så heldig at den ikke behøver barmark for å finne mat, men med sørlige vinder og snøsmelting er det nok ikke lenge før også snøspurven, eller "snytitingen" som vi sier her nord, er innom på trekk.

(08.04.2023)


I formiddag passerte Havila Capella Elgsnes på sør. Dette var det første av Havilas kystruteskip som 12. desember 2021 ble satt inn i ruten mellom Bergen og Kirkenes. Havila Castor ble satt i trafikk 10. mai i fjor, og de to siste skipene, Havila Polaris og Havila Pollux, skal etter planen være klar for rutetrafikk i henholdsvis slutten av april og mai i år. Men med de utallige forsinkelsene som har rammet rederiet, er det ikke godt å si om denne tidsplanen holder.

(07.04.2023)


Endelig begynner våren å tine fram. Men foreløpig er det bare på de stedene der mesteparten av snøen føk bort under det siste uværet at det nå er barmark. Foreløpig har snøen tint av solskinn og plussgrader, og uten regn vil det ta lang tid å bli kvitt snøen. Men for i morgen har meteorologen lovet regn, så da vil nok snøsmeltingen skyte fart.

(06.04.2023)


Etter at det ble plussgrader både dag og natt, har det blitt fart på snøsmeltingen. Det var etterlengtet, for nå var man mektig lei av å frese opp gårdsveien som stadig føk igjen. Men som kjent har enhver herlighet sin besværlighet, for straks det begynte å bli barmark, var reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tilbake på innmarka hvor den tråkker rundt på bløte jorder og beiter på graset som har nok med å klare seg over en ustabil vinter.

(05.04.2023)


I dag er det endelig vår i luften, med snøsmelting og fugler som synger. Det er nok revirhevding og lokking etter make, og dermed et sikkert vårtegn. Nå er det vel heller ikke lenge til tjelden med sitt karakteristiske "det-bit-det-bit" dukker opp på sandfjæra. Når det skjer, vet vi definitivt at det er vår.

(04.04.2023)


Og så kom mildværet. I dag har det vært over fem plussgrader, og med regnvær i tillegg har snøen begynt å tine. I ettermiddag var det allerede barflekker på gårdsveiien, og siden meteorologene melder om fortsatt mildvær, blir det nok mindre snø å hanskes med framover.

(03.04.2023)


Palmesøndag har vært fin med nesten vindstille, temperaturer rundt frysepunktet og sol fra skyfri himmel. Men lavtrykk er på vei, og da blir det nok mer rufset vær igjen. Fordelen er at temperaturen stiger, og da blir snøen kram slik at den ikke fyker rundt og blokkerer veiene, hvis den da ikke gjør det i form av snøskred.

(02.04.2023)


Over hele Europa og Nord-Amerika er 1. april kjent for skikken med å narre april. På engelsk kalles dagen "All Fools' Day", eller alle narrers dag. Dette samsvarer godt med den norske skikken der den som blir narret denne dagen blir kalt aprilsnarr. Men sensibilitetshysteriet har gjort at media nå stort sett har sluttet med å narre april.

(01.04.2023)


Ja, det var nok påskeria som var på gang i går. I natt har det blåst friskt, så veien over Aunfjellet har vært stengt. Men kraftig sjøburd bringer tankene til en tid da all ferdsel gikk på havet, og man måtte ut i småbåt for å ekspedere grytlandsferga. I forhold til det er noen timers veistenging ubetydelig.

(31.03.2023)


Så var det altså meteorologene som fikk rett denne gangen. Eller kanskje er det påskeria som kommer litt tidlig i år? For den overstyrer jo alle andre værmerker.

(30.03.2023)


I kveld var det fine farger på skyene på nordvesthimmelen. "En rød kveld betyr en god morgen" heter det med et gammelt ord. Men meteorologene melder om uvær, så da får vi se i morgen hvordan været blir.

(29.03.2023)


Det gamle Feskenaustet nede på Raten ble så falleferdig at det ble revet på slutten av 1950-tallet. Brukbare materialer ble deretter benyttet til å bygge et mindre naust som fikk navnet Ratenaustet, og som fortsatt står der. Da så Skjåen ble revet en gang på 1970-tallet, ble tilbygget til høyre på bildet ført opp. Det er nå innredet som sløyerom for fisketuristene.

(28.03.2023)


Dykkerklubben fra Kiruna som skulle bo i gjestehuset fra i morgen, ombestemte seg. De syntes det ble for dyrt å betale 382 kroner per person og natt, og siden utleie av gjestehuset er næring og ikke veldedighet, ble det ikke noe av oppholdet. Normalt starter fisketurismen i april, men i år er det ingen bookinger av fisketurister før i mai.

(27.03.2023)


I dag har det vært rene påskestemningen med sol fra skyfri himmel. Og selv om nordøsten er sur, har sola nå kommet så høyt på himmelen at den varmer godt om man bare finner litt ly for vinden. Vi får nyte finværet mens det er her. For det er bare ei uke til palmesøndag, og da er det tid for påskeria.

(26.03.2023)


Uværet i går var intenst, men kortvarig. Det var likevel nok til å fyke igjen gårdsveien. De framherskende vindretningene her er nordvest og sørøst, og siden gårdsveien ligger på tvers av disse, skal det lite vind til før veien blir blokkert når det er mye løssnø slik som nå. Men i dag er det igjen finvær, og da var det ingen sak å ta opp veien med traktor og snøfreser.

(25.03.2023)


Vårherre har kledd sæ i høghalsa genser .
Og huva og votta. Nu måkke han sny.

(Fra Arvid Hanssens dikt "Feskaren og Vårherre".)

24.03.2023)


Endelig fikk vi en dag med sol fra skyfri himmel og lite vind. Egentlig var det ikke uventet med et værskifte nå siden det har vært nymåne. I så måte stemte de gamle værmerkene. Men utsagnet "mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill" som også er gammelt utsagn om marsværet, stemmer ikke helt. For i dag har temperaturen variert mellom 9,4 og 4,7 minusgrader.

(23.03.2023)


I går føk gårdsveien fullstendig igjen med skavler opp mot en meter, så det var en hel jobb å frese vekk all snøen. I natt blåste det igjen opp, og i dag morges var veien igjen sperret av snø. Men denne gangen var skavlene bare halvparten så høye, og da greier snøfreseren å svelge unna snøen. I dag har det vært mest godværsskyer på sørhimmelen, mens nordhimmelen har vært mørk av skyer med mye snø i. Heldigvis har det meste av snøbygene gått inn Toppsundet uten å legge turen innom Elgsnes.

(22.03.2023)


Skituristene som har bodd i gjestehuset, fikk seg noen fine fjellturer under oppholdet. Og reiselederen sa han vil komme tilbake med nye grupper. Da turistene dro tidlig i dag morges for å ta hurtigbåten til Tromsø, var det fortsatt fint vær. Men så kom landorøyen inn med rokk og fokk. Det er ihvertfall bra at værgudene holdt seg i skinnet til turistene hadde dratt!

(21.03.2023)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele jordkloden, og fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordliger halvkulen og minker på den sørlige. Tunge nedbørskyer på nordvesthimmelen i ettermiddag bidro imidlertid ikke akkurat til å framheve at vi går mot lysere tider. Men det blir vel vår i år også - før eller siden.

(20.03.2023)


Det var litt solskinn i formiddag, men det meste av dagen har vært grå. Fordelen er at det ikke blir så kaldt, så i dag har temperaturen svingt rundt frysepunktet. Helst skulle temperaturen ha blitt så høy at snøen ble kram, for da setter den seg og fyker ikke rundt og blokkerer veiene.

(19.03.2023)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet er tatt i bruk til middager og andre sammenkomster. Det er satt inn terrassevarmere og en vedovn, men skikkelig varmt blir det ikke vinterstid. Så nå er det en stund siden det har vært arrangementer i naustet. Men forhåpentligvis blir det snart vår, og da er det flere som ønsker å leie. Bygget til høyre er et toalett av høy standard til bruk i forbindelse med aktivitet i naustet.

(18.03.2023)


Gårdsveien fyker lett igjen nedenfor våningshuset på Storbakkan. Det blir derfor mye snø som må freses bort. Fordi det stort sett har vært nordavind, må snøen freses oppover. Men siden det også er en vei som må holdes åpen inn til huset på bildet, er snødungen mellom de to veiene blitt uvanlig høy.

(17.03.2023)


I dag har kovelingene stort sett holdt seg ute i Andfjorden. Forhåpentligvis fortsetter det slik, og det er også å håpe at det blir lite vind fram til vi får mildvær slik at snøen slutter å fyke rundt og blokkere gårdsveien på et blunk. For nå er det nok snø, også for skituristene som skal bo i gjestehuset fra i morgen.

(16.03.2023)


Vinden fra nordøst har fortsatt, og selv om den ikke er veldig sterk, er det mye sjøburd. Det kan bare bety at det over tid har vært mye mer vind ute i havet, og at det er havbåra som kommer inn til kysten. Bildet er tatt fra låvebrua på Ratefjøsen. Etter at det ble bygd ny låvebru sist høst, kan man nå gå ut på den uten risiko for å falle ned.

(15.03.2023)


Så var det igjen slutt på solskinnet. Overskyet og kald vind fra nordøst gjør det skikkelig surt å være ute. Heldigvis kom ikke bygeskyene inn hit, men har holdt seg i havet utenfor Andøya. Bygningen til venstre i bildet ble bygd av han Gammel-Bertel i første halvdel av 1800-tallet og var våningshus på bnr. 3. Den siste som bodde fast der var Andrea Hartvigsen. Hun døde i 1970, Huset er nå mye forfalt.

(14.03.2023)


Nok en fin dag med sol fra skyfri himmel. Nå er det over 11 timer fra soloppgang til solnedgang, og selv om fjellene gjør at sola ikke er synlig like lenge, er det likevel solskinn fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Bildet ble tatt ved 16-tiden i dag, og da var sola fortsatt et godt stykke fra horisonten.

(13.03.2023)


Dagen kalles gregorsmesse, og var i katolsk tid en viktig kirkehøytid til minne om pave Gregor den store (590 - 604). Men det er nok andre grunner til at navnet på dagen har holdt seg helt opp mot vår tid. For det var en gjengs oppfatning at nå var det vårjevndøgn. Dagen var også viktig som merkedag for sommerværet, og rimet "Gregesmess tøy er bedre enn 10 lass høy" viser at mildvær denne dagen lovet godt for høyavlingen til sommeren. (Tøy = tøvær.)

(12.03.2023)


Før soloppgang i dag morges var nordhimmelen rød. Gammel visdom sier at en rød kveldshimmel varsler fint vær neste dag, mens en rød morgenhimmel varsler uvær. Noe skikkelig uvær ble det ikke, men kuling og mer snø gjør at det skal lite til før veiene fyker igjen. Og det kan være ille nok.

(11.03.2023)


Dagen startet med sol og finvær, men så kom en koveling inn fra havet. Deretter klarnet det opp igjen, og da dagens bilde ble tatt ved halvtotiden i ettermiddag, var det rene påskeværet. Men kovbaken lå og lurte ute i havet, så etter hvert var snøværet tilbake. Det man kan håpe på nå, er at temperaturen stiger nok til at snøen blir kram og slutter å fyke rundt og blokkere gårdsveien kort tid etter at den er frest opp.

(10.03.2023)


Dagen kalles De 40 ridderne og var en kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som ble pint og drept i Armenia i keiser Licinius sin regjeringstid (308 -324). Over hele landet heter det at slik været er denne dagen, skal det forbli de neste 40 dagene. Om det stemmer, er det bare å forberede seg på en sen vår.

(09.03.2023)


Kald polarluft kommer ned fra nordøst, og i natt var det hele 11 minusgrader, noe som er svært uvanlig her ute i havgapet. Fnværet fra i går fortsatte i dag til langt utpå ettermiddagen, men da skyet det til. Dermed blir det nok ikke fullt så kaldt, selv om vi nå kan vente mer snø.

(08.03.2023)


Endelig en dag med flott vintervær. Det er første dagen i vinter med snødekt landskap i kombinasjon med sol fra skyfri himmel fra soloppgang til solnedgang. Det er slikt vintervær man drømmer om, men meteorologene melder om kuling og snø igjen i morgen.

(07.03.2023)


I formiddag var det en forrykende kuling fra nordnordøst. Dette er den vindsorten som fiskerne var mest redd for i gammel tid. Vinden skapes av små, intense polare lavtrykk som meteorologene selv i dag har problemer med å varsle. Denne vinden ble kalt landnorøy, og heter så den dag i dag. Slik vind er heldigvis ikke langvarig, så i ettermiddag var det igjen lite vind og flatt hav.

(06.03.2023)


I dag har det vært solskinn lenge, og da kom det folk hit ut for å gå på sandfjæra. Det er forståelig at unger liker å leke i sanden, men at voksne tar med liggeunderlag for å ligge på fjæra, er vanskeligere å forstå. Vel nok var antrtekket tilpasset årstiden, men det virket likevel pussig. Noen og enhver kan være lei av vinteren, men uten at det får slike utslag.

(05.03.2023)


Været har bedret seg betraktelig, og i dag var det til og med tilløp til solskinn. For selv om sola nå er kommet så høyt på himmelen at den kan skinne her på Elgsnes fra tidlig på formiddagen til langt ut på ettermiddagen, har været vært slik at det er lite vi har sett av sola til nå i år. Bildet ble tatt etter solnedgang og viser en gyllen vesthimmel.

(04.03.2023)


I dag har det vært snøvær og vind. Men siden temperaturen etter hvert steg til over frysepunktet, dempet dette snøfokket noe. Mot kvelden spaknet også vinden nok til at det var vits i å brøyte gårdsveien. Denne veien ligger på tvers av de vanligste vindretningene, så når det fyker som verst, tar det bare minutter før alle spor etter brøyting er visket ut. Derfor blir det ikke brøytet under uvær vinterstid om det ikke er absolutt nødvendig.

(03.03.2023)


Regnet gikk over til sludd i går kveld, og senere til snø. Så i dag morges hadde landskapet enda en gang skiftet til vinterdrakt. Og skal man tro meteorologene, skal det komme mye mer snø. Det er da det rinner en i hu at de gamle pleide å si at "mars e en snymåne".

(02.03.2023)


Mars regnes som første vårmåneden, men tradisjonelt har det vært full vinter i hele mars her nord. I år starter måneden med barmark og over fem plussgrader, så det ligner mer på vår enn hva man er vant med. I februar kom det mye nedbør, både som snø og regn, og alt smeltevannet har vasket bort mye grus fra gårdsveien. Derfor er veien nå ujevn med steiner som stikker opp.

(01.03.2023)


Bildet er tatt fra moloen nede i havna i Bryggestøa. Selv om havna er godt skjermet for vind og bølger fra nordvest, kommer dønningene under og i etterkant av uvær inn i havna. Det får flytebrygga til å rykke ganske hardt i fortøyningen. I fjor røk en kjetting som er beregnet for ti tonns belastning, og selv de kraftige boltene som kjettingene er festet til er bøyd. Så det må nok henges tyngre lodd på kjettingene for å minske flytebryggas bevegelser.

(28.02.2023)


På uværsdager som i dag pleide de gamle å si: "Han e malesjørsk i dag." Et merkelig ord, men trolig er det en forvansking av det franske ordet malicieux som betyr rampete, for eksempel "une enfant malicieuse", eller "en trojllunge" som vi ville ha sagt på nordnorsk. Så da betyr utsagnet ovenfor: "Han e trojllåt i dag". Og det gir jo mening når man ser på bildet.

(27.02.2023)


Igjen er det plussgrader og regn, og dermed tiner snøen enda en gang. Det er ikke unvanlig med mildværsperioder vinterstid, men denne vinteren har ikke snøen fått ligge lenge om gangen. Barndommens snøvintre er forlengst historie, men nå ser det ut til at spådommene om varmere, villere og våtere klima er i ferd med å bli virkelighet.

(26.02.2023)


Fra i går kveld har det vært kraftig sjøburd, og når havbåra slår mot sandfjæra virvles det opp silt- og leirepartikler fra fjæra. Disse svever i vannmassene og gjør at det meste av Vågen blir melkehvit. Men utenfor går strømmen stri, så derfor blir det et skarpt skille mot havet utenfor Vågen.

(25.02.2023)


Igjen er landskapet hvitt, og snøbygene står i kø ute i Andfjorden. Da bildet ble tatt, var en snøbyge på vei inn Toppsundet. Ifølge langtidsvarslet skal det være urolig vær i tiden framover, med vind og snø først, og siden vind og regn. Selv om det er fint med snødekt landskap, gjør kombinasjonen av snø og vind at veiene fyker igjen. Så da er det i grunnen greit at nedbøren kommer som regn i stedet.

(24.02.2023)


Etter at det har vært barmark i halvannen uke nå, kom nedbøren i dag som snø. Og i kveld var det igjen vinterlandskap. Det er imidlertid fortsatt plussgrader, så når vinden igjen snur på sørvest, kommer trolig nedbøren igjen som regn. Men det kan fortsatt komme en god del snø, for "mars e en snymåne" ifølge et gammelt utsagn.

(23.02.2023)


Dagen kalles Peder stol etter den latinske betegnelsen Petrus Cathedratus, og blir i den katolske kirken feiret til minne om at apostelen Peter ble overhode i kirken. Et mer folkelig navn på dagen er Per varmestein. Dette skyldes tradisjonen om at Sankt Peter kastet varme steiner i vannet den dagen for at telen skulle begynne å tine, og at vann og sjø ikke lenger skulle fryse til.

(22.02.2023)


En gang i tiden var det sjarker og fiskeskøyter som tøffet forbi Elgsnes. Den tiden er definitivt forbi, for i dag er det knapt nok en fiskebåt å se på fjorden. Nå er det i stedet oppdrettsbåter som stadig suser forbi Elgsnesodden, og de har nok mye mer enn en 10 hestekreftes Sabb som framdriftsmiddel.

(21.02.2023)


Det har ikke vært mange solgløtt siden sola igjen kunne skinne her på Elgsnes for vel tre uker siden. Men i formiddag var det solskinn fra nesten skyfri himmel. I ettermiddag var det mer skyer på himmelen, så sola var litt til og fra. Og en sur nordøstlig vind gjorde at solskinnet ikke varmet nevneverdig i dag.

(20.02.2023)


Nå er det nymåne, så da går tidevannet nesten opp til steinbarrieren som er lagt langs stranda for å beskytte jordene innenfor mot tungalda som slår mot strendene under og etter uvær. I dag har det vært så og si vindstille, men fortsatt er havet urolig etter uværet som har vært.

(19.02.2023)


I dag fikk vi tettet åpningen etter den naustdøra som stormen ødela forrige helg. Så dermed er det ikke lenger fare for at taket blåser av om det kommer en ny storm før det blir vår og roligere vær. Foreløpig er bordene skrudd fast, men på en finværsdag utpå våren eller til sommeren blir det nok to nye naustdører. Og da er det mer enn dørene som trenger et strøk maling.

(18.02.2023)


Det er ikke helt uvanlig med en mildværsperiode i februar, men i år har mildværet vart lenger, og temperaturen vært høyere enn det som så langt har vært vanlig. Man kan selvsagt diskutere hva som er klimaendring og hva som er naturlige variasjoner, men vi er åpenbart inne i en trend med kortere og mildere vintre.

(17.02.2023)


For en tid siden var en person fra Hålogaland Kraft Nett her og påviste at det var overledning til jord i fjøset. Det viste seg å være overspenningsvernet som var utløst på en av fasene. I dag var så en elektriker her fra elektrikerfirmaet som før het Arne H. Johansen, og som nå har fått et fancy navn som man verken kan huske, uttale eller skrive. Uansett ble overspenningsvernet skiftet, så da er forhåpentligvis alt i orden.

(16.02.2023)


Det er 18 dager siden sola skulle ha vært tilbake her på Elgsnes. Med unntak av et lite solgløtt nede i Vester-Raten 3. januar, har det imidlertid vært overskyet. Men i dag var det solskinn både på formiddagen og ettermiddagen. Fortsatt går sola i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen, men nå er det bare en uke igjen til sola "kliv Elgen".

(15.02.2023)


Siden midten av desember har vi hatt relativt stabilt snødekke på jordene, noe som har bidratt til at reinen har holdt seg i utmarka der den skal være. Men nå som snøen og isen har tint vekk og grastorva er blitt bløt, kom den første reinen ned på innmarka der den har tråkket rundt og beitet. Det er å håpe at den er en einstøing og ikke en fortropp.

(14.02.2023)


Stormen sist onsdag gjorde skade, og i går stod dørene i Ratenaustet for tur. Vel nok var dørene modne for utskifting, men arbeidet var tenkt utført en godværsdag utpå våren eller til sommeren. Den ene døra er knust til pinneved, så åpningen må tettes, om ikke annet så midlertidig.

(13.02.2023)


Det ble kraftig vind i dag også, men denne gangen kom vinden fra vest. Da er det ikke fallvind her på Elgsnes, selv om vestavinden kommer i søyer og kan gjøre skade om den når orkans styrke. Men så sterk var ikke vinden i dag, selv om den ristet godt i husene da det stod på som verst.

(12.02.2023)


Det var ikke bare melkerampen som fikk gjennomgå under stormen på onsdag. Barndommens lekestue i hagen på Storbakkan ble også filleristet. Og nå meldes det igjen om kraftig vind, så da spørs det om det er noe igjen av lekestua når været igjen roer seg.

(11.02.2023)


Varmfronten tidligere i uka er byttet ut med en kaldfront, og da gikk selvfølgelig nedbøren over fra regn til snø. Bildet ble tatt i formiddag under et el-løye, men kovbaken ute i Andfjorden bærer bud om at mer snø er på vei. Med bygene følger vind og bakkefokk, så med folk i gjestehuset blir det mye brøyting av gårdsveien.

(10.02.2023)


Stormen i går ble langvarig, men heldigvis ble det bare mindre skader på noen gamle uthus. Men melkerampen borte ved hovedveien gikk det verre med. Der blåste hele taket av, og resten av konstruksjonen ble vindskjev. Melkerampen ble satt opp da Harstad Oppland Rutebil opprettet kombinert person- og godsrute etter at vi fikk veiforbindelse i 1974. Fra rundt 1980 ble melka hentet med tankbil, så etter det har melkerampen bare vært et minne fra en forgangen tid.

(09.02.2023)


Når vinden kommer fra sørsørvest, blir det fallvind her på Elgsnes. Denne vindsorten kalles utsønning med sør, og var før mest vanlig sommerstid. Da kunne tullvinden plukke høyet ut av hesjene og ta det med til himmels. Nå har vi ikke bare slik vind midt på vinteren, men vinden har både vært uvanlig sterk og langvarig fra samme retning.

(08.02.2023)


Vinden, regnet og plussgradene har fortsatt som i går, så nå er det lite snø igjen på jordene. Også isen har begynt å tine, og med værmelding om samme været i flere dager til, vil forhåpentligvis også det meste av isdekket på enga bli borte. Men om mildværet blir så langvarig at graset går ut av vinterdvalen, kan også det forårsake overvintringsskader.

(07.02.2023)


Sørvestkuling, regn og opp til 7,7 plussgrader i dag har fått fart på snøsmeltingen. Så før det ble mørkt i ettermiddag hadde mye av snøen tint bort. Også tidligere i vinter har det vært skiftende vær med plussgrader og minusgrader om hverandre. Derfor er det mye is på jordene. Det er å håpe at det enten blir et stabilt snødekke eller at isen tiner bort før sola lager drivhus for soppen under isen. Hvis ikke kan det bli mye overvintringsskade på enga.

(06.02.2023)


Og så kom det varslede regnet. Bildet ble tatt i formiddag ved halvtitiden idet hurtigruten MS Nordkapp var på vei over Andfjorden på sør. På grunn av regnet er både hurtigruten og fjellene på Andøya i bakgrunnen ganske utydelige. Nede til venstre i bildet ses Ringskjæret ytterst i Vester-Raten.

(05.02.2023)


Etter et par dager med klarvær og minusgrader skyet det igjen over, og temperaturen steg fra fem minusgrader sist natt til to plussgrader i dag. Og nå skal det visstnok også bli sørvestlig kuling og regn. Så da blir det vel nødvendig å ta på de piggede skogsstøvlene for å kunne gå trygt på glarhålka på gårdsveien.

(04.02.2023)


I dag har det vært skyfri himmel, så dermed ble det solskinn nede i Vester-Raten nå i ettermiddag. Om et par dager skinner sola på låvebrua oppe på Storbakkan, og fra da av blir det stadig mer solskinn både på formiddagen og ettermiddagen helt fram til Peder stol da sola "kliv Elgen", slik man pleide å uttrykke det. Omsatt til nåtidsspråk betyr det at fra 22. februar går ikke sola lenger i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen.

(03.02.2023)


Kyndesmesse er en viktig katolsk høytidsdag, men i det gamle bondesamfunnet var dagen viktig av en annen grunn. Nå var halve innefôringsperioden unnagjort, og om man hadde halvparten av vinterfôret i behold, ville det ikke bli bunød til våren. Kyndelsmesse var også merkedag for sommerværet, for var det mildvær denne dagen, ville det bli en dårlig sommer og liten grasvekst. Godt da at temperaturen har holdt seg under null i hele dag.

(02.02.2023)


I dag lå det an til at sola skulle skinne her på Elgsnes. Foreløpig er det bare tidlig på ettermiddagen at den skinner, men før den tid hadde det samlet seg skyer lavt på sørvesthimmelen. Så noe solskinn å snakke om ble det heller ikke i dag.

(01.02.2023)


I formiddag passerte MS Vågsund Elgsnes på vei med fiskefôr til oppdrettsanlegget på Hestenvika. Da hadde båten siden den forlot fiskefôrfabrikke på Myre vært innom to oppdrettsanlegg i Gavlfjorden, tre anlegg i Gullesfjorden og anlegget i Selvika. Fra oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika gikk turen videre til lokaliteten på Bogen.

(31.01.2023)


I formiddag lå Grytlandsfjellene badet i sol, men her på Elgsnes må vi foreløpig nøye oss med avglansen fra solskinnet på andre siden av Toppsundet. Vel nok skulle vi hatt bra med solskinn nede i Vester-Raten nå i ettermiddag, men før den tid hadde det igjen skyet over.

(30.01.2023)


I går kom det en god del snø, men siden snøen var våt, ble det ikke bakkefokk. Derfor var gårdsveien kjørbar. Men nå var det varslet om minusgrader, så derfor måtte gårdsvien brøytes før sørpe og hjulspor frøs til. Ulempen er at veien blir farlig glatt, ihvertfall om man er gående.

(29.01.2023)


28. januar er første soldagen her på Elgsnes. Med tett skydekke og kraftige snøbyger ble det imidlertid ikke mulig å hilse sola velkommen tilbake etter et par måneders fravær. Men nå vet vi ihvertfall at sola er bak skyene et sted, og bare det blir klarvær kommer den til syne. Og "på Peder stol kliv sola Elgen", sa de gamle. Fra da av skinner sola lenge her på Elgsnes. (Peder stol er 22. februar).

(28.01.2023)


Sandfjæra her på Elgsnes er et populært utfartssted sommerstid, og selv på denne tiden av året kan det være noen få mennesker på fjæra når været er fint. Når det ikke er folk her, kommer ofte en flokk silender inn på Vågen og går i land på fjæra. Men i dag er det kraftig vestlig vind og regn, så da har ingen av de nevnte skapningene dukket opp.

(27.01.2023)


Dagens bilde er tatt fra Vester-Raten over mot Raten på andre siden av Vågen. I forgrunnen ses Kveitskjæret der man i gammel tid dro opp storkveita for ikke å få den tilsmusset på sandfjæra. Fordi Kveitskjæret ligger et godt stykke ut fra strandlinja, kunne man legge spissa for røkkedregg der uten å risikere at båten drev i land. Men med flo sjø kom man seg ikke ut til skjæret, så derfor er det bygd ei steinfylling ut dit.

(26.01.2023)


I ettermiddag passerte kystvaktskipet Farm Elgsnes underveis fra Tromsø til hjemmehavna på Sortland. Dette er ett av fem fartøyer i indre kystvakt som stort sett opererer innaskjærs. Ytre kystvakt disponerer ti større havgående fartøyer, hvorav fire er helikopterbærende. Men på grunn av flausen med NH90-helikoptrene har ikke kystvakten hatt noen skikkelig helikopterkapasitet etter at Lynx-helikoptrene ble faset ut i 2010.

(25.01.2023)


I kveld var en gjeng fra Aker BP her for å spise middag i gjestehuset nede på Raten. Mens kokkene fra Refsnes matglede gjorde klar middagen, fikk gjestene en kort innføring i gårdshistorien gjennom 10.000 år. Siden gjestehuset akkurat i år har 300-årsjubileum, ble gjestene deretter vist rundt i huset før de kunne sette seg til bords og nyte en gourmetmiddag.

(24.01.2023)


I dag har det vært sørvestlig kuling med storm i kastene. Bølgene var imidlertid ikke så store som når vinden er på nordligkanten og tungalda kommer inn fra havet. Vinden og regnet gjorde det likevel utrivelig å være utendørs.

(23.01.2023)


Det har vært mildvær noen dager nå, og i dag nådde temperaturen seks plussgrader. Meteorologene har spådd kraftig vind, selv om det bare var liten kuling da bildet ble tatt midt på dagen. Men utover mot kvelden økte vinden på fra sørsørvest, eller utsønning med sør som vi kaller denne vindsorten. For denne vindretningen fører til fallvind her på Elgsnes med kraftige vindkast.

(22.01.2023)


I ettermiddag passerte bilferga MF Aure Elgsnes underveis fra Kvæfjord til Harstad. Man skulle kanskje tro at den gikk i sambandet Refsnes - Flesnes og var på vei for verkstedopphold. Men skuta er 58 år gammel, og selv om det er mye gammelt materiell på fergesambandene her nord, kan det umulig være så ille. En sjekk på Marine Traffic viste at ferga kom fra Gårasjyen der det foregår utbygging av industrikai. Så det er nok en entreprenør som bruker ei utrangert bilferge til eget formål.

(21.01.2023)


Dagen kalles brøremesse, men har i kirkekalenderen navnet Fabian og Sebastian. I folketradisjonen ble de oppfattet som brødre, selv om de ikke var det. Begge led imidlertid martyrdøden. Primstavmerket var gjerne ei øks, noe som ble tolket som en påminnelse at det nå var på tide å hogge emneved før sevja begynte å stige opp i trestammene.

(20.01.2023)


I 2021 var det for første gang skrogskade på en av turistfiskebåtene. Den skaden ble reparert i mars i fjor. Etter at båtene var tatt opp i høst ble det klart at det var en ny skade på en av de andre båtene. Så i dag var en mann fra Imtas i Harstad her og reparerte også denne skaden. Service på motorene ble tatt i november, så nå er det bare bunnsmurning som mangler før båtene kan sjøsettes i april.

(19.01.2023)


I dag var en mann fra Hålogaland kraft her for å lete etter jordfeil. Før måtte man koble ut område for område for å finne feilen, men nå kan folk sitte på kontoret og finne hvilken transformatorkrets det er feil i. Men derfra må man ut for å måle seg fram til feilen. Han som var her, fant ut at det er jordfeil i fjøset her på gården. Så da må elektriker bestilles for å få rettet feilen. Enda godt at det ikke lenger er husdyr i fjøset.

(18.01.2023)


I dag var det klart på sørhimmelen, så det var håp om solgull på fjellene. Men det var skyer langs horisonten, så solskinn ble det ikke i dag heller. Da får man ta til takke med det gylne skjæret på sørhimmelen i stedet. Og nå er det bare 11 dager til det første solgløttet her på Elgsnes, om det er klarvær da.

(17.01.2023)


Fjøset til venstre er fra 1894 og var i bruk helt til 1982 da fjøset til høyre ble tatt i bruk. Dette fjøset var i bruk til melkeproduksjonen ble avviklet før jul i 2019. Da hadde alle de andre gårdsbrukene rundt Ytter-Toppsundet forlengst sluttet med melkeproduksjon.

(16.01.2023)


I dag har det vært oppholdsvær, noe den snøfrie sandfjæra bærer bud om. Det har også vært lite vind, og temperaturen som i morges var 4,4 minusgrader har steget utover dagen til 0 grader nå i kveld. Værstasjonen melder om uvær, men siden både aneroidbarometeret og yr.no venter finvær, er det nok den amerikanske værstasjonen som tar feil.

(15.01.2023)


I fjor vinter fant harene ut at det var god mat i rundballene bare de gnager hull på plasten. Og nå har de fått avkom som også er lært opp til å ødelegge rundballer. Haren var ikke noe problem så lenge vi hadde nok rev her, men nå er det knapt et revespor å se. Om dette skyldes reveskabb eller intensiv revejakt er usikkert. Men nå er det ihvertfall alt for lite rev i forhold til harebestanden.

(14.01.2023)


13. januar kalles tjuendedagen og regnes som gammelt nyttår. Dette er overensstemmende med at 6. januar er gammel jul. Nå er jula definitivt over, og er ikke juletreet kastet ut før, bør det skje nå. Før i tiden pleide man til og med å jage jula ut med soplimer. For nå var det slutt på slaraffenlivet.

(13.01.2023)


12. januar er midt mellom vinternettene 14. oktober og sommermål 14. april. Dagen kalles derfor midvinter eller midvett. Dagen er ikke knyttet til kirketradisjonen, men ble feiret i førkristen tid. Juleblotet startet med hokunótt som var midvinternatta. Nå var halve vinteren unnagjort, så da mente man at bjørnen snudde seg i hiet for å sove videre på andre siden.

(12.01.2023)


Da er mørketiden over, selv om det fortsatt er 17 dager til det første solgløttet her på Elgsnes. Det man kunne håpe på var sol på toppen av Grytlandsfjellene. Men som så ofte før er det gråvær på denne tiden. Uansett er sola bak skyene, og snart vil nok fjellene igjen bli forgyllet av solgull.

(11.01.2023)


Mens det stadig meldes om værkatastrofer av mange slag i Sør-Norge, har vi upåkalgelige værforhold her nord, med temperatur rundt frysepunktet, lite vind og ingen nedbør. Dagene blir også stadig lengre, og snart er sola tilbake.

(10.01.2023)


Nede i havna i Bryggestøa var det satt opp et tak av armert plastfolie over sløyeplassen for å beskytte mot regn. Plasten var så vindslitt at den skulle skiftes uansett. Men før den ble skåret ned greide mye snø og sterk vind å rive hele reisverket. Så til våren blir det litt mer arbeid enn planlagt med å få opp regnskyddet igjen.

(09.01.2023)


Normangården nede på Raten har en historie tilbake til 1723, så i år er det 300-årsjubileum. Men handelssted har det vært her enda lenger. En Hans Andersen "tog 1660 Borgerskab i Trondhjem som Udligger paa det gamle Leie Elsnes, som han nylig haver avkjøbt Sivert Borch." Så om handelsstedet var gammelt alt i 1660, er det ikke usannsynlig at bygdebokforfatteren Trygve Lysaker hadde rett i teorien om at Aslak Engelbrektsson drev handelen sin herfra på 1500-tallet. Aslak var bror av Norges siste erkebiskop og nest rikeste mann nord for Bergen.

(08.01.2023)


Dagens bilde ble tatt litt før klokken 10 i formiddag mens månen stod stor og rund over Andøya, hurtigruten MS Richard With var på vei over Andfjorden underveis fra Harstad til Risøyhamn og oppdrettsbåten Star returnerte til basen i Kasfjord.

(07.01.2023)


År 1700 bestemte danskekongen at Danmark/Norge skulle gå over fra juliansk til gregoriansk kalender. Jula ble dermed flyttet, og det ble et rom mellom ny og gammel jul, det som fortsatt kalles romjula. Gammel jul havnet på 6. januar og ble kalt trettendagen eller hellige tre kongers dag. Romjula ble regnet som halvhellig, og bare nødtørftig arbeid skulle gjøres da. Etter trettendagen ble rokk og vev igjen tatt fram, mens karfolkene begynte å klargjøre båt og bruk til lofotfisket.

(06.01.2023)


Månen stod gul og rund over Grøtaaksla i formiddag. Og nordhimmelen hadde den gammelrosa fargen som er så typisk for mørketiden. Men sørhimmelen har nå et gyllent skjær ved middagstider og bærer bud om at det går mot lysere tider.

(05.01.2023)


Etter en lang periode med overskyet vær var det nesten ikke skyer på himmelen da det lysnet i dag. Og straks ble mørketiden mindre trykkende. Nå er det bare en uke igjen til mørketiden i teorien er over, selv om det fortsatt er tre og en halv uke til vi kan se sola her på Elgsnes. Men lenge før det skinner sola på Grytlandsfjellene.

(04.01.2023)


Da hurtigruten MS Nordkapp passerte Elgsnes på sør ved halvtitiden i formiddag, var det fortsatt ikke skikkelig lyst. Og med kraftig zoom for å ta bildet til høyre, ble det lengre lukkertid enn i fullt dagslys. Å holde kameraet støtt er en ting, men i tillegg beveger hurtigruten seg. Da er det bare fullformatkamera som duger.

(03.01.2023)


Det er 12 dager siden solsnu, men i dag dekker tunge og mørke regnskyer himmelen, så dette er trolig den mørkeste dagen, uaktet at kalenderen sier noe annet. Men om 26 dager er sola tilbake her på Elgsnes såfremt skydekket ikke er like kompakt som i dag.

(02.01.2023)


Godt nytt år!
(01.01.2023)

2022 går over i historien som enda et rart år. Vi var ikke ferdig med koronapandemien før vi igjen hadde en storkrig i Europa som følge av Russlands overfall på nabolandet Ukraina. Heller ikke været var slik det pleier dette året med en våt sommer og en fantastisk fin høst. Mot slutten av året har lavtrykkene stått i kø og skapt et vær som tidligere pleide å komme i november.

(31.12.2022)


I dag har det blåst friskt fra sør. Men da ligger Vågen i le, så der var det bare litt sjørokk. Men utenfor var det både vind og bårer. Særlig ille var det på Toppsund-siden der denne vindsorten får godt tak. Oppdrettsbåten fra stasjonen i Kasfjord var i formiddag på vei til anlegget på Hestenvika, men utenfor Rateneset måtte den gjøre vendereis på grunn av værforholdene.

(30.12.2022)


MS Borgenfjord passerte Elgsnes ved 13.30-tiden i ettermiddag. Båten hadde vært innom oppdrettsanleggene både på Bogen og utenfor Hestenvika i går før den gikk videre til tre anlegg i Gullesfjorden. Det pussige er at båten både har vært tilbake i Toppsundet og gått et par runder rundt Gapøya før den igjen passerte Elgsnes underveis til oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika før den fortsatte til Harstad.

(29.12.2022)


Fjerde juledag kalles barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skal Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger", stod det i bladet Norden i 1867. Det var også tradisjon for at man i det kommende året ikke måtte gjøre noe viktig arbeid på den ukedagen fjerde juledag falt på.

(28.12.2022)


Da er handelsgjødsla for 2023-sesongen kommet i hus. Folk klager på prisstigningen på mat, men det er bare småtterier i forhold til prisstigningen på innsatsfaktorer i jordbruket. Særlig har gjødselprisen tatt av siste året. Russland har tradisjonelt vært en viktig leverandør av fosfor og kalium, og har også levert gass til produksjon av nitrogengjødsel. Så krigen i Ukraina gir mange utslag.

(27.12.2022)


Andre juledag kalles staffansdagen, og er i kirkekalenderen viet martyren Stefanus som ble steinet i Jerusalem. Minnedagen ble innført rundt år 380 for å øke prestisjen til første juledag som var innført som helligdag like før.

(26.12.2022)


God jul!
(25.12.2022)

I den første kirka her på Elgsnes ble jula ringt inn en hel time. Den gang ble det ikke brukt hørselvern, så klokkeklangen satt i ørene til ringeren minst et døgn etterpå. I dag virker kirka ganske nedsnødd, bare et par utelys vitner om at strømmen fortsatt står på.

(24.12.2022)


23. desember kalles tollesmessdagen og er en minnedag for den islandske biskopen Þórlákr Helgi Þórhalsson som ble gjort til helgen av Alltinget på Island i 1198. Utenfor Island ble han bare dyrket på Vestlandet og i Nord-Norge. Et gammelt værmerke er at om det er uvær på tollesmessdagen, vil det vare til kyndelsmesse (2. februar). Bildet ble tatt i ettermiddag før vinden økte på.

(23.12.2022)


I ettermiddag var det åpning i skydekket på sørvesthimmelen, og mer skulle det ikke til for å skape mer liv i bildet, med større kontrast og flere fargesjatteringer enn i gårdagens foto med helt flatt lys. Bildet er tatt nede i Gården over mot Raten på østsiden av Vågen. Helt i bakgrunnen skimtes bygda Dale på Grytøya.

(22.12.2022)


Årets mørkeste dag ble ekstra dunkel som følge av det mørke skydekket. En utbredt forestilling knyttet til solsnu var at alt fast ble løst i det øyeblikket sola snudde. Dyr som stod fast i fjellet, skulle da komme løs, og hornene på husdyrene skulle også være løse idet sola snudde. Nå ventet man også et værskifte kalt kakelinna.

(21.12.2022)


Etter flere dager med gråvær klarnet det opp i natt, og dermed ble nordlyset som danset på himmelen, synlig. Men som så ofte før var nordlyset flottest før man hadde fått rigget seg til med stativ, kamera og snorutløser. Uansett ble det noen brukbare nordlysbilder også denne gangen.

(20.12.2022)


I dag har det vært lite vind, og temperaturen nådde 2,4 plussgrader midt på dagen. Det falt litt snø på formiddagen, men det meste av snøbygene holdt seg ute i havet, jfr. bygeskyene på bildet. Nå er det bare å håpe på at det blir skikkelig mildvær slik at snøen får satt seg før det igjen blåser opp.

(19.12.2022)


Uværet er over for denne gangen, men fortsatt er det snø på le-siden av Normangården nede på Raten. Neste år er bygningen 300 år gammel, så den har nok vært ute for verre uvær før.

(18.12.2022)


Nå som snøen har kommet, er det greit å ha en traktor med snøfreser i nærheten og ikke oppe ved fjøset på Storbakkan. For nå er det allerede brøytekanter, og da skal det ikke mye bakkefokk til før det fylles opp med snø på veien. I gamle dager tok man på seg lugger når man skulle grynne i dypsnøen, og da holdt man seg både varm og tørr på føttene. Men med gummistøvler kommer det lett snø ned i støvlene, og man blir kald og våt. Så da er det bedre å sitte i traktoren og frese vekk snøen.

(17.12.2022)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(16.12.2022)


Etter en lang periode med fint vær, står nå de polare lavtrykkene i kø utenfor kysten her. I natt var det kraftig vind, og selv om vinden avtok fram mot middagstid, roet ikke havet seg. For havbåra, eller tungalda som den også kalles, viser at det har vært enda mer vindfullt ute på det åpne havet.

(15.12.2022)


Stoppekranen i fjøset tettet ikke skikkelig, og siden stoppekranene har en annen utforming i dag enn da rørsystemet ble montert i 1982, ble det mye ombygging for å få på plass en stoppekran med kuleventil, noe som er en mye bedre løsning enn de gamle slusekranene. I dag var rørleggeren her, og med skikkelig verktøy og massevis av deler, gikk arbeidet relativt greit.

(14.12.2022)


Dagen kalles lussimesse eller lussinatt og er en kirkehøytid til minne om den hellige Lucia fra Syrkakus. Selv om dette er en katolsk høytid, blir den også markert i den protestantisk norske kirka. I gammel tid regnet man lussinatt som vintersolverv, og i bondepraktikaen heter det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." I dag var det merkbart mindre lys enn dagene før, men det skyldes nok heller at det nå var overskyet vær.

(13.12.2022)


Dagens bilde er tatt fra den kommunale veien mot bebyggelsen på Storbakkan. Huset til høyre i bildet var bårstue på handelsstedet på Raten, og var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve eiendommen under konkursen i 1881. Huset er fortsatt bebodd. Det gamle fjøset til venstre for våningshuset er fra 1894 og var i bruk til 1982 da fjøset til venstre i bildet ble tatt i bruk. Dette fjøset var i bruk til og med 2019 da melkeproduksjonen opphørte.

(12.12.2022)


Sist vinter ble det brekkasje på en av de 10-tonns kjettingene som holder flytebrygga på plass. Da ble det skiftet til 20-tonns kjettinger på den siden der landgangen er. I dag la vi inn en ekstra 20-tonns kjetting også på den siden som er nærmest i bildet til høyre. Planen er å støpe store lodd som skal belaste nye og sterke kjettinger slik at flytebrygga ikke rykker like mye i fortøyningene.

(11.12.2022)


Det er fortsatt bagatellmessig med snø på jordene ned mot havet, men nå har kulda satt inn. Klokka 11 i formiddag var det som kaldest med temperatur på minus 7,3 grader. Men mildvær før jul blir det vel i år også, selv om neste nymåne først er 23. desember. Så om kakelinna kommer så tett på jula, blir det neppe hvit jul i år. Da gjenstår å se om den spådommen holder stikk.

(10.12.2022)


Dagens bilde ble tatt ved 14-tiden, og til tross for en lys sørvesthimmel hadde det allerede mørknet så mye at veilysene hadde slått seg på. Det er alltid stusslig på denne tiden hvor dagene blir stadig kortere. Programmet knyttet til værstasjonen regner også ut teoretisk lengde fra begynnende demring til avsluttet skumring. I dag er den på 5 timer og 9 minutter, mens daglengden er på 0 timer og 0 minutter.

(09.12.2022)


Det er mørketid, så det er ikke sola som skinner på bildet til høyre. Men fullmånen er også fin når den speiler seg i havet. Tussmørket er ikke grått, men har blåfargen som er karakteristisk for denne tiden på året.

(08.12.2022)


I går ble det sendt ut gult farevarsel om store mengder snø i Sør-Troms fram til i dag. Det kom cirka en centimeter snø, så enten har meteorologene bommet stygt, eller så er faregraden for snøfall satt etter standarden i Oslo-området.

(07.12.2022)


Med nordvestkulingen i natt kom snøen tilbake, og selv om vinden spaknet utover dagen, fortsetter havbåra å slå tungt mot strendene og svabergene. Så det har nok vært enda mer vind ute i havet. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Storbakkan og Nonshågen bakenfor til høyre i bildet.

(06.12.2022)


I går kveld la den første snøen seg på jordene. Men før det var skikkelig lyst i dag var det meste tint vekk. Og da bildet ble tatt midt på dagen, var det igjen barmark. Men meteorologene melder om mer snø og minusgrader. Så da blir kanskje snøen liggende litt lenger.

(05.12.2022)


Da bildet ble tatt midt på dagen i dag, hadde det fortsatt ikke vært snø i lavlandet på denne siden av sommeren. Men nå i kveld begynte det å snø. Sjansen for at denne snøen blir liggende er imidlertid ikke stor, for det gamle utsagnet om at det først er tredje snøen som blir liggende, holder trolig fortsatt stikk. Og uansett har vi kakelinna før jul.

(04.12.2022)


Ved halvtitiden i formiddag møttes hurtigruten MS Polarlys og fregatten KNM Fridtjof Nansen ute i Andfjorden. Med navigeringsferdighetene på KNM Helge Ingstad i minne kunne man frykte det verste, men skipene passerte hverandre uten å kollidere.

(03.12.2022)


Selv om det er vel to uker siden det siste solgløttet her på Elgsnes, har det vært solskinn på fjellene rundt oss. Men nå er sola under horisonten også midt på dagen, noe som betyr at mørketiden har begynt. Trøsten får være at det er mindre enn tre uker til sola snur.

(02.12.2022)


Desember begynner som november sluttet, med over fire plussgrader og barmark. Og selv på de høyeste fjelltoppene er det nå mer skodde enn snø. Snøfattig førjulstid har de siste årene blitt ganske vanlig, men at det ennå ikke har vært snø på bakken i lavlandet, må likevel ses på som uvant.

(01.12.2022)


Dagen kalles andresmesse etter apostelen Andreas. Han var fisker, og ble i den katolske kirka vernehelgen for fiskerne.Så da passer det bra at det blir tatt service på motorene til turistfiskebåten nettopp i dag. Grunnen til dette var imidlertid det fine været nå i slutten av november, og det er langt fra sikkert at det blir like fint før båtene igjen skal ut i måndesskiftet mars/april.

(30.11.2022)


Selv om sola ikke lenger skinner her på Elgsnes, har vi fortsatt litt tid igjen til begynnelsen av den virkelige mørketiden. Nå er daglengden en time og 35 minutter, og i morgen 17 minutter kortere. Så det er korte dager, og siden det er overskyet og barmark, blir dagene ekstra mørke. Når vi nå har fått sørnorske strømpriser, blir det i tillegg kostbart å lyse opp tilværelsen.

(29.11.2022)


I dag er det 28 år siden Norge sist gang sa NEI til medlemskap i EU. Hva kunne vel være bedre enn dagens meningsmåling som viser økt motstand mot norsk EU-medlemskap og fallende støtte til EØS-avtalen.

(28.11.2022)


I dag morges regnet det, og i løpet av dagen nådde temperaturen 4,8 grader. Dermed forsvant rimet på bakken, og helt opp til toppen av fjellet Elgen sør for gården forsvant all hvitfarge. Før dagslyset ble borte, var det bare på de høyeste fjelltoppene at det fortsatt lå snø.

(27.11.2022)


Det er ikke bare i gjestehuset at det er stille nå. Det er heller ingen bookinger av naustet som brukes til middager og lignende sammenkomster. Bålpanna står fortsatt ute, men den blir neppe brukt mer i 2022.

(26.11.2022)


Da er gjestehuset ryddet og vasket, og sengetøy fra den siste måneden er vasket, tørket og stablet opp i lintøyskapet. I dag ble vannet stengt av, og all elektrisitet som ikke behøves for å holde vanninstallasjoner frostfrie, er slått av. Fordi det ikke er mulig å grave vannledningen ned til frostfri dybde, er det lagt Elvestadrør fra Kattbekken ned til gjestehuset. Der er nå strømmen slått på for å hindre at vanntilførselen fryser.

(25.11.2022)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. I formiddag så sørvesthimmelen ut slik bildet viser, og selv om det ikke var storm, var det kraftig sørøstlig vind ut Toppsundet. Så oppdrettsbåten som rundet Elgsnesodden da bildet ble tatt, stampet godt i motvinden inn Toppsundet.

(24.11.2022)


Med klarvær og strålingsfrost har det så smått begynt å bli tele også i myra nedenfor fjøset. Det var derfor på tide å sette ned telemåleren slik at teledybden kan bli registrert regelmessig. Det er litt vanskelig å bedømme hvor tykk telelaget er når man slår ned røret som lager hull for telemåleren, men anslagsvis var telen allerede 4 - 5 centimeter tykk.

(23.11.2022)


På kanten av snuplassen nede på Raten var det en flekk uten grasvekst. Der landet et seljefrø som kom fykende med vinden. Etter hvert har frøet blitt til ei stor sejle som med sine vindslitte og krokete greiner har blitt så dekorativ at den har fått stå.

(22.22.2022)


Det har fortsatt ikke kommet snø i lavlandet, men med klarvær og temperaturer rundt frysepunktet har vi fått såpass rim på veiene at det minner om snø. Selv om mørketiden er mindre mørk når snøen dekker landskapet, er det greit å slippe å brøyte gårdsveien. For om det er snø på bakken, blir det fokkskavler på veien enten vinden kommer fra sør eller nord.

(21.11.2022)


TIl å være langt ute i november er det et bemerkelsedverdig vær med skyufri himmel og lite vind. For en geneerasjon siden var novemberstormene fortsatt et kjent beghrep. Men det som før var den verste uværsmåneden, har i de senere år roet seg mer ned enn hva som kan skyldes vanlige årsvariasjoner.

(20.11.2022)


Aurora borealis er lite forutsigbar, for nordlysvarslet var ikke det aller beste i kveld. Selv om KP-indeksen først og fremst sier noe om bredden på nordlysovalen og dermed hvor langt sør nordlyset er synlig, sier den også noe om intensiteten og dermed sjansen for å se nordlyset her nord. Men i kveld var det uansett et flot nordlys, selv om det ikke danset over himmelhvelvingen slik det kan gjøre.

(19.11.2022)


Med et stabilt høytrykk øst for oss er det klarvær og lite vind. Men i motsetning til sommerstid er det ikke milde vinder som blåser fra øst. I Øst-Europa sier man at alle kalde vinder kommer fra Russland. Det er det vel mange land i det området som har fått merke. Denne gangen er det Ukraina det går ut over.

(18.11.2022)


I dag morges dro de lithuiske arbeiderne som har bodd her en måned mens de har arbeidet på skipsverft i Harstad. De var godt fornøyd med boforholdene, og særlig at de fikk hvert sitt soverom. Man kan undres på hvilke boforhld de ellers har under oppdrag i Norge. Nå er det ingen bookinger av gjestehuset før en gruppe nordlysturister kommer i februar.

(17.11.2022)


Nå går vi inn i en periode med blått landskap og rosa himmel, og snart er mørketidslyset enerådende. Det er mest fokus på nordlys på denne tiden av året, men for den som tar seg tid til å se etter, er det mange flotte motiver der blått i ulike sjatteringer er dominerende farge.

(16.11.2022)


Selv om sola ikke lenger er synlig her på Elgsnes, skinner den fortsatt på Grytlandsfjellene. Men sola står nå så lavt på himmelen at lyset i den kortbølgede delen av spektret spres i atmosfæren mens den langbølgede delen når fram. Derfor blir det kraftig rødforskyvning i sollyset.

(15.11.2022)


14. november er siste dagen med mulighet for et lite solgløtt her på Elgsnes. Men det forutsetter klarvær mot sør, noe som absolutt ikke var tilfelle i dag. Så nå er neste sjanse til å se sola her på gården 28. januar. Men før den tid skal det bli enda mørkere fram til solsnu 21. desember.

(14.11.2022)


Dette er hva som er igjen etter brakka som de tyske okkupantene bygde nede i Vester-Raten, og som de ga navnet Rheinland. Etter krigen ble brakka først brukt som beboelseshus og deretter tatt i bruk til kirkelige formål. Da det så ble bygd kirke her på Elgsnes, ble brakka revet og brakkelemmene brukt som innmat i veggene i kirka.

(13.11.2022)


Under den tyske okkupasjonen fra 1940 til 1945 bygde tyskerne kai nede i Ringskjæret, og de sovjetiske krigsfangene ble satt til å bygge vei ned til skjæret. I årenes løp har bølgene rasert deler av veien, men den er fortsatt godt synlig i terrenget, og bærer den dag i dag navnet Russeveien.

(12.11.2022)


Dagen kalles mortensmesse og var en viktitg kirkehøytid til minne om biskopen og helgenen Martin fra Tours som døde i år 397. Over store deler av Europa er det vanlig med gåsestek denne dagen. Ifølge legenden ville folk velge Martin til biskop, men han gjemte seg blant gjessene som røpet han med sine skrik. Det er også værmerker knyttet til dagen, for om det regner på mortensmesse, vil det vare til nyttår.

(11.11.2022)


Selv om det nå er lite solskinn her på Elgsnes, kan vi fortsatt nyte avglansen av solskinnet på Grytlandsfjellene. Vanligvis skjer overgangen fra solskinn til skygge ganske umerkelig, for som regel er det overskyet vær på denne tiden av året. Nå har vi imidlertid hatt en periode med landvind og skyfri himmel, men "snart kjæm han vel av en kant" som de gamle pleide å si.

(10.11.2022)


Nede i Varden i Vester-Rate får vi det første glimtet av sola 28. januar, og der er også det siste solgløttet 14. november. Egentlig varer mørketiden bare fra 1. desember til 11. januar, men fjellene sør for gården gjør at sola er borte mye lenger.

(09.11.2022)


I løpet av natta klarnet det opp, og selv om det ikke har vært minusgrader, har klarværet ført til strålingsfrost slik at det var is på sølepyttene og på bilrutene i dag morges. Og nå som det nesten ikke er solskinn lenger her på Elgsnes, tar det tid før det som har frosset, tiner igjen. Men mildere luft er på vei, så vinterføre blir det nok ikke ennå.

(08.11.2022)


Da er havna i Bryggestøa tømt for båter, så dermed er båtsesongen definitivt forbi. Det er nok like greit, for da bildet ble tatt i formiddag, gikk snøbygene inn Toppsundet. Selv om det neppe legger seg snø i lavlandet, går vi inn i en urolig periode værmessig. Fra gammelt av var novemberstormene et kjent begrep, men pussig nok har klimaendringene gjort at det stort sett har blitt færre stormdager i november.

(07.11.2022)


Etter lave temperaturer og snø langt ned i fjellene i slutten av oktober, har temperaturen steget igjen. På onsdag var det hele 11,4 plussgrader, så snøen i fjellet Elgen er helt borte. Bare på de høyeste toppene ligger det fortsatt litt snø. Men nå melder meteorologene igjen om lavere temperaturer, så da kryper vel snøgrensen nedover igjen.

(06.11.2022)


Selv om sola fortsatt er over horisonten midt på dagen, begynner allerede det blå skumringslyset å gjøre seg gjeldened før mørket faller på når det er overskyet slik som i dag. Selv om vi går inn i en periode med lite lys, og med fargesjatteringer i blått og grått, har også denne perioden sin skjønnhet, selv om det er mindre påaktet.

(05.11.2022)


Da er også den tredje og siste turistfiskebåten tatt i land og på båthengeren. Den er nå klar for transport opp til Storbakkan hvor kjølesystemet skal ha en grundig gjennomskylling med ferskvann. Deretter skal kartplotter og batteri fjernes fra båten før den parkeres for vinteren. De andre to båtene er satt opp på paller, mens denne blir stående på hengeren fram til sjøsettingen til våren.

(04.11.2022)


Turistfiskesesongen er over, og det er på tide å ta i land båtene. Den første båten ble tatt opp i går, og i dag ble båt nummer to tatt på land. Om været blir bra i morgen, er det planen å ta opp også den siste båten. Neste år starter turistfiskesesongen 1. april, men foreløpig er det bare perioden 7. mai til 6. september samt 9 dager i oktober som er booket.

(03.11.2022)


I dag lå Grytøya badet i solskinn, mens det her på Elgsnes bare var et solgløtt nede i Rateneset på formiddagen og i Vester-Raten om ettermiddagen. Det skyldes at Elgsnes er nordvandt, og at fjellet Elgen ligger sør for gården. Så selv om det fortsatt er en god stund til mørketiden starter, er det bare 12 dager igjen med mulighet for å se sola her på Elgsnes i 2022.

(02.11.2022)


Dagen kalles alle helgens dag eller helgemesse og er en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen. Primstavmerket var ofte et skip, et vanlig symbol i den katolske kirken. I folketradisjonen ble dette omtolket til at det skulle være slutt på skipsfarten for vinteren. Nå ventet man en mildværsperiode med regn, noe som stemmer bra med været slik det er for tiden.

(01.11.2022)


Den gamle låvebrua til fjøset nede på Raten var så råten at om folk gikk ut på den, var det risiko for å falle seks meter ned. Derfor ble den revet i fjor. Selv om det er snart femti år siden det var husdyr i fjøset, blir det fortsatt brukt som lager. Derfor er det bygd ny låvebru, og i dag var den ferdig.

(31.10.2022)


I dag var det et arrangement i naustet der Refsnes matglede stod for serveringen. Heldigvis hadde vinden dreid fra nordvest til sørvest og spaknet, for slik været var i går, ville det ha blitt en hustrig opplevelse. Men med fyr i vedovnen og terrassevarmere i tillegg ble det sikkert trivelig i dag.

(30.10.2022)


Etter uvær forrige helg har det vært oppholdsvær og lite vind gjennom uka. Men i dag var det på han igjen med nordvestlig kuling og mye nedbør, først i form av regn, men i kveld var nedbøren av den hvite sorten. Og temperaturen har falt så mye at snøen blir liggende - ihvertfall for en stund.

(29.10.2022)


Etter at vi har vært forskånet fra rein på innmarka siden slutten av mai, er nå skadedyrene tilbake. Foreløpig er det bare to reiner, men erfaringsmessig er dette bare en fortropp. Nå er jordene veldig våte, så det blir tråkkskader generelt, og særlig på myrjorda som er mest porøs.

(28.10.2022)


Dagens bilde ble tatt i skumringstimen nå i ettermiddag. Veilysene var alt tent da bildet ble tatt, og selv om kameraet kompenserer for lite lys, blir skurmringslyset flatt og lite fargerikt. Når sommertiden tar slutt kommende helg, blir det mørkt enda tidligere. Her nord har vi ikke behov for sommertid om sommeren, men fra nå av kunne den vært nyttig. Men da opphører den. Forstå det den som kan.

(27.10.2022)


Det var et fint nordlys over Grytøya nå i kveld. Selv om det er minst like mye nordlys på denne tiden som på nyåret, er det mer urolig vær nå, og ofte overskyet. Men de siste tre dagene har det vært mye klarvær, så da er det mulig å se nordlys bare KP-indeksen er høy nok.

(26.10.2022)


"Aften rød gør morgen sød", het det en gang i tiden. De gamle sa det slik: "En rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag." Dette stemmer godt med det engelske utsagnet: "Red sky at night, sailor's delight. Red sky in morning, sailor's warning."

(25.10.2022)


I går var det vindfullt og høye bølger, og selv om havna er godt skjermet for vinder fra nordvest, kom havbåra inn i havna. Flytebrygga rykket så hardt i fortøyningene at man kunne frykte at noe skulle ryke. Det gikk heldigvis bra, og i dag er det vindstille og flatt hav. Men på denne tiden av året er det uvisst når det igjen blir uvær, så snart er det nok på tide å ta turistfiskebåtene i land.

(24.10.2022)


I dag har havbåra slått tungt mot land, og selv om det har blåst friskt her, har det nok vært verre ute i havet. For når sjøen bryter på Skarvhausfallet slik som i dag, vitner det om store havbårer. På bildet ses skumbrott på Litjeknausen, Ringskjæret og Johannes Olsa-odden ytterst i Vester-Raten. Og i bakgrunnen vasker tungalda rundt Sørste Måsskjæret.

(23.10.2022)


Temperaturen har falt, og dermed kryper snøgrensen stadig lengre ned i fjellene. I kveld var temperaturen nede i to plussgrader, og da kom nedbøren som sludd også i lavlandet. Men etter at vinden frisknet på fra nordvest har temperaturen igjen steget til over fem plussgrader.

(22.10.2022)


Fisketuristsesongen er over for i år, og det er heller ingen bookinger av arrangementer i naustet. Så det blir kanskje en stund til det igjen blir fyr i bålpanna. Gjestehuset er imidlertid utleid fram til 7. november til en gruppe arbeidere fra Lithauen som har et oppdrag på en båt som ligger i dokk i Harstad.

(21.10.2022)


Låvebrua til fjøset nede på Raten var råten og derfor farlig for folk. Så for et år siden ble den revet. For å bygge ny bru, måtte det støpes fundament, og frosten kom før det kunne gjøres i fjor. Nå er fundamentet støpt og bærebjelker lagt på plass. Og i dag ble dekkeplankene kuttet og lagt på. Nå gjenstår å finjustere plankene og skru dem fast. Etterpå må det settes opp rekkverk på begge sider av låvebrua.

(20.10.2022)


Mureren som rev den øverste delen av skorsteinen på Storbakkan forleden dag, begynte i dag med gjenoppbygging. Her har han fått på plass pipebeslag rundt pipesokkelen og har begynt å bygge videre opp med Leca-blokker. For en god del år siden ble det satt inn Leca-rør i skorsteinen, men disse produseres ikke lenger, så på toppen blir det satt inn et rør i rustfritt stål i stedet.

(19.10.2022)


Vinden har snudd på nord, og med det falt temperaturen nok til at nedbøren kommer som snø i høyden. I dag har snøen blitt liggende langt ned i Grytlandsfjellene, så da er det nok vinterføre også på Aunfjellet. Dermed er det ingen bønn, vinterdekkene må på bilene om man skal ferdes trygt på veiene.

(18.10.2022)


For mange år siden ble det satt inn rør i skorsteinen på huset oppe på Storbakkan. Den gang ble det ikke gjort noe med pipa over tak, og den var nå i så dårlig forfatning at det var nødvendig med renovering. I dag ble den øverste delen revet, og deretter skal det mures opp ny pipe og settes på et pipebeslag.

(17.10.2022)


Etter en flott solskinnsdag kom det inn skyer fra sørvest utpå ettermiddagen. Men før det ble helt overskyet, var det fine farger på sørvesthimmelen, og med blikkstille sjø på Vågen, ble det også flott refleksjon av himmelen i havet.

(16.10.2022)


I dag kom styret i Troms Nei til EU hit til Elgsnes. Det er nå fem år siden siste besøk, og denne gangen var også en representant fra sentralorganisasjonen her for å kurse styret. Etterpå var det omvisning med blant annet en tur innom restene av den store bronsealderrøysa på toppen av Masterhågen der bildet ble tatt. I morgen blir det styremøte før folk reiser hvert til sitt.

(15.10.2022)


14. oktober kalles første vinterdag, og nå ble vintersiden på primstaven vendt ut. Primstavmerket var oftest en vott, og Wille fra Seljord skrev at dagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mot Kulden". Mange steder var dette flyttedag for tjenere, og fra nå av skulle hestene ha bjelle.

(14.10.2022)


Turistfiskesesongen er slutt, og bortsett fra et besøk nå i helga, var det ingen bestillinger før i februar neste år. Men i dag kom det inn ei booking av gjestehuset via AirBnb for ei gruppe på 8 personer som skal være her i tre uker. Det er visst folk som skal jobbe på skipsverft inne i byen.

(13.10.2022)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(12.10.2022)


Det har kommet så mye regn at vannet blir liggende oppå grusen på gårdsveien. Dermed ser det nesten ut som om det er snø, selv om det er himmelen som reflekteres i vannet. Men nå faller temperaturen, og i dag var maksimumstemperaturen 9,5 grader, og minimumstemperaturen var 5,3 grader.

(11.10.2022)


Snøen kommer stadg senere i fjellene. I fjør kom den første snøen i Grytlandsfjellene 7. oktober, men nå er også den datoen overskredet uten snø. Og med tosifrede plussgrader ser det ikke ut til at det blir hvitt på fjelltoppene med det første heller. Men været kan endre seg fort om varmluften fra sør skiftes ut med kalde vinder fra Arktis. Så vinter blir det nok før eller siden denne gangen også.

(10.10.2022)


Båtene har ligget i havn siden 20. september. Dette skyldes at to russiske turistgrupper som hadde booket opphold her, ikke kunne komme. Som en følge av Russlands angrepskrig i Ukraina er landet stort sett utestengt fra det internasjonale betalingssystemet, så russerne kunne ikke betale for oppholdet. Nå blir det i tillegg innført visumrestriksjoner, så det kan bli lenge til neste gang russere kommer hit.

(09.10.2022)


Vinden for to dager siden gjorde kort prosess med løvet som fortsatt hang på trærne. Men oppe i Rateskogen vokser det osp som løves sent om våren, og som feller bladene sent om høsten. Å være sent ute om våren er kanskje en fordel om det er nattefrost, men om høsten kan sent løvfall være en ulempe, da stort vindfang kan gjøre trærne utsatt for rotvelt om det kommer en skikkelig høststorm.

(08.10.2022)


Det har stort sett vært en regnværsdag, men akkurat da bildet ble tatt var det litt opplett, og sola tittet fram mellom skyene på sørhimmelen. Men snart skyet det over igjen, og i kveld er det igjen regnvær. Egentlig er det ikke rart at det regner, for temperaturen er fortsatt så høy at det er mye vanndamp i skyene.

(07.10.2022)


Det har lenge vært lite vind, så løvet hang lenge på skogen i år. Men i dag har det vært kraftig vestavind, så det blir neppe mye løv igjen på trærne når vinden løyer. "Han gjer sæ nok ikkje førr han har fått lauvet av skogen", pleide de gamle å si.

(06.10.2022)


Etter regn i natt klarnet det opp utover dagen. Men tidlig på ettermiddagen var det fortsatt litt yr i luften, og idet sola tittet fram, ble det en perfekt regnbue over Grytlandsfjellene.

(05.10.2022)


Dagen kalles Sankt Frans etter Franciskus av Assisi, som rundt år 1200 grunnla franciskanerordenen. Munkene gikk i grå kutter og ble kalt gråbrødre. Dette var også merkedag for oktoberværet. Var det fint vær denne dagen, ville det holde seg bra hele måneden. Meteorologene melder imidlertid om regn resten av uka, så kanskje begynner gamle merkedager å gå ut på dato.

(04.10.2022)


I dag har været vært vekslende, med overskyet og litt regn, men med tilløp til blå himmel og streif av sol utpå ettermiddagen. Det er ikke uvanlig med skiftende vær om høsten, men foreløpig har vi ikke sett snø på fjelltoppene, og det er uvanlig i begynnelsen av oktober.

(03.10.2022)


Nå er det tid for nattsvermere, og når det er mørkt, flagrer de rundt utepæra over inngangsdøra slik at det er nesten umulig å komme seg i hus uten å få med seg nattsvermere inn. På dagtid sitter nattsvermerne stille og hviler ut til neste natt, og da gjerne på ei vindusrute hvor det har stått lys på innenfor gjennom natta.

(02.10.2022)


I demringstimen tidlig i dag morges hadde vesthimmelen et rosa skjær samtidig som det var blåstikk i landskapet forøvrig. Selv om naturen er mer fargesprakende når sola står høyt på himmelen, kan både demringstimen og skumringstimen være vakker.

(01.10.2022)


Finværet fortsetter, og det har heller ikke vært mye vind, så løvet henger fortsatt på skogen i lavlandet. Det gir vakre høstfarger, selv om engene ikke lenger er grønne etter at graset nå er høstet. På bildet ses huset på Ebergplassen med deler av Rateskogen bak, og helt bakerst kneiser det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya.

(30.09.2022)


Dagen kalles mikkjelsmesse eller mikeli, og er i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. I det gamle bondesamfunnet var dette en viktig merkedag, for nå skulle all avling være i hus. Her ble graset pakket i rundballer i går, og i dag skal rundballene kjøres til lagringsplassene. For i hus kommer ikke rundballene før de skal brukes.

(29.09.2022)


Finværet som nå er, gjorde at han som slår og pakker rundballer lot graset ligge og tørke over to netter. Dermed blir ikke hå-ballene så våte som de vanligvis er. Så selv om det er sen andreslått og noe redusert fôrkvalitet, blir tørrstoffprosenten høyere, noe som øker fôropptaket. Og tørrværet gjør også at det blir mindre skader på enga enn hva det hadde blitt ved tidligere slått.

(28.09.2022)


I dag passerte Havila Castor Elgsnes på sør i det som nå kalles kystrutefart, for Hurtigruten ASA har lagt beslag på det som tidligere var en fellesbetegnelse for alle skipene som gikk i hurtigrutefart mellom Bergen og Kirkenes, enten de tilhørte Stavangerske, Bergenske, Nordenfjeldske, Nordlandske, Vesteraalske, Ofotens eller Troms fylkes dampskibsselskab.

(27.09.2022)


Det har vært mye regn i det siste, men med nymånen kom det landvind og oppholdsvær. Så da ble det endelig mulig å få tatt håslåtten her på Elgsnes. For når været er laglig, går det fort å høste; men store og tunge maskiner krever at det er rimelig tørt om det ikke skal skje store skader på grastorva.

(26.09.2022)


På denne tiden av året sender geitramsen ut flyvende frø i vinden for å finne nye vokseplasser. Det gjør geitramsen til en pionerplante der det er mulighet for å slå rot. Men sammenlignet med høymola er geitramsen en snill pionerplante, for den invaderer ikke enga, men holder seg til plasser som ikke lenger blir høstet. Der får den også stort sett være i fred, for den er fin å se på og ikke plagsom. Men elgen elsker geitrams, så den er ofte på besøk i geitramskoloniene.

(25.09.2022)


Lav er en symbiose mellom en sopp og en fotosyntetiserende organisme. Det kan være en encellet alge eller en cyanobakterie. Det er kjent om lag 14 000 arter lav som vokser på bark, stein, greiner, trestammer og jord. Bildet er av lav som vokser på en stein av granitt. Det er tydeligvis en slags skorpelav, men om det er granittlav, er vel heller usikkert.

(24.09.2022)


Turistfiskesesongen sluttet tidligere i år enn hva som er vanlig. Dette skyldes at to russiske grupper som hadde booket i september og oktober, ikke kommer. Siden Russland er utestengt fra det internasjonale betalingssystemet, kunne de ikke betale. Nå blir det i tillegg innført begrensninger i russiske borgeres mulighet for å få turistvisum, så det kan bli lenge før russerne kommer hit igjen.

(23.09.2022)


Etter at nattetemperaturen var helt nede i 3,0 plussgrader tidligere i uka, var temperaturen sist natt 10,9 grader på det laveste. Og i dag var maksimumstemperaturen på 14,3 grader, og med lite vind og nesten ikke nedbør, har det vært en fin høstdag. Men snart blir det vel vind, for de gamle pleide å si: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av trean."

(22.09.2022)


I dag var et team fra det tyske TV-selskapet RTL her og gjorde opptak. De var ikke spesielt heldige med været, og da dette bildet ble tatt, hadde de søkt tilflukt under taket over sløyeplassen nede i havna i Bryggestøa. Imidlertid fortalte de at de hadde fått flotte droneopptak. Etterpå var de på sandfjæra hvor de skulle ha picknik i regnværet.

(21.09.2022)


I Rateskogen vokser det bjørk, rogn, selje og vier, samt osp av ulike varieteter. I tillegg er det mange slags urter, der geitramsen er mest fargesprakenede. Så på denne tiden av året er Rateskogen særlig vakker, med ulike gulsjatteringer, brunt, rødt og grønt som de viktigste høstfargene.

(20.09.2022)


Skogen har gulnet fort de siste dagene, og nå er høstfargene dominerende. Det er bare snø i fjellene som mangler før høsten er her for alvor. Til så lenge har temperaturen vært for høy til at nedbøren har kommet som snø på fjelltoppene. Men høyere temperatur fører også til mer nedbør, så det har vært vått i det siste.

(19.09.2022)


En grå dag, med regn hele dagen. Det har heldigvis ikke vært striregn, men vedvarende småregn gir også et vått resultat. Det var meningen å ta andreslåtten over helga, for yr.no hadde lovet oppholdsvær hele uka. Men nå ser det ut for at det blir regnvær de fleste dagene, så det er uvisst om det tørker nok opp innimellom regnværsdagene.

(18.09.2022)


Helt til naturvitenskapen kunne fortelle at lys har ulik bølgelengde som brytes forskjellig når sola skinner på en regnbyge, ble fenomenet tillagt religiøs betydning. I norrøn mytologi er regnbuen brua Bivrost mellom jord og himmel, mens den i jødisk mytologi er et tegn fra Gud om at han ikke igjen skal straffe menneskene med en syndflod. Så de katastrofale oversvømmelsene som nå skjer, må nok menneskeheten selv ta ansvaret for.

(17.09.2022)


I dag svevde tre havørner over Elgsnes. Med kuling fra nordøst blir luften presset opp når den treffer den bratte kanten på Sankthanshågen, og havørna er ekspert i å benytte seg av dette for å skaffe seg høyde uten å bruke mye eneergi. Dermed kan ørna holde seg i luften lenge uten å slå med vingene.

(16.09.2022)


Høstens fargeprakt har begynt å vise seg. Når skogen gulner før løvfall, er det fordi klorofyllet inneholder nitrogen og derfor blir trukket inn i stammen for å unngå at nitrogenet går tapt. Unntaket er oldra, for den har nitrogenfikserende bakterier på røttene, og kan derfor tillate seg å felle grønne blad.

(15.09.2022)


Dagen kalles korsmesse, og både i romersk- og greskkatolsk kirke blir dagen feiret til minne om at den bysantinske keiseren Herakleios lot Kristi kors gjenreise på Golgata på denne dagen i år 629. Året før hadde perserkongen røvet korset og ført det bort fra Jerusalem. Nå skulle kornet være i hus, og fra nå av regnet man at den virkelige høsten startet. Kanskje ligger det gjemt et minne om at en høstmåned fra førkristen tid startet nå.

(14.09.2022)


Det har vært en fin dag med sol fra skyfri himmel. Men høstfargene bærer bud om at høsten er her. Og utpå dagen kom det inn en kald nordavind som hadde med seg samme budskapet. I tillegg forteller meteorologene at høytrykket skal flytte på seg slik at godværet også forsvinner.

(13.09.2022)


Veilysene er tilkoblet strøm via Ørnulfnaustet. Der er det fotocelle som slår av lysene om dagen, og tidsur som slår dem av fra 00.15 til 06.45. Men nå var det feil med strømtilførselen slik at lysene var mørke døgnet rundt. Derfor leide vi en lift for feilsøking og reparasjon. Samtidig ble det gamle lyset ved Ørnulfnaustet skiftet til et ledlys. Og i kveld tente veilysene slik de skulle.

(12.09.2022)


I dag har det vært mørke skyer på himmelen, selv om himmelen synes lys på bildet til høyre. Det skyldes imidlertid at lysstyrken er tilpasset landskapet og ikke himmelen. Men det var åpenbart at de mørke skyene inneholdt regn, og etter at mørket falt på i kveld, kom da også regnet.

(11.09.2022)


Det var en bratt kneik fra Sør-Durmålstuva ned mot Verselbakkan. En berghaug på dette markestykket ble sprengt og fylt i bunnen. Deretter ble terrenget planert ved at grusryggen ble fylt over. Så ble jordlaget lagt tilbake på toppen. Men med tynt jordlag og grov grus under, blir det lett tørt, så ofte vokser det lite gras her. Men i år har det vært så mye regn at gjenveksten på det bakkeplanerte området er like god som på resten av enga.

(10.09.2022)


Tidligere var det store flokker av ærfugl i området, men nå har silanda overtatt. Om ærfuglen er blitt fortrengt av silanda, eller om ærfuglen er blitt borte fordi det er mye mer ferdsel i området etter at vi fikk vei over Aunfjellet, er uklart. En annen grunn til nedgangen i ærfuglbestanden kan også være at vi pleide å ta alle eggene fra svartbaken fordi den er spesialist på å stjele ærfugleunger, men nå er det ingen som holder svartbakbestanden nede.

(09.09.2022)


Det har vært en nydelig høstdag med vindstille, solskinn og 11,5 grader som maksimumstemperatur. Geitramsen midt i bildet vokser på to gravhauger fra merovinger- eller vikingtid. Ugraset ovenfor haugene er slått med traktor, men det er ikke lov å bruke slik redskap oppå gravhaugene, så derfor har geitramsen fått stå i fred. Selv om geitramsen er en pionerplante, er den ikke plagsom slik som høymola, så den er ikke noe problem.

(08.09.2022)


Bildet til høyre ble tatt nede på fjorden i dag. Fjellet til høyre er Elgen, som ser helt annerledes ut fra denne vinkelen enn slik man er vant til å se det fra Elgsnes. Den lille humpen på terrenget midt i bildet er Nonshågen, mens Elgsnesodden er utenfor billedkanten til venstre. Fjellene i bakgrunnen til venstre er Toppen og Nona. Begge ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(07.09.2022)


Høytrykket som gav finvær sist uke, har flyttet på seg, noe som igjen har ført til et værsskifte. Nå er det nordavind med yr og skodde. Bildet ble tatt ved halvtitiden i formiddag og viser hurtigruteskipet MS Polarlys etter at hun hadde passert Elgsnes på vei fra Harstad til Risøyhamn.

(06.09.2022)


I går kom nye fisketurister fra Tsjekkia. De skal være her til onsdag i neste uke, så de har ingen hast med å fiske kvoten på 18 kilo. Derfor gikk de i havn da vinden frisknet på i ettermiddag. Men når vinden kommer fra nordvest, er havna godt skjermet, så derfor var det speilblank sjø i havna da bildet ble tatt tidlig i kveld.

(05.09.2022)


I natt var det et flott nordlys på himmelhvelvingen. Vanligvis er det størst sjanse for å se nordlys mellom 21.30 og 23.00, men da er det fortsatt for lyst nå tidlig på høsten til at nordlyset er særlig synlig. Uansett var det lite å klage på nordlysshowet på himmelen i timen etter midnatt.

(04.09.2022)


Geitramsen (chamerion angustifolium) kan være fin også etter at den er avblomstret, og før den sender myriader av frø ut på leting etter nye voksesteder. Tidligere ble planten i folkemedisinen anvendt mot ulike plager, og i nødsår kunne både røttene og andre plantedeler bli malt til mel. Og helt opp mot vår tid har det blitt kokt og drukket låg av tørkede geitramsblader. Men nå til dags er det stort sett bare elgen som eter geitrams.

(03.09.2022)


Allerede ved 18.30-tiden står nå sola så lavt på himmelen at den kaster lange skygger. Bildet er tatt fra den kommunale veien mellom snuplassen i Oppsetta og Gårdshågen over mot Raten på østsiden av Vågen. Bakenfor skimtes gården Dale på Grytøya.

(02.09.2022)


1. september kalles kvernknarren, og dagen var en merkedag for høstværet. Regn denne dagen var et godt tegn, for da ble det rikelig med nedbør og nok vann til å få malt kornet på kvernene rundt i bygdene. De lokale kvernene er forlengst historie, og her nord har vi fått nedbør så det holder. Derfor er det trolig få som klager om høsten blir tørr.

(01.09.2022)


Bildet er tatt fra Raten og viser Nordhågen og Ringskjæret nærmest til venstre og Litjeknausen til høyre i bildet. Bakenfor ses deler av Sørste Måsskjæret til venstre og Nordste Måsskjæret til høyre. Og helt bakerst i bildet er det Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya midt i bildet.

(31.08.2022)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet, Normangården, Ratefjøsen, Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Toalettet ble bygd i 2019 for å oppnå skikkelige sanitære forhold i forbindelse med arrangementer i naustet like ved. Første sesongen var veien i Aunfjellet mye stengt grunnet rassikring, og de to påfølgende årene var det mye covidrestriksjoner. Men nå er det stadig flere som ser på Ørnulfnaustet som et spennende alternativ for middager og lignende.

(30.08.2022)


På Lyngmyra var det to husmannsplasser, Losnedalplassen og Kvamplassen. Etter at Kvamplassen var fraflyttet, kjøpte Mathias Losnedals fostersønn, Hans Wilhelm Hansen, hele Lyngmyra som selveierbruk i 1922. Det er nå 100 år siden, og bruket er forlengst fraflyttet. Men huset blir fortsatt vedlikeholdt av arvingene.

(29.08.2022)


De tsjekkiske fisketuristene reiste i formiddag. De hadde ikke vært her før, men var veldig godt fornøyd både med stedet, boforholdene og fiskemulighetene. De framhevet særlig at de hadde fått stor fisk, og at det var så kort vei ut til de gode fiskeplassene. De sa de skulle booke opphold her også til neste år. Men det er bare to uker i april, en uke i begynnelsen av mai og en uke i slutten av september 2023 som ikke allerede er reservert for andre fisketurister.

(28.08.2022)


Og værskifte ble det, med gråvær, vind og regn. Ikke er det vær for jordarbeiding, så enga som skulle legges igjen tidligere i måneden, blir liggende brakk fram til neste år. Forhåpentligvis tørker det opp til andreslåtten, for ellers blir det mye kjøreskader på fastmarka og umulig å høste myrene.

(27.08.2022)


I dag var det hele 19,1 grader som maksimumstemperatur, men utpå dagen kom mørke skyer drivende. Det er vel et forvarsel om at regnværet kommer tilbake. I morgen er det nymåne, og da kan man vente værskifte. Dessverre blir det ikke noe værskifte til det bedre, for om meteorologene har rett, blir det sørvestkuling og ensifrede temperaturer.

(26.08.2022)


Styret og administrasjonen i Allskog SA har vært på styretur i området, og i kveld kom de hit til Elgsnes for å spise middag i naustet som er tilrettelagt for slike arrangementer. Refsnes matglede serverte en flott treretters middag, og med oppholdsvær og fin temperatur ble det en riktig så trivelig kveld.

(25.08.2022)


Dagen kalles barsok og har navn etter apostelen Bartholomeus. Denne dagen holder havfrua flytting med buskapen sin. Er det landvind denne dagen, kommer ikke havfrua seg i land. I så fall vil man ha rikelig med vinterfôr til buskapen. Men er det havvind, vil det bli pin-vår og bunød. I dag er det vindstille, så da spørs det om ikke havfrua kommer seg i land likevel.

(24.08.2022)


23. august har navnet Zakæus og er siste hundedagen. Når hundedagene er slutt, kan man vente et værskifte. Og det er bare fire dager til nymåne, noe som også kan føre til endringer i været. Sist, men ikke minst, var det en tydelig regnbue på himmelen i dag. Ifølge første Mosebok er det et tegn på at Gud kommer sine løfter i hu. Med så mange positive tegn kan det umulig bli annet enn bedre vær nå.

(23.08.2022)


I formiddag var sørvesthimmelen usedvanlig mørk og truende. Like etter at bildet ble tatt braket det løs med lyn og torden. Etter tordenvær kommer som regel det som på dialekt kalles floingsvind og floingsregn. Og vind og regn ble det. Først kraftig vind, og så bøttet regnet ned.

(22.08.2022)


I dag morges lå skodda tett. Før i tiden var det rene orkesteret av båtfløyter i slikt vær. Det var eneste muligheten man hadde til å varsle andre fartøyer om at man var der. I dag er det radar og kartplottere selv i mindre båter, så nå er det bare motorduren som forteller oss at det er båter på Toppsundet og Andfjorden.

(21.08.2022)


Planen var å male nordveggen på Ørnulfnaustet i dag, men stille vær og fuktig luft hadde gjort at kledningen ikke hadde tørket opp etter storregnet tidligere i uka. Bildet er tatt nedenfor naustet der graset har vokst til siden sist det ble servert middag i naustet. Kommende uke blir det igjen middagsservering, så da må også graset være kuttet.

(20.08.2022)


Lupin er en planteslekt i erteblomstfamilien. De har nitrogenfikserende bakterier på røttene og trenger derfor ikke tilførsel av gjødsel for å vokse. På Island brukes de til å vegetere ørkenaktige områder. I Norge er hagelupin, sandlupin og jærlupin svartelistet, da de er ansett å utgjøre høy til svært høy risiko for naturmangfoldet. Her på Elgsnes er det bare noen få lupiner som er forvillet fra hagen til den tidligere eieren av Ebergplassen.

(19.08.2022)


Et gammelt ordtak sier at en rød kveld gir en god morgen, mens en rød morgen gir en stormfull dag. Dette er et utsagn som er viden kjent. På engelsk lyder det: "Red sky at night - sailor's delight. Red sky in morning - sailor's warning." Vel nok bygger dette på observasjoeer, men også meteorologene sanner at det er en slik sammenheng.

(18.08.2022)


I natt åpnet himmelens sluser enda en gang, og det bøttet ned regn til et godt stykke ut på dagen. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde det så smått begynt å tørke opp, men da hadde bekker etter gårdsveien allerede laget veiter i grusen. Planen var å legge igjen et markestykke med tidlig høstsåing, men etter dette siste regnet blir det nok ikke tørt nok i tide til at det blir såing i høst.

(17.08.2022)


Regnværet som var varslet, har latt vente på seg. Måtte det bare dra forbi, for nå er det bløtt så det holder. Men det er bare en uke igjen av hundedagene, og snart er det nymåne, så da kan man håpe på et værskifte med tørrere vær. For selv om vi har hatt tre fine dager, må det mer til før det tørker skikkelig opp. Og nå lover meteorologene mye regn i morgen, så dermed blir jordene gjennomvåte igjen.

(16.08.2022)


Rundballene er på plass på gårdshaugen nede i Gården. Gårdshaugen er på det meste nærmere tre meter høy og består av søppel som har bygd seg opp gjennom århundredene. For her har det bodd folk fra tidlig middelander, og hanskje helt tilbake til vikingtid. Huset på gårdshaugen er fra første halvdel av 1800-tallet og var bebodd til slutten av 1960-tallet.

(15.08.2022)


Etter flere dager med overskyet vær og regn sprakk skydekket i dag opp, og vi fikk tilløp til solskinn. Vinden stilnet også, så det ble riktig en trivelig dag, selv om temperaturen ikke ble høyere enn 14,2 grader. Meteorologene melder om at varmere vinder er på vei, men selvsagt med lavtrykk og kald og fuktig havvind i bakkant.

(14.08.2022)


I kveld passerte frakteskuta Martin H. fra Harstad-rederiet Seaworks Elgsnes på vei til asfaltverket på Skjærstad. At det er lokalkjente navigatører, er tydelig. For de fleste grus- og sandbåtene følger hovedleia utenfor Måsskjæran, Mellabø'n, Sørbø'n og Kortan, mens Martin H. tok innerleia som er en del kortere.

(13.08.2022)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og viser Nordhågen, Ringskjæret og Litjeknausen på vestsiden av Vågen. Bakenfor ses Nordste Måsskjæret, og helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya midt i bildet.

(12.08.2022)


Regnet har fortsatt, og i dag har det i tillegg blåst kuling fra sørvest. Bare en av turistfiskebåtene var utleid denne dagen, så det var bare to personer som ble forhindret fra å dra ut på havet. Havna er ekstra godt beskyttet mot vinder fra sørvest, så båtene ligger trygt i havn. Fra i morgen er alle tre turistfiskebåtene utleid, så det er å håpe at været roer seg til da.

(11.08.2022)


I kveld åpnet himmelens sluser, og regnet høljet ned. Kraftreservoarene renner over, så vi trenger ikke mer nedbør på en god stund. Værgudene burde heller se i nåde til folk i Sør-Norge som sliter med skyhøye strømregninger, og latt regnet falle der. Men det hjelper vel lite, for eksportkapasiteten for strøm er nå så stor at elektrisitetsselskapene nok greier å tømme vannmagasinene uansett.